Mi A2 Lite 4GB, 64GB2018
2018. godina
5.84" LCD, 79.5% body
13% 625, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 12MP
Test mobilni telefon Xiaomi Mi A2 Lite 64GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Xiaomi Mi A2 Lite 64GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Xiaomi Mi A2 Lite 64GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Xiaomi Mi A2 Lite

Specifikacije
Dimenzije i masa 149.3 x 71.7 x 8.8 mm, masa 178 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 5.84 inča, 2220 x 1080 piksela, IPS, PPI 432, zaštitno staklo, olefobni sloj
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dual SIM kartice
Platforma Qualcomm Snapdragon 625, 8-jezgara 2 GHz, Adreno 506
Memorija 3 + 32 GB ili 4 + 64 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n, dual-band, Bluetooth 4.2 LE, infrared.
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Čitač otisaka prstiju, akcelerometar, žiroskop, senzor osvetljenja i blizine, microUSB konektor i mini jack za slušalice
Glavna kamera 12 MP, f / 2.2, 1.25 mikrona, PDAF
5 MP, f / 2.2, 1.12 mikrona
Prednja kamera 5 MP, f / 2.0
Baterija 4000 mAh, fiksna, Li-Ion bez brzog punjenja.

Pozicioniranje

Brzina kojom Xiaomi predstavlja nove modele ponekad je zastrašujuća - postoji rizik da se zbunite u mnoštvu uređaja koje ova kompanija nudi. Da se nadmeće sa Xiaomi-jem u ovom smislu može samo Huawei. Međutim, u slučaju modela serije „A", sve je mnogo jednostavnije. Ovo je serija pametnih telefona bazirana na "čistom Androidu", deo Google Android One programa. Mi A2 Lite je pojednostavljena verzija običnog A2, a hardver je kopija Redmi 6 Pro modela, sa kojom će se, pored ostalih, model koji danas testiramo nadmetati.

Još jedan model kompanije Xiaomi - Redmi 5 takođe predstavlja pretnju A2 Lite. Po uporedivoj ceni Redmi 5 nudi slabiji procesor (Qualcomm Snapdragon 450), kameru sa jednim modulom i MIUI intrerfejs. Međutim, on je mnogo jeftiniji.

Tako možemo zaključiti da je pametni telefon dizajniran za one koji ne vole vlasničke interfejse proizvođača, žele solidan uređaj na čistom Android-u, ali ne žele da plate mnogo novca. U ovoj ulozi, smart telefon se dobro snalazi. Još privlačniji će biti nešto kasnije kada mu malo padne cena.

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Silikonska futrola
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Punjač
  • Kabl za povezivanje sa računarom PC (takođe deo punjača)

Dizajn, dimenzije, kontrole

A2 Lite, za razliku od svog starijeg brata, potpuno je u duhu novog vremena i ima sve "modne" karakteristike. U gornjoj zoni se nalazi zvučnik, senzori i prednja kamera. Tu je i ekran odnosa stranica 19: 9 sa zaobljenim uglovima, dok su sa zadnje strane dvostruka glavna kamera te za Xiaomi tradicionalno lociran skener otisaka prstiju.

Jedina stvar koja nedostaje ovom pametnom telefonu je metalno kućište - ovde je korišćena plastika. To nije naročito upadljivo, kao ni upotreba dizajna zadnjeg panela sa zasebnim umecima za antenu. Obzirom na materijal kućišta, nešto drugačija struktura bi izgledala logičnije.

Uprkos upotrebi plastike, zahvaljujući vrsti koja se koristi, kao i dizajnu, pametni telefon u ruci pruža osećaj kao da je izrađen od metala. Značajnu ulogu u formiranju takvog utiska igra težina uređaja - 178 grama. Osećaj je takav da želite da lupnete kućište kako biste bili sigurni da nije plastika u vašim rukama. Ovo se može smatrati prednošću uređaja obzirom da je kamufliranje više nego uspešno.

Tasteri za regulaciju jačine zvuka i uključivanje su na desnom boku, nema iznenađenja.

Navigacioni tasteri su na ekranu sa standardnim izgledom Android-a - tasterom "Back" na levoj strani. Istovremeno, ispod ekrana postoji donji deo okvira koji je nešto deblji nego bočni i koji će vam malo bosti oči pri upoznavanju sa uređajem, ali ćete se brzo navići na njegovo postojanje.

Ali nemojte paničiti, nakon bukvalno nekoliko sati prestaćete da primećujete ovaj detalj.

Sa gornje strane se nalazi standardni audio konektor, drugi otvor za mikrofon i infracrveni port već dobro poznat na Xiaomi uređajima.

Na levoj ivici nalazi se fioka u koju se smeštaju SIM i memorijske kartice.

Mi A2 Lite vam omogućava da istovremeno koristite dve SIM kartice i memorijsku karticu. Nema potrebe da pravite kompromis. Usput, zahvaljujući pomenutoj činjenici, sama fioka je veoma duga što pri prvom izvlačenju iznenađuje.

Donji kraj upotpunjuju dva simetrična otvora muzičkog zvučnika i govornog mikrofona u već poznatom iPhone stilu kao i dobri stari microUSB. Type-C konektor ovde nije uvršten što je dodatni nagoveštaj da imate jeftiniju verziju u svojim rukama.

A ipak A2 Lite ima notifikacione LED diode koje se nalaze ispod ekrana u donjem levom uglu. Neobično rešenje.

U ovom trenutku, pametni telefon se može naći u tri boje: crnoj, plavoj i boji zlata. U svim bojama kućišta, prednji panel je crn. Kod nas na testu je bio pametni telefon potpuno crne boje.

Za Kinu su dostupne još dve boje, roze i crvena.

Sa stanovišta izrade, nema razloga za bilo kakve kritike. Pametni telefon je savršeno izrađen, a tokom upotrebe nije se pojavio nikakav problem, nema škriputavih zvukova niti zazora između elemenata. U ruci telefon deluje čvrsto, pouzdano i udobno, čak iako nije male debljine - 8,8 mm. Ovo je cena ugradnje baterije kapaciteta 4000 mAh. Sa druge strane, ovakvo rešenje je bolje od telefona sa 2500 mAh baterijom koji ne mogu da potraju čitav dan.

Ekran

Pametni telefon ima ekran dijagonale 5,84 inča sa odnosom stranica 19: 9. Rezolucija je standardna za 2018 godinu 2220 x 1080 piksela. Tehnologija izrade matrice je IPS. Sa takvom dijagonalom i rezolucijom, gustina ekrana je 432 ppi.

Matrica je svetla i kontrastna (nivo kontrasta je 1.500: 1), sa sočnim, tačnim bojama bez izobličenja (NTSC pokrivenost boja - 84%) kada se gleda pod pravim uglom, daje dobar utisak.

Ekran se može suočiti čak i sa jakom sunčevom svetlošću. Slika na ekranu se i dalje može videti, pri čemu neće u velikoj meri opteretiti vaše oči.

Uglovi gledanja su blizu maksimuma kada se posmatra sa strane, ali kada se gleda dijagonalno, boje su tamne, naročito siva, dobija ljubičastu nijansu i bledi. Ovo je naročito primetno kada gledate ekran u mraku. U ovim trenucima jasno je da je proizvođač štedeo na matrici. U prilog ovome govori da umesto crne imate utisak da je u pitanju tamno siva sa ljubičastom nijansom.

Ekran koristi zaštitno staklo nepoznatog proizvođača. Na žalost, nije bilo moguće saznati kakvo je zaštitno staklo instalirano u Mi A2 Lite. Postoji oleofobni premaz koji dobro reaguje na otiske prstiju - iako ostanu nakon upotrebe, lako se mogu skinuti.

Veoma smo zadovoljni što proizvođač nije štedeo kada je reč o rezoluciji. Ona je ista kao i kod starijeg modela. Za dijagonale 5.84 inča i 19:9 odnos stranica, rezolucija od 2200 x 1080 je sasvim dovoljna. Nema gubitka kvaliteta prikaza kada je reč o slovima, nema zrnaste strukture.

Čitajući o svim ovim malim negativnim detaljima, morate imati u vidu ideju da imamo uređaj ne preterano visoke cene, a sa obzirom na to, ekran se može nazvati veoma dobrim.

Operativni sistem

Pametni telefon radi na verziji operativnog sistema Android One verziji 8.1.0 sa sigurnosnom zakrpom od 5. avgusta 2018. godine.

Obzirom da je telefon deo Android One serije, možete očekivati zakrpe operativnog sistema veoma brzo nakon što ih Google objavi. Kako će to izgledati u praksi, vreme će nam reći.

U početku se program Android One pojavio kao operativni sistem za uređaje niskih cena dizajniranih za tržišta u razvoju, a samim tim i sa skromnim karakteristikama. Kasnije je program proširen, a mesto za jeftine uređaje je preuzela druga verzija, zvana Android Go. U ovom trenutku, Android One je zapravo zamenio program "Google Play Edition", u kojem su različiti proizvođači predstavljali posebne verzije serijskih uređaja bez vlasničkog interfejsa na čistom Android-u. U teoriji, ovo bi trebalo da olakša proizvodnju novih modela, pošto proizvođačima nije potrebno da troše novac na razvoj svojih interfejsa. Zapravo, ovo je više reklamni trik, koji omogućava širenje potencijalne publike kupaca, privlačeći ljubitelje "čistog Androida" na svoju stranu. Šta god da je bilo, to funkcioniše.

Baterija

Uređaj poseduje bateriju kapaciteta 4000 mAh, što je 1000mAh više nego kod starijeg brata. Brzo punjenje nije prisutno, zato budite spremni da čekate sat i po na punu bateriju.

Zahvaljujući ekonomičnom procesoru i video akceleratoru, pametni telefon radi dugo. Zapravo, iznenađuje nas svojom autonomijom - u našem scenariju korišćenja, koji se može karakterisati epitetima "sve istovremeno i stalno", pametni telefon je sigurno trajao do večeri uz ostatak od 35-40% baterije.

Istovremeno smo uspeli da razgovaramo oko sat vremena dnevno, surfujući internetom putem mobilne mreže i Wi-Fi-a, koji nikada ne isključujemo. Takođe stalno su bili uključeni Bluetooth, GPS, sinhronizacija i obaveštenja, ažuriranje aplikacija i pošte, a pametni telefon je povezan sa pametnom narukvicom. Naš u ovom momentu glavni uređaj Galaxy S7 Active, opremljen baterijom istog kapaciteta 4000 mAh, u istom modu tražio je punjač već oko šest sati uveče.

Što se tiče potrošnje energije, A2 Lite je uspeo da obezbedi povoljan utisak, jer smo imali osećaj da se telefon ne mora puniti svaki dan.

Ako uređaj ne opterećujete maksimalno, onda možete da računate na cela tri dana trajanja baterije.

Memorija, čipset, performanse

Pametni telefon pripada liniji jeftinih uređaja i opremljen je hardverom za nezahtevne korisnike.

U našem slučaju, ovo je verzija sa 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije. Postoji i konfiguracija sa 4/64 GB, respektivno.

Obe verzije rade na Snapdragon 625 procesoru, sa 8 jezgara Cortex-A53, radnog takta 2 GHz i grafičkim akceleratorom Adreno 506.

Internetom kruži šala da je Xiaomi primio za isporuku Snapdragon 625 i sada ne znaju gde da stave preostale zalihe starih procesora. Pitamo se kada će prestati da koristi ovaj procesor?

Uprkos upotrebi jeftinog hardvera pametni telefon radi dobro i pomenuti problem se ne odražava na meni i programe. Ponekad dođe do laganog kočenja prilikom skrolovanja kroz dugačke liste, ali zbog retkosti ovog fenomena to nije problem.

Ako planirate da igrate zahtevne moderne igre kao što je PUBG, budite spremni za prosečne postavke i FPS oko 40 frejmova.

U procesu rada, pametni telefon skoro uvek ostaje hladan - to je zasluga i procesora i plastičnog kućišta.

Tri gigabajta RAM-a su dovoljni za udoban rad u pozadini nekoliko velikih programa. Konkretno, da bi telefon počeo da koči morate otvoriti mnogo prozora. Prilikom testiranja smo otvorili 23 taba i onda su počeli problemi.

Naravno, voleli bismo da je korišćen noviji procesor, ali, kao što je često slučaj, sa takvom željnom potrebno je platiti više za pametni telefon. U ovom slučaju, imamo prilično izbalansiran uređaj koji vam omogućava da igrate igre i gledate filmove, bez razmišljanja da baterija ne obezbeđuje dovoljno energije. Zbog toga, smatramo da su priče da je Snapdragon 625 zastareo, samo želje i frustracije kupaca. Konkretno u ovoj jedinici, za ovu cenu hardverska konfiguracija je veoma dobro izabrana.

Opcije povezivanja

Sa ove tačke gledišta, sve je u redu. Pametni telefon podržava sve trenutno dostupne tipove i generacije mobilnih mreža (naravno, osim za 5G), kao i dual-band Wi-Fi 802.11 a / b / g / n (2.4 + 5GHz).

Što se tiče Bluetooth-a, korišćena je verzija 4.2. Možete koristiti prenosive elektronske uređaje koji se povezuju sa vašim pametnim telefonom, bez straha od prekomerne potrošnje baterije.

Pametni telefon sasvim sigurno vidi satelite i povezuje se sa njima prilično brzo čak i nakon prvog pokretanja. Tačnost lokacije je oko 5 metara.

Takođe bismo želeli da primetimo loš trend i među uređajima kompanije Xiaomi – infracrveni port. Neprijatno iznenađenje bila je vest da je u glavnom modelu Mi8 Xiaomi odlučio da napusti uobičajeni infracrveni port.

Ipak, dostupan je u okviru modela Mi2 Lite.

Ova opcija nije krucijalna ali pomaže kao želite da je iskoristite da utišate zvuk a daljinski vam nije pri ruci ili neku sličnu radnju.

Radi kako bi trebalo.

Kamera

Obzirom da je u pitanju model za nezahtevne korisnike, nije logično očekivati da će kvalitet kamere biti kao kod glavnog modela. Ipak, glavna kamera (12 MP Sony IMX 486, f / 2.2, 1,25 mikrona + 5 MP pomoćna), zahvaljujući prisustvu drugog pomoćnog modula, daje prilično pristojan rezultat, kako u dobrim uslovima osvetljenja tako i pri slabijem osvetljenju.

Kada snimate u uslovima slabog osvetljenja, konačni rezultat zavisi od prisutnosti svetlih boja u kadru, za koje matrica pokušava da se drži - što više njih, to je bolji rezultat. Nasuprot tome, kada je malo svetla i nema svetlih boja u kadru, kvalitet pada.

U mraku na kvalitet utiče niska vrednost otvora blende , 2.2, što uzrokuje puno šuma, a kadrovi su često zamagljeni.

HDR režim omogućava blago poboljšanje konačnog rezultata. Pogledajte primere fotografija.

Neki primeri nasumičnih fotografija

Video se snima u rezoluciji FHD (30 kadrova / s). Ne postoji optička stabilizacija, zbog čega je nemoguće reći nešto naročito o video snimku.

Primer video klipa (MP4, 54 MB) >>>

Prednja kamera (5MP Samsung S5K5E8, f / 2/0), ima nešto višu vrednost otvora blende, omogućava vam prilično pristojne slike u teškim uslovima, ali zbog neusaglašenosti algoritama, slika se povremeno snima iznova. Kvalitet nije na nivou loših kineskih modela koji snimaju selfi fotografije kao da je lice od gume. Više o kameri nemamo šta da kažemo.

Utisci i zaključak

Nema primedbi o kvalitetu prenosa glasa, vi i vaš sagovornik savršeno čujete jedno drugo, dok dominacija niskih frekvencija konverzacione dinamike privlači pažnju. Kvalitet prijema signala takođe je na visini. Mi A2 Lite je nešto bolje pronalazio mrežu od Galaxy S7 Active, što je vrlo dobro.

Glavna emocija koju smo imali prilikom korišćenja ovog modela - pametni telefon je veoma lep, prijatan i želi da vas zadovolji.

Želeli bismo da kažemo nekoliko reči o futroli koja je deo prodajnog pakovanja. Izrađena je od tamnog silikona, veoma dobro izgleda na uređaju, pruža pouzdano držanje u ruci i istovremeno praktično ne povećava dimenzije uređaja.

Ovaj model nudi dovoljno prednosti da možete da se odlučite da ga koristite kao glavni model , ali neki dosadni mali nedostaci pomalo kvare kompletan utisak.

Ovo je pogled sa stanovišta razočaranih entuzijasta koji zahtevaju sve od pametnog telefona, bez obzira na cenu. Ako pak posmatramo uređaj sa stanovišta masovnog potrošača, ispostavlja se da model ima sve šanse za uspeh:

  • Odličan monilitički dizajn, sa modernom geometrijom ekrana i dual glavnom kamerom
  • Brz interfejs bez kočnica
  • Odlična izrada i ergonomija
  • Pristojan kvalitet snimanja

Istovremeno psotoji nekoliko nedostataka koji se mogu spomenuti:

  • Odsustvo NFC
  • Nema brzog punjenja
  • Ne naročito prigodna cena na početku prodaje

A ako nedostatak NFC-a i brzog punjenja nije nešto što će vas odbiti od ovog uređaja, onda cena može postati kamen spoticanja koji neće dozvoliti modelu da postane masovan. Imajući u vidu cenu uređaj ima veliki broj konkurenata na tržištu što je njegov najveći problem.

Ali ako cena padne za najmanje 30 odsto, što se često dešava sa Xiaomi pametnim telefonima, Mi A2 Lite će moći da zgrabi svoj deo tržišta i postane važan konkurent u svojoj klasi.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024