Xperia XZ3 2018
2018. godina
6" OLED, 80.5% body
34% 845, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
18W, 3300 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 19MP
Test mobilni telefon Sony Xperia XZ3
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Xperia XZ3. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Xperia XZ3 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Sony Xperia XZ3

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • Type-C kabl
  • Type-C adapter 3.5 mm
Specifikacije
Dimenzije i masa 183 x 73 x 9.9 mm, 193 grama
Materijali kućišta Staklo i aluminijum
Ekran 6 inča, 2880 x 1440 piksela, OLED, zaštitno staklo, olefobski sloj
Operativni sistem Android 9.0 Pie
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
LTE Cat.18
Dual SIM kartice
VoLTE
Platforma Qualcomm Snapdragon 845, 8-jezgara, 4x2.7 GHz Kryo 385 Gold i 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver, Adreno 630
Memorija 4 + 64 GB UFS 2.0, podrška za microSD
Bežični interfejsi Wi-Fi b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling, Bluetooth 5.0 LE, NFC
Navigacija GPS, A-GPS, GLONASS
Senzori i konektori Čitač otisaka prstiju, akcelerometar, žiroskop, senzori svetlosti i blizine, Type-C konektor
Glavna kamera 19 MP, f / 1.9
Prednja kamera 13 MP, f / 1.9
Baterija 3330 mAh, USB PD, brzo bežično punjenje

Pozicioniranje

Iako je od najave Xperia XZ2 modela prošlo samo šest meseci, kompanija je već pustila sledeću generaciju pametnih telefona. Globalno pozicioniranje ovog modela nije promenjeno: to je uređaj za one koji vole Sony i one koji žele da dobiju pametni telefon ovog brenda sa najboljim karakteristikama. Postoje dve ključne promene u poređenju sa XZ2: prvo, prebacivanje na OLED ekran i povećanje rezolucije ekrana, a drugo, poboljšanje dimenzija sa istom dijagonalom ekrana. Takođe, boje kućišta su promenjene i dodato je nekoliko novih karakteristika.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Sony je kod Xperia XZ2 modela prešao na novi dizajn, a kompanija ga naziva Ambient Flow. Njegova glavna karakteristika su glatke ivice i odsustvo oštrih uglova pa je Ambient Flow potpuno suprotan prethodnom angularnom dizajnu kompanije Sony.

Kao i svaka inovacija, i ovaj dizajn je izazvao puno kontroverzi. Jednima se dopao, dok su drugi ogorčeni i žele da se vrati stari, dobri angularni dizajn. Međutim, nije moguće osloniti se na mišljenje kritičara jer su upravo oni ti koji navode da Sony nije dugo ažurirao dizajn svoje linije pametnih telefona.

Prelazak na Ambient Flow je zaista zanimljiv. Pametni telefon sada odlikuje glatke kosine, oštri uglovi se ne zabadaju u dlan ruke i aparat odlično pristaje u šaku. Međutim, u XZ2 i XZ2 Premium pojavio se još jedan problem: pametni telefoni su postali deblji i teži. Kompanija je to objasnila velikim modulom Motion Eye kamere, ali težina aparata i dalje je tu. A kod modela XZ3 ovaj problem je rešen. Pametni telefon je postao tanji i lakši, pa ga je sada mnogo ugodnije držati u ruci, a prednosti nagnutih i glatkih ivica nisu nestale.

  • Sony Xperia XZ3 - 158 x 73 x 9.9 mm, masa 193 grama
  • Sony Xperia XZ2 - 153 x 72 x 11.1 mm, masa 198 grama

Promena nije ogromna, ali ovaj milimetar i nekoliko grama više su savršeno osetljivi.

Pored dimenzija, boje kućišta su izmenjene, a dostupne su:

  • Crna
  • Bela
  • smaragdno zelena
  • Bordo

Prilikom testiranja izbegava se testiranje crnih telefona koliko god je to moguće, jer su obično prilično dosadne spoljašnjosti tako da je ovoga puta uzet Xperia XZ3 boje srebra. Kada se pametni telefon nalazi na stolu, njegovo kućište je veoma zanimljivo kada dođe do refleksije i poigravanja svetlosti, a u zavisnosti od ugla gledanja, pametni telefon izgleda belo, pa čak i nežno plavo. Treba naglasiti da i zelene i crvene verzije izgledaju neverovatno. Pohvalna je činjenica da Sony stalno eksperimentiše sa bojama i ne zaustavlja se samo na crno-belim verzijama.

Zadnji i prednji paneli su izrađeni od zaštitnog stakla sa oleofobnim premazom, a okvir je izrađen od aluminijuma. Ivice stakla su blago zakrivljene, prelaz između stakla i aluminijuma je vrlo gladak, skoro da je nemoguće osetiti ovaj spoj.

Sa desne strane nalaze se taster za kontrolisanje jačine zvuka, taster za uključivanje i taster za snimanje koji ima dvostruku poziciju, pomoću koje možete fokusirati ili odmah snimiti sliku.

Sa donje strane možete videti Type-C port i glavni mikrofon, a na vrhu se nalazi dodatni mikrofon i slot za dve nanoSIM i microSD kartice. Slot je hibridni. Da bi izvukli slot nisu potrebne spajalice, ali činjenica da se pametni telefon ponovo pokreće nakon uklanjanja slota je veliki minus. Podsećanja radi, Sony je namerno odbio da koristi mini slušalice u korist Type-C porta.

Na zadnjem panelu su glavna kamera i skener za otiske prstiju. Još jedna karakteristika Ambient Flow je simetrija. Dakle, skener se nalazi tačno u sredini zadnjeg panela. Sony navodi da prilikom kucanja palac pada samo na njega, ali kada izvučemo pametni telefon iz džepa, prst leži na kameri, a ne na skeneru, pa je potrebno navići se na njegovu lokaciju.

Pametni telefon odlikuje zaštita od prašine i vlage u skladu sa standardom IP65 / 68, to je opis na zvaničnoj internet strani kompanije Sony. Zapravo, reč je o standardnom IP65 sa zaštitom od prskanja i kiše, ne možete plivati sa ovim pametnim telefonom.

Ekran

Karakteristike Vrednost
Dijagonala ekrana 6 inča
Rezolucija ekrana 2880x1440 piksela
PPI vrednost 537
Tip matrice OLED
Zaštitni sloj Glass Gorilla Glass 5
Olefobni sloj Da
Automatska kontrola osvetljenja Da
Multitouch podrška Da, deset istovremenih pritisaka

Ovo je prvi Sony pametni telefon koji koristi OLED matricu. Kompanija ne navodi proizvođača ekrana, objašnjavajući to činjenicom da ima više dobavljača. Prema neproverenim informacijama, ovde je korišćena LG matrica, a ne Samsung. Zajedno sa prelaskom na OLED takođe je povećana rezolucija ekrana, a sve je to učinilo da ekran XZ3 izgleda mnogo bolje nego kod XZ2.

Ekran je savršeno kalibrisan, a visoka rezolucija vam omogućava da zažmurite na PenTile. Obično se njegovo prisustvo primeti vrlo dobro, ali kod ovog pametnog telefona to nije slučaj, čak i kada se zagledate. Zanimljivo je blago zaobljenje ekrana, izgleda elegantno i ne utiče na pogoršanje korisničkog iskustva.

Sam ekran je klasičan, a nakon dve nedelje testiranja utisci su samo pozitivni: sjajne bogate boje, predivna reprodukcija boja, izvrsna uravnoteženost bele, dok ekran ne odlikuju zeleni tonovi, kao što je slučaj kod nekih AMOLED-matrica pri prikazivanju bele boje. Pri direktnim sunčevim zracima slika bledi, ali informacije ostanu čitljive.

Sony je odlučio da obezbedi dodatne gestove. Dupli dodir na ivicu poziva listu aplikacija, a možete brzo prelaziti sa jednog programa na drugi. Prevlačanjem prsta od vrha do dna emulira se taster „Back“. Potrebno je navići se na ovu funkciju pa će sigurno doći do slučajnog aktiviranja, što je prilikom testiranja dovelo do isključivanja ove funkcije.

Korišćenje OLED ekrana omogućilo je implementiranje tehnologije koja je analogna Always On, Sony ovu tehnologiju naziva Amibent Display. Uz to, možete uključiti prikaz časova i obaveštenja na ekranu, u podešavanjima možete odrediti uslove aktivacije za ovaj režim, na primer, možete da napravite da se sat pojavljuje samo kada uzmete pametni telefon u ruke. Od zanimljivih karakteristika Ambient Display-a treba naglasiti slajd šou prikaz vaših fotografija, to jest, neka vrsta povratka u prošlost.

U podešavanjima ekrana možete izabrati jedan od tri kolor profila, kao i podesiti balans bele boje ili promeniti razmeru interfejsa.

Sve u svemu, utisak o ekranu je veoma dobar i to je veliki korak napred nakon Xperia XZ2 i jedna od važnih prednosti u odnosu na prethodni vodeći model.

Baterija

Karakteristike Vrednost
Kapacitet baterije 3330 mAh
Tip baterije Fiksna, Li-Ion
Vreme HD video reprodukcije pri maksimalnom osvetljenju (airplane režim omogućen) 14 sati
Pražnjenje u sleep režimu (12 sati, ekran isključen, WiFi uključen) 3%

Želim da krenemo sa podrškom za brzo punjenje. Xperia XZ3 nema podršku za Qualcomm Quick Charge, umesto čega je proizvođač dodao podršku za USB PowerDelivery. Međutim, pronalaženje odgovarajućeg punjača i dalje je problem. Najlakše će da reše ovaj problem biti vlasnicima novih MacBook ili Google Pixel modela, jer njihovi punjači podržavaju takvo punjenje. Mi smo imali sreće, jer imamo punjač MacBook Pro modela pa se pametni telefon savršeno napuni za 90-100 minuta, za pola sata dobijate 45%, a za sat - 72% kapaciteta.

A pametni telefon podržava brzo bežično punjenje, međutim, ako kupite opremu za ovu vrstu punjenja, imajte na umu da će se zadnji panel klizati po takvim panelima, pa je bolje puniti uređaj u punjaču oblika postolja, a ne pločice.

Što se tiče vremena rada, pametni telefon može obezbediti 4-5 sati rada ekrana. Ovo uključuje poštu, društvene mreže, web surfovanje, mobilni internet i omogućenu sinhronizaciju. U ne tako zahtevnom načinu rada može obezbediti čak dva dana trajanja baterije.

Memorija, čipset, performanse

Karakteristike Vrednost
Čipset Qualcomm Snapdragon 845
CPU Osam jezgara, 4x2.7 GHz Kryo 385 Gold i 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver
Video akcelerator Adreno 630
Količina RAM 4 GB
Interna memorija 64 GB UFS 2.1
Slot memorijske kartice Da, kombinovani

Jedan od vodećih čipseta, brza UFS 2.1 memorija i praktično potpuno novi Android 9.0 idealno rade na Sony Xperia XZ3, savršeno otkrivajući potencijal svih komponenti. Za dve nedelje korišćenja nismo primetili nikakve probleme sa brzinom rada ili pokretanjem bilo kog programa i aplikacija. Naravno, sa takvim karakteristikama uređaj bez ikakvih problema pokreće bilo koje, čak i najzahtevnije igre sa maksimalnim podešavanjima. Što se tiče zagrevanja, oseća se samo u igrama ili kada se pokreću sintetički testovi. Prilikom normalne upotrebe, pametni telefon se skoro ne zagreva.

Opcije povezivanja

Interfejsi Dostupnost
Wi-Fi Da, b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Calling
Bluetooth Da, 5.0, A2DP, aptX HD, LDAC, LE
GPS Prvo pokretanje za oko 3 sekunde
Mobilni internet 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1700/1900/2100
4G: b3 / b7 / b20 / b38
Dve SIM kartice, jedan radio modul
LTE Cat18
VoLTE
USB On-The-Go Da
NFC Da
Infrared Port Ne

Ne prestajemo da hvalimo Sony zbog njegovog temeljnog pristupa bežičnim interfejsima. Pored uobičajenog skupa, vredi istaknuti podršku za kodeke aptX HD i LDAC, dostupnost Wi-Fi Calling i VoLTE-a, kao i NFC-modula koji može raditi ne samo sa Google Pay, već i drugim servisima.

Kamera

Karakteristike Vrednost
Glavna kamera 19 MP, f / 2.0, 25 mikrona, elektronska stabilizacija
Prednja kamera 13 MP, f / 1.9, 23 mikrona

Za glavnu kameru koristi se dobar stari Motion Eye sa svim njegovim prednostima i manama. Od prednosti modula zabeležićemo mogućnost snimanja 3D portreta, super-sporo snimanje, snimanje u 4K HDR i sada podršku za Google Lens. Nedostatak kamere je odsustvo optičke stabilizacije.

Od inovacija ćemo spomenuti sistem za brzo pokretanje kamere. Evo kako on funkcioniše: izvadite pametni telefon iz džepa i odmah ga uperite ka subjektu, pojavljuje se prozor kadra i odmah možete snimiti sliku ili otvoriti aplikaciju za kameru. Izgleda komplikovano, ali je vrlo zgodno.

U okviru modela Sony Xperia XZ3 je prepravljen interfejs fotoaparata, postao je jednostavniji i lakši. Programeri su uklonili podelu na super-auto-režim i ručno snimanje, ostavljajući samo prebacivanje između fotografija i videa. Drugi režimi se mogu izabrati klikom na taster u donjem levom uglu. Interesantno je da će izabrani režim biti prikazan gore, tako da možete brzo da se prebacite na super usporeno snimanje. Ali hajde da kažemo nešto o kvalitetu fotografija.

Tokom dana, kamera tradicionalno pravi dobre snimke, međutim, sada je teško da će to bilo koga iznenaditi. Kod veštačkog osvetljenja, pametni telefon se i dalje pokazuje dobro, ali noću morate uključiti ručna podešavanja, u suprotnom će slike biti preeksponirane. Nažalost, noćno snimanje je slaba tačka ovog modela, pri čemu se to odnosi kako na fotografije tako i video snimke. Inače, video snimke pametni telefon snima u 4K HDR-u i možete ih odmah pogledati. Kvalitet videa tokom dana je dobar, no noću je slika prepuna šuma.

Prednja kamera

Multimedijalne karakteristike

Sony je odbacio minijack u svojim novim pametnim telefonima, međutim, u prodajno pakovanje sada ubacuje odgovarajući adapter. Po našem ukusu, kvalitet zvuka ovog smart telefona je pristojan, na nivou drugih vrhunskih modela.

Uređaj koristi stereo par koji se sastoji od govornog i eksternog zvučnika. Ovaj drugi je elegantno skriven ispod ekrana, tako da ga nismo odmah primetili. Stereo par zvuči odlično, a pametni telefon će vam lako zameniti mali prenosni zvučnik.

Model podržava tehnologiju Dynamic Vibration System - kada je sistem uključen, pametni telefon počinje da vibrira uz muziku ili zvuk u igrama. Ovo je odlično rešenje za igre ili gledanje video sadržaja. Kada menjate jačinu zvuka, možete podesiti i snagu vibracija ili potpuno isključiti.

Kvalitet prenosa glasa je odličan, vi i vaš sagovornik savršeno dobro čujete jedno drugo. Podsetićemo vas da pametni telefon podržava VoLTE i Wi-Fi Calling.

Softverske karakteristike

Ovo je prvi Sony pametni telefon koji radi na Androidu 9.0. Interfejs kompanije Sony skoro nije promenio fabrički interfejs Androida, kompanija je samo dodala nekoliko svojih brendiranih aplikacija. Kao što smo već naglasili u testu modela XZ2 Premium, ovaj pristup omogućava brzo primanje novih unapređenja, jer kompanija manje vremena troši na optimizaciju vlastitih elementa interfejsa.

Utisci

Lično nam se dopao novi XZ3: pametni telefon postao je tanji i lakši, pojavile se nove hladne boje, ekran je dobio značajno poboljšanje, OLED matrica izgleda neverovatno, pogotovo u 2K rezoluciji, plus tu je funkcija brzog pokretanja kamere. Takođe treba naglasiti da su trenutno Sony pametni telefoni jedini koji mogu da snimaju super-spori video pri 960 fps na 1080p.

Ipak cena ovog vodećeg modela je visoka. Sa jedne strane, on kao konkurente ima jeftinije modele Huawei P20 Pro, Meizu 16th i Xiaomi Mi 8, a sa druge Apple iPhone X i Samsung Galaxy S9 i Note 9. Prva tri ga nadmašuju po ceni, druga tri – po kvalitetu kamere. Inače, svih šest modela koristi dvostruku kameru, što ih čini još zanimljivijim opcijama prilikom kupovine.

Sony je očigledno svestan činjenice da je ovaj uređaj preskup pa nudi pogodnosti za one koji ga prednaruče. Dakle, ako vam se ovaj uređaj sviđa više od konkurentskih modela, onda ima smisla ili da ga kupite uz neki od poklona koje Sony nudi ili da sačekate neko vreme da njegova cena padne.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024