Honor 8X 4GB, 128GB2018
2018. godina
6.5" LCD, 84.4% body
14% 710, Android 8.1 Oreo
RAM 4 GB, INT 128GB, EXT SDXC
3750 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 20MP
Test mobilni telefon Huawei Honor 8X 128GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Honor 8X 128GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Honor 8X 128GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Honor 8X smartphone

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Mrežni adapter
  • Slušalice
  • Zaštitini poklopac
  • Usb kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Kratko uputstvo
  • Garancija
Specifikacije
Dimenzije i masa 160 x 76 x 7.8 mm, 175 grama
Materijali kućišta Staklo, metal
Ekran 6.5 inča, 2340x1080 piksela (FullHD +), LTPS LCD, odnos stranica 19: 9
Operativni sistem Google Android 8.1, brendirani EMUI 8.2 interfejs
Platforma HiSilicon Kirin 710 (4x2.2 GHz Cortex-A73 + 4x1.7 GHz Cortex-A53), grafika Mali-G51
Memorija 4 GB RAM-a, 64/128 GB interne memorije, microSD do 256 GB
Bežični interfejsi Wi-Fi a / b / g / n / ac DualBand, Bluetooth 4.2 (A2DP, BLE, HWA, aptX / aptX HD), NFC
Network 2G: 2/3/8 MHz Bends 3G: 1/8 MHz opsezi 4G CAT 4: 1/3/7/8/20 Dual SIM Cards
Navigacija GPS / AGPS / Glonass / BeiDou Navigacioni sistem
Senzori i konektori Skener otiska prsta sa zadnje strane, microUSB
Glavna kamera 20 MP + 2 MP, f / 1.8 otvor blende, žižna daljina 27 mm
Prednja kamera 16 MP, f / 2.0 otvor blende, žižna daljina 27 mm
Baterija Li-Pol 3750 mAh, Huawei 5V / 2A, 100% za 2.5 sata
Boja Crna, plava i crvena

Pozicioniranje

Prilikom prezentacije modela Honor 8X govorilo se između ostalog o liniji X i njenom pozicioniranju. Dakle, X serija se smatra naprednom, tj. ima neke od vodećih funkcija, tehnologija ili dizajnerskih ideja. Na primer, 5X je bio prvi pametni telefon u određenom segmentu cene brenda Honor, opremljen metalnim kućištem. Zatim je došao 6X sa dve glavne kamere, a 7X je dobio produženi FullView ekran. A šta su nam inženjeri spremili za Honor 8X?

Pre svega, korisna površina ekrana je 91%. Interesantno je da je ovim rezultatom brend ušao u pet najboljih kompanija koje proizvode uređaje sa sličnim odnosom površine kućišta i ekrana. Da bi postigli ovu vrednost, inženjeri su stvorili novi dizajn antene za 8X telefon i takođe su instalirali microUSB konektor ispod stakla (COF tehnologija), a ne ispod panela (COG tehnologija), kao kod većine pametnih telefona.

Drugo, tu je dizajn uređaja. Kod ovog modela je primenjeno 15 slojeva stakla sa različitim nivoima refleksije.

Treće - dual kamere sa Ai funkcijama prepoznavanja za različite scene. Takođe je implementiran režim "Night" i omogućeno snimanje videa brzinom od 480 slika u sekundi.

Drugi bitni aspekti: baterija kapaciteta 3700 mAh, NFC čip, trostruki slot za dve SIM kartice i memorijsku karticu, dosta memorije - 4/64 GB ili 4/128 GB.

Generalno u pitanju je vrlo zanimljiva ponuda uz koju ako naiđete na pravu promociju možete dobiti: fitness tracker, PowerBank ili sportske slušalice.

Izgled

Huawei je stvorio svoj prepoznatljiv stil dizajna smart telefona, tako da sada skoro svaki novi uređaj izgleda isto kao i prethodni. Za Honor 8X su odlučili da malo unaprede izgled, obezbeđujući zadnjem panelu dve vrste stakla: reflektujuće i skoro ne-refleksivno. Prvi zauzima oko 70% površine kućišta sa zadnje strane Na ovom delu nalaze se dve kamere i natpis HONOR. Po našem mišljenju, ova opcija dizajna izgleda lepo, barem se 8X može lako razlikovati od bilo kojeg drugog telefona kompanije.

Telefon se prodaje u dve svetle boje - crvenoj i plavoj, takođe u prodaji se nalazi i stroga ali ne manje elegantna crna. Testirali smo uređaj crvene boje kućišta. Boja je stvarno svetla i privlači pažnju: zadnja strana je reflektujuća tu su tanki plastični umetak za jačanje stakla dok je metalna ivica neprozirna. Prednji panel je crn. Generalno, Honor 8X se odlično ponaša kada je izložen svetlosti.

A šta je sa otiscima prstiju na staklu? Da, oni prekrivaju čitav zadnji panel, ali se mogu relativno lako izbrisati. Oleofobni premaz nije zaboravljen? Da, prisutan je na ovom modelu i njegov kvalitet je dobar.

S obzirom na veliku dijagonalu ekrana, dimenzije kućišta su prilično velike - 160 × 76 × 7,8 mm, a telefon teži nešto više od 170 grama. Postalo je sve teže opisati osećaj koji uređaj izaziva kada ga držite u ruci: gadgeti sa 5-inčnim ekranima su standard, 6,5-inčni modeli nisu retkost. Generalno Honor 8X može sasvim lepo da stane u ruku.

Iznenađujuće, prvog dana testiranja uređaja, nekako smo uspeli da izgrebemo zadnji panel uređaja. Inače, gotovo svi Huawei uređaji pate od ove "bolesti", to jest, staklo se izgrebe vrlo brzo. Međutim, vredi napomenuti sledeću činjenicu: bez obzira što proizvođač navodi za staklo (Corning Gorilla Glass, kaljeno, safir), u svakom slučaju, male ogrebotine ne mogu da se izbegnu ni po jednom scenariju.

Proizvođač tvrdi da ekran zauzima 91% korisne površine prednjeg panela. U odeljku o pozicioniranju naveli smo da su inženjeri napravili poseban dizajn antenskih umetaka i sakrili konektor za punjenje ispod stakla. Na prezentaciji naglasak je bio na manjem okviru modela Honor 8X u odnosu na telefone drugih proizvođača, ali bilo je jasno da govorimo o Samsung i Apple uređajima. Kod ovih modela je okvir bio deblji: 5,8 kod Samsung modela odnosno 6,8 mm za iPhone, odnosno 4,25 mm kod Honor 8X modela. Ne mislimo da su ove brojke važne za krajnjeg korisnika, ali svaki milimetar je važan u borbi za mobilno tržište.

U gornjem delu uređaja, nalaze se senzori svetlosti i blizine, prednja kamera (iznad nje je mali pokazatelj propuštenih događaja) i zvučnik. Zvučnik je glasan, zvuk je čist i prijatan, ton ujednačen (dovoljno je srednjih i visokih frekvencija). Najvažnije je da se zvučnik nalazi na standardnom mestu, to jest, na prednjem panelu, a ne negde iznad vrha.

Sa donje strane nalaze se - 3,5 mm audio izlaz, mikrofon, microUSB i spikerfon. Na vrhu je dodatni mikrofon za smanjenje buke.

Sa leve strane - trostruki slot za dve SIM kartice i jednu memorijsku karticu, sa desne strane - taster za uključivanje i taster za regulaciju jačine zvuka (metalni).

Na zadnjoj strani nalaze se dva sočiva koja su ispupčena za nekih dva milimetra, blic, kao i okrugli skener otisaka prstiju.

Ekran

Možda grešimo, ali Honor 8X donosi najveći ekran od svih uređaja koje je Huawei predstavio za Honor brend - 6,5 inča.

Matrica 8X modela je napravljena pomoću LTPS tehnologije, rezolucije 2340x1080 piksela. Tu je i mali izraz na ekranu. Ako ga ne volite u podešavanjima možete da ga sakrijete. Mada je izrez dovoljno mali da ne morate ni da ga sakrivate.

Maksimalna osvetljenost pozadinskog osvetljenja ekrana je 440 cd / m2, crne svetlosti je 0,53 cd / m2, a kontrast je 830: 1. Na kvalitet ekrana modela 8X nema žalbi: utisak je dobar: visoka osvetljenost, prijatna reprodukcija boja i maksimalni uglovi gledanja. Međutim, nivo crne boje je donekle redundantan.

Trajanje baterije

Baterija modela Honor 8X je pristojnog kapaciteta - 3750 mAh. Većina Honor modela ima ovaj kapacitet, što je dobro. U našim uslovima rada, smart telefon radi puno radno vreme (od 10 do 23) sa prosečnim opterećenjem.

Sa maksimalnom osvetljenošću od 440 cd / m2, model 8X reprodukuje video u trajanju od 10 časova, a baterija će se ako igrate igre isprazniti za oko 5 sati. Kod modela Honor Play, plus ili minus imamo iste parametre kao i kod modela 8X.

U prodajno pakovanje uključen je 5V / 2A adapter za napajanje. Baterija se puni 2 sata i 40 minuta.

Opcije povezivanja

Tradicionalno, pametni telefon radi sa dve SIM kartice nano formata. Interesantno je da su inženjeri ostavili i slot za microSD memorijsku karticu. Obe nano-SIM kartice rade u mrežama 4G CAT 4 (opseg 1/3/7/8/20). Sa stanovišta komunikacije, Honor 8X je sjajan: kvalitet je visok.

Bežični Wi-Fi radi u dva opsega - 2.4 GHz ili 5 GHz, podržan je ac standard, a tu je i Bluetooth 4.2 (BLE) verzija.

Važan i izuzetno prijatan bonus jeste NFC čip a u toku testiranja nisu zabeleženi nikakvi problemi pri radu.

Telefon radi sa GPS, GLONASS i Beidou. Trenutno pronalazi do 22 satelita, čak i u zatvorenom prostoru, nedaleko od prozora. U otvorenim oblastima radi sa 15-25 satelita a preciznost je oko 3.5 metra.

SAR vrednost u blizini glave - 0.81 W / kg, blizu tela - 1.02 W / kg.

Memorija, čipset, performanse

Na nekim tržištima je dostupan i model opremljen sa 4 GB RAM-a i 64/128 GB interne memorije. Brzina RAM-a je 7200 MB/s, ovo je jedan od najboljih rezultata među pametnim telefonima sličnog cenovnog opsega, budući da je ta brzina standard za nešto skuplje aparate. Brzina interne memorije je 150/236 MB/s, što je zaista pristojna brzinu čitanja/zapisivanja.

HiSilicon Kirin 710 (4 x 2.2 GHz Cortex-A73 + 4 x 1.7 GHz Cortex-A53) izrađen u 12nm proizvodnom procesu, grafika Mali-G51 se koristi kao procesor. Po onome što je poznato, prvi uređaj sa ovim čipom bio je Nova 3i. Sudeći po testovima, Kirin 710 se može takmičiti s Qualcomm Snapdragon 660 (14 nm tehnologija izrade). Što se tiče celokupnih performansi, čipovi su isti, ali kada je reč o igri „Snap", Adreno 512 i dalje daje bolje rezultate.

U okviru Antutu testa, ovaj pametni telefon zabeležio je skoro 140.000 poena, što je vrlo dobro! Telefon je brz i radi bez ikakvih zaostajanja.

Softver

Ovaj model i dalje radi na starijoj verziji EMUI 8.2 zasnovanoj na Google Android 8.1 verziji pa će biti potrebno još čekati na novu verziju.

Kamere

Kombinacija kamera je sledeća: jedan modul na prednjem panelu (16MP, f2.0) i dva modula na zadnjem (20 + 2MP, f1.8). Kao što je jasno, jednostavna kamera od 2 megapiksela je potrebna samo za angažovanje u zamućenju pozadine - digitalni bokeh efekat.

Kvalitet fotografija je prosečan, koji u stvari i treba očekivati od ovakvih uređaja uglavnom zbog oštrine, zrnastih detalja i malog dinamičkog opsega. Honor 8X savršeno snima portrete uz dobre detalje i gotovo prirodnim izborom pozadine.

U „Night“ režimu rada možete dobiti vrlo dobre snimke, ali, opet, zbog jednostavnih modula kamere, kvalitet nije dobar: stiče se utisak da P20 Lite snima daleko kvalitetnije fotografije.

Korišćenje veštačke inteligencije u ovom slučaju nije bilo ni od kakve koristi: kadrovi se jednostavno pretvaraju u konfuznu mešavinu različitih boja. Ne postoji ništa slično sa Huawei P20 / P20 Pro po pitanju rada. Obratite pažnju na zasićenost na svakoj fotografiji.

Maksimalna rezolucija video zapisa je FullHD, brzina kadrova je do 60 fps. Utisak je da tokom snimanja video zapisa fokusiranje se ne može utvrditi: slika nije dovoljno oštra a kvalitet je prosečan. Kirin 710 procesor omogućava snimanje video zapisa u okviru SloMo režima sa 480 slika u sekundi (HD). Nijedan savremeni pametni telefon sličnog cenovnog opsega nije u stanju da to uradi.

Prednja kamera snima veoma dobro, nemamo pritužbi.

Primeri fotografija

Multimedija

Pametni telefon je opremljen jednim zvučnikom. Glasan je, ali kvalitet nije impresivan. Dostupni su Huawei Histen audio efekti sa 10-opsežnim podešavanjima ekvilajzera od 30 Hz do 16 kHz.

Zvuk je procenjen upotrebom Meizu Flow i Bose KC35 slušalica. Zvuk je dopadljiviji preko Meizu slušalica, dok je preko Bose nešto lošiji.

Utisci

Honor se ispostavilo kao odličan jeftin telefon sa svim modernim karakteristikama: izduženi ekran sa izrezom, dve kamere, baterija velikog kapaciteta, NFC čip, veliki ekran i dosta memorije.

Uprkos činjenici da, generalno, pametni telefon ostavlja pozitivan utisak, on ipak ima i određene mane. Na primer, jačina osvetljenosti crne boje je prilično visoka, pa je uz dobro osvetljenje bele boje, kontrast umeren. Glavne kamere su prilično slabe a čini se da P20 Lite snima bolje fotografije a dostupan je po istoj ceni.

Najveći nedostatak jeste nepostojanje EMUI 9. Ipak, pametni telefon bi trebalo da radi brže sa ovim softverom.

Ostatak uređaja Honor 8X je univerzalan: model crne boji će odgovarati konzervativnim korisnicima, a modeli crvene i plave boje mlađoj populaciji. Pored toga, na nekim tržištima uz model se dodeljuju pokloni u vidu Honor Band 3 fitnes narukvice, spoljne baterije ili Honor Sport sportskih slušalica po povlašćenoj ceni.

Pre nego što donesete odluku, treba pomenuti i konkurenciju.

  • Huawei P20 Lite. Nudi jednu od najboljih kamera. Karakteristike su manje više iste, a P20 Lite izgleda jednostavnije i jeftinije.
  • Honor Play. Odlikuje ga snažni Kirin 970 procesor. Ima dve kamere, a kapacitet baterije je isti kao kod Honor 8X modela. Kućište je napravljeno od metala, ekran je nešto manji a matrica Play modela je jednostavna.
  • Meizu 15 Lite. Ovo je sjajan, kompaktni pametni telefon bez NFC-a. Odličan Qualcomm procesor, dosta memorije, dobre kamera i muzički čip. Nedostatak mu je mali kapacitet baterije od samo 3000 mAh.
  • Xiaomi Redmi Note 6 Pro. I ovaj uređaj je lišen NFC čipa. Sve ostalo je manje ili više zanimljivo: Snapdragon 636, dve kamere i baterija kapaciteta 4000 mAh.

Možda je najbolji savet da u obzir uzmete Meizu 15 Lite ako vam NFC nije potreban te da se odlučite P20 Lite ako vam je kamera najbitnija stavka. Ako je izgled uređaja ono što vam je najvažnije odaberitee Honor 8X, a ako vam je bitno da aparat ima nešto jače staklo, onda vaš izbor treba da bude Honor Play sa moćnim procesorom.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024