Galaxy A9 (2018) 2018
2018. godina
6.3" OLED, 80.5% body
18% 660, Android 8
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT SDXC
3800 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 24MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A9 (2018)
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A9 (2018). U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A9 (2018) vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test Samsung Galaxy A9 2018 pametnog telefona(SM-A920)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač
  • USB Type C kabl
  • Žične stereo slušalice
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
dimenzije i masa 162.5 x 77 x 7.8 mm, 183 grama
materijali kućišta Staklo, metal (aluminijum)
Ekran 6.3 inča, 2220x1080 piksela (FullHD +), SuperAMOLED, odnos stranica 18.5: 9, 392 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn ekran
Operativni sistem Google Android 8.0
Platforma Qualcomm Snapdragon 660 (8 jezgara Kryo 260), grafika Adreno 512
memorija 6/8 GB RAM, 128 GB ROM (108.9 GB slobodno), microSD memorijska kartica kapaciteta 512 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1800/1900/2100 4G: B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B7 / B8 / B12 / B13 / B17 / B20 / B26 / B28 / B66; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41 Dual SIM cards, nanoSIM (jedan kombinovani slot)
navigacija GPS / GLONASS
Senzori i konektori USB Type C (USB 3.1), NFC, ANT + akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja. hall senzor, skener otiska prsta sa zadnje strane, kao i sistem za otključavanje prepoznavanjem lica.
Glavna kamera Četiri glavne kamere: 24 MP (f1.7) + 5 MP (f2.2) + 10 MP (f2.2) + 8 MP (f2.4) Snimanje u uslovima slabog osvetljenja - otvor blende f1.7 Kamera širokog ugla , ugao snimanja 120 stepeni, portret fotografije, dvosturki optički zum.
Prednja kamera 24 MP, bokeh efekat, različiti dodatni efekti
Baterija Li-Ion 3800 mAh, vreme razgovora do 23 sata, video reprodukcija do 19 sati , brzo punjenje
Stepen zaštite ne
Boje crna, plava i pink, , na nekim tržištima će biti dostupne još neke boje
Zvuk FM radio
Sistemi plaćanja Samsung Pay, Google Pay
SAR glava SAR: 0.351 W / kg. SAR telo: 1.587 W / kg

Pozicioniranje

Krajem 2018. godine Samsung će u potpunosti reformirati svoj opseg modela, u 2019. serija A će se promeniti i postati monotona u smislu dizajna, pristupa modelima. U međuvremenu, svedoci smo eksperimenata u kojima između susednih modela u liniji postoje ogromne razlike kako po karakteristikama tako i po izgledu. Formalno, neophodno je razmotriti 2019 A9 kao opciju za model A7 2018, koji ima tri glavne kamere, a čini se da su razlike ograničene na ovo. Na prvi pogled su slični po izgledu, ali karakteristike je radikalno različito, ergonomija je takođe drugačija, i dalje je blizu, ali u pitanju su različiti modeli.

Uzimajući u obzir da je 2019 A9 pušten po ceni istoj modelu Galaxy S8, nemoguće je reći da je ovaj vodeći model A linije pristupačan model. Sa druge strane, on ima vrlo jasnu poziciju za kupce, koji iz jednog ili drugog razloga nisu spremni da kupe trenutni vodeći model kompanije, ali žele Samsung uređaj sa glavnim karakteristikama starijih modela. Za samu kompaniju, ovo je eksperiment sa brojem kamera, jer po prvi put na tržištu A9 nudi četiri glavne kamere. Ovo je delimično marketing, delimično stvarnost bliske budućnosti, u kojoj ćemo videti uređaje sa stalno rastućim brojem kamera, biće pet, šest i čak šesnaest. Ovaj pravac razvoja će dobiti nastavak, a ono što se čini smešnim i zabavnim je da će nam dati priliku da kreiramo slike kvaliteta koji mnogi ljudi danas ne mogu ni da zamisle.

Do neke mere, 2019 A9 postaje talac činjenice da će kompanija ponoviti pozicioniranje vodećeg modela, a naredne. godine će se pojaviti model A9 koji će zauzeti mesto ovog uređaja. Može se očekivati da će do marta cena A9 2018 pasti u značajnom obimu. Tokom godine ovaj model će ostati relevantan kada je reč o njegovim karakteristikama, a direktna zamena pomenutog uređaja tokom ovog vremena neće se pojaviti. Čudno, ali A7 2018 će biti direktni konkurent, A9 2018 , obzirom da će ovaj uređaj biti od interesa za široku publiku. A7 u velikoj meri pospešuje prodaju A9, pri čemu ovaj drugi model kupuju o ni koji nisu odabrali A7. Da detaljno pogledamo uređaj.

Dizajn, dimenzije, kontrola

Kao i kod A7 2018, korišćene su svetle boje, kućište je izrađeno od aluminijuma koji je presvučen da odgovara izgledu zadnjeg panela. Dostupne su tri boje - crna, plava i crvena. Zadnja strana telefona treperi u svim bojama prilikom izlaganja svetlosti. Samsung ponavlja pristup Honor brenda, koji u ovim cenovnim opsezima nudi slična rešenja po pitanju dizajna.

Koju god boju da odaberete, crna je klasična, i donekle je dosadna, ali pobednička. Plava je zabavna, crvena je pogodna za dame, i definitivno neće privući veliki broj kupaca.

Dimenzije uređaja su 162,5 x 77 x 7,8 mm, težina - 183 grama. Uređaj je dovoljno velik, ali udoban za držanje u rukama. Modul kamere je blago ispupčen, metalna ivica će se na kraju oštetiti do metala, a ako ispustite uređaj, to će se desiti brže. U džepu, sočivo ne dotiče ivicu kada vadite telefon, što je veliki plus.

U poređenju sa Galaxy A7 2018

Staklo prednjeg panela je razvio Corning, u pitanju je četvrta generacija Gorilla Glass. Otisci prstiju ostaju na staklu, što je mana svih sličnih uređaja, ali ih je lako brisati. Tvrdoća stakla ne izaziva nikakve probleme, može izdržati pad čak i na asfalt, ali sve zavisi od vaše sreće.

U gornjoj zoni postoji slot za dve nanoSIM i memorijsku karticu, koji nije kombinovan. Uređaj ima dva mikrofona na krajevima, sistem za smanjenje buke dobro radi u različitim uslovima. Sa donje strane nalaze se 3,5 mm priključak, izlaz zvučnika, kao i USB Type C konektor.

Taster za uključivanje / isključivanje je na desnoj strani, na levoj strani nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, postoji Bixby taster, nema slučajnih pritisaka ovog tastera, tako da po definiciji neće biti ometajući, mada postoje i oni koji smatraju ovaj taster beskorisnim (predlažemo da dodelite ovom tasteru funkciju javljanja na poziv ako ne možete prihvatiti beskorisnost tastera).

Nažalost, uređaj ne karakteriše zaštita od vode, isto kao i kod drugih modela koji su se pojavili ove godine.

Izrada uređaja je na uobičajenom visokom nivou, nema mehaničkih problema ili nedostataka. Senzor otiska prsta je na zadnjem panelu (kod A7 je na bočnoj strani, što je pogodnije), dobro funkcioniše, nema pritužbi.

Ekran

Rezolucija ekrana je 1080x2220 piksela (FullHD +), odnos stranica ekrana je 18.5:9, Samsung ovaj ekran naziva Infinity Display. Tip ekrana je SuperAMOLED, razlika u odnosu na glavni model nije samo u rezoluciji, već i u maksimalnoj osvetljenosti. Sa druge strane, ovo je primetno samo u direktnim poređenjima; u svakodnevnom životu, kvalitet ekrana je dovoljan da ne zamara oči. Za neke, biće prijatno otkriće da su ekrani ravni, nema zakrivljenja.

Postoje različiti režimi rada ekrana, fino podešavanje, sve je poznato iz drugih uređaja kompanije, postoji automatsko podešavanje osvetljenosti ekrana.

Naravno, postoji AlwaysOn Display funkcija, možemo pretpostaviti da funkcioniše dobro i omogućava vam da ne uključujete ekran da biste pogledali koliko je sati ili propuštene događaje, što je veoma zgodno.

Nismo imali prigovora o tome kako ekran funkcioniše, savršeno se pokazao u svim situacijama. U pitanju je vrlo kvalitetna matrica na kojoj fotografije kako zbog njenog kvaliteta, tako i kvaliteta fotografije koje napravi uređaj, izgledaju mnogo bolje na ekranu nego na računaru. Kvalitet i mogućnosti ekrana su potpuno uporedive sa A7 2018.

Baterija

A9 ima bateriju kapaciteta 3800 mAh. Vreme neprekidnog reprodukovanja video zapisa pri maksimalnom osvetljenju (HD film, MX Player) je oko 16,5 sati (proizvođač navodi do 19 sati, ali sve zavisi od samog video snimka).

Sa aktivnom upotrebom, dobićete barem jedan dan rada, (prenos oko 1 GB podataka u LTE mreži, isto toliko u Wi-Fi, 6-7 sati rada ekrana (pola maksimalnog osvetljenja). Sa manjim opterećenjem, uređaj radi dva dana. Za potpuno punjenje baterije potrebno je oko 1,5 sat. Uređaj podržava brzo punjenje.

Tradicionalno, postoji režim maksimalne uštede energije, u kojem su pozadinski procesi isključeni, dok ekran postaje crn.

Čipset, memorija, performanse

Samsung retko koristi Qualcomm čipsete u mainstream modelima, gotovo uvek Exynos. Model koristi Snapdragon 660. Dobar, produktivan čipset, prilično dobar u pogledu potrošnje energije.

Model je dostupan u dve konfiguracije - 6/128 i 8/128 GB, prva je standardna. Ova količina memorije je podrazumevano dovoljna za većinu korisnika i predstavlja zanimljiv predlog.

Podržane su memorijske kartice kapaciteta do 512 GB, i za njih postoji poseban slot.

Pogledajte rezultate sintetičkih testova, njihovi rezultati nisu maksimalni i mnogo se razlikuju u poređenju sa vodećim modelom, ali to se i očekuje.

Opcije povezivanja

Podržani su USB 3.0 (USB Type C), OTG standardi, podrška za Bluetooth 5.0, aptX i druge audio kodeke. Ako je kod modela A8 / A8 + selfi-kamera bila dvostruka, Samsung je za A7 napravio jednu kameru, ali sa rezolucijom od 24 megapiksela, a takođe ima i gomilu različitih efekata, možete kreirati sopstveni skup ikona za instant messengere. Pogledajte naš set takvih ikona.

Postoji LTE cat. 9, podržana je agregacija frekvencije. Prema broju podržanih opsega, ovaj model je blizu vodećim modelima, a ne i svojim konkurentima, radiće dobro širom sveta.

Sa stanovišta bežičnih interfejsa, postoje poboljšanja Wi-Fi, koriste se novi algoritmi. Funkcija Wi-Fi Repeater nije nestala nikuda, prisutna je i u ovom uređaju. Lepo je što je Wi-Fi dual-band.

Kamere

Ako je kod modela A8 / A8 + selfi-kamera bila dvostruka, Samsung je za A7 napravio jednu kameru, ali sa rezolucijom od 24 megapiksela, a takođe ima i gomilu različitih efekata, možete kreirati sopstveni skup ikona za instant messengere. Pogledajte naš set takvih ikona.

Prednja kamera dobro snima, nema nikakvih pritužbi. Po našem ukusu, slike su prilično svarljive, ne treba vam više za selfi kameru.

Interfejs kamere je poznat onima koji koriste Samsung modele, ovde nema ništa novo.

Uređaj poseduje četiri glavne kamere – i to je nešto što vidimo na tržištu po prvi put. Huawei je ponudio tri kamere dok Samsung nudi četiri.

Jedna kamera se koristi za određivanje dubine polja, koristi se za "Live fokus". Pogledajte fotografije u ovom režimu, koje po nama, nisu loše.

Jedna širokougaona kamera daje sliku sa pokrivanjem od 120 stepeni. Glavna kamera je obična, ali treća daje povećanje slike dva puta i predstavlja optički zum. Možete pogledati fotografije sa različitim uvećanjima.

A evo i uporednih fotografija nastalih modelom A7 2018, možete videti da je kvalitet manje ili više uporediv.

Galaxy A9 2018, Galaxy A7 2018

Uređaj snima video pristojnog kvaliteta, mada se autofokus pomera i često beži.

WŠta možemo da kažemo o kvalitetu kamere? Po našem mišljenju, ovo su snimci srednjeg kvaliteta koji su tipični za segment kojem uređaj pripada. Svejedno, po ceni modela A9 možete sada naći mnoge glavne modele prethodne godine, mada sa jednom kamerom. P20 Pro sa tri kamere je blizu po pitanju cene, što ga čini primarnom kupovinom za one koji se fokusiraju na kvalitet fotografije.

Softverske karakteristike

U ovom trenutku ovaj uređaj radi na Androidu 8.0.0, ali početkom godine Android će biti ažuriran na devetu generaciju mada je tačan datum još uvek nepoznat. Verzija Samsung Experience je 9.0. Pametni telefon je najsličniji vodećim modelima po svemu, ne postoje posebne razlike. Nećemo opisati tipične funkcije Android, to nema nikakvog smisla.

U prodajno pakovanje uključene su i uobičajene slušalice, dok uz glavni model se isporučuju slušalice oznake AKG koje zvuče mnogo bolje.

Uređaj ima FM radio sa mogućnošću snimanja emitovanja, slušalica ima ulogu antene.

Multimedijalne mogućnosti uređaja su uobičajene, ima gotovo sve što vam može pasti na pamet. Tu su diktafon sa režimom intervjua, menadžer datoteka sa ugrađenim arhiverom i mnogim drugim korisnim detaljima. Nećemo opisivati svaki, pošto je ovo standardni model kompanije Samsung.

Utisci

Nema problema kada je reč o komunikaciji, sve je u redu, uključujući i korišćenje dve SIM kartice. Jačina poziva je dobra, vibracija je prosečna, ali i dalje se oseća. Prijem u problematičnim oblastima aparata je dobar, takođe nije bilo nikakvih problema.

Cena 2019 A9 izgleda visoka za seriju A i u pozadini cene A7. Jasno je da visoka cena nije vezana za dodatnu kameru, već veliku količinu memorije, a u ovom aspektu možemo reći da je A9 napredna verzija A7.

Ako procenu vršimo po broju kamera, onda ovaj uređaj nema direktnih konkurenata. Ali je teško proceniti koliko će A9 biti poželjan u očima potrošača, najverovatnije će pogledati cenu i šta dobijaju za to. Kao referentni model možemo uzeti Honor 10 Premium. Ovaj uređaj nudi 128 GB interne memorije (nema memorijsku karticu), 8 GB RAM-a (A9 poseduje 6 GB u osnovnoj verziji).

Po broju kamera, Honor 10 je inferiorniji u odnosu na Samsung, ali po kvalitetu slike, mislim da su oni manje više uporedivi. Za mnoge fotografe, dodatna širokougaona kamera je prednost. Još jedan plus Samsung modela je to što uređaj ima SuperAMOLED ekran, što će biti naglašeno prilikom prodaje. Poređenja radi, najbliži iPhone sa ovakvim ekranom košta dvostruko više. Za one kojima je A9 skup tu je A A7 2018. Po našem mišljenju, Samsung je odlučio da možda postavi višu cenu modela A9 tako da ljudi više posvećuju pažnju A7 2018, te ovaj model iznenada postaje primetno atraktivniji.

Kada je reč o sličnim ponudama tu je i Huawei P20 Pro sa cenom koja se može uporediti sa A9, pri čemu ova jedinica dobija po pitanju kamere, opseg mogućnosti izgleda zanimljivije.

Kada je reč o modelu 2018 A9, imamo utisak da uređaj nije za svakoga. Da, ovo je trenutni vodeći model serije A, ali model je eksperimentalni i donekle prolazan. Moguće je da će u drugoj polovini 2019. godine, uz maksimalno smanjenje cene, postati atraktivniji, ali sve dok A7 2018 je na tržištu privlači manje pažnje. Takođe možete obratiti pažnju i na model Galaxy S8, koji je popularan i nudi dobar odnos cena / kvalitet po uporedivim cenama.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024