Mate 20 Pro 2018
2018. godina
6.39" OLED, 87.9% body
39% 980, Android 9
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT NM
40W, 4200 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 40MP
Test mobilni telefon Huawei Mate 20 Pro 128GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei Mate 20 Pro 128GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei Mate 20 Pro 128GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Test glavnog modela Huawei Mate 20 Pro

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Silikonska futrola
  • Punjač (40W, brzo punjenje)
  • USB Type C kabl
  • 3.5 mm USB Type C adapter
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo
  • Specifikacije

    Specifikacije
    Dimenzije i masa 157 x 72 x 8.6 mm, 189 grama
    Materijali kućišta Staklo, aluminijum
    Ekran 6.39 inča, 3120 x 1440 pixels, 538 ppi, AMOLED, 19.5: 9, isečak, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3, RGB senzor
    Operativni sistem Android 9, EMUI 9.0.0
    Platforma HiSilicon Kirin 980 (7 nm, ARM 2xCortex-A76 2.6 GHz + 2xCortex-A76 1.92 GHz + 4x Cororte-A55 1.58 GHz), Mali-G76 MP10
    Memorija 6 GB RAM-a, 128 GB interne memorije (postoji i verzija sa 8/256 GB), ND memorijska kartica kapaciteta do 256 GB
    Bežični interfejsi Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, aptX HD, LDAC NFC
    Mreže Prva SIM kartica:
    4G LTE TDD: B34 / B38 / B39 / B40
    4G LTE FDD: B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B6 / B7 / B8 / B9 / B12 / B17 / B18 / B19 / B20 / B26 / B28 / B32
    3G WCDMA: B1 / B2 / B4 / B5 / B6 (Japan) / B8 / B19 (Japan);
    3G TD-SCDMA: B34 / B39
    2G GSM: B2 / B3 / B5 / B8 (850/900/1800/1900 MHz)
    Druga SIM kartica:
    4G LTE TDD: B34 / B38 / B39 / B40
    4G LTE FDD: B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B6 / B7 / B8 / B9 / B12 / B17 / B18 / B19 / B20 / B26 / B28
    3G WCDMA: B1 / B2 / B4 / B5 / B6 / B8 / B19
    2G GSM: B2 / B3 / B5 / B8 (850/900/1800/1900 MHz)
    Dual SIM, nanoSIM
    Navigacija GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
    Senzori i konektori USB Type C (USB 3.1), OTG
    akcelerometar, senzor blizine, senzor svetlosti, skener otiska prsta (ispod ekrana), žiroskop, barometar, elektronski kompas
    Glavna kamera 40 MP + 20 MP + 8 MP (f1.8 + f2.2 + f2.4) (1x + 3x + 5x + 0.6x); optička stabilizacija kamere
    Prednja kamera 24 MP, f / 2.0, 26 mm širokog ugla
    Baterija Bežični punjač 40 W, brzo punjenje 70% za 30 minuta
    Stepen zaštite IP68
    Boje Plava (Midnight Blue), zelena (Emerald Green), crna (Black) i tamno ljubičasta (Twilight)
    Zvuk Stereo zvučnici, dolby atmos

    Pozicioniranje

    U kampanji Huawei smatraju da 2018. godine moraju da predstave prvi put svoj vodeći model koji bi bio što prepun modernih tehnologija i po prvi put pozicioniran kao direktni konkurent Samsungovim vodećim modelima. Linija Mate je oduvek bila najfunkcionalnija za Huawei, donosila najbolje dostupne tehnologije, te kao rezultat toga koštala najviše u ponudi ove kompanije. Za razliku od mnogih kineskih kompanija, oni su jednostavno koristili određena tehnička rešenja, bez razmišljanja o tome kako će izgledati i koje će zadatke rešavati. Huawei je uvek pažljivo pristupio problemu i pokušao da napravi praktične pametne telefone. Ovo je kao vežba za inženjere - zamislite da nemate ograničenja u troškovima komponenata, kakav ćete pametni telefon napraviti. Mate serija nije bila dostupna širom sveta pa predstavlja malu nepoznanicu a do sada su vodeći Huawei modeli bili oni P serije. Veoma je lako odgovoriti na ovo pitanje - Mate je iznad P-serije. Štaviše, Mate ima varijaciju Porsche Design, koji je u suštini luksuzna verzija osnovnog Mate modela.

    Stoga, ako ih uklonimo Porsche Design iz priče, dobićemo Mate 20 Pro kao trenutni vodeći model, što će ostati i u narednoj godini. Naravno, biće ažuriranja P-serije, moguće je da će neke funkcije biti još bolje i zanimljivije, ali neće biti fundamentalnih promena. Granice performansi, mogućnosti za sledeću godinu postavljene su u okviru Mate 20 Pro, uređaju na kojem je baziran ostatak Huawei / Honor linije. Na neki način ovo je vodeći model u kojem su pokušali postići odsustvo kompromisa.

    Mate 20 Pro model je direktni konkurent trenutne generacije iPhone XS / XS Max, konkurent Galaxy S9+, a takođe biće konkurentan i nastupajućem S10. Vrhunski pametni telefon koji će se dopasti i onima koji samo vole tehnologiju, kao i onima koji žele da kupe pametni telefon koji će im trajati nekoliko godina i ne traže zamenu tek tako zato što se pojavilo nešto novo.

    Ovaj test nije brzo pisan, želeli smo da testiramo pametni telefon oko mesec dana kako bismo shvatili sve njegove prednosti i mane. Model će imati dug životni vek, bar za one koji su ga već kupili. Dakle, da vidimo šta ovaj uređaj može da uradi.

    Dizajn, dimenzije, kontrole

    U celini, uređaj je dostupan u četiri boje, i ne postoji svako kolor rešenje na svakom tržištu.

    U modelima plave i smaragdne boje nalazi se laserski izrez na staklu, uređaj ne klizi uz ruke. Veoma dobro je urađen i neće vam kliziti čak ni ako su vam ruke mokre.

    U prodajnom pakovanju je silikonska futrola. Sa druge strane zbog materijala otisci prstiju neće biti toliko vidljivi na uređaju.

    Kućište se odlično ponaša pod različitim uglovima osvetljenja. Šare se prikazuju u različitim bojama, što je veliki plus Huawei modela, imate utisak da su „živi“.

    Zaštita od vode je u skladu sa standardnim IP68, to jest, čak možete plivati sa telefonom, ali u svakom slučaju, ako voda prodre unutra, garancija to ne pokriva, tako da to radite na sopstveni rizik.

    Huawei je nakon Apple-a, odbacio 3,5 mm konektor, što je loše, dovoljno je prostora za njega, a 3,5 mm adapter u beloj boji izgleda kao strano telo na kućištu, što je ružno.

    Kućište uređaja izgrađeno je prema klasičnoj šemi, aluminijumska osnova i po bokovima, Gorilla Glass staklo na prednjoj i zadnjoj površini. Nekoliko puta nam je uređaj "leteo“ po sobi, bez ikakvih oštećenja i slično. Dimenzije uređaja su 157 x 72 x 8,6 mm a težina 189 grama. U ruci, telefon je sjajan, možete raditi jednom rukom, ali sve zavisi od njene veličine. Ipak, većina će koristiti uređaj sa dve ruke, što je tipično za savremene uređaje.

    Uređaj ima tri mikrofona, dva na dnu, jedan na vrhu. Implementiran je sistem za smanjenje buke, koji dobro obavlja svoj zadatak, u bučnim uslovima na ulici, druga osoba čuje vas savršeno dobro.

    Na dnu se nalazi USB Type C konektor, upravo tu je izlaz zvučnika, ugrađen u ovaj konektor. U pitanju je neobičan dizajn, koji vodi do činjenice da ako gledate video i držite telefon u rukama, prst može ponekad pokriti zvučnik ili oslabiti zvuk. Morate naučiti da uređaj držite malo drugačije.

    Postoji konektor za dve nanoSIM kartice, tu je i zaptivna guma (IP68 zaštita). Umesto druge SIM kartice, možete staviti ND memorijsku karticu, ali one još nisu rasprostranjene a njena cena je manje više uporediva sa cenom microSD, dok se razlikuje po dimenzijama u odnosu na nanoSIM karticu. Korišćenje novog formata memorijskih kartica povezano je sa željom da se pojednostavljuje dizajn pametnog telefona koliko god je to moguće, da bi napustili različiti konektori.

    Sa gornje strane je prozor infracrvenog porta, služi za kontrolu kućnih aparata. Za mnoge, ovo će biti prijatan dodatak mogućnostima uređaja, koji je nestao sa Samsung glavnih modela, a nikada nije bio prisutan u Apple pametnim telefonima.

    Uređaj ima LED indikator, i on se nalazi desno od zvučnika. Njegova svetlost je prijatna, ne iritira u mraku. Ali možete da ga vidite kada je uređaj ispred vas na stolu.

    Taster za podešavanje jačine zvuka je na desnoj strani, tu je i taster za uključivanje / isključivanje. Ne treba da tražite senzor otiska prsta na kućištu, on je ugrađen u ekran.

    Prva kompanija koja je uspela da pokrene proizvodnju senzora za skeniranje otisaka prstiju koji se mogu ugraditi na ekran, bila je American Synaptics. Modul koji je odgovoran za čitanje otisaka prstiju naziva se Clear ID, ispod možete videti kako je instaliran ispod ekrana pametnog telefona. Trenutno su takvi senzori dostupni samo za OLED ekrane, dok za druge tipove nisu.

    Prvi proizvođač koji je prilagodio prvu generaciju Clear ID-a bio je Vivo, dok je u drugoj generaciji povećan broj onih koji koriste ove optičke senzore, a brojni drugi proizvođači dodati su Vivo i OPPO brendovima, uključujući Huawei. Dečije bolesti prvih generacija su uklonjene, brzina prepoznavanja prsta u proseku je 0,7 sekundi, što je brže od prepoznavanja lica u bilo kojoj od raspoloživih tehnologija.

    U praksi, senzor otisaka prstiju Mate 20 Pro funkcioniše više dobro nego loše, ali postoje detalji koji su obično karakteristični za ovu tehnologiju. Senzor se nalazi iznad donje ivice, palac se nalazi na mestu gde se vrši skeniranje. Držanjem pametnog telefona u jednoj ruci, možete ga otključati, nema nikakvih problema.

    Čim uzmete pametni telefon u ruku, područje senzora je označeno, možete lako kliknuti na njega. Prve dve nedelje rad senzora nije izazvao nikakve probleme, bilo je toplo napolju, pametni telefon je bio nov i nije bilo prljavštine na ekranu, tragova masnoće.

    Ali tada smo počeli da primećujemo situacije u kojima pametni telefon ne prepoznaje uvek otisak prsta. Na primer, ako pada kiša i ruke su vam vlažne, prepoznavanje nije uvek iz prvog puta, nije uvek brzo. Čak i lagani mraz takođe daje pogrešno prepoznavanje. Za razliku od konvencionalnih tastera, nedostatak ove tehnologije je što je senzor ispod stakla i dovoljno duboko, pa greška prepoznavanja postaje kritična. Ali, ako ne očekujete da će senzor raditi uvek i svugde, ti pojedinačni neuspešni pokušaji neće izazivati probleme. U kombinaciji sa prepoznavanjem lica, ceo sistem funkcioniše pouzdano, to jest, ako ga ne otključate licem, onda pokušajte prstom.

    Nemojte koristiti filmove ili zaštitna stakla za ovaj uređaj ako planirate da koristite senzor otiska prsta. Rad postaje lošiji, pri čemu kada tek instalirate zaštitno staklo, nećete primetiti probleme. Ali kasnije će početi da se pojavljuju sve više i više. Pametni telefoni sa optičkim senzorom za otiske prstiju ispod stakla nisu uređaji u kojima treba staviti nešto na ekran. Već smo čuli nekoliko priča o lošem ili neupotrebljivom senzoru otiska prsta, a zaštitno staklo je uvek krivo.

    Na prednjoj ploči se koristi osvetljenje, što je način da sakrijete izrez na ekranu. On nije vidljiv u prostorijama, ali je na suncu vidljiv, kao i kada se prikazuje ekran. U podešavanjima možete ga sakriti tako da vas taj detalj ne uznemirava. Sistem za prepoznavanje lica u ovoj jedinici zasnovan je na fotografiji. Problem je u tome što postoje različite verzije Mate 20 Pro (kao i Honor Magic 2), u običnoj verziji prepoznavanje prati fotografiju dok u naprednim verzijama se prepoznavanje radi pomoću mapiranja lica. Zapravo, u običnom Mate 20 Pro prepoznavanje lica se vrši sa snimljene fotografije i nije suviše komplikovano. Pre nekoliko nedelja, novinari su već pronašli način da prevare ovaj sistem.

    Testirali smo sistem uz pomoć blizanaca starih 40 godina, koji nose naočare, pojedinačne detalje koje naše oči vide. Priča je ista, telefon je lako otključan (proveren na uređaju iz maloprodaje i onom što smo imali prilike da vidimo na prezentaciji, rezultat je isti, nema razlike). Zbog toga, treba zapamtiti da ovaj metod nije previše siguran, već je pogodan. Druga opcija ako nemate poverenja u ovaj sistem je da koristite otisak prsta.

    Vratimo se na kućište uređaja. Uređaj savršeno staje u džep pantalona, veličine tipične za slične modele. Nema prigovora kada je reč o ergonomiji, sve je najbolje moguće. U ovom aspektu uređaj nam se dopao i izazivao izuzetno pozitivne procene.

    Ekran

    Ekrane za Mate 20 Pro isporučuju dve kompanije - BOE i LG, a ovaj drugi su manji dobavljač, proizvodi mali broj panela. Karakteristike ekrana su sledeće - 6.39 inča, 3120x1440 piksela, 538 ppi, AMOLED, 19.5:9, izrez, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3, RGB-senzor.

    Prvi kupci su se suočili sa činjenicom da u matricama koje obezbeđuje LG postoji problem sa pozadinskim osvetljenjem na nivou od 30% i niže pri čemu se pojavljuje siva boja kao preovlađujuća, a vidljivi su takođe i zeleni detalji. Ovo je problem koji priznaje proizvođač i takvi uređaji su predmet opoziva. U ovom trenutku nemoguće je reći da je ovaj problem zahvatio veći broj uređaja već samo neznatan broj. Čak imamo i objašnjenje o tome gde je problem nastao pri izradi OLED ekrana. U proizvodnji ekrana oni su sečeni sa velikog panela, koji je fiksiran u mašini na četiri ugla. Ta četiri ekrana se odbacuju, jer doživljavaju mehanička opterećenja i njihova struktura je prekinuta. Svi proizvođači odbacuju ovakve ekrane, oni ne idu na ugradnju, mada se ponekad mogu naći u malim serijama za kompanije trećih strana. U ovom slučaju, očigledno je LG odlučio da ih iskoristi, pogotovo pošto je broj takvih panela oko 1,5% od ukupne serije. Moguće je da LG jednostavno nije imao vremena da proizvede dovoljan broj panela i svi su otišli na ugradnju. Gotovo je nemoguće da se identifikuje ovaj nedostatak u fazi proizvodnje i isporuke. Ali iz objašnjenja proizilazi da po definiciji ne može biti veliki broj takvih ekrana (mali isporučilac, potencijalno 1,5% matrica, sve to je gotovo ništa).

    Ali da se vratimo na mogućnosti ekrana. Podrazumevana rezolucija ekrana je 2340x1080 piksela; U ovom režimu potrošnja energije je manja nego kod maksimalne rezolucije. Takođe možete podesiti nisku HD rezoluciju, ali to nema smisla. Podrazumevano je omogućena automatska promena rezolucije.

    Automatsko podešavanje osvetljenosti kao i kod drugih modela kompanije Huawei je veoma agresivno, ekran je taman u većini situacija. Ali postepeno situacija postaje bolja, ako stalno prilagođavate ovaj parametar, trebalo nam je dve nedelje da to uradimo. Tada je osvetljenost ugodna, ali utiče na to kako shvatate vreme rada pametnog telefona.

    Na prednjem panelu je RGB svetlosni senzor, on može podesiti temperaturu svetlosti u uslovima ambijentalnog osvetljenja, podešavanje u meniju naziva se "prirodna nijansa".

    Odvojeno, možete podesiti kolor režim i temperaturu, ali u manuelnom režimu. Postavke su dovoljne da biste dobili boju koja vam najviše odgovara.

    Postoji i režim zaštite očiju kada se ekran prilagodi u toplim nijansama. On je loše primenljiv svakodnevnom životu, a strašna priča o štetnom zračenju treba da nas očigledno ubedi da je proizvođač rešio ovo pitanje. Naše uverenje je da ne treba da plašite korisnike, posebno sa "štetnim zračenjem". Druga podešavanja ekrana su jednostavna i logična.

    Ekran ostaje čitljiv na suncu, ali u režimu snimanja videćete da svetlost pri jakom suncu često nije dovoljna, slika više nije živa, ono što vi vidite nije ono što ćete dobiti u konačnom rezultatu.

    Ali u svakom slučaju, možemo reći da je ekran odličan, dobro podešen i jasno je namenjen vodećem modelu. Ovaj ekran je na nivou vodećih modela kompanija Samsung i Apple.

    Nažalost, režim AlwaysOn Display je veoma jednostavan, vidite samo vreme, ikone događaja za standardne aplikacije. Nije moguće da podešavate ovaj režim ili promenite oblik i izgled sata.

    Baterija

    Pametni telefon poseduje ugrađenu Li-Pol bateriju kapaciteta 4200 mAh. Počnimo sa najinteresantnijim, naime dostupno je brzo punjenje SuperCharge 2, odnosno druge generacije, koja donosi veliki broj razlika. Prva i glavna razlika je u punjaču od 40 w (prilično teška jedinca). Punjač obezbeđuje sledeće parametre - 5V / 2A, 9V / 2A, 10V / 4A. Kabl koji dolazi u paketu obezbeđuje 5A, to jest uz korišćenje starih kablova neće raditi, nećete imati istu brzinu punjenja. Ovo je uobičajena priča kada se različiti kablovi koriste kod kuće i na poslu i kao rezultat toga ne postoji brzo punjenje ili rizikujete da napravite požar neadekvatnim kablom.

    Zbog toga je Huawei dobio potvrdu o sigurnosti od TUV, pa je ovo prvi telefon sa takvim sertifikatom. Ali on važi samo za originalne dodatke i bateriju, samo za njih je Huawei odgovoran. Za sve vreme testiranja nikada nismo imali situaciju pregrevanja baterije ili tako nešto, tako da ne možemo reći da se problemi dešavaju.

    Za potpuno punjenje baterije potrebno je 65 minuta. Dostupan je bežični punjač Qi, podržano je brzo punjenje. Da biste doživeli pravi utisak prednosti ove tehnologije, proizvođač je dodao mogućnost punjenja drugih uređaja pomoću bežičnog punjenja. Ali to je više stvar marketinga nego stvarne potrebe, gubici tokom takvog punjenja su ogromni, a implementacija nije baš interesantna - neophodno je da uređaji leže na stolu. Više o tome u posebnom video zapisu.

    Sada je vreme za raspravu o vremenu rada pametnog telefona, koji je izvorno bio rekordan, dva dana uz 8-8.5 sati rada ekrana. Problem kompanije Huawei je što proizvođač reguliše pozadinske procese veoma agresivno, gaseći ih stalno kako bi povećao vreme rada. Ovo je još gore od onog što se dešava kod iPhone-a, gde je nemoguće otpremati datoteke na cloud treće strane u pozadini, osim ako se vaš uređaj ne puni.

    U teoriji, možete dodati aplikacije na listu izuzetaka, ali to dodatno pogoršava situaciju, povećava se potrošnja energije, a obično aplikacije i dalje ne rade. Ovo je najveći nedostatak uređaja, što je beskrajno dosadno, ali mnogi korisnici neće niti primetiti ovaj problem jer mali broj ljudi tek prenosi velike datoteke ili preuzima torrente na svoje telefone. Na primer, torrent klijent možda neće raditi čak i kada ekran radi, potrebno je da zatvorite aplikaciju i ponovo je pokrenete. Zbog tako agresivnog pristupa, uređaj sigurno radi dugo vremena, ali često notifikacije od aplikacija ne dolaze odmah, već malo kasnije. Tako na primer može da se desi da ne dobijete informaciju o propuštenom pozivu jer se aplikacija jednostavno gasi iz memorije.

    U ovom crnilu ipak postoji svetla tačka. Tokom prvih nekoliko nedelja, telefon razume da koristite takve aplikacije i zaustavlja njihovo gašenje iz memorije. To smanjuje trajanje baterije, ali postaje ugodnije za korišćenje pametnog telefona i ne nervira vas kao ranije. Uz ovakvu upotrebu, uređaj traje oko dva dana, sa 5-6 sati rada ekrana (60-70% pozadinskog osvetljenja, automatsko podešavanje). U meniju su maksimalne performanse onemogućene, jer to dodatno smanjuje trajanje baterije, ali sa druge strane to nam ne donosi neke vidljive promene u performansama.

    Poređenja radi Note 9 traje oko jednog dana pri istom opterećenju, dok Mate 20 Pro traje dva dana, odnosno dva dana i jednu noć. Razlog zato nije samo i ne toliko u bateriji i softveru, već i u čipsetu napravljenom u skladu sa tehnološkim standardom od 7 nm, a o tome ćemo kasnije.

    Memorija, čipset, performanse

    Naredne godine glavni modeli će masovno dobiti procesor napravljen proizvodnim procesom od 7 nm, iPhone Xs / Xs Max se prvi put pojavio na tržištu sa takvim procesorom, a zatim linija Mate, dok će Samsung predstaviti takve modele u prvom tromesečju 2019. godine. Tokom nekoliko godina, ovaj konkretni tehnički proces će postati glavni za vodeća rešenja, pri čemu postoji i određena rezerva u performansama za budućnost.

    Dakle, HiSilicon Kirin 980 je prvo rešenje na svetu koje nudi 8-jezgarni procesor u kojem dva jezgra Cortex A76 rade na 2.6 GHz, dva jezgra na 1.92 GHz, a postoje četiri Cortex A55 jezgara sa frekvencijom do 1.8 GHz. Ovo je prvi procesor izrađen u 7 nm tehnologiji, koja je razvijena zajedno sa TSMC. Kao što znate, smanjenje tehnoloških procesa automatski dovodi do poboljšanja energetske efikasnosti, što je kod ovog procesa prema proizvođačima 56% u odnosu na prethodnu generaciju. Tokom prezentacije, glavni konkurent nije bio Kirin 970, već Snapdragon 845, odnosno čipset koji se koristi u trenutnim vodećim modelima. Zašto on? Zato što njegov naslednik, koji će se zvati 855, još nije predstavljen.

    Glavna nova tehnologija koja je dodata Kirinu je sopstveni modul za predviđanje opterećenja koji je razvio Huawei. Zanimljivo je da su koristili algoritme koje kompanija koristi u velikoj telekomunikacionoj opremi, iako se čini da se zadaci i korisnici dramatično razlikuju. Ali zapravo to nije tako. Predviđanje opterećenja podleže određenim algoritmima koje softver beleži. Na ovaj način se izbegava kašnjenje prilikom otvaranja aplikacija, na primer, kada se koristi Kirin, ovaj indikator je u proseku poboljšan pa ako se aplikacija otvarala za nekoliko sekundi, sada se otvara za sekund ili manje. Ne treba zanemariti činjenicu ni da je povećana količina RAM memorije a po prvi put, korišćen je RAM sa frekvencijom od 2333 MHz.

    Za grafiku je zadužen Mali-G76 čip, njegova efikasnost je povećana za 46%, potrošnja energije je poboljšana za 178% u odnosu na prethodni Kirin. U pitanju je trenutno jedan od najproduktivnijih smart telefona na svetu.

    U uređaju je dostupno 6 GB sistemske memorije, dok je količina ugrađene 128 GB (postoji opcija od 8/256 GB). O memorijskoj kartici ND smo već nešto i rekli i zato je vreme da pogledamo sintetičke testove performansi, gde pametni telefon pokazuje svoje najbolje strane.

    Ako pogledate performanse u stvarnom životu, interfejs "leti", nema zastoja i drugih problema.

    Opcije povezivanje

    Počnimo sa glavnim stvarima, uređaj ima NFC podršku, radi uz Google Pay. Dual-band WiFi ne uzrokuje probleme, sve funkcioniše savršeno. Dostupna je Bluetooth verzija 5.0, podrška za LDAC i aptX HD zvuk, a uređaj dobro zvuči sa bežičnim slušalicama.

    Za LTE, podržan je maksimalni set frekvencija, njihova agregacija i maksimalne brzine. Spisak frekvencija možete naći na listi:

    Prva SIM kartica

    • 4G LTE TDD: B34, B38, B39, B40
    • 4G LTE FDD: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, B17, B18, B19, B20, B26, B28, B32
    • 3G WCDMA: B1, B2, B4, B5, B6, B8, B19
    • 3G TD-SCDMA: B34, B39
    • 2G GSM: B2, B3, B5, B8 (850, 900, 1800, 1900 MHz)

    Druga SIM kartica

    • 4G LTE TDD: B34, B38, B39, B40
    • 4G LTE FDD: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, B17, B18, B19, B20, B26, B28
    • 3G WCDMA: B1, B2, B4, B5, B6, B8, B19
    • 2G GSM: B2, B3, B5, B8 (850, 900, 1800, 1900 MHz)

    Dostupan je USB type C konektor (3.1), podržan od strane OTG-a, ali su se pojavili određeni problemi. Uređaj nije mogao da pročita USB Type-C flash -ove, ponudio je da ih napuni, ali odbio svaku drugu vrstu veze. Dakle, nije bilo moguće prevazići ovaj problem, iako se u svim drugim uređajima ovi flash uređaji čitaju bez problema.

    Ugrađeni infracrveni predajnik vam omogućava da kontrolišete kućne aparate.

    Kamere

    Prednja kamera nudi različite efekte, sve je ovde poznato, postoji zamućenje pozadine za portret, slike rezolucije od 24 megapiksela. Kvalitet je tipičan i nemoguće je reći nešto posebno, pogledajte ih sami.

    Prednja kamera

    Glavna kamera je trostruka - 40 MP + 20 MP + 8 MP (f1.8 + f2.2 + f2.4) (1x + 3x + 5x + 0.6x); optička stabilizacija zuma kamere. Formalno, kamera podseća na P20 Pro, ali postoje razlike vezane za procesor, tako da je povezivanje nekoliko fotografija postalo drugačije, što je učinilo neke režime nepotrebnim. Na primer, u meniju postoji "Noćni režim", kada uređaj kreira nekoliko slika za 5 sekundi, a zatim ih spoji. Pogledajte primer takvog snimka.

    Ali ova slika je dobijena na uobičajeni način i nećete videti mnogo razlike. To jest, brzina kamere je povećana, što je omogućilo implementaciju Smart HDR na kvalitativno drugačijem nivou.

    U odsustvu HDR i spajanja fotografija, svaki modul kamere ne može dati ništa, na primer, ovde je fotografija snimljena u sumrak, a automobil vozi polako ispred. Nije moguće videti detalje.

    U situacijama, kada se krećete noću, ne možete popraviti kvalitet, ali ne može snimiti nekoliko slika i spojiti ih, mada rezultat neće biti savršen. Pitanje je kako algoritmi obrađuju slike i to su svakako prednosti ovog uređaja.

    Pogledajte kako zum radi (0,6 široki ugao, uzgred, postoji autofokus!), 1x, 3x i 5x, što je već hibridni zum, to jest, digitalni zum.

    Po našem mišljenju, prisustvo x3 optičkog zuma je veliki plus, mogućnosti kamere pametnog telefona su znatno proširene. A ovo je plus za takav uređaj. Sada fotografije poređenja sa drugim uređajima, na primer, Note 9.

    Mate 20 Pro, Galaxy Note 9

    Želimo da napomenemo da smo koristili samo najbolje fotografije, često su ili potpuno jednake, ili Mate 20 Pro odnosi pobedu (možda imate drugačije mišljenje i to je normalno). Ali u običnom životu, Note 9 nam se znatno više dopada, jer ima prednost - uvek vam je garantovano da znate šta ćete dobiti kao rezultat. To jest, maksimalna predvidljivost slika, dok kod Mate modela ovo nije slučaj.

    Na primer, kada snimate slike ljudi, često se dobijaju prilično loše fotografije.

    Režim snimanja portreta sa različitim postavkama ne daje dobre rezultate, pogledajte rezultat.

    Kamera je prilično svestrana, ali se ne može reći da je idealna za sve situacije. Ima i prednosti i mane. Pogledajte slike.

    Upravo je to ono što razlikuje fotografije snimljene korišćenjem Mate 20 Pro modela i iPhone Xs Max. Snimanje video zapisa nije najjača strana Mate 20 Pro. Autofokus često šeta, što je naročito primetno pri 4K rezoluciji. Isto važi i za uravnoteženje belog dok je snimanje zvuka dobro. Pogledajte primere video sadržaja.

    Tokom prezentacije, najavljeni su holivudski specijalni efekti među kojima i bojenje korišćenjem veštačke inteligencije kada slika u video sadržajima postaje crno-bela, dok su sjajni predmeti obojeni. Funkcija je još uvek neusavršena i teška za korišćenje, pogledajte rezultate.

    Kao i kod modela P20 Pro postoje inteligentni režimi za definisanje scena, ponekad su vrlo dobri, a ponekad nepovratno degradiraju sliku. Interfejs kamere je jednostavan i jasan, pogledajte kako izgleda.

    U poređenju sa P20 Pro, kamera Mate 20 Pro modela u nekim situacijama daje iste ili nešto bolje rezultate, evo kako izgleda.

    Poređenje sa P20 Pro

    Multimedijalne karakteristike

    Stereo zvučnici su prilično glasni, gledanje video prenosa na uređaju je prilično dobrog kvaliteta. Dostupne su podrške za aptX, aptX HD, LDAC, HWA (Hi-res Wireless Audio) i Dolby Atmos pa je zvuk prijatan za sve koji slušaju muziku na bežičnim i običnim slušalicama. Multimedijalna komponenta izgleda obično, bez ikakvih nedostataka i dostignuća.

    Softverske karakteristike

    Pametni telefon pokreće Android 9, ali je skriven iza EMUI 9.0 korisničkog interfejsa, tako da nećete imati priliku da uživate u čistom Android-u. Logika iza ovakve odluke i sva podešavanja su jasna, možete pogledati neke slike kako biste bili sigurni da je sistem jednostavan.

    Nažalost, Huawei korisnički interfejs nije uvek tako jednostavan, pošto su poznata Android podešavanja sakrivena ili drugačije nazvana. Ovo je sigurno stvar navike, ali za sada je korisnički interfejs jasno inferioran u odnosu na konkurenciju koja nudi jednostavne i nikako preopterećene funkcije.

    Utisci

    Kvalitet veze se pokazao kao dobar, signal je stabilan u različitim uslovima. Nema problema sa prenošenjem podataka, koristi se frekventna agregacija. Melodija zvona je glasna, vibracija se oseća u različitim uslovima.

    Huawei linija podrazumeva nekoliko bliskih modela, to su P20 Pro i obični Mate 20, pa možete pogledati video u okviru kojeg su upoređena ova dva modela.

    Kompanija se pokazala kao konkurent vodećim modelima drugih proizvođača, a ovaj uređaj ima niz prednosti, kao i niz nedostataka. Možda bi najbolje bilo uporediti ga sa Galaxy S9+, pa se, ako ne uzmemo u obzir cenu poklona, dobija uporedivi trošak i plus / minus slične karakteristike. Prednost Mate 20 Pro modela je njegova mogućnost dužeg rada jednim punjenjem, kamera je zanimljivija u smislu njenih mogućnosti, a dostupno je i više memorije. Ne može se upoređivati sa Note 9, pošto je ovaj model i dalje izvan svih kategorija, ali zanimljivo je prisustvo S Pen-a i mogućnosti koje vam ovaj dodatak daje. U neku ruku to je sasvim druga kategorija. Inače, Mate 20 Pro savršeno dopunjuje Note 9, gotovo su savršeno sličan jedan drugom.

    Nažalost, novi iPhone modeli ne mogu se upoređivati sa trenutnim Android vodećim modelima bilo po pitanju troškova ili u pogledu karakteristika. Mate 20 Pro je direktan konkurent iPhone Xs/Xs Max u svim aspektima. Obzirom da je cena Xs Max mnogo veća, nije moguće uzeti ga u obzir za kupovinu. Ove i naredne godine, iPhone je uređaj namenjen onima koji imaju puno novca, ili one koji su vrlo lojalni Apple-u.

    Galaxy S10 koji će se pojaviti u martu izgleda zanimljivo, ali ne nudi ništa fundamentalno drugačije osim ekrana. Dizajn je takođe zanimljiv zbog činjenice da se radi samo o jednom ekranu. Međutim, prerano je govoriti o ovom proizvodu, činjenica je da će se takmičiti sa Mate 20 Pro.

    Mate 20 Pro model ne možemo nazvati idealnim pametnim telefonom, ima i prednosti i nedostatke, ali prednosti su daleko očiglednije od mana. Cena po kojoj su dostupne sve mogućnosti koje nudi je sasvim adekvatna budući da je to vodeći model. Prava je šteta što Huawei nije imao A brend u prošlosti budući da je ovaj proizvođač čvrsto ušao u top tri najbolje kompanije a Mate je dokaz. Ranije su kupci birali između Apple-a i Samsung-a, a sada je potrebno dodati i Huawei to grupi, posebno pošto se Mate 20 Pro pokazao zanimljivim. Dobar pametni telefon, opravdana cena za vodeći model.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024