Moto G7 Plus Dual SIM2019
2019. godina
6.2" LCD, 81.4% body
14% 636, Android 9
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT nema
27W, 3000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 16MP
 
 
Test mobilni telefon Motorola Moto G7 Plus Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto G7 Plus Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto G7 Plus Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Glavni model G serije: Motorola G7 Plus

Specifikacije

Procesor Qualcomm SDM636 Snapdragon 636 (14 nm), osam jezgara na 1.8 GHz Kryo 260, Adreno 509 grafika
Operativni sistem Android 9.0 (Pie)
Memorija 4 GB / 64 GB, zaseban microSD slot za kartice kapaciteta 1 TB
Ekran 6.2 inča, LTPS IPS LCD, 1080 x 2270 piksela, 19: 9 odnos stranica, gustina ekrana 405 ppi, Corning Gorilla Glass 3
Baterija Li-Ion 3000 mAh, brzo punjenje Quick Charge 4 (27 W)
Glavna kamera 16 MP, f / 1.7, 1.22 mikrona, PDAF, OIS + 5 MP, f / 2.2, senzor dubine, video snimanje 2160p @ 30fps, 1080p @ 30/60 / 120fps, žiro-EIS
Prednja kamera 12 MP, 1.25 mikrona, snimanje 2160p @ 30fps, 1080p @ 30fps
Sim kartice 2 Nano-SIM
Mreža i transfer podoataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE,
Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, 2.4 GHz + 5.0 GHz,
Bluetooth 5.0, A2DP, aptX, EDR, LE, A-GPS, GLONASS,
BDS , NFC, USB 2.0 Type-C 1.0
Senzori Skener otisaka prstiju (pozadi), akcelerometar, žiroskop, senzor blizine, kompas
Ostalo Dostupan je FM radio, kao i 3.5 mm priključak, prisutan je NFC, takođe tu je i Wi-Fi Calling funkcija, nema USB OTG
Materijali Corner Gorilla Glass 3, aluminijumski okvir
Dimenzije 157 x 75.3 x 8.3 mm, masa 176 g

Prodajno pakovanje

Prodajno pakovanje se sastoji od:

  • Alata za izvlačenje SIM kartice
  • USB Type-C kabla
  • Punjača
  • Uputstva za upotrebu
  • Futrole
  • Pametnog telefona

Kao što možete videti, slušalice nisu deo prodajnog pakovanja, ali je pakovanje veoma lepo. Nedostatak slušalica se ne može zabeležiti kao minus jer se čini da su se svi odavno prebacili na bežične slušalice, a proizvođači još nisu naučili da stavljaju takve uređaje u prodajno pakovanje. Ali potreba za žičnim slušalicama je već nestala.

Dizajn kutije nije toliko bitan, jer, kutiju vidite samo jednom i onda je bacite ali iz lepe kutije je sve lepše. Na primer, kutija u kojoj se isporučuje BlackBerry Key2, dok Galaxy Note 9 ima veoma ružnu kutiju.

Pozicioniranje

Linija pametnih telefona serije G, čiji je prvi uređaj izašao 2013. godine, može se nazvati jednim od najracionalnijih u portfelju proizvođača. Glavne karakteristike G-serije su oduvek bile najbolja vrednost za novac, jednostavan i brz Android blago unapređen vlasničkim alatima.

Uprkos činjenici da G-seriju čine pametni telefoni srednjeg cenovnog opsega, oni su uvek imali neke lepe karakteristike koje ih razlikuju od konkurencije. Na primer, u slučaju Moto G7, broju takvih bonusa možemo dodati veoma brzo TurboCharge punjenje od 27 W, optičku stabilizaciju kamere i sve vrste funkcija osetljivih na dodir. Inače, optička stabilizacija je velika retkost u ovom cenovnom segmentu.

Ono što ne treba zaboraviti jeste činjenica da mnogi pametni telefoni imaju optičku stabilizaciju. Čak i Xiaomi Mi Play ili Huawei P30 Lite. Naravno, to ovde nije slučaj, ali ipak pokušajte da proverite karakteristike na nekoliko mesta. Mi Play nema takvu funkciju, dok je kod P30 Lite samo prednja kamera opremljena ovom funkcijom.

Motorola G7 Plus je vodeći model G-linije 7. generacije. U toku testiranja su korišćeni i pametni telefoni G7 i G7 Play, koji su po karakteristikama jednostavniji, ali i jeftiniji. G7 Plus ima snažniji čipset (Snapdragon 636 u odnosu na 632), kvalitetniju glavnu i prednju kameru, i najsnažnije brzo punjenje.

Dizajn, dimenzije, kontrole

  • Prednji panel: Corning Gorilla Glass 3 staklo, izrez na ekranu, 12 prednja kamera (1.25 mikrona veličina piksela), blic na ekranu, natpis Motorola ispod ekrana a pored njega je mikrofon
  • Zadnji panel: Corning Gorilla Glass 3, skener otiska prsra sa logom kompanije, 16 MP + 5 MP dual kamera, blic, mikrofon na dnu
  • Gornji kraj: mikrofon, slot za 2 Nano-SIM i 1 microSD karticu
  • Donji kraj: USB Type-C konektor, jedan zvučnik, 3.5 mm konektor
  • Leva strana: nema ništa
  • Desna strana: taster za uključivanje, taster za regulaciju jačine zvuka

Pokazalo se da Motorola pravi lep telefon koji se razlikuje od konkurencije. Gorilla Glass staklene ploče se koriste za prednji i zadnji panel, na kojima su otisci prstiju jasno vidljivi, ali su boje jake i zasićene iza korišćenog zaobljenog, tzv. 3D stakla.

U toku testiranja korišćen je aparat indigo plave boje čija se boja presijava na svetlosti od crne do duboko plave. U ponudi je i crvena boja.

DUprkos činjenici da je u prodajnom pakovanju dostupna silikonska futrola, najbolje je nositi telefon bez ikakvih futrola i dodataka jer i izgled i taktilni osećaj pružaju pravo zadovoljstvo.

Pametni telefon je zaštićen posebnom impregnacijom od slučajno prosute tečnosti i lagane kiše. Poslednjeg dana testiranja telefon je bio izložen jakom pljusku ali je ostao u potpunosti suv. Ništa mu se nije dogodilo.

Sa donje strane se nalazi USB Type-C, 3.5 mm priključak i zvučnik.

Slot za 2 Nano-Sim i microSD memorijsku karticu.

Ispod ekrana vidljiv je natpis Motorola. Pored slova „M“ nalazi se otvor mikrofona, skener otisaka prstiju i dvostruka kamera. Skener je dobro lociran, jasan i brz.

Debljina pametnog telefona 8.3 mm, a sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster za uključivanje.

Ekran

Pametni telefon odlikuje IPS LCD ekran veličine 6.2 inča. Odnos ekrana je 19 x 9, rezolucija je 2270 x 1080 piksela, gustina ekrana je 405 PPI, a postoji i automatska kontrola osvetljenja.

Ekran ima izrez koji se ne može sakriti. Ispod ekrana je natpis Motorola i otvor za mikrofon. Od zanimljivih opcija tu je Always On Display. Ekran svetli ako samo dodirnete pametni telefon ili ako zadržite prst preko njega.

Ekran je zaista prijatan a Motorola je ovo postigla na dva načina. Prvo, osvetljenost je 500 nita (482 nita u testnom merenju) u manuelnom režimu, a u režimu automatskog osvetljenja, ekran može da „ubrza“ do 575 nita. To su odlične vrednosti čak i za korišćenje telefona pri direktnim sunčevim zracima. Drugo, na pametnom telefonu postoje standardne pozadine sa veoma bogatom crnom bojom. Ekran ima odličan kontrast od 1500 do 1.

Baterija

Baterija pametnog telefona je malog kapaciteta - 3000 mAh. Pri maksimalnoj osvetljenosti (normalan režim ne podrazumeva automatsko osvetljenje) i jačini zvuka pametnog telefona, reprodukcija video sadržaja moguća je u trajanju od 7.5 sati. Ako uključite samo Wi-Fi (u avionskom režimu rada), ekran je na maksimalnoj osvetljenosti a stranica se ažurira svakih 15 sekundi, pametni telefon će biti ispražnjen na 13 odsto za sat, odnosno, trajaće skoro 8 sati. Samo-pražnjenje uz uključen Wi-Fi i jednu SIM karticu je 2 – 3 odsto u toku noći (8 sati). Neki podaci ukazuju na to da je moguć rad ekrana u trajanju od 11-12 sati. Međutim, merenja se vrše pri osvetljenju od 200 nita, a ne pri maksimalnom.

Trajanje baterije se ne može nazvati izvanrednim, ali pametni telefon ima brzo punjenje.

Moguće je pronaći informaciju da 15 minuta punjenja daje 12 sati upotrebe. U stvari, to znači da se za 30 minuta baterija pametnog telefona može napuniti od 0 do 80 odsto. Za 15 minuta dobijate oko 50 odsto. Obzirom na to da se pametni telefoni retko isprazne u potpunosti, onda samo treba da nosite punjač i da budete bez brige, svaki dan punite pametni telefona 10 minuta dnevno, što je odličan kompromis.

Memorija, čipset, performanse

Odnedavno, svi proizvođači pametnih telefona rešavaju probleme čipseta na izuzetno čudan način. Kao primer možete uzeti nedavno objavljeni Realme model koji odlikuje Snapdragon 710. Ili BlackBerry Key2 koji karakteriše Snapdragon 660 ili Zenfone Max (M2) kompanije ASUS koji ima 632 čipset. Motorola je odlučila da koristi Qualcomm Snapdragon 636, sa 8 jezgara na 1.8 GHz Kryo 260 sa Adreno 509 grafikom.

Vizuelno, pametni telefon je brz, radi bez ikakvih problema. Niže možete videti rezultate benčmark testova koji su prosečni i karakteristični za ovaj čipset. Međutim, ovo je vrlo dobro rešenje kompanije Motorola. Moto G7 čipset nije podložan efektu prigušivanja (pregrevanja usled dužeg rada pri maksimalnom opterećenju) i pruža maksimalne performanse čak i dugo vremena pod maksimalnim opterećenjem.

Tek na samom kraju testiranja desio se blagi skok ali to je najverovatnije problem u okviru same aplikacije.

Možete igrati i WoT, kao i bilo koje druge 3D igre.

Opcije povezivanja

Sa osnovne tačke gledišta, pametni telefon je vrlo dobar. Zvučnik je glasan i jasan, pametni telefon odlično hvata signal. Pametni telefon ima Wi-Fi ac i dual-band podršku 2.4 GHz i 5.0 GHz kao i Bluetooth 5.0. Tu je i NFC a fajlove možete deliti preko Android Beaming.

Osim toga, želimo da napomenemo da pametni telefon ima funkciju Wi-Fi Calling. Ova opcija još uvek nije toliko rasprostranjena ali je veoma korisna.

Jedan od nedostataka jeste činjenica da ako umetnete USB flash drive u USB Type-C, ništa se neće dogoditi.

Kamera

Pametni telefon ima dvostruku kameru 16 MP + 5 MP, postoji optička stabilizacija za fotografisanje i žiro-elektronska stabilizacija za video. Pametni telefon može da snima usporene video zapise u Full HD formatu na frekvenciji od 120 kadrova u sekundi i 240 kadrova u sekundi pri rezoluciji od 720p.

Interfejs kamere je jednostavan, dok je mnogo više zanimljivih opcija skriveno u postavkama. Na primer, tu je stavka „All in Focus“, kada pametni telefon snima dve slike u isto vreme sa drugačijom žižnom daljinom.

Pametni telefon ima zanimljiv „dot color“ režim rada koji vam omogućava da ostavite određeni objekat u boji na fotografiji, a sve ostalo da bude crno-belo. Ovaj režim je dostupan na prednjoj kameri.

Još jedna od zanimljivih opcija je snimak u vremenskom intervalu koji nudi izbor različitih vremenskih intervala od 4x do 32x, odnosno 32x znači da će 32 sekunde snimljenog vremena biti kompresovane u 1 sekundu. Niže možete pogledati primer.

Postoji režim podrške za proširenu realnost, kada možete ubaciti razne vrste virtuelnih likova, čime ćete obogatiti vaše fotografije i video zapise.

A tu još jedan zanimljiv režim snimanja. Pametni telefon snima video, a zatim možete odabrati koji deo slike ostaje nepokretan a koji se kreće. Datoteke se beleže u gif formatu. Jedini problem ovog režima je što finalne datoteke su prilično velike u smislu veličine - 20 megabajta ili više, tako da smo kreirali najkraći mogući video klip da biste shvatili kako ova funkcija radi. Kao što možete videti na slici samo voda prska, a svi ostali delovi su fiksni. Naročito zanimljive slike dobijate kada, na primer zastava leti na vetru.

U uslovima dnevnog osvetljenja kamera snima zanimljive fotografije. Ali režim snimanja u zahtevnim uslovima, na primer, nije mogao zadovoljiti noću.

Softverske karakteristike

Pametni telefon koristi Android 9. Operativni sistem je čist, bez prethodno instaliranog softvera, samo dve Yandex aplikacije su prisutne.

Za one radoznale postoji set brendiranih alata kompanije Motorola, što čini interakciju sa pametnim telefonom prijatnijom. Na primer, ako brzo protresete pametni telefon, baterijska lampa će se uključiti. Takođe možete napraviti snimak ekrana tako što ćete dodirnuti ekran sa tri prsta, ili ako načinite kružne pokrete zglobom, kamera će se pokrenuti. Takođe imate opciju koja je poznata sa Samsung telefona - ekran se ne isključuje dok ga gledate.

Utisci, prednosti/mane i konkurenti

Ovaj pametni telefon na nas ostavlja podeljene utiske. Počnimo od jednostavnog. Možemo li ga preporučiti za kupovinu? Mislimo da je odgovor potvrdan. Kupovinom Moto G7 Plus, bićete zadovoljni, jer ćete kupiti smart uređaj na najnovijoj verziji Androida (verzija 9 ali će biti moguća nadogradnja na sledeću verziju OS-a). U isto vreme, pametni telefon nije dosadan. Ima set funkcija koje će zabavljati njegovog vlasnika. Govorimo o upravljanju gestama, raznim zanimljivim detaljima kada je reč o kameri.

Prednosti:

  • Dopadljiv dizajn
  • Futrola u prodajnom pakovanju
  • Odličan ekran visoke osvetljenosti (do 600 nita)
  • Optička stabilizacija kamere
  • Različiti dodatni režoimi snimanja
  • Zaseban slot microSD kartice
  • Moto gestovi
  • Dostupnost NFC
  • Osnovna zaštita od vode
  • Dovoljna količina memorije 4/64 GB
  • Brzo punjenje 27 W, punjenje za 30 minuta do 80%
  • 3.5 mm priključak

Minusi:

  • Snapdragon 636 - osrednje rešenje.
  • 3000 mAh baterija, dostuono je brzo punjenje, alli ipak kapacitet je mali
  • USB Type-C ne podržava OTG (nije moguće povezati USB flash drive)

U stvari, imamo samo jednu očiglednu pritužbu, i ona je više naša subjektivna. Ne dopada nam se Snapdragon 636 čipset. Razlog je jednostavan. Znamo da u telefonu koji košta kao G7 Plus može biti nešto moćnije. Da li smo imali na šta da se žalimo na Snapdragon 636 čipset tokom testa? Na primer, da li su se performanse usporile ili se uređaj preterano zagrevao? Ne. Samo je u pitanju neki osećaj nezadovoljstva kod nas.

Konkurenti

Glavni konkurent ovom modelu je uređaj koji pripada Samsung Galaxy A-seriji. Na primer, Galaxy A50. Glavne prednosti uključuju 4000 mAh bateriju (ali ne tako brzo punjenje kao kod G7). Od detalja koji bi vam se mogli svideti kod Samsung modela tu su: 3 foto modula (dodatni modul širokog ugla rezolucije 8 MP), skener otiska prsta na ekranu. Samsung nema optičku stabilizaciju, ali kamera ima svoje bonuse. Na primer, Galaxy A50 će vas obavestiti ako je fotografija mutna ili je neko trepnuo.

Drugi konkurent je Honor 10i. On nudi nešto veći kapacitet baterije od 3400 mAh. Može da ponudi oko 10 sati rada kada je reč o video zapisima. Njegove prednosti se mogu opisati postojanjem 3 foto modula, kao i noćnog režima snimanja, koji zahvaljujući ugrađenim algoritmima, omogućava da dobijete zanimljive snimke.

U teoriji, konkurenata po pitanju cena ovom modelu ima mnogo. Međutim, čini nam se da bi bilo pogrešno upoređivati Motorola G7 Plus sa nekim drugim uređajima slične cene veštački podignutih karakteristika. U uvodu smo napisali da Motorola ima pametan, živahan telefon. To je ono što i dalje mislimo pri čemu ne govorimo o tehničkim karakteristikama, već o opštoj percepciji uređaja. Kada gledate Moto G7, možete videti da su inženjeri pokušali da naprave zanimljiv uređaj, a ne samo da su sve nabacali kako bi njegove karakteristike dobro izgledale na papiru.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024