Galaxy A50 Dual SIM2019
2019. godina
6.4" OLED, 84.9% body
18% 9610 Octa, Android 10
RAM 4 GB, INT 64GB, EXT SDXC
4000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 25MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A50 64GB Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A50 64GB Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A50 64GB Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Samsung A50 2019 (SM-A505FN / DS)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Slušalice
  • Punjač (brzo punjenje)
  • USB type C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 158.5 x 74.7 x 7.7 mm, 166 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 6.4 inča, 1080x2340 piksela (19.5: 9), SuperAMOLED, 403 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem Google Android 9.0, OneUI 1.x
Platforma Exynos 9610 (10 nm tehnologija), četiri Cortex A73 jezgra radnog takta do 2.3 GHz, 4 Cortex A53 jezgra radnog takta do 1.7 GHz, Mali G72 MP3
Memorija 4 GB RAM-a, 64 GB ROM-a (49 GB slobodno), microSD memorijska kartica kapaciteta do 512 GB 6/128 GB opcija
Bežično povezivanje Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC, ANT +
Mreže 2G: 850/900/1800/1900 3G: 850/900/1900/2100 4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41 Dual SIM kartice, nanoSIM (nije hibridni slot)
Navigacija GPS / GLONASS
Senzori i konektori USB Type-C (USB 2.0) akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop, geomagnetni senzor, Hall senzor, skener otiska prsta, ugrađeni senzor otključavanja prepoznavanjem lica
Glavna kamera 25 MP (f / 1.7) + 5 MP (f / 2.2) + 8 MP (f / 2.2) (LED kamera, lamera dubine polja), LED blic, 1080p video snimanje
Prednja kamera 25 MP (f / 2.0), bokeh efekat, različiti dodatni efekti, autofokus nije dostupan
Baterija Li-Pol 4000 mAh, vreme razgovora do 13 sati, video reprodukcija do 19 sati, vreme rada u LTE - do 14 sati
Stepen zaštite ne
Boje crna, plava i bela
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Samsung Pay, Google Pay
SAR Glava SAR: 0.27 W / kg. Telo SAR: 1.39 W / kg (evropska metodologija testiranja)

Pozicioniranje

Troškovi razvoja uspešnog dizajna za svakog proizvođača se povećavaju na godišnjem nivou, tako da kompanije pokušavaju da proizvode uređaje u serijama, gde se hardver i karakteristike razlikuju, ali uređaji zadržavaju kontinuitet izgleda. U tu kategoriju uređaja spada A-serija kompanije Samsung za 2019. godine pri čemu su modeli dobili indeks sa dve cifre, uz drugačije karakteristike, ali sličan izgled. Kada je reč o 2019. godini glavni konkurenti su uređaji brendova Honor, kao i Xiaomi, pa se Samsung fokusirao na najbolji odnos cene i kvaliteta, želevši da kupcu obezbedi nešto što drugim proizvođačima nedostaje u ovoj cenovnoj klasi.

Galaxy A50 i A30

Model A50 je skoro potpuna kopija modela A30, koja je atraktivan i po ceni i po karakteristikama, pri čemu je A50 pozicioniran više nego A30. Pored SuperAMOLED ekrana u ovom uređaju se pojavljuje senzor otiska prsta ugrađen u ekran; konkurenti ne mogu ponuditi ništa slično za ovaj cenovni opseg. A najbliži model po karakteristikama je Vivo V15 Pro, koji je slabiji u većini karakteristika (procesor, tip memorije, komunikacione mogućnosti, baterija), ali ima sličan ekran i ugrađen senzor otiska prsta, pri čemu je nešto skuplji u odnosu na A50 2019.

Ova razlika u ceni sličnih modela pokazuje šta je Samsung uradio. Predstavio je modele koji zaobilaze konkurenciju u smislu cene / kvaliteta, ne samo u svojoj klasi među A-brendovima, već i među proizvođačima. U poređenju sa modelom A30, uređaj koji se razmatra dobio je i bolje performanse, tu je drugi čipset, druge opcije za količinu memorije, promenjen je sistem kamera, poboljšana prednja kamera. Dakle, nije moguće reći da su A30 i A50 isti modeli, vrlo su bliski po izgledu i percepciji u ruci (braća blizanci), ali vrlo različiti iznutra. Pogledajmo pažljivo A50 2019.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Princip koji je praćen prilikom kreiranja A20 / A30 / A50 je jednostavan: nema potrebe da pokvarite ono što izgleda i oseća se u ruci dobro. Spolja, praktično nema razlika između A30 i A50, nema razlike u veličini kućišta, težina se razlikuje za jedan gram.

Dimenzije Galaxy A50 su 158.5 x 74.7 x 7.7 mm, težina je 166 grama. Dobro leži u ruci, ne oseća se uopšte u džepu, i stvarno ne bi bili iskreni da kažemo nešto loše o ergonomiji.

Poređenje sa modelom Huawei P30 Pro

Materijal koji je korišten u seriji 2019 nazvan je Glasstic (kombinacija reči Staklo i Plastika). Ovo je plastika, prekrivena sjajnim zaštitnim slojem, koji stvara efekat ogledala, na suncu i pod različitim uglovima kućište počinje da se presijava, uvek izgleda malo drugačije. Staklo ne prekriva zadnji panel, koristi se samo na ekranu.

Kutija ima blagu krivinu, što ga čini udobnim u ruci, a sama debljina uređaja je mala. Ali glavna stvar su kolor rešenja, za ovaj model postoji ih nekoliko: sedef, plava, crna. Na slikama se čak i ne može reći kako uređaji izgledaju u stvarnim uslovima, morate ih držati u ruci.

Kao i kod A30, kućište se lako zaprlja; na njemu se vide tragovi ruku, ali što je kućište svetlije, manje su vidljivi. Kvalitet kućišta je dobar, prisutne su male ogrebotine, ali one nisu vidljive u svakodnevnom korišćenju.

Senzor otiska prsta je ugrađen u ekran, što ovaj uređaj čini vezanim za glavni model, ali nije. Kao rezultat te činjenice senzor koji se koristi ovde nije veoma brz, reaguje na pritisak čak i kada je ekran isključen, ali ovo je specifična oblast. Brzina reakcije je oko sekunde, radi sporije od uobičajenog senzora na zadnjem panelu u A30. I ovde je stvar pitanja vaših navika, na šta ste navikli. Nekome je takva brzina iritirajuća, neko je smatra prihvatljivom.

Prvi korisnici A50 suočeni su sa činjenicom da senzor ponekad ne prepoznaje prst. Postoji rešenje za ovaj problem - dodajte isti prst kao nekoliko otisaka prstiju (registrujte jedan prst do tri puta), greške u prepoznavanju su stvar prošlosti. Sa jedne strane, očigledno imamo marketinški trik, koji je dodat zbog činjenice da ga nema kod najbližih konkurenata i da se verovatno neće brzo pojaviti. Sa druge strane, on stvarno funkcioniše, a relativna sporost nije dosadna za većinu korisnika. Otključavanje nije toliko sporo da je nemoguće udobno koristiti uređaj.

Kada je reč o ostalim opcijama, postoji otključavanje prepoznavanjem lica i ono dobro radi. Važno je napomenuti da, za razliku od Samsungovog vodećeg modela, gde je prepoznavanje lica ubrzano i može se prevariti video snimkom osobe, koriste se i ubrzani i normalni režim pri čemu se ovaj drugi ne može prevariti fotografijom ili video snimkom. Probali smo da prevarimo sistem i nije funkcionisalo. Za Samsung Pay, samo otisak prsta se koristi kao autorizacija, tako da nema ni problema.

Sa desne strane nalazi se dvostruki taster za kontrolu jačine zvuka, kao i taster za uključivanje / isključivanje. Sa suprotne strane možete videti slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da niste ograničeni ni sa čim.

Na dnu je izlaz za zvučnike, tu je glavni mikrofon (drugi je na vrhu), kao i 3.5 mm priključak. Jedini zvučnik na donjem kraju zvuči dobro, ali ne toliko glasno kao da postoje dva. Na njega još nema žalbi, dobro se čuje u različitim uslovima.

Prisustvo dva mikrofona i sistema za smanjenje buke u uslovima ulice, kluba i drugih visokoprofilnih mesta jednostavno je nezamenljivo, uređaj se dobro snalazi u različitim situacijama.

Krajnji rezultat je odličan kvalitet izrade, prijatan materijal i činjenica da model izgleda skuplje nego što zapravo košta. Želeli bismo da ima zaštitu od vode, ali ona nije prisutna, kao i kod većine direktnih konkurenata. Takođe iz očiglednih razloga, nema prednje LED lampice, jednostavno nema mesta za to.

Ekran

Ekran ima sledeće specifikacije: 6,4 inča dijagonale, 1080x2340 piksela (19,5: 9), SuperAMOLED, 403 ppi, automatska kontrola osvetljenja, AlwaysOn Display, Corning Gorilla Glass 3. Prvi put u ovom cenovnom segmentu, napravljen je FullHD + ekran korišćenjem SuperAMOLED tehnologije (za OLED tehnologiju korišćeno je Samsungovo ime SuperAMOLED). Takođe, ekran nema gotovo nikakav okvir, a kamera je u izrezu uz obliku slova U.

Važno je znati da se ekran u potpunosti poklapa sa Samsung-ovim vodećim modelima u prethodnoj godini po svojim mogućnostima; on nudi dobru, sjajnu sliku uz mnoštvo postavki.

Razlika u odnosu na glavni model je u tome što ekran ima nižu osvetljenost, nižu rezoluciju. U suprotnom, radi se o ekranu sa karakteristikama koje su do pojavljivanja Galaxy A30 / A50 bile nedostupne masovnom potrošaču za takav novac. Ovo je jedna od ključnih karakteristika uređaja, ekran nadmašuje konkurenciju i istovremeno obezbeđuje dugo trajanje baterije, o čemu ćemo kasnije razgovarati.

Još jedna karakteristika koja je nedostupna konkurentima je AlwaysOn Display, mogućnost da vidite sat ili informacije na ekranu, ikone obaveštenja i brzo pređete na aplikacije.

Za Samsung, ovo je postao vrlo primamljiv detalj koji razlikuje vodeće modele i modele srednje klase od konkurenata, implementacija ove funkcije kod drugih proizvođača je mnogo jednostavnija i slabija, samo pogledajte kako je to učinjeno u vodećem Huawei modelu za 2019. godinu. Ali po prvi put u ovom cenovnom segmentu, AoD je tu u svom punom sjaju.

Na suncu, ekran ostaje čitljiv, osvetljenost je dovoljna za svaku vrstu rada. Dijagonala ekrana je idealna za gledanje videa, gledanje fotografija, čitanje tekstova. Ovo je univerzalni pametni telefon, a činjenica da poseduje tako dobar ekran čini da se ističe među svojim konkurentima. Još jedna stvar koju treba reći je da ljudi smatraju da AMOLED nije baš dobar, navodno postoje nerealne boje kada je reč o prikazu, iako je većina ljudi već dugo upoznata sa AMOLED-om i znaju da se sve ovo može prilagoditi prema željama korisnika u nekoliko klikova u okviru podešavanja.

Baterija

Pametni telefon ima ugrađenu Li-Pol bateriju kapaciteta 4000 mAh, podržava brzo punjenje a punjač je deo maloprodajnog pakovanja. Nema bežičnog punjenja, ali to je normalno za ovaj segment.

Zvanično deklarisani parametri performansi baterije su isti kao oni dobijeni prilikom testiranja:

  • Vreme video reprodukcije uz maksimalno osvetljenje - do 19 sati;
  • Audio reprodukcija - do 92 sata;
  • Internet surfovanje preko WiFi mreže - do 15 sati, 3G do 12 sati LTE do 14 sati;
  • Vreme razgovora u 3G - do 23 sata, u 4G - do 29 sati.

U svakodnevnoj upotrebi ovaj uređaj obezbeđuje oko dva dana rada sa automatskim podešavanjem pozadinskog osvetljenja (algoritam se prilagođava vama, uopšte nije agresivan a osvetljenost je uvek ugodna) uz oko 7-7.5 sati rada ekrana. Samsung je ugradio dobar ekran, produktivni čipset i postigao zavidno vreme rada. Jasno je da sve zavisi od profila korišćenja telefona kao i programa koje imate. Za potpuno punjenje baterije potrebno je oko 75-80 minuta. Činjenica da je uređaj izdržljiv i radi dugo vremena predstavlja još jedan plus.

Memorija, čipset, performanse

Samsung se odlučio za upotrebu Exynos 9610 čipseta (14 nm tehnologija), koji ima četiri Cortex A73 jezgra sa frekvencijom do 2.3 GHz, četiri Cortex A53 jezgra sa frekvencijom višom od 1.7 GHz. Performanse ovog rešenja za ovaj segment su odlične, interfejs radi brzo i glatko, a i rad aplikacija drugih proizvođača je brz. Samsung je odlučio da obezbedi dugo vreme rada uređaja te da, istovremeno, korisnici nemaju nikakvih neugodnosti. Samim tim, proizvođač nije štedeo na memoriji, ona je veoma brza.

Na tržištu su dostupne dve verzije Galaxy A50 - 4/64 GB kao osnovna i 6/128 GB za one koji žele malo brži model. Možete pogledati rezultate sintetičkih testova za svaki od uređaja.

Test rezultati za 4/64 GB verziju:

Test rezultati za 6/128 GB verziju:

Kao što možete videti, performanse ovih rešenja za njihovu kategoriju su veoma pristojne, ovo je jedan od najboljih modela, što pri svakodnevnoj upotrebi postaje očigledno.

Opcije povezivanja

Dobro je što Samsung posvećuje veliku pažnju radio delovima svojih uređaja. Galaxy A50 odlikuje dual-band Wi-Fi, što je već veliki plus a podržava i VHT80, koji pruža dobre brzine prenosa podataka. ANT+ je podržan za razliku od niskobudžetnih modela.

Tu su i Bluetooth 5.0 i NFC (Samsung Pay / Google Pay) i sve odlično radi.

Kada je u pitanju navigacija, sve je veoma dobro (GPS / A-GPS / GLONASS), prvo pokretanje na ulicama traje 2-3 sekunde, tačnost navigacije je odlična.

Kamera

Interfejs kamere je sličan drugim Samsung modelima, nema ničeg novog. Postoje Pro režim rada, AR Emoji i drugi efekti.

Prednja kamera nudi 25 MP matricu (f / 2.0), ima bokeh efekat, različite dodatne efekte ali je autofokus odsutan.

Glavna kamera – 25 MP (f / 1.7) + 5 MP (f / 2.2) + 8 MP (f / 2.2) (širokougaona i obična kamera, dubinska kamera), LED blic, 1080p video snimanje. Širokougaona kamera ima ugao od 123 stepena (nema autofokusa), normalna kamera je 78 stepeni. Kamera beleži dobre rezultate u toku sunčanog dana, dok u zatvorenom rezultati nisu tako dobri, ali u svom segmentu ovaj kvalitet je tipičan za konkurenciju. Možete pogledati fotografije.

Primeri fotografija

Video snimanje je moguće u FullHD-u, a kvalitet snimanja je prilično dobar iako autofokus ponekad ne funkcioniše pravilno, a uravnoteženost bele boje ne reaguje odmah na promenu scene. Ovo je takođe tipično za ovu klasu uređaja.

Primeri video klipa (MP4, 57 MB) >>>

Softver - karakteristike

U početku, model će odlikovati Android 9 sa OneUI korisničkim interfejsom koji je veoma funkcionalno i jednostavno rešenje. Upravo se taj isti korisnički interfejs koristi u vodećim modelima kompanije.

Nekoliko reči o multimedijalnim mogućnostima uređaja. Ima ugrađeni radio sa opcijom snimanja emisija. Slušalice rade kao antena.

Za muziku, pored standardnih ekvilajzera i podešavanja, tu je i Dolby Atmos.

Standardne aplikacije čine kalkulator, menadžer fajlova, diktafon i druge aplikacije koje su korisnicima neophodne za prijatno iskustvo korišćenja uređaja.

Razlike između A50 udnosu na Galaxy A20 i Galaxy A30 - šta odabrati

Mnogi kupci će biti zbunjeni činjenicom da moraju da biraju između modela A serije koji na prvi pogled izgledaju istog tipa sa istom dijagonalom ekrana, razlika u ceni je posledica razlike u specifikacijama, odnosno kameri.

Kod novijih uređaja, rezolucija ekrana je minimalna u svim modelima, AlwaysOn Display takođe nije dostupan, nema brzog punjenja baterije, a kamera je jednostavnija. Uzimajući u vid cenu ovog modela, on zaista izgleda interesantno.

A50 ima senzor otiska prsta koji je ugrađen u ekran i za koji se ne može reći da je brz, ali je sasvim funkcionalan. S druge strane, ako vam to nije od krucijalne važnosti, onda pogledajte A30 model. Prednost modela A50 je više memorije u osnovnoj verziji. Cena je takva da svako može da izabere model po svojoj želji.

Utisci

Kvalitet povezivanja kod modela Galaxy A50 je odličan, nema očiglednih nedostataka niti problema. Dominacija nad konkurencijom je došla u potpunosti, jer nema modela sličnih karakteristika, odnosno senzora otiska prsta koji je deo ekrana. Najbliži konkurent je Vivo V15 Pro, model koji je sličan starijoj verziji A50, ali se razlikuje u procesoru koji je lošiji, ima manji kapacitet baterije i lošije radno vreme, performanse i lošije mogućnosti komunikacije. Ukratko, Vivo je inferiorniji uz višu cenu.

Onim korisnicima kojima nije potreban senzor otiska prsta na ekranu, izbor se proširuje, ali se ovoga puta fokusiramo na A30 2019 koji ima veliku konkurenciju. Na primer, jedan od najnovijih i ključnih modela je Xiaomi Redmi Note 7 koji se nedavno pojavio u prodaji a koji jednostavno morate uporediti sa A30, a ne sa A50.

Procena dizajna modela nema nikakvog smisla a ponuda kompanije Xiaomi je povoljnija. Ali u isto vreme, uređaj je inferiorniji u svakom pogledu - uobičajeni IPS ekran, ista baterija, ali i kraće vreme rada uprkos odličnom upravljanju energijom. Što se tiče LTE frekvencija, sve je veoma tužno, uređaj odlikuje mala brzina (agregacija frekvencija je loše sprovedena, standardno za Xiaomi koji štedi na ovom polju). Takođe, ne postoji NFC i mogućnost plaćanja prilikom kupovine. Sve zajedno, Redmi Note 7 je niža klasa, da ima dosta "malih" razlika“ ali one pripadaju različitim segmentima.

Kao i kod modela A30 sa kojim ima veliki broj sličnosti, Samsung A50 je u velikoj meri prerađen. Produktivnijij je u svim aspektima, a tu su i sitnice kao što je ANT+, dok je sistem kamera nešto drugačiji. U pitanju je zanimljiv uređaj koji u svom cenovnom opsegu nema direktnog konkurenta. To znači da je Samsung predstavio odličan model koji će sigurno zabeležiti dobru prodaju, kao i A30. Ovaj model već sada beleži dobru prodaju i jedan je od favorita u okviru svoje cenovne kategorije. Potražnja za njim je konstantno na visokom nivou, a kupci često ne znaju ništa o A-seriji 2019 već dođu u prodavnicu, vide neki od ovih uređaja i samo ih kupe. Već sada je očigledno kako Samsung oduzima tržišni udeo konkurentskim modelima u ovoj cenovnoj kategoriji.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024