Galaxy A20 Dual SIM2019
2019. godina
6.4" OLED, 85% body
13% 7884 Octa, Android 9
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT SDXC
4000 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 13MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy A20 Dual
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy A20 Dual. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy A20 Dual vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)


Kompletan test pametnog telefona Samsung Galaxy A20 (SM-A205FN / DS)

Fotografije uživo

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • Punjač (brzo punjenje)
  • USB type C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Uputstvo za upotrebu
Specifikacije
Dimenzije i masa 158.4 x 74.7 x 7.8 mm, 169 grama
Materijali kućišta Plastika
Ekran 6.4 inča, 720x1560 piksela (19.5: 9), SuperAMOLED, 268 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem Google Android 9.0, OneUI 1.x
Platforma Exynos 7884 (14 nm tehnologija), 2 Cortex A73 jezgra radnog takta do 1.6 GHz, 6 Cortex A53 jezgara radnog takta do 1.35 GHz, Mali G71
Memorija 3 GB RAM-a, 32 GB ROM-a (21.8 GB slobodno), microSD memorijske kartice kapaciteta do 512 GB
Bežično povezivanje Wi-Fi b / g / n, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: 850/900/1900/2100
4G: B1 / B3 / B5 / B7 / B8 / B20; 4G TDD LTE B38 / B40 / B41
Dual SIM, nanoSIM (nema fibridnog slota)
Navigacija GPS / GLONASS
Senzori i konektori USB Type C (USB 2.0), OTG
akcelerometar, senzor blizine, senzor osvetljenja, žiroskop geomagnetni senzor, Hall senzor
Skener otisaka prstiju sa zadnje stranek
Otključavanje očitavanjem lica
Glavna kamera 13 (f / 1.9) +5 MP (f / 2.2) (širokog ugla i obična kamera, LED blic, 1080p video snimanje
Prednja kamera 8 MP (f / 2.0), bokeh efekat, različiti dodatni efekti, autofokus nije prisutan
Baterija Li-Pol 4000 mAh, vreme razgovora do 26 sati, video reprodukcija do 21 sata, vreme rada u LTE do 13 sati
Stepen zaštite Ne
Boje Dostupne su dodatne boje
Zvuk FM radio
Sistem plaćanja Samsung Pay, Google Pay
SAR Glava SAR: 0.23 W / kg
SAR telo: 1.38 W / kg (Evropska metodologija testiranja)

Pozicioniranje

Prošle godine, Samsung nije imao dovoljno modela u srednjem segmentu, mnogi smart telefoni su patili od suboptimalnog odnosa cena / kvalitet. U 2019, izlazi ažurirana A-serija, koja menja ravnotežu odnosa snaga na tržištu, prvi put u korist Samsung-a. Ovaj segment čine modeli koji se mogu nazvati uspešnim, kako u smislu njihovih karakteristika tako i cena.

Model A20 može se smatrati početnim u segmentu ažurirane A-serije, da, tu je A10 ali taj uređaj ima uobičajeni IPS-ekran, a ne AMOLED kao ovde, nema USB Type C konektora, iako je dizajn veoma je sličan i kod modela A20 i kod drugih modela. Svaki model, A-serije je došao sa svojim sloganom. Za A20 je to racionalan izbor. Šta je to? Ovaj uređaj je veoma pogodan za svakoga ko ne želi da razmišlja o procesoru i njegovoj snazi, o prisustvu i količini RAM-a, a želi da ekran bude svetao, da može ugodno gledati video ili YouTube zapise, te ne želi da razmišlja o performansama. Ovo je masovni model, jedan od najpristupačnijih pametnih telefona sa SuperAMOLED ekranom, što ga čini jedinstvenim. Velika dijagonala, ali u isto vreme prihvatljiva rezolucija (zapravo ista kao kod iPhone XR, koji je nekoliko puta skuplji).

Galaxy A10

Kupcima se ovaj model svideo i zabeležio je veliku prodaju. Međutim, stariji A30 uređaj je nešto bolji, ali i košta više. Druga stvar je to da ovaj uređaj ima uz sebe par M20 modela, indeks M se odnosi na pojednostavljenu liniju, ali prema karakteristikama M20 u velikoj meri nadmašuje A20, što je neobično. Na kraju, mi poredimo ove uređaje kako bismo saznali koji je još zanimljiviji. U međuvremenu, biće reči o A20.

Dizajn, dimenzije, kontrole

Dimenzije Galaxy A20 su 158.4 x 74.7 x 7.8 mm, a njegova ukupna masa iznosi 169 grama. Dobro pristaje u šaku, ne oseća se uopšte u džepu i ne može da se kaže nešto loše o ergonomiji.

Materijal korišćen u A-seriji 2019 nazvan je Glasstic (kombinacija reči Glass i Plastic / staklo i plastika). Ovo je plastika, prekrivena sjajnim zaštitnim slojem koji stvara efekat ogledala, kućište počinje igru svetlosti na suncu i pod različitim uglovima uvek izgleda malo drugačije. Staklo ne prekriva zadnji panel, koristi se samo za ekran.

Kućište je blago zaobljeno, što ga čini udobnim, a debljina aparata je mala. Ali glavna stvar su kolor rešenja jer za ovaj model postoje četiri – boja zlata, plava, crna i crvena. Preko slika se ne može reći kako ti uređaji izgledaju, moraju se držati u ruci.

Nakon mesec dana testiranja A20, stiče se utisak da je kvalitet premaza odličan. Ogrebotine postoje, ali one nisu vidljive. Istovremeno, otisci prstiju su još jedan problem. Imajte na umu da što je svetlija boja, manji je problem. Otisci prstiju na plavom uređaju nisu predstavljali problem, dok je model crne boje jedini koji se prlja.

Senzor otiska prsta je ugrađen u zadnji panel, a njegova ivica vam omogućava da ga osetite bez gledanja. Takav raspored je postao uobičajen za mnoge korisnike i tradicionalan je za Huawei / Honor, te nema drugog mesta za senzor. Očigledno je da su izabrali takav raspored da bi uređaj bio pogodan za one koji koriste nešto slično. Brzina rada senzora je odlična, nema prigovora. Prepoznavanje lica radi brzo i pouzdano, a senzor otiska prsta je drugi metod.

Ovde je važno napomenuti da se, za razliku od samog vodećeg Samsung modela, gde je prepoznavanje lica ubrzano, a može se i zavaravati korišćenjem videa osobe, koriste i ubrzani i normalni, a ovaj drugi se ne može prevariti fotografijom ili videom. Za Samsung Pay, koristi se samo otisak prsta kao autorizacija, tako da ni tu nema problema.

Sa desne strane nalazi se dvostruki taster za kontrolu jačine zvuka, kao i taster za uključivanje / isključivanje. Sa suprotne strane možete videti slot za dve nanoSIM kartice i microSD memorijsku karticu. Slot nije kombinovan, tako da niste ograničeni.

Na dnu se nalazi izlaz zvučnika, zatim glavni mikrofon (drugi je na vrhu), kao i 3.5 mm priključak. Jedini zvučnik na donjem kraju zvuči dobro, ali ne toliko glasno kao da postoje dva. Dobro se čuje u različitim uslovima.

Prisustvo dva mikrofona i sistema za smanjenje buke u bučnim okruženjima jednostavno je nezamenljivo, i ovde je urađen dobar posao.

Krajnji rezultat je odličan kvalitet izrade, prijatan materijal i činjenica da model izgleda skuplje nego što zapravo jeste. Bilo bi dobro da ima zaštitu od vode, ali nema, mada je nema kod većine direktnih konkurenata. Takođe iz očiglednih razloga, nema prednji LED indikator jer jednostavno nema mesta za to.

Ekran

Specifikacije ekrana su 6.4 inča, 720 x 1560 piksela (19.5: 9), SuperAMOLED, 268 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3. Ovaj model se razlikuje po tome što ima ekran SuperAMOLED koji je obično dostupan samo u modelima više klase. Dobijanje ekrana poput prošlogodišnjih vodećih Samsung modela (po tipu, osvetljenost je niža, rezolucija je niža ali ne igra veliku ulogu, jer se jasno izdvaja u svojoj klasi) je veliki plus. Ekran nema gotovo nikakvih okvira, a kameru odlikuje U-oblik.

Za razliku od Galaxy A30, ovde ne postoji AlwaysOn Display funkcija, ovakvo rešenje je rezultat nekoliko razloga, ali je šteta što je AoD ovde napušten. Međutim, konkurenti nemaju ni AMOLED ekrane ni AoD.

Baterija

Smart telefon ima ugrađenu Li-Pol bateriju kapaciteta 4000 mAh, podržava brzo punjenje a punjač je deo maloprodajnog pakovanja. Nema bežičnog punjenja, ali to je normalno za ovaj segment.

Zvanično deklarisani parametri performansi baterije su isti kao i rezultati testova:

  • Vreme video reprdukcije pri maksimalnom osvetljenju: 21 čas;
  • Audio reprodukcija do 82 časa;
  • Korišćenje interneta uz upotrebu WiFi mreže: 13 sati, 3G do 12 sati, LTE do 13 sati;
  • Vreme razgovora u 3G up do 36 sati, 4G do 28 sati;

U svakodnevnom životu, ovaj uređaj može raditi oko dva dana sa automatskim podešavanjem pozadinskog osvetljenja (algoritam se prilagođava vama i uopšte nije agresivan, osvetljenost je uvek udobna). Vreme rada ekrana je oko 7-7.5 sati. Samsung je odabrao dobar ekran, prilično dobar čipset i postigao dugo vreme rada. Jasno je da sve zavisi od profila korišćenja telefona i onih programa koje imate. Međutim, ne možete računati da ćete ovaj uređaj koristiti tokom celog dana. Vreme punjenja baterije je 75-80 minuta. Činjenica da je uređaj izdržljiv i da radi dugo vremena je još jedan plus.

Memorija, čipset, performanse

Samsung je koristio Exynos čipset 7884 (14 nm tehnologija), koji ima dva Cortex A73 jezgra sa frekvencijom do 1.6 GHz, šest Cortex A53 jezgara sa frekvencijom do 1.35 GHz. Performanse ovog rešenja za segment su odlične, interfejs radi brzo i glatko, ostale aplikacije su takođe brze.

Samsung je odlučio ne samo da ne štedi na ekranu i čipsetu, već da kreira radni paket, kako bi model imao dug životni ciklus, a da istovremeno korisnik ne iskusi nikakve neugodnosti. Dakle, proizvođač nije štedeo na memoriji, ona je veoma brza.

Dostupno je 3GB RAM-a, ugrađene 32 GB, memorijske kartice su takođe dostupne do 512 GB. Pogledajte performanse ovog rešenja u okviru sintetičkih testova. Model nema nikakvih ograničenja, sve radi dobro.

Opcije povezivanja

Za razliku od modela A30, tu je WiFi sa jednim opsegom, koji izgleda kao kompromis između troškova i opcija. NFC je prisutan samo na nekim tržištima.

Tu je Bluetooth 5.0, NFC (Samsung Pay / Google Pay) je prisutan, sve radi dobro.

Sa tačke gledišta navigacije, sve je jako dobro (GPS / A-GPS / GLONASS / Beidou), prvo pokretanje na gradskim ulicama traje 2-3 sekunde, preciznost navigacije je odlična, nema nikakvih žalbi.

Kamera

Interfejs kamere je sličan kao i kod drugih Samsung modela, sve je poznato od ranije. Dostupni su Pro režim rada, AR Emoji i drugi efekti.

Prednja kamera ima 8 MP matricu (f / 2.0), tu je bokeh efekat, razni dodatni efekti, a autofokus nije prisutan. Pogledajte primere fotografija snimljenih ovom kamerom.

Dvojna glavna kamera - 13 (f / 1.9) +5 MP (f / 2.2) (regularna i široko-ugaona kamera), LED blic, 1080p video snimanje. Široko-ugaona kamera ima ugao od 123 stepena (nema autofokusa), a uobičajena kamera je 78 stepeni. Po našem mišljenju, kamera snima dobro u toku sunčanog dana, ali u zatvorenom rezultati nisu tako dobri. Međutim, u ovom segmentu ovaj kvalitet je iznad proseka. Pogledate fotografije.

Primeri fotografija

Video snimanje je moguće u FullHD-u, kvalitet snimanja je prilično dobar, iako autofokus ponekad nije tako odzivan, a balans belog ne reaguje odmah na promenu scene. Ovo je takođe tipično za ovu klasu uređaja.

Softverske karakteristike

Model će u početku pokretati Android 9 sa OneUI korisničkim interfejsom koji je veoma funkcionalno i jednostavno rešenje. Upravo se taj isti interfejs koristi u vodećim modelima kompanije.

Multimedijalne mogućnostima uređaja podrazumevaju ugrađeni radio sa opcijom snimanja emisija. Slušalice rade kao antena.

Za muziku, pored standardnih ekvilajzera i podešavanja, tu je i Dolby Atmos.

Razlike između modela Galaxy A20, Galaxy A30 i Galaxy A50

Standardne aplikacije podrazumevaju kalkulator, menadžer fajlova, diktafon i druge aplikacije koje su neophodne za udoban rad. U ovom cenovnom segmentu na tržištu postoji mnogo modela različitih kompanija, tradicionalno jakih ponuda bilo je od strane kompanija Huawei i Xiaomi. Prvi uređaj koji treba pomenuti je Huawei P Smart 2019. Ovaj uređaj ima manji kapacitet baterije, IPS ekran, ali inače su slični, dok je kvalitet fotografija u P Smart nešto viši u različitim uslovima.

Mnogi kupci će se boriti sa činjenicom da biraju između modela A-serije istog tipa sa na prvi pogled istom dijagonalom ekrana. Razlika u ceni je zbog razlika u specifikacijama i kameri.

Kod novijeg uređaja, rezolucija ekrana je minimalna među svim modelima, AlwaysOn Display takođe nedostaje a kamera je jednostavnija. Možete uzeti A30 i dobićete veću rezoluciju ekrana, dual-band WiFi i produktivniji čipset. A50 ima senzor za otiske prstiju ugrađen u ekran koji nije baš najbrži, ali je prilično funkcionalan. S druge strane, ako vam to ne odgovara, onda pogledajte A30. Prednost A50 je u većoj memoriji u osnovnoj verziji. Cena je takva da svako može da izabere model po svojoj želji.

Utisci

Kvalitet zvuka tokom poziva je odličan, nema nikakvih problema. Jačina poziva je dobra, čuje se i kada je aparat u džepu ili torbi. Vibracija je uobičajena, nije loša, ali ništa do sada neviđeno.

Xiaomi Redmi Note 7 pripada jednom opsegu cena i nema NFC ali je inače je to model koji se može smatrati konkurentskim, plus ima veću rezoluciju ekrana. Estetika uređaja je dobra, zasluženo je popularna.

Kao što vidite, postoji nešto za svakog. Činjenica da je Samsung pokušao da izvrši pritisak na konkurente sa cenom A20 brzo je dovela do napretka na tržištu, a Huawei i Xiaomi su shvatili da ne mogu da prodaju svoje pametne telefone po istoj ceni kao Samsung. Otuda i razlika u vrednosti, što je normalno. Prodaja Galaxy A20 je na visokom nivou, ovo je jedan od najprodavanijih modela. S obzirom na situaciju na tržištu, može se pretpostaviti da će se cena ovog modela neznatno promeniti krajem leta, ali sve zavisi o dostupnosti konkurenatskih modela, i toga što Xiaomi ne može zasititi tržište svojom ponudom.

Zaključak je da je A20 model veoma uspešan. Za prosečnog korisnika, ovo je dobro izbalansiran uređaj, koji ima sve što možete poželeti. Bilo bi bolje da ima malo bolju kameru, na primer, kao kod A30, ali uopšteno govoreći ovo rešenje je izuzetno uspešno.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024