Moto Z4 2019
2019. godina
6.4" OLED, 84.8% body
22% 675, Android 10
RAM 4 GB, INT 128GB, EXT nema
3600 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 48MP
 
 
Test mobilni telefon Motorola Moto Z4
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola Moto Z4. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola Moto Z4 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Motorola Z4 (XT1980-3)

Prodajno pakovanje

  • Pametni telefon
  • 15W TurboPower punjač
  • USB Type C kabl
  • uputstvo za upotrebu
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
Specifikacije
Dimenzije i masa 158 x 75 x 7.4 mm, 165 grama
Materijali kućišta Okvir od aluminijuma serije 6000, staklo, vodootporno P2i kućište
Ekran 6.4 inča, 1080x2340 piksela (19.5: 9), OLED, 403 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3
Operativni sistem Google Android 9.0
Platforma Qualcomm Snapdragon 675 (11 nm tehnologija), dva Cryo 460 Gold jezgra radnog takta do 2.0 GHz, 6 Cryo 460 Silver jezgara sa radim taktom do 1.7 GHz, Adreno 612
Memorija 4 GB RAM, 128 GB ROM (više od 100 GB slobodno), microSD memorijska kartica kapaciteta do 1TB.
Bežični interfejsi Wi-Fi a / b / g / n / ac, dual-band, Bluetooth 5.0, NFC
Mreže 2G: 850/900/1800/1900
3G: B1 / B2 / B4 / B5 / B8
4G: B1 / B2 / B3 / B4 / B7 / B8 / B12 / B13 / B17 / B18 / B19 / B20 / B25 / B26 / B28 / B30 / B38 / B40 / B41 / B41HPUE / B66 / B71
Dual SIM, nanoSIM (slot nije kombinovan)
Navigacija GPS / GLONASS / Galileo
Senzori i konektori USB Type C (USB 3.1), OTG
Akcelerometar, senzor blizine, senzor svetlosti, žiroskop, skener otiska prsta integrisan u ekran, otključavanje prepoznavanjem lica
Face unlock
Glavna kamera 48 MP Quad-Bayer (f / 1.7), OIS, PDAF, laserski autofokus, LED blic, 4K video snimanje
Prednja kamera 25 MP Quad-Bayer (f / 2.0), bokeh efekat, različiti dodatni efekti
Baterija Li-Pol 3600 mAh, do dva dana u mešovitom režimu
Stepen zaštite nema
Boje Siva, bela
Zvuk Fm radio
Sistem plaćanja Google pay
Sar Glava SAR: 1.43 W / kg
SAR telo: 1.14 W / kg (Američka metodologija testiranja)

Pozicioniranje

Za one koji su uspeli da zaborave da je brend Motorola u vlasništvu kompanije Lenovo i da postoji samo u određenim zemljama, vreme je da vas podsetimo. Na primer, u Evropi i Sjedinjenim Državama kompanija prodaje Motorola pametne telefone, dok u Aziji distribuira brend Lenovo. Pored različitih imena, ovi pametni telefoni imaju potpuno drugačije poreklo, Motorola prati ideje stare Motorole, dok je Lenovo tipični kineski pametni telefoni bez ičega fascinantnog.

U vreme Motorole, Google i Lenovo su podelili tržište u nekoliko segmenata i modelima dodeljivali odgovarajuće oznake. Dakle, G serija za masovno tržište, X serija je najbolja kada je u pitanju odnos cene i kvaliteta, uređaja srednje i visoke klase, dok Z serija uključuje modele za mlade i ne samo njih, u kojima je naglasak stavljen na određene mogućnosti, na primer muziku ili igre. Sigurno će se mnogi čitaoci setiti takvih modela kao što su Z Play ili Z Force sa izuzetno otpornim ekranom. Kasniji modeli su uvek ostavljali neizbrisiv utisak, jer je bilo nemoguće polomiti ovaj aparat. Njegovo kućište je bilo moguće oštetiti ali je ekran i nakon pucanja stakla, ostajao netaknut.

Problem Motorole je bio u tome što je kompanija izgubila svoje lojalne kupce, nije se svima dopao izgled nove linije te nisu mogli svoje uređaje skupo prodavati. Mali broj tržišta i zabeležen pad prodaje - sve je to postalo negativna pozadina za ovaj brend, kako u Google-u, tako i u kompaniji Lenovo, koja je i dalje je gubila novac. U 2018. godini rukovodstvo je delimično zamenjeno, a Motorola je počela da beleži rast prodaje, pre svega na severnoameričkom tržištu, gde je poznavanje brenda na najvišem nivou. Razlog rasta prodaje bila je orijentacija prema masovnom potrošaču, odustajanje od skupih modela, ali i optimizacija asortimana modela. Dakle, u seriji Z zapravo je ostao samo jedan model - Z4. U praksi, ovo je vodeći Motorola uređaj, ali on više liči na Z Play koji je nekada postojao, odlikuje ga optimalni odnos cene i performansi srednjeg segmenta, ali ne i vodeći model u našem razumevanju te reči. Teško je pronaći trostruku ili čak dvostruku kameru, one jednostavno ne postoje. Model Z2 Force poseduje takvu kameru.

Nedostaje najskuplji i najproduktivniji čipset, nema bežičnog punjenja i mnogih drugih sitnica, ovo je uređaj srednjeg i visokog segmenta koji je 2019. postao vodeći model Motorola linije. Ovaj model nije zvanično isporučen na sva tržišta te se uređaj ne može kupiti bilo gde. U SAD-u, Moto Mods sa kamerom od 360 stepeni dolazi u paketu sa Moto Z4. Obzirom da Motorola ima mnogo takvih kamera, stvaranje takvog paketa je logično, a to predstavlja prodaju ostataka. Ali to je i stvaranje izvesne koristi za kupce koji reaguju na to. Model se, začudo, u SAD prodaje relativno dobro, nije najprodavaniji model, ali postoji prodaja i to sigurna.

Značaj Z4 za Motorolu je to što je de facto priznanje da proizvođač zaista ceni svoju snagu i ne pokušava da se takmiči sa Apple-om, Samsung-om i drugim proizvođačima na njihovom polju. Kompanija pokušava da zaradi tamo gde je to moguće.

Dizajn,dimenzije, kontrole

U Motorola-i su, kreirajući dodatke Moto Mods, planirali da nekoliko godina neće menjati veličinu kućišta za buduće pametne telefone. No, u 2019. godini sve proporcije ekrana Z4 modela su promenjene, što je rezultiralo da je uređaj nešto drugačiji, ali ne pruža dobar osećaj u rukama (158 x 75 x 7.4 mm, dok njegova ukupna masa iznosi 165 grama). Ali to se može videti na primeru onih dodataka pričvršćenih magnetima, visina kućišta je veća za 1.5 mm, a širina je manja za istu vrednost. Sami Moto Mods se nisu nimalo promenili.

Kućište izgleda metalno i dosta je čvrsto. Zadnji panel izrađen je od matiranog stakla, dok je veći deo kućišta izdrađen od metala. Tu je i aluminijski okvir 6000 serije, te je ovde sve poznato. Na zadnjem poklopcu nalazi se magnetni konektor za Moto Mods.

Dizajn kamere ne zaslužuje pohvalu budući da je model kreiran da koristi poklopac, a on nije optimalan za Z4. Bez takvog dodatka iz serije Moto Mods, možete uzeti telefon i zakačiti ga za ivicu džepa, što nije ugodno i to je ujedno i jedna od glavnih mana po pitanju ergonomije.

Na vrhu se nalazi slot za SIM kartice, upravo tu se nalazi i jedan od tri mikrofona, kao i zvučnik. Dostupan je samo jedan. Sa donje strane, pored USB Type C konektora, nalazi se 3.5 mm priključak za slušalice. U prethodnom Z3 modelu, 3.5 mm konektor bio je odbačen, a sada je ponovo vraćen, što je dobra odluka.

Na desnoj strani se nalazi upareni taster za jačinu zvuka i taster za uključivanje.

Ergonomija uređaja u celini tipična je za uređaje sa takvom dijagonalom ekrana, kućište je tanko, i dobro pristaje u šaku. Izbočeni modul kamere kvari utisak. Zvučnik se nalazi skoro na ivici, zbog veličine ekrana.

Za one koji su navikli na LED indikator da bi bili upoznati sa propuštenim događajima, treba reći da ovde tako nešto jednostavno nije dostupno. Zamenjuje ga Activity Display koji se aktivira ako dodirnete telefon. Takođe nema infracrvenih senzora kao u prethodnim modelima koji su reagovali na pokret iznad ekrana. Prednosti ovog ekrana su u tome što možete brzo da pozovete aplikaciju, vidite notifikacije na ekranu i odmah na njih odgovorite. Do izvesne mere ovo je zamena za AlvaysOn Display. Nekome se sviđa ova implementacija, a neko misli da je bolje kad se informacije neprestano prikazuju na ekranu.

Poređenje sa modelom Google Pixel 3 XL

Poređenje sa modelom Moto Z Play

Ekran

Ekran ima sledeće specifikacije: 6,4 inča, 1080x2340 piksela (19,5: 9), OLED, 403 ppi, automatska kontrola osvetljenja, Corning Gorilla Glass 3. Sviđa nam se ovaj ekran, jer nudi dobar kvalitet slike, a prilagođavanje se izvodi veoma dobro. Ali Motorola ima problem koji se prenosi sa modela do modela: ekran postaje slabije osvetljen pri snimanju fotografija ili video zapisa.

Ali ovde su programeri nadmašili sebe, u režimu „Video“ ekran je još tamniji, i to se ne može popraviti.

Odnosno, kada radite sa Moto Z4, shvatite da ne vidite šta se dešava na ekranu. Sa ekspozicijom je gotovo nemoguće raditi, jer je pogrešno interpretirana. To je najveći nedostatak ekrana u aplikacijama, sa druge strane, osvetljenost u menijima i programima je u redu, ekran je vidljiv i čitljiv.

U zatvorenom, ekran modela Z4 je drugačiji, postoji rezerva osvetljenosti, čak je i preterana. Ali ovo je matrica prosečnog kvaliteta koja nema veliku rezervu. Sa druge strane, uprkos pozicioniranju ovog modela, kritike su možda preterane jer se zna šta se kupuje.

Baterija

Karakteristike ugrađene Li-Pol baterije su sledeće: kapacitet 3600 mAh, vreme kompletnog punjenja putem fabričkog punjača je oko 1 sat i 25 minuta. Telefon poseduje TurboCharger tehnologiju (slično QuickCharge kompanije Qualcomm ili Fast Adaptive Charge kompanije Samsung). Nažalost, bežično punjenje nije dostupno.

Memorija, RAM, performanse

Telefon ima 4 GB RAM-a, 128 GB interne memorije (nema drugih opcija), ali postoji i podrška za microSD memorijske kartice kapaciteta do 1 TB.

U okviru ovog telefona je korišćen Qualcomm Snapdragon 675 procesor (11 nm tehnologija), koji se sastoji od dva Cryo 460 Gold jezgra radnog takta do 2,0 GHz i šest Cryo 460 Silver jezgara radnog takta do 1,7 GHz, i Adreno 612 grafičkog procesora. Učinak ovog rešenja je dobar, pogledajte rezultate sintetičkih testova.

Nismo imali problema sa interfejsom, programima drugih proizvođača, sve je u redu i dobro.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Prisutna je verzija BT 5.0, podržani su svi profili. Zavisno od modela, podržane su različite frekvencije za LTE, ali postoji i agregacija, ovo je veliki plus, telefon će dobro raditi u svim zemljama sveta.

Za Wi-Fi postoji podrška za 802.11a / b / g / n / ac, dual band, dual band 2x2 (MIMO). Telefon ima NFC čip, USB podržava OTG.

Kamera

Prednja kamera, kao i glavna, bazirana je na Quad-Bayer matrici, pa se rezolucija od 25 megapiksela može podeliti na četiri. Kvalitet slike ne obezbeđuje neki poseban utisak, uverite se sami.

Glavna kamera sa jednim senzorom, u teoriji, trebalo bi da bude zanimljiva - u praksi su slike oštre, ali postoji mali nedostatak osvetljenja, mada je to stvar ukusa. Pogledajte interfejs i dole - primere slika.

Primeri fotografija

Softverske karakteristike

Motorola nije obezbedila dodatke u odnosu na Android, u pitanju je skoro čist interfejs, bez drugih programa ili detalja interfejsa.

Sa multimedijalnog stanovišta, svideo nam se ovaj uređaj, dobro reprodukuje muziku, pri čemu ako ga upoređujemo sa modelima pretežno kineskog porekla, dopada nam se više, zvuk je čistiji i bolji.

U Moto aplikaciji prikazano vam je kako možete da aktivirate kameru, kako možete da snimite glasovnu poruku da biste aktivirali telefon i takođe vas upoznali sa noćnim režimom.

Neke aplikacije su prepravljene, na primer, galerija ili kreiranje multimedijalnih klipova iz video zapisa i fotografija koje automatski dobijate.

Na radio takođe nema pritužbi, radi kako treba.

Softver uređaja i dodatne funkcije su pomalo siromašni, ali, možda će se takav pristup, naprotiv, nekome svideti.

Moto Mods

Uz pametni telefon možete kupiti jedan od modula koji se povezuje za zadnji panel, o njima možete pročitati u zasebnom članku.

Utisci

Kada je reč o kvalitetu komunikacije, jačini poziva, nema se na šta žaliti. Od nedostataka, napominjemo samo da je brend Motorola izvan SAD gotovo zaboravljen, Sa cenom po kojoj se ovaj model prodaje, pa čak i sa dodatnim panelom sa kamerom koja se obrće za 360 stepeni, Moto Z4 se takmiči sa ogromnim brojem uređaja i gotovo uvek gubi u odnosu na konkurenciju. Profitabilnost ponude ovde je imaginarna. Trenutno vodeći model kompanije nema dve ili tri glavne kamere, što po njegovoj ceni može biti ozbiljan nedostatak. Oni jednostavno moraju biti ovde, jer je to glavni trend na tržištu. Neugodnost korišćenja Moto Modova, koja se pojavljuje zbog izmenjenih dimenzija kućišta, takođe je jedan od nedostataka.

Ali znate šta? Uprkos svim tim nedostacima, uprkos činjenici da nam se ne sviđa dizajn koji su koristili inženjeri kompanije Motorola, ovaj uređaj se razlikuje od vrlo sličnih pametnih telefona velikih kompanija. Ima još nešto u njegovoj estetici - nećemo reći koliko je dobra, ovde je reč o ličnom stavu i ukusu. Ali činjenica da se model izdvaja je nedvosmislena. Međutim, u pitanju je korporativni identitet kompanije Motorola, koji ne može tako lako da nestane.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024