KUPI
ISTRAŽI
RAZMENI
PREUZMI
BRZA PRETRAGA
Model telefona

Nokia
7360


 


MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/nokia-7380-en.shtml

Kompletan test Nokia 7360

Standardni paket:
Telefon
Baterija
Uputstvo
Punjač
Traka za nošenje, kutija
Slušalica

Pre izvesnog perioda vremena Nokia je predstavila veoma uspešnu seriju ArtDeco telefona. Pošto je istekao period posle koga se osvežavaju proizvodi tako da sada možemo videti nastavak ove serije telefona. Svi modeli su očuvali svoje oznake modela, jedino je promenjena druga cifra pa je tako Nokia 7360 naslednik modela Nokia 7260.

Nokia 7360 je prvi model iz ove serije i možemo reći da je najpovoljniji što se tiče odnosa cene i mogućnosti koje podržava. Nokia naglašava da ovaj telefon podržava MP3 melodije, ugrađena je VGA kamera kao i FM radio. Što se starijeg modela tiče on nije imao samo podršku za MP3 od prethodno nabrojanih mogućnosti. Zanimljivo je da kada uporedite novi i stari model primetićete da je došlo samo do malih izmena u dizajnu, podržanim funkcijama i ekranu (kod novog modela je malo većih dimenzija nego kod starog), tako da Nokia 7360 predstavlja koncept maksimalnog iskorišćenja jedne platforme. Ovo rešenje ipak mogu primeniti samo kompanije koje imaju odane mušterije i imaju reputaciju pravljenja telefona sa privlačnim dizajnom.

Najveća prednost Nokia 7360 modela je njegov blistav dizajn. Kao i svi modeli iz ove serije i ovaj će se naći u prodaji u dve kombinacije boja - Kafa Braon i Topla Ćilibar. Po našem mišljenju obe kombinacije dobro izgledaju i boje su veoma dobro izabrane. Na prednjem delu telefona se nalazi metalni umetak koji možete koristiti kao ogledalo. Isti ovaj umetak naglašava materijal koji je upotrebljen za izradu zadnjeg dela telefona pošto je poklopac sa zadnje strane delimično stilizovan kao koža. Na bokovima se nalazi grubo obrađen metal a na levom boku se nalazi parče poluprovidne plastike u boji smaragda. Navigacioni taster je takođe blistav, kao i žica koja pokriva zvučnik a i taster za uključivanje/isključivanje telefona. Svi ostali elementi su mat i napravljeni su od plastike (ipak je trebalo istaći metalne i "kožne" umetke).

Kao što je Nokia 7280 imala labelu (kao neki delovi odeće) tako je i slučaj sa Nokia 7360 modelom kod koga se ova labela nalazi sa desne strane. Zahvaljujući ovom malom dodatku telefon će svakako biti podsvesno posmatran više kao modni detalj.

Labela je smaragdne boje, kao i OK taster koji se nalazi u okviru navigacionog tastera. Ova kombinacija boja je veoma pažljivo izabrana da bi privlačila pažnju što će ovaj telefon svakako činiti gde god da ga koristite. Što se mene tiče, smatram da je dizajn Nokia 7360 modela veoma dobar i da će svakako odgovarati korisnicima oba pola. Ipak, ova kombinacija boja mi više liči na nešto što bi korisnici pre ženskog pola izabrali nego korisnici muškog pola; u prilog ovome ide i činjenica da je traka za nošenje izheklana.

Dimenzije telefona su 105 x 45 x 18 mm i možemo reći da su to tipične dimenzije za moderan telefon. Masa je 92 grama, s tim što je centar teže pomeren ka donjem delu telefona.

Ekran ovog telefona je izrađen u TFT tehnologiji i može da prikaže do 65.536 boja u rezoluciji 128 x 160 piksela (fizičke dimenzije su 29 x 36 mm). Ako primenimo kriterijume koji važe za moderne telefone dolazimo do zaključka da se ovakvi ekrani koriste kod jeftinijih modela, pošto boje koje su prikazane su slabijeg intenziteta a sama slika nije kristalno jasna. U poređenju sa ekranom modela Nokia 6230i ovaj ekran je mnogo lošiji uprkos većim dimenzijama. Ipak, informacije sa njega možete pročitati i kada se telefon nalazi na suncu.

Tastatura je napravljena od plastike koja je gruba na dodir a sami tasteri su reljefni (oznaka se nalazi u centru, na obodu tastera je okvir). Korišćenje tastature je ostavilo prijatan utisak, tasteri su veoma ugodni. Navigacioni taster je tvrd i u poređenju sa ostalim tasterima je malih dimenzija pa samim tim je teži za korišćenje i zahteva navikavanje. Pozadinsko osvetljenje je plave boje i oznake na tasterima se mogu videti bez problema u različitim uslovima osvetljenja.

Na levom boku se nalazi tvrdi spojeni tasteri za kontrolu jačine zvuka pa ih veoma teško možete pritisnuti u toku razgovora. Na desnom boku se nalaze zvučnik preko koga se reprodukuju melodije (podržane su 24-glasovne polifone melodije ali je bolje koristiti MP3 melodije). Potpuno funkcionalan infracrveni port se nalazi sa iste strane telefona. Sa donje strane se nalazi Pop-port priključak a pored njega se nalazi utičnica za punjač (u pitanju je tanak utikač, kao kod poslednjih modela).

Ispod poklopca se nalazi baterija (oznaka je BL-5B, Li-Ion, kapaciteta 760 mAh). Po podacima dobijenim od proizvođača telefon sa tom baterijom može raditi do 4 sata ako se koristi za razgovore i do 450 sati u mirovanju. Kada smo telefon testirali on je izdržao oko 5 dana bez punjenja u toku kojih smo ga za razgovore koristili oko 45 minuta i oko 25 minuta za ostale funkcije, što je veoma dobar rezultat. Da bi se telefon u potpunosti napunio potrebno je puniti ga oko 1.5 sat. Ležište za SIM karticu je standardno i nismo imali nikakvih problema.

Meni

Pritiskom na centralni taster otvorićete glavni meni u kome možete videti do 9 ikona odjednom na ekranu. Ako imate više od 9 ikona (npr. imate SIM Meni) onda ćete morati da pomerate prikaz na dole.

Pomeranjem džojstika u raznim pravcima kada je telefon u mirovanju pozivaćete određene funkcije, što olakšava upotrebu telefona. Bilo koju funkciju možete dodeliti levom programabilnom tasteru (birate funkciju iz liste) ili možete ga iskoristiti za prikaz liste najkorišćenijih funkcija iz menija. Ukupna količina memorija ovog telefona je 2.8 MB (oko 1200 KB je na raspologanju korisniku).

Imenik. Do 1000 kontakata, što je maksimalni broj, možete sačuvati u memoriji telefona. Ako Vam svaki kontakt bude imao samo ime i jedan broj telefona veoma brzo ćete ispuniti tu memoriju. Sa prosečnom količinom podataka (oko 6-7 polja po kontaktu je popunjeno) moći ćete u memoriji da sačuvate podatke za oko 300 kontakata, ne više. Svakom kontaktu možete dodeliti do pet brojeva telefona (glavni, mobilni, kućni, posao, fax). Prvi broj koji unesete za neki kontakt postaje podrazumevani ali to kasnije možete promeniti. Kada unosite podatke prvi put možete uneti samo jedan broj telefona, ostale unosite kasnije iz menija za menjanje unosa. Nekima će ovo smetati, dok će drugi odobravati ovakav način unosa. S obzirom da je sličan način unosa prisutan u svim Nokia telefonima, ne verujemo da će to predstavljati problem.

Takođe možete dodati e-mail, web, poštansku adresu kao i mali zapis kao dodatnu informaciju. Jedna od novih funkcija je USER ID, što je identifikator prisustva. U suštini ovo je analogno ICQ servisu, koji Vas obaveštava da li je neko od korisnika sa Vaše liste trenutno raspoloživ. Još uvek nismo sigurno koliko će ovo biti interesantno i korisno.

Svakom broju se može dodeliti fotografija (samo portret ili automatski promenjena slika na potrebnu veličinu). Kada unosite informacije za određeni unos nećete videti sliku, da bi je videli morate otvoriti odgovarajuću stavku menija. Sa druge strane, u običnoj listi možete podesiti ime i odgovarajući prikaz slika. U ovakvom prikazu ikone koje predstavljaju slike nisu velike, pa samim tim nemate dovoljno informacija o slici. Ostali načini prikaza su standardni: samo imena, imena sa glavnim brojem. Oba unosa iz imenika telefona i SIM kartice mogu biti prikazana istovremeno.

Možete podesiti pozivanje glasom za 10 kontakata iz imenika; ova funkcija stabilno radi čak i kada se nalazite napolju. Tradicionalno možete koristiti tastere 2-9 za brzo pozivanje.

Kontaktima možete dodeliti ukupno do 100 slika. Kada primate poziv na ekranu telefona ćete videti broj onoga ko Vas zove i sliku koju ste podesili. Slika je malo veća od one koja je prikazana u imeniku telefona. Moraćete malo da se potrudite da bi ste videli sliku pozivaoca. Izgleda da je ova funkcija boljka Nokia telefona, pošto je prikaz slike najlošiji od svih proizvođača.

Možete kreirati do 25 grupa, one će biti prikazane u listi sa imenima. Svakoj grupi možete dodeliti melodiju po izboru, sliku (ako je slika dodeljena i nekom kontaktu koji se nalazi u grupi, ta slika će biti prikazana). Jedan kontakt se može nalaziti u više grupa.

Poruke. Telefon podržava Nokia Smart Messaging standard, koji omogućava slanje i primanje melodija i jednostavnih crno-belih slika između kompatibilnih telefona. Pored Nokia telefona ovo podržavaju Samsung i novi Motorola modeli iz LG-a. Za takve poruke postoji 10 grafičkih šablona u memoriji telefona. Nažalost, stav proizvođača je da ne podržava EMS standard iako je on dosta raširen tako da možemo reći da je ovo jedan od mana telefona.

U kompaniji smatraju da će MMS u potpunosti zameniti EMS. Ovo je veoma blizu istini, pošto ova tehnologija postoje sve više popularna i uz pomoć te tehnologije možete kreirati zanimljive poruke koje sadrže slike, melodije itd. Svaka poruka može zauzimati do 100 KB. Realizacija MMS podrške je dobra, nikakvi problemi nisu uočeni.

Telefon ima ugrađen e-mail klijet koji podržava rad sa POP3/SMTP/IMAP4 protokolima. Mogućnosti ovog klijenta su neverovatno siromašne, mada su podržani dodaci uz e-mail poruke (slike i video snimci).

Kada šaljete poruke imate na raspolaganju i funkciju Flash što znači da će se poruka pojaviti samo na ekranu primaoca ali neće biti sačuvana u memoriji njegovog telefona.

Audio poruka je slična kao MMS samo što ovde možete uz poruku poslati audio snimak snimljen pomoću diktafona koji ne traje duže od 2 minuta i 5 sekundi.

Stavka Instant Messaging se sada nalazi u meniju Poruke, za koju mislim da ne zahteva dodatna objašnjenja.

Liste poziva. Telefon ima tri liste - za primljene, propuštene i pozvane brojeve. Svaka lista može da sadrži do 20 brojeva. Datum i vreme su takođe prikazani u listi, što je veoma zgodna osobina. Pritiskom na dugme za pozivanje kada je telefon u mirovanju možete videti listu pozvanih brojeva.

Podešavanja. Profili se mogu aktivirati iz ovog menija ili pristikanjem tastera za uključivanje/isključivanje. Svaki profil se može privremeno aktivirati u određenom vremenskom intervalu, a po isteku tog intervala izabrani profil će biti zamenjen podrazumevanim. Zvučni signali se mogu podesiti za svaku akciju, dolazni poziv ili određenu grupu. Profili na Nokia telefonima su jedno od najboljih rešenja na tržištu.

Podešavanja izgleda ekrana omogućavaju se izabere sopstvena tema, pozadina i screensaver. Screensaver je u stvari slika koja će biti prikazana na ekranu kada je telefon u mirovanju, odnosno kada nema aktivnosti na ekranu. Preporučujemo da iskoristite jednu od instaliranih slika za to, posto se one bolje vide, za razliku od onih koje imaju pun koloritet. Takođe se može podesiti i period u toku kojeg će se skrinsejver aktivirati, kasnije će se umesto skrisejvera pojaviti digitalni sat.

Telefon automatski zaključava tastaturu, može se i zadati dodatni kod za otključavanje tastera, da bi se onemogućilo korišćenje telefona bez Vaše dozvole. Dodaci za telefon omogućavaju da promeni podrazumevano ponašanje telefona. Na primer - izaberite profil koji će biti aktiviran čim povežete slušalice ili punjač. Ovo je interesantna opcija koja omogućava da prilagodite telefon sebi.

Galerija. Ovde se nalaze svi folderi koji sadrže fajlove i svi imaju odgovarajuće nazive. Foldere možete pogledati u prikazu za listanje, liste sa imenima ili ikonicama. Uvek možete kreirate nove foldere i sortirati fajlove.

Media. Ova sekcija sadrži sva podešavanja vezna za multimedijalne osobine ovog modela. Počećemo od kamere. Kamera koja se nalazi u modelu omogućava slikanje slika u VGA rezoluciji i u portret režimu (80 x 96 piksela). Kvalitet prikaza fotografija na ekranu je prosečan. Pošto se prebace na PC, kvalitet se značajno poboljšava, ali se ipak ne mogu nazvati odličnim. Podešavanja za kameru su veoma jednostavna, možete izabrati noćni režim, tri tipa kvaliteta i kompresije slika. Fajlovi će biti sačuvani u JPEG formatu.

 

Primeri fotografija (630 KB, ZIP)

Video snimke u trajanju do 15 sekundi možete snimiti u 3GP formatu (rezolucija će biti 128 x 96 piksela, zvuk će biti u AMR formatu). Možete podesiti maksimalno trajanje snimanja, najviše do 4 minuta (što će zauzeti oko 1.5 MB); ovo ograničenje je najverovatnije povezano sa malom količinom memorije telefona. Kvalitet snimka koji se prikazuje na ekranu telefona je veoma niskog kvaliteta, što važi i za zvuk. Video snimci ne izgledaju mnogo bolje ni na ekranu PC računara, tako da je ovo više funkcija kojom možete prekratiti vreme. Ako želite da snimate više snimaka možete izabrati memorijsku karticu kao odredište.

Primer video snimka 1 (68 KB, 3GP)

Primer video snimka 2 (108 KB, 3GP)

Primer video snimka 3 (180 KB, 3GP)

Primer video snimka 4 (200 KB, 3GP)

Diktafon omogućava snimanje do 5 minuta govora čak i u toku razgovora (ranije je bilo moguće snimati samo 3 minuta). Možete snimati i zvukove i glasove. Broj snimaka je ograničen samo količinom slobodne memorije.

FM-radio. Mogućnosti su standardne za Nokia telefone, imate na raspolaganju automatsko traženje FM radio stanica i mogućnost da unosima date nazive. U standardnom paketu se nalaze handsfree slušalice koje možete koristiti za slušanje radia; radio možete slušati i preko zvučnika (tada će slušalice i kabl do njih služiti kao antena). Kvalitet realizacije radia je na visokom nivou i nije bilo problema.

Organajzer. Možete uneti od 100 do 250 unosa u memoriju telefona, u zavisnosti od njihove dužine. Telefon može automatski brisati starije unose (po datumu), ako tako podesite. Kalendar možete pregledati nedeljno (sa satima) ili mesečno. Podržano je brzo biranje određenog datuma. Podržano je 5 različitih tipova događaja (sastanak, poziv, rođendan, podsetnik, zabeleška), svakom događaju možete dodeliti upozorenje i možete podesiti se događaji ponavljaju.

To-Do lista omogućava kreiranje događaja sa dodeljivanjem prioriteta (važan, normalan, manje važan) i postavljanje datuma za bilo koji događaj.

Beleške. Svaka beleška može da sadrži do 3000 simbola. Ovo je više nego dovoljno čak i za korisnike koji vole da se raspišu. Možete birati između dve veličine slova.

Alarm može biti podešen da radi jednokratno ili da se ponavlja.

Ovde se nalaze standardne funkcije kao što su kalkulator, tajmer, štoperica (sa međurezultatima).

Aplikacije. Ovde se nalaze sve Java-aplikacije koje dolaze uz telefon, kao i igre Dve igre dolaze instalirane i to su Backgammon i Puzzle. Jedina aplikacija koja dolazi uz telefon je konverter veličina odeće.

Servisi. WAP pretraživač verzije 2.0 se nalazi ovde.

Push to Talk. Ništa posebno ne možemo napomenuti u vezi ove funkcije.

Sinhronizacija sa PC računarom. Aparat može raditi sa standardnim Nokia paketom programa. Aparat podržava EDGE tehnologiju što nije neophodno ali će većina ljudi to smatrati prednošću telefona.

Utisci

Nokia 7360 ima veoma dobar kvalitet prijema signala, što je tipično za Nokia telefone. Podržane su 24-glasovne polifone melodije koje su veoma glasne pa ćete teško propustiti neki poziv. U poređenju sa ostalim modernim telefonima kvalitet melodija je ostao na nivou starije generacije, čak su i same melodije iste kao kod starijih modela. Ipak, možete iskoristiti to što telefon podržava MP3 melodije i tako postaviti melodije koje želite. Kvalitet reprodukcije ovih melodija je na visokom nivou. Vibracija je prosečne jačine, tako da se može desiti i da ponekad propustite poziv ako je samo vibracija uključena.

Zaključak je da je Nokia 7360 u stvari model 7260 sa boljim ekranom, podrškom za MP3 i novijim imenikom u stilu Nokia 6230i modela. Skoro da i nema ostalih izmena sa tehičke strane.

Najveća prednost ovog modela je njegov blagi i veoma dobar dizajn, što je ujedno i najvažniji parametar ovog telefona. Kako je Nokia 7260 imao velikih uspeha u svom cenovnom segmentu, možemo očekivati da će njegov naslednik, Nokia 7360 ponoviti isti uspeh. Telefon se može opisati kao jednostavan za upotrebu, sa minimalnom količinom funkcija i neponovljivim šarmom. Mnogi ljudi će se odlučiti za kupovinu ovog telefona upravo zbog dizajna.

Prijatna iznenađenja u standardnom paketu su traka za nošenje telefona i mala torbica. Čak su i same slušalice dizajnirane tako da odgovaraju ovoj seriji telefona i mogu biti svetle ili tamne boje.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/nokia-7380-en.shtml

NAPOMENA:
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.


  * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti. Uslovi korišćenja Mail: [email protected] - Sva prava rezervisana. © 2003-2019