Test mobilni telefon Samsung Galaxy Note 3 N9000
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Note 3 N9000. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Note 3 N9000 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test fableta Samsung Galaxy Note 3

Fotografije modela Samsung Galaxy Note 3

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija kapaciteta 3200 mAh Li-Ion
  • Punjač sa USB kablom
  • Žične stereo slušalice
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Ne treba zaboraviti da je ovaj uređaj kreiran u pravcu Samsung fableta, uprkos činjenici da su se ovakvi modeli pojavili pre prvog Note modela. Note je zabeležio veliki uspeh, a razlog za to bila je ne samo veličina ekrana, već i veliki broj drugih karakteristika, komfor koji pruža, kao i olovka koja omogućuje pisanje i crtanje. Konkurencija je objavila drugu generaciju svojih modela, a fokus je stavljen ne samo na veličinu ekrana, već i na unapređenje drugih oblasti. Iskustvo je pokazalo da je korisnicima važna ne samo veličina, već i druge karakteristike. Ako je Note bio samo standardni proizvod, onda je predstavljanje druge generacije Note modela veoma važno za unapređenje popularnosti ovog modela. Među novim karakteristikama su S-Pen, kao i Wacom tehnologija za unos podataka. Note je uvek imao iste ili nešto malo bolje performanse u odnosu na trenutni vodeći model kompanije, što je ovom uređaju dalo status vrhunskog proizvoda kojeg Samsung nikako nije želeo da se odrekne, ali nije ni naglašavao jedinstvenost ovog modela.

Prvi Note je zabeležio prodaju 10 miliona jedinica, dok je druga generacija Note modela koja je predstavljane u septembru ove godine zabeležila daleko veću prodaju, 28 miliona jedinica, što je odličan indikator koji pokazuje da ovaj model nije namenjen svakom.

Predstavljanjem treće generacije fableta, Samsung je jasno pokazao da je ova kompanija vredno radila na unapređenju onoga što je bilo dobro kod Note 2 modela, da je dodato nekoliko detalja koji će pokazati nove mogućnosti ovog modela i da ga nakon toga predstavi za masovno tržište. Note 2 je osvoji veliki broj korisnika, a kupci ovog modela nisu samo zaljubljenici u tehniku i tehnologiju niti samo oni koji shvataju sve prednosti posedovanja olovke i velikog broja drugih funkcija. Među kupcima veliki je broj ženske populacije koja ovaj model kupuje ne zbog njegovih mogućnosti već zbog toga što prate modne trendove. Procenat kupaca do sada je bio nizak, ali oni su upravo indikator šta je to što može unaprediti prodaju.

Samsung je očigledno dobro ispitao tržište sa ciljem unapređenja prodaje, naročito kada je reč o Note modelu koji imaju najveću maržu u čitavoj seriji, u relativnom i apsolutnom smislu, a bio je i drugačije pozicioniran na tržištu. Razlikuje se u odnosu na Galaxy S4 a ta razlika bila je neophodna po pitanju dizajna, pa se po prvi put Note razlikovao od trenutnog vodećeg modela po pitanju korišćenih materijala i osećaja koji pruža.

Ukoliko ostavimo marketing sa strane, može se reći da je ovaj model jedan od najproduktivnijih smart telefona sa zanimljivim dodatnim karakteristikama koji će zabeležiti dug životni vek. Ovaj model će naročito biti popularan od strane zaljubljenika u tehniku i tehnologiju kao i onih koji često pišu ili crtaju, a Note nema alternativu. Note 3 će takođe biti popularan i kod poslovnih korisnika budući da nudi veliki broj karakteristika koje se smatraju impresivnim za mobilne uređaje (mogućnost crtanja rukom, brzi kalkulator, kalendar, itd.). Nakon toga, veliki broj korisnika promenio je mišljenje pa je većina njih poželela skup uređaj koji je popularan među poslovnim korisnicima. Sigurno je da će ove dve grupe forsirati prodaju Note 3 modela, a podaci pokazuju da će ovaj model zabeležiti bolju prodaju u odnosu na prethodni model.

Zanimljivo je to da najinovativniji uređaji na tržištu, kao i Samsung linija, nikada nisu vodeći modeli. Ovoga puta u pitanju je Note 3. Veličina ekrana je ovde velika prednost budući da ukazuje na impresivan broj funkcija.

Dizajn, veličina, kontrole

Prilikom predstavljanja Note 3 modela Samsung je pomenuo da su prethodno izvršili ispitivanje korisnika koje je pokazalo da, pored tehničkih karakteristika, korišćenje kvalitetnih materijala takođe utiče na popularnost ovog vrhunskog proizvoda. Uzimajući u obzir pozicioniranje Note modela u ovom segmentu, kompanija se odlučila za drugu strategiju. Prvo, po prvi put su se udaljili od istog dizajna koji odlikuje vodeći model. Ako je Note 2 bio sličan Galaxy S3 modelu, Note 3 je onda pre ličio na Galaxy S2 a ne na Galaxy S4.

Mnogo toga je rečeno o zadnjem poklopcu ovog aparata, neki su smatrali i da je reč o koži. Moguće je da je zabuna nastala zbog S-Cover, maske za sve uređaje izrađene od kože ali je ona zamenjena zadnjim poklopcem. Međutim, standardna maska je od plastike, reč o najobičnijoj plastici koju odlikuje tekstura kože kao i šavovi sa strane.

Aparat odlično staje u šaku, ne prlja se često niti će doći do pohabanosti. Kada je u pitanju materijal, razlika je očigledna u odnosu na prethodni model samo po pitanju sjaja i završne površine koja je daleko praktičnija, a korišćen je u potpunosti isti materijal. Zanimljivo je i to da je Apple objavio iste maske za iPhone 5S izrađene od plastike koja pruža osećaj kože. Čini se da je to trend kada je reč o vrhunskim uređajima.

Aparat je dostupan u tri boje – bela, crna i pink.

Zahvaljujući maskama korisnici mogu da biraju boju koju god žele – veliki broj maski je svetle boje i dostupan je veliki broj nijansi, za svačiji ukus.

Dimenzije uređaja su 151.2 x 79.2 x 8.3 mm, a aparat je težak 168 grama. Poređenja radi, dimenzije Note 2 modela su 151.1 x 80.5 x 9.4 mm, a njegova težina je 183 grama. Kao što je već rečeno, aparat odlično pristaje u šaku i komforan je za upotrebu. Druga stvar je to što je namenjen nežnijem polu, a moguće je koristiti ga jednom rukom.

Izgled aparata je već tradicionalan: sa prednje strane nalazi se mehanički taster i pored njega dva tastera osetljiva na dodir. Iznad ekrana vidljiva je prednja kamera kao i senzori blizine i osvetljenosti. Sa leve strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, dok se sa desne strane nalazi on/off taster. Sa gornje strane vidljiv je 3.5mm priključak za slušalice, kao i mikrofon. Glavna kamera nalazi se sa zadnje strane, a odmah pored nje je i LED blic. Na kraju, sa donje strane nalazi se standardni microUSB priključak a tu je i slot za S-Pen olovku.

Kvalitet izrade je odličan, nema nikakvih zazora i svi delovi su čvrsto spojeni. Nakon otvaranja zadnjeg poklopca vidljiva je NFC antena, a tu su još u slot za microSD i slot za microSIM karticu.

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy Note 2

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy Mega 6.3

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy Mega 5.8

Poređenje sa modelom Samsung Galaxy S4

Ekran

Ekran odlikuje 5.7“ dijagonala, Super AMOLED tehnologija, dok je rezolucija u odnosu na prethodni model unapređena na 1920 x 1080 piksela sa 1280 x 720 i ima mogućnost prikazivanja 16 miliona boja. Kapacitivni ekran podržava pritisak do deset tastera istovremeno. Kvalitet ekrana je na visokom nivou, 386ppi (prvi Note model odlikovao je 285ppi, 1280x800 rezolucija i 5.3“ dijagonala ekrana, a drugi 265pp i 5.5“ dijagonala).

Uprkos tome što je veličina ekrana povećana, kvalitet prikaza ostao je gotovo isti (možda postoje razlike u parametrima koji nisu vidljivi korisniku, kao što je potrošnja energije). Međutim, kod Note 3 primetno je povećanje kontrasta ekrana koje je vidljivo prilikom korišćenja kamere. Boje su živahnije a isto važni i za veliki broj drugih režima rada.

Još jedna stvar ima dosta veze sa reprodukcijom boja na ekranu – Podešavanja. Čini se da su sve mogućnosti sačuvane za vodeću liniju, naročito kontrola nijansi boja koju korisnik prilagođava svojim željama. Međutim, prilikom poređenja sa modelom Note 2, primetno je da je kod Note 3 primenjen ležerniji pristup (pogledajte niže prikazane fotografije).

Pri direktnom suncu prikaz na ekranu bledi ali su informacije i dalje čitljive, a veličina ekrana i mogućnost podešavanja osvetljenosti čitav proces čine još zanimljivijim. Uopšteno govoreći, tehničke karakteristike ovog modela najnaprednije su na tržištu, ali najvažnije je da je obezbeđena optimizacija izlaznih sadržaja kako za video klipove tako i za fotografije. Stručnjaci kompanije Samsung optimizovali su algoritme da bi se obezbedile što bolje performanse. Tradicionalni izbor veličine slova odlično izgleda na velikom ekranu.

Screen Galaxy S4 za poređeje

Baterija

Aparat koristi punjivu litijum-jonsku bateriju kapaciteta 3200mAh (3100mAh poseduje Galaxy Note 2). Prema navodima proizvođača, baterija može obezbediti do 16 sati razgovora i 890 sati rada u režimu mirovanja (3G). Prilikom testiranja baterija je izdržala dva puna dana uz veliko opterećenje (razlika u odnosu na Note 2 je primetna). Za potpuno napajanje baterije potrebno je oko tri sata.

Na tržištu je dostupno nekoliko modela čiji je kapacitet baterije veći od 3000mAh, iako su retki, a među njima Note 3 se čini pravim pobednikom, ali ne može se reći da je bolji od Note 2. Štaviše, u nekim režimima rada Note 3 je daleko inferiorniji u odnosu na prethodni model budući da kao proizvodna platforma (N9000 osmojezgarni Exynos Octa) troši daleko više energije. Ovo postaje očigledno prilikom surfovanja Web-om. Međutim, nema razlike u korišćenja ova dva uređaja, primetna je samo razlika u potrošnji energije u okviru različitih funkcija.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Uređaj poseduje Bluetooth 4.0 (LE) verziju i koristi WiFi 802.11n pa kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB-povezivanje. Ono što je iznenađenje je da Android 4 ne radi sa USB Mass Storage opcijom pa je ostala samo MTP i PTP.

Uređaj koristi USB 3.0 verziju. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 45 Mbps.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost telefona zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno. Kada povežete telefon sa računarom preko USB porta, njegova baterija se automatski puni.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 12.

Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija je vredan pomena konfiguracioni čarobnjak koji funckioniše kada je signal slab. Takođe, možete konfigurisati rad WiFi prema rasporedu.

Takođe, za 802.11n standard podržan je režim HT40 koji udvosturčuje propusni opseg WiFi (zahteva podršku drugog uređaja).

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

NFC. Uređaj podržava NFC tehnologiju koja se može koristiti sa različitim apliakcijama.

S Beam. Ova tehnologija kompanije Samsung omogućava nekoliko minuta za transfer na drugi telefon kada su u pitanju veličine do nekoliko GB. U suštini može se reći da je S Beam tehnologija zapravo kombinacija dve tehnologije – NFC i Wi-Fi Direct. Prva tehnika se koristi za autorizaciju a druga za sam transfer fajlova. U pitanju je kreativni način da se koristi Wi-Fi Direct i daleko je jednostavniji nego upotreba na dva uređaja.

IR port.Mogućnost da se koristi telefon kao daljinski upravljač za različite uređaje. Automatki se konfiguriše za gotovo svaki model.

Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa 32GB ugrađene memorije (dostupna će biti kansije i verzija sa 64GB sladištenog prostora) dok je korisniku na raspolaganju sva memorija sem 2.9GB za sistem. Uređaj podržava kartice kapaciteta do 64GB.

Količina RAM-a je 3GB dok je nakon pokretanja na raspolaganju oko 2GB. Ovo je dovoljno za sve aplikacije i rekord za današnje telefone. Zanimljivo, u našoj verziji uređaja nismo primetili nikakve probleme specifične za SGS4 (krahiranje u galeriji i slično). Sigurni smo da je to zbog povećane količine RAM-a. Uređaj je bio veoma brz.

Hardverska platforma

Model je dostupan u dve verzije: prva i najbrojnija sa kojom se ovaj uređaj pojavljuje na većini tržišta, je sa Snapdragon 800 procesorom (quad core procesor radnog takta 2.3 GHz kompanije Qualcomm, uz Adreno 330 grafički ko-procesor). Dostupna je i verzija bazirana na Exynos 5420 Octa procesoru izgrađena na ARM big.LITTLE arhitekturi koja koristi dva Quad-Core procesora (zajedno, osam jezgra) i to jedan procesor Cortex A7 arhitekture (radni takt svakog jezgra 1.3 GHz) i jedan Cortex A15 procesor (radni takt do 1.9 GHz). Grafički ko-procesor, u ovom slučaju - PowerVR SGX 544MP3 koji radi na 533 MHz.

Ovaj model će generalno biti dostupan u nekoliko verzija i to kao 3G telefon Octa (N9000), zatim kasnije će se pojaviti sa sopstvenom verzijom LTE (verzija za Evropu bazirana na Snapdragon procesoru - N9005). Takođe, kupcima će biti na raspolaganju i verzija sa dve SIM - kartice (N9002). Ispod možete videti performanse LTE sistema, koje su tipične za ovakve modele.

Kamera

Modul kamere je sasvim sličan onom koji se koristi u okviru Galaxy S4 modela, pri čemu su većina podešavanja i režima isti. Opisivanje svih karakteristika nema smisla, a samo ćemo pomenuti jednu od najznačajnijih karakteristika kamere ovog modela a to je simultano snimanje prednjom i zadnjom kamerom kao i postojanje različitih režima.

U pitanju je 13MP kamera (senzor BSI), sa LED blicem. Ovu kameru karakteriše poboljšana automatska detekcija na svetlosne uslove, i generalno nema druge razlike u odnosu na onu kod SGS4 izuzev za video snimanje u 4K (2160p). Snimke karakteriše bitrate od 47 Mbps, 29 frejmova po sekundi. Obzirom da su televizori koji podržavaju ovakav prikaz slike još uvek retki, mislimo da je ova karakteristika prerano načinjena dostupnom. Ipak, većina proizvoda u budućnosti će je podržati. Zvuk se snima u stereo tehnici preko dva mikrofona.

Primeri fotografija:

Zum:

Ovde imamo nekoliko fotografija poređenja radi sa modelom Galaxy S4 (sve automatski). Kamera modela Note 3 ima širi ugao, boje su svetlije, detalji su malo bolje razrađeni. Dakle, reći da je kamera identična sa onom kod SGS4, ne može da se prihvati kao 100% tačno. Poboljšanja su dovoljno velika i vidljiva golim okom, pa je reč o jednoj od najboljih kamera na tržištu.

Primeri video klipova:

Poređenje sa modelom Galaxy S4

Smart telefoni Samsung Galaxy Note 2 i Galaxy S4 opremljeni sa 13MP kamerom. Iako se to ne zna, koriste isti modul (Sony Exymor R). Kod oba modela Note 3 i S4 otvor blende je F2.2, dok je korišćena optika širokog ugla 31 mm. Sa druge strane kod modela HTC One objektiv je sa otvorom od F2.0, a ugao gledanja je 28 mm, kod iPhone 5S, ova kombinacija je F2.2, ugao - 30 mm, LG G2 - F2.4, ugao - 29 mm.

Ispod su fotografije nastale modelima Note 3 i S4. Uslovi snimanja bili isti. Skoro sve fotografije ukazuju da je bolji rezultat ostvaren na Galaxy Note 3 modelu. Slike su malo jasnije i oštrije. Razlozi za poboljšanje kvaliteta slike nisu u potpunosti jasni. Moguće je da u okviru Note 3 Samsung koristi drugačiji modul kamere koji se razlikuje od onog kod S4, moguće je da je korišćena i druga optika, a može da se desi i da je unapređeno softversko upravljanje kamerom.

Samsung Galaxy Note 3 (iznad) i Galaxy S4

Kamera modela S4 neznatno povećava brzinu zatvarača, dok je kod modela Note 3, vizuelno slika malo svetlija. Uravnoteženje bele boje i ostali parametri su identični.

Kada je reč o video klipovima, boje u video klipu, snimanom na Galaxy Note 3 su sa malo više dubine, oštrine i kontrasta, ali je ugao gledanja, činilo nam se manji nego kod Galaxy S4. Zvuk koji snimaju dva uređaja je jednako čist, pri čemu sistem za smanjenje buke kod modela Note 3 kvalitetno radi.

Pogledajte kako se dva uređaja odnose kada je reč o snimanju videa.

Softverske karakteristike modela Note 3 - kontrolisanje sa S-Pen

Najinteresantniji fablet iz Samsungovog opsega nudi mogućnosti povezane sa olovkom koja se zove S-Pen. Kod prethodnih uređaja, mnogi korisnici nisu koristili olovku, jer nisu nalazili da je njeno korišćenje zgodno i što je važno, nisu videli primere pravih aplikacija u softveru koje iskorišćavaju njeno prisustvo. Sa izdanjem Note 3 modela, ova situacija se promenila, jer ažuriranje softvera ima za cilj da se osećate prijatno da uradite mnoge stvari sa telefonom, koristeći ne samo ruke, već i olovku.

Ažuriranje S-Pen je donelo novi koncept koji nosi naziv Smart Freedom. Glavna karakteristika je kontrola uređaja bez dodirivanja ekrana olovkom (Air View/Air Command) i pozivanje pop-up menija sa 5 funkcija brže. Pogledajmo detaljno ove komande.

S Action je sada prepoznata od strane svih beleški, možete ih vezati za određenu akciju, tako da unesete neki podsetnik da se pozove taj i taj, telefon ga prepoznaje i dodaje u kalendar, ili u pravo vreme za poziv upozorava korisnika. Za ovom funkcijom nije bila veoma velika potražnja na tržištu tako da je možda najviše od svih beskorisna.

ScrapBook aplikacija koja vam omogućava da sačuvate tekst, slike i drugo sa ekrana, tako što kliknete na ekran i odaberete kategoriju. Sve fotografije se skladište na jednom mestu, uključujući i video. Dobra funkcija koja može biti od interesa kao analogija, iako slabija, Evernote aplikacije. Prednost je u tome što ova funkcija je ugrađena u telefon.

S Finder - univerzalno pretraživanje na telefonu i memoriji, u potrazi za informacijama u svim aplikacijama, bez izuzetka (možete, međutim, podesite mesta na kojima nije potrebno da vrši pretraga bilo čega.)

Pen Window - Pen Window - nacrtajte kvadrat na ekranu i postoji prozor te veličine koju ste nacrtali u njemu ikona aplikacije. U stvari, to je pop-up prozor, koji je neophodan kada negde nešto radite, na primer, da računate nešto preko kalkulatora. Ona se nalazi nad glavnim prozorom i može da se zatvori u bilo kom trenutku.

Appedix S je karakteristika koja je ažurirana i sinhronizovana sa Evernote (!), Prilično je jednostavna za korišćenje interfejsa za upravljanje beleškama, možete videti nekoliko stranica, što je veoma pogodno u odnosu na aktuelnu verziju. Toplo preporučujemo da pogledate video snimak o ovoj aplikaciji da podelimo radost vezano za ovaj, jedan od najinteresantnijih sadržaja na telefonu.

U Multi Windows prozoru sada možete da otvoriti istu aplikaciju u dva dela prozora, koja na primer omogućava da istovremeno govorite preko IM aplikacije za instant poruke sa dva prijatelja. Međutim, možda najbolja karakteristika ove aplikacije je što je moguće je da kopirate poruku iz jednog dela u drugi.

Čudna karakteristika je MultiVision - možete samo jednu sliku da prikažete na više ekrana kombinovanjem više uređaja, napravite jedan veliki ekran. Sumnjamo da neko ovo treba.

Kao što možemo videti, glavne karakteristike Note 3 modela i softver su povezani sa upotrebom olovke, a kod ovog modela upotreba olovke je veoma jednostavna i dovoljno je nekoliko dana da se naviknete na nju. Pored toga, ovaj model odlikuju sve one karakteristike koje su već viđene kod SGS4 modela, kao što su Air Gesture, odnosno kontrola gestovima u kombinaciji sa prednjom kamerom. Nema potrebe ponovo opisivati sve te karakteristike, o njima možete čitati u testu SGS4 modela.

Zakjučak

Po pitanju kvaliteta poziva, nema nikakvih primedbi – jačina zvona je dovoljna dok je vibracija srednje jačine. Kvalitet izrade je odličan i ovaj aparat u potpunosti opravdava svoju cenu.

Nakon prvih nedelju dana testiranja aparata postalo je jasno da Note 3 nije bez razloga postigao veliku uspešnost budući da je daleko bolji od SGS4 modela. Nakon druge nedelje, slobodno se moglo reći da je ovo jedan od najboljih proizvoda predstavljenih u toku ove godine te da u velikoj meri prevazilazi sve mogućnosti Galaxy S4 modela, ali je inferiorniji samo po pitanju jedne stavke – veličine. Bolji ekran i kamera, podrška za USB 3, prisustvo olovke i moćni čipovi koji omogućavaju istovremeni rad u okviru različitih aplikacija. Nema ništa standardno što je već viđeno kod drugih uređaja, kod modela Note 3 sve je jedinstveno. Prisustvo providne plastike je očigledno i na taj način se ovaj model razlikuje od velike većine uređaja u okviru Galaxy linije.

Prisustvo dodatne opreme u vidu S-Cover omogućava da se bez otvaranja uređaja koristi kamera, uzimaju beleške, itd. Nešto slično na tržištu jednostavno ne postoji, iako je LG kopirao ovu dodatnu opremu za njihov G2, ali ne u potpunosti.

Ovaj model nema direktnu konkurenciju budući da Note dominira segmentom fablet uređaja, a Note 3 samo povećava jaz sa drugim modelima. Drugi proizvođači očigledno nisu shvatili da veličina nije jedina stvar koja ja bitna, već i dodatne karakteristike koji omogućuju upotrebu velikog ekrana. Na primer, Sony Xperia Z Ultra odlikuje 6.4“ ekran, aparat je glomazniji i nezgodan za upotrebu. Nema Multitasking mogućnosti, a nezgodan je za upotrebu upravo zbog svoje veličine. Note 3 model kao poslovno rešenje odnosi pobedu, dok prisustvo S-Pen zaslužuje svaku pohvalu.

Da li treba zameniti prethodne Note modele Note 3 modelom? Odgovor je – DA, ukoliko vam to mogućnosti dozvoljavaju. Unapređenja su očigledna, kao i skok po pitanju performansi. Za korisnike Galaxy S4 takođe ima smisla da razmisle o ovom modelu ukoliko se ne plaše veličine i funkcionalnosti. Model trenutno odlikuje visoka cena za koju se očekuje da će pasti oko Nove godine.

U svakom slučaju, ovaj model treba uzeti u obzir – nema direktnu konkurenciju i može se reći da vlada segmentom kojem pripada.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024