Galaxy Tab S2 8.0 2015
2015. godina
8" OLED, 74% body
13% 5433 Octa, Android 6.0.1 Marshmallow
RAM 3 GB, INT 32GB, EXT nema
4000 mAh Neizmenjiva
1 kamera, max 8MP
Test mobilni telefon Samsung Galaxy Tab S2 8.0 T715
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy Tab S2 8.0 T715. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy Tab S2 8.0 T715 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled Wi-Fi / LTE-tableta Samsung Galaxy Tab S2 (SM-T710 / SM-T715)

Fotografije u zatvorenom

Prodajno pakovanje:

  • Tablet
  • Punjač sa USB-kablom
  • Uputstvo za upotrebu

Specifikacije

  • Android 5.0.2, uskoro upgrade na 5.1.1, korisnički interfejs TouchWiz, isti kao kod Samsung Galaxy S6 / Note 5
  • Dijagonala ekrana 7.9 inča, SuperAMOLED, 2048x1536 piksela (326 dpi), odnos stranica 4: 3, automatsko podešavanje osvetljenja, maksimalna jačina osvetljenja dovoljna da lepo vidite ekran na otovrenom, ostali režimi dostupni u podešavanjima ekrana.
  • Exynos 5433 čipset (kao kod Note 4), 8 jezgara radnog takta do 1.9 GHz, MALI T760
  • 3 GB RAM-a, 16 GB interne memorije, memorijska kartica kapaciteta 128 GB
  • Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual band
  • Podrška za LTE
  • Senzor otiska prsta
  • GPS / GLONASS
  • Baterija Li-Ion 4000 mAh, HD-video reprodukcija u trajanju od 12 sati (maksimalna jačina) u igrama oko 6 časova.
  • Masa - 265/272 grama (Wi-Fi / LTE), dimenzije - 134.8 x 198.6 x 5.6 mm

Pozicioniranje

Tab S je vodeći Samsung model dizajniran kao direktni konkurent iPad uređaju, što kompanija nikada nije krila. Štaviše, ovaj uređaj predstavlja prvu generaciju Tab S u Sjedinjenim Američkim Državama. Upoređivanjem iPad i ovog uređaja svako može uporediti kvalitet ekrana i njihove razlike. Podrazumeva se da ekran nije jedini parametar za odabir uređaja, ali se razlikuju kao nebo i zemlja, razlika je vidljiva golim okom, a čak je izvršena i detaljna analiza razlika između ovih uređaja i njihovih ekrana.

Ideologija Samsung-a je uvek bila da po ceni iPad uređaja obezbedi tehnološki bogatiji uređaj sa većim brojem mogućnosti. Istorija Tab S2 modela se ponavlja sa jednom razlikom - tržište tableta tokom protekle godine znatno je opalo i to se odnosi na sve veće proizvođače, uključujući i Apple. Stoga, Samsung se fokusirao na poboljšanje linije bez pružanja bilo kakvih novih, senzacionalnih funkcija. Cilj je bio da se vodeći tablet, što će biti korisno u svakodnevnoj upotrebi, načini najmoćnijim uređajem kada je reč o performansama (u segmentu Androida), a istovremeno da se obezbedi kvalitetna kamera plus dobra zabava.

Pozicioniranje ovog uređaja je tipično za vodeće modele - bez kompromisa, najbolje komponente, najproduktivnija rešenja. Budući da je izgrađen na istoj platformi kao i Note 4, mogli bi se nazvati i blizancima. Treba imati na umu da je Note 4, koji se pojavio pre skoro godinu dana, preuzeo tržište za 1.5 - 2 godine. Čak i danas, nema sličnog rešenja iz drugih kompanija što čini ovaj aparat najboljim u svom segmentu. Ukratko, ako ste u potrazi za najmoćnijim tabletom sa najboljim ekranom i kamerom, bez obzira na cenu, među opcijama je sigurno i Galaxy S2.

Dizajn, veličina, kontrole

Spolja, tablet se razlikuje od prvog Tab S. Ima drugačiji okvir ekrana nego Note 4, a kućište je izrađeno od metala u kombinaciji sa poliranim granitom. Plastike ima i sa prednje i sa zadnje strane da bi držanje tableta bilo jednostavno i da ne klizi.

Za većinu potrošača, vodeći model mora biti napravljen od metala, iako to nije uvek zgodno i ispravno. Ukoliko aparat bude izložen udarcu, metal razbija staklo koje štiti ekran, ali ne deformiše plastično kućište. Pitanje koje muči proizvođače, plastika ili metal, već se pretvorilo u filozofsku debatu. U praksi, razlika je primetna u stalnoj upotrebi uređaja - težina Tab S2 je samo 272 grama (LTE verzija, Wi-Fi verzija teži 265 grama), dok je iPad mini težak 341 gram. Iako deluje da je razlika minimalna, ona je itekako primetna pri dužem korišćenju uređaja.

Debljina uređaja je 5,6 mm (debljina iPad-a-a je 7.5mm). Veoma je tanak, ali to nema nikakav uticaj na karakteristike. Dimenzije 134.8 x 198.6 x 5.6mm su odlične za takve uređaje.

Zadnja strana je napravljena od plastike meke na dodir koja se teško može izgrebati. Sočivo kamere je uobičajeno za ovakve modele. Kućište nudi dve mogućnosti za prilagođenje maski, što nekome može izgledati suvišno.

Sa donje strane nalaze se dva zvučnika koja su dovoljno glasna. Po jačini zvuka nadmašuje iPad, međutim, ali je i kvalitet zvuka veći.

Na istoj strani je microUSB utičnica i mikrofon. Dva mikrofona tableta su potrebna za sistem redukcije šuma. Tableta može koristiti kao normalan telefon uz slušalice ali i bez njih.

Na levoj strani nalazi se taster jačine zvuka, taster za uključivanje, a odmah ispod – priključak za nanoSIM karticu (izbor ovog formata kartice nije najjasniji) i memorijska kartica.

Sa prednje strane, ispod ekrana desno nalaze se dva fizička tastera osetljiva na dodir. Zbog veličine tastera zgodni su za upotrebu.

Kvalitet izrade uređaja je za pet plus. Zbog debljine modela žrtvovana je Corning Gorilla Glass 4 zaštita, a rezultat toga ekran postaje relativno brzo pokriven malim ogrebotinama. Moguće je videti ih samo kada je aparat isključen, nemoguće ih je opipati.

Tablet je dostupan u crnoj i beloj boji.

Ekran

Ekran Tab S2 modela je najverovatnije najbolji ekran tablet računara koji su trenutno dostupni. Model odlikuje 7.9-inčni, SuperAMOLED, 2048 x 1536 piksela (326dpi), 4:3 ekran.

Informacije na ekranu su u potpunosti čitljive i pri direktnim sunčevim zracima. Ako instalirate u podešavanjima opciju za automatsko podešavanje jačine osvetljenja, maksimalna jačina će se udvostručiti u odnosu na standardnu kada tablet prepozna da ste na ulici.

Mana SuperAMOLED ekrana jesu suviše jake boje. U okviru podešavanja možete odabrati jedan od pet režima (podrazumevani režim je prilagodljiv, Film AMOLED, Photo AMOLED, uglavnom za čitanje).

U principu, treba se fokusirati na prilagodljivi režim koji savršeno prilagođava sliku dodatnom obradom uz dodatno osvetljenje. Prilagodljivi režim će aktivirati podešavanja za čitanje, shvatajući da čitate knjigu ili stranicu u pretraživaču.

Ako ne želite da verujete ovom režimu, možete sve samostalno da podesite. A onda su boje neće biti kao agresivni ili postati isključen, sve zavisi od vas. Ništa slično nije dostupno kod ostalih proizvođača, iPad tek odnedavno nudi mogućnost podešavanja veličine fonta, i ništa slično jednostavno ne postoji. Na ekranu iPad uređaja ne možete odabrati nijansu boje. Neko može pravom reći da za iPad to nije potrebno. Velike su šanse da ovaj ekran niste videli, pa ne možete da prihvatite da je ekran iPad-a inferiorniji. On je prilično dobar u svojoj klasi, ali je već dugo prosečan i ništa više od toga.

Da je ekran Tab S u drugoj verziji implementiran, bio bi neverovatan. Čista slika i odličan prikaz i pri direktnim sunčevim zracima pružaju mogućnost uživanja u gledanju fotografija i video sadržaja.

Geometrija ekrana je ista kao i kod iPad-a 4:3. 16:10 je bolje rešenje za one koji vole da gledaju video sadržaje preko tableta, a tu su i crne pruge kao kod iPad-a. S druge strane, kvalitet slike zamenjuje sve. Ovo je tablet sa najboljim ekranom na tržištu, što priznaju i najvatreniji kritičari svih Samsung proizvoda.

Baterija

Ugrađena Li-Ion baterija nudi 4000mAh kapaciteta. Na prvi pogled, to je malo budući da smo kod tableta navikli da vidimo 5000-6000mAh baterije, ali koristi energetski efikasan čip i novu verziju ekrana koji troši manje nego kod prethodnih modela.

Prilikom reprodukcije HD videa (MX Player, hardversko ubrzanje, AVI, maksimalna osvetljenost) baterija će izdržati oko 12 sati. Ako omogućite automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja ili smanjite osvetljenost, to vreme će se povećati na 13-14 sati. To je mnogo više nego bilo koji tablet u njegovoj klasi. A ako se uzmu u obzir težina i veličina tableta, možemo reći i da je reč o rekordu.

Kada se koristi SIM kartica u okviru tableta, kada se poziva i pišu SMS poruke, stvari nisu tako ružičaste. Baterija će raditi jedan dan ili više uz prosečno opterećenje (2 sata korišćenja ekrana i oko sat vremena razgovora). Mobilni modul troši bateriju veoma brzo. Ako se ograničimo samo na prenos podataka, onda će sve biti tipično za ovakve uređaje u poređenju sa iPad modelom - oko 7-8 sati.

Prilikom igranja igara, to je najviše 7 - 7.5 sati, u zavisnosti od podešavanja ekrana. U toku igranja igara sa maksimalnim brojem aktiviranih jezgara, što negativno utiče na vreme rada, tablet se značajno zagreva.

Ako želite da maksimalno produžite vreme rada, ne koristite Chrome, Samsung-ov pretraživač je energetski efikasniji. Vremenska razlika će biti skoro dva puta! Google hitno mora da uradi nešto za energetsku efikasnost Chrome-a, budući da prebrzo troši bateriju mobilnog uređaja.

Tu je i režim za uštedu energije pa se mogu ograničiti performanse procesora, ukinuti pozadinsko osvetljenje, smanjiti kvalitet animacija, i tako dalje. Nažalost, u ovom režimu ne možete odabrati pojedinačne stavke, već možete sve obuhvatiti odjednom. Ovaj režim možete aktivirati ako baterija dođe do određenog nivoa (5, 15, 20, 50%).

U režimu maksimalne uštede energije ekran je sive boje, a ograničen je i prikaz pozadinskih podataka i reč je o jedinstvenoj karakteristici.

Ukupno vreme punjenja je oko 3.5 sata (2A), dok režim brzog punjenja, za razliku od Note 4, nije podržan. Sve zajedno, vreme rada Tab S2 je optimalno, ako se u obzir uzmu njegove mogućnosti i performanse.

Memorija, memorijska kartica, performanse

Tablet koristi isti procesor kao i Note 4, - Exynos 5433. Ovaj procesor je mnogo ispred svog vremena i nudi veoma visok standard performansi, a i dalje je jedan od najboljih na tržištu. Mnogi su očekivali da će u pitanju biti nova generacija procesora, ali je tako nešto potrebno samo ako koristite ekrane veće rezolucije. Specifikacije procesora su sledeće - 4 jezgra na 1.3GHz, 4 jezgra na 1.9GH i brzi RAM (1066 MHz). Možete pogledati rezultate sintetičkih testova.

Ugrađena memorija - 32 GB donosi oko 24GB prostora za programe i podatke. Možete instalirati memorijsku karticu do 128GB, razlike u brzini gotovo da nema, aplikacija će raditi jednako brzo. U ponudi postoje i verzije tableta sa 64 GB interne memorije ali samo na određenim tržištima.

Količina RAM-a je 3GB, što je sasvim dovoljno za bilo koji zadatak. Interfejs uređaja je veoma brz.

Povezivanje

Samsung dosledno odbija da koristi infracrveni port za kontrolu kućnih aparata, koji postoji na većini top modela iz 2014. godine. Šteta je što tablet ne nudi podršku za NFC, jer za većinu postojanje ove tehnologije znači lakše korišćenje uređaja (brzo spajanje sa drugim telefonom ili tabletom jednim dodirom).

Tab S2 ne nudi podršku za Samsung Pay (nema zaseban čip za šifrovanje transakcija), ali je ova tehnologija ionako fokusirana samo na američko tržište u 2015.

Ostale prednosti u Samsung tablet su dual-band Wi-Fi antena za 2.4/5GHz, 802.11a/b/g/n/ac, a tradicionalno je tu i Wi-Fi Direct, a tu je i Bluetooth 4.1.

GPS/GLONASS je dobro implementirana, a BMW je odlučio da ga koristi kao redovan navigator u okviru serije 7.

Radio modul podržava sledeće frekventne opsege.

  • LTE: 700/800/850/900/1800/1900/2100/2600
  • 3G: 850/900/1900/2100
  • 2G: 850/900/1800/1900

Kamera

Ukoliko strategija nije promenjena u odnosu na Tab S, prednja kamera nudi 2.1MP dok primarna ima 8MP. Za razliku od Tab S, glavna kamera nema LED blic. Prednja kamera ima veliki otvor blende, kao i glavna kamera (f = 1.9 u odnosu na 2.4 kod Tab S modela).

Pogledajte primere slika i interfejsa kamere. Postoji sličnost sa Galaxy S6. Slike izgledaju odlično na ekranu tableta, mnogo bolje od njihovog stvarnog kvaliteta na ekranu PC računara. Kamera ovog tableta je jedna od najboljih, što može da se proveri poređenjem fotografija načinjenim iPad Mini aparatom (desno).

Tablet možete koristiti za snimanje videa i danju i noću. Ne može da zameni vrhunski pametni telefon, ali je dobar za osnovne potrebe.

Primeri fotografija

Samsung nudi program 3D Capture program koji omogućava dobijanje trodimenzionalne slike objekata. Ugrađeni editor slika omogućava da unapredite fotografije, očistite podlogu, izdvojite određene oblasti, i to na naprednom nivou, pokrivene su sve funkcije koje su vam potrebne. Upotreba ovog programa u većini slučajeva je zabavnog karaktera, ali će neko pronaći i upotrebnu vrednost.

Za kreiranje 3D fotografija, tablet zahteva objekat oko kojeg će se vršiti rotiranje, pri čemu je malo komplikovano objasniti čitav postupak.

Ovaj tablet predstavlja jeftini način da se dođe do trodimenzionalnih modela. Naravno, postavlja se pitanje kvaliteta i detalja. Međutim, ovo je prvi susret korisnika sa ovakvom tehnologijom.

Ovo je jedinstvena karakteristika koju druge kompanije ne nude. Naravno, postoji veliki broj programa za iPad i Android koji izrađuju trodimenzionalne objekte u .OBJ formatu, kao i ovaj tablet, ali nijedan od njih ne beleži takvu popularnost a ni kvalitet nije zadovoljavajući.

Softverske karakteristike

Ovaj model se isporučuje sa Android 5.0.2 verzijom koja će uskoro biti nadograđena na 5.1.1. TouchWiz interfejs je skoro potpuno identičan onome što se može videti u Galaxy S6.

Ili pogledajte primer za Galaxy S6.

Kao i kod drugog vodećeg uređaja, ponuđene su besplatne usluge i aplikacija, na primer, OneDrive iz Microsoft-a prilikom registracije nudi 100GB cloud skladišnog prostora. Možete dobiti i besplatnu pretplatu na razne časopise, navigaciju i slično.

Multimedijalne mogućnosti ovog tableta su različite. Nudi podršku za većinu video formata (AC3 nije podržan zbog sporova oko patenta, ali dovoljno je instalirati MX Player i radiće).

Tablet može preuzeti sve fajlove i odmah početi njihova reprodukcija. Nema potrebe za konvertovanjem ili preuzimanjem bilo čega preko računara, sve se radi preko uređaja.

U File Manager-u se nalaze bookmark-ovi, možete otvoriti drugu stranicu, i kopirati fajlove sa jedne strane na drugu.

Senzor otiska prsta radi na dodir i ne pravi nikakve probleme.

Jedna od interesantnih karakteristika je da kada radite sa Bluetooth-om možete da dodate listu "uređaja od poverenja". To mogu biti zvučnici u kolima, pa kada se vrši povezivanje sa ovakvim uređajem tablet ostaje otključan.

Ovakve interesantne opcije u sistemu su česte. Svaka zasebno ne znači ništa, ali zajedno čine mnogo toga. Za LTE verzije nanoSIM i govorne pozive i SMS poruke, za razliku od istog kod iPad uređaja, kod kojeg je SIM kartica potrebna samo za prenos podataka.

Možete voleti ili mrzeti TouchWiz, ali ovaj korisnički interfejs snažno dopunjuje standardni Android, donoseći pogodne čipove, a u ovom slučaju ih ima zaista mnogo.

Dodatna oprema modela Tab S2

Dostupan je veliki broj dodatne opreme, uključujući razne žične i bežične slušalicama, ali tri stavke koje se razlikuju u poređenju sa drugim modelima i dostupne su samo za tablet zaslužuju posebnu pažnju.

Keyboard Cover je integrisana tastatura koja se magnetima kači za zadnju stranu. Ovaj dodatak dostupan je za 8-inčni model, ali za tablet sa širokim ekranom.

Istovremeno, možete odabrati i Book Cover, uobičajeni dodatak za gledanje videa.

Na kraju, možete kupiti MT800 docking station, dodatak koji je ostao nepromenjen od prve generacije tableta. Ova stanica ima i HDMI priključak sa podrškom za 4K video, dva USB konektora, microUSB, Ethernet - možete da pretvorite tablet u pravi računar.

Utisci

U prvo vreme se činilo da Tab S2 ne donosi ništa novo, ali to nije tako. U pitanju je atraktivan model zgodan za upotrebu koji nudi drugačiji ekran, nešto što do sada nije viđeno.

Čak i uz ceo dan gledanja filmova, baterija ima dovoljno energije do večeri. Ono što je minus kod ovog aparata jeste njegova cena ali ipak je u pitanju vodeći model.

Apple nema direktnog konkurenta modelu Tab S2. Novi model nije izašao, tako da se poređenje vrši sa najboljom ponudom, koja je trenutno iPad Mini 3. Mora se porediti sa Tab S, jer pripadaju istoj kategoriji, ali hajde da ga uporedimo sa Tab S2. Inicijalna konfiguracija memorije iPad-a je 16 GB, i on ima dostupniju cenu). Verzija sa 32GB ne postoji pa tako nije moguće ni direktno poređenje. Sledeća verzija sa 64GB ima i višu cenu. Zanimljivo je da su LTE verzije iste, dok Tab S2 nudi duplo više memorije, kao i memorijsku karticu, dok je Wi-Fi varijanta nešto skuplja. Po pitanju kvaliteta ekrana, Samsung je pobednik, ali i kada je u pitanju vreme rada, veličina i težina uređaja. Tab S2 se nameće kao aparata koji je daleko zgodniji za svakodnevno korišćenje.

Tab S2 i iPad Mini 3 su potpuno drugačiji, oni se radikalno razlikuju. Estetika, percepcija stajanja aparata u ruci, način na koji se koriste ovi uređaji. Ukratko, svako treba da odluči šta je to što mu najviše odgovara budući da je upoređivanje Tab S2 sa Android sistemom i drugim uređajima osuđeno na propast. Veliki broj kompanija naziva svoje uređaje vodećim modelima ali je u velikom broju slučajeva reč o aparatima koji su daleko inferiorniji.

Posebno se može izdvojiti upoređivanje 8- i 9.7-inčnih modela od različitih materijala. Razlika između ovih modela je samo u načinu upotrebe i onome što je korisniku potrebno. Funkcionalno, ovi modeli su identični, razlikuju se samo u pogledu njihovih cena i pozicioniranja. Samsung je predstavio odličan model koji nudi sve ono što se očekuje od vodećeg modela - najbolji ekran na tržištu, odlično vreme rada, mogućnost primanja poziva, SMS podršku, i LTE mrežu u bilo kojoj zemlji na svetu. Cena je visoka ali je pristupačnija od cene prethodne generacije uređaja. Možemo samo sačekati sledeći iPad Mini, da vidimo kako će Apple odgovoriti na taj uređaj. Postoji mogućnost da će odgovor biti samo povećanje količine RAM-a, te da fundamentalne razlike ne treba ni očekivati. Međutim, postavlja se pitanje koliko ste posvećeni nekoj platformi i da li je moguće voditi dugoročnu debatu bez mnogo rezultata.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024