KUPI
ISTRAŽI
RAZMENI
PREUZMI
BRZA PRETRAGA
Model telefona

Samsung
Galaxy S6 Edge Plus G928 32GB


 


MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/samsung-galaxy-s6-edge-plus.shtml

Pregled fableta Samsung Galaxy S6 EDGE +

Fotografije u zatvorenom

Specifikacije

 • Android 5.1.1 korisnički interfejs TouchWiz (lako moguće isti kao kod prethodne generacije)
 • Dijagonala ekrana 5.7 inča, 518 ppi,SuperAMOLED, QuadHD rezolucija 1440x2560 piksela, jačina osvetljenja 861 nita, najbolji ekran za renderovanje boja među mobilnim uređajima.
 • Čipset Exynos 7420, 8 jezgara (4 jezgra A53 2.1GHz, četiri jezgra A57, 1.5GHz ), 14nm FinFET.
 • 4 GB RAM-a, nema slot memorijske kartice, 32/64/128 GB interne memorije.
 • Bluetooth 4.2, LTE cat.6 (cat.9 za neka tržišta), Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, dual-band, Wi-Fi Direct, NFC, USB 2.0, ANT +
 • Prednja kamera rezolucije 5MP
 • glavna kamera 16MP sa autofokusom, OIS, snima 4K video, RAW fajlove.
 • Baterija Li-Ion kapaciteta 3000 mAh, ugrađeno bežično punjenje prema dva standarda, brzo punjenje 90 ninuta do 100%, u toku jednog časa do 90%, noćni rad, video reprodukcija oko 13 sati.
 • Dimenzije - 154.4x75.8x6.9 mm (Note 5 - 153.2x76.1x7.6 mm), masa - 153 grama (171 grama Note 5)

Prodajno pakovanje

 • Telefon
 • Punjač za brzo punjenje sa USB kablom
 • Žične stereo slušalice
 • Kratko uputstvo
 • Alat za izvlačenje SIM-kartice

Pozicioniranje

Samsung je uspešno stvorio potražnju za fabletima, svojom Note linijom. U 2015. godini kompanija je suočena povećanom tražnjom za Galaxy S6 EDGE modelom koji je tražen u količinama koje niko nije očekivao. Takav razvoj situacije doveo je do proširenja proizvodnje zakrivljenih ekrana što je kao posledicu imalo povećani broj modela na koje se oni mogu primeniti.

Rangiranje EDGE + kao vodećeg modela znači da kompanija pokušava da maksimizira uspeh prethodnog modela i dala tržištu ono što želi. To znači da kompanija odbija da aktivno promoviše Note pa će se originalni model pojaviti na nekoliko tržišta u Evropi i Rusiji - do kraja godine, najverovatnije u oslabljenim konfiguracija, što dokazuje da postoji nešto što je važnije od cene.

Pozicioniranje EDGE + je vrlo jednostavna - najskuplji Samsung uređaj. Zanimljiv dizajn, koji nema konkurente u drugim kompanijama. Tehnički vodeći uređaj za masovnu publiku. Sve ovo ne opisuje glavnu stvar - za koga je dizajnirana ova jedinica. Za razliku od Note linije, pozicioniranje ovog uređaja je potpuno drugačije, on je kreiran za obične ljude, one koji traže telefon sa velikim ekranom i prijatnog dizajna. Može li ovo biti mnogobrojna publika? Mislimo da ne. Naravno, to je više veći broj ljudi nego što su oni koji kupuju liniju Note, ali ne mnogo. Iskustvo u prodaji fableta bilo koje kompanije pokazuje da je ova kategorija zabeležila trend koja ne pretenduje na nagli porast, sa izuzetkom tržišta Azije, gde je format je postao izuzetno popularan.

Po našem mišljenju, EDGE+ treba posmatrati kao uređaj sa velikim ekranom i maksimalnim opsegom funkcija za one koji traže fablet, ali kojima ne treba olovku koja postoji u okviru modela Note 5. Birajući između ova dva uređaja, birali bismo oba, jer svaki ima svoje prednosti i mane. Sada ćemo reći nešto detaljnije.

Dizajn, veličina, kontrole

Zakrivljeni ekran na obe strane kućišta čini uređaj neobičnim i zanimljivim. Sa tačke gledišta izgleda, ovaj model je interesantan, jer je lako prepoznatljiv vodeći model i na tržištu ne postoji ništa slično. Ali, ako se uporedi sa prethodnim S6 EDGE modelom, možemo videti da su ovi uređaji su eksterno slični, razlike na prvi pogled nema.

EDGE i EDGE +

Ali ako bolje pogledate, videćete da se malo promenio oblik kućišta na metalnim ivicama što je jasno vidljivo. To je urađeno da kućište lepše stoji u ruci u odnosu na originalni EDG. Trik je upalio - EDGE+ je mnogo udobnije držati u ruci od njegovog mlađeg brata.

Dimenzije uređaja su 154.4x75.8x6.9 mm (153.2x76.1x7.6 mm - Note 5), težina - 153 grama (171 grama). Poređenja radi, Note 4 je imao dimenzije 153.5x78.6x8.5 mm i bio je težak 176 grama. Ovaj model nije samo manji u odnosu na Note 4, već i na Note 5. Moramo napomenuti i znatno smanjenje mase uz slične dimenzije - zbog zaobljenog ekrana i shodno tome, oblik metalne ivice koja je manja. Ono što je iznenađujuće je da uređaj sa veličinom baterije i ekrana od 5.7 inča može biti prilično kompaktan, što nije samo stvar debljine uređaja nego njegove mase koja je rekordna na tržištu. Nadamo se da će u budućnosti kompanija će biti u stanju da igra malo više sa ovom opcijom i načini sledeći fablet malo lakšim.

Poređenje sa modelom Note 4

Poređenje sa modelom Note 5

Poređenje sa modelom iPhone 6 Plus

Ekran i zadnja površina su izrađeni korišćenjem Corning Gorilla Glass 4 stakla. Masivno metalno kućište, kao i kod S6, ovde samo igra ulogu osnovnog nosača elemenata kućišta. Promenjen je korišćeni metal, pa je sada korišćena serija 7000 legure aluminijuma, koja je lagana i velika čvrstoće, a samim tim je uređaj dobio manju masu. iPhone 6s će doneti isti materijal.

Uređaj je dostupan u nekoliko boja, izbor je isti kao što su boje koje su bile dostupne za S6 EDGE, pa se ispostavlja da je EDGE + je veća verzija ovog uređaja. U realnim uslovima i izdaleka, možete i da ih pomešate, ali iz blizine jasno se vidi koji je uređaj u pitanju.

U praksi, zadnja strana, kao i prednja površina brzo bivaju prekriveni otiscima prstiju, što jeste nedostatak. Ako na suncu ili u zatvorenom prostoru pod slabim svetlom oni nisu vidljivi, dok pod svetlima, sa svetlošću direktno na kućištu, videćete otiske u punom sjaju. Kod S6 / S6 EDGE modela oni nisu toliko upadljivi pre svega usled različitih veličina uređaja.

Sa leve strane su dva tastera za regulaciju jačine zvuk kod modela Note 4, obzirom da je taster odvojen. Dobar potez, više ne možete da pritisnete slučajno pogrešan taster na slepo pokušavate da podesite jačinu zvuka. ON / OFF taster je na desnoj strani.

Za razliku od Note 4, koji koristi sistem tri mikrofona, u ovom aparatu postoje samo dva, i oni su smešteni na krajevima. Sistem smanjenja buke radi savršeno dobro prilikom razgovora, a u odsustvu trećeg mikrofona možete da snimate razgovor za stolom preko dva postojeća mikrofona i to funkcioniše veoma dobro.

Sa donje stane je 3,5 mm priključak i microUSB utičnica. Imajte na umu da za razliku od Note 4, svaki konektor ima plastični poklopac, štiti kablove od oštećenja i nije u kontaktu sa metalom. Tokom godinu dana korišćenja Note 4 nije bilo problema vezanog za punjač ili slušalice, ali je proizvođač dodao još jedan element zaštite. Postoji samo jedan zvučnik u uređaju, on je bliži donjem kraju, ali je glasniji nego kod Note 4. Moguće je da je obim zvuka povezana sa njegovom lokacijom, te se može dobro čuti u svim situacijama.

Na prednjoj strani nalaze se senzor blizine, osvetljenja i 5MP kamera za snimanje selfija. Okviri na ekranu se po pitanju veličine gotovo nisu promenili.

Centralni taster je postao malo viši i kraći, ali je zgodnije, jer se u njemu nalazi senzor za otisak prsta.

Od prednosti u odnosu na Note 4, senzor radi na dodir, nije neophodno držanje prsta, funkcioniše na isti način kao kod Galaxy S6. Postoji jedna stvar koja je prijatan dodatak, verzija senzora je promenjena (u odnosu na S6 / S6 EDGE), postao je veći, dobro detektuje vaše prste u bilo kom položaju – razlike u odnosu na iPhone 6/6 Plus nema, čita otisak odmah čak iako su vam ruke znojave ili mokre. iPad će dobiti senzor u novoj verziji u septembru. U videu se može videti kako je drugačije otključavanje ovih uređaja, pa zbog veće brzine, Galaxy S6 Edge+ odmah otvora meni.

Na zadnjoj strani možete videti ivicu kamere, koja je iznad kućišta što je postalo uobičajeno i nije problem – možda samo oni koji smatraju da bi kamera trebalo da bude u ravni sa kućištem. Mi ne vidimo taj nedostatak, mislimo da je ovo veoma daleko od realnosti.

Pored LED blica uređaj ima senzor pulsa, možete da koristite S Health i izmerite broj otkucaja srca, zasićenost kiseonik u krvi, nivo stresa i niz drugih parametara. Igračka za većinu, lai ponekad je ovaj senzor i potreban.

Sada nešto o izmišljenom problemu. Vrlo često moramo da se nosimo sa tvrdnjom da su telefoni kompanije Samsung krhki, lako ih je slomiti. U svakodnevnom životu, dešava se da slučajno ispustite telefon. Sa sigurnošću možemo da kažemo da je Note veoma otporan. Slomio nam se ekran nakon pada uređaja mada je uređaj i dalje radio. U principu, možete pogledati koliko je teško da oštetiti S6 EDGE, da shvatite Note 5 može da izdrži još više. iPhone puca od mnogo manjih padova i udaraca, mineralno staklo je veoma lomljivo što će vam reći u bilo kojem Apple servisu, kod kojeg je veliki posao zamena ekrana.

Ekran

Osnovna razlika u ekranu konvencionalnog EDGE + u odnosu na Note 5 je da je ekran zakrivljena na uglovima. Za njega, postoji nekoliko dodatnih režima o kojima ćemo govoriti, u nastavku.

Ako je ranije Samsung je ukazivao na karakteristike ekrana odvojeno - na glavni deo, i zatim na traku sa desne strane (Note EDGE), to kod poslednje generacije nije slučaj, kompanija gleda na ceo ekran kao na celinu čime je ovaj ekran dobio karakteristike slične onima koje ima ekran modela note 5. To je tačno, ali zakrivljenost na krajevima i dalje igra ulogu, slika je iskrivljena. Kao što možete da zamislite, nedostatak takve strukture i zakoni fizike se spajaju - ne možete dobiti ravnu sliku na zakrivljenoj površini. Za neke korisnike, to može biti minus, ali u realnom životu ne treba obraćati pažnju na ovaj detalj. Za aplikacije treće strane kontrole ponekad su u krivinama, ali nema značajnih problema.

Dijagonala je 5.7 inča, rezolucija je QHD – 1440x2560 piksela, 518 dpi SuperAMOLED. Po našem mišljenju, bilo koji ekran koji ima gustinu višu od 400 piksela po inču, može se smatrati odličnim i teško je videti nesavršenost. Postoje i druge karakteristike - kvalitet slike, reprodukcija boja, korisničko iskustvo.

Testiranje modela Note5/EDGE + dovelo nas je do zaključka da je u pitanju najbolji ekran na tržištu od svih dostupnih i on je pomerio sa ovog mesta Galaxy S6. Najbolje osvetljenje ekrana, reprodukcija boja i drugi parametri. Zaključak je jasan - ni nalik ovakvom ekran na tržištu ne postoji. Energetska efikasnost ekrana je porasla za 21 odsto u poređenju sa Note 4 (povećanje radnog vremena je očigledno). Maksimalno osvetljenje dolazi do 861 nita u automatskom podešavanju. Ništa slično na tržištu jednostavno nema, a konkurenti se neće pojaviti u narednih nekoliko godina.

Tradicionalno, postoje parametri koji odgovaraju vašim ukusima, možete izabrati da ekrna bude kao kod drugih telefona (izbledele boje, RGB), možete izabrati Adobe RGB, kao i prilagodljivi ekran.

Trudili smo se da ne koristimo automatsko pozadinsko osvetljenje, često je pogrešno, i smatramo donosi neprijatan izgled slike. U Note 5 i automatsko osvetljenje je promenilo svoj algoritam i odnosno radi veoma dobro za naš ukus. Posebno jer ovaj režim čini da ekran bude čitljiv pod zracima sunca, osvetljenost se povećava do maksimuma.

Ako ranije minimalno automatsko pozadinsko osvetljenje nije bilo prijatno sada to nije slučaj. Još jedna stvar koja je povezana sa ekranom uređaja, uprkos činjenici da se rezolucija i broj ppi nije promenila zbog drugačijih boja slika izgleda mnogo svežije i bolje.

Uređaj nema režim za rad u rukavicama. Ona je izbačena iz razloga što većina ljudi ne koriste ovu funkciju. Takođe se veruje da je ušteda energije važnija od postojanja ovog režima.

Ekran modela Edge + je fenomenalan. Uprkos činjenici da posedujemo S6 EDGE, kod kojeg je sličan po kvalitetu, ali inferioran po pitanju reprodukcije i sjaja boja i veličini. Iznenađujuće, Note 4, koji smo voleli zbog njegovog ekrana pre godinu dana, sada je inferioran u odnosu na Note 5. Još jednom, Samsung je nadmašio sebe i bio u stanju da stvori bolji ekran za mobilne uređaje. Opet, ne postoji ništa ni blizu karakteristikama na tržištu.

Sve je isto kao kod modela Note 5 ako ne koristite noćni režim i pozadinsko osvetljenje sa bočni deo ekrana. Ako ga aktivirate, vreme u poređenju sa vremenom rada Note 5 će biti smanjeno za oko 5-7 odsto, što je osetljivo. Naravno svako će odabrati ono što mu više odgovara – informativni panel ili duže trajanje baterije.

Baterija

Rad sa bočnim ekranom promenio, sada možete odabrati gde će se nalaziti tab za ovaj ekran. Gde je bar, levo ili desno, zavisi od vašeg izbora. Za razliku od konvencionalnog EDGE, ovde postoji dodatni panel sa ikonama za najvažnije aplikacije, prečice koje možete sortirati i dodati kako želite.

Ljudi žive u iluzijama, gde veliki broj uvek znači nešto bolje. Ako sledite ovu paradigmu, kamera sa rezolucijom od 13 megapiksela je uvek bolja od one sa 8 megapiksela, i 4000 mAh baterija će uvek raditi na telefonu duže nego 3000 mAh. Na našu radost, ovaj pristup ne radi u elektronici i dužina rada zavisi od brojnih komponenti, a ne samo kapaciteta baterije.

Note 4, kao i Note 3 ima bateriju kapacitet 3220 mAh, dok je u Note 5 ugrađena baterija kapaciteta 3000 mAh. Činjenica da je ovo očigledno smanjenje kapaciteta iznenadilo veliki broj potencijalnih korisnika koji smatraju da će novi model ponuditi kraće trajanje baterije.

U praksi, vremena se neznatno razlikuju. Telefon radi od jutra do mraka uz najveće opterećenje. Video reprodukcija non stop pri maksimalnoj osvetljenosti (HD-video, nekonvertovan, MX Player) može da potraje do 13 sati. Ranije je to vreme bilo oko 10.5 časova. Ako promenite postavke pozadinskog osvetljenja, možete postići 14-15 sati video reprodukcije. Nijedan od uređaja sa baterijom kapaciteta 3000-4000 mAh (i uporedivom veličinom ekrana) ne postiže ove rezultate. Ako se osvrnemo na kineske smart telefone, oni nude oko 8-9 sati rada kada je baterija kapaciteta 4000 mAh.

Ne znamo ljude koji koriste pametne telefone da gledaju filmove dan i noć, obično je opterećenje distribuirano između različitih aplikacija - poziva, SMS, poseta društvenim mrežama, gledanja videa, slušanja muzike. Sa automatskim podešavanjem pozadinskog osvetljenja na pola ili nešto manje uređaj nudi 5-6 sati rada ekrana uz mali broj poziva (do sat vremena). U igrama će trajanje baterije biti kraže, ali to sve zavisi od igre, 3D igre nude oko 5-6 sati, uz osvetljenje iznad proseka.

Važno je shvatiti ovi podaci neće mnogo koristiti jer sve u velikoj meri zavisi od kvaliteta pokrivenosti mrežom, upotrebe mobilnog saobraćaja.

Povratne informacije od strane korisnika ukazuju na to da Note 5 u proseku radi dva dana jednim punjenjem. Za one koji konstantno koriste telefon to je sigurno jedan dan. Ovo je odličan rezultat obzirom na sve mogućnosti koje ovaj aparat pruža.

Uz brzo punjenje telefona, za 15 minuta dobićete 25 odsto napunjenosti baterije dok će pola sata punjenja na ovakav način obezbediti do 90 odsto napunjenosti baterije.

Bežično punjenje podržava VPC/PMA, što znači da možete koristiti bilo koji bežični punjač. Samsung-ov punjač takođe podržava brzo punjenje - 120 minuta.

Kada je reč o tehnologijama za uštedu energije, ovaj uređaj je jedan od najboljih na tržištu i obezbeđuje maksimalnu raspoloživost. Međutim, sve zavisi od vašeg pristupa i želje da koristite mogućnosti. Ako želite maksimalno pozadinsko osvetljenje i druge mogućnosti, možete koristiti bilo koji uređaj. Ali pažljivim razmatranjem Note 5 postaje uređaj za duge staze, kao i njegovi prethodnici.

Nekoliko reči o režimima za uštedu energije. Normalno je da ne možete izabrati ono od čega ćete odustati, možete ga omogućiti samo kao celinu (isključeno pozadinsko osvetljenje tastera, manja brzina osvežavanja ekrana, prenos pozadina podataka nije konstantan već u intervalima). Ovaj režim ne daje preveliko pojačanje snage, već obezbeđuje nekih 10-15 odsto, ali ni to nije loše. Ekstremna primena režima za uštedu energije je prelazak na crno-beli ekran, onemogućavanje većine aplikacija i aktiviranje samo onih neophodnih. U ovom režimu rada značajno se produžuje trajanje baterije.

Memorija, memorijska kartica, čipset, performanse

Aparat nudi 4GB RAM-a (sistem radi na 64bit (LPDDR4)) umesto 3MB, kao što je ranije bio slučaj. Golim okom može videti da interfejs radi znatno brže nego kod Note 4 ili Galaxy S6. Interfejs je veoma odzivan i vidi se da je bilo prostora za poboljšanje.

Inicijalno će na tržištu biti dostupni modeli sa 32 i 64GB skladišnog kapaciteta, kasnije se očekuje i verzija sa 128GB (Limited Edition ili nešto slično).

Model je dostupan samo sa Exynos 7420 (4 jezgra na 2.1GHz A57, A53 4 1.9 GHz) čipsetom, što je nova generaciju Samsung čipova gde su sve komponente integrisane u jedan čip, uključujući LTE modem kompanije Samsung i slično. Arhitektura čipseta se suštinski ne razlikuje od istog Exynos 5433 koji odlikuje Note 4. Razlika je u tome što je procesor Edge+ modela baziran na 14nm proizvodnom procesu. Trenutno ne postoji ništa modernije.

U okviru 14nm arhitekture rešen je problem zagrevanja, pa čak ni pri najtežim zadacima nema zagrevanja osim blage zagrejanosti kućišta. Drugo, potrošnja energije je smanjena, što je takođe ohrabrujuće, o čemu smo govorili ranije.

Za ljubitelje sintetičkih testova, daćemo rezultate u različitim programima. Imajte na umu da ovaj uređaj beleži najbolje rezultate, među najvišim. Međutim, zbog činjenice da je grafički akcelerator star i prosečan, nemojte se baviti testiranjem trodimenzionalne grafike. Međutim, sa svim igrama koje postoje na Androidu, svi drugi uređaji su inferiorniji u odnosu na njega, osim iPhone-a.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Počnimo sa činjenicom da je Note 5/Edge+ prvi uređaj koji podržava Bluetooth 4.2. Ova verzija je kreirana za Internet of Things i radi dobro sa različitim senzorima. Ostatak se nije mnogo promenio, tu su novi profili, unapređena potrošnja energije.

Prvo, on nudi proširen opseg, koji može da dostigne nekoliko desetina metara, u zavisnosti od podešavanja uređaja i kako je ova opcija podešena od strane proizvođača. Drugo, protokol se koristi za rešavanje IP, odnosno uređaj sada ima jedinstvenu adresu i podržava kontakt sa mnoštvom takvih uređaja.

Od tehničkih aspekata unapređenog Bluetooth povezivanja i LTE, sada u jednom uređaju je dostupna sinhronizacija svih ovih tehnologija da one ne smetaju jedna sa drugima. Plus Bluetooth omogućeni uređaji sada mogu da se prijave u okviru clouda i pošalju svoje podatke direktno, zaobilazeći prateći uređaj, što je pre bilo neophodno.

USB-povezivanje. Uređaj koristi USB 2.0 standard, odnosno brzina prenosa podataka je oko 20 MB/s. To nisu teorijski već pravi rezultati na uređajima. Oni mogu da se razlikuju u zavisnosti od operativnog sistema i računara na koji povežete telefon.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Maksimalna brzina prenosa za LTE je 150 Mbps, mada je moguće ostavriti i više brzine prneosa (kategorija 9 u zavisnosti od operatera i softvera).

Wi-Fi. Wi-Fi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup). Od dodatnih opcija je vredan pomena konfiguracioni čarobnjak koji funckioniše kada je signal slab. Takođe, možete konfigurisati rad WiFi prema rasporedu.

Takođe, za 802.11n standardni režim rada podržava HT40, koji takođe duplira wiFi propusni opseg (zahteva podršku sa drugih uređaja).

Wi-Fi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

NFC. Uređaj podržava NFC tehnologiju koja se može koristiti sa različitim primenama.

S Beam. Ova tehnologija kompanije Samsung omogućava nekoliko minuta za transfer na drugi telefon kada su u pitanju veličine do nekoliko GB. U suštini može se reći da je S Beam tehnologija zapravo kombinacija dve tehnologije – NFC i Wi-Fi Direct. Prva tehnika se koristi za autorizaciju a druga za sam transfer fajlova. U pitanju je kreativni način da se koristi Wi-Fi Direct i daleko je jednostavniji nego upotreba na dva uređaja.

Kamera

Na prvi pogled, kamera je ista kao i kod Galaxy S6/S6 EDGE, u pitanju je isti modul sa rezolucijom od 16MP, a kamera se može pokrenuti iz bilo kog ekrana dvostrukim klikom na taster Home, potrebno je samo 0.6 sekundi. Tako možete nešto što vam se učini zanimljivim vrlo brzo fotografisati što je opcija koja nam se dopada kod Samsung uređaja.

Na početnom ekranu zadržane su minimalne postavke, sa leve strane vidi se vertikalna traka, gde se može podesiti odlaganje slike (2, 5, 10 sekundi), HDR režim rada (HDR Auto HDR On, HDR Off) za odabir efekata. Tu je i taster za podešavanja - klikom na njega prelazite na redovni meni možete da izaberete postavke za snimanje slika i videa (rezolucija, stabilizacija, i tako dalje).

U desnom delu ekrana nalazi se taster Snapshot koje aktivira kameru (glavnu ili prednju) i snimanje video zapisa. Tu je i taster Mode, a klikom na njega prikazuje se niz dodatnih opcija, a najinteresantnija se zove PRO. U ovom režimu, postoji nekoliko stvari koje kameru S6 čine izuzetno pogodnom za svakodnevnu upotrebu.

U Pro režimu sa desne strane pojavljuje se linija dodatnih ikona gde možete odabrati ISO (Auto, 100, 200, 400, 800 - u automatskom režimu od 50 do 1600), uravnoteženje bele, kompenzaciju ekspozicije -2 do +2, brzinu zatvarača.

Postoji profil unapred određenih boja, ali i možete izabrati i dva svoja podešavanja. Na ekranu ćete odmah videti rezultat fotografisanja, slika je "živa" i pokazuje tačno ono što dobijate na kraju. Za sve to najveću zaslugu ima ekran, koji je mnogo svetliji i bolje prenosi fotografije nego Note 4.

Za čuvanje fotografija u okviru Pro režima dostupni su JPG i RAW (DNG format). Za one koji znaju šta je RAW i mogu da rade sa njim, Note 5/EDGE+ će obezbediti interesantne mogućnosti.

Pro režim nudi čuvanje na tri unapred određena načina, nije potrebno pokretanje svaki put kao što je to ranije bio slučaj.

Sada možete manuelnim putem da odredite udaljenost objekta pomeranjem klizača. Ranije je to bio makro režim (sve je fleksibilnije), ali u okviru S4/S5/Note 4 ovako nešto nije bilo dostupno, a sada je ponovo na raspolaganju, što je dobro.

U ovom režimu takođe ćete naći "selektivni fokus", sposobnost da se promeni fokus slike nakon snimanja, slow motion video i brzo kretanje.

Panorama se može snimati uz 360 stepeni, možete rotirati dovoljno brzo a glavna stvar je da aparat držite horizontalno.

Editor

Gotovo da nema razlike u kvalitetu fotografija Note 4, Note 5, S6 EDGE. Kvalitet je jednak, naročito kada se snima u toku jasnog, sunčanog dana. Note 4 pruža dobre fotografija snimljene noću, ali S6 EDGE daje mnogo bolje. Note 5 je i u ovoj kategoriji poboljšan. U međuvremenu, pogledajte poređenje fotografija.

Note 4, Note 5, S6 EDGE

Pokušali smo da izvršimo poređenje sa modelom iPhone 6 Plus, kvalitet fotografija je lošiji nego od iPhone modela ali ipak treba sačekati da se pojavi novi model sa 12MP modulom kamere da izvršite poređenje sa ovim modelom.

Tu je par primera video sadržaja - jedan u FullHD (60fps), a drugi u 4K rezoluciji.

Ovo je jedan od najboljih kamera na tržištu. Pogodna je za one koji slikaju u stilu "point & shoot", ali i one koji žele da izvuku najviše moguće i dobiju kvalitetne fotografije čak i u nepovoljnim uslovima.

Primeri fotografija

Zum

Softverske karakteristike Note 5 / EDGE +

Telefon pripada istoj generaciji kao i Galaxy S6/S6 EDGE, odlikuje ga Android 5.1.1. Nudi redizajnirane ikone menija i sve ostalo, a logika TouchWiz interfejsa ostala je nepromenjena.

Rad sa bočnim ekranom promenio, sada možete odabrati gde će se nalaziti tab za ovaj ekran. Gde je bar, levo ili desno, zavisi od vašeg izbora. Za razliku od konvencionalnog EDGE, ovde postoji dodatni panel sa ikonama za najvažnije aplikacije, prečice koje možete sortirati i dodati kako želite.

Možete prikazati protok informacija, što je informacija koja će biti dostupna na bočnom ekranu. Ne naročito korisna opcija. Osnovna podešavanja su povezana sa pet kontakata koje možete dodati bočnom ekranu. Svaki kontakt ima svoju boju. Ako ste propustili neke događaje vezane za određeni kontakt jedinica može osvetliti ovaj ekran pomenutom bojom. Ne naročito komplikovano rešenje, ali funkcioniše u praksi.

Jedna stvar koja je važna za percepciju uređaja. Kvalitet zvuka Samsung je odavno doveo na najviši nivo, sada postoji opcija, očigledno kopirana od Walkman brenda kompanije Sony, koja se zove UHQ Upscaler. Za MP3 fajlove, ova opcija obezbeđuje unapređenje zvuka čineći ga punijim. U nekim kompozicijama, ova opcija radi dobro, negde ne radi. Ali, njeno prisustvo je veliki plus.

Utisci

Prema jačinu zvučnika Samsung Galaxy Note 5 / EDGE + je ravni sa S6, zvučnik se nalazi samo na jednom kraju i jedno kraju – sve je vrlo jasno i dovoljno glasno za skoro sve uslove. Može se reći da je zvuk jedno od najvećih i najprijatnijih unapređenja ovog uređaja. društvo vozila. Vibracija je prosečna.

Kvalitet konekcije je zadovoljavajući u bilo kom obliku. Skoro da nema razlike u poređenju sa Note 4. Gotovo uvek je uključen HD kodek, kvalitet čujnosti sagovornika je odličan, a možete čak i slušati muziku uz visok kvalitet.

Kvalitet rada u LTE je besprekoran, uz činjenicu da telefon bolje radi uz Wi-Fi mrežu nego Note 4. Sve je subjektivno, ali čini se da ipak nudi bolji kvalitet veze.

Zbog nedostatka memorijske kartice, morate se snaći sa unapred određenom količinom memorije i skladištiti vaše fajlove u okviru Cloud servisa ili na memorijsku karticu. Ovo je ozbiljan nedostatak za mnoge, a za neke odlučujući faktor za kupovinu telefona.

Za mnoge, izbor je Note 5 ili EDGE +, koji nema olovku, a ostalo je otprilike isto.

Pravi konkurent Edge + može biti iPhone 6s Plus.

Ako brzo pretrčimo kroz specifikacije iPhone modela, onda ćemo videti da on nudi polovinu količine memorije uz višu cenu, lošiji ekran (reprodukcija boja, osvetljenje, niža rezolucija, i tako dalje), kameru u manjoj rezoluciji (kvalitet slike je neophodno da se proveri u praksi, ali mislimo da će biti zanimljivo uporediti sa EDGE + / Note 5). Mnogo kraće trajanje manje baterije, u nekim režimima. Nedostatak bežičnog punjenja, osetljiviji ekran (ne postoji Gorilla Glass). I sve to po višoj ceni, iako razlika u ceni nije kritična.

Prva nedelja prodaje modela EDGE + pokazala da je aparat dobro primljen na tržištu i veoma tražen. Ako treba birati između modela note 5 i Edge + nismo sigurni šta da vam predložimo.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/samsung-galaxy-s6-edge-plus.shtml

NAPOMENA:
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.


  * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti. Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2020