P10 Plus 6GB, 128GB2017
2017. godina
5.5" LCD, 71.6% body
20% 960, Android 8
RAM 6 GB, INT 128GB, EXT nema
3750 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 20MP
Test mobilni telefon Huawei P10 Plus 128GB
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei P10 Plus 128GB. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei P10 Plus 128GB vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Pregled modela Huawei P10 Plus i poređenje sa modelom Huawei P9 Plus

Karakteristike

  • Materijali kućišta: metal, staklo, plastika
  • Operativni sistem: Android 7, Huawei EMUI 5.1 korisnički interfejs
  • Mreže: GSM / EDGE, WCDMA, LTE Cat 6, dva slota SIM kartica (oba - nanoSIM)
  • Platforma: Hisilicon Kirin 960
  • Procesor: osam jezgara: četiri jezgra 2.4 GHz (Cortex-A73) i četiri jezgra 1.8 GHz (Cortex-A53), big.LITTLE
  • Memorija: 4 GB
  • Memorija za skladištenje podataka: 64 GB, slot microSD kartice kombinovan sa slotom druge SIM-kartice
  • Povezivanje: Wi-Fi (a / b / g / n), Bluetooth 4.2 (BLE), USB Type-C konektor (USB 2.0) za punjenje /sinhronizaciju, 3.5 mm za slušalice, DLNA, NFC
  • Ekran: AMOLED, 5.5 inča, 1920x1080 piksela (FullHD), automatsko podešavanje nivoa pozaidnskog osvetljenja,sigurnosno staklo
  • Glavna kamerA: dva modula - 20/12 MP, f / 1.8, dual LED blic (radi kao baterijska lampa), lasersko ofkusiranje, optička stabilizacija
  • Prednja kamera: 8 MP sa autofokusom
  • Navigacija: GPS, GLONASS, Galileo, BDS
  • Opciono: skener otiska prsta
  • Senzori: senzor otiska prsta, G-senzor, žiroskop, kompas, senzor ambijentalnog osvetljenja, senzor blizine, infracrveni senzor
  • Baterija: fiksna, Li-Pol, kapacitet 3750 mAh
  • Dimenzije: 153.5 x 74.2 x 6.98 mm
  • Masa: 165g

Odluka za ovaj format testa donešena je zbog toga što je test P9 Plus modela već dugo dostupan, a sigurno je da postoji veliki broj korisnika koji bi voleli da saznaju nešto više o P10 Plus, o direktnom poređenju sa prethodnim vodećim modelom P9 Plus kao i da saznaju koje su to izmene izvršene u odnosu na njega.

Dizajn, veličina, kontrole

Nakon korišćenja Huawei P9 Plus uređaja više od godinu dana, poznate su sve njegove pozitivne i negativne strane. Za dizajn se slobodno može reći da je savršen: jednostavan, bez suviše zakošenih uglova, tanko kućište a svi elementi elegantno svedeni. Ono što je takođe veoma važno jeste ergonomija uređaja. P9 Plus zaslužuje sve pohvale: aparat odlično pristaje u šaku, ne klizi iz ruku čak ni kada su one mokre. Prilikom testiranja P9 Plus aparat je korišćen na kiši, nekoliko puta je upao u sneg, nekoliko puta je ispao na pod a jednom je završio i u kadi prilikom tuširanja (slučajno). Potrebno je naglasiti da je olefobski premaz i dalje u savršenom stanju, otisci prstiju su gotovo nevidljivi a prsti lagano klize po ekranu.

Kada je reč o izmenama u okviru P10 Plus modela, izmene izgleda su donekle neočekivane. Činjenica je da Huawei uvek pokušava da isprati neki prepoznatljivi stil a u slučaju P10 Plus jasno je da smo dobili sledeći Apple iPhone: iste zaobljene ivice, pozicija antene, izgled tastera osetljivog na dodir i skener otisaka prstiju sa prednje strane, između ostalog. Sa jedne strane, ovo je veliki korak unazad.

Novi uređaji bilo kog proizvođača sve su tanji, manji, lakši. Ako uporedimo P10 Plus sa P9 Plus, jasno je da je novi model nešto veći i teži, iako je u pitanju samo mala razlika.

  • P9 Plus: 152.3 x 75.3 x 6.98 mm, masa 162 grama
  • P10 Plus: 153.5 x 74.2 x 6.98 mm, masa 165 grama

Neko će reći da razlika nije velika pošto je reč o gramima i milimetrima. Međutim, P10 Plus se čini širim, debljim i dužim, ali zato ga je veoma jednostavno staviti u džep zbog njegovih zaobljenih uglova.

Za P10 je već poznato da je Huawei koristio film za oblaganje ekrana sa ciljem da se sakrije činjenica da nema olefobskog premaza. To je jako loš potez zbog toga što je u pitanju prilično skup uređaj a nedostatak tako nečega je neobičan potez kompanije budući da čak i niskobudžetni modeli poseduju olefobski premaz.

Kada je ovaj film ukloni ekran vrlo brzo postaje prekriven otiscima prstiju a ostaje vidljiv tanki premaz koji je gotovo nemoguće ukloniti. Ovaj premaz se spaja sa prednjim panelom (u slučaju aparata crne boje) a svi tragovi su jasno vidljivi. Model karakteriše Corning Gorilla Glass zaštita pete generacije.

P9 Plus odlikuje 15 mm okvir sa gornje strane, dok P10 Plus ima 16 mm okvir. P9 Plus ima 15 mm okvir sa donje strane, P10 Plus ima 17 mm okvir. P9 Plus ima 3.5 mm okvir sa desne i leve strane, a P10 ima nešto tanji okvir – 3 mm. Ovo je još jedna stavka gde novi model nije savršen.

P10 Plus je dostupan u više boja nego P9 Plus: bela, plava, boja zlata, grafitno crna, boja srebra, pink, zelena. Podsećanja radi, prethodni model bio je dostupan samo u boji zlata.

Metalno kućište P10 Plus modela slično je velikom broju drugih modela. Kao i kod P9 Plus, vidljiva je određena tekstura ispod neispoliranog metaka koja se razlikuje od drugih pametnih telefona i odlično izgleda pri direktnim sunčevim zracima.

Raspored elemenata je isti.

Sa gornje strane prednjeg panela nalazi se indikator propuštenih događaja, senzori, kamera sa automatskim fokusom i zvučnik koji je dovoljno glasan. Sličan zvučnik poseduje i P9 Plus.

Ispod ekrana nalazi se taster osetljiv na dodir koji je istovremeno i senzor otisaka prstiju. Taster nije mehanički a vrši nekoliko drugih funkcija: „Home“, „Back“ a pokreće i čitavu listu aplikacija. U okviru podešavanja lako je odabrati korišćenje centralnog tastera ili tastera na ekranu. Korisnici često govore da im upotreba centralnog tastera nije zgodna naročito zbog toga što nema podršku za vibraciju kada se pritisne „Back“: to jest, nije pritisnut (mehanički), nema vibracije pa samim tim nema ni odziva sistema. Povratak je moguć samo dugim pritiskom na „Home“.

Sa donje strane nalazi se 3.5 mm, USB-C, mikrofon i zvučnik. Sa desne strane nalaze se mikrofon i handsfree zvučnik. Sa desne strane je on/off taster uokviren crvenim ramom, kao i kod P9 Plus, dok se iznad nalazi taster za jačinu zvuka. Sa leve strane nalazi se metalni slot za dve nano-SIM ili jednu nano-SIM ili microSD memorijsku karticu. Sa gornje strane nalazi se sekundarni mikrofon i IR transmiter. Sa zadnje strane tu je i dalje stakleni umetak u okviru kojeg se nalaze dve kamere, blic, laserski autofokus kao i natpis „Leica Summilux-H 1: 1.8 / 27 ASPH“ (kod P9 Plus – „Leica Summarit 1: 2.2 / 27 ASPH“).

Poređenje dimenzija

Huawei P9 Plus i P10 Plus

Huawei P10 Plus i Apple iPhone 5

Ekran

Uređaj odlikuje ekran dijagonale 5.5 inča a tu je i anti-reflektivni premaz visoke efektivnosti.

P10 Plus nudi 2K rezoluciju, 2560 x 1440 piksela, odnos strana je 16:9 dok je gustina 534 piksela po inču. U pitanju je IPS matrica. P9 Plus nudi FullHD rezoluciju i AMOLED tehnologiju.

Maksimalno osvetljenje bele boje je 500 cd/m2, dok P9 Plus odlikuje 400 cd/m2. P10 Plus nudi 1000:1 opseg kontrasta dok je kod P9 Plus 10.000:1.

Uglovi vidljivosti ekrana P10 Plus modela su maksimalni dok pod određenim uglovima slika blago gubi kontrast. Na slici je vidljiva crvenkasta nijansa. Ukoliko uporedimo ekrane P10 Plus i P9 Plus, ovaj zadnji odnosi pobedu zbog toga što slika izgleda daleko zasićenije, crna boja je najdublja moguća a kontrast je viši. Međutim, IPS ili AMOLED, sve zavisi od ukusa korisnika. Po pitanju jasnoće, vizuelno nema nikakve razlike uprkos činjenici da P9 Plus koristi AMOLED sa PenTile tehnologijom.

Poređenje matrica(P10 Plus sa leve strane)

Ponašanje ekrana na suncu

Ponašanje ekrana u senci

Pozadinsko osvetljenje

Baterija

P10 Plus model karakteriše neuklonjiva litijum-jonska baterija kapaciteta 3750 mAh.

Prilikom testiranja uređaj je radio 24 sata: sat vremena razgovora, konstantna sinhronizacija sa Wi-Fi (svakoga dana od 09:00 do 01:00h), Twitter, mail, Skype, WhatsApp. LTE. U okviru ovakvog režima rada ekran je bio aktivan 3 – 3.5 sata. Reprodukcija video sadržaja uz maksimalno osvetljenje (uz Wi-Fi aktiviran) moguća je u trajanju od 7.5 sati, dok je za igre dostupno oko 5 sati.

Huawei P9 Plus daje gotovo iste rezultate, jedina je razlika po pitanju reprodukcije video sadržaja – oko 10 časova.

Uopšteno, P10 Plus ne može da se pohvali dobrim vremenom rada budući da je 3 – 3.5 sata rada ekrana prilično slabo. Jedina dobra stvar je odličan „Dream“ režim rada i ekstremno niska potrošnja energije u okviru vremena mirovanja.

Memorija

P10 Plus dostupan je sa dve verzije RAM-a, 4GB ili 6GB, ali će na nekim tržištima biti dostupna samo jedna varijanta. Interna memorija je ili 64GB ili 128GB, naravno, u zavisnosti od količine RAM-a. Brzina 64GB Flash memorije je 335 MB/s učitavanje i 130 Mb/s upisivanje.

Opcije povezivanja

Uređaj radi ne smao u 2G / 3G mrežama već i u 4G CAT 6:

  • 4G TD-LTE: opsezi 38, 39, 40
  • 4G FDD LTE: opsezi 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 12, 17, 18, 19, 20, 26, 28, 29;
  • 3G UMTS (WCDMA), HSPA +, DC-HSDPA: opsezi 1, 2, 4, 5, 6, 8, 19, /
  • 2G GSM, EDGE: 850, 900, 1800, 1900 MHz

Tu je i NFC, dok je sve ostalo standardno za bilo koji skupi Android pametni telefon: GPS i GLONASS, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.2, USB 2.0 sa OTG podrškom.

Kamere

Novost kod Huawei P10 Plus modela jeste to što ima dva modula glavne kamere: 20 MP crno i belo i 12 MP kolor. SUMMILUX-H sočiva sa f = 1.8 dijafragmom. TU je i lasersko i fazno fokusiranje. Pored toga, Huawei je P10 Plus model opremio optičkom stabilizacijom. Ako govorimo o P9 Plus, tu su dva 12MP modula, f = 2.2 otvor blende i nema optičke stabilizacije.

Brzina fokusiranja P10 Plus kamere unapređena je u odnosu na P9 Plus dok je uravnoteženje belog savršeno. Kada je reč o kvalitetu fotografije, nekako se čini da je kvalitet lošiji u odnosu na prethodni vodeći model. Možete pogledati fotografije.

Dobro osvetljenje

Loše osvetljenje

Fotografije snimljene P10 Plus aparatom imaju viši kontrast, vidljiv je manji broj detalja (to je naročito vidljivo na fotografiji jakne – tekstura P9 Plus je vidljiva). Pored toga, kamera P10 Plus beleži daleko više šuma. Ukoliko pogledate ISO vrednosti i brzinu zatvarača, P9 Plus nudi više vrednosti a P10 Plus manje zbog optičke stabilizacije. Međutim, kao što znamo, to i nije od krucijalne važnosti.

Aparat ima Leica sertifikovanu prednju kameru (8 MP, f = 1.9 otvor). Fokus je brži a fotografije su odlične. Ugao vidljivosti je sličan u poređenju sa P9 Plus modelom, dok je pozadinsko osvetljenje nešto lošije. Ono što je takođe primetno jeste preciznije snimanje „selfi“ fotografija od strane P9 Plus aparata – likovi su daleko prijatniji (bez ikakvih efekata).

Kada je reč o pozadinskom šumu, on je isti po pitanju kvaliteta i rada algoritama. Prilikom testiranja često je snimano u okviru ovog režima a sada je gotovo nemoguće zamisliti kameru bez ovakvog efekta (ako ste vešti, možete dobiti izuzetno dobre fotografije).

P10 Plus pametni telefon ima mogućnost snimanja video sadržaja u rezoluciji 4K brzinom od 30 kadrova u sekundi, FHD 30/60 kadrova u sekundi.

Primeri fotografija

Primer selfija

Primer video klipova

Performanse

Samo srce P10 Plus uređaja čini Huawei Kirin 960 64-bitni, osmojezgarni čipset (4-jezgarni Cortex A73 2.4 GHz frekvencije i 4-jezgarni Cortex A53 frekvencije 1.8 GHz) i Mali-G71 grafika.

Uređaj je vrlo brz, nema nikakvog zastoja pri radu a i sa igrama je ista stvar.

Razlika u performansama ili nekim drugim stvarima između ova dva modela je neprimetna i sve se svodi samo na vizuelne razlike. Testiranje performansi nije bilo moguće jer ne postoji mogućnost instaliranja Antutu, GeekBench rešenja, niti preko Google Play niti manuelnim putem.

Pod opterećenjem, kućište aparata zagreva se do 40 stepeni.

Aparat pokreće Google Android OS verzija 7.0 u kombinaciji sa vlasničkim EMUI 5.1 korisničkim interfejsom. Budući da nije reč o komercijalnom rešenju, nema veliki broj originalnih funkcija.

Multimedija

Huawei P10 Plus odlikuju dva stereo zvučnika: jedan sa donje strane i drugi konverzacionalni. Oba zvučnika su glasna, zvuk je čist a bas je najbolji u klasi. Isti parametri važe i za P9 Plus.

Muzički plejer je ostao isti ali se čini da je zvuk unapređen u odnosu na P9 Plus: bas je postao dublji a zvuk čistiji.

Zaključak

Da bi tekst bio što objektivniji, potrebno je objasniti razliku između P10 Plus i P9 Plus što je tačnije moguće. P10 Plus beleži manji broj poena u odnosu na prethodnu generaciju: izgled je jednostavniji uprkos tome što ekran ima višu rezoluciju ali matrica nije najbolja i u poređenju sa AMOLED tehnologijom gubi. Kamera je slabija, njena lokacija nije najbolja; skener otisaka prstiju bi mogao da bude jednostavniji za upotrebu, nema olefobskog premaza, niti ima USB 3.0.

Pozitivne strane u odnosu na P9 Plus:

  • Višestruki izbor boja kućišta
  • Kamera ima brži fokus, video je bolji
  • Android 7
  • Bolji zvuk preko slušalica

Sigurno je da će veliki broj nedostataka biti ispravljen u okviru finalne verzije softvera, naročito kada je u pitanju kamera: njen potencijal sa trenutnim firmware-om je duboko skriven.

Među direktnom konkurencijom svoje mesto ponovo je našao Samsung Galaxy S7 Edge. Najbolje ponude za sada nema: IP68, odličan ekran, jedna od najboljih kamera, odličan izgled, itd. Međutim, ono što je bitno naglasiti jeste to da nema sekundarnu kameru.

Na raspolaganju je i dalje P9 Plus, a kao opcija tu je i Honor 8 Pro. Apple iPhone 7 Plus se ne uklapa u cenovnu kategoriju u ovom slučaju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024