8.3 5G 2020
2020. godina
6.81" LCD, 82.9% body
27% 765G, Android 10
RAM 6 GB, INT 64GB, EXT SDXC
18W, 4500 mAh Neizmenjiva
3 kamere, max 64MP
Test mobilni telefon Nokia 8.3 5G
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 8.3 5G. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 8.3 5G vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test pametnog telefona Nokia 8.3 5G

Pozicioniranje

Na prolećnoj prezentaciji, fokus u priči o Nokia 8.3 modelu bio je na 5G. Nokia obećava da će pametni telefon moći da koristi 5G mreže širom sveta, bez obzira na frekvencije i mrežni standard (NSA ili SA). Kompanija je, ne iznoseći imena, pokazala kakve nedostatke imaju trenutni vodeći modeli, usput objašnjavajući šta to nudi. Trudićemo se da ne ulazimo u detalje: zbog činjenice da se 5G u svetu razlikuje za različite operatere, uslovni korisnik 5G u Velikoj Britaniji, koji dolazi u SAD, rizikuje da se suoči sa činjenicom da njegov britanski pametni telefon neće moći da koristi američki 5G.

Za većinu korisnika u svetlu činjenice da trenutno vlada pandemija Nokia 8.3 nije toliko potrebna. Međutim, kada se ukinu ograničenja, takav uređaj će dobro doći čestim putnicima.

Pored 5G, na zvaničnoj Web lokaciji Nokia ističe sledeće prednosti pametnog telefona, fokusirajući se na kreativnu komponentu:

  • Kamera sa četiri senzora za sve prilike - od makro fotografija do režima akcione kamere.
  • Ugrađeni ZEISS sinematski efekti pretvaraju vaše video klipove u prave filmove. Snimajte kao profesionalac dodajući efekte.
  • Veliki, svetli, 6.81 inčni ekran. Napredna PureDisplay tehnologija garantuje jasne slike i živopisne boje.
  • Baterija koja će dugo trajati. Do dva dana rada uređaja jednim punjenjem baterije. Koristite vaš pametni telefon bez ograničenja.
  • Dve godine ažuriranja softvera i tri godine sigurnosnog ažuriranja - vaš pametni telefon neće izgubiti relevantnost tokom vremena.
  • Posvećeni taster za Google Assistant.
  • Skandinavski dizajn i boje.
  • Efikasni Qualcomm® Snapdragon ™ 765G procesor.
  • Besplatne BH-605 slušalice i futrola.

Treba napomenuti da uređaj ima oznaku Android Enterprise Recommended, odnosno pametni telefon se može konfigurisati i kontrolisati u skladu sa poslovnim zahtevima (daljinska instalacija, ažuriranje ili, na primer, zabrana rada fotoaparata kada ste u kancelariji itd.). Prema procenama IDC-a, poslovni pametni telefoni na Androidu broje oko 300 miliona jedinica godišnje. Neke kompanije samo kupuju jeftine bazične pametne telefone i zadovoljne su. Ali postoje i oni kojima su potrebna naprednija rešenja. Shodno tome, učestvovanje u ovom segmentu i uzimanje najmanje 2-3% za Nokiu (koja prodaje 2-5 miliona uređaja po kvartalu) je izvrsno i korisno poslovanje.

Specifikacije
Procesor:  Qualcomm Snapdragon 765G 5G, 7 nm, 8 jezgara Qualcomm Kryo 475 CPU do 2.4 GHz grafika Adreno 620. Slovo G u nazivu ukazuje da je reč o igračkoj verziji 765 procesor, koji je grafički za 10 odsto snažniji od osnovne verzije.
Operativni sistem Android 10, uskoro stiže Android 11
Memorija: 8GB / 128GB, microSD podrška do 512GB
Ekran:  6.81 inča, IPS LCD, 2400 x 1080 piksela, odnos stranica 20: 9, gustina ekranay 386 ppi, PureDisplay tehnologija
Baterija:  Li-Po 4 500 mAh, brzo punjenje 18 W
Glavna kamera:  64 MP, f / 1.9, (širokougaona), PDAF 12 MP, f / 2.2, 13mm (ultra đirokougaona), autofokus 2 MP, (makro) 2 MP, (dubina polja) Video snimanje 4K @ 30fps, 1080p @ 30fps, gyro-EIS
Prednja kamera:  24 MP, f / 2.0, (širokougaona) Full HD video snimanje
SIM kartice:  2 Nano-SIM
Mreže i prenos podataka:  GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, NFC, USB Type-C
Senzori:  Skener otisaka prstiju (bočni), akcelerometar, senzor osvetljenja, senzor blizine, žiroskop, kompas
Ostalo:   NFC, 3.5 mm priključak, 2 godine ažuriranja i tri godine sigurnosnih ažuriranja, zaseban taster za Google Assisstant, FM radio
Materijali:   3D Gorilla Glass staklo i metalizirani polikarbonitni okvir
Dimenzije:   171.9 x 78.56 x 8.99 mm, masa 220 g

Izgled

  • Gornja strana: mikrofon
  • Donja strana: zvučnik, USB Type-C, priključak mikrofona jack 3.5 mm
  • Desna strana: slot SIM kartice, taster za regulaciju jačine zvuka, taster za uključivanje kombinovan sa skenerom otiska prsta
  • Leva strana: taster dole za Google Assistant
  • Prednji panel: zvučnik, prednja kamera, 6.81-inčni ekran
  • Zadnji panel: Blic i jedinica kamere

Dole: zvučnik, USB Type-C, priključak mikrofona 3.5 mm

Gornji kraj: mikrofon

Naše mišljenje o dizajnu:

  • Iskreno govoreći, reći ćemo da nam se zaista sviđa izgled pametnog telefona. Ne deluje ništa neobično, ali izgleda elegantno. Verovatno je glavni razlog zapanjujuće ogroman ekran sa pozadinom u vidu zvezdanog neba, koja se odlično uklapa u tamnoplavo presijavajuće kućište.
  • Nokia navodi da pametni telefon ima skandinavski dizajn. Ovaj dizajn zasnovan je na ideji sigurnog, održivog, ali ne i prkosnog životnog standarda sa naglaskom na jednostavnosti, minimalizmu i funkcionalnosti. Veoma tačan opis pogodan za Nokia 8.3 5G. Sve je tako kako se navodi: stabilno, ugledno, ali ne i prkosno.
  • Pametni telefon je veliki: dužina - 17 cm, širina - skoro 8 cm, a debljina - skoro 0,9 cm. A težina je 220 grama (voleli bismo da koristimo floskulu „prijatna težina“). Uređaj savršeno leži u ruci, koristimo ga udobno već par nedelja. Logično je preporučiti da pametni telefon držite u rukama pre kupovine. Ali apsolutno je sigurno da uređaj nije za ljubitelje kompaktnih pametnih telefona.

Modul kamere blago štrči, ali ne ometa korišćenje uređaja.

  • Skener na zadnjoj strani malo štrči van kućišta (iako je to najjednostavnije i najpouzdanije rešenje), a skeneru ispod ekrana bio bi potreban drugi tip ekrana (ne IPS, već AMOLED), pa je Nokia stavila skener sa desne strane. Ako se ne varamo, Nokia nije imala skener otiska prsta ispod ekrana od ne tako uspešnog PureView 9. Možda se plaše? Ili možda slede Sony-jev put i pokušavaju da shvate kako da se istaknu.

Desna strana: slot SIM kartice, taster za regulaciju jačine zvuka, taster za uključivanje kombinovan sa skenerom otiska prsta.

  • Generalno, izabrano je prikladno mesto za skener na kome možete da podesite prepoznavanje nekoliko prstiju. Jedini nedostatak jeste to što tokom nošenja pametnog telefona u ruci može doći do toga da nehotično prstom dodirnete skener.
  • Model nema LED indikator i to je minus. Možete pokrenuti ekran duplim dodirom.

Na levoj strani nalazi se taster koji pokreće Google Assistant opciju (potražite u podešavanjima i pogledajte). Tasteru se ne može dodeliti druga funkcija, ali može biti onemogućen.

Ekran

Pametni telefon ima 6.81-inčni ekran, IPS LCD, odnos širine i visine je 20: 9, rezolucija 2400 za 1080 piksela, gustina ekrana je 386 ppi. PureDisplay tehnologija je odličan marketinški potez.

Pametni telefon ima odličan IPS LCD ekran. Merenja osvetljenosti pokazuju vrednost od 585 nita, što je više nego dovoljno za rad sa uređajem pri direktnim sunčevim zracima.

PureDisplay pretvara vaš video u HDR dok ga gledate. Rezultat je neka vrsta veštačke inteligencije koja dodaje osvetljenost, oštrinu i kontrast video zapisima. Pametni telefon ima opciju da vrši reprodukciju video sadržaja u bilo kojoj rezoluciji. Generalno, revizija je prilično uredna i taktična. Crtani film je najlakši način da se pokaže razlika kada je u pitanju slika. Boje su bogatije kao i obrisi likova. Opcija je omogućena po podrazumevanom podešavanju, ali morate se usredsrediti na sadržaj. Na primer, za ovaj crtani film PureView nije previše relevantan. Na primer, šorts koji beba nosi je od jarko crvene napravio gotovo tamno crvene. Ali opcija je često korisna. Prvo originalna slika a zatim PureView obrada.

Ostala podešavanja ekrana su standardna. Od prijatnih stvari tu su dva celonoćna režima. Prvi jednostavno uklanja plavo svetlo, a drugi aktivira crno-beli režim rada.

Nisu dostupni AMOLED i Always-On. Neko voli IPS ekrane, a neko AMOLED. Međutim, ekran ne trepće (sa druge strane, mnogi AMOLED ekrani imaju opciju za eliminisanja treperenja). Obzirom na cenu pametnog telefona, proizvođač je mogao da obezbedi ekran sa većom stopom osvežavanja - 90 ili 120 Hz.

Kamera se lepo uklapa u ekran, ali u podešavanjima nema opcije za popunjavanje ili onemogućavanje izreza.

Trajanje baterije

Ovaj pametni telefon ima bateriju kapaciteta 4.500mAh i brzo punjenje od 18W. Ako podesite automatsku osvetljenost, a zatim pod dnevnim uslovima rada i uvek aktivnom Wi-Fi opcijom ili mobilnim saobraćajem, pametni telefon može obezbediti nekoliko dana rada, dajući ukupno 6-8 sati rada ekrana. Međutim, pri maksimalnoj osvetljenosti, pametni telefon beleži skromnije rezultate:

  • Video u airplane režimu, maksimalna osvetljenost - 7.5 sati
  • Call of Duty Mobile igra, maksimalna osvetljenost, Wi-Fi 5.0 GHz - 4.5 sata
  • PC Mark test, Wi-Fi on - 8 sati 16 minuta

Vreme potrebno za potpuno punjenje baterije iznosi 1 sat i 50 minuta. Android podaci se ne podudaraju sa podacima iz baze podataka.

Test autonomije PCMark najbliži je svakodnevnom radu - sajtovi, video snimci, dokumenti, itd. koji se koriste na pametnom telefonu.

Kao zaključak možemo reći da u svakodnevnom životu pametni telefon nudi odlično trajanje baterije. Prilikom testiranja korišćen je Wi-Fi, napravljeno je oko 200 fotografija, mobilni Internet je bio uvek uključen, uređaj je korišćen kao navigator, korišćen je i Internet, servis za instant poruke kao i pošta. Uz ovakav ritam korišćenja uveče je baterija pokazivala 13 odsto status napunjenosti, što je odličan rezultat. Ipak, pri maksimalnoj osvetljenosti, 600 nita ekran prilično brzo isprazni uređaj. Što se tiče nedostataka, očigledan je nedostatak bežičnog punjenja. Na primer, direktni konkurent ovom modelu je Samsung Galaxy S20 FE koji ima i bežično i obrnuto bežično punjenje.

Pametni telefon ima odličan IPS ekran bez PWM-a uz veliku osvetljenost. Lepo je gledati ekran iz bilo kog ugla, ali pri maksimalnoj osvetljenosti 600 nita ekran isprazni uređaj veoma brzo.

Performanse

Qualcomm Snapdragon 765G koji se nalazi i kod modela Nokia-i 8.3 zvezda je srednje klase uređaja. Prednost ovog čipseta je to što je veoma produktivan (bez obzira koje igre volite), podržava 5G i vrlo je energetski efikasan.

Pametni telefon ima 6 do 8 GB LPDDR4X RAM-a i 128 GB UFS2.1 skladišnog prostora. Umesto druge SIM kartice, možete da instalirate microSD do 512 GB.

Lepo je primetiti da pametni telefon nije baš podložan smanjenju performansi uz duže maksimalno opterećenje, pružajući smanjenje od 14 odsto maksimalne snage.

Međutim, to se ne primećuje u igrama i drugim zadacima. Isti važi za Call of Duty Mobile i Asphalt 9. Uživaćete u igranju igara, uostalom, veliki ekran je veliki ekran.

Uređaj se zagreva pri maksimalnom opterećenju. Merenja temperature pokazuju da se baterija zagreva do 40 stepeni.

Možete pogledati snimke ekrana sintetičkih testova. Obratite pažnju na upoređivanje performansi sa uređajima drugih kompanija i sa podacima o temperaturi (uređaj izvrsno radi). Takođe, proizvođač nije štedeo na memoriji, telefon je jednostavno superbrz. Sistemska memorija ruši sve rekorde - 880 MB/s učitavanje, a navikli smo da je 500-600 Mb/s dobra vrednost.

Komunikacija

Glavna prednost pametnog telefona je 5G modem, ali na žalost, to je gotovo nebitno na svim tržištima. U trenutnoj situaciji, samo Nokia može da se raduje svom 5G modemu - možete prodati pametni telefon na bilo kom tržištu bez dodatnih prilagođavanja.

Nažalost, 5G je otključan samo u inženjerskim uzorcima i 5G će biti zaključan u modelima koji će biti dostupni na tržištu. Jasno je koji su pravni zahtevi, ali to negativno utiče na važnu karakteristiku aparata.

I ovde treba naglasiti da Nokia 8.3 5G radi samo u 5G sub6 mrežama, odnosno milimetarska talasna dužina nije podržana. Generalno, ovo je razumljivo, jer je ovo drugo i dalje verovatnije u marketinške svrhe, jer nema velike koristi od signala koji se može blokirati slučajnim pokrivanjem pametnog telefona rukom.

Pametni telefon ima slot za 2 SIM kartice, od kojih se jedna može zameniti microSD karticom.

Naravno, nema problema kada je reč o kvalitetu komunikacije. Takođe ne morate da pitate za prisustvo opcije snimanja razgovora. U ogoljenom Androidu nema takve funkcije.

S jedne strane, sve je pristojno - NFC, Bluetooth 5.0, čak i FM radio i audio priključak od 3,5 mm. Sa druge strane, zašto samo Wi-Fi 5, ali ne i Wi-Fi 6, ili zašto nisu napravili dvopojasni GPS? Ili zašto radio radi samo sa priključenim žičanim slušalicama (5G je mogao da se uradi, ali antena u kućištu nije mogla da se postavi?)? Čini se da su to sve sitnice, ali ipak cena pametnog telefona nagoveštava da ovde moraju biti sve moguće funkcije.

Kamera

Nokia 8.3 5G ima četiri glavna fotomodula:

  • 64 MP, f / 1.9, (širokougaona), PDAF
  • 12 MP, f / 2.2, 13mm (ultra širokougaona), autofokus
  • 2 MP, (makro)
  • 2 MP, (senzor dubine)

Interfejs kamere je tipičan, sa prebacivanjem između normalnog, ultraširokog i makro režima. Skala je, na žalost, samo digitalna, mada se čini da bi mogao da se doda 2x optički zum.

Prašina će se skupljati oko sočiva. I tu se ništa ne može učiniti. Ili kupite neku vrstu futrole.

Svideo nam se kvalitet fotografija snimljenih po danu. Takođe bismo želeli da naglasimo ultraširokougaoni fotomodul. Vrlo pristojan kvalitet.

Neverovatan je momenat kada se snima noću - morate da koristite noćni režim, inače je lako dobiti mutni snimak (primer sa košarkaškim terenom dole). Iskreno govoreći, nekako smo navikli na činjenicu da u automatskom režimu pametni telefon obično daje rezultat koji se ne razlikuje previše od noćnog režima. U okviru modela Nokia 8.3 5G razlika je međutim vrlo primetna.

Makro kamera nije najjači foto modul pametnog telefona. Proizvođač je mogao ugraditi 5 MP, a ne 2 MP modul.

Ispod su primeri selfi fotografija nastalih prednjom kamerom rezolucije 25 megapiksela danju i noću. A takođe pametni telefon ima režim efekata. Na primer, postoji opcija kada su svi istaknuti elementi ili svetla na kadru zamenjeni nekom vrstom objekata.

Pametni telefon ima režim efekata. Na primer, postoji opcija kada su svi istaknuti elementi ili svetla na okviru zamenjeni nekom vrstom predmeta.

Nekoliko primera fotografija.

Nekoliko karakteristika video snimanja

Režim akcione kamere

Da biste pokrenuli režim, potrebno je da odete na karticu „Video“ u aplikaciji „Camera“, izaberete režim „Motion“ i uključite filter u gornjem meniju da biste uklonili šum vetra.

Možete da snimate video zapise vertikalno, a postoji meni koji vam omogućava direktan prenos na YouTube. Zašto nema Instagrama - pitate se. Odgovor je očigledan, na nekim tržištima pametni telefon dolazi sa oznakom Android One, odnosno samo Googleovim proizvodima, a Instagram je vlasnišvo Facebooka.

Sinematski efekti kompanije ZEISS

Nokia takođe ističe filmski režim. Ne radi se o video zapisu, već o kinematografskom snimanju sa odnosom stranica 21: 9. U zasebnoj kartici koja se naziva „Cinema“ nalazi se mnogo podešavanja i filtera u boji. Možete da snimate u 4K rezoluciji 24 kadra u sekundi bitrate-om od 60 Mbps. Sa jedne strane, takav dobro osmišljeni režim podstiče poštovanje, sa druge je prilično teško shvatiti kako ga koristiti, i što je najvažnije, gde pogledati kasnije. Želeli smo da objavimo originalni primer za vas, ali shvatili smo da Instagram neće funkcionisati, YouTube će ga takođe smanjiti na 16: 9. Kako možemo da podelimo ovakav snimak sa vama? A deljenje je najvažnije u 2020. godini, za deljenje putem društvenih mreža su sve fotografije i video snimci snimljeni. Da ne postoje društveni mediji, tada nikome ne bi trebale kamere na pametnim telefonima i tržište DSLR modela bi procvetalo. Ali ovo je samo naš stav. Sam režim je interesantan i izaziva kreativnost.

Istovremeno snimanje prednje i glavnih kamera

Možete snimati video zapise na oba foto modula odjednom, zanimljiva je činjenica da je ekran u početku podeljen na pola, ali korisnik može ručno podesiti granicu, stavljajući tako akcente. Postoji opcija sa malim ekranom. Glavni nedostatak režima je taj što je iz nekog razloga dostupan samo za video. Ali šta je sa fotografijom?

Sami možete povući crtu.

Utisci i konkurenti

Pametni telefon nema interfejs, to je gotovo ogoljeni Android (koliko je to moguće). Na većini tržišta uređaj je dostupan u okviru Android One linije, ali kupci takođe mogu da računaju na sledeće dve verzije Androida (11 i 12), kao i na 3 godine bezbednosnih zakrpa. Ranije je ogoljeni Android bio dosadan i čak težak za upotrebu. Pametni telefon nije donosio nijednu dodatnu funkciju. Ako želite widget „Weather“ - idite na Market, tražite, kupujte. Sada je Weather tu, ali aplikacija Kalkulator i dalje nedostaje. Da li znate koliko je teško naći dobar kalkulator na o okviru Google Play (tako da je bez reklama i prikladan za upotrebu)? Ali možete da deinstalirate bilo koju aplikaciju! Ne postoje ugrađeni sistemi kao što ih ima Samsung.

Svi koji kupe Nokia 8.3 imaju pravo na 100 GB u Google oblaku besplatno tokom šest meseci. Možete ga aktivirati, a odmah zatim odlučiti da ne produžite pretplatu i ne plašiti se da će vam za šest meseci zbog zaborava biti naplaćeno za njeno korišćenje. Ako koristite Google Drive, ovo je dobra stvar.

Ne sumnjamo da po ceni po kojoj se ovaj model prodaje pronalaženje nedostataka i konkurenata za Nokia 8.3 5G neće biti teško. Ovo je posebno lako učiniti u poređenju sa Samsung Galaxy S20 Fan Edition.

Nokia 8.3 nam se izuzetno sviđa, ali nažalost ne možemo da ga uporedimo sa konkurencijom. Navešćemo samo šta ima S20 Fan Edition, a šta nedostaje Nokiji 8.3 - Super AMOLED ekran od 120 Hz, Exynos 990 procesor, optička stabilizacija i optički zum u kamerama, 25W brzo punjenje, bežično punjenje, Wi-Fi 6, skener ispod ekrana, pored NFC-a postoji i MST (to jest, možete da platite sa pametnog telefona u terminalima gde nema NFC-a).

Međutim, Nokia 8.3 5G je model namenjen da njime možete mnogo toga da uradite, ostavlja vrlo prijatan utisak, pa pre nego što ga izuzmete sa liste za kupovinu, ipak preporučujemo držanje pametnog telefona u rukama. Možda će vam se svideti i zatvoriti oči pred minusima.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024