5.3 2020
2020. godina
6.55" LCD, 82.3% body
20% 665, Android 10
RAM 3 GB, INT 64GB, EXT SDXC
10W, 4000 mAh Neizmenjiva
2 kamere, max 13MP
Test mobilni telefon Nokia 5.3
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5.3. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5.3 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:


Kompletan test pametnog telefona Nokia 5.3

Pozicioniranje

Nokia ima prilično jednostavan koncept. Kompanija pokušava da proizvede pametne telefone samo na fabričkom Androidu, a zahvaljujući tome moguće će obezbeđivanje novih unapređenja pa ni Nokia 5.3 nije izuzetak. Pametni telefon će dobijati unapređenja za Android 11 i Android 12. Takođe, pametni telefon je označen kao Android Enterprise Recommended, to jest kao dobro rešenje za kompanije koje žele da kupe visokokvalitetne pametne telefone za svoje zaposlene po povoljnoj ceni. Kupcima se po povoljnoj ceni nudi aparat koji je odličan po pitanju izrade, korišćenog materijala ali i softvera koji će se održavati dugo vremena.

Ove godine, Nokia je sponzorisala novi film o James Bond-u, planirajući mnoge promotivne aktivnosti, ali je COVID-19 pokvario planove. I tako je agent 007 trebao biti dodatni prijatan podsticaj za kupovinu uređaja. Na primer, specijalno Kevlar 007 kućište je dizajnirano za Nokia 5.3.

Specifikacije
Procesor Qualcomm Snapdragon 665, 11 nm, Qualcomm Kryo 260 procesor sa osam jezgara radnog takta 2.0 GHz, Adreno 610 GPU grafika
Operativni sistem Android 10
Memorija 4 GB LPPDDR4x / 64 GB e-MMC 5.1, zaseban slot microSD kartice
Ekran 6.55 inča, 720 x 1600 piksela, 20: 9 odnos stranica, 268 ppi pgustina ekrana, Corning Gorilla Glass 3, 450 nita jačina osvetljenja
Baterija Li-Po 4000 mAh, 10 W punjenje
Glavna kameraa 13 MP glavna kamera sa otvorom blende f / 1.8
5 MP senzor sa uglom vidljivosti 118 stepeni
2 MP senzor za makro fotografije
2 MP senzor dubine
Prednja kamera 8 MP (wširoki ugao)
SIM kartice 2 Nano-SIM
Mreže i transfer podataka GSM 900/1800/1900, 3G, 4G LTE, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, 2.4 GHz + 5.0 GHz, Bluetooth 4.2, A2DP, LE, aptX, A-GPS, GLONASS, BDS, NFC USB 2.0 Type-C
Senzori Skener otiska prsta (pozadi), akcelerometar, senzor blizine, žiroskop, kompas
Ostalo FM radio, posvećeni Google Assistant taster, NFC, LED indikator, 3.5 mm priključak
Materijali Staklo, plastično kućište i okvir
Dimenzije 164.28 x 76.62 x 8.5 mm, masa 185 g

Prodajno pakovanje

Klasična kartonska kutija u kojoj se nalaze:

  • Pametni telefon
  • 10W punjač
  • USB Type-C kabl
  • Alat za izvlačenje fioke SIM kartice
  • Dokumentacija
  • Slušalice

Slušalice su možda jedini neobičan predmet u maloprodajnom pakovanju jer već duže vremena toga nema. Međutim, žičane slušalice nikada nisu suvišne, a trebalo bi ih uvek nositi sa sobom. Uvek vam mogu zatrebati.

Sam pametni telefon je umotan u crnu foliju koja naglašava prisustvo posebnog tastera za Google Assistant.

Izgled

  • Prednji panel : 6.55 inčni ekran , Corning Gorilla Glass 3, zvučnik, selfi kamera
  • Zadnji panel : Modul kamere, skener otiska prsta
  • Desna strana : tasteri za uključivanjei regulaciju jačine zvuka
  • Leva strana : slot za dve nano SIM kartice i microSD karticu
  • Gornja strana : 3.5 mm priključak, mikrofon
  • Donja strana : zvučnik, mikrofon, USB Type-C

Kada držite pametni telefon u ruci, može se činiti da ima metalno kućište. Nije metalno, ali nije ni plastično. Nokia tvrdi da je pametni telefon napravljen od kompozitnog materijala, a dizajn se opisuje rečima "u skandinavskom stilu". Očigledno podrazumeva racionalnost i konciznost.

Ekran je prekriven 2.5D Corning Gorilla Glass 3 zaštitnim staklom. Pametni telefon savršeno pristaje u šaku, nema oštre ivice i uglove.

Možda je glavna karakteristika veliki indikator obaveštenja ugrađen u taster za uključivanje i zauzima čitavu njegovu dužinu. Dugo vremena trepće belo.

Isključen

Indikator notifikacija uključen

Drugi neobični element je odvojeni taster za pozivanje Google Assistant, glasovnog asistenta.

Još jedna lepa karakteristika je postojanje posebnog slota za microSD kartice.

Ostatak dizajna je tipičan. Ekran bez otvora, ali sa izrezom. Moglo bi se reći da je takav dizajn karakterističan za 2019. godinu, ali Nokia ima svoj stil.

Case 007

James Bond bira Nokia aparat. To je Nokia koju ćemo videti u rukama agenta 007, kada se film konačno pojavi. Za one koji žele da upotpune svoj pametni telefon futrolom visokog kvaliteta, kompanija je objavila „combat“ 007 Special Edition. Poklopac je namerno oštar i hrapav. Kada je reč o materijalu, po svemu sudeći ovo je neka vrsta kompozitne plastike. Kućište nije vodo-nepropusno, ali ojačani krajevi i uglovi nagoveštavaju da će pametni telefon izdržati pad. Prema osnovnoj ideji, ovaj materijal trebao bi da pametnom telefonu podari sličnost sa uređajima koje odlikuje visok stepen otpornosti. Ovo je zanimljiv dodatak, a zahvaljujući rebrastim ivicama, pametni telefon nikada neće iskliznuti iz vaših ruku. Ipak ovo kućište utiče na veličinu uređaja pa prilično velika Nokia 5.3 postaje još veća. Preko internet prodavnica možete kupiti ovo kućište ali ga proizvođač poklanja uz kupovinu aparata, što je dobra vest.

Ekran

Model Nokia 5.3 odlikuje 6.55 inčni ekran, rezolucije 720 x 1600 piksela, odnos stranica je 20: 9, a gustina ekrana je 268 ppi, dok je najavljen nivo osvetljenosti 450 nita. Ekran štiti Corning Gorilla Glass 3. Merenja u toku testiranja su pokazala osvetljenost od oko 430 nita, što se može smatrati kao deklarisanih 450 nita, uzimajući u obzir neizbežne greške prilikom merenja u laboratoriji. Uopšteno govoreći, takva osvetljenost je sasvim dovoljna za svakodnevni rad. Ali treba napomenuti da je ovo granična vrednost. Bilo bi mnogo bolje da ga odlikuje 500-600 nita.

Podešavanja ekrana su tipična. Kada je povezan sa punjačem, pametni telefon nudi prikazivanje screensaver-a (na snimcima ekrana ispod njega je crni ekran sa satom). Možete promeniti veličinu fonta, prilagoditi prelazak na tamnu temu.

Baterija

Pametni telefon poseduje bateriju od 4.000 mAh. U maloprodajnog kompletu nalazi se 10W punjač pa je za potpuno punjenje potrebno 2 sata 40 minuta.

Tokom testova, baterija je pokazala sledeće rezultate:

  • Pri maksimalnom osvetljenju možete uz WiFi 5GHt konekciju YouTube video sadržaje gledati 8 sati.
  • Call of Duty Mobile (Wi-Fi, maksimalno osvetljenje) - 6.5 sati
  • Osvežavanje stranice preko 5 GHz Wi-Fi, svakih 15 sekundi u Chrome pretraživaču, maksimalno osvetljenje - 10 sati, 20 minuta.

Uopšteno, dostupni su standardni indikatori. Samo se može primetiti da je vreme punjenja prilično dugo.

Kada govorimo o bateriji, treba napomenuti da pametni telefon može obezbediti 1.5 - 2 dana rada, kako je i navedeno od strane proizvođača. Činjenica je da ima „Adaptive Battery“ funkciju koja se bavi upravljanjem aplikacijama. Pametni telefon može obezbediti 5-6 sati rada ekrana. Na vama je da to vreme podelite na jedan ili dva dana.

Kamera

Kod ovog pametnog telefona glavna kamera se sastoji od 4 modula:

  • 13 MP glavna kamera sa otvorom blende f / 1.8
  • 5 MP senzor sa uglom vidljivosti od 118 stepeni
  • 2 MP senzor za makro fotografije
  • 2 MP senzor dubine

Interfejs kamere je standardan, postoji veštačka inteligencija koja prepoznaje scene, postoje filteri i efekti unapređenja fotografija.

U pogledu dizajna, Nokia i dalje veoma dobro se pokazuje. Modul kamere sa blicom u sredini izgleda zanimljivo.

Za početak - primer snimanja glavnim i širokougaonim kamerama.

Nekoliko primera fotografija nastalih po dnevnom svetlu. Karakteriše ih dobar kvalitet slike. Pametni telefon, bez ukrašavanja, prenosi ono što vidi. Za društvene mreže i Instagram odličan.

Snimanje selfija i portreta. Pametni telefon može snimiti slične slike i sa glavnom i sa prednjom kamerom. Međutim, zamagljivanje kod prednje kamere radi samo softver, dok glavna kamera ima 2 MP modul koji radi kao senzor dubine.

Primer snimaka nastalih prednjom kamerom

Primer portret fotografije nastale glavnom kamerom

Nokia 5.3 poseduje zasebnu 2MP makro kameru. Nije mnogo, ali i dalje možete da napravite zanimljive fotografije.

U promotivnim materijalima primećena je sposobnost pametnog telefona za noćno snimanje. Za snimanje u režimu „Night“ obezbeđen je senzor visoke osetljivosti. Kamera pravi nekoliko snimaka zaredom, sa različitim podešavanjima ekspozicije, koje se zatim spajaju jedna u drugu – te nastaje jedna fotografija.

Pametni telefon vam omogućava snimanje veoma dobrih fotografija obezbeđenim kamerama.

Performanse

Qualcomm Snapdragon 665 je dobro poznat čipset. Nokia 5.3 poseduje 4 GB RAM-a, internu memoriju kapaciteta 64 GB i zaseban microSD slot. Brzina RAM-a je 5.000 Mb / s.

U testovima performansi, pametni telefon ne čini čuda, ali vam omogućava da igrate sve igre trenutno dostupne u prodavnici aplikacija.

Rezultati glavnih testova.

Kao i uvek, lepo je da praktično nema smanjenja performansi i procesor ne popušta pod opterećenjem. Međutim, treba imati na umu da se prostor sa strana kamere znatno zagreje.

Opcije povezivanja

U pogledu komunikacionih mogućnosti, pametni telefon nije razočarao. Postoje Bluetooth 5.0 i Wi-Fi 5. Treba pomenuti da svaka Wi-Fi mreža na Nokia 5.3 modelu je potpisana. Tako imate Wi-Fi 5, ili Wi-Fi 4. Opis mreže je prisutan na svim ekranima.

Pametni telefon ima NFC. Možete da ga koristite za Google Pay ili druge opcije koje podržavaju beskontaktno plaćanje.

Ovaj pametni telefon je baziran na ogoljenom Androidu odnosno koristi standardni alat za pozivanje koji obezbeđuje Google. Nema mnogo podataka o obavljenim razgovorima.

Imati poseban Google Assistant taster više je nego korisno. Jedina mana je da se u podešavanjima taster može samo isključiti. Nemoguće je dodeliti ga nekoj drugoj funkciji. Čisti Android podrazumeva da je kontrola gestovima minimalna.

Utisci

Ako smart telefon posmatramo u celini, Nokia se pokazala kao dobar uređaj. Ažuriranje na Android 11 i 12, poseban slot za memorijsku karticu, tu je NFC, sistem od 4 kamere, veliki ekran od 6,55 inča. I naravno, potpuno odsustvo reklamnih aplikacija koje se ne mogu ukloniti.

Kao konkurenti mogu se identifikovati modeli kompanija Xiaomi, Realme i Samsung. Verujemo da je glavni konkurent i dalje Samsung A51. Po nešto višoj ceni na raspolaganju imate zanimljiviji sistem kamera i SuperAMOLED ekran.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024