Premijera: iPhone Xs, Xs Max i X R

Potpuno nova paleta modela izvedenih iz iPhone X modela
21:00 h - 12.09.2018
Apple je predstavio tri potpuno nova modela, koji donose mnogo noviteta koji do sada nisu viđeni na iPhone modelima. Prezentacija novih modela je održana u Cupertino, USA u novom Apple kampusu u sali Steve Jobs po prvi put. Kampus je ideja Steve Jobsa i ovo je za Apple vrlo bitan trenutak istorijski gledano.
Naslednici iPhone X modela se vizuelno ne razlikuju bitnije po spoljašnjem izgledu u odnosu na prethodnika, izuzev što je paleta boja i dostupna završna obrada bogatija nego ranije. Premijum Xs i Xs Max modeli imaju, pored Space Gray i Silver varijanti, i novu Gold boju koja izgleda fantastično u svojim blagim toplim tonovima, pa će biti vrlo popularna kolor varijanta.
Tri nova modela su raspoređeni u tri dijagonale. Najveći je iPhone Xs Max sa dijagonalom ekrana 6.5 inča u OLED tehnologiji, sledeći je jeftiniji model iPhone X R od 6.1 inča u staroj LCD tehnologiji i poslednji po veličini je iPhone Xs u 5.8 inča dijagonali u OLED tehnologiji. Ekrani u Xs modelima su sada zaštićeni novom tehnologijom, garantujući najviši stepen zaštite od grebanja i pucanja ekrana nego bilo koja tehnologija ranije viđenja u iPhone modelima. Apple iPhone Xs Max model ima novi Super Retina ekran sa većom rezolucijom nego ranije i to 1242x2688px u 458ppi gustini piksela. Običan iPhone Xs model ima rezoluciju istu kao iPhone X model i to 1125x2436 sa istom 458ppi gustinom prikaza. Apple je hteo da gustina piksela ostane ista na oba modela, pa je poveća rezoluciju na Max modelu da bi to postigao. Što se tiče jeftinijeg iPhone X R modela, on ima rezoluciju od 828x1792px u dosta slabijoj gustini piksela od svega 326ppi, dakle jeftiniji model je ima bitno lošiji ekran od premijum modela nove generacije ali je opet ekran na vrlo visokom nivou iako je LCD tehnologija u odnosu na konkurenciju na tržištu.
Svi ekrani imaju bolje dinamičke os obine i TrueTone podešavanje kolorita ekrana za što bolji prikaz. Svi modeli detektuju 120 u sekundi svaki dodir ekrana, što dozvojlava mnogo intuitivnije i preciznije korišćenje, a to će naročito doći dobro za one koji kucaju izuzetno brzo poruke, pa će odziv ekrana biti još brži. Prikaz na ekranu se osvežava 60 puta u sekundi, a ne 120 puta kao na iPad Pro modelima. Obzirom da nema Home tastara, sada se svi ekrani mogu probuditi jednostavnim dodirom ekrana kada je telefon u mirovanju. Novi iPhone Xs i Max modeli imaju još bolju zaštitu od vode i prašine i to u standardu IP68, prethodno IP67, što znači da moće da se potopi u dubinu do 2m na 30 minuta bez prodiranja vode u sam uređaj. Sada možete biti potpuno spokojni da novi iPhone Xs i Max model nikako ne može biti oštećen od tečnosti, a Apple je potvrdio da su sve testirali i sa napitcima kao što je pivo, vino i sokovi i da nije bilo nikakvog prodiranja vode u sam uređaj.
Senzori u usečenom delu prednjeg dela telefona, tzv. Notch, su gotovo identični kao na iPhone X modelu i nalaze se na svim modelima isto, nije bilo uklanjanja nekih mogućnosti na jeftinijem modelu. Ono što je bitna razlika jeste da je FaceID sada još brži i precizniji nego ranije, što ga dovodi u brzinu i funkcionalnost na tako veliku brzinu da će otključavanje biti trenutno.
Centralni deo nove generacije iPhone Xs, Max i R modela je svakako potpuno novi čipset A12 Bionic. Izrađen je u svega 7nm tehnologiji sa čak 6.9 miliona trazistora. Procesor i dalje ima 6 jezgara i to 2 snažnija i 4 efikasnija jezgra kao i do sada. Snažnija procesorska jezgra su 15% brži nego ranije, ali i čak 40% manjeg utroška energije nego ranije zbog nove 7nm tehnologije izrade pre svega što garantuje izuzetno dobre performanse baterije čak i kada je telefon opterećen sa zahtevnim aplikacijama ili video igricama. Ono što je novina jeste da grafički procesor sada ima 4 jezgra umesto 3, što uz novu tehnologiju daje 50% više performansi nego ranije.
U sam A12 Bionic je ugrađen i Neural Engine sa 8 jezgara koji sada procesira čak 5 milijardi operacija u sekundi, tj. 5.000.000.000 ako se napiše brojevima. Uz novi CoreML softver koji je čak 9x brži nego ranije sa svega 10% utroška energije nego ranije, i uz novi snažni Neural Engine dozvoljava aplikacijama pristup gotovo neograničenim mogućnostima veštačke inteligencije u realnom vremenu, tako da ćemo u budućnosti početi da vidimo veliki broj aplikacija koje će koristiti ove izuzetno velike potencijale novog Neural Enginea. Uz to, predstavljen je i novi ARKit2 za programare koji će dozvoliti nove Augemented reality primene, tipa detektovanje objekata u 3D prostoru i još preciznije merenje fizičkih objekata samo kamerom.
Glasovno komandovanje Siri je takođe dobila nove mogućnosti, pored bržeg izvršavanja, a to su izvršavanje kompleksnih zadataka definisani prečicama. Sada će Siri moći da radi malo komplikovanije zadatke nego ranije, što će je učiniti realno dosta korisnijom nego ranije. Siri se razvija sporo ali konstantno, pa očekujemo da će u narednim godinama sazreti u vrlo inteligentnog sagovornika koji će bez dodirivanja telefona moći da uradi veoma veliki broj funkcija.
Premijum modeli iPhone Xs i iPhone Xs Max imaju dve kamere, dok iPhone X R ima jednu kameru. Glavna kamera na zadnjoj strani je ista na svim modelima i radi se o 12MP f1.8 1.4 mikrometarskim pikselaima sa konstantnom optičkom stabilizacijom. Kod premijum Xs i Xs Max modela postoji i druga telephoto kamera koja dozvoljava 2x optički zoom. Ispod ove glavne kamere se nalazi novi jači i poboljšani blic koji sada proizvodi više svetla za još bolje fotografije.
Kamere iako bez prevelike rezolucije izgledaju nikada bolje, zahvaljujući čak 1 milijardi post-procesiranja svake fotografije u velikom broju koraka. Ono što je novina jeste da je procesor fotografija, tzv. ISP - image sensor processor, sada povezan direktno sa Neural Engine procesorom, koji u saradnji dozvoljavaju do sada neviđen nivo postprocesiranja snimljenih fotografija dajući slikama nivo kvaliteta koji trenutno mogu da postignu samo velike profesionalne kamere. Najbitnija mogućnost je Bokeh, tj. zamućenje pozadine kod portret fotografisanja, koja se može podešavati posle napravljenje fotografije i u nivou koji vama odgovara. Ono što je Apple uradio softverski jeste da je koprao nivo i izgled tog zamućenja direktno sa profesionalnih DSLR kamera, tako da pozadina sada izgleda filmski dobro zamućena stavljajući subjekat u još veći fokus. Ova mogućnost je dostupna kako na zadnjim tako i na prednjoj kameri. Novi Smart HDR će proizvesti još bolju fotografiju kada se fotografiše u slabom svetlu i senkama. Čak će i fotografisanje direktno u pravcu sunca biti lako, bez distorzije osvetljenosti slike. Treba napomenuti da sve mogućnosti postprocesiranja slike su dostupne u realnom vremenu i kada se snima i video. Novitet je i prisustvo 4 mikrofona koji sada snimaju pun stereo zvuk kod snimanja videa, konačno.
Baterije na novim modelima su iste ili veće, a uz novi čipset traju duže do par sati nego ranije, bez obzira na nove veće ekrane, tako d će autonomija sa novim iPhone Xs, Max i R modelima biti ista ili bolja nego ranije, a obzirom da su iPhone modeli poznati po odličnom trajanju baterija, sigurno je da neće biti zamerki u tom segmentu i na novoj generaciji iPhone modela.
Veliki broj kupaca se dosta bunio zbog nepostojanja Dual SIM iPhone modela. U novoj generaciji iPhone modela ovo će konačno biti moguće. U ovim modelima će postojati jedna fizička SIM kartica i jedna eSIM kartica koja će biti praktično dodeljivanje SIM broja bez fizičke kartice, ali je to mogućnost koju pre svega operateri moraju podržati. To je nova tehnologija koja će tek u narednim godinama biti prisutna na operaterima u širem smislu, tako da drugi SIM u vidu eSIMa nešto na šta ne treba računati. Interesantno je da na kineskom tržištu nije moguće koristiti eSIM, pa je Apple za kinesko tržište napravio poseban model koji će imati dve fizičke SIM kartice. Izgleda da oni koji baš žele da imaju 2 SIM kartice u iPhone modelu morati nekako da se dokopaju kineske verzije modela da bi imali pravi Dual SIM na svom iPhone modelu. Novi modeli podržavaju nove LTE gigabitne standarde i WiFi mreže, tako da što se tiče konektovanja neće biti zamerki takođe jer je tu tehnologija otišla daleko od potreba korisnika na dnevnom nivou.
Obzirom da će jeftiniji iPhone X R model biti vrlo tražen zbog čak oko $250 nižom cenom u sličnom pakovanju kao što je Xs i Xs Max model, pozabavićemo se malo ovim modelom detaljnije. Što se tiče boja ovde imamo potpuno drugačiju kolor paletu nego kod premijum modela: Crvenu, Žutu, Koralno belu, Crnu i Plavu. Zaštita nije IP68, već IP67 kao na iPhone X modelu. Model je izrađen od visokokvalitetno aluminijuma. Ono što je vrlo interesantno jeste da je A12 Bionic čip identičan kao na premijum modelima što nije očekivano. Interesantno je da ovaj model ima ekran veći od iPhone 8 Plus modela u gotovo identičnom kućištu. Interesatno je da ovaj jeftiniji model sem dvostruke kamere pozadi i LCD ekrana umesto OLED ekrana nije značajnije osakaćen u odnosu na premijum modele što će ga činiti vrlo atraktivnom opcijom dostupnoj malo široj populaciji nego premijum modeli.
Iz ponude se izbacuje iPhone X model potpuno i ostaje sledeća paleta: iPhone 7 koji startuje od $499, iPhone 8 koji startuje od $599, potom novi iPhone X R koji startuje od $749 sa 64GB i ima verzije od 128GB i 256GB, potom iPhone Xs koji startuje od $999 sa 64GB i ima i 256GB i čak 512GB verzijom i konačno iPhone Xs Max koji startuje od $1099 sa 64GB verzijom i isto sa 256GB i 512GB modelima. Prodaja startuje krajem septembra za iPhone Xs i Xs Max modele, a do kraja oktobra za jeftiniji iPhone X R model globalno.
Nema sumnje da je ovo najveće predstavljanje i najbolja paleta proizvoda koju je Apple ikada imao. Apple je ovime zadao vrlo snažan udarac konkuretima tako da će tržišna utakmica u narednom periodu biti vrlo dinamična.
A1 Srbija ostvarila najveće unapređenje kvaliteta mreže
Prema objavljenim rezultatima izveštaja Regulatorne agencije za elektronske komunikacije (RATEL) za 2022. godinu, A1 je operator koji je ostvario najveći pomak u unapređenju kvaliteta mreže sa osvojenih 86,98 poena (od mogućih 100), što je za od 4 poena više u odnosu na prethodnu godinu.

Prema zvaničnim RATEL podacima, ukupni internet saobraćaj koji se prenesi kroz A1 mrežu iznosi 38% ukupnog mobilnog interneta u Srbiji, što je nesrazmerno više u odnosnu na tržište, svedeno na prosečnu potrošnju po korisniku.

Kvalitet mreže drugu godinu zaredom potvrdila je i Ookla® - globalni lider u praćenju performansi mobilnih i širokopojasnih mreža, testiranju aplikacija i srodnih tehnologija i tvorca aplikacije Speedtest® proglasivši je za Najbržu mobilnu mrežu u Srbiji.

A1 Srbija postavila je do sada blizu 3.500 solarnih panela. Cilj je postizanje karbonske neutralnosti kroz smanjenje karbonskog otiska i postepeni prelazak na obnovljive izvore energije do kraja 2030.
16.dec 2022
A1 Cyber Security rešenja
Na svakih 11 sekundi desi se Cyber napad, što je stvorilo potrebu da se oformi potpuno nova ponuda sigurnosnih rešenja usmerenih na najranjivije tačke elektronske bezbednosti.

Kompanija A1 pruža napredne sisteme zaštite od elektronskih napada, kako putem bezbednog surfovanja, tako i putem bekapa podataka, ali i napredna rešenja poput Offensity Security Monitoring i zaštita od DDoS napada. Na raspolaganju je korisnicima čak i ako nisu u A1 mreži.

Više o ovim i drugim ICT rešenjima možete da saznate na prvoj ICT platformi u Srbiji – www.a1ict.rs.
10.nov 2022
Yettel mreža 100% zelena
Yettel je prva mobilna mreža u Srbiji koja koristi isključivo energiju iz obnovljivih izvora, za šta ima potvrdu nadležnih institucija Republike Srbije. Kompanija je lansirala i Eco bonus, novu digitalnu uslugu, čijom aktivacijom korisnici biraju da se u njihovo ime reciklira 4,6 kg plastičnog i 2,2 kg papirnog i kartonskog otpada na mesečnom nivou.

Naša mreža je 100% zelena, a iz programa reciklaže, u kom smo do sad reciklirali gotovo 350 hiljada uređaja, naučili smo da se korisnici rado uključe kada im ponudite konkretno rešenje - kaže Majk Mišel, generalni direktor Yettela.

Za više informacija posetite zvanični sajt Yettel operatera.
19.okt 2022
Novi oglasi za lakšu i bržu prodaju
Potpuno novi oglasi vam dozvoljavaju kreiranje naloga i lako dodavanje novih oglasa, ali i obnovu, izmenu cene i deaktivaciju postojećih. Možete pretraživati po brendu i ceni, ali takodje videti sve oglase samo za jedan odredjeni model u svim podvarijantama.
13.okt 2022
A1 mreža s najboljim korisničkim iskustvom
Prema najnovijem Izveštaju o iskustvu korišćenja mobilnih mreža u Srbiji nezavisne globalne kompanije za mobilnu analitiku Opensignal, A1 mreža beleži najbolje rezultate u 6 od ukupno 7 kategorija prema kojima se meri nivo zadovoljstva korisnika pri upotrebi mobilnog interneta.

Tokom prethodne godine izgrađeno je više od 130 novih baznih stanica, prošireni su radio kapaciteti za čak 60 odsto i povezano ukupno oko 850 baznih stanica optikom, što je rezultiralo da A1 mreža u potpunosti zadovoljava najviše tehnološke standarde i rastuće potrebe svojih korisnika.

Prilikom lansiranja brenda A1 Srbija, je jasno stavila do znanja da su kvalitet mreže, napredna rešenja i usluge i vrhunsko korisničko iskustvo, misija kompanije. Da i korisnici prepoznaju ovaj kvaltet potvrdio je i nedavno objavljen RATEL-ov izveštaj, po kom je A1 i zvanično mobilna mreža u koju prelazi najveći broj korisnika mobilne telefonije u Srbiji, u prvom kvartalu 2022. kao i tokom čitave 2021. godine.

Za više informacija posetite zvanični sajt A1 operatera.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2022