N93 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N93
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N93. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N93 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia N93

Standardna oprema
Nokia N93
128 MB miniSD kartica
Nokia Baterija BP-6M
Nokia Stereo slušalice HS-23
Nokia punjač za putovanje AC-4
Nokia adapter za punjač CA-44
Nokia kabl za povezivanje CA-53
Nokia Video kabl za povezivanje CA-64U
Zaštitna torbica CP-83
traka za nošenje oko ruke CP-84
DVD-ROM sa softverom - (Nokia PC Suite, Lifeblog, Adobe Photoshop Album Starter Edition, Adobe Premiere Elements 2.0, Home Media Server software)

Model Nokia N93 karakterišu dve šeme boja – crna i srebrna. Svetlija gama boja više odgovara ženama, dok gotovo svi muškarci biraju crnu varijantu. Nisam mogao da dokučim zbog čega žene biraju ovaj model telefona, s ozbirom da njegova veličina više odgovaraju muškom delu tržišta.

Za razliku od modela Nokia N90, kod kojeg smo imali priliku da vidimo rotirajući modul kamere, kamera kod modela N93 je stacionarna, a dizajn ovog modela snažno asocira na model Nokia N92. Ova dva telefona imaju slične dimenzije i gotovo ista tehnička rešenja. Dok je model Nokia N92 više test model za operatere koji pružaju uslugu mobilne televizije i nije dostupan u svim prodavnicama, N93 se prodaje širom sveta bez ograničenja na lokalne operatere.

Video klip izgled telefona (wmv, 21.7 Mb)

Gornja polovina telefona se može zakretati – dupli zglob je smešten sa desne strane uređaja. Telefon možete otvarati kao bilo koji drugi model na preklapanje ili gurnuti gornje deo sa strane tako da će ekran biti horizontalno okrenut u odnosu na prvobitan položaj. Drugi stepen slobode omogućava okretanje glavnog ekrana oko svoje ose, što podseća na portabl video kamere koje koriste isti mehanizam. Ovo vodi ka različitim režimima koje sistem automatski prepoznaje. Tako, kada je na primer ekran okrenut ka vama i upravan na glavni blok telefona, uređaj će sam uključiti kameru bez vaše pomoći. Neki uređaji kompanije Voxtel, Samsung D550 i Samsung D300 rade na isti način.

Kvalitet izrade je dobar, detalji dobro podešeni i nema propusta među njima. Ukoliko pomislite da problem ovog telefona može predstavljati činjenica da poseduje samo jedan zglob koji povezuje dve polovine uređaja nemate razloga za brigu. Zglob je izuzetno pouzdan i čak ako upotrebite svu svoju snage nećete uspeti da razdvojite dve polovine jednu od druge.

Eksterni ekran je postavljen na prednji panel i karakteriše ga rezolucija 128x36 piksela i prikazuje 65.536 boja (TFT). Ekran prikazuje ne samo standardnu statusnu liniju sa osnovnim indikatorima, već i jednu dodatnu tekstualnu koja prikazuje trenutno vreme u režimu mirovanja. Pri dolaznom pozivu na ovom ekranu se pojavljuje broj pozivaoca, naravno ovaj ekran vam neće prikazati i sliku onoga ko zove. Okretanje gornje polovine tako da interni ekran bude sa gornje strane nije moguće – to je osobenost sličnih dizajna uređaja. Čak i pri sunčevoj svetlosti ispisi na ekranu se mogu lako čitati, ali morate prvo pronaći odgovarajući ugao. Prisustvo eksternog ekrana je glavna privlačnost ovog modela kao i činjenica da je on obojen, što poboljšava celokupni utisak. Po mom mišljenju eksterni ekran je mogao da bude i monohromatski s obzirom da on obezbeđuje samo minimum informacija. Ekran se može menjati uz pomoć dodatnih pozadina kojima se pristupa preko menija.

Zvučnik je smešten ispod ekrana i mada je i dalje dovoljno glasan ipak ne može da nadvlada onaj koji je ugrađen u model Nokia N91. Stranice gornje polovine uređaja su oivičene tankom linijom plastike što glomazan izgled čini manje evidentnim. Sa donje strane uređaja nalaze se Infrared utičnica i otvor za traku za nošenje uređaja oko vrata. Ovaj detalj deluje pomalo čudno jer bi bilo logičnije da se model N93 nosi oko ruke. Nošenje oko vrata može izazvati određene smetnje.

Standardni interfejs konektor Pop-Port i utičnica za punjač su smešteni na levoj strani uređaja. Pop-Port je prekriven plastičnim zatvaračem koji se lako skida. Slot za proširenje memorije miniSD karticom koji je zaštićen plastičnim zatvaračem pričvršćenim za kućište je pozicioniran nešto više ka gornjoj strani uređaja. miniSD kartica može biti kapaciteta do 2Gb. Uređaj podržava izmenu kartice bez isključivanja, mada ne bih na taj način preporučio menjanje kartica ukoliko na njima skladištite aplikacije kao i različite media fajlove.

Taster za uključenje i isključenje uređaja se nalazi na gornjoj ivici uređaja, a isti taster služi i za menjanje profila kada je uređaj u režimu mirovanja.

Gornju desnu stranu telefona karakteriše taster za podešavanje kamere. Taster za okidanje, označen crvenom bojom, preuzet je sa digitalnih fotoaparata kao i prsten koji se zakreće i služi za zumiranje. Navigacioni taster sa OK tasterom koji je smešten u njegovu unutrašnjost, nalazi se nešto niže i koristi se za promenu režima kamere i kretanje kroz menije. Ovaj taster omogućava lako upravljanje funkcijama telefona jednom rukom; ipak dimenzije telefona nisu baš pogodne za lako rukovanje. Flash taster postaje prekidač lampice u režimu mirovanja – istini za volju ovo bi mogla da mu bude i jedina funkcija jer pri fotografisanju sa i bez blica se ne primećuje neka velika razlika jer je blic prilično slab. Bočni OK taster otključava i zaključava tastaturu i, ponavljam, teško da će imati primenu. Taster Shutter prebacuje eksterni ekran u monohromatski režim rada i u tom slučaju na njemu se prikazuju datum i vreme.

Razlog zašto je kamera integrisana u gornji okvir nije u njenim dimenzijama, već u prisustvu optičkog zuma. Veličina matrice ostaje prilično mala i iznosi 4.5x5.5mm, mada kvalitet slika nije daleko od konkurencije. Ipak implementacija staklenih sočiva i znatna dužina fokusa omogućavaju dobre rezultate. Mali poklopac koji pokriva sočivo može biti pričvršćen za kućište trakom. Sve u svemu proizvođač je uspešno kreirao iluziju male amaterske kamere.

Kada telefon otvorite ugledaćete interni ekran sa CIF kamerom lociranom iznad njega – koja ima ulogu kod video poziva, a sa njom možete i slikati fotografije. Ova kamera je poseduje blic, tako da sa njom možete slikati i u tami.

Oblast oko ekrana sadrži dva tastera, za izvršenje različitih funkcija u nekim aplikacijama, ali njihova očigledna namena postaje jasna u režimu kamere – oni služe za pozivanje naprednih opcija menija. Istina je da je teško koristiti ove tastere usled znatne težine uređaja, mada kada uređaj držite sa strane oni su više nego zgodni za rukovanje.

Interni ekran usvaja standardnu tehnologiju svoje generacije. U pitanju je QVGA rezolucija 240x320 piksela. Dok je model N80 posedovao ekran dijagonale 2.2 inča, model N93 ima još veći ekran dimenzije 2.4 inča – iako je proizvođač odbio ideju da u ovaj model ugradi telefon modela N90 (352x416 piksela), ovaj ekran je i dalje veoma dobar. Očigledno je kompanija ostavila na stranu rešenje sa modela N90 za neke sledeće generacije N serije. Ekran ima mogućnost da prikaže 262.144 boje što je sasvim dovoljno za svakog korisnika. Slično novim TFT ekranima i ovaj ekran je opremljen tankim ogledalcem koje sprečava da ekran bledi kada sunčevi zraci padaju na njega. Ista tehnologija je primenjena na modele Nokia N80 kao i Sony Ericsson K790/K800. Zahvaljujući ovom tankom sloju, ugao gledanja kod ovog modela dostiže 1600. Premda ovaj parametar nije od nekog velikog značaja za mobilne telefone sem ukoliko ne želite da sa prijateljima gledate neki video klip, ali opet ekran je suviše mali za takvu vrstu zabave.

Boje na ekranu su svetle i snažne a informacije se lako mogu očitati. Još uvek nisam govorio o snimcima napravljenim ugrađenom kamerom koji izgledaju sjajno i iskorišćavaju pun kapacitet ekrana. Ne računajući ekran modela N90, ekran ovog modela je najbolji u svojoj klasi.

Tastatura poseduje indikator pozadinskog osvetljenja koji se može isključiti ukoliko je neophodno. Tasteri su prilično veliki i mekani; doživljaj je fantastičan, mada bih teško i mogao da zamislim da bi neko mogao očekivati nešto drugačije kada telefon poseduje ovako veliko kućište. Programabilni tasteri su u koloni ispod seta navigacionih tastera a na ovom telefonu ne postoji džojstik. Površina tastature je bele boje, što je ne čini vidljivom baš u svim situacijama ali ne stvara ni mnogo problema.

Telefon poseduje nekoliko neuobičajenih tastera, na primer programabilni reset taster sa zadnje strane uređaja. Nakon uklanjanja poklopca sa zadnje strane koji veoma dobro naleže na kućište, ugledaćete slot SIM kartice i bateriju. Telefon podržava zamenu kartice bez isključivanja, mada nije preporučljivo menjati kartice dok je smart telefon uključen.

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1100mAh oznake BP-6M. Proizvođač tvrdi da baterija obezbeđuje 240 sati rada telefona u režimu mirovanja i do 5 časova u režimu razgovora (GSM opsezi) ili skoro 3 časa u UMTS mrežama. Pri testiranju baterija je trajala 1 dan, a u tom vremenskom periodu smo intenzivno koristili kameru dok je Bluetooth konstantno bio uključen. Ukoliko pri upotrebi ne koristite mnogo ove servise, baterija bi mogla da vam traje i dva dana, kao i kod svih modernih Nokia smart telefona. Potpuno punjenje baterije traje nešto više od 2 časa.

Meni i ostale karakteristike

Platforma na kojoj je ovaj model baziran razlikuje se od najnovijih telefona N serije, uključujući N91. Procesor radi na 314MHz, što je dokazano testovima, a postignuti rezultati su veoma dobri. Količina operativne memorije je 32Mb, dok je za potrebe korisnika odvojeno 50Mb. Količina memorije nije naročito velika, naročito ukoliko slikate fotografije kamerom visoke rezolucije, tako da prva stvar koju treba da kupite ukoliko planirate da slikate dosta fotografija jeste memorijska kartica kapaciteta 2Gb.

Video klip, pokazuje kako meni funkcioniše u vertikalnom režimu (wmv, 3.1 Mb)

Video klip, pokazuje kako meni funkcioniše u horizontalnom režimu (wmv, 10.1 Mb)

Konstantan razvoj interfejsa je doveo do činjenice da danas Noka smart telefoni imaju audio i video ulaze, što čini mogućnim povezivati ih na uobičajene kućne uređaje. Kabl poseduje standardni „tulip“ konektor sa jedne strane i Fast-Port sa druge. Telefon podržava sledeće standarde: PAL i NTSC. U meniju podešavanja možete odabrati geometriju ekrana – 16:9 ili 4:3. Na ovaj način signal će biti odmah prepoznat i slika će se pojaviti i na telefonu i na TV-u. Na ovaj način možete ne samo pregledati video klipove ili slike, već i igrati igre, pretraživati meni i činiti što god želite. Ali glavni razlog postojanja ovog kabla je ipak gledanje multimedijalnih sadržaja, igre ne izgledaju naročito dobro na TV-u a meni je na taj način teško pretraživati.

Trenutno postoji samo nekoliko telefona koji imaju mogućnost interakcije sa kućnim uređajima a najpoznatiji primer je Samsung D600. Na ovaj način takođe možete gledati prezentacije ili Office dokumente, potrebno je samo da pokrenete odgovarajuću aplikaciju.

Osim kablom, postoji još jedan pogodan način da prikažete multimedijalni sadržaj na ekranu TV-a ili PC-a – signal se može preneti preko WiFi-a. Za ovo morate posedovati određeni softver na PC-u ili specijalni multimedijalni centar koji podržava WiFi. Tehnički, rad sa ovakvim tehnologijama nije ništa teži nego slanje fajla preko Bluetooth-a. U budućnosti će se koncept „inteligentne kuće“ razvijati a sve više i više uređaja će podržavati povezivanje sa mobilnim telefonima.

Telefon podržava Dual Transfer režim (DTM) koji omogućava prenos glasa i podataka GSM/EDGE mrežama istovremeno. Ovaj telefon je uređaj klase A (multi slot klase 11). Ovo je zgodna mogućnost koja smart telefon čini bližim UMTS terminalima koji ovu funkciju imaju kao podrazumevanu. Treba napomenuti da u slučaju da operater ne podržava DTM nema mogućnosti za njegovo korišćenje. Istovremeno i dalje postoji EDGE klase B, multi slot klase 32.

Telefon se može povezati sa PC-jem preko USB-a. Postoje tri režima od kojih možete odabrati jedan koji će biti automatski omogućen kada povežete telefon sa PC-jem.

Mass storage – možete povezati telefon kao uređaj za skladištenje, za ovaj režim nisu potrebni driver-i;
PC Suite – standardni režim;
Picture Bridge – ovaj standard podržava direktno povezivanje sa štampačem.

Što se tiče Bluetooth modula nema potrebe ni pominjati njegovo prisustvo jer je postao vrsta standarda za smart telefone. Verzija Bluetooth-a kod ovog modela je 1.2 i sledeći profili su podržani: Osnovni profil za štampanje, Profil za generički pristup, Profil za komunikaciju preko serijskog porta, Dial-up mrežni profil, Profil za slušalice, Handsfee profil, Profil za generičku razmenu objekata, Profil za „guranje“ objekata, Profil za transfer fajlova, Profil za osnovnu izmenu slika, Profil za pristup SIM kartici, Human interface Device profil. Nekoliko konekcija se može izvršiti istovremeno. Takođe ovaj model ne poseduje podršku za A2DP profil (stereo slušalice).

Uređaj poseduje podršku za WiFi (IEEE 802.11 g). Podržani su svi sigurnosni standardi: WEP, WPA, WPA2 koji su maksimalno unapređeni, mada ih je teško porediti sa Zero Configuration u Windows Mobile-u po pitanju pogodnosti i povezivanja. Uređaj podržava Universal PnP standard (UpnP), koji je naslednik žičnog standarda PnP. Uz pomoć ovog standarda i korišćenjem WiFi možete slati slajdove na TV, muziku na stereo sisteme i fotografije na štampač. U nekim tačkama UpnP je sličan upgrade-u preko infrastrukture (kao WiFi na primer), naročito ako ga poredite sa servisima poput Bluetooth-a, prema kojima izgleda kao naprednija verzija softvera. Za sada podrška ovog standarda je interesantna sa teorijske tačke gledišta, mada još uvek nije potpuno podržan. Ipak kada vidite listu kompanija koje ga podržavaju shvatate da je ta lista impresivna.

Muzički plejer nije pretrpeo nikave promene u izgledu, ali stoji činjenica da uređaj sada ima potpunu podršku za OMA DRM 2.0 i Janus DRM iz Microsoft-a. Ove tehnologije su trebale da budu prisutne i kod modela Nokia N91, ali proizvođač nije mogao da to uradi na vreme, tako da su izostale kao i kod još nekih modela. Ali do momenta kada je Nokia N93 izdata , zaštita od kopiranja je potpuno spremna.

Podrška za Janus DRM znači potpunu sinhronizaciju sa Windows Media Player-om 11 pa kada je povezan preko USB-a, uređaj isključuje mrežnu blokadu i nudi sinhronizaciju sa ovim softverom. Na taj način možete prebacivati liste pesama i pesme sa računara na telefon.

Music Library (muzička biblioteka) nudi pregled svih muzičkih fajlova uskladištenih u memoriji telefona ili na memorijskoj kartici. Numere takođe mogu biti sortirane po žanru, izvođaču, albumu ili kompozitoru. Biblioteka može biti automatski ažurirana kada dodate nove muzičke fajlove. Loša vest za one koji planiraju da skladište veliku muzičku kolekciju na telefon je što kod ovog modela uopšte ne postoji funkcija pretraživanja. Možete samo da pregledate nove numere manuelno preko odgovarajuće sekcije. Sve u svemu plejer je sličan onima koje poseduju drugi modeli koje proizvodi Nokia, izuzev modela N91. Što se tiče kvaliteta zvuka on je uobičajen i različit od onoga kod modela Nokia N91.

Telefon podržava sledeće muzičke formate: eAAC+, AAC+, M4A, MPEG-4 ACC LC, LTP, MP3, AMR-NB, AMR-WB, 64-tonske MIDI, WMA. Najinteresantniji su mp3 (svi bitrate-i su podržani uključujući i promenljive), AAC u svim režimima (za iTunes korisnike) i aktivno promovisan WMA iz Microsoft-a.

Za svaku listu pesama možete odabrati nasumičnu reprodukciju kao i ponavljanje jedne ili svih pesama. Postoji nekoliko prethodno instaliranih ekvilajzera, kao i mogućnost manuelnog podešavanja. Što se tiče ekvilajzera nećete primetiti neku veliku razliku u zvuku između njih. Plejer može da se minimizuje a u tom slučaju ćete videti naziv pesme i vreme reprodukcije na ekranu u režimu mirovanja.

Ugrađeni FM radio podržava Visual Radio upgrade, što znači da tekst i slike mogu da se preuzmu sa sajta radio stanice. Ova funkcija deluje prilično egzotično i ima sve više poklonika. Što se tiče običnog radija uređaj podržava frekventne opsege ne samo od 87.5 do 108mhz već i od 76 do 90mhz.

Nokia web pretraživač – standardni pretraživač, razlikuje se od onih koje smo videli kod prethodnih modela, sličan je onome kod modela Nokia N80. U pitanju je open source pretraživač koji će pažnju privući tek na sledećim modelima.

Jedan od hendikepa pretraživača je njegov koncept u celini, naime, on prikazuje strane na način na koji su dizajnirane, bez ikakve optimizacije sadržaja koji bi odgovarao sposobnostima uređaja. Slike su doduše smanjene da stanu na ekran, ali i dalje ćete morati da skrolujete ekran ne samo vertikalno već i horizontalno. Jedna od glavnih briga je što pretraživač preuzima sve što se nalazi na stranici. Napravili smo mali test otvarajući istu stranicu ugrađenim pretraživačem i Opera mini pretraživačem. Opera-in softver koristi posrednički server za optimizaciju sadržaja i smanjenje slika. Razlika je neverovatna u 3G mreži: početna stranica veličine 220kb se ugrađenim pretraživačem otvara za 6 sekundi dok Opera Mini isti zadatak izvrši za 3 sekunde. Dalja istraživanja su prikazala sličnu statistiku. U EDGE/GPRS mrežama jasno je da je Opera Mini bolje rešenja, mada je i ugrađeni pretraživač dobro rešenje za one koji preferiraju čuvanje stranica kojima su pristupili.

Naravno, uvek postoje korisnici koji zahtevaju da sadržaj bude prikazan onakav kakav jeste, bez ikakvih modifikacija. Za njih je ugrađeni pretraživač interesantan, ali za većinu korisnika ovaj pretraživač će biti prilično skupa igračka u slučaju da ga koriste često, ukoliko njihov operater ne podržava neograničen prenos podataka.

Sa druge strane nedostaci koje smo pomenuli će nestati 3 do 4 dana nakon što počnete da radite sa pretraživačem. Kao prvo treba da shvatite da ne treba skrolovati stranu pre nego što se cela otvori, jer u suprotnom može doći do kraha pretraživača. Pretraživač takođe poseduje mini-map tehnologiju, tako da kada držite kursor u bilo kom pravcu videćete malu sličicu strane i crveni krstić koji ukazuje gde se na strani trenutno nalazite. Sve u svemu skrolovanje strana uz pomoć mini map-a je olakšano, mada nije toliko brzo na velikim stranama. Sve strane se mogu odabrana u opsegu od 50% do 125% (jedan korak je 25%). Odjednom se može otvoriti pet stranica u različitim prozorima, a u slučaju da su strane „bogate“ može se desiti da ostanete bez memorije, o čemu će vas uređaj obavestiti.

Drugi problem je sekcija posećenih strana pretraživača, gde možete videti sličice strana koje ste posetili. Ovde je malo nejasno zašto se tražne stranice učitavaju ponovo iz početka. Bookmarks-i su uobičajeni, imaju funkciju automatskog kompletiranja za posećene strane.

Jedna od interesantnih stvari vezanih za ovaj pretraživač je mogućnost vršenja pretrage u okviru jedne stranice, uključujući lokalne jezike. U evropskim verzijama će biti podržani svi kodni rasporedi.

Brzina rada pretraživača je dobra, prilikom testiranja nismo imali problema sa ovim parametrima, a najvažnije je da nekoliko aplikacija može biti aktivno u isto vreme. Ukupni utisak je da je u ovom trenutku ovaj pretraživač interesantan ali poseduje i neke slabe tačke. Treba da potrošite nekoliko sati da naučite kako radi i najvažnije je da sačekate sa se strana otvori u potpunosti.

Performanse. Zahvaljujući činjenici da je ovaj uređaj izgrađen na istoj hardverskoj platformi kao i Nokia N91, kao i neki drugi smart telefoni iz kompanije Nokia, jedina promena koju možete primetiti je drugačija rezolucija ekrana. U 3D paketu videli smo sporije performanse, dok smo u Jbenchmark-u 1 i Jbenchmark-u 2 videli bolje rezultate u odnosu na model Nokia N91. Objašnjenje za ovu pojavu je jednostavno – Java je optimizovana.

Nokia N91
Nokia N93
JBenchmark 1
5483
6701
Detalji
Tekst
1425
1842
2D Oblici
1349
1660
3D Oblici
745
783
Brzina popunjavanja
495
368
Animacije
1469
2048
Širina ekrana
176
240
Visina ekrana
144
320
Kolor ekran
podržava
podržava
Broj boja
16777216
16777216
Dvostruki bafer
podržava
podržava
Ukupna količina memorije
819200
819200
Slobodna memorija
368252
349192
CLDC - 1.1.1
Microedition Profile MIDP-1.0 MIDP-2.0
Nokia N91-1/1.0606.009.05

 

Nokia N91
Nokia N93
JBenchmark 2
485
638
Detalji
Manipulacija slikama
335
410
Tekst
710
897
Sprajtovi
504
617
3d Transformacije
789
1019
Korisnički interfejs
281
457
Širina ekrana
176
240
Visina ekrana
144
320
Kolor ekran
podržava
podržava
Broj boja
16777216
16777216
JPEG podrška
podržava
podržava
Transparentnost (Alfa nivoa)
256
256
Ukupna količina memorije
819200
819200
Slobodna memorija
361860
297612
CLDC - 1.1
Microedition Profile MIDP-2.0
Microedition Platform: Nokia N91-1/1.0606.009.05
Microedition Encoding: ISO-8859-1

 

Nokia N91
Nokia N93
JBenchmark 3D HQ
202
132
JBenchmark 3D LQ
333
132
Trouglova/s:
51904
4450
kTeksela/ss:
2191
299
Širina ekrana (slike):
176
240
Visina ekrana (slike):
208
320
3D podsistem
M3G Verzija:
1
1
Antialaising:
ne podržava
ne podržava
True color:
ne podržava
ne podržava
Dithering:
ne podržava
ne podržava
Mipmapping:
podržava
podržava
Korekcija perspektive:
podržava
podržava
Osvetljenje lokalne kamere:
ne podržava
ne podržava
Maksimalni broj svetala:
8
8
Maksimalne dimenzije pogleda:
1024
1024
Maksimalne dimenzije teksture:
256
256
Maksimalne dimenzije sečenja sprajtova:
256
256
Maksimalni broj transformacija po verteksu:
4
4
Broj jedinica teksture:
2
2
Ostala svojstva:
Kolor ekran
podržava
podržava
Broj boja
16777216
16777216
Transparentnost (alfa nivoa)
256
256
Dvostruki bafer
podržava
podržava
Ukupna količina memorije:
1024
819200
Slobodna memorija:
1024
299304
MicroEdition Configuration
CLDC-1.1
CLDC-1.1
MicroEdition Profiles:
MIDP 2.0
MIDP 2.0
Microedition Platform:
Nokia N91-1/1.0606.009.05
Nokia N91-1/1.0606.009.05
Microedition Encoding:
ISO-8859-1
ISO-8859-1
Microedition Locale
en
en
Microedition Communication ports:
COM0, IR0, USB0, BT0-BT-63
COM0, IR0, USB0, BT0-BT-63
Microedition Hostname:
localhost
localhost
3.1.0

Zaključak

Nije bilo nikakvih problema sa kvalitetom prijema signala, glas sagovornika je savršeno jasan. Jačina zvuka pri reprodukciji 64-glasovnih polifonih melodija je prosečna ali pošto možete koristiti i MP3 fajlove kao melodije polifonija i nije toliko bitna. Vibracija je slabija od proseka, pa je ponekad teško možete osetiti.

Što se tiče video snimanja – ovaj model je trenutno najboli na tržištu, isto važi i za kvalitet fotografija, mada postoji mala razlika kada se uporede fotografije sa onima koje su načinjene Sony Ericsson K790/K800 modelima, ali ona nije značajna.

Jedna od neubičajenih činjenica je prisustvo prethodno instaliranog softvera koji može da radi sa Office dokumentima, uključujući QuickOffice, koji je jedna od najboljih aplikacija za Symbian. Na telefonu takođe postoji i PDF-čitač. Sve ove aplikacije su dostupne i na postojećim modelima smart telefon, ali treba platiti licencu.

Nedostaci ovog modela su: ograničenje snimanja Diktafonom na 1 minut, što je prilično zastarelo. Druga mana je veličina telefona koji je suviše velik. Razlog za ovo je modul kamere ali i drugi delovi telefona. Na primer sličan proizvod iste kompanije Nokia N80 je manji. Proizvođač tvrdi da uređaj podržava full screen video reprodukciju u horizontalnom režimu, mada koliko god se trudili uvek smo na ekranu imali kontrolne ikone i video klip nije bio preko celog ekrana. Sem ovih beznačajnih detalja, telefon nema nekih specijalnih problema, platforma na kojoj je izgrađen je prilično prostrana i pouzdana.

Uređaj se u prodaji pojavio u mesecu julu i za sada nema direktnih konkurenata. U pitanju je još jedan inovativni model za tehnološke pionire, uključujući one koji traže mogućnost video snimanja u pristojnom kvalitetu. Uređaj će biti odlično rešenje za one koji zaista imaju potrebe za svim ovim karakteristikama. Na tržištu se istovremeno nalazi model nokia N80 koji je namenjen širem auditorijumu, tako da treba videti kako će se ponašati Nokia N93 koji je hibrid modela N91 i N80 a takođe poseduje i 5mpx kameru. Model Nokia N93 treba i da bude smatran kao model na kojem kompanija isprobava nekoliko novih tehnologija.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024