KRZR K1 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Motorola KRZR K1
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola KRZR K1. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola KRZR K1 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Motorola KRZR K1

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija
Punjač
Žične slušalice
USB-kabl
CD sa softverom za mobilni telefon
Memorijska kartica (Dostupnost i kapacitet varira u zavisnosti od regiona)
Uputstvo za upotrebu

Motorola je poznata kao proizvođač koji je fokusiran na razvoj privlačnih oblika kao i kreiranje novog koncepta dizajna za svoje proizvode. Inženjeri ove kompanije su uvek u potrazi za novim materijalima koji se zatim postepeno primenjuju na novim rešenjima. Treba imati na umu da je Motorola bila prva koja je metalno kućište načinila masovno prihvaćenim i takođe da je razvila oblike kao što su telefoni na preklop, koji imaju mogućnost rotiranja i pored svega toga ponudili i veliki broj „slim“ uređaja. Budući da se dosta pažnje pridaje spoljašnjem izgledu uređaja kompanija nema baš uvek savršeno rešenje za unutrašnji sadržaj telefona. Po izdavanju, veliki broj uređaja obično nije značajan ni po jednoj specifikaciji, zbog toga što je glavni adut izgled a u tom polju Motorola skoro da i nema konkurenciju. Kada je predstavljen RAZR spektar, kompanija je postala svesna činjenice da je izradila proizvod koji je masovno prihvaćen, ali nisu svi korisnici bili zadovoljni njegovim izgledom. Moje mišljenje je da je svako ili skoro svako ko je to želeo već odavno kupio ovaj proizvod ali njegova stopa prodaje se ni danas ne smanjuje. Veoma je teško pratiti RAZR uspeh ali Motorola nije odustala od takvih pokušaja. Proizvodnja novih proizvoda pod senkom ovakvom komercijalnog uspeha porušila je sve barijere – na primer, Motorola PEBL U6, čiji su dizajn i korišćeni materijali veoma dobri nije postao najprodavaniji ali oni koji su kupili ovaj uređaj vole ga najviše zbog njegovog izgleda. Slična stvar se desila i sa telefonom Motorola V80, ljudi su se bukvalno zaljubljivali u ovaj model ali na kraju nije postao masovno rešenje.

Sudbina Motorola-e KRZR je drugačija budući da je to vrhunski pomodni uređaj koji postiže veliku prodaju. Prvi utisak je da je ovaj model veoma uzan ali to je pogrešan utisak. Dimenzije uređaja su 103x42x16mm a težak je 102 grama. Ove dimenzije su iste kao i one kod modernih telefona na preklop, sa kliznim mehanizmom kao i „candy-bar“ uređaja. Visina KRZR modela i širina su najsličniji modelima Sony Ericsson K800i i Samsung E900 (malo je manje visine). Ali KRZR ostavlja utisak nižeg i tanjeg uređaja. Stvar je u tome što prednja strana ima efekat ogledala što dozvoljava svetlosni odraz koji ga takvim čini. Bočne strane su obojene istom bojom ali su pokrivene završnom mat obradom što pruža osećaj lakoće kada se uređaj drži u ruci.

Video klip, izgled i upoređivanje dimenzija telefona (wmv, 16.3 Mb)

U smislu veličine i osećaja dodira, ovaj model je sličan telefonu Nokia 8800, u najmanju ruku pruža isti osećaj. Pod ovim ne podrazumevam korišćeni materijal već utisak koji stvaraju dimenzije telefona, težina i izgled. Sa jedne strane tu je odsjaj metala a sa druge strane odsjaj staklene površine.

Neki korisnici tvrde da KRZR izgleda tako dobro zahvaljujući manjoj širini u odnosu na RAZR, odnosno da je lakši za obuhvatanje.Neki korisnici tvrde da KRZR izgleda tako dobro zahvaljujući manjoj širini u odnosu na RAZR, odnosno da je lakši za obuhvatanje.

Efekat ogledala na prednjoj strani donosi efekat sjajnog kućišta – svetlost ga bukvalno oživljava. Pod različitim svetlosnim uslovima uređaj izgleda drugačije, međutim, najveći nedostatak KRZR površine je što predstavlja magnet za otiske prstiju. To je jedan od uređaja koji se najlakše prljaju, tako da ćete uvek morati da ga brišete. Pored toga, neophodno je brisati sočiva kamere inače nećete biti zadovoljni snimljenim fotografijama.

Što se tiče mehaničkih problema, staklo ne prouzrokuje nikakve probleme. Veoma je čvrsto ali i dalje postoji mogućnost da se polomi, tehnologija proizvodnje i postavljanja već je dokazana na modelu Motorola PEBL. Staklo je dovoljno debelo i uvek podseća na PEBL, tako da bi se moglo reći da je malo verovatno da će se razbiti pri padu.

Telefon je dostupan u dve kolor verzije – plava i srebrna. Nije teško pretpostaviti da će se pojaviti u još nekoliko boja. Naime, crvena se već očekuje u februaru, dok će se verzija u ljubičastoj boji pojaviti uskoro u maloprodaji. Uzimajući u obzir činjenicu da Motorola-ini modeli doživljavaju izmene boja sa pravom se to može očekivati i kada je u pitanju ovaj telefon. Crni uređaj trenutno je dostupan na azijskom tržištu kao ekskluzivno izdanje evropskog modela za učesnike „Voyager of Discovery“ kao i za neke VIP osobe. Verzija u ovoj boji se u slobodnoj prodaji može očekivati na proleće.

Spoljni ekran je ugrađen u površinu; odlično je vidljiv, kao i prikaz digitalnog sata na vrhu koji nimalo ne kvari izgled uređaja. STN-ekran rezolucije 96x96 piksela (19x16mm) je tipičan za telefone na preklop kompanije Motorola a ima mogućnost prikazivanja 65.536 boja. Zbog obojenog stakla slika bledi pri direktnim sunčevim zracima tako da je neophodno pronaći pravi ugao da bi se informacije mogle pročitati.

U režimu mirovanja na spoljnom ekranu se nalazi statusna linija, trenutno vreme i ikona prispele poruke, ukoliko postoji neka. Ukoliko se broj sa kojeg vam je upućen poziv nalazi u imeniku i ukoliko mu je dodlejena slika ona će zauzeti celokupan ekran, mada će njen kvalitet biti lošiji zbog niske rezolucije ovog ekrana.

Kod KRZR-ove CDMA edicije namenjene azijskom tržištu kao i kod one za američko tržište, na površini kućišta senalaze tasteri namenjeni plejeru. Pored ovoga, postoje i razlike između izdanja telefona namenjenog azijskom i američkom tržištu: u Aziji, korisnici koriste CDMA 800MHz područje, dok američka edicija podržava 1900MHz. Za azijsko tržište unutrašnji ekran ima rezoluciju 240x320 piksela i dijagonalu dimenzija 2’’. Istovremeno, kamera je „poboljšana“ na 1.3Mpix za tržište SAD. GPS je podržan u oba slučaja. Ali sve u svemu, ove dve edicije se dosta razlikuju, ono što im je zajedničko su krivine i oblik kućišta. Sem hardverskih promena, ova dva telefona rade na različitim JUIX verzijama, što postaje evidentno ne samo po prethodno instaliranim aplikacijama, već i po interfejsu. Azijski modeli pokazuju unapređenja u izgledu interfejsa, kao i u aplikaciji kamere i horizontalno postavljenim ikonama, dok evropsko izdanje ima tipičniji izgled.

Svi elementi dizajna su pažljivo razrađeni. Rešetka zvučnika je postavljena na prednji panel. Pri punjenju odgovarajuća ikona se odmah pojavljuje; Bluetooth status je prikazuje plavim indikatorom.

Bočne stranice „šarki“ su obojene tako da se dopunjuju sa izgledom kućišta. Zadnja strana uređaja je napravljena od plastike a tu se nalazi i antena. Istovremeno, strane su prošarane – ovo bi moglo da izgleda samo kao beznačajan ukras, ali činjenica je da ovi ukrasi transformišu bezličan uređaj u solidno i privlačno rešenje.

Poklopac baterije je napravljen od metala i prekriven mekim slojem, koji je baršunast na dodir. Cela zadnja strana je slična zadnjem poklopcu, što čini da uređaj osećate zaista dobro dok vam se nalazi u rukama.

Sa leve strane se nalazi prekidač za regulasianje jačine zvuka, a nešto niže i Smart taster. Korisnik može da ga prilagodi svojim potrebama i dodeli ga aplikaciji kamere ili nečem drugom. Dok se krećete kroz menije, ovaj taster može duplirati OK taster ili imati neku drugu ulogu u zavisnosti od stavke menija. Sa desne strane se nalazi taster glasovne komande namenjen glasovnom pozivanju, glasovnim komandama u režimu mirovanja i aktiviranju snimača zvuka tokom razgovora. MiniUSB slot za uključivanje punjača ili slušalica se takođe nalazi sa bočne strane.

Otvoriti model KRZR jednom rukom je zaista lako. Kada je otovren, telefon je dugačak 17.5cm što odgovara svakom čoveku ili ženi, čak i onima sa velikim šakama. Slušalica se krije iza rešetke; ekran je zaokrugljen sa ivicama od stakla koje se poklapaju sa bojom kućišta. Sam ekran ne impresira, mada je tipičan za Motorola telefone, prikazujući rezoluciju od 176x220 piksela (20x37mm 1.9’’) i 262144 boje. Kvalitet slika nije loš, mada izgleda dosta zastareo kada su u pitanju konkurentski modeli iz kompanija Samsung i Sony Ericsson. Ono što mu nedostaje je viša rezolucija – slike izgledaju prihvatljive i ništa više od toga. Ekran može da prikaže 6 tekstualnih i 3 servisne linije. TFT tehnologija vam omogućava da čitate informacije sa ekrana čak i kada je izložen jakim sunčevim zracima.

Tastatura implementirana u model KRZR je slična kao ona koja se može naći kod RAZR modela, ali pomnijim ispitivanjem uočavamo da se savršeno poklapa sa tastaturom koja postoji kod modela RAZR V3x. Tasteri su opremljeni gumiranim okvirima, što ih čini pogodnim za upotrebu. Dobra stvar u vezi tastera je to što imaju odličan odziv. Tastatura nije ravna a svi tasteri su ravnomerno osvetljeni plavom svetlošću.

Veliki gumeni pad koji je postavljen ispod tastature sprečava da ekran bude dodirnut od strane tastature. Međutim, ovo ne rešava problem – ukoliko vam se unutrašnji ekran isprlja, svakako ćete na njemu videti otisak tastature. Generalno govoreći slična stvar se dešava i kod drugih modela koji dolaze iz RAZR opsega.

Između kućišta i zadnjeg poklopca ne postoji zazor, a ispod njega se nalazi Li-Ion-ska baterija BC50, kapaciteta 700mAh. Prema tvrdnji proizvođača, pojedinačnim punjenjem baterija modela KRZR može da obezbedi 6 časova razgovora i 300 sati rada u režimu mirovanja. Prilikom testiranja uređaja, baterija je trajala 2 dana uz prosečno 1 sat razgovora i 20 minuta korišćenja ostalih funkcija i 1 čas reprodukcije muzike. Za ovaj model ne postoje dostupne baterije višeg kapaciteta. Svejedno, teško bi bilo očekivati nešto više od modela KRZR a dva dana je sasvim dovoljan vek trajanja. Za potpuno punjenje baterije telefona potrebno je 2 časa.

SIM kartica se može instalirati samo kada je baterija odvojena od uređaja, dok microSD kartica podržava karakteristiku izmene bez isključivanja uređaja, mada kao što sam već pomenuo da bi se mogle zameniti kartice neophodno je ukloniti poklopac zadnje strane. SIM kartica se može instalirati samo kada je baterija odvojena od uređaja, dok microSD kartica podržava karakteristiku izmene bez isključivanja uređaja, mada kao što sam već pomenuo da bi se mogle zameniti kartice neophodno je ukloniti poklopac zadnje strane.

Meni

Evropsko izdanje modela K1 može se sa punim pravom nazvati osnovnim, jer celokupna njegova standardna oprema uključuje minimum aplikacija - naslednici modela KRZR su značajno prepravljeni. Dovoljno je reći da originalni model poseduje ATI grafički akcelerator prve genercije, kao i procesor najnižeg radnog taksta među svim proizvodima. Važno je naglasiti da radni takt procesora ne pravi uvek sve razlike – neki procesori rade na 224MHz ali telefon sporo radi zbog lošeg softvera. Ovde nisu primećeni nikakvi problemi ove vrste ali ograničeni procesor onemoguća podršku za 3D Java-u.

KRZR radi na JUIX platformi, kombinujući Linux jezgro sa Java podrškom (Java+Linux= JUIX). Kada proizvođač tvrdi da će se slični uređaji raširiti vrlo brzo tržištem i da neće biti skupi, onda misli na modele istih ili sličnih karakteristika kao što je KRZR. Ovo definitivno nisu Smart telefoni – slični ovakvi uređaji više podsećaju na uobičejena Motorla rešenja. Još jedna napomena – telefoni sa ekranom osetljivim na dodir, koji koriste Linux – su razvijeni istovremeno, kao poptuno drugačija verzija operativnog sistema.

Tehnološki, ovaj model je bliska kopija modela Motorla V3x, ako ni po čemu drugom glavnina softverskih karakteristika su iste, a sve to u svetlosti činjenice da ova dva modela dolaze iz jednog opsega.

Telefon poseduje 21mb memorije koja je dostupna korisniku, mada ova količina može da se proširi memorijskom karticom. U memoriji se mogu različite aplikacije.Izvršni Java fajl je ograničen na 1mb veličine (veličina JAR fajla), dok HEAP može imati veličinu i do 2mb. Telefonu nije bitno koji tip memorije se koristi pri radu sa fajlovima (muzika, pozivi, fotografije, aplikacije), ali brzina interfejsa je sporija za internu memoriju (iako bi trebalo da bude obrnuto kada se logički razmišlja). Ovo ograničava bitrate mp3 fajlova. Preporučena bitrate za memoriju telefona je 64kbps i 128 za karticu. Ovo, ipak, treba da shvatite kao preporuku proizvođača a ne striktno ograničenje. Telefon će savršeno reprodukovati fajlove sa 256kbps ili bilo kojim alternativnom bitrate-om; problemi se retko javljaju za neke specifične muzičke kompozicije.

Memorija za aplikacije se dinamički distribuira,a u memoriju telefona može stati 1000 imena. Planer može upamtiti do 500 beleški i listu zadataka do 400 unosa (ili bilo koje kombinacije, ali ne više od ukupno 900 unosa). MMS je ograničen na 300KB.

Glavnom meniju možete pristupiti pritiskom na taster Menu (ili taster OK, ako više volite), koji je postavljen ispod ekrana u sredinu. Glavni meni je uobičajeno predstavljen u vidu devet ikona; svaka od njih koristi statusnu liniju za definisanje. Možete prikaz glavnog menija promeniti tako da se prikazuje u vidu lista i u tom slučaju će sve biti uređeno na taj način. Polovina podmenija je prikazana kao lista, dok je druga polovina prikazana kao ikone (možete odabrati prikaz koji vam više odgovara). Korisnik može prilagoditi prečice navigacije brojevima, a prečice se mogu podesiti za gotovo svaku stavku menija ili funkciju (uključujući i prilagodljive). U režimu mirovanja, navigacionim tasterom se mogu pozivati različite aplikacije koje je odabrao korisnik. Pored toga, možete se igrati sa opcijama pa podesiti da recimo sve ikone nestanu sa ekrana dok je navigacioni pad pritisnut. Dva programabilna tastera mogu da budu povezana sa različitim radnjama, nezavisno od podrazumevano podešenih.Glavnom meniju možete pristupiti pritiskom na taster Menu (ili taster OK, ako više volite), koji je postavljen ispod ekrana u sredinu. Glavni meni je uobičajeno predstavljen u vidu devet ikona; svaka od njih koristi statusnu liniju za definisanje. Možete prikaz glavnog menija promeniti tako da se prikazuje u vidu lista i u tom slučaju će sve biti uređeno na taj način. Polovina podmenija je prikazana kao lista, dok je druga polovina prikazana kao ikone (možete odabrati prikaz koji vam više odgovara). Korisnik može prilagoditi prečice navigacije brojevima, a prečice se mogu podesiti za gotovo svaku stavku menija ili funkciju (uključujući i prilagodljive). U režimu mirovanja, navigacionim tasterom se mogu pozivati različite aplikacije koje je odabrao korisnik. Pored toga, možete se igrati sa opcijama pa podesiti da recimo sve ikone nestanu sa ekrana dok je navigacioni pad pritisnut. Dva programabilna tastera mogu da budu povezana sa različitim radnjama, nezavisno od podrazumevano podešenih.

Video klip, meni telefona (wmv, 7.6 Mb)

Uređaj podržava iTap pokretani predvidljivi unos teksta. Dok unosite simbole, ekran prikazuje trenutne reči, ali krije simbole dodeljene tasterima. Uređaj pamti varijante reči koje ste odabrali i nakon toga ih nudi automatski. Ovo pomaže da se izbegne unošenje reči u rečnik kao što je neophodno kod T9 sistema.

Oni koji koriste dva jezika za unošenje SMS poruka će biti veoma zadovoljni jer je kod modela KRZR ova opcija veoma dobro urađena. Takođe možete podesiti koji tip unosa teksta se koristi za svaki jezik – predvidljiv ili ne. Interesantno rešenje koje proširuje mogućnosti prilagodljivosti telefona. Želeo bih da naglasim da samo mali broj korisnika koristi više od dva jezika za unos poruka, tako da će ova karakteristika zadovoljiti većinu.

Telefonski imenik. Više od 700 imena može se sačuvati u memoriji telefona i za svaki unos možete uskladištiti ime, prezime (dva polja), nadimak, broj telefona (odaberite tip liste – kuća, posao, mobilni, fax itd, da li je dostupan za videopozive ili ne). Pri unosu broja dobićete samo jedno polje, ali se drugo pojavljuje nakon što popunite prvo. To znači da telefon omogućava pristup korak-po-korak, što ima logike. Na kraju, sedam brojeva može se zadržati za jedno ime, što je više nego dovoljno za većinu korisnika.

Pored brojeva možete uneti i e-mail adrese (do dve), URL, poštansku adresu (dva polja za ulicu, grad, državu i poštanski broj). Takođe treba pomenuti tekstualnu belešku, personalnu melodiju zvona, korisničke grupe (neograničen broj i za svaku se može dodeliti personalna melodija) kao i datum rođenja. Nažalost, nema automatskog podsetnika za rođendan u planeru niti zvučnih signala. Nadam se da će se ovaj propust ispraviti u sledećem dizajnu ovog telefona.

Telefon poseduje sistem prepoznavanja glasa nezavisan od zvučnika, što znači da glasovni tagovi nisu potrebni (mada ovo varira od regiona i odabranog jezika menija) – možete pozvati bilo koji kontakt ili pozvati aplikaciju glasom bez ikakvih priprema.

Opšta lista prikazuje nazive koji su uskladišteni i u memoriji telefona i na SIM kartici (samo jedan tip se može videti u jednoj listi). Pretraga se može vršiti po slovima a možete kucati i čitav naziv. Pregled liste moguć je na tri načina – samo imena sa ikonama i podrazumevanim brojem telefona, imena i fotografije kao i prvi broj telefona (podrazumevani broj telefona), imena sa brojem. Postoji mogućnost brzog skrolovanja imena. Bilo koji broj može biti dodat listi za brzo pozivanje a postoji mogućnost slanja poruke ili poziva odabranog broja u pop-up meniju.

Podešavanja vezana za grupe omogućavaju da odaberete personalne melodije zvona i slika vezanih za njih - KRZR poseduje po podrazumevanom podešavanju četiri grupe, mada se ovaj broj može povećati od strane korisnika. Postoji i podrška za masovno slanje poruka članovima grupa.

Zaista privlačan dodatak interfejsu je filter e-mail adresa (sortiranje opšte liste) ili nedavno korišćenih brojeva (radi i za SMS poruke) - u drugom slučaju lista se nalazi u sekciji Recent Contacts.

Postoji mogućnost primanja kontakata sa drugih telefona što je privčana mogućnost. Ukoliko su imena ista, kreiraju se dva unosa. Ukoliko neki od unosa ima polje Nadimak, tada se kontakt prikazuje pod nadimkom a ne imenom i prezimenom. U suštini ovo je jedan od prvih uređaja koji može da primi kompletne informacije o kontaktu sa drugog uređaja (na primer kontakti koji su preuzeti sa Sony Ericsson K800i modela imaju i dodeljene fotografije na KRZR).

Poruke. Obezbeđen je osnovni kapacitet memorije za 100 SMS poruka, što može varirati u zavisnosti od verzije firmware-a. Kao po pravilu, operatorske verzije su ograničene na 70. Uređaj podržava EMS. Automatsko brisanje kompletne liste poruka je dodatna mogućnost, postoji lista šablonskih poruka. Izveštaj o prispeću poruke može biti stalno uključen ili se može uključiti i isključiti za poruku.

Rad sa MMS-om je veoma jednostavan i lagan. Porukama se mogu dodati slike načinjene ugrađenom kamerom kao i zvučni fajlovi. Deset šalbonskih poruka izgledaju sjajno i obavezno ih treba pogledati.

Telefon ima POP3/IMAP4 e-mail klijent koji dozvoljava pregled zaglavlja dolazećeg mail-a kao i njegovo preuzimanje. Mogu se poslati samo oni grafički fajlovi, video i mp3 koji ne prelaze veličinu koja je određena za slanje. Ukoliko želite da uskladištite neke od e-mail poruka, morate koristiti dinamički raspoređenu memoriju kao što je slučaj i sa MMS-om.

WAP. Telefon ima WAP browser v2.0 a njegove mogućnosti su standardne, bez nekih većih osobenosti. Prisutan je EDGE (klasa 12), podešavanja su jednostavnoai dovoljno je samo pratiti uputstva.

Nedavni pozivi. Telefon ima listu poziva, koja obuhvata i propuštene pozive i pozivane brojeve. Takođe je dostupna specijalna lista 40 poslednjih biranih brojeva. Prikazuje se ime pozivaoca, ukoliko postoji u imeniku, kao i tip poziva. Sve je jednostavno i uobičajeno, ništa posebno. Svaki unos karakteriše datum i vreme kao i trajanje poziva.

Ovaj meni prikazuje poslednje pozive, trajanje poziva i podatke o konekcijama.

Alati. Ovaj meni karakteriše čitava grupa office aplikacija kao što je kalkulator. Pogodna, digitalna tastatura postoji na ekranu, koja savršeno reprodukuje stvarnu tastaturu. U ovom meniju postoje i opcije memorije kao i konvertor jedinica.

Alarm časovnik. Možete podesiti nekoliko alarm časovnika i odabrati melodiju, naziv i jačinu, tip ponavljanja (dnevno, jedanput) za svaki od njih. Telefon je dizajniran kontinualnu upotrebu i zato je potrebmo unošenje naziva i za alarm časovnike. Alarm se aktivira jednim pritiskom i savršeno se uklapa sa beleškama.

Diktafon. Funkcija snimanja može d abude pozvana u režimu mirovanja kao i tokom razgovora - u drugom slučaju snima obe strane. Maksimalno trajanje snimka zavisi samo od količine slobodne memorije. Vaš sagovornik je opomenut ukoliko je snimač glasa uključen. Prvo je to zujanje a zatim kratak zvuk u jednakim intervalima.

Planer. Možete ga videti u mesečnom ili nedeljnom pregledu po satima. Takođe se mogu videti sastanci koji su povezani sa određenom satnicom. Svakom unosu može biti dodeljen naziv, početno vreme, dužina (mereno u satima, minimalni iznos vremena je 30 minuta). Upozorenje se može ranije podesiti. Svaki unos se može ponoviti, što je veliki plus.

Lista zadataka ne postoji kod modela KRZR.

SyncML podrška je pristuna na modelu KRZR, i namenjena je za korporativne korisnike koji imaju veliku potrebu za sinhronizacijom sa serverom podataka (nešto slično kao što je daljinska sinhronizacija za Desktop PC, ali u ovom slučaju server mora biti lociran u mreži).

Lista Activation – telefon poseduje podršku za DRM 2.0, tako da pomoći liste aktivacija možete proveriti licence, njihov status itd.

Igre i aplikacije. Telefon podržava Java MIDP 2.0, sve aplikacije koje se nalaze u ovom meniju su zasnovane na ovoj tehnologiji. Broj igrica i njihovih naslova uveliko varira od toga gde je telefon kupljen. U većini slučajeva kupićete telefon koji poseduje samo igru Sudoku.

Od ove tačke, meni Applications sadrži K1 stavke Help, koje su vrsta vodiča za glavne funkcije uređaja. Iako je MP3 plejer dostupan on nije od velike pomoći jer ne može biti minimizovan. Isto važi i za Java bazirane aplikacije u celini (Suspend je jedina dostupan karakteristika).

Multimedija. Telefon podržava teme. To je grupa pozadinskih slika, kolor šema u boji za meni, zvukova i različitih tonova zvona. Na brz i zanimljiv način možete promeniti izgled vašeg telefona. Nove teme mogu se preuzeti sa Motorola-inog web sajta.

Broj dostupnih skinova je modifikovan i sada izgledaju drugačije. Oni ne samo da menjaju boju menija već i ostatak interfejsa, što je dosta zgodna stvar za igranje.

Zvuci – informacije vezane za sve zvučne fajlove nalaze se ovde. Možete proveriti njihovu veličinu, podatke i poslušati ih. Plejer koji postoji kod modela KRZRje sličan kao i kod drugih Motorola teleofona, sve je jasno i razumljivo. Velika prednost ovog plejera je reprodukcija mp3 fajlova u pozadinskom režimu. Uz pomoć odgovarajućih alata možete kreirati sopstvenu listu pesama. Kada je telefon zatvoren, primetićete da se lista pesama prikazuje na spoljnom ekranu, a listama se može vrlo lako upravljati bočnim i Smart tasterom.Telefon ima podršku za MP3, kao i AAC i AAC+ formate.

Slike – lista svih slika smeštena je u memoriji telefona. Postoji specijalna ikona smeštena pored svakog fajla. Svaka slika može biti odabrana kao pozadinska slika ili kao zaštitnik ekrana. Slike se mogu sortirati po kategorijama radi lakše pretrage.

Možete koristiti integrisani editor koji omogućava stavljanje ramova, promenu boja i upotrebu specijalnih efekata. Najprikladnija stvar je to što nakon obrade slike, ona se može sačuvati pod novim nazivom, pa se tako obe slike kasnije mogu koristiti. Ovo je odlična stvar ukoliko želite da nešto dodate na sliku ali da to ne utiče na original.

Podešavanja. Ovde možete vršiti podešavanja vezana za ekran uključujući i kolor šeme.

Tip zvona i režim upozorenja (mešoviti režim, kada se istovremeno javljaju zvono i vibracija) se takođe nalaze ovde.

Iz ovog menija možete aktivirati režim Flight i podesiti signal za njegovo aktiviranje. Činjenica da kod modela KRZR ne postoje profili frustira pomalo, ali je režim Flight prvo korak ka potpuno funkcionalnim profilima.

Sigurnosna podešavanja su značajno proširena. Sada postoji mogućnost zaštite nekih funkcija lozinkom, te funkcije podrazumevaju imenik, poruke ili neku drugu sekciju.

Bluetooth podešavanja su neznatno izmenjena; Sada je dostupna i opcija za štampanje poruke, beleške koja je uneta u planer ili unosa u imeniku.

Podržani standard je 1.2; pored profila za štampanje aparat poseduje Audio Profile (A2DP), koji omogućava korišćenje slušalica. Preko slušalica ne možete "premotati" numeru unapred ali i vršiti promenu numere. Maksimalna brzina prenosa podataka preko Bluetooth-a je 25-30Kb/s.

Kamera. Sa integrisanim 2MP CMOS modulom možete snimati slike sa četiri rezolucije – Velika (2MP), Srednja (1.2MP), Mala (480x640) i X-mala (240x320). Dostupna su tri stepena kompresije. Drugim podešavanjima može se isključiti zvuk pri okidanju, podesiti ekspozicija od -2 do +2, odabrati tip osvetljenja (auto, sunčano, oblačno, zatvoren prostor, kancelarija). Takođe je prisutna i karakteristika tajmera.

Najbolji rezultati se postižu pri sunčevoj svetlosti dok u drugim slučajevima zasićenost boja nije dovoljna. Jedna od karakteristika je prikazivanje fotografije preko celog ekrana pri radu sa kamerom, dok su obaveštenja poluprovidna. Vertikalnim pomeranjem navigacionog tastera možete vršiti promenu osvetljenja, a pored toga možete vršiti odabir različitih efekata (kolor, crno-belo, plavo, stare fotografije, crveno, zeleno i negativ). Na raspolaganju vam je i digitalni zum do x8.

Kvalitet fotografija nastalih kamerom modela KRZR je dosta lošiji nego kvalitet fotografija smimljenih kamerom modela V3x. Objašnjenje za ovo leži u činjenici da KRZR ne koristi Nvidia 4800 akcelerator za obradu slika, koji postoji na modelu V3x. U svakom slučaju kamera modela KRZR je najgora u svojoj klasi i fotografije nastale ovim telefonon zaista nisu impresivne kada se gledaju na računaru.

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

 

 

Ovde možete videti primere fotografija sa primenjenim specijalnim efektima.

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

  (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Možete odabrati kvalitet videa dobar, bolji, najbolji. Maksimalna dužina trajanja video klipa je 10 minuta. Zanimljiva je činjenica da se interfejs kamere razlikuje od video kamere i predstavlja drugu stavku menija. Podešavanja se mogu brzo iyvršiti, međutim, tada slika zauzima samo deo ekrana zbog rezolucije klipa (niska – 128x96 piksela, visoka - 176x144 piksela). Kvalitet videa je osrednji a postoji mogućnost snimanja bez zvuka. Bryina je 15 fps.

Video primer (3gp, 428 Kb)

Performanse. Uzimajući u obzir koliko je radni takt procesora nizak, nismo očekivali da KRZR prikaže neke rezultate. Naši najgori strahovi su se obistinili, jer je ovaj telefon sa performansama koje spadaju među najgore na tržištu. Nedostatak podrške za 3D Java-u nije omogućio da se izvrše odovarajući testovi.

JBenchmark 1  
Naziv modela Moto K1
Verzija firmaware-a
Jbenchmark 1 1.1.1
Verzija
Ukupan rezultat: 1652
Detalji:
Tekst 418
2D Oblici 452
3D Oblici 212
Brzina popunjavanja 86
Animacije 484
Širina ekrana 176
Visina ekrana 179
Kolor ekran podržava
Broj boja 65536
Dvostruki Buffer podržava
Ukupna količina memorije 841688
Slobodna memorija 531928
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP-2.0
Microedition Platform: j2me
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en

 

Jbenchmark 2
Verzija 2.1.1
Ukupan rezultat: 36
Detalji:
Manipulacija slikama 39
Tekst 98
Sprajtovi 76
3D Transformacije 5
Korisnički interfejs 39
Širina ekrana 176
Visina ekrana 179
Kolor ekran podržava
Broj boja 65536
JPEG podrška podržava
Transparentnost (alfa nivoa) 4
Dvostruki Buffer podržava
Ukupna količina memorije 841136
Slobodna memorija 553952
MicroEdition Configuration CLDC-1.1
MicroEdition Profiles: MIDP 2.0
Microedition Platform: j2me
Microedition Encoding: ISO-8859-1
Microedition Locale en

Sinhronizacija sa računarom. Kompletna verzija Mobile Phone Tools verzija 4.x uključena je u pakovanje. Mogućnosti programa pokrivaju potrebe većine korisnika; obuhvaćena je sinhronizacija sa MS Outlook-om, pravljenje rezervene kopijena računaru, kopiranje fotografija, melodija, pisanje poruka na računaru. ActiveSync Exchange podrška je takođe uključena, mada je omogućena samo daljinska sinhronizacija (sa računarom preko mreže).

Utisci

Model isporučuje dobar kvalitet prijema, što je tipično za moderne uređaje. Jačina tona je nešto iznad proseka, midi fajlovi se reprodukuju u vidu 64-glasovnih polifonih melodija i zvuče veoma dobro. Vibracija nije ništa posebno ko modela KRZR - prosečna je ili čak i malo jača. Jačina zvuka iz zvučnika je dovoljna za gotovo sve uslove.

Ovo je jedan od prvih modela kompanije Motorola sa unapređenim zvučnikom. Tokom razgovora napravljenog u oblasti koja je od strane operatera pokrivena AMR kodekom, primetićete da se glas sagovornika mnogo jasniji. Ali ovo ponekad može izazvati neku vrstu zbunjenosti - tišina u slušalici me često navede na pomisao da je osoba sa druge strane prekinla vezu.

Ovaj uređaj se ne može nazvati revolucionarnim - u pitanju je pre evolucija u konceptu dizajna i novi pristup materijalima od kojih je kućište napravljeno. U budućnosti ćemo na tržištu videti više telefona baziranih na KRZR (na primer izdanje za azijsko tržište će biti poboljšano i predstavljeno drugačijim indeksom). Po pitanju kvaliteta izrade telefon je bez mane; dobro je uklopljen i sličan skupljim watch modelima. Privlačan dizajn pojačava kvalitet ovog telefona - u suštini dizajn predstavlja i ključnu tačku privlačnosti modela KRZR, sa obzirom na to da bi njegove karakteristike jedva mogle da impresioniraju nekoga trenutno. Modul kamere je osrednji, a pored toga je prekriven staklom koje se konstantno prlja; plejer je nesofisticiran, mada osnovna reprodukcija muzike se vrši bez problema (nisu dostupne nikakve dodatne karakteristike, kao što su one kasnije predstavljene kod modela kompanije Nokia i Sony Ericsson-ovih starih Walkman modela). Telefonski imenik je ponovo poboljšan, tako da je sada funkcionalniji. Međutim, i dalje iz nepoznatih razloga, lista zadataka u planeru nedostaje. Za one koji su zainteresovani da kupe telefon sa dobrim karakteristikama, ovo rešenje će teško biti privlačno. KRZR je u principu modno rešenje čija je glavna funkcija pozivanje i ništa više.

Motorola KRZR K1 je na police prodavnica stigla u oktobru. Po cenama se nalazi u istom opsegu kao i model RAZR i drugi modeli kompanije, ali treba očekivati pad cena jer ovi modeli nisu naročito popularni niti zahtevani (kao na primer PEBL).

SAR vrednost za model je 1.39 W/kg.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024