C300 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung C300
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung C300. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung C300 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung SGH-C300

Prodajno pakovanje:
Telefon
800 mAh Li-Ion baterija
Punjač
Uputstvo za upotrebu

Samsung je u svojoj ponudi oduvek imao veliki broj modela da bi bio u mogućnosti da ispuni želje skoro svakog korisnika, tako da je predstavljanje modela koji se blago razlikuju potpuno prirodan tok događaja. Prateći takav trend kompanija je predstavila nekoliko novih sličnih telefona sa klizajućim mehanizmom: SGH-E250, SGH-X530 i SGH-Ń300. Od ova tri modela, E250 ima najbolji izgled sa svojim tankim kućištem i strožijim dizajnom. Što se tiče X530 i C300, ova dva aparata zaista izgledaju kao blizanci. Međutim, Samsung nikada ne žuri da izda objašnjenje oznaka koje nose modeli ove kompanije pa tako uprkos velikom broju sličnosti, ovi telefoni imaju potpuno drugačije oznake.

Kućište je praktično kopija Samsung-a SGH-X530, čak i kada se radi o ugrađenoj kameri (C300 je ne poseduje), tastera za kontrolu jačine zvuka (takođe ne postoji na C300) kao i po pitanju navigacionog tastera (za razliku od X530, kod modela C300 je pravougaonog oblika i komforniji je za upotrebu, po mom mišljenju). Pored toga, dimenzije se blago razlikuju – 87x45x19.6 mm a težak je 78 grama u odnosu na 95x45x17.9. Uređaj odlično staje u šaku i u bilo koji džep ili tašnu. Jedina stvar koja kvari celokupan utisak o aparatu jeste njegova debljina.

Ovaj telefon je dostupan u tri kolor varijante: bela, crna i crno-bela.

Kućište Samsung-a SGH-C300 je načinjeno od plastike sa sjajnom završnom površinom i veoma dobro izgleda. Jedini nedostatak je što se već nakon nekoliko dana upotrebe pojavljuju ogrebotine na kućištu. Međutim, one se vide samo pod određenim uglom i pri jakom osvetljenju. Unutrašnjost je izrađena od matirane platike koja se razlikuje za nijansu od spoljašnjosti.

Kvalitet izrade je veoma dobar – prednja i zadnja strana su odlično podešene tako da nikada ne dolazi do škriputavih zvukova. Nema nikakvih specijalnih jezičaka kada je reč o poklopcu baterije, međutim, nema ni potrebe za njima budući da poklopac odlično pristaje na svoje mesto i da je potrebno primeniti silu određenog intenziteta da bi se poklopac otvorio.

Na bočnim stranama gotovo da nema nikakvih tastera i slotova. Samo se na gornjem kraju sa desne strane nalazi zvučnik i 2.5mm priključnica za slušalice, a na donjoj strani se nalazi port interfejs-a. Svi slotovi su uredno pokriveni poklopcima.

Veći deo prednje strane zauzima ekran koji je pokriven slojem sjajne plastike. Ekran koristi CSTN tehnologiju, poseduje rezoluciju 128x160 piksela (28x35mm) i ima mogućnost prikazivanja do 65.536 boja. Trebalo bi napomenuti da, uprkos činjenici da je kompanija upotrebila pasivnu matricu, veoma je dobrog kvaliteta a uglovi vidljivosti nisu nimalo loši. Povrh toga, slika ostaje vidljiva čak i pri direktnim sunčevim zracima.

Pri pregledu menija prikazuje se 6 listi sa stavkama, naslovima i prikazanim servisnim tasterima; što se tiče poruka, ekran ima mogućnost prikazivanja do 7 tekstualnih i 2 servisne linije.

Kao što je i tipično za telefone sa klizajućim mehanizmom, odmah ispod ekrana ćete ugledati navigacioni pad i funkcionalne tastere. Tasteri su prilično veliki, prema tome, rad sa njima je veoma lak i sigurno neće doći do pritiskanja pogrešnog tastera.

Uređaj se veoma lako otvara jednom rukom – mehanizam sa oprugom će vam dosta pomoći u tome. Da bi izbegli prljanje ekrana postoji određeno mesto za palac ispod ekrana. Takođe je veoma dobro što vam ono omogućava da ne dođe do slučajnog pritiskanja navigacionog tastera odmah iznad.

Numerički pad je načinjen od mekane gumene ploče koja je osmišljena prema dizajnu modela Nokia 1100. Rad sa numeričkim tasterima je više nego jednostavan – tasteri, iako su poprilično veliki, obezbeđuju dovoljno prostora te nikakvih problema nema pri biranju brojeva. Tastatura je jednako osvetljena belim pozadinskim svetlom i vidljiva je pri različitim uslovima.

Telefon C300 poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 880mAh. Pri testiranju baterija je trajala više od dva dana uz prosečnu upotrebu (20 minuta razgovora i 2 sata korišćenja ostalih funkcija, uključujući i poruke). Potrebno je oko 1.5 sat da se baterija napuni u potpunosti.

Meni

Glavni meni se prikazuje u vidu poznate 3x3 matrice. Ikone su veoma detaljno odrađene a imaju i animacije. Ali usled loše rezolucije ikone izgledaju prilično nejasno. Podmeniji se prikazuju u vidu vertikalnih lista, dostupna je i brza navigacija brojevima a da bi mogli da je koristite, jednostavno upotrebite broj svake stavke. Četvorosmerni navigacioni taster (u režimu mirovanja) je veoma jednostavan za upotrebu, a svakom od njih možete dodeliti prečicu za bilo koju željenu stavku menija.

U smislu hardvera, model je izrađen na platformi koja je namenjena nezahtevnim kupcima koju ovu kompanija koristi već neko vreme. Možemo nabrojati veliki broj uređaj koji je poseduju a među njima su Samsung X650, X640, X620, X300, X210, X200 itd.

Telefonski imenik. Imenik modela C300 ima mogućnost skladištenja do 1000 unosa, a za svaki možete uneti nekoliko brojeva (možete odabrati tip broja: kućni, na poslu, mobilni) kao i e-mail adresu (do 50 simbola).

Svaki unos se može vezati za neku određenu grupu (postoji ih 10), koje imaju personalnu melodiju zvona kao i ton poruke i jednu od dostupnih deset slika. Međutim, korisnik nema mogućnost da podesi melodiju zvona ili sliku za samostalni kontakt. Informacije u imeniku se prikazuju na listi, a pretraga se može vršiti prema slovima ili prema grupi. Kontakt lista prikazuje objedinjenu listu kontakata koji se nalaze u memoriji telefona i SIM-kartici. Telefon karakteriše funkcija brzog biranja brojeva (do osam brojeva).

Liste poziva. Svaka lista prikazuje do 20 brojeva. Pozivi sa istog broja se ne sumiraju već se prikazuju kao zasebne celine. Moguć je i prikaz objedinjene liste, gde pored svakog naziva (ili telefonskog broja) stoji ikona koja ukazuje na tip poziva (sa leve strane) i broj odlaznih poziva (sa desne strane). Za prebacivanje između lista (Propušteni pozivi, dolazni, odlazni) možete upotrebiti meni. Detaljan pregled za svaki unos otkriva datum i vreme poziva, naziv pozivaoca, ukoliko postoji u imeniku, u suprotnom se prikazuje samo broj telefona. Međutim, trajanje razgovora se ne prikazuje kod modela C300.

Poruke. Memorija telefona može primiti do 200 poruka. Podržan je EMS standard tako da pri kucanju možete postaviti slike, melodije i animacije. Povrh toga, tu je još jedna stavka čiji je naziv „Text Formatting“ koja vam pruža mogućnost da odaberete opcije formiranja teksta koje želite (veličina slova, tekst podvučen ili precrtan). Uređaj ne poseduje unapred instalirane šablone ali možete kreirati pet sopstvenih. Takođe, pri unošenju poruke, možete promeniti jezik pomoću desnog funkcionalnog tastera. Telefon C300 ima podršku za T9 sistem unosa teksta.

Nesofisticirani MMS Editor je jednostavan za upotrebu. Maksimalna veličina odlaznog MMS-a može biti do 95Kb. Za skladištenje je dostupno 700Kb memorije.

Zvučna podešavanja. U ovom meniju su sakupljena sva podešavanja vezana za zvuk. Nažalost, uređaj ne poseduje sistem profila, tako da je podešavanje zvuka svedeno samo na upotrebu ovog menija. Za alarm možete upotrebiti jedan od sledećih režima: melodija, vibracija, vibracija zatim melodija.

Planer. C300 omogućava podešavanje do 3 alarm časovnika: pojedinačni alarm, dnevni i jutarnji. Svakim od njih se može upravljati odvojeno, a možete dodeliti i sopstvenu melodiju.

Pregled kalendara se vrši po mesecima; Oni dani kod kojih postoji ubeležen neki događaj obeleženi su određenom bojom; za sastanak možete uneti i tekstualnu belešku (do 40 simbola) i omogućiti podsetnik ukoliko želite.

Vreme i datum. Ovde možete podesiti vreme i datum, odabrati format prikaza vremena i vremensku zonu. U ovom meniju ćete pronaći i aplikaciju Svetsko vreme.

Kalkulator je veoma jednostavan i poseduje samo osnovne operacije.

Uređaj poseduje funkciju za konverziju valuta ali ne možete direktno preći u nju iz kalkulatora.

U Listu zadataka možete dodati važe zadatke i odaberati jedan od tri prioriteta: Visok, Normalan i Nizak. Za svaki zadatak možete odabrati naziv, prioritet i datum. Takođe imate mogućnost da Listu zadataka prekopirate u kalendar. Završeni zadaci se mogu obeležiti pomoću specijalne opcije.

Možete snimati i glasovne beleške. Trajanje snimka je jedan minut.

Fun Box. WAP. Ova stavka sadrži Wap pretraživač 2.0. Tu nema ničeg posebnog; njegovim korišćenjem možete vršiti pregled strana samo preko WAP-a.

Igre. Model C300 ima podršku za Java MDIP 2.0; za aplikacije je rezervisano 512Kb memorije. Uređaj se isporučuje samo sa jednom unapred instaliranom igrom: SnowBallFight.

U ovoj stavci videćete direktorijume sa slikama i melodijama za koje vam je na raspolaganju 600Kb.

Mrežne usluge. Sva podešavanja vezana za mrežu nalaze se u ovom meniju.

Podešavanja. U ovoj stavci su po običaju sakupljena sva podešavanja telefona. Iz ovog menija možete prilagoditi pozadinsku sliku, koristiti unapred instalirane slike kao i slike koje ste sami ubacili. Što se tiče ekrana, imate mogućnost da podesite osvetljenje, kontrast i pozadinski režim i za ekran i za tastaturu, kao i da uklonite logo proizvođača. Ali to nije sve – takođe možete modifikovati ekran prilikom pozivanja. Za razliku od prethodnih modela, veličina slova i ekran pri pozivanju ostali su isti. Otvaranju i zatvaranju telefona možete dodeliti neke uobičajene funkcije – prema tome, kada otvarate telefon imate mogućnost odgovaranja na poziv ili da podesite da telefon ne radi ništa. Kada zatvarate telefon – možete prekinuti ili nastaviti trenutno pokrenutu aplikaciju.

Utisci

Kvalitet prijema je dobar, budući da nema nikakvih šumova pri razgovoru. Jedina mana je nedostatak tastera za kontrolu jačine zvuka sa leve strane; ponekad se stiče utisak da je na ovom modelu zaista potreban.

Kod modela C300 16-glasni polifone melodije su jasne i glasne. Nažalost, uređaj nema podršku za MP3 fajlove. Vibracija je veoma jaka. Ono što je razočaravajuće jeste nemogućnost da se isključi kada se melodija čuje budući da radi samo u režimu “vibracija zatim melodija”.

Nema ugrađene kamere.

Uopšteno govoreći ovaj uređaj nije loš i verovatno će privući veliku pažnju od strane onih korisnika koji traže nesofisticirani telefon sa kliznim mehanizmom lepog dizajna. Možda mu je dizajn i jedina karakteristika. Ali, na kraju, većina korisnika i ne gleda ništa drugo.

Samsung C300 će biti najveći rival modelima koji lagano već odlaze u zaborav a to su Siemens AL21, AL26 i CF110 kao i novom Alcatel-ovom modelu sa kliznim mehanizmom čiji je naziv One Touch E625.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024