E570 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung E570
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung E570. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung E570 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Samsung E570

Prodajno pakovanje:
Telefon
Baterija
Punjač
Uputstvo za korišćenje
Traka za nošenje oko vrata
Torbica za nošenje (dostupnost varira od regiona)

Kada se radi o Samsung-ovoj kolekciji La Fleur, pozicija modela E570 je donekle promašena – prateći široko rasprostranjeni stereotip da se za veći broj karakteristika mora izdvojiti i veća suma novca, E570 bi trebalo da bude inferiorniji u odnosu na Samsung E500. U isto vreme, E570 je pokazao da je sasvim drugačiji uređaj, povrh toga, pozicioniran je kao vodeći proizvod namenjen ženama. Tako da je ovaj model naslednik Samsung-a E530, čiji prototip je poznat pod imenom Aqua, dok je dopunjena verzija dobila naziv „Aqua Slim“.

Dizajn koji poseduje Samsung E570 je donekle sličan njegovom prethodniku ali izgled ovog modela je mnogo bolji. Okvir od crne, sjajne plastike daje dodatne poene izgledu uređaja, ali ne samo da odlično izgleda već i štiti vertikalno orijentisani OLED displej. Na tržištu ne postoji veliki broj rešenja koji imaju ovakav dizajn, ali ponude namenjene ženskom delu populacije u potpunosti iskorišćavaju ovakav dizajn. Samo kućište je kreirano tako da ima ovalni oblik; aparat odlično staje u šaku. Dimenzije telefona su 86x44.7x23.9 mm a težak je 81 gram. Telefon E570 može se nositi i oko vrata a otvor za provlačenje trake nalazi se sa gornje strane uređaja. Telefon lako staje u bilo koju tašnu ili džep.

Telefon je dostupan u pet kolor varijanti, mada je pri testiranju korišćen u pink boji koja više podseća na rubin crvenu, nudeći različite boje sa prednje, zadnje i bočnih strana. Sredina kućišta je srebrne boje, što se nastavlja i sa zadnje strane, eventualno do šara, koje je Nokia predstavila u svojoj L’Amour kolekciji. Ostale boje će biti dostupne malo kasnije – narandžasta, svetlo plava (slično onoj koju smo videli kod Samsung-a E530), srebrna i tamno ljubičasta.

Poklopac zadnje strane zaslužuje pažnju samim svojim postojanjem – po prvi put proizvođač je opremio telefon ojačanom plastikom (poklopac je u suštini naprevljen od dva sloja), čime se postižu dva cilja – sa jedne strane ovakav pristup omogućava pravljenje poklopca koji je dugovečniji a sa druge omogućava mešanje različitih boja.

Kvalitet izrade modela E570 je visok onoliko koliko može biti – kod modela nećete čuti ni najmanju škripu, sem ukoliko kućište ne pritisnete svom snagom. Svi detalji su dobro podešeni, „zazori“ ne postoje kada je u pitanju rečnik koji se koristi za opis modela E570. Zadnji poklopac dobro leži u svojoj poziciji, zajhtevajući ipak malo veštine za postupak njegovog uklanjanja. Svi delovi koji preklapanjem bi mogli da oštete jedni druge su odvojeni gumenim padovima.

Sjajna plastika koja je korišćena za kućište telefona sakriva gotovo sve ogrebotine, slično kao što smo već imali prilike da vidimo kod modela Samsung E530. Istovremeno, crni zadnji poklopac gotovo da privlači ogrebotine, jer E570 gotovo uvek postavljamo na poklopac baterije. Brojne ogrebotine čine da kućište izgleda pohabano, mada ukoliko telefon gledate sa razdaljine koja je veća od 20cm ili ukoliko ga gledate po pogrešnim uglom one se ne vide.

 

Video klip , izgled telefona (wmv, 17.5 Mb)

 

Kućište telefona nije magnet za otiske prstiju (tamno ljubičasta boja je jedini izuzetak, samo zbog dodatnog sloja).

Spoljašnji ekran koristi portrait orjentaciju mada zadržava niski profil većinu vremena a može da se aktivira za nekoliko sekundi pritskom tastera za regulaciju jačine zvuka u režimu mirovanja. Ovaj OLED bazirani ekran reozulcije 176x160 piksela, koji može da prikaže dve linije koristi plavu boju kao glavnu, mada neke od ikona, kao što je na primer ona za poruke mogu biti različite boje. Prva od podržanih servisnih linija prikazuje thumbnail-ove jačine signala, statusa baterije, trenutno vreme, alarm časovnika i vibracije, dok vam ostale servisne linije obezbeđuju podatke vezane za trenutne događaje, kao što je ime pozivaoca, telefonski broj (pokazuju se ime pozivaoca ili telefonski broj – treća opcija ne postoji), ili koliko ste koraka napravili (E570 poseduje pedometar). Evidentno je da sunce ne utiče na ovaj ekran na bilo koji način.

Na prednjem panelu se nalazi sočivo modula 1.3 Megapikselne kamere, dok je sa leve bočne strane taster za regulaciju jačine zvuka i slot za proširenje kapaciteta memorije telefona microSD karticom, sa mogućnošću zamene kartice dok je telefon uključen. Sa desne bočne strane telefona nalazi se taster kamere (ne radi kada je telefon zatvoren) kao i utičnica za punjač i slušalice koja poseduje zatvarač.

Zahvalujući udublejnju koje postoji sa bočnih strana modela E570 otvaranje telefona jednom rukom je dosta lako. Unutrašnji ekran zauzima kompletnu površinu unutrašnje gornje polovine telefona, zahvaljujući čemu može da prikaže rezoluciju od 176x220 piksela. Ali ekran se ne razlikuje od onog koji smo videli pre godinu dana. Sve u svemu u pitanju je kristalno jasan i svetao ekran koji može da prikaže 65.536 boje i koji ni u kom slučaju ne izgleda zastero. Zahvalujući dimenzijama 29x36mm on može da prikaže 7 tekstualnih i 3 servisne linije, a kada je izložen direktnoj sunčevoj svetlosti ponaša se uobičajeno.

Tastatura je napravljena od jedne ploče sa mekim i i veoma lakim za pritisak tasterima, ali ova pojava ne izaziva nikave probleme. Svi tasteri su osvetljeni belim pozadinskim osvetljenjem, koje je dobro vidljivo u različitim uslovima. Četvorostrani navigacioni taster u sebi sadrži OK taster. Ispod tastature se nalazi gumeni pad koji sprrečava da tasteri dodiruju ekran kada je telefon zatvoren.

Telefon koristi standardnu Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 800mAh; Porizvođač nije za ovaj model obezbedio baterije većeg kapaciteta. Prema tvrdnji kompanije, baterija omogućava 230 časova rada telefona u režimu mirovanja odnosno do 3.5 časa razgovora. Prilikom testiranja, baterija telefona je trajala oko 3 dana, uz 1 čas razgovora i minimalno korišćenje ostalih funkcija. Ukoliko telefon koristite aktivinije, upotrebljavajući ugrađeni pedometar i muzičke aplikacije vreme trajanja baterije se skraćuje na 2 dana. Za potpuno punjenje baterije modela E570 bilo je potreno oko 2 časa.

Meni

Telefon je baziran na Helios II platformi (Gumi i Agere respektivno) i po funkcionalnosti je sličan modelima kao što su Samsung E750/E760 (naročito po pitanju pedometra). Telefon poseduje 23.5MB ugrađene memorije koja može dase proširi memorijskom karticom. Po pitanju softvera E570 je sličan drugim modernim rešenjima.

 

Video klip, kretanje kroz meni (wmv, 84.6 Mb)

 

Interfejs prati stil skorašnjih modela, postoje dve dostupne teme i to je sve. Glavni meni može biti prikazan u vidu matrice (3x3) ili u vidu liste. Svi podmeniji imaju horizontalne linije a ukoliko postoji i pod-meni, videćete pop-up prozor sa desne strane obeležene stavke. Videćete koje stavke su uskladištene ispod a do tamo ćete doći pritiskom na OK taster. U slučaju da pritisnete taster za navigaciju na levo ii desno, bićete u mogućnosti da pristupite odabranoj stavci. Ergonomija ovakvog rešenja je evidentna, jer načinite najmanje jedan pritisak na taster manje kada se krećete kroz menije i ovo je veoma interesantno rešenje koje je razvila kompanija Samsung.

Još jedan zanimljiv dodatak interfejsu, koji je jedinstven za Samsung-ove telefone, jeste memorizacija pozicije u svakom pod-meniju i glavnom meniju. U suštini, telefon "pamti" koja je funkcija poslednja pozvana i automatski je označava čim uđete u istu stavku menija. Na primer, pozovete registar poziva u glavnom meniju, odradite nešto tamo i sledeći put kada uđete u glavni meni imaćete tu stavku označenu za prvom mestu. Ali to nije sve; kada joj ponovo pristupite videćete da je stavka pod-menija koja je obuhvaćena takođe označena. Čini se kao jednostavna stvar ali ova funkcija ne postoji kod modela ostalih proizvođača.

Pri odabiru jedne ili druge stvake na listi koja je označena i veličina slova je uvećana (iako je sam font već dovoljno velik).

Navigacija brojevima takođe je podržana ali to i dalje nisu sve opcije koje pruža navigacioni meni. Možete povezati tri različite aplikacije sa ove liste, ponuđene od strane proizvođača (nećete moći da povežete java aplikacije). Pritiskom navigacionog tastera na gore uvek se aktivira My Menu, koji je horizontalni skrol sa listom stavki. Ova lista identična je sa onom za jednostavne prečice.

Takođe, možemo pomenuti funkciju Simple Search, kada pozivate brojeve i kasnije kod odabira pretrage po imenima iz opcija menija. U slučaju da telefon pronađe poklapanje u smislu slova (to znači slova sa ciframa), tada prikazuje unos u telefonskom imeniku. Neobična karakteristika koja malo podseća na prototip normalne pretrage kod smart telefona.

Telefonski imenik. Kontaktima se može pristupiti pritiskom na desni programabilni taster. Kontakti se prikazuju u obliku liste koja sadrži unose i sa SIM-kartice i iz memorije telefona. Prvi unos na listi je označen po osnovnom podešavanju a broj se prikazuje na statusnoj liniji (postoji specijalna oznaka za brojeve koji se nalaze na SIM-kartici). Brza pretraga po prvim slovima imena je podržana; može ih biti do dvadeset. Pritiskom na taster OK imaćete detaljan pregled odabranog unosa. Takođe ćete ugledati i odgovarajuću sliku ukoliko je dodeljena. To može bitislika gotogrfija ili video klip. Do pet različitih brojeva telefona različitih tipova (mobilni, kancelarija, kuća, faks, ostalo) može se dodati jednom unosu uz jedan broj kao glavni kontakt (po osnovnom podešavanju to je prvi uneti broj). Sva polja su fiksna.

Postoje dve linije za ime i prezime (pretraga se vrši po prvom polju), dok se polja sumiraju kod prikazivanja, ime dolazi prvo. Na primer, Eldar Murtazin će biti prikazano samo ovim redosledom. Dužina svakog polja je 20 karaktera za bilo koji podržani jezik unosa. Jezike možete menjati pri unosu imena.

Svi unosi, bez obzira na jezik, sortirani su pod algoritmom – svi kontakti koji su uneti lokalnim jezikom idu prvi a zatim idu oni za nazivima na engleskom jeziku. Ovo je veoma pogodan način sortiranja. Uzimajući u obzir opciju brze promene jezika tokom pretrage, jasno je da jezik neće upropastiti prijatan rad sa ovim telefonom.

Vratimo se na informacije koje se unose u kontakte. Nezavisno od brojeva telefona, e-mail adresa (može ih biti više), kratka tekstualna beleška može biti uneta iznad svega ovog. Bilo koji muzički fajl kao i komponovani MP3 može biti odabran kao melodija za kontakt. Po osnovnom podešavanju su obezbeđene tri pozivne grupe sa mogućnošću za kreiranje neograničenog broja dodatnih grupa, odabir personalne melodije i slike za svaku od njih. Zvuk pri stizanju SMS-a se takođe može prilagoditi.

Telefonski imenik ima mogućnost za skladištenje do 1000 kontakta sa svim popunjenim poljima. Čak ukoliko sva polja nisu popunjena, kapacitet se neće povećati, tj. ostaće i dalje 1000. U podešavanjima je moguće podesiti gde bi se po podrazumevanom podešavnju trebali čuvati svi novi brojevi. Takođe postoji i opcija za prebacivanje brojeva sa SIM kartice mada je obrnuti postupak onemogućen. Prema proizvođaču PC je najbolje sredstvo za sinhronizaciju sa modelom E570, naročito MS Outlook. Bilo koji kontakt u formi SMS/MMS, mail poruke ili drugog tekstualnog fajla može brzo biti poslat preko Bluetooth-a na drugi uređaj. Nema problema sa slanjem i unosi telefonskog imenika su prenešeni na drugi uređaj gde su pročitani bez bilo kakvih problema.

Telefonski imenik može sadržati poslovne kartice jer njegova struktura kopira sva polja koja postoje kod regularnih kontakata telefonskog imenika.

U listi za brzo biranje može postojati osam brojeva, a na ovoj listi se mogu pojaviti i zasebni brojevi povezani sa pojedinačnim kontaktom. Podnaslov odabranog unosa (ali ne za tip broja telefona) je prikazan na tasterima.

Kada primate poziv slika ne zauzima ceo ekran već samo deo njega, mada ipak značajnu površinu.U tom slučaju pojavljuje se samo ime kontakta dok broj telefona ostaje sakriven.

Liste poziva. Svaka od datih lista sadrži do 30 telefonskih brojeva. Postoji i kombinovana lista poslednjih poziva sa odgovarajućim ikonama pored brojeva koje ukazuju na tip poziva. Pritiskanjem navigacionog pada horizontalno možete se na brz način prebacivati sa jedne liste na drugu. U proširenom pogledu za svaki zasebni unos se prikazuje datum i vreme poziva bez specijalne napomene o trajanju poziva. Pozivi sa/na jedan isti broj se sumiraju, tako da broj koji stoji pored poziva označava ukupno trajanje obavljenih razgovora. Ukoliko želite da pristupite podacima trajanja potrebno je da pozovete detaljne informacije željene stavke. Kao i obično, u ovom meniju će biti prikazano ukupno trajanje poziva i njihove cene (naravno ukoliko je ovaj servis omogućen).

Slanje poruka. Rad sa različitim tipovima poruka je implementiran kroz odvojene podmenije. Počećemo sa kratkim porukama. Memorija telefona može da uskladišti do 200 poruka istovremeno; telefon poseduje podršku za EMS standard kompatibilan sa Nokia Smart Messaging-om. T9 Mogućnost unosa teksta je omogućena i laka za upotrebu. Kada odaberete prozor za primaoca, možete ili da odaberete telefonski broj iz vaše liste kontakta ili sa liste poziva ili pak grupa. Sve poruke su podešljive, što znači da imate mogućnost da prebacujete određene brojeve na vašu crnu listu, a u tom slučaju sve poruke koje dolaze sa tog broja telefona će biti automatski obrisane. Takođe postoji i mogućnost prebacivanja poruka u bilo koji vaš sopstveni direktorijum. Za e-mail možete ne samo da prebacite nečiju adresu na crnu listu, već i sam neželjeni subjekt.

MMS. Interfejs za kreiranje multimedijalnih poruka je lak za korišćenje, poruke mogu da budu trenutno sačuvane u različitim direktorijumima, odmah nakon što su primljene. Postoji ograničenje po pitanju veličine odlaznih poruka i ono iznosi 295Kb, dok za dolazne takva vrsta ograničenja ne postoji (mada ne mogu da zauzmu vieš mesta nego što postoji u memoriji). Kao dodatno podešavanje postoji opcija odbijanja reklamnih poruka, odabir da poruke o vremenskoj prognozi budu primane i u roaming-u ili samo u matičnoj mreži. Poruke se čuvaju u odvojenom memorijskom bloku (3Mb).

SOS poruke su nova funkcija u Samsung-ovom arsenalu – potrebno je da unesete brojeve telefona, koji će primati poruke sa korisnički prilagodljivim tekstom. Da biste poslali ovakvu poruku potrebno je da pritisnete bočni taster četiri puta. Međutim, koliko god ova funkcija bila korisna u svetlu nepostojanja GPS prijemnika i praćenja koordinata, postavlja se pitanje, da li je ova funkcija išta drugo sem dodatka, Mobile Tracker-u.

Planer. U planer možete uneti do 300 različitih događaja tri tipa (3x100) – sastanak, posao, godišnjica. Dan i vreme kao i završno vreme sastanka se prikazuju za svaki unos. Signal koji vas opominje na sastanak kao i njegovo trajanje mogu biti podešeni prema vašim željama; događaji koji se ponavljaju su dostupni za podešavanje (kod njih se podešava vreme ponavljanja kao i vreme isključivanja). Nedeljni i mesečni kalendari su veoma pogodni a svaki od događaja je obeležen svojom posebnom bojom.

Govoreći o nedostacima planera ne mogu da preskočim činjenicu da kada unosite vreme i datum za događaj, krajnje vreme se ne menja, što loše utiče na lakoću korišćenja - ostali proizvođači su ovu opciju uredili tako da se i vreme završetka događaja pomera automatski (po osnovnom podešavanju događaj traje jedan sat).

Zadaci – standardna lista zadataka sa mogućnošću davanja prioriteta.

WAP. Ovde postoji WAP pretraživač verzije 2.0 sličan onome koji postoji kod nekih telefona kompanija Nokia i Sony Ericcson, koji koristi http protokol. Pretraživač automatski nudi standardne prefikse i kompletira započete e-mail adrese. Iako je ovaj pretraživač deo karakteristika koje dolaze u paketu sa telefonom, bolje će biti da ga zamenite sa Opera Mini pretraživačem.

Glavni meni sadrži stavku Yahoo Search, koja je vrsta bookmark-a i koja vam omofućava da pristupite engine-u za pretragu preko ugraženog pretraživača. Na većini tržišta kompanija koristi Yahoo servis dok na nekima je u ugrađeni pretraživač uključen Google engine.

Aplikacije. MP3 plejer. Na ovom telefonu je dostupan integrisani MP3 plejer, koji podržava nasumičnu, u nizovima i cikličnu reprodukciju numera. MP3 fajlovi mogu biti upload-ovani na telefon ili direktno preko Bluetooth-a ili preko aplikacije za sinhronizaciju. Ne postoje ograničenja, vezana za tagove i nazive muzičkih fajlova.

Naslov numere koja se trenutno reprodukuje se prikazuje kao i broj preostalih numera. Ekvilajzer nema baš previše smisla s obzirom da nema preciznog podešavanja audio kontrola (jedina mogućnost je da odaberete prethodno podešene ekvilajzere a dostupni su: classic, rock, jazz i normal). Numere se mogu reprodukovati preko stereo slušalica kao i preko zvučnika. Zvuk se može podesiti na 10 nivoa. Takođe korisnik može sam da kreira svoje liste pesama. Plejer može da radi u minimizovanom režimu.

Kao nedostatak navešću da maksimalni broj lista pesama ne može da pređe četiri. Svi muzički fajlovi sa memorijske kartice se mogu uskladištiti u odgovarajući direktorijum dok poddirektorijumi nisu podržani kao ni root direktorijum. Ovo je ozbiljan nedostatak za one koji imaju velike memorijske kartice, jer nije baš pogodno skladištiti sav muzički sadržaj u jedan direktorijum.

Diktafon. Pomoću ove opcije možete snimiti nekoliko sati zvučnih beleški u neograničenom broju fajlova. U osnovi ograničenje trajanja snimka je na samom korisniku, ali ipak dužina pojedinačnog snimljenog fajla ne može da pređe 1 čas. Svi fajlovi se skladište u odvojeni direktorijum u memoriji. Snimač je veoma pogodan za snimanje tokom predavanja, konferencija i prezentacija – možemo reći čak da je delimična zamena za digitalni snimač.

Java svet. Telefon poseduje 4 prethodno instalirane igre – BobbyCarrot, AirShip Racing,Arch Angel, Freekick kao i demo verzije 4 igre. Preuzimanje novih aplikacija može se izvesti samo bežičnim putem i to ukoliko JAR fajl nije veći od 300 Kb. Količina memorije rezervisana za Java aplikacije je 4Mb.

Svetsko vreme je prikazano za dva odabrana grada.

Alarm časovnik. Telefon je opremljen sa tri alarm časovnika. Jedan je namenjen za buđenje i može biti podešen za odabrane radne dane kao i za vikend. Za svaki od alarm časovnika omogućen je odabir između 5 melodija, mada je potreba za njima pod znakom pitanja, jer mp3 numere se mogu koristiti u ovu svrhu. Na korisniku je da odabere da li će se telefon automatski uključivati u vreme buđenja ili ne. Određeni dani ne mogu da budu izabrani - alarm časovnik se se ne uključuje ili samo jednom ili svih dana.

Kalkulator. On deli, množi, oduzima, dodaje i poseduje još nekoliko karakteristika - sasvim dovoljno za kalkulator na mobilnom telefonu.

Sa, konvertorom, možete raditi sa različitim jedinicama za merenje kao i sa određenim valutama.

Odbrojavanje i štoperica bi trebali da budu poznati većini korisnika.

Memo – standardne tekstualne beleške.

Menadžer fajlova (My files). Ovom funkcijom možete da pretražujete sve fajlove kao što su muzika, slike, video i zvuci. Nedostatak ove funkcije je što se ponekad fajlovi ne prikazuju na listi trenutno, već je potrebno da zatvorite aplikaciju i ponovo je otvorite da bi se prenešeni fajl pojavio na listi.

Fajlovi i direktorijumi mogu biti viđeni kako u obliku liste tako u kao thumbnail-ovi. Možete odabrati bilo koliki broj fajlova na listi. Telefon podržava različite tipove sortiranja (po tipu, imenu ili veličini).

Struktura fajlova memorijske kartice je nešto drugačija priča, i njima se može pristupiti preko glavnog menija, gde svaka stavka poseduje opciju "Memory card".

Podešavanja. Ova stavka sadrži standardni set opcija u sebi – boju fonta u režimu mirovanja, zaštitu lozinkom odabranih sekcija (poruke, kratke poruke, planer, itd), trajanje pozadinskog osvetljenja i jačinu osvetljenosti ekrana, ekran pozivanja. Pozivanje sigurnosnih stavki omogućava zaštitu određenih funkcija i menija lozinkom.

Bočni taster može da se koristi za odbijanje dolaznog poziva ili slanje poruke pozivaocu, čiji se tekst može promeniti u podešavanjima.

Trajanje pozadinskog osvetljenja - postoje tri opcije koje su vam na raspolaganju, jedna je noćni režim, kod kojeg će pozadinsko svetlo biti uključeno od 9 uveče do 5 ujutru, a preko dana isključeno. ukoliko razmislite o ovoj opciji doći ćete do zaključka da ona nije ništa više nego prividna zamena za indikator osvetljenja, kojim su opremljeni telefoni kompanije Motorola.

Mobile Tracker – čuva broj telefona i šalje notifikaciju ukoliko je SIM kartica promenjena - ova poruka će sadržati broj SIM kartice koja je upotrebljena na telefonu. Ova sekcija je zaštićena lozinkom tako da sem vas niko drugi ne može da isključi tragača. Ukoliko je kod vašeg uređaja samo jednom zamenjena kartica, specifikovani broj će trenutno primiti jednu poruku i to svaki put kada je nova kartica umetnuta u telefon. Zgodna funkcija koja može dosta pomoći u slučaju d aje telefon izgubljen ili ukraden.

Flight režim – možete isključiti deo mreže telefona.

Telefonu nedostaje sistem profila i jedino što ima da ponudi je podešavanje vezano za događaje, što izaziva utisak da je u pitanju stariji model – na primer noviji Samsung-ovi 3G uređaji imaju imaju već instalirane profile (mada im mnoge druge funkcije nedostaju). E570 poseduje dosta podešavanja vezanih za režime vibracije i melodije i kada je to u pitanju ne postoje nikakva ograničenja. Stvar koja me je zaista frustrirala je nemogućnost da podesim melodiju za dolazeću SMS poruku ili e-mail. Naime, kod ovog modela ste u mogućnosti da odaberete samo neku od 10 prethodno instaliranih melodija. Sa druge strane melodije zvona se mogu podešavati kako za grupe kontakata, samostalne unose u telefonskom imeniku a čak i za alarm časovnik; stoga je potpuno nejasno zašto proizvođač nije omogućio da svi zvuci budu prilagodljivi.

Bluetooth. Telefon podržava različite profile i to: Slušalica, Handsfree, Serijskog Porta, Dial Up Networking-a, Transfera fajlova i “Guranja” objekata. Realizacija Bluetooth-a nije idealna, problema sa realizacijom smo imali samo sa profilom Slučalica i to dosta često, dok je speakerphone unapređen. Generalno gledajući Bluetooth koji postoji kod modela E570 se može uporediti sa onima kod modela kompanije Nokia ali je lošiji nego kod Sony Ericcson-a. Podrška za A2DP profil ne postoji.

Život žene Još jedna velika sekcija koju karakteriše nekoliko funkcija i koja je namenjena isključivo ženama (kao što sam naziv kaže).

Prva vam može biti poznata ukoliko ste imali prilike da se igrate uređajima ovog ranga (Tip arome): možete odabrati određene prioritete i telefon ih onda obrađuje i preporučuje jednu ili drugu aromu i koji bi vam parfem najbolje odgovarao.

Bioritam je dostupan za odabrani dan ili mesec, dobijeni podaci se mogu poslati na drugi telefon kao SMS. Dobra stvar vezana za Bioritam je alarm koji će vas informisati o vašem trenutnom stanju za određeni dan.

Odnos Visina/Težina primenjuje standardnu formulu za sve proračune – vi samo unesete svoju visinu, pol i težinu, dok E500 odradi sve ostalo.

Kalorije. Ovde možete odabrati dan i zatim korišćenjem vodiča, uneti određeni tip aktivnosti i vreme koje ste potrošili na njih. Na kraju će telefon izračunati ukupnu količinu kalorija koje ste sagoreli.

Takođe dostupano je izračunavanje menstrualnog ciklusa i kalendar sa mesečnim pregledom.

Lista kupovine. Postoji ukupno 5 kesa za kupovinu koje treba da popunite; svaka od njih može da sadrži različitu robu određene cene. E570 izračunava zatim njihovu ukupnu cenu. Ova karakteristika može da bude zgodna kada idete u kupovinu – potrebno je samo da obeležite stavku kako idete dalje po vašoj listi kupovine.

Pedometer. Pri izdavanju modela Samsung E750/E760 napisali smo doslovno sledeće o podeometru:

„U suštini nismo videli upotrebu senzora pokreta, a oblasti njegove primene su sa mukom izmišljene. Potencijal tehnologije ali ne i trenutna realizacija zaista fasciniraju. Pomislimo samo šta sve možemo raditi korišćenjem senzora na telefonima. Pedometar i odgovarajuća primena nam padaju napamet. Može se izračunati ne samo broj koraka koje smo načinili, već i dnevnik šetnje, izračunavanje kalorija koje smo sagoreli, rastojanja koja smo prešli i tako dalje. Ova funkcija bi mogla da bude dobra za one koji žele da budu u formi a nisu u mogućnosti da se posvete potpuno treningu, pa im je glavni trening šetnja i džoging.“

Pedometar modela Samsung E570 može da se minimizuje, što je veoma jednostavno za učiniti – jednostavno pokrenete pedometar a zatim pređete na neku drugu funkciju potvrđujući da želite da ostavite pedometar u radu. Informacije o broju pređenih koraka će se pojaviti na eksternom ekranu.

Aplikacija beleži sve rezultate, tako da možete da proverite rastojanje koje ste prešli recimo u toku dana ili nedelje. Da bi telefon izračunao količinu sagorelih kalorija na pravilan način, potrebno je da unesete neke lične podatke (visinu, težinu). Takođe ova sekcija modela E570 poseduje karakteristiku planera u koji možete uneti svoje ciljeve (na primer koliko koraka da pređete ili koliko kalorija da sagorite) kao i mogućnost da podesite specijalno upozorenje kada je cilj ispunjen. Široka ciljna publika ovog modela će svakako biti zadovoljna prisustvom ove aplikacije i njenim mogućnostima.

Tačnost koju isporučuje pedometar modela E570 na ravnom terenu je prilično zadovoljavajuća, mada recimo dok se vozite telefon će vam i dalje brojati korake jer reaguje na minorne amplitude kretanja. Algoritam pedometra koji je ugrađen u E570 se ne prilagođava ovakvim situacijama za razliku od pedometara koji postoje kod modela kompanija Nokia i Sony Ericsson, pa se kao zaključak nameće utisak da je pedometar modela E570 lošiji po pitanju tačnosti. Da bismo ovo dokazali uzeli smo samostalne pedometre i tokom radne nedelje ih koristili zajedno sa modelima Samsung E570, Nokia 5500 i Sony Ericsson W710i. Rezultati koje smo dobili su veoma interesantni i kada smo prepračunali vrednost grešaka dobili smo sledeće rezultate (veća vrednost – lošija tačnost):
Samsung E570 – 37%
Sony Ericsson W710i – 17%
Nokia 5500 – 14.5%

Jasno je da pedometri ugrađeni u mobilne uređaje današnjice mogu da prikažu rezultate samo sa značajnim stepenom greške, koji se lako može primetiti i golim okom. Ipak, kada je u pitanju Samsung E570, moramo reći da on postiže duplo lošije rezultate od svojih rivala, ali ni ovo nije toliko tragično i bez sumnje kompanija će poraditi na algoritmu da bi se postizali precizniji rezultati.

Senzor pokreta vam se predstavlja u vidu veoma interesantne nedokumentovane karakteristike – naime među prethodno instaliranim slikama postoji slika veoma smešnog psa i ukoliko protresete telefon dok se nalazi u režimu mirovanja – pas će početi da pomera glavu.

Kamera. Modul kamere je 1.3MP i isti je kao kod većine modela poslednje generacije Samsungovih telefona ili na primer kod modela Samsung E500 (razlike gotovo da i ne postoje, sem nekoliko u opcijama). Kamera je tipično ugrađena i omogućava pravljenje fotografija prilično dobrog kvaliteta. Međutim, fotografije izgledaju dobro kada ih gledate na ekranu telefona, dok kada ih prebacite na računar shvatate da i nisu baš tako dobre.

Kamera može da radi u 6 različitih rezolucija:

1280x1024
1152x864
800x600
640x480
320x240
176x144

Kvalitet kompresije za JPEG slike se podešava odvojeno a dostupno je nekoliko tipova:

Super fine
Fine
Normal

Postoji 5 različitih zvukova pri fotografisanju, kao i tihi režim, tako da sam proces fotografisanja ne pobuđuje ničiju pažnju. Takođe u meniju kamere možete podesiti podrazumevano podešeni naziv fajla, osetljivost matrice (Auto, ISO 100, ISO 200, ISO 400). Predlažem da koristite automatski režim jer on omogućava dobijanje pravilnih podešavanja u većini slučajeva. Razliku između režima osetljivosti je teško primetiti pri uobičajenim okolnostima – u suštini nećete primetiti nikakve promene na fotografiji.

Tajmer za slikanje samog sebe može da se podesi na 3, 5 i 10 sekundi.

Režim Mozaik prebacuje kameru na najnižu rezoluciju (krajnja slika je 640x480 piksela) i dobijate sliku koja se sastoji od 4 ili 9 malih sličica (2x2 ili 3x3). Karakteristika koja će biti interesantna pojedinim korisnicima ukoliko budu želeli da izvode neke eksperimente.

U režimu višestrukog fotografisanja moguće je odabrati pojedine serije, odnosno možete snimiti 6 fotografija velikom brzinom (praktično odmah jedna nakon druge) ili normalnom brzinom (period između dva snimka je sekundu ili manje). Takođe ovim režimom može se snimiti i 9 ili 15 fotografija u seriji. Napomenuo bih da je ova funkcija korisna recimo za fotofiniš nekog takmičenja, jer u stvarnoj situaciji ukoliko u ovom režimu fotografisanja pomerate kameru fotografije će biti mutne u većini slučajeva. U ovom režimu rezolucija fotografija je 320x240 piksela.

Prebacivanje telefona u režim fotografisanja se vrši pritiskanjem bočnog tastera ili preko menija. Ekran telefona služi kao vizir, korišćenjem navigacionog tastera možete menjati nivo kontrasta i koristiti zum. Kada rezolucija dostigne maksimalni nivo, zum se isključuje automatski. Slike na ekranu mogu biti okrenute kao u ogledalu korišćenjem bočnih tastera.

Postoji standardni set efekata koji se mogu primeniti u toku fotografisanja ili editovanja slike. Po meni drugi način je prihvatljiviji kao i primena ramova na fotografije. Dostupni su efekti crno-belo, negativ, crveno-smeđa, emobss, sketch, aqua, antique, moonlight.

Fotografije se čuvaju u albumu, gde možete videti podatke vezane za određenu fotografiju. Lista se formira brzo, pokazuje naziv telefona i malu ikonu. Svaka fotografija može biti dodeljena određenom imenu iz telefonskog imenika ili postavljena kao pozadinska slika direktno iz album menija. Takođe postoji i slide show režim, osnovni editor koji omogućava dodavanje ikona sa emocijama, postavljanje ramova na slike i dodavanje efekata fotografijama.

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

  (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG

Telefon snima 3GP video i možete da odaberete da li će video klip da bude snimljen sa ili bez zvuka. Sva podešavanja se mogu porediti sa sličnima za fotografije, ista tri nivoa kvaliteta, ali su rezolucije različite. Maksimalna rezolucija je 176x144 piksela (ostale dostupne rezolucije su 160x120, 28x96). Maksimalno trajanje klipa zavisi od slobodne memorije, ali je za MMS priloge ograničena veličina klipa na 100Kb.

Video primer (mp4, 336 Kb)

Sinhronizacija sa računarom. Svoje podatke možete sinhronizovati preko Bluetooth-a ili kablom. Easy Studio 3.0 softver za sinhronizaciju se može preuzeti sa sajta proizvođača.

Utisci

model isporučuje dobar kvalitet povezivanja, što je tipično za moderne telefone. Zvuk koji stiže sa zvučnika je čist i prodirući. Jačina zvuka 64-tonskih polifonih melodija je prosečna dok su mp3 melodije dovoljno glasne da možete biti sigurni da nećete propustiti poziv čak i kada ste na promentoj ulici. Vibracija je umerene jačine.

Bez sumnje E570 je će privući pažnju zbog korišćenja zastarele platforme i razočaravajućeg ograničenja mogućnosti upload-ovanja bežičnim putem, omogućenih veličina aplikacije, nedostatka mail klijenta i Vivid poruka kao i nemogućnosti postavljanja video klipa kao identifikatora kontakta i modifikovanja upozorenja o prispeloj poruci. Sa druge strane većina ovih karakteristika i nije za devojke i Samsung to dobro zna. Na primer, što se tiče kamere, ciljna grupa ovog telefona u principu slike načinjene mobilnim telefonom pregleda samo na ekranu telefona bez da se muči sa prebacivanjem na PC. USB Mass Storage i njegovo odsustvo nisu toliko krucijalni, uzimajući u obzir brojne druge karakteristike koje su ciljnoj grupi modela E570 značajnije. Navšćemo neke: dopadljiv dizajn, jedinstveni spoljni ekran, set aplikacija namenjenih isključivo ženama, pedometar i moderan interfejs. Stoga, uzimajući u obzir da Samsung E570 poseduje sve ove karakteristike moglo bi se reći da je savršeno rešenje za ciljnu grupu kojoj je namenjen, a stvari bi za kompaniju bile još bolje kada bi imao cenu sličnu kao i model E500. Samsung E570 na tržištu nema direktnog konkurenta što je na prvi pogled prilično čudno. Kao indirektni rivali ovom modelu pojavljuju se telefoni na preklop drugih proizvođača, naročito Sony Ericsson W710i, mada je ovaj model ipak nešto iza modela Samsung E570, pre svega što nije namenjen isključivo ženama, već i ljubiteljima muzike što su ciljne grupe koje se gotovo uopšte ne preklapaju. Motorola PEBL cilja na prilično sličnu grupu, i bolje je možda rešenje u smislu dizajna ali joj nedostaju neke dodatne karakteristike a tu je bitan činilac i cena ovog modela.

Kada sve saberemo i oduzmemo možemo reći da je Samsung napravio jedno od najboljih rešenja namenjeno ženama i oko ove konstatacije nema ni najmanje sumnje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024