2626 2006
2006. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 2626
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 2626. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 2626 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Nokia 2626

Prodajno pakovanje:
Telefon
970 mAh Li-Ion baterija
Punjač
Slušalice (HS-7)
Uputstvo za upotrebu

Prateći sve veću popularnost uređaja sa muzičkim plejerom, proizvođači su započeli sa dodeljivanjem muzičkih sposobnosti čak i modelima za nezahtevne korisnike. Naravno, ovaj posao nije nimalo lak, budući da je za ovakav uređaj koji ima osrednju cenu potrebno ubaciti i memoriju ili podršku za proširenje memorije, dok je ubacivanje FM prijemnika u jeftinije modele više nego jednostavno.

Ovo je tačno ono što je Nokia uradila predstavljanjem naslednika modela 2610 u formi telefona Nokia 2626, kod kojeg je primetno prisustvo radio prijemnika i novih kolor šema. Govoreći o bojama, dostupne su četiri boje: svetlo plava, zlatno plava, roza i belo-roza. Subjektivno govoreći, samo dva od njih su privlačna – belo-roza kombinacija i svetlo plava, dok što se tiče ostalih boja nekako izgledaju bezlično.

Nesofisticirani dizajn pravougaonog kućišća izgleda privlačno a dimenzije aparata su 104x43x18mm, dok je težina 91 gram. Telefon lepo staje u šaku kao i u bilo koji džep ili tašnu, što znači da model 2626 odgovara i ženama i muškarcima.

Kućište telefona Nokia 2626 je izrađeno od tri različite vrste plastike a unutrašnjost je načinjena od obojenog stakla sa ogledalom na prednjoj strani. Telefon zaista izgleda spektakularno, međutim, kvalitet izrade nije baš najbolji. U prvo vreme nije bilo nikakvih problema – svi delovi su savršeno odgovarali, nigde nije bilo zazora niti je dolazilo do pojave škriputavog zvuka. Međutim, nedugo nakon toga, deo koji sadrži ekran i tastaturu se prilično olabavio čime je došlo do pojave neželjenih zvukova.

Na bočnim stranama nema nikakvih tastera ili utičnica, osim nekoliko stvari. Sa gornje i sa bočnih strana nalaze se dva zvučnika dok se sa donje strane može pronaći slot za punjač, 2.5mm audio priključak kao i čudna priključnica za koju se kasnije ispostavilo da je servisni slot samo za update firmware-a u servisnim centrima.

Gornji deo Nokia 2626 prekriven je slojem obojenog stakla (druga razlika između modela 2626 i 2610, po pitanju dizajna). Vizuelno ovakvo rešenje izgleda veoma privlačno – kada se pozadinsko osvetljenje isključi, ekran nestaje ispod staklene površine. Međutim, to ima i dva nedostatka. Prvo, predstavlja magnet za otiske prstiju i nečistoće tako da vam je uvek potrebno nešto sa čim ćete ga brisati. Drugo, pri dnevnom svetlu informacije na ekranu su jedva čitljive zbog obojenog stakla i pasivne matrice.

Ekran koristi STN matricu rezolucije 128x128 piksela (27x27mm) a ima mogućnost prikazivanja 65.536 boja. Pri prosečnim uslovima osvetljenja slika je jasna i oštra, ali kao što sam već pomenuo, pri direktnim sunčevim zracima slika bledi, informacije su čitljive ali jedva. Pri kucanju poruka, pri najmanjoj veličini slova, ekran može prikazati do osam tekstualnih i dve servisne linije, dok pri pregledanju menija nudi pet tekstualnih i dve servisne linije.

Tastatura je potpuno identična sa onoj koju poseduje Nokia 2610 i veoma je zgodna za rad. Numerički tasteri su dovoljno veliki i dobro raspoređeni tako da sigurno neće dolaziti do pritiskanja pogrešnih tastera. Dugim pritiskom na taster „*“ pozivate radio, dok dugim pritiskom na taster „#“ aktivirate silent režim. Navigacioni taster nije naročito zgodan budući da je taster OK malih dimenzija što može predstavljati problem korisnicima za debljim prstima ili damama sa dužim noktima. Svaki pravac navigacionog tastera može se konfigurisati tako da pokreće funkcije koje korisnik odredi. Navigacioni taster nalazi se pored tastera za primanje/odbijanje poziva i dva funkcionalna tastera – onaj sa leve strane je za brzi pristup meniju, dok taster sa desne strane služi za bilo koju radnju, pa čak i za zaključavanje tastature.

Svi tasteri su jednako osvetljeni belom pozadinskom bojom, te su oznake na tasterima vidljive u svim okruženjima.

Nokia 2626 koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 970mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može obezbediti do 3 sata u režimu razgovora i do 300 sati u režimu mirovanja. Pri testiranju baterija je izdržala oko 5 dana uz 20 minuta razgovora i oko 2 sata igara i upotrebe drugih funkcija. Potrebno je oko 2 sata da se baterija modela 2626 napuni u potpunosti.

Meni

Što se tiče korisničkog interfejsa, Nokia 2626 je tipični izdanak Serije 40. Meni se sastoji do 12 stavki i može biti prikazan u vidu 3x4 matrice ili liste. U prvom slučaju, videćete samo 9 ikona po strani, prema tome da bi videli ostale morate da skrolujete na dole; kada je reč o drugom načinu prikaza menija, pokazuje se ikona svake stavke a pomoću navigacionog tastera možete pregledati meni. Brza navigacija brojevima je takođe podržana.

Telefonski imenik. Imenik modela Nokia 2626 sadrži 300 slobodnih unosa a omogućen je pristup memoriji SIM kartice. Ovde u podešavanjima možete odabrati koju kontakt listu želite da pogledate (možete odabrati i objedinjenu). Svaki unos ima tri polja: ime, prezime i broj telefona, ukoliko uskladištite kontakt sa istim nazivom sistem vas automatski obaveštava. Ukoliko se polja sa imenima poklapaju, tada vam 2626 omogućava da izmenite broj odgovarajućge unosa a kada duplirate broj, sistem vas i u tom slučaju obaveštava. Kontakti se mogu prilagoditi sa personalnim slikama ili melodijama, mada imate i mogućnost da kreirate grupe kojima možete dodeliti melodiju ili sliku. Funkcija brzog biranja brojeva je omogućena za do 8 brojeva.

Dnevnik poziva. Uređaj poseduje 3 standardne liste poziva – biranih brojeva, primljenih i propuštenih a svaka od njih može uskladištiti do 20 brojeva. Pored toga, tu je i objedinjena lista poziva i 10 kontakata kojima ste slali poruke u poslednje vreme. Objedinjenu listu karakterišu ime ili broj, datum poziva i vreme, dok detaljan pregled prikazuje trajanje svakog poziva.

Poruke. Rukovanje SMS i MMS mogućnostima kod telefona Nokia 2626 je uobičajeno – pri kreiranju poruke možete odabrati jedan od četiri tipa: tekst (SMS), multimedijalne poruke (MMS), flash i audio (poslednje dve su u suštini neka vrsta MMS-a). Šablonske poruke nisu dostupne. Podržan je T9 sistem unosa teksta. Glasovna pošta je samostalna stavka u meniju.

Planer. Ova sekcija je domaćin standardnih aplikacija koje možete odabrati, ali ono što je važnije za ovakav model, jesu dostupne aplikacije.

Postoji samo jedan alarm časovnik, međutim, imate mogućnost podešavanja nekoliko opcija. Prvo, možete ga isključiti za pojedine dane, zatim režim Snooze (kada nastavlja da zvoni u pravilnim interavlima osim ukoliko ga ručno ne isključite) koji se može manuelnim putem konfigurisati (5, 10, 15 minuta itd.).

Kalendar se može videti u mesečnom i nedeljnom pogledu. Svakom datumu kojem je dodeljen neki događaj možete dodeliti neki od pet dostupnih tipova događaja: sastanak, poziv, rođendan, beleška i podsetnik. Događaji se mogu ponavljati.

Korišćenjem Liste zadataka možete kreirati vaše zadatke sa tri različita tipa prioriteta (visoki, normalni i niski), sa datumom i oznakom kada koja se dodaje za ispunjene zadatke.

Beleške mogu sadržati do 3000 simbola, osim teksta možete postaviti i emotikone.

Implementacija kalkulatora zaslužuje sve pohvale kod modela 2626, budući da omogućava kvadriranje brojeva i izvlačenje korena. Takođe ga možete prebaciti i u osnovni konvertor valuta.

Tu je i brojač i štoperica, gde možete sačuvati do 20 privremenih vrednosti.

Galerija. Ova stavka sadrži direktorijume sa različitim sadržajem kategorizovanim po tipu. Možete kreirati i sopstvene direktorijume.

Stablo direktorijuma se može videti u i u formi liste, liste sa nazivima ili rešetke sa ikonama. Možete sortirati fajlove i direktorijume prema imenu, datumu, formatu i veličini.

Radio. Funkcija koja se nimalo nije promenila tokom vremena, prema tome, tu se nećemo zadržavati.

Medija. Ovde ćete pronaći Diktafon koji omogućava snimanje zvučnih klipova u .amr formatu dužine jednog minuta. Broj klipova je ograničen samo po veličini slobodne dostupne memorije. diktafon može se aktivirati tokom razgovora.

Aplikacije. Ovde su uskladištena dva direktorijuma: Igre i Kolekcija. Prvi ima dve igre dok je drugi prazan i u njega možete uneti Java aplikacije preko WAP-a. Imate slobodu da kreirate sopstvene direktorijume u ovoj sekciji.

Obe igre koje poseduje 2626 su veoma dosadne: Glamour Pinball i Phantom Spider, prema tome svi zaljubljenici u igre će morati da se snađu preko WAP-a.

WAP-pretraživač. Ovaj standardni pretraživač omogućuje upload-ovanje WAP strana i malih internet strana. Iako nije prikladno pretraživati internet strane u punoj veličini (budući da morate da skrolujete u oba smera), 2626 vam daje tu mogućnost. Budući da je podrazumevani set slika i igara na 2626 mali, proizvođač je dodao odgovarajuće linkove za sopstvene izvore, gde se mogu kupiti igre i melodije zvona.

Podešavanja. Ovde možete iskoristiti veliki broj podešavanja da podesite telefon onako kako vama odgovara.

Lista profila sadrži četiri standardna režima i dva kojima korisnik može upravljati. Svaki od njih može se personalizovati izmenom melodije i tona upozorenja. Pored toga, za svaki profil možete odabrati trajanje.

Postoji samo tri dostupne teme koje menjaju samo pozadinsku sliku i boju menija. Nema većih izmena. Ovde možete unesti dodatne teme.

U podešavanjima zvuka za odabrani profil možete upravljati zvučnim alarmom, tonom tastera i jačinom zvuka. Za dolazeće pozive i poruke pored standardnih zvukova možete dodeliti i bilo koju numeru koju ste upload-ovali.

Korišćenjem podešavanja ekrana imate mogućnost da podesite ekran prema vašim potrebama – kontrast, pozadinsku sliku, screensaver, režim čuvanja energije. Za ekran u režimu mirovanja možete modifikovati boju slova a za poruke i Web pretragu veličinu slova.

Pored toga, u Podešavanjima možete podesiti datum i vreme kao i navigacioni taster i desni funkcionalni taster.

Kapacitet memorije koju poseduje Nokia 2626 je osrednji – 3Mb za sve svrhe. Ipak, za posedovanje MP3 plejera ili ugrađena kamere, ovo je sasvim dovoljno a povrh svega ne poseduje infrared.

Utisci

Uređaj pruža kvalitet prijema koji je standardan za sve Nokia uređaje – nije bilo nikakvih problema sa prijemom. Jačina zvuka 24-glasne polifonije je dovoljna da vas obavesti o dolazećem pozivu ili poruci u različitim uslovima. Imate mogućnost da podesite MP3 i MIDI fajlove kao melodiju zvona ili da sami snimite zvučni klip pomoću diktafona. Jačina vibracije nije dovoljna tako da se može desiti da je ne osetite.

Sve u svemu, za svoj tip uređaja ovaj telefon je veoma dobar a u smislu paketa unapred instaliranih aplikacija daleko je ispred konkurentskih modela.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024