SLVR L9 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Motorola SLVR L9
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Motorola SLVR L9. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Motorola SLVR L9 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Motorola L9

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
Žične stereo slušalice
microSD memorijska kartica, adapter (veličina varira od regiona)
Uputstvo za upotrebu
CD sa softverom(opciono, dostupnost varira od regiona)
miniUSB kabl (dostupnost varira od regiona)

Predstavljanje modela Motorola L9 je u stvari upgrade-ovanje već postojećih modela Motorola L7/L7e, koje ne donosi nikakve suštinske izmene po pitanju osnovne funkcionalnosti uređaja. Telefon se sada isporučuje sa aplikacijom FM-radio i nekoliko novih softverskih karakteristika, mada mu i dalje nedostaje Media Finder , koji je dostupan u nekoliko poslednjih ponuda kompanije. Iz svega navedenog nameće se zaključak da L9 nije naročito interesantan proizvod, ali opet uz odgovarajuću cenu, telefon zaslužuje da ga bliže ispitamo.

Dizajn, dimenzije, težina

Novi model Motorola SLVR L9 je istih dimenzija 113.5x49x11.5mm kao i njegov prethodnik. Bez dodatnih detalja telefon je težine 98 grama, dok sa postavljenom SIM karticom njegova težina dostiže 100grama (u poređenju sa 96 grama prethodnog modela). Ova razlika gotovo da se ne primećuje, a telefon prilikom nošenja u šaci odaje solidan utisak ali svakako ne preterano laganog telefona. Ali, opet ponavljam u pitanju je utisak prijatne težine, pored kojeg se još izdvaja osećaj hladnog metala dok držite telefon, čije kućište zaista jeste izrađeno od metala pa ovde nema nikakvih trikova.

Neki tvrde da L9 poseduje plastičnu prednju stranu sa privlačnom oblogom, međutim ovo nije istina, već je u pitanju metalna ploča sa završnom obradom tako urađenom da izgleda kao hromirana površina. Kompanija je odlučila da dizajn telefona zadrži u liniji sa svojim poslednjim uređajima, naročito modelom Motorola Z6 i ovo je bila pametna odluka. Za razliku od prethodnih modela Motorola L9 izgleda luksiznije čemu može da zahvali odličnoj završnoj obradi.

Kontrole

Slot za proširenje memorije prekriven je gumiranim zatvaračem, čvrsto povezanim sa kućištem. Omogućena je zamena microSD kartice bilo kojeg kapaciteta do 2GB bez isključivanja telefona.

Desnu stranu telefona karakteriše posvećeni taster kamere, koji ima i funkciju Push to Talk tastera (u slučaju da je ova funkcija omogućena u podešavanju softvera od strane korisnika/proizvođača, dok u suprotnom ovoj funkciji neće moći da se pristupi ni preko menija). Kako komercijalni PTT servisi nisu još u potpunosti zaživeli, proizvođač se nije potrudio da uključi PTT konfiguraciju za operatere i sve je ostavio krajnjem korisniku. Sa desne strane telefona se još nalazi miniUSB utičnica za povezivanje punjača/slušalica/kabla za prenos podataka.

Sa leve strane telefona nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, dok je standardni programabilni taster smešten odmah ispod – on izvršava svoje radnje u zavisnosti od menija u kojem se trenutno nalazite. Pojedine verzije firmware-a omogućavaju povezivanje sa aktiviranjem glasovnih tagova ili aplikacijom diktafona.

Na gornjoj strani telefona ćete pronaći senzor okruženja – jednu od funkcija koja karakteriše poslednje Motorola brendirane uređaje – koji uključuje ili isključuje pozadinsko osvetljenje u zavisnosti od uslova osvetljenja. Otvori za provlačenje trake za nošenje oko vrata se takođe nalaze na gornjem delu uređaja. Zadnja strana telefona bi bila potpuno prazna da se na njoj ne nalazi sočivo 2 MP kamere.

Ekran

Ekran je ostao neizmenjen i dalje obezbeđujući rezoluciju od 176x220 piksela (30x38mm) uz koju može da prikaže 262.111 boje. Za tip telefona kojem L9 pripada, ekran dobro obavlja svoju funkciju, međutim mnoge ponude se mogu pohvaliti QVGA ekranima koji omogućuju oštriju sliku. Slika koju nam donosi ekran ugrađen u model SLVR L9 je oštra, boje su zasićene a zahvaljujući primeni TFT tehnologije slika ne bledi prilikom izlaganja sunčevim zracima. Ekran može da prikaže do 6 tekstualnih i 3 servisne linije. Ali opet uzimajući u obzir činjenicu da ovaj telefon početak prodaje očekuje tokom leta i jeseni ove godine, ne treba zaboraviti da će tada mnoge ponude već imati mnogo bolje ekrane.

Tastatura

Tastatura je veoma laka za rad i ne izaziva nikave poteškoće. Navigacioni taster je vrlo pogodan za rukovanje. Gumeni delovi između tastera čine unošenje brojeva telefona radnjom koju možete izvršiti bez gledanja. Svi tasteri su osvetljeni belom bojom, koja izgleda veoma lepo a uz to svoju glavnu funkciju obavlja veoma dobro – svi simboli su vrlo dobro osvetljeni u različitim okruženjima.

Baterija

Uklanjanjem poklopca sa zadnje strane telefona ugledaćete Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 880mAh (BK60). Prema tvrdnji proizvođača baterija može da obezbedi 350 časova rada bez punjenja u režimu mirovanja i 6.5 časova razgovora. Prilikom testiranja baterija modela Motorola SLVR L9 je trajala oko 4 dana uz jedan čas razgovora i oko 45 minuta korišćenja ostalih funkcija. Ali najverovatnije je da ćete aktivnom upotrebom ovog modela na raspolaganju imati oko 2 do 3 dana stabilnog rada. Da bi se baterija modela Motorla SLVR L9 u potpunosti napunila potrebno je 2 časa. Ukoliko pak telefon koristite za slušanje muzike i to 4 do 6 časova, vreme trajanja baterije se dramatično smanjuje i iznosi svega 1 dan.

U poređenju sa svojim prethodnikom L9 se po pitanju trajanja baterije pokazao boljim za nekih 25%, pri približno istom opterećenju oba telefona. Šta je to što je modelu L9 omogućilo ovoliko bolji rezultat. Kao prvo baterija nešto višeg kapaciteta (880mAh u poređenju sa 820mAh kod L7) ali glavne zasluge pripadaju unapređenom softveru, koji troši manje energije (oko 20 od 25% bolji rezultat je dobijem novim softverom).

CrystalTalk

Kao i ostale najnovije ponude kompanije Motorola L9 takođe poseduje CrystalTalk funkciju koja unapređuje kvalitet poziva. Svoje prvo komercijalno pojavljivanje ova tehnologija je imala na modelu Motorola KRZR K3. Crystal Talk kombinuje hardverska (slušalica, zvučnik) i softverska (obrada zvuka, redukcija šuma, itd) rešenja. Krajnje rešenje je da korisnik dobija veoma dobar kvalitet zvuka koji se veoma razlikuje od onoga to smo mogli da čujemo kod prethodnih generacija, postavši istovremeno jedna od najboljih ponuda na tržištu.

Performanse

Performanse modela L9 su na standardnom nivou; nema suštinskih izmena u poređenju sa prethodnim modelima.

Meni i interfejs

Telefon poseduje 27Mb ugrađene memorije, a ova količina može da bude proširena memorijskom karticom, na kojoj možete da sačuvate različite aplikacije. Izvršni Java fajl je ograničen na 1MB veličine (veličina JAR fajla), dok HEAP ne može da pređe 2MB. Koji tip memorije se koristi nema neku naročitu važnost za rad sa fajlovima (muzika, pozivi, fotografije, aplikacije), ali brzina interfejsa je nešto sporija kada telefon radi sa internom memorijom (iako bi trebalo da bude obrnuto). Ovo dovodi do određenih ograničenja kada je u pitanju bitrate mp3 fajlova. Preporučeno je da za numere koje su uskladištene na telefonu izaberete bitrate od 64Kbps, dok za one sa memorijske kartice možete odabrati i 128Kbps. Ipak, ovo je preporuka proizvođača a ne neko stvarno ograničenje. Telefon nam je bez problema reprodukovao i numere koje su kompresovane bitrate-om od 256Kbps, a problemi su se dešavali retko i to samo sa određenim numerama.

Memorija za aplikacije se distribuira dinamički, 1000 kontakata je osiguran broj unosa koji se mogu sačuvati u telefonskom imeniku. Planer može da uskladišti do 500 događaja i do 400 zadataka (ili bilo koja druga kombinacija dolazi u obzir, ali ukupan broj ne može da pređe 900). MMS je ograničen na 300Kb po veličini.

Za pozivanje glavnog menija, jednostavno pritisnete taster OK, koji se nalazi u centru navigacionog pada. Glavni meni se kao i obično sastoji od 9 ikona; svaka od njih koristi informacioni bar za definisanje. Možete promeniti način pojavljivanja glavnog menija tako da se prikazuje u vidu liste. Polovina podmenija je prikazana kao lista a druga polovina kao ikone (ukoliko odaberete odgovarajući način pojavljivanja manija). Korisnik može prilagoditi sebi brzu navigaciju brojevima, i to za gotovo svaku stavku menija ili funkciju (uključujući one prilagođene). Za režim mirovanja, navigacioni taster može da posluži za pozivanje različitih aplikacija koje je odabrao sam korisnik. Pored toga imate mogućnost da se igrate sa raznim opcijama i tako recimo naredite da kada je pritisnut navigacioni pad, sve ikone sa ekrana nestanu. Dva programabilna tastera mogu da budu dodeljena različitim funkcijama, nezavisno od podrazumevano podešenih.

Uređaj podržava iTap predvidljivi unos teksta. Dok unosite slova, ekran prikazuje trenutne reči ali skriva simbole dodeljene tasterima. Uređaj pamti varijante reči koje ste odabrali i nakon toga ih nudi automatski. Ovo omogućava da ne unosite reči u rečnik kao što je neophodno kod T9 sistema.

Za one koji koriste dva jezika za pisanje SMS poruka veoma pogodno je što je ova opcija veoma zgodna kod modela SLVR L9. Možete takođe da podesite koji tip unosa teksta ćete koristiti za svaki jezik – predvidljivi ili ne.

Glasovne karakteristike

L9 koristi VoiceSignal v2.1 paket sa potpunom lokalizacijom, mada su mogućnosti lokalizacije ograničene na glasovne komande i glasovno pozivanje. Možete trenirati telefon svojim glasom, mada je ovo u većini slučajeva nepotrebno. Podešavanja vam omogućavaju da modifikujete osetljivost, tako da će telefon definisati koliko jasan je vaš govor.

Pregledavajući uobičajene osobine ovog modela ne možemo da pređemo preko mogućnosti modela L9 da isčitava numeričke tastere pro pritiskanju ili telefonske brojeve pri dolaznim pozivima. Ovaj režim je vrlo privlačan ukoliko posedujete slušalice ali za većinu korisnika nije od velike koristi.

FM-radio

Telefon može da uskladišti do 9 stanica u memoriji a po pitanju osetljivosti prijema radio stanica postiže tek nešto neznantno lošije rezultate od ponuda kompanija Nokia i Sony Ericsson. Frekvecnije možete podesiti bilo manuelno, bilo automatski, ne postoji podrška za RDS, već L9 ima samo podršku za prikazivanje žanra muzike na određenoj stanici (na primer klasika, džez, itd). Radio poseduje i neke nedostatke, a ovo se naročito odnosi na šum, što znači da L9 ne može da se meri sa telefonima koji isporučuju jasan i čist zvuk. Probali smo da promenimo slušalice, koristili 3.5mm adapter, međutim rezultat je ostao isti. Radio može da bude minimizovan, a postoji i posvećeni taster aplikacije radija na tastaturi. Među ostalim karakteristikama ove aplikacije možemo izdvojiti i transfer signala do zvučnika, ali i ovo je uobičajena funkcija danas.

Telefonski imenik

Više od 1000 imena može se sačuvati u memoriji telefona i za svaki unos možete uskladištiti ime, prezime (dva polja), nadimak, broj telefona (odaberite tip sa liste – kuća, posao, mobilni, fax itd, da li je dostupan za video pozive ili ne). Pri unosu broja dobićete samo jedno polje, ali se drugo pojavljuje nakon što popunite prvo. To znači da telefon omogućava pristup korak-po-korak, što ima logike. Na kraju, sedam brojeva može se zadržati za jedno ime, što je više nego dovoljno za većinu korisnika.

Pored brojeva možete uneti i e-mail adrese (do dve), URL, poštansku adresu (dva polja za ulicu, grad, državu i poštanski broj). Takođe treba pomenuti tekstualnu belešku, personalnu melodiju zvona, korisničke grupe (neograničen broj i za svaku se može dodeliti personalna melodija) kao i datum rođenja. Nažalost, nema automatskog podsetnika za rođendan u planeru niti zvučnih signala. Nadam se da će ovo biti sledeći korak u dizajnu telefonskog imenika.

Telefon poseduje sistem prepoznavanja glasa nezavisan od zvučnika, što znači da glasovni tagovi nisu potrebni (mada ovo varira od regiona i odabranog jezika menija) – možete pozvati bilo koji kontakt ili pozvati aplikaciju glasom bez ikakvih priprema. Na neka tržišta se telefon isporučuje bez ove funkcije, tako da će korisnik morati da snimi glasovne tagove.

Opšta lista prikazuje nazive koji su uskladišteni i u memoriji telefona i na SIM kartici (samo jedan tip se može videti u jednoj listi). Pretraga se može vršiti po slovima a možete kucati i čitav naziv. Pregled liste moguć je na tri načina – samo imena sa ikonama i podrazumevanim brojem telefona, imena i fotografije kao i prvi broj telefona (podrazumevani broj telefona), imena sa brojem. Postoji mogućnost brzog skrolovanja imena. Bilo koji broj može biti dodat listi za brzo pozivanje a postoji mogućnost slanja poruke ili poziva odabranog broja u pop-up meniju.

Podešavanja vezana za grupe omogućavaju da odaberete personalne melodije zvona i slika vezanih za njih – SLVR L9 poseduje po podrazumevanom podešavanju četiri grupe, mada se ovaj broj može povećati od strane korisnika. Postoji i podrška za masovno slanje poruka članovima grupa.

Zaista privlačan dodatak interfejsu je filter e-mail adresa (sortiranje opšte liste) ili nedavno korišćenih brojeva (radi i za SMS poruke) - u drugom slučaju lista se nalazi u sekciji Recent Contacts.

Postoji mogućnost primanja kontakata sa drugih telefona što je privlačna mogućnost. Ukoliko su imena ista, kreiraju se dva unosa. Ukoliko neki od unosa ima popunjeno polje Nadimak, tada se kontakt prikazuje pod nadimkom a ne imenom i prezimenom.

U suštini ovo je jedan od prvih uređaja koji može da primi kompletne informacije o kontaktu sa drugog uređaja (na primer kontakti koji su preuzeti sa Sony Ericsson K800i modela imaju i dodeljene fotografije na SLVR L9).

Slanje poruka

Obezbeđen je osnovni kapacitet memorije za 100 SMS poruka, što može varirati u zavisnosti od verzije firmware-a. Kao po pravilu, operatorske verzije su ograničene na 300. Uređaj podržava EMS. Automatsko brisanje kompletne liste poruka je dodatna mogućnost, postoji lista šablonskih poruka. Izveštaj o prispeću poruke može biti stalno uključen ili se može uključiti i isključiti za datu poruku.

Upravljanje MMS-om ne izaziva nikakve probleme. Sve je veoma jednostavano i lako razumljivo. Porukama se mogu dodati slike načinjene ugrađenom kamerom kao i zvučni fajlovi. Deset šablonskih poruka izgledaju sjajno i obavezno ih treba pogledati.

Telefon ima POP3/IMAP4 e-mail klijent koji dozvoljava pregled zaglavlja dolazećeg mail-a kao i njegovo preuzimanje. Mogu se poslati samo oni grafički fajlovi, video i mp3 koji ne prelaze veličinu koja je određena za slanje. Ukoliko želite da uskladištite neke od e-mail poruka, morate koristiti dinamički raspoređenu memoriju kao što je slučaj i sa MMS-om.

WAP

Telefon poseduje WAP pretraživač v2.0 a njegove mogućnosti su standardne, bez nekih većih osobenosti. Prisutan je EDGE (klasa 10), podešavanja su jednostavnoa i dovoljno je samo pratiti instrukcije operatera.

Pozivi

Telefon poseduje integrisanu listu poziva, što znači da ćete pronaći i propuštene i pozvane brojeve. Korišćenjem tastera "*" i "#" možete se vrlo lako prebacivati između lista. Specijalne liste sa 40 poslednjih poziva su takođe dostupne. Na ekranu se ne pojavljuje samo ime pozivaoca, već se prikazuje i tip broja , ukoliko je broj sačuvan u telefonskom imeniku. Sve je jednostavno i uobičajeno, nema ništa specijalno za izdvojiti. Svaki unos karakterišu datum i vreme kao i trajanje poziva.

Takođe ovaj meni prikazuje poslednje pozive, trajanje poziva i konekcija za prenos podataka.

Alati

Ovaj meni karakteriše čitava grupa office aplikacija kao što je kalkulator. Pogodna, digitalna tastatura postoji na ekranu, koja savršeno reprodukuje stvarnu tastaturu.

Alarm časovnik. Možete podesiti nekoliko alarm časovnika i odabrati melodiju, naziv i jačinu, tip ponavljanja (dnevno, jedanput) za svaki od njih. Telefon je dizajniran kontinualnu upotrebu i zato je potrebno unošenje naziva i za alarm časovnike. Alarm se aktivira jednim pritiskom i savršeno se uklapa sa beleškama.

Diktafon. Funkcija snimanja može da bude pozvana u režimu mirovanja kao i tokom razgovora - u drugom slučaju snima obe strane. Maksimalno trajanje snimka zavisi samo od količine slobodne memorije modela SLVR L9. Vaš sagovornik je opomenut ukoliko je snimač glasa uključen. Prvo je to zujanje a zatim kratak zvuk u jednakim intervalima.

Planer. Možete ga videti u mesečnom ili nedeljnom pregledu po satima. Takođe se mogu videti sastanci koji su povezani sa određenom satnicom. Svakom unosu može biti dodeljen naziv, početno vreme, dužina (mereno u satima, minimalni iznos vremena je 30 minuta). Upozorenje se može ranije podesiti. Svaki unos se može ponoviti, što je veliki plus.

Lista zadataka ne postoji kod modela SLVR L9.

SyncML SyncML podrška je pristuna na modelu SLVR L9, i namenjena je za korisnike u kompanijama koji imaju veliku potrebu za sinhronizacijom sa serverom podataka (nešto slično kao što je daljinska sinhronizacija za Desktop PC, ali u ovom slučaju server mora biti lociran u mreži).

Lsita aktivacija – telefon poseduje podršku za DRM 2.0 tako d au listi akvacije možet eproveriti licence, njihov status itd.

Svetsko vreme – prikazuje trenutno vreme u tri grada na svetu.

Igre i aplikacije

Telefon podržava Java MIDP 2.0, sve aplikacije koje se nalaze u ovom meniju su zasnovane na ovoj tehnologiji. Broj igrica i njihovi naslovi variraju od toga gde je telefon kupljen. U većini slučajeva kupićete telefon koji poseduje samo igre Fudbal ili Sudoku.

Lista Aplikacija sadrži samo muzički plejer, koji nije od velike koristi jer ne može da bude minimizovan, kao i uopšte Java bazirane aplikacije (prekid je jedina podržana karakteristika).

Neke verzije namenjene evropskom tržištu imaju instaliranu eBay Pocket Auctions aplikaciju – u pitanju je kao što sam naziv govori program koji omogućava kupovinu preko eBay-a.

Multimedija

Telefon podržava teme. To je grupa pozadinskih slika, kolor šema u boji za meni, zvukova i različitih melodija zvona. Na brz i zanimljiv način možete promeniti izgled vašeg telefona. Nove teme mogu se preuzeti sa Motorola-inog web sajta.

Broj dostupnih skinova je modifikovan i sada izgledaju drugačije. Oni ne samo da menjaju boju menija već i ostatak interfejsa, što je dosta zgodna stvar za igranje.

Zvuci – informacije vezane za sve zvučne fajlove koji su u memoriji telefona nalaze se ovde. Možete proveriti njihovu veličinu, podatke i poslušati ih. Plejer koji postoji kod modela SLVR L9 je sličan kao i kod drugih Motorola telefona, sve je jasno i razumljivo. Velika prednost ovog plejera je reprodukcija mp3 fajlova u pozadinskom režimu. Uz pomoć odgovarajućih alata možete kreirati sopstvenu listu pesama. Telefon ima podršku za MP3, kao i AAC i AAC+ formate.

Slike – lista svih slika smeštena je u memoriji telefona. Postoji specijalna ikona smeštena pored svakog fajla. Svaka slika može biti odabrana kao pozadinska slika ili kao zaštitnik ekrana. Slike se mogu sortirati po kategorijama što olakšava njihovo pretraživanje.

Možete koristiti integrisani editor koji omogućava stavljanje ramova, promenu boja i upotrebu specijalnih efekata. Najprikladnija stvar je to što nakon obrade slike, ona se može sačuvati pod novim nazivom, pa se tako obe slike kasnije mogu koristiti. Ovo je odlična stvar ukoliko želite da nešto dodate na sliku ali da to ne utiče na original.

Kamera

Sa integrisanim 2MP CMOS modulom možete snimati slike sa četiri rezolucije – Velika (2MP), Srednja (1.2MP), Mala (480x640) i X-mala (240x320). Dostupna su tri stepena kompresije. Drugim podešavanjima može se isključiti zvuk pri okidanju, podesiti ekspozicija od -2 do +2, odabrati tip osvetljenja (auto, sunčano, oblačno, zatvoren prostor, kancelarija). Takođe je prisutna i karakteristika tajmera.

Najbolji rezultati se postižu pri sunčevoj svetlosti dok u drugim slučajevima zasićenost boja nije dovoljna. Jedna od karakteristika je prikazivanje fotografije preko celog ekrana pri radu sa kamerom, dok su obaveštenja poluprovidna. Vertikalnim pomeranjem navigacionog tastera možete vršiti promenu osvetljenja, a pored toga možete vršiti odabir različitih efekata (kolor, crno-belo, plavo, stare fotografije, crveno, zeleno i negativ). Na raspolaganju vam je i digitalni zum do x8.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Poređenje sa modelom Motorola L7e:

motorola l9 motorola l7e
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1280x,1024 JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1280x,1024 JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1280x,1024 JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1280x,1024 JPEG

Možete odabrati kvalitet videa dobar, bolji, najbolji. Ne postoji ograničenje po pitanju maksimalne dužine trajanja klipa. Zanimljiva je činjenica da se interfejs kamere razlikuje od režima video snimanja i predstavlja drugu stavku menija. Postoji opcija za menjanje podešavanja jednim dodirom, maksimalna rezolucija je (samo kada je uključena memorijska kartica) 352x288 piksela. Kvalitet videa je osrednji a postoji mogućnost snimanja bez zvuka. Svi klipovi se snimaju brzinom 15fps.

Primer video klipa (3gp, 0,1Mb)>>>

Podešavanja

Ovde možete vršiti podešavanja vezana za ekran uključujući i kolor šeme.

Tip zvona i režim upozorenja (mešoviti režim, kada se istovremeno javljaju zvono i vibracija) se takođe nalaze ovde.

Iz ovog menija možete aktivirati režim Flight i podesiti signal za njegovo aktiviranje. Činjenica da kod modela SLVR L9 ne postoje profili frustira pomalo, ali je režim Flight prvi korak ka potpuno funkcionalnim profilima. Iz ovog menija možete aktivirati režim Flight i podesiti signal za njegovo aktiviranje. Činjenica da kod modela SLVR L9 ne postoje profili frustira pomalo, ali je režim Flight prvi korak ka potpuno funkcionalnim profilima.

Sigurnosna podešavanja su značajno proširena. Sada postoji mogućnost zaštite nekih funkcija lozinkom, te funkcije podrazumevaju imenik, poruke ili neku drugu sekciju.

Bluetooth podešavanja su neznatno izmenjena; Sada je dostupna i opcija za štampanje poruke, beleške koja je uneta u planer ili unosa u imeniku.

Podržani standard je 1.2; pored profila za štampanje aparat poseduje Audio Profile (A2DP), koji omogućava korišćenje stereo slušalica slušalica. Preko slušalica ne možete "premotati" numeru unapred ali i vršiti promenu numere. Maksimalna brzina prenosa podataka preko Bluetooth-a je 25-30Kb/s.

USB povezivanje

SLVR L9 ima podršku za profil štampanja i USB Mass Storage režim, kada je identifikovan kao memorijska kartica. Brzina prenosa podataka se ne razlikuje od pune USB 2.0 brzine, koja nije naročito velika ali je odgovarajuća kada je u pitanju mobilni telefon. Za povezivanje se koristi sttandardni miniUSB kabl.

Sinhronizacija sa računarom

Model L9 se isporučuje sa kompletnom verzijom Mobile Phone Tools verzija 4.x. Mogućnosti programa pokrivaju potrebe većine korisnika; obuhvaćena je sinhronizacija sa MS Outlook-om, pravljenje rezervene kopijena računaru, kopiranje fotografija, melodija, pisanje poruka na računaru. ActiveSync Exchange podrška je takođe uključena, mada je omogućena samo daljinska sinhronizacija (sa računarom preko mreže).

Poređenje sa modelom Motorola SLVR L7e

Da biste dobili ideju koje su promene u pitanju dajemo vam kratak pregled izmena:

FM-radio, žične stereo slušalice u pakovanju
2 Mpix kamera
CrystalTalk
VoiceSignal 2.1 za pozivanje glasom
Funkcija odlaganja za dolazne pozive

Utisci

Model isporučuje dobar kvalitet prijema, što je tipično za moderne uređaje. Jačina tonova melodija zvona je nešto iznad proseka, midi fajlovi se reprodukuju u vidu 64-glasovnih polifonih melodija što osigurava odličan kvalitet zvuka. Vibracija nije ništa posebno kod modela SLVR L9 - prosečna je ili čak i malo jača. Jačina zvuka koji se reprodukuje iz zvučnika je dovoljna za gotovo sve uslove.

Po prvi put ovaj model poseduje funkciju Delay, tako da pri dolaznom pozivu kada je ova funkcija omogućena vi ćete odgovoriti na poziv a zatim će se isključiti mikrofon. Tada će osoba koja vas je pozvala čuti frazu na jeziku na koji je meni podešen da ćete joj odgovoriti ubrzo i zatim će čuti određeni muzički fajl. Ovo je vrsta poziva na čekanju ali ugrađena u sam telefon.

Model SLVR L9 na tržište stiže kao zamena za model Motorola L7/L7e. L9 izgleda dosta privlačan kada je u pitanju kvalitet kućišta, mada ni kada je u pitanju funkcionalnost nema se na šta žaliti. Pravi je izazov pronaći direktne konkurente ovom modelu, a sada ćete saznati i zašto. Sa jedne strane telefon poseduje tanak profil sa tako poznatim SLVR dizajnom, a opet u potpuno različitom pakovanju. Tako da nema uređaja koji su tanji od L9 koji bi mogli biti konkurencija. Možda bi to mogli biti neki od jeftinih modela kompanije Samsung, ali oni ne mogu da se mere po pitanju dizajna niti funkcionalnosti sa modelom L9. Ovo znači da će se u opsegu cena kojem će pripadati L9 moći takmičiti samo sa prethodnim modelima istog proizvođača. Upravo iz ovog razloga SLVR L9 je liga za sebe i predstavlja veoma pristojno rešenje za svoju cenu.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024