W960 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W960
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W960. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W960 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Sony Ericsson W960i

Prodajno pakovanje
Telefon
Baterija (BST-33)
Stereo Bluetooth-slušalice (HBH-DS220)
Žične stereo slušalice (HPM-70)
USB kabl
Punjač
Uputstvo za upotrebu
Torbica za nošenje

Pozicioniranje

Čini se da u kompaniji Sony Ericsson postoji vrsta pozitivne opsene koja je veoma popularna kod nekih drugih proizvođača takođe, a to je da su proizvođači jednolični kako po pitanju razmišljanjima tako i po pitanju motiva. Ovo se naročito odnosi na to da ako je u toku prošle godine postojao muzički aparat, tada će oni koji su želeli originalni telefon svu svoju pažnju usmeriti na update-ovanu verziju i nikada neće uzeti u obzir slične telefone, makar oni bili i od istog proizvođača. Ali u suštini, ova paradigma samo oslikava naivnost za korisnike koji traže ne neku posebnu karakteristiku (muziku, kameru ili nešto slično tome) već najbolju kombinaciju cene, brenda i mogućnosti. Osim toga, velika većina korisnika ne brine o tome da ima neku posebnu oznaku na telefonu – bilo da je to Walkman ili nešto drugo – i što je još važnije, mora biti pristupačan, da lepo izgleda i da dobro radi. E tu počinju problemi.

Prošle godine se na tržištu pojavio duo – Sony Ericsson M600i i Sony Ericsson W950i, prvi je bio fokusiran na komunikacije i QWERTY-način unošenja teksta, dok je drugi bio muzički aparat. Ni sada se ništa nije izmenilo, ali sada su se pored ovih navedenih pojavila i dva nova modela, Sony Ericsson P1i i Sony Ericsson W960i. Međutim, za razliku od prethodnih godina, ovaj put nije odlučeno da se ide istom putanjom budući da dva telefona veoma sliče tako da je slaba prodaja M600i dovela do značajnog pada cene za W950i pa samim tim praktično i do pada prodaje muzičkih telefona. Za ovaj put kompanija je odabrala detaljniji pristup praveći razliku između dva veoma slična aparata. U daljem tekstu ćemo se malo detaljnije osvrnuti na to, a sada ćemo samo pomenuti da je ovo prvi put da je Sony Ericsson postavio zaštitni sloj plastike preko ekrana osetljivog na dodir. U suštini, bili su odlučni da predstave muzički telefon sa navigacijom prstom, kao kod Apple iPhone-a. Međutim, rezultati su bili nešto drugačiji. Sistem navigacije prstom donekle je inferioran u odnosu na onog koji poseduje Sony Ericsson P1i, iako je ekran bolje zaštićen.

Čini se da kompanija nije to u potpunosti shvatila tako da je to razlog zašto su se odlučili za ubacivanje Bluetooth slušalica u paket. Prvo, uspeli su da poboljšaju tehnologiji i dodatnu opremu a zatim su obezbedili dodatnu vrednost uređaju. Sve u svemu, u paketu ćete dobiti aparat W960i, koji je veoma dobar uređaj i koji će velikom broju korisnika biti prvo iskustvo po pitanju korišćenja ovakve dodatne opreme.

Sudeći o novom modelu ka nastavku modela Sony Ericsson-u W950i, ovaj telefon ima potpuno pravo da postoji, međutim, kada se suoči sa modelom Sony Ericsson P1i po pitanju dubine džepa potrošača, muzčki uređaj sigurno neće odneti pobedu.

Dizajn, veličina, kontrole

Model je dostupan samo u jednoj boji i to crnoj, dok je prednji deo izrađen od sjajne, crne plastike na kojoj se otisci prstiju ne primećuju u velikoj meri kao ni masnoća. Pored toga, odlikuje ga zaštitni plastični sloj. Za razliku od P1i ekran modela W960i nije udubljen u kućište, naprotiv, u istoj ravni je sa kućištem. Bočne strane aparata karakteriše matirana plastika dok je zadnja strana izrađena od plastike mekane na dodir koja pruža baršunasti osećaj.

Sudeći samo po materijalu, W960i se čini veoma dobrim, međutim, kada obratite način na koji je kombinovan sigurno nećete biti zadovoljni. Sve u svemu, ostavlja utisak jeftinog telefona i definitivno nije u liniji sa prethodnim ponudama kompanije Sony Ericsson tog opsega. Donekle podseća na Sony Ericsson T300i po pitanju upotrebljene plastike.

Izgled plastične olovke modela W960i umnogome doprinosi ovom utisku – u suštini, ona bila bi odlična za telefone igračke ali nikako nije odgovarajuća za liniju modela. Rana izdanja ovog uređaja karakteriše još jači utisak u vezi sa izgledom olovke. Čak iako je sada bolja i dalje je izrađena od plastike. Zanimljivo je da se sličan stil mogao pronaći samo kod modela Sony Ericsson P800i međutim, on je na kraju odbačen. Pa zbog čega onda ponovo vraćaju imajući u vidu njegove negativne povratne informacije? To je prilično zbunjujuće.


Dimenzije aparata su 109x55x16mm a težak je 119 grama, skoro da se ne razlikuje od P1i, to jest, možete ga nositi onako kako vama odgovara. Čini se da je isti izgled kontrola prilično konzistentno rešenje za W960i, ali ne i ovaj put – proizvođač je ovaj put sve izokrenuo. Sa leve strane više se ne nalazi Return taster budući da je prebačen sa prednju stranu. U suštini, ovaj novi izgled se pokazao zgodnim samo ukoliko vam zaista ne treba taster JogDial, budući da su, od kada su odvojena, ova dva kontrolna elementa gotovo bespotrebna. U suštini, ovaj par JogDial+Return je dizajniran da vam omogući da rukujete uređajem jednom rukom. Međutim u slučaju W960i ovo više nije moguće. Drugim rečima, svako ko je koristio Sony Ericsson rešenja godinama (P serija ili M600i ili W950i) neće imati nikakve koristi od prethodnog iskustva – što nema nikakvog smisla. Imajući u vidu da Sony Ericsson brendirane telefone ponekad koristim, mogu reći da je ne samo jednostavan i lak za upotrebu već je i veoma komforan po pitanju ergonomije. Očigledno, moji mi refleksi govore da bi negde oko JogDial tastera da nađem ovaj taster, međutim, on se više ne nalazi tamo. Ovaj nedostatak možemo prevideti samo ukoliko novi korisnici budu u mogućnosti da aparatom W960i rukuju jednom rukom.

Nemam nikakvu ideju ko je odgovoran za ergonomiju modela W960i ali zaista nisu uradili dobru stvar. Ukoliko je to uradio drugorazredni proizvođač onda zaslužuje svaku pohvalu, međutim, za kompaniju sa ovoliko iskustva ovaj pristup se čini kao ubistvo sa predumišljajem. To je veoma star, nekonzistentan potez za koji jednostavno nemam obajašnjenja.






Desnu stranu sada karakterišu dva tastera za kontrolu jačine zvuka (P1i ima taster za prečicu pristupa mreži koji može da bude programiran za pristup drugim karakteristikama), kao i posvećeni taster kamere. Sa gornje strane telefona nalazi se taster napajanja dok ćete sa donje strane ugledati indikator servisa, što nije najbolje mesto za njega izuzev kada se telefon nalazi na stolu ispred vas. Slot SIM kartice koji se nalazi ispod baterije nema nekih naročitih osobina, za razliku od onoga koji postoji kod modela M600i/W950i koji koristi par klizača.


Iznad ekrana nalazi se VGA kamera namenjena video pozivima u okviru 3G mreže.

Ekran

Modela W960i i P1i poseduju isti tip ekrana, barem je to utisak kada se pogledaju njihove specifikacije. To je ekran sa QVGA rezolucijom (240x320 piksela) čije su dimenzije 2.6’’ od ugla do ugla (39x53mm). Ekran ima mogućnost prikazivanja 262.144 boja. Poređenjem ekrana ovih uređaja dolazi se do zaključka da su parametri osvetljenosti i kontrasta jednaki. Međutim, performanse ekrana modela W960i su pokvarene zaštitnim staklom koje neznatno smanjuje osvetljenost slike i iskrivljuje boje, ali pri realnim uslovima korišćenja ovaj nedostatak se ne primećuje toliko.


Ekran može da prikaže 14 tekstualnih i tri servisne linije. Informacije su prilično vidljive; veličina slova se može podesiti po vašoj želji. W960i se vrlo dobro ponaša kada je izložen sunčevim zracima, dok u zatvorenom isporučuje kristalno jasnu sliku sa zasićenim bojama. Ukoliko uporedite ekran sa ekranima kraće dijagonale primetićete da je kvalitet slike kod modela W960i inferironiji u odnosu na njih, čak i Samsung D900i isporučuje bogatiju sliku (ili Motorola Z8).

Tastatura

W960i poseduje konvencionalni pad sa brojevima koji karakterišu skučeni tasteri, ali zahvaljujući njihovoj veličini i oblasti koju zauzimaju, tastatura je pogodna za unos teksta, iako bi po mom mišljenju tasteri bili bolji ukoliko bi imali nešto dužu putanju. Takođe tastaturu karakteriše posvećeni Walkman taster za pokretanje plejera a sa desne strane iznad pad-a sa brojevima nalaze tri tastera osetljiva na dodir kao što su oni koji postoje kod modela W950i. Svi tasteri su prično dobro osvetljeni belom bojom, koja je dobro vidljiva u većini okruženja.

Baterija

Telefon se isporučuje sa uključenom BST-33 baterijom što ga ne razlikuje od drugih smart telefona ove kompanije. Proizvođač tvrdi da baterija može da obezbedi 5 do 9 časova razogvora, odnosno 330 časova rada telefona u režimu mirovanja. Prilikom testiranja baterija modela W960i je trajala oko 2 dana uz prosečnu upotrebu koja se sastojala od jednog časa razgovora, šest sati muzičke reprodukcije, 2 sata slušanja radija, retke prenose fajlova preko Bluettoth-a i do 20 minuta provere elektronske pošte i surfovanja po internetu. Da bi se baterija modela W960i u potpunosti napunila bilo je potrebno oko 2 časa. Prema ovim pokazateljima, model W960i se ne razlikuje od Sony Ericssona P1i.

Pri najintenzivnijem režimu korišćenja, jednom napunjena baterija je trajala jedan dan – tokom ovog vremena ne samo da možete slušati muziku bez prestanka, već i proveravati poštu i surfovati internetom. Uzimajući u obzir činjenicu da većina korisnika ne iskorišćava mogućnosti telefona do ove mere, možemo reći da je prosečno trajanje baterije telefona oko dva dana, ali opet u zavisnosti od intenziteta korišćenja. Za one koji ne nameravaju da slušaju muziku i koriste druge funkcije preterano često, baterija uređaja će trajati 2 do 3 dana. Po mom mišljenju nije teško ovakvom upotrebom telefona dostići i tri dana trajanja baterije, ali opet takvim korišćenjem, kupovina ovakvog telefona gubi smisao.

USB, Bluetooth, WiFi

USB. Fajlovi se na W960i prenose preko podržane USB-konekcije verzije 2.0 potpune brzine (12 Mbps). Po uspostavljanju konekcije sa računarom telefon je prikazan kao USB Mass Storage, što korisniku omogućava da vidi sve sekcije, sačuvane za sistemske direktorijume. drugi način da W960i uparite sa računarom jeste režim Modem, pri čemu se smart telefon ponaša kao bežični modem.

Bluetooth. The W960i je opremljen EDR-omogućenim Bluetooth 2.0, i omogućava vam povezivanje do 16 uređaja sa liste. Lista podržanih profila:

Dial-Up Networking Profile
Generic Access Profile
Generic Object Exchange Profile
Object Push Profile
Serial Port Profile
Handsfree Profile
Headset Profile
Synchronization Profile
Basic Image Profile
File Transfer Profile
HID (host) Profile
Stereo Advanced Audio Distribution Profile
Advanced Audio/Video Remote Conference Profile

Na implementaciju Bluetooth-a kao i uvek nema pritužbi , nismo iskusili nikave probleme sa rukovanjem ovom vrstom konekcije. Brzina prenosa podataka Bluetooth konekcijom je 50-60 Kbit/s.

WiFi. Telefon poseduje podršku za 802.11b (11mbps) omogućavajući vam povezivanje sa dve pristupne tačke, a nema nikavih problema ni sa uparivanjem sa hotspot-ovima. Povezivanje online preko WiFi omogućava pokretanje svih prethodno instaliranih aplikacija koje imaju neke veze sa internetom bez ikakvih problema i njihov pravilan rad. Ugrađeni WiFi čini proveru pošte i surfovanje internetom vrlo zadovoljavajućim iskustvom. Smart telefon čak može da koristi mrežne konekcije uspostavljene na drugim uređajima (dok je bio povezan sa njima preko kabla ili Bluetooth konekcije). WiFi nije pravila nikakve probleme; listajući dodatne opcije, ne možemo da ne pomenemo mogućnost čuvanja podešavanja za određene mreže.

Podržani su sledeći profili autentifikacije:

WEP
Shared WEP
Dynamic WEP
WPA Personal and WPA2 Personal
WPA Enterprise and WPA2 Enterprise

VoIP. Sony Ericsson-ovi modeli se ne isporučuju sa standardnim VoIP rešenjem, što omogućava drugim kompanijama da razvijaju prilagodljive aplikacije. One mogu koristiti WiFi konekcije za VoIP pozive, podršku za prebacivanje u pokretu na drugu mrežnu konekciju ukoliko se WiFi signal iznenada prekine a takođe su dostupni i kodeci za unapređenje kvaliteta zvuka. Na primer takav klijent je softver kompanije OptiMobile.

Memorija

Telefon se isporučujesa 256MB flash memorije od čega je 128MB dostupno korisniku (Disk C ili interna memorija). Disk D u ovom slučaju je flash bazirani drive za skladištenje kapaciteta 8Gb, koji se u USB Storage režim identifikuje kao uklonjivi drive.

Performanse

Model radi na istoj hardverskoj osnovi kao i prethodni Sony Ericsson modeli, što znači da koristi ARM9 procesor, čiji je maksimalni radni takt 220MHz (iako u stvarnim situacijama njegov radni takt je 180MHz). Činjenica koja se izdvaja je da je procesor glavni nedostatak sistema, koji ne dozvoljava bolje performanse. Ovo naravno ne znači da je W960i inertan, ni u jednom smislu. Telefon je u liniji sa smart telefonima baziranim na S60 platformi, ulazak u ili izlazak iz stavki menija traje 1 do 2 sekunde. Uvećana količina memorije ostavlja pozitivan utisak na stabilnost uređaja, više nego na njegovu ukupnu brzinu.




Hardverske specifikacije

Kodni naziv: Maria
OS: Symbian 9.1, UIQ 3.0
CPU: ARM9, 220 Mhz stvarni radni takt– 180 Mhz)
Količina RAM-a: 128 Mb, nakon pokretanja dostupno oko 70Mb
Količina Flash memorije: 256 Mb (95 Mb zauzeto od strane sistema, do 160 Mb dostupno za podatke korisnika)
Količina ugrađene memorije: 8 Gb

Memorija donosi sledeća ograničenja kada je u pitanju unos podataka:

- Kontakti – 2000 unosa
- Kalendar – 1000 unosa
- Beleške – 500 unosa
- Zadaci – 500 unosa
- Email – do 1000 poruka
- Bookmark-ovi – do 500 unosa

Kvalitet lokalizacije

Kao što je uvek bio slučaj sa UIQ uređajima, možete upload-ovati dodatne jezičke pakete sa PC-ja da biste promenili jezik menija. Na žalost, korak napred na ovom frontu nije načinjen od modela Sony Ericsson M600i – ovo se naročito odnosi na mail klijent koji karakteriše samo delimična lokalizacija (neki direktorijumi su dati na lokalnom jeziku, dok su ostali na engleskom). Nemaju svi termini i nazivi adekvatne prevode ili im je promašen smisao značenja.

Što se tiče prednje strane, na tastaturi sa prednje strane lako može da se izvrši prebacivanje između dva jezika

Sony Ericsson W960i protiv Sony Ericsson P1i

Ovde je veoma važno uočiti koje prednosti model W960i ima u odnosu na P1i. Čak iako postoji veliki broj minornih razlika, postoji samo nekoliko koje bi bilo vredno pomenuti:


Sony Ericsson P1i Sony Ericsson W960i
Veličina, težina 106x55x17 mm, 124 g 109x55x16 mm, 119 g
Zaštita ekrana Ne Plastični sloj iznad ekrana
Taster Return Sa bočne strane pored JogDial-a Na prednjem panelu
Olovka Metalna sa plastičnim vrhom Plastična
Memorija 160 Mb ugrađene memorije M2 memorijska kartica kapaciteta do 4 Gb 160 Mb ugrađene memorije, 8 Gb flash memorije, nije podržana memorijska kartica
Muzički plejer 2.x za UIQ 3.x UIQ Touch

Interfejs

Za razliku od prethodnih modela, sada možemo izabrati podrazumevani izgled ekrana – bilo da je u pitanju standardna Today ili Walkman edicija. U drugom slučaju, dve dodatne ikone za pristup meniju i prečice se pojavljuju, dok je glavni deo oblasti ekrana zauzet informacijama o izvođaču, trenutno reprodukovanom albumu i Album Art-om. Ista zona se takođe koristi i za informacije vezane za trenutno slušanu radio stanicu.

Ekran Today karakteriše dobra funkcionalnost. U gornjem delu ćete ugledati natpis „Today“, dok se sa leve strane nalazi mali znak „plus“ koji ukazuje da je moguće otvoriti listu. Pritiskom na JogDial taster, videćete otvoreni meni, koji sadrži sve nedavne nepročitane e-mail poruke, SMS, unose iz kalendara, zadatke i propuštene pozive. Svaka od ovih stavki, može na ovaj način da bude ispitana – u ovom slučaju na listi ćete videti nazive poruka i beleški. Ova funkcija dakle omogućava ne samo isčitavanje kratkih poruka brzo, već i otvaranje istih i što je još važnije bez upotrebe tastature ili ekrana osetljivog na dodir – sve se izvodi jednom rukom, korišćenjem JogDial tastera.

Bar sa prečicama koji karakteriše 5 thumbnail-ova može da bude proširen sa još dve linije, koje su po podrazumevanom podešavanju sakrivene – da biste videli sve prečice, potrebno je da otvorite listu. Imate slobodu da dodelite prečicu bilo kojoj aplikaciji (uključujući prilagodljive aplikacije), fajlu (bilo da je u pitanju fotografija, snimak ili nešto drugo), telefonskom broju ili kreiranju nove SMS poruke, elektronskoj pošti, nekoj određenoj radio stanici itd. Ove prečice su zaista sjajne i odrađuju odličan podao poboljšavajući funkcionalnost uređaja.

Menadžer zadataka. Dve strelice koje su okrenute jedna ka drugoj i koje su prikazane u statusnoj liniji predstavljaju ikonu pomoću koje pokrećete Task Manager, koji će prikazivati listu aktivnih aplikacija. Starijim UIQ verzijama ovo je veoma nedostajalo a sada iz Task Manager-a možete i pokretati same aplikacije. Uređaj koristi tzv. preemptive multitasking.

Unos teksta. Uređaj nudi tri načina za unos teksta: prvi je prepoznavanje rukom pisanih karaktera; ono se nimalo nije promenilo u odnosu na P seriju. Drugi način je preko tastature na ekranu – imate potpunu slobodu da birate različite izglede. Treći način unosa teksta je preko standardne tastatture a dostupna je i T9 karakteristika predvidljivog unosa teksta.

Tekst u svim predhodno instaliranim aplikacijama se može zumirati ali i smanjivati – po podrazumevanom podešavanju iskorišćena je srednja veličina teksta. Smanjenjem fonta tekst ne postaje nečitak – naprotiv i dalje ostaje vrlo lak za čitanje a na ovaj način model P1i omogućava prikaz više linija teksta na ekranu. Slično važi i za uvećanje fonta, mada smo očekivali pri podešavanju najvećeg fonta dosta veća slova, dok ona pri ovom podešavanju nisu mnogo veća u odnosu na srednju veličinu.

Muzički odeljak. Telefon koristi Walkman 3.x Touch Player za UIQ 3.0. Čini se da su kreatori iz kompanije Sony Ericsson kada je u pitanju model W960i želeli da on izgleda što je moguće sličniji Apple-ovom iPhone-u, pa su se odlučili da primene upravljanje plejerom na bazi upotrebe prstiju. Da budemo iskreni, implementacija ovog principa koja je primenjena na modelu W960i je daleko od željene. Glavni nedostatak implementacije se odnosi na dizajn lista kroz koju ne možete da vršite skrolovanje prstom već u ovu svrhu morate da koristite JogDial. Neočekivano, navigacija bez olovke radi savršeno kada imate na raspolaganju samo nekoliko albuma (5-6), tako da lista može da stane na ekran. Ali ukoliko vaša muzička biblioteka sadrži veći broj naslova imaćete prilično problema pri rukovanju njome.

Podržani audio formati – MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV i m4a. Kada je u pitanju bitrate mp3 fajlova nema ograničenja, tako da možete upload-ovati i fajlove sa promenljivim bitrate-om.

Telefon se isporučuje u pkaetu sa HPM-70 slušalicama koje koriste Fast Port slot. Kao pozitivan detalj izdvaja se podrška za A2DP profil za Bluetooth, koji obezbeđuje konektivnost između telefona i bežičnog seta slušalica. Model Sony Ericsson W960i, podešen u ovakav režim može da obezbedi između 6,5 i 7 časova reprodukcije podešene na nasumičan odabir numera i bez ikakvih drugih zadataka.

Nezavisno od filtera koji postoje na telefonu a koji se odnose na Izvođača, Žanr, Album ili Listu pesama, W960i nudi i veliki broj novih podešavanja, kao što je filter repordukcija vezana za određena raspoloženja, koja je u stvari vrsta ocenjivanja pesama u kojem možete manuelno oceniti svaku numeru. Još jedan novi filter koji je nazvan Time Machine je dostupan i omogućava vam da reprodukujete numere koje su snimljene određene godine. Ostale katerorije su najčešće reprodukovano, najnovije dodato i pesme ocenjene najvišim ocenama. Komfor koji dobijate plejerom uključuje bookmark-ove, što omogućava da možete označiti bilo koje mesto u toku numere, što je vrlo pogodno za fanove audio knjiga.

Postoji četiri vizuelna efekta koji su dostupni kod plejera modela W960i i koji služe više zabave rade a ne radi neke stvarne upotrebe. Plejer se isto tako automatski može sam isključiti.

Model W960 se isporučuje sa 11 ekvilajzera, koji prave razliku u načinu na koji će vaša muzika zvučati, ali zvučni doživljaj je ono što obično očekujemo od UIQ smart telefona, tako da se nemamo na šta žaliti. U poređenju sa modelom Sony Ericsson P1i, isporučuje glasniju repordukciju, ali sveukupno nije bolji. Glavna razlika između ova dva modela se ogleda u softveru i mogućnostima ugrađenog plejera.

Ono što nam se sviđa kod plejera modela W960i je lista trenutno reprodukovanih pesama, sa koje možete izbaciti fajlove u hodu, čak iako se radi o snimljenoj listi.

Po pitanju softvera, ova verzija Walkman plejera je jedna od najboljih koje smo imali prilike da vidimo mada istovremeno kada je u pitanju zvučni događaj ne donosi ništa spektakularno. Činjenica je da neobezbeđivanjem posvećenog audio čipa kod svojih telefona, Sony Ericsson rizikuje da završi na marginama tržišta kada su u pitanju muzička rešenja kod telefona.

FM-radio FM-Radio se može pokrenuti samo ukoliko su slušalice priključene sa telefonom (nalaze se u prodajnom pakovanju). Radio koristi stereo zvučnu tehnologiju. Implementacija kvaliteta radija se može uporediti sa modelom Sony Ericsson P990i, što znači da P1i ne donosi ništa novo. Korisnik može da uskladišti do 20 stanica u memoriju telefona koristeći opciju automatskog podešavanja stanica ili da iskoristi prednosti RDS-a. Što je još važnije za RDS može podesiti automatsko pokretanje vesti vezanih za saobraćajnu gužvu ili najnovijih vesti. Sony Ericsson je opremio ovaj telefon sa jednim od najosetljivijih radio modula – uspeli smo da „uhvatimo“ 20 stanica a nismo stigli ni do frekvencije od 100MHz, dok rivalski proizvodi jedva uspevaju da memorišu 10-15 stanica na celom frekventnom opsegu.

Radio kod modela W960i poseduje karakteristiku automatskog isključivanja. Takođe imate mogućnost da odaberete neke vizuelizacione efekte kao i različite boje koje nisu dostupne za plejer.

TrackID. Omogućava snimanje kratkog dela numere i zatim preko TrackID servisa se traži naziv numere i izvođača – ovaj servis je postojao i kod prethodnih ponuda proizvođača, a sada je dostupan i kod modela W960i.

Igre . Telefon se isporučuje sa prethodno instaliranim jednom ili dve aplikacije za zabavu, a po podrazumevanom podešavanjuto su NightClub Empire i QuadraPop.

Kamera. Model W960i ne pripada CyberShot opsegu, mada ipak poseduje kameru rezolucije 3.2 Megapiksela, koja je standardna za Sony Ericsson-ove srednje i vrhunske modele. Kamera poseduje mogućnost auto fokusa kao i LED blica, a govoreći o interfejsu, u pitanju je standardni UIQ 3.0, isti kao što postoji kod modela Sony Ericsson P990i.


Fotografije se mogu kreirati u sledećim rezolucijama:

QXGA (2048x1536)
UXGA (1600x1200)
SXGA (1280x960)
VGA (640x480)

Uobičajeno postoje tri podešavanja kvaliteta (svi snimci imaju 18-bitnu dubinu boja):

Fine
Normal
Economy

Efektivno rastojanje za makro režim je 10-50 cm.

Takođe imate mogućnost da koristite efekte kao što su crno-belo, crvenkasto smeđa nijansa, efekat izloženosti sunčevim zracima, negativ, može odabrati režim fotografisanja više fotografija odjednom, možete primeniti ramove, kao i digitalni zum (x3, karakteristika SmartZoom – kako se nivo zumiranja povećava slika postaje sve manja).










Telefon ne poseduje BestPic karakteristiku, koja normalno karakteriše CyberShot serije.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video. Postoji nekoliko podržanih rezolucija za snimanje video sadržaja, a ispod su data primera za dva (snimljena u MPEG formatu).

Primer video klipa (1,76, 3gp) >>>
Primer video klipa (1,92, 3gp) >>>

Kvalitet video snimaka je nešto lošiji nego kod pojedinih Nokia brendiranih ponuda. Ukoliko vam je kvalitet video zapisa vrlo važan, onda ova ponuda nije za vas.

W90i takođe karakteriše skener poslovnih karitca, aplikacija koja prepoznaje podatke zapisane na poslovnim karitcama i prenosi ih u listu kontakata. Ovaj program radi samo na engleskom jeziku i ne obavlja neki naročit zadatak, ali je zgodna aplikacija u liniji sa sličnim aplikacijama.

Kontakti. Svi unosi u telefonskom imeniku su organizovani na uobičajeni način: kao prvo se prikazuje objedinjena lista, i nakon što odaberete određeni kontakt, ponuđen vam je podrazumevani broj podešen za taj unos. Lista ne pokazuje unose koji se nalaze na SIM/UMTS kartici, mada ste i dalje u mogućnosti da njima rukujete preko menija telefonskog imenika – kopirate ih u memoriju telefona ili na memorijsku karticu. Sa obzirom da eksterna memorijska kartica služi za arhiviranje kontakata nema potrebe da kontakte skladištite na SIM/USIM kartici, naročito imajući u vidu narušavanje strukture u ovom slučaju.

Pretraga u opštoj listi izvodi se po prvom ili po nekoliko slova (linija iznad je samostalno polje za pretragu). Sortiranje unosa na dva različita jezika je izvršeno na uobičajen način: kontakte na engleskom jeziku slede unosi načinjeni na drugom jeziku. Ipak, bolje je kreirati sve kontakte na jednom određenom jeziku, jer u suprotnom ćete gubiti više vremena dok pronađete određeni kontakt.

Svaki određeni kontakt može sadržati bilo kojliki broj različitih brojeva – prvi uneti se postavlja kao podrazumevani. Dodatni unosi pored ovoga, koji su dostupni u standardnom pogledu, mogu da se dodaju preko menija. Opšta lista prikazuje detalje vezane za određene brojeve putem horizontalnog skrolovanja; desno se nalaze dodatne informacije o kontaktu, kao što je e-mail adresa itd.

Uprkos uobičajenom načinu UIQ 3.0 implementacije, programeri Sony Ericsson-a su dodali četvrti tabulator režim editovanja kontakata, nasuprot tri podrazumevana tabulatora. Prvi je zadržao funkciju vezanu za editovanje telefonskog broja, odabir kategorije ili ukoliko više volite grupe. Karakteristično je to što jedan isti unos može da bude dodeljen u nekoliko grupa istovremeno (može da bude korisno prilikom borbe protiv bulk mailova). Drugi tabulator sadrži datum rođenja, status u kompaniji, poziciju, adresu (nekoliko polja), kao i adresu na poslu. Treći tabulator je samo tekstualna beleška, povezana sa kontaktom, dok četvrti obezbeđuje podatke vezane za glasovne komande (primenjene na brojeve telefona) kao i personalnu melodiju zvona (u slučaju da ste podesili melodiju zvona za grupu, pri dolaznom pozivu ona će biti zamenjena pojedinačnom melodijom, jer ova druga ima viši prioritet). Kao što možete videti, jedina opcija koja se razlikuje od standardnog seta tabulatora je tekstualna beleška.

Kada pregledate unose možete inicirati kreiranje nove poruke za odabrani broj u jednom potezu (u pop-up prozoru možete odabrati tip poruke: SMS ili MMS), a u slučaju da ste odabrali e-mail adresu, ugrađeni e-mail klijent se automatski pokreće. Imajući u vidu činjenicu da su za tri tastera dodeljene funkcije prečica, uređaj se veoma dobro ponaša pri radu.

Klijent za instant poruke je integrisan u kontakte, odavde možete i da ispitujete status svog sagovornika i pokrenete odgovarajuće aplikacije (u pitanju nije standardna UIQ implementacija).

Ugrađeni menadžer kontakata je takođe dostupan sa ovim telefonom – on omogućava slanje odabranih unosa (kategorija) na druge uređaje preko IrDA ili Bluetooth-a. Telefon takođe podržava vCard 2.1 standard. Na ovaj način možete primati unose sa drugih uređaja na sličan način.

Podrška za SyncML (novi naziv za OMA DataSync) omogućava sinhronizaciju podataka sa svakim uređajem, koji može da funkcioniše ovim standardom (bez obzira da li je u pitanju PC, PDA ili telefon).

Fotografije, primenjene na kontakte u telefonskom imeniku mogu da budu prikazane u različitim režimima (tile, stretch), što omogućava bolji kvalitet slika u različitim režimima.

Kvalitet telefonskog imenika je prilično dobar i zadovoljiće čak i najzahtevnije korisnike. Integracija sa ugrađenim aplikacijama je jedan stepen iza najbolje moguće, što smart telefon čini još lakšim za korišćenje. Čak i kada telefonom rukujete jednom rukom, nećete osetiti nikave teškoće prilikom skrolovanja kroz liste, odabir broja ili pozivanje.

Pritiskanjem sa zadržavanjem numeričkih tastera aktivirate pretragu u telefonskom imeniku, koja može da bude izvršena prema nekoliko slova. Kao dodatak, možete podesiti do 9 brojeva za brzo biranje, nakon čega sledi pojavljivanje imena i fotografije (ukoliko postoji) na ekranu. Proces pozivanja se izvodi na sledeći način: prvo odaberete broj (u tom trenutku pojavljuje se naziv kontakta, dodeljen tasteru) i zatim pritiskate taster za pozivanje. Kada se telefon nalazi u režimu mirovanja, prebacivanje između pozivanja broja (numerički tasteri) i brzog pozivanja brojeva se izvršava pritiskom odgovarajuće ikone.

Karakteristika brzog pozivanja za 9 brojeva je takođe omogućena kod ovog telefona.

Slanje poruka. Sve dolazne poruke, sačuvane e-mail poruke se skladište u jednom direktorijumu – Inbox. Ovo takođe važi i za fajlove priimljene preko IrDA i Bluetooth-a (uređaj podržava sve formate, čak i one koje ne može da prepozna). Podaci koji se nalaze u Inobx-u mogu kasnije da se sačuvaju u bilo kojem direktorijumu – telefon osigurava neograničen pristup sistemu fajlova (izuzev za sistemske direktorijume). Korisnik je takođe u mogućnosti da kreira sopstvene direktorijume i u njima sačuva poruke. Prilikom ulaska u meni za poruke, po podrazumevanom podešavanju vam se prikazuje opšti direktorijum, a korišćenjem horizontalnog skrola možete da se prebacujete između fajlova da bi pritiskom na OK taster odabrali određeni direktorijum i omogućili pregled liste poruka.

Root menija vezanog za slanje poruka karakteriše lista svih mail naloga koji postoje u okviru Inbox direktorijuma – na primer, ukoliko imate tri naloga, oni će biti predstavljeni prema redosledu pojavljivanja.

Direktorijum Inbox takođe nudi tip svake poruke (SMS, MMS, usmerene) – videćete odgovarajuću sličicu pored svake od poruka.

Opciju za kreiranje nove poruke možete pozvati iz svakog menija, koji karakteriše broj telefona – samo je potrebno da odaberete tip poruke (SMS/MMS) i započinjete unos teksta. Pod odeljkom SMS poruka nalaze se i EMS poruke. Činjenica je da od korisnika ne zavisi koju vrstu poruke kreira. Ukoliko unosi samo tekst, telefon će ovu poruku prepoznati kao SMS, dok ukoliko uz tekst korisnik doda i koju ikonu sa osmehom, melodiju, sliku ili formatizovan tekst onda će u pitanju biti EMS poruka. Ovaj standard je u potpunosti podržan od strane telefona što je i bilo za očekivati.

Povezane poruke su na listi prikazane kao jedna, a kada unosite ovakvu vrstu poruke ona se prikazuje na uobičajen način, npr. 1/2. Želeo bih da naglasim da redefinisani T9 sistem koji analizira unete reči i nudi njihov najverovatniji završetak, svoj posao obavlja fantastično (sistem je organizovan na sličan način kao što je to urađeno kod Motorola telefona). Još jedan zanimljiv detalj je da uređaj čuva kompletne poruke (one se skladište dinamičkoj memoriji, pa nisam uspeo da uvidim njihovu veličinu, ali u pitanju NISU Draft poruke). Kada krenete da unosite reč, koja je postojala u prethodnoj poruci, biće vam ponuđeno da je izaberete ili da nastavite unošenje. Kada jednom unesete samo reč koja se razlikuje od sačuvane poruke, ostatak opcionog teksta nestaje. U suštini ovo je najbolji način da sačuvate privremene poruke koje ne želite da sačuvate i direktorijumu Draft. Među ostalim osobinama, zaslužuje pažnju i to što je prvo slovo uvek veliko, mada se ova opcija može i isključiti. Takođe tekstualni osmesi se mogu prikazati kao odgovarajuće ikone u običnim porukama.

Određena poruka može da bude poslata broju sa kontakt liste odjednom, samo je potrebno da proverite potreban unos ili određeni broj u okviru kontakta. Grupne poruke se mogu slati članovima grupe. Kada odgovarate na primljenu poruku možete odabrati između SMS/MMS (mada lista ne ukljućuje replay na e-mail poruke).

Kreiranje MMS poruka – jedna od najboljih stvari vezana za kreiranje MMS poruka kod modela Sony Ericsson P1i je postojanje nekoliko tabulatora preko kojih možete odabrati vremensku pauzu između dve stranice i kreirati sopstvene šablone. Pored standardnih fajlova (grafika, video, slike, muzika, itd) poruka može da sadrži i rukom napisanu skicu načinjenu uz pomoć ekrana osetljivog na dodir. Sve ostale opcije su prosečne – odabir kontakta je sličan kao kod SMS poruka, mada MMS takođe karakteriše izveštaj o tome da li je onaj kome je poruka poslata pročitao poruku, pored standardnog izveštaja o isporučivanju.

Za sve tipove poruka, uključujući e-mail, možete izvršiti pretragu po fragmentima teksta – prozor prikazuje rezultate pretrage i obezbeđuje mogućnost prebacivanja na određenu poruku. Nismo uspeli da pronađemo bilo kakvo ograničenje vezano za veličinu poruke – ono će zavisiti od operatera ili proizvođača u zavisnosti od regiona.

Telefon obezbeđuje podršku za OTA prijem MMS poruka, mail klijent, GPRS. Sva primljena podešavanja se čuvaju u odgovarajućim sekcijama.

Email klijent. Nije preptrpeo značajne izmene u odnosu na email klijent koji postoji kod modela Sony Ericsson P990i, jedina razlika je što su Push Mail stavke postale standardne i sadrže se u meniju. Model W960i može da radi sa nekoliko mail box-ova, mada je UIQ u mogućnosti da radi sa praktično svim standardima prisutnim na današnjem tržištu. Slede svi standardi podržani od strane operativnog sistema:

POP3
IMAP (IMAP Idle, IMAP daljinski direktorijum)
SMTP
MIME
MHTML
Push mail.

Sva podešavanja vezana za mail klijent su laka – možete podesiti da li ćete upload-ovati cele poruke ili samo naslove (kao opcija postoji i mogućnost preuzimanja određenog dela poruke, koji ne prelazi određenu veličinu u Kb). Takođe postoji i mogućnost podešavanja koliko poruka direktorijum Inbox može da sadrži odjednom – kada je taj broj dostignut, upload-ovanje će biti pauzirano automatski. Takođe dostupna je i opcija za proveravanje pošte u određenim vremenskim razmacima.

Po podrazumevanom podešavanju UIQ koristi Latin 1 kodni raspored a mogu se dodati i drugi kodni rasporedi samostalno. Sony Ericsson P1i će takođe karakterisati lokalni kodni rasporedi za pojedine regione (1251 je takođe na toj listi).

E-mail klijent svim prilozima rukuje sa lakoćom – mogu da budu preuzeti i zatim sačuvani. Ukoliko prilog koristi format podržan od strane smart telefona, on može da bude otvoren (i što je još važnije prilog dobija odgovarajuću ikonu). Ne postoje ograničenja kada su u pitanju veličine fajlova.

Planer. Kalendar ne obezbeđuje samo uobičajeni mesečni i dnevni prikaz, već i nedeljni režim. Prilikom korišćenja ovog režima, nedelja je prikazana u dve kolone sa odgovarajućim danima popunjenim u njima, gde svaki kvadratić karakteriše zakazani događaj. Ovaj režim je vrlo zgodan i omogućava korisniku da proceni koliko će biti zauzet tokom nedelje koja sledi. Ukoliko broj događaja za određeni dan prelazi pet, neće svi biti prtikazani na listi istovremeno.

U mesečnom pogledu, svi datumi za koje su događaji isplanirani su označeni sa odgovarajućim ikonama sa desne strane broja. Postoje četiri tipa događaja pod kojima se planirani događaji mogu zavesti – sastanci, podsetnici, godišnjice i svakodnevni događaji. Svi događaji se mnogu podesiti tako da se ponavljaju, kao što i za svaki možete odabrati određeni zvuk upozorenja.

Planer podržava vCalendar, verziju 1.0 u koji su programeri inkorporisali podršku i za rad sa iCalendar-om. U stvarnim situacijama, ovo znači mogućnost slanja zahteva za susret, korišćenjem mail klijenta. Osoba kojoj ste poslali zahtev može odgovoriti odbijanjem ukoliko joj ne odgovara datum i vreme ili prihvatiti sastanak. U ovom drugom slučaju, poruka sačuvana u direktorijumu Inbox se automatski prosleđuje u planer i prikazuje u kalendaru kao samostalni događaj. Takođe ste i u mogućnosti da proverite status zahteva dok ga primalac razmatra.

Iako ova funkcija deluje trenutno kao nešto sasvim novo, najkasnije za pola godine će postati relevantna za programere malih kompanija ali i za vodeće proizvođače.

Među standardnim funkcijama, dostupna je i mogućnost slanja događaja u kalendaru na druge uređaje preko Infrared ili Bluetooth konekcija. Prirodno, telefon podržava prijem ovakvih poruka, koje nakon što su pregledane čuvaju se u kalendaru.

Lista zadataka. Svi unosi u Planeru i Listi zadataka su prenosivi između ove dve sekcije. Slično kao kod planera, korisnik može kreirati backup kopiju liste zadataka na ekstenroj memorijskoj kartici. Možete kreirati broj ketegorija koliki god želite, po kojima će svaki unos biti sortiran. Prioritet može da varira između nivoa 1 do 3 (low, normal, high). Takođe možete podesiti datum početka zadatka, zvuk upozorenja (odabir melodije je na korisniku, koji može odabrati signal koji god želi).

Opštu listu možete da sortirate po kategorijama, da li je događaj završen, (lista kompletiranih zadataka može da bude skrivena), kao i datum i prioritet. Lista zadataka podržava SyncML i sinhronizaciju sa MS Outlook-om bez ikakvih poteškoća. Korisnik takođe može poslati određeni unos na bilo koji uređaj korišćenjem Infrared ili Bluetooth konekcije, kao i korišćenjem standardnog tela poruke.

Alarm časovnici. Ova funkcija radi potpuno na isti način kao i kod prethodnih modela – u mogućnosti ste da podesite nekoliko alarm časovnika koji će se uključiti u različita vremena, kao što možete podesiti ponavljanje određenih dana i primeniti željenu melodiju zvona.

Flight režim. Slično kao i kod drugih smart telefona, telefon može da radi i ukoliko je mrežni deo telefona isključen – u ovom režimu i Bluetooth je onemogućen. Na žalost rad bez SIM kartice nije omogućan sa modelom Sony Ericsson W960i.

Menadžer za povezivanje. Jedna od stvari koja karakteriše UIQ 3.0 je ta da na uređaju može da bude pokrenuto nekoliko konekcija, ukoliko su vam potrebni različiti mrežni servisi odjednom (npr. Upload-ovanje e-mail poruke preko internet naloga i konekcija za slanje i primanje MMS poruka). Ova mogućnost je nazvana „multi-homing“. Podržani su sledeći standardi: GSM data call (CSD), GSM High Speed data call (HSCSD), Packet data (GPRS), Bluetooth, WLAN.

Iz menija (linija sa strelicom na dnu status bara) možete proveriti vreme konekcije, količinu dolaznih i odlaznih podataka, trenutni status konekcije, broj aplikacija, korišćenje određene konekcije u datom momentu. Takođe iz ovog menija možete prekinuti ili povezati bilo koju konekciju.

Mogućnost rada nekoliko aplikacija sa jednom istom konekcijom ne može biti precenjena, jer kreira stvarno multitasking okruženje, u kojem možete istovremeno gledati streaming video, proveravati elektronsku poštu i slati poruke. Važno je shvatiti da je jedini ograničavajući faktor propusni opseg – u slučaju da korisnik pokuša da izvrši nekoliko aplikacija koje zahtevaju velike brzine prenosa podataka, doći će do prestanka rada ili vrlo sporog rada uređaja. Postoje određeni prethodno podešeni prioriteti za određene aplikacije, integrisani u uređaj, ali nismo uspeli da utvrdimo kako rade.

Office aplikacije. Ova sekcija sadrži sve Office aplikacije; po podrazumevanom podešavanju postoji ih četiri (izuzev za planer, koji je standardni program). Prvu stavku u meniju karakterišu Beleške, koje mogu biti bilo tekstualne (unete bilo kojim željenim metodom, txt ekstenzija je takođe podržana) ili skicirane.

Druga aplikacija nosi naziv PDF+ i kao što joj naziv ukazuje služi kao čitač PDF dokumenata. Možete pregledati ove dokumente bilo u standardnom ili landscape režimu. U suštini ova apliakcija je dostupna za različite verzije operativnog sistema, uključujući platformu 60, već nekoliko godina. Nokia je takođe instalirala ovaj program na brojne svoje uređaje. Sve u svemu PDF+ radi radi vrlo brzo i odlično se snalazi i sa dokumentima na engleskom ali i drugim kodnim rasporedima.

QuickOffice – još jedna aplikacija drugog proizvođača, koja je odabrana od strane UIQ kao podrazumevana aplikacija za treće izdanje i isporučuje se sa standardnim paketom (postoji i verzija za prethodne verzije UIQ). Sam program je editor, koji prepoznaje i ima mogućnost otvaranja i editovanja MS Word, Excel i PowerPoint dokumenata.

Nismo se preterano zadržavali na QuickOffice-u – mada moramo zabeležiti da su resursi bilo kog mobilnog telefona po ovom pitanju striktno ograničeni. Komplikovani tipovi formata, korišćeni od strane desktop računara, se često ne sačuvaju u fajlovima editovanim od strane smart telefona (ovo važi ne samo za smart telefone, već za sve modele koji rade na Windows Mobile sistemu).

Neke druge karakteristike, teme, web pretraživač

Kalkulator – za ovu aplikaciju nema ništa posebno da se objašnjava, dovoljno govori sama za sebe.

Glas – Diktafon, koji omogućava kreiranje zvučnih beleški (samo kada je telefon u režimu mirovanja). U mogućnosti ste da odaberete format u kojem će svi snimci biti načinjeni. Ova aplikacija nudi interfejs veoma jednostavan i lak za upotrebu. Dužina snimka nije ograničena ničim sem količinom slobodne memorije telefona.

Galerija slika - aplikacija prikazuje thumbnail-ove slika sa mogućnošću brzog prebacivanja na režim prikaza slike preko celog ekrana. U ovom programu nisu zabeležene neke vidljive promene, mada možete recimo poslati MMS poruku slike koju trenutno gledate.

Editor slika – jednostavni editor, koji omogućava izvršavanje osnovnih operacija sa slikama.

MusicDJ - podrazumevana aplikacija za Sony Ericsson telefone je konačno našla svoj put do smart telefona – ova aplikacija vam omogućava da miksujete nekoliko numera.

Konvertor jedinica – konvertuje različite jedinice u druge sisteme.

Štoperica – podržava srednja vremena i prikazuje ih.

Brojač – vreme se podešava u satima i minutima, a nakon što se dostigne podešeno vreme uključuje se zvučni alarm.

Teme su jedna od glavnih karakteristika vezanih za UIQ – one ne samo da modifikuju izgled prozora i boje već menjaju i izgled određenih menija i ikona, tako da omogućavaju kreiranje potpuno drugačijeg izgleda interfejsa. Možete ne samo menjati način pojavljivanja već i zvuke već i izgled ekrana za različite događaje.

Telefon se isporučuje sa Opera 8 kao podrazumevanim Web pretraživačem. Trenutno je u pitanju jedan od najboljih pretraživača nemanjenih ovakvoj vrsti uređaja, kome je jedini suparnik verzija 2 pretraživača S60 platforme. Pretraživač može da radi i u portrait i landscape režimima, podržava cookie-e i skalira strane tako da mogu cele da stanu na ekran telefona.

Čarobnjak za skladištenje – je podrazumevana aplikacija za UIQ 3.0, koja nudi status distribucije memorije u okviru uređaja.

Menadžer fajlova omogućava pregled korisnikovih direktorijuma. Podržava odabir više fajlova ili direktorijuma odjednom kao i brisanje i kopiranje. Ova aplikcija takođe omogućava slanje brojnih fajlova na druge uređaje preko Bluetooth ili Infrared konekcija. Sve u svemu mogućnosti menadžera su uobičajene.

RSS Feed-ovi. U pitanju je RSS čitač, koji vrlo uspešno vrši svoju osnovnu funkciju. Možete sami dodati koliko god želite kanala kao i update-ovati feed-ove jednim dodirom. Sve je lako i jednostavno ovde – stoga će oni koji su ovu tehnologiju koristili i ranije naći da je korisna i kod ovog modela.

Konkurencija

Kao prvo želimo da načinimo direktno upoređivanje modela koji su rivali da bi otkrili njihove prednosti i mane i eventualno otkrili šta je to što bi model Sony Ericsson moglo da privuče kod korisnika u odnosu na druge slične modele. Uzmimo na primer model Nokia N81 8Gb, koji će predstavljati vodeći proizvod finskog proizvođača u narednih 6 meseci – poseduje cenu koja se može uporediti sa modelom W960i, a kao podrška pratiće ga snažna reklamna kampanja i bolji povezani servisi (NGage za igranje, blogovanje, itd). Takođe, postoji edicija sa omogućenim korišćenjem memorijske kartice visokih kapaciteta (specifikacije modela P1i tvrde da može da radi sa karticama kapaciteta do 4GB, ali on sasvim dobro podržava i kartice kapaciteta 8Gb, međutim kartice ovakve veličine trenutno nisu dostupne).

Ipak tražite bolje rešenje? Nokia N95 bi mogla da bude rešenje za vas. Ovaj model poseduje bolju kameru a karakteriše ga slična cena. Treba napomenuti sa je Sony Ericsson W960i po pitanju cene vrlo sličan modelima Nokia N95 8Gb i N81 8Gb, ali su Nokia-ina rešenja bolja kada se pogledaju sveukupne performanse a karakteriše ih slična cena.

Utisci

Jačina 40-glasnih melodija zvona je dovoljno jaka – sa njom nismo imali nikavih problema, a zvuk koji isporučuje je dovoljno glasan da se može čuti u svakom okruženju. Vibracija je prosečne jačine, ali zahvaljujući maloj debljini kućišta nećete imati problema da osetite vibriranje uređaja.

Očigledno, kreatori su uložili mnogo napora da uobliče smart telefon baziran na ekranu u telefon baziran karakteristikama, ali su negde u celoj toj priči zaboravili da snize cenu izrade koliko je to moguće. Tako je odlučeno da se telefon poboljša sa nešto dodatnog pribora, mada ni tu nije načinjeno sve onako kako bi trebalo. Za cenu po kojoj će se ovaj telefon prodavati u Evropi mogu se nabaviti mnogo bolja rešenje iz kompanije Nokia koja su bazirana na S60 platformi.

Kao ravnoteža, W960i poseduje pristojnu i generalno ispravnu ideju sa čudnom implementacijom. Šta je to što ne štima kod ovog uređaja. Oni koji su već koristili Sony Ericsson W960i navode da im se ne sviđa njegova ergonomija. U osnovi, stari i lojalni korisnici će biti razočarani telefonom jer ne donosi ništa novo za njih. W960i obitava van mainstream opsega kompanije i cilja na novu publiku. Takođe je vrlo interesantna činjenica da oni koji pre nisu koristili Sony Ericsson rešenja a budu koristili ovaj telefon mogu lako da odluče da više ne kupe nijedan Sony Ericsson telefon, pa ovaj model donekle ima ulogu Anti PR-a za brend.

Način na koji je pozicioniran, (kao vodeći muzički orjentisan proizvod kompanije), ne donosi ono što bi se moglo očekivati. Njegov centralni deo, muzički odeljak je u liniji sa drugim UIQ baziranim uređajima, kao što je Sony Ericsson P1i. Nokia N81 isporučuje znatno bolji zvučni doživljaj iako ima da ponudi manji broj podešavanja. Sony Ericsson-ov pravi glavni proizvod kada su u pitanju muzičke rešenja je Sony Ericsson W910i ali ovaj model se isporučuje sa nekim drugim mogućnostima i podešavanjima. Kada se sve sabere za model W960i ne preostaje mnogo. Pao je na testu kao kompanijin vodeći proizvod kada su u pitanju vrhunska muzička rešenja i zaista ne postoji realno objašnjenje šta je navelo inžinjere kompanije da izađu sa rešenjem kao što je ovo. Još nekoliko sličnih modela bi ukoliko ih kompanija predstavi bili dovoljni da i najlojalnije korisnike Sony Ericsson telefona preobrate u sledbenike Nokia-inih rešenja, koja imaju u današnje vreme više Sony Ericsson-ovog duha nego sami Sony Ericsson modeli. Očigledno, sudbina zna da bude prilično ironična, pa ostaje da vidimo kako će se priča razvijati.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024