W380i 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W380i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W380i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W380i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM-telefona Sony Ericsson W380i

Prodajno pakovanje:

Telefon
Punjač
Žične slušalice (HPM-65, boja se poklapa sa bojom kućišta)
USB kabl za prenos podataka
512 Mb M2 memorijska kartica
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Sony Ericsson-ova Walkman serija je oduvek bila namenjena onim korisnicima koji vrednuju ne samo dobar kvalitet zvuka već i vizuelnu privlačnost pri odabiru telefona. Zanimljivo je da najnoviji i najbolji uređaji u ovoj liniji uređaj često imaju veći akcenat na pomodni izgled a manje na samu muziku, iako je ova druga stvar mnogo bitnija kada je reč o softveru. Sažet prikaz ovakvog pristupa dat je u okviru modela Sony Ericsson-a W910i, čiji neuobičajeni dizajn, tanak profil i proširene funkcionalnosti plejera nisu u potpunosti podržane kvalitetom zvuka koji pruža. Iako su njegove karakteristike pristojne, njegov zvuk nije nešto o čemu bi se moglo mnogo toga reći. Međutim, ono što se čini najvećim nedostatkom kod ovog vrhunskog uređaja sigurno će biti dobrodošlo u jeftinijim rešenjima. Verodostojan kvalitet zvuka sigurno će se dopasti velikom broju korisnika, međutim, sve se svodi na to šta telefon zaista poseduje i kolika je njegova cena. To je područje gde Sony Ericsson nije zabeležio veliki uspeh – na primer, uzmimo model Sony Ericsson W200i namenjen nezahtevnim korisnicima sa njegovim dopadljivim dizajnom i veoma dobrim kvalitetom zvuka koji veoma lako može odneti pobedu među konkurentskim modelima, najviše zbog toga što poseduje veliki broj karakteristika koje poseduju modeli čija je cena duplo veća. Ovaj veliki jaz ne može biti objašnjen, niti činjenicom da W200i poseduje ugrađene zvučnike, niti time što poseduje par kvalitetnih slušalica koje se isporučuju zajedno sa aparatom. Budući da nije bilo mnogo zahteva u segmentu za koji je prvobitno bi namenjen, završio je kao konkurent mnogo boljim modelima, ali ne posebno muzički orijentisanim rešenjima – na kraju krajeva, muzika je samo jedna od stavki koje čine današnje telefone.

Drugi pokušaj ulaska na tržišni segment jeftinijih telefona materijalizovan je u formi Sony Ericsson-a W380i. Ne bi bilo pravo reći da je ovo prvi prihvatljivi Walkman model, budući da na tržištu već postoji Sony Ericsson W300i koji je bio relativno uspešan, ali nije zabeležio neki veliki uspeh u portfoliu proizvođača. To je bio simpatičan telefon bez nekih većih nedostataka čije su prodajne tačke bile dizajn i cena – u suštini, mali broj korisnika je ovaj model smatrao muzički orijentisanim uređajem. Zato je proizvođač odlučio da obogati muzičko odeljenje novim modelom a jedini način da se to učini bio je da se muzičke kontrole prebace na prednju stranu.

Na osnovu stečenog iskustva sa prethodnim uređajima, možemo zaključiti da je W380i primarno namenjen mlađoj populaciji (uglavnom muškarcima) i studentima. Međutim, Sony Ericsson ne može a da ne iskoristi priliku da predstavi još jedno izdanje W380i za ženski deo populacije koji vodi računa o modnim detaljima – sigurno ste već pretpostavili da se radi o modelu Sony Ericsson Z555i koji poseduje sjajnu površinu. Zanimljivo, slična stvar je već ponuđena od strane kompanije Sony Ericsson u vidu modela Z770i, iako je donekle različit – pozicioniran daleko iznad W380i sa velikim brojem razlika.

Tako da slobodno možemo reći da je model W380i namenjen 11-12 godišnjim dečacima a model će se sigurno dopasti i devojčicama istih godina.

Dizajn, veličina, kontrole

W380i pruža poznati Sony Ericsson osećaj – sa svojim oblinama kao i kod modela Sony Ericsson W910i dok su neke karakteristike prihvaćene od različitih drugih modela. Budući da je ovaj model namenjen mlađoj populaciji, matirana plastika se čini kao najbolje rešenje za W380i – iako je relativno dostupan, zahvaljujući uzorku koji je odštampan, kontrolama za plejer i sjajnim umecima, nikako ne izgled jeftin. Što se dizajna tiče, Sony Ericsson W380i se uglavnom razlikuje od velikog broja različitih telefona koji se već mogu pronaći na tržištu, njegove linije i oblici su bez premca što već samo po sebi ima neku vrednost.

Telefon je dostupan u dve boje – ljubičasta i siva a oba modela su veoma atraktivna.

Sa prednje strane W380i nalaze se sočiva 1.3MP kamere zajedno sa zvučnikom i velikim brojem muzičkih kontrola, koje su sve osetljive na dodir, i sve dotle dok su zaključane bez obzira koliko ih pritiskate neće se ništa desiti. Kada ih otključate, pritiskom na taster Play započeće reprodukcija a na spoljnom ekranu biće ispisan naziv numere. Veoma fin dodatak kontrolama plejera W380i jeste da kada su tasteri otključani, dovoljan je blag pritisak za njihovo aktiviranje. Kada kontrole nisu u upotrebi, automatski se zaključavaju.

Spoljni ekran je postavljen ispod matirane plastike kućišta i kada je neaktivan zadržava veoma nizak profil. U pitanju je OELD jedinica rezolucije 128x36 piksela sa belim pozdainskim osvetljenjem, iako ne izgleda toliko belo, pre svega zahvaljujući sloju plastike koji postoji preko ekrana. Pozadinsko osvetljenje ovog ekrana je sasvim dovoljno za upotrebu u zatvorenim prostorijama, dok čim izađete na otvoreno i osvetlite ekran, njegove boje će biti potpuno isprane i teško ćete videti bilo šta. Ovo je svakako najgora stvar koja je vezana za spoljašnji ekran koji postoji kod modela Sony Ericsson W380i. Sve u svemu, još jedan primer kako je svrsishodnost nekog rešenja žrtvovana zbog vizuelne dopadljivosti.

Dimenzije telefona su 92x48x16mm dok je težina okruglo 100 grama. On odlično može da stane u džep pantalona a njegova težina je takva da je gotovo uopšpte nećete osećati. W380 takođe deluje robusno kada vam se nalazi u ruci a na njegov kvalitet izrade nemamo primedbi. Što se tiče nedostataka donekle smo bili razočarani u kojoj meri je plastika izložena habanju i trošenju tako da će svoj sjaj izgubiti nakon dve nedelje korišćenja – u našem slučaju to je bio poklopac odeljka baterije mada je njegovo oštećenje bilo blago i ogrebotine su mogle da se uoče tek nakon detaljnijeg pregleda. Sa druge strane nakon recimo godinu dana korišćenja uređaja, naročito ako ga nosite u džepu pantalona oštećenja će već biti vidljiva golim okom iako prednja strana telefona neće naročito biti problematična po ovom pitanju.

Sony Ericsson W380i ima tendenciju da ispušta škriputave zvuke, koji u najvećoj meri su posledica poklopca odeljka baterije; ukupno gledano telefon ne igleda kao da je načinjen od čvrstog mateirjala ali kao što smo već pomenuli kvalitet izrade nam nikada kod ovog modela nije pravio problem.

Na levoj bočnoj strani uređaja nalazi se Fast Port konektor; M2 ekspanzioni slot se nalazi ispod poklopca baterije; sa desne strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka kao i otvor za provlačenje trake.

Otvaranje modela Sony Ericsson W380 jednom rukom je relativno lako iako je potrebno neko vreme da se ovlada ovom tehnikom. Pojedini korisnici ovakav način otvaranja ne smatraju naročito pogodnim dok drugi opet uopšte ne obraćaju pažnju na to.

Ekran

Obzirom da je W380 rešenje namenjeno nezahtevnim korisnicima poseduje QVGA ekran koji može da prikaže sliku rezolucije 176x220 piksela (1.9’’, 262.144 boje, TFT), koji može da prikaže do 7 tekstualnih i 4 servisne linije. Kvalitet slike koju prikazuje ovaj ekran je prosečan. Prilikom izloženosti sunčevim zracima slika bledi i donekle je mutna – sve u svemu tipično za rešenje namenjeno nezahtevnim korisnicima.

Tastatura

Pad sa brojevima je napravljen od sjajne plastike; na žalost putanja tastera je razočaravajuće kratka; ali sa druge strane tastatura modela W380 je laka za rukovanje. Svi tasteri su osvetljeni belom bojom a telefon poseduje i senzor ambijentalnog osvetljenja koji se nalazi sa desne strane ekrana.

Baterija

Poklopac sa zadnje strane čvrsto naleže u svoj slot i lako ga je otvoriti. Njegovim uklanjanjem otkriva se Li-Ion-ska baterija kapaciteta 930mAh (BST-39). Prema tvrdnji proizvođača W380 obezbeđuje do 350 časova rada u režimu mirovanja odnosno 9 časova razgovora. Prilikom testiranja ovog uređaja baterija je trajala 2 ipo dana uz prosečno korišćenje (do 1 čas poziva, oko 30 minuta igranja igara i 20 minuta Web pretraživanja). Ukoliko više koristite karakteristike telefona biće potrebno da mu punite bateriju na svakih dan ipo. Ukoliko pak ukupno vreme pozivanja svedete na minimum baterija će vam omogućiti 3 do 4 dana autonomije uređaja, ali je ovo najmanje verovatan scenario. Ukoliko telefon koristite u okruženju koje je dobro pokriveno mrežom baterija uređaja će trajati barem dvostruko duže. Kontinualna muzička reprodukcija isprazni bateriju za oko 15 časova. Potrebno je 2 časa da se baterija modela W380i u potpunosti napuni.

USB

Po povezivanju modela W380 sa vašim računarom prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Za prvi režim koji smo pomenuli uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj W380i koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon se isporučuje sa EDR-omogućenim Bluetooth-om 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica sa modelom W380i. Podržani su sledeći profili:

A2DP;
Basic Imaging Profil;
Basic Printing Profil;
Dial-Up Networking Profil;
File Transfer Profil;
Generic Access Profil;
Generic Object Exchange Profil;
Handsfree Profil;
Headset Profil;
HID;
JSR-82 Java API;
Object Push Profil;
Personal Area Network Profil;
Serial Port Profil;
Service Discovery Application Profil;
Synchronization Profil;
SyncML OBEX povezivanje.

Memorija, memorijske kartice

Uređaj se isporučuje sa oko 15Mb memorije koja je dostupna korisniku; prodajno pakovanje uključuje M2 memorijsku karticu (W380i podržava kartice kapaciteta do 2Gb). Kartice možete menjati bez isključivanja telefona.

Performanse

Model W380i beleži tipične vrednosti kada je u pitanju trenutna generacija uređaja i koje karakteriše najveći broj modela koji su na tržištu. Ne postoji ograničenje po pitanju veličine JAR fajla dok HEAP veličina je od 512Kb do 1.5Mb.

Kamera

Kamera modela W380i ne donosi ništa posebno. Karakteriše je 1.3MP matrica i nema mogućnosti video snimanja. Podržane rezolucije su 1280x1024 piksela, 640x480 i 320x240. Postoje dva podešavanja vezana za kompresiju, nekoliko efekata (crnobelo, negativ, Sepia) kao i mogućnost uravnoteženja beline. Pored ovoga nema mnogo toga da se doda vezano za kameru modela W380i.

(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280x1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280õ1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280õ1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280õ1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280õ1024, JPEG
(+) Uvećaj, 1280õ1024, JPEG (+) Uvećaj, 1280õ1024, JPEG

Kontrola gestikulacija

Jedna od interesantnih stvari koju donosi W380i je kontrola gestikulacija – ona je isključena po podrazumevanom podešavanju ali ovo uvek možete da promenite iz menija podešavanja. Suština je da kada primite poziv ili se pokrene alarm časovnik bela LED lampica koja se nalazi pored kamere se uključuje a kada prenese ruku iznad nje zvuk se isključuje – slična funkcionalnost je primenjena kod modela Nokia 8800 Arte, pri čemu okretanje prednje strane telefona na dole odbija poziv.

Ali kada je u pitanju model W380i kontrola gestikulacije je više igračka nego što je od neke realne koristi. Pojedinim korisnicima bi mogla da se svidi ali sumnjam da će se proširiti na druge telefone u ovom opsegu.

Prethodno instalirane aplikacije, teme

Mode Sony Ericsson W380 je baziran na prethodnoj platformi ove kompanije A100 pa su stoga i njegove performanse u skladu sa ovom starijom platformom.

Telefon se isporučuje sa tri prethodno instalirane igre - Sims 2, QuadraPop, Extreme Air Snowboard.

Takođe telefon poseduje u Music Mate2.

Muzički odeljak

Za razliku od drugih teleofna namenjenih nezahtevnim korisnicima u svojoj klasi W380i se isporučuje sa pristojnim slušalicama – HPM-65. Telefon posoeduje instaliranu Walkman 2.0 aplikaciju i obzirom na njegovo pozicioniranje nismo ni mogli da očekujemo ništa drugo. Kvalitet muzičke repordukcije (telefon može da radi i sa bežičnim slušalicama) je prosečan a njegov nivo jačine zvuka je donekle pojačan u poređenju sa ostalim modelima u liniji. Nema potrebe da ovde navodimo karakteristike plejera obzirom da je u pitanju standardni paket funkcionalnosti.

Što se tiče pozitivne strane, W380 se isporučuje sa RDS omogućenim FM radijom.

Utisci

Jačina melodija zvona modela W380i nikada nije predstavljala problem – zvučnik je obezbeđivao visok nivo jačine zvuka u većini okruženja. Kvalitet prijema nije nam davao povoda da se žalimo. Naša jedina zamerka je bila na jačinu vibracije telefona koja je njegova slabija strana.

Postavlja se pitanje kakva će biti prodaja modela Sony Ericsson W380 nakon što prođe 2 ili 3 meseca i prvi talas interesovanja. Sony Ericsson će imati potpuno isti problem kao što je imao i sa modelom W200i. Njegov muzički telefon će biti korak iza rešenja kao što su Nokia 6131/6267 koja se prodaju po istoj ceni. Šta je superironije: muzika ili veliki ekran i gomila dodatnih karakteristika? Odluka još nije donesena. Još jedna od stvari koje bi trebalo pomenuti je da segment u koji je Sony Ericsson W380 upravo stupio je prepun drugih telefona sličnog dizajna. Kao što se obično događa, ovaj model će imati one koji ga vole ali i one koji ga mrze, ali teško da će postati zaista popularan. Za cenu po kojoj će se prodavati W380 zaista nije najbolja ponuda ukoliko se ima u vidu model Z555i koji se prodaje za manje novca. Prema tome ukoliko bismo rekli da je W380 dobro izbalansirana ponuda po pitanju odnosa cena/kvalitet ne bismo bili potpuno iskreni. Sve u svemu ovaj model je gotovo savršena ponuda za studente, ali kada gledamo današnju mladež, moramo reći da se njihovi ukusi razlikuju od onih nešto starijih pa oni verovatno neće deliti moje mišljenje.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024