W890i 2007
2007. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W890i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W890i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W890i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS telefona Sony Ericsson W890i

Prodajno pakovanje:
Telefon
950 mAh baterija (BST-33 Li-Pol)
Punjač
M2 memorijska kartica (2Gb)
USB kabl
Stereo-slušalice (HPM-70)
CD sa softverom
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Prvi telefon kompanije Sony Ericsson kod kojeg je tanak dizajn zaista bio izražen je bio W880i. Ovaj model je dizajniran sa mnoštvom jednostavnih smernica na umu – kompanija je želela na tržište da izađe sa tankim modnim rešenjem koji bi savrešno odradilo posao kao sekundarni telefon. Ali ono što je bilo nepovoljno za ovaj telefon je bila prilično visoka cena – za nju su korisnici dobijali na oko veoma privlačan candy bar telefon, tankog dizajna i poznatog brenda. Kada je Sony Ericsson W880i debitvao on nije morao da ima nijedan nedostatak a već je bilo jasno da će mu se uskoro pojaviti i naslednik. Nasuprot ostalim SE brendiranim ponudam ovo „muzičko“ rešenje nije imalo integrisan radio što je vrlo neobično budući da u proteklih godinu ipo dana nijedan model koji je SE predstavio nije bio bez radija. Imajući u vidu da je moda ažuriranja određenih modela uzela maha bilo je vrlo oečkivano da će se uskoro pojaviti Sony Ericsson W890i.

Šta nam je pokazala prodaja koju je zabeležio Sony Ericssson W880i? Ona je potpuno potvrdila našu raniju pretpostavku da korisnici koji prate i kojima su tehnička rešenja prioritet nisu ciljna grupa za ovaj model – u suštini veoma mali borj njih je odlučio da kupi ovaj telefon. Istovremeno bilo je veoma interesantno odrediti njegovu stvarnu ciljanu publiku. Pogledajmo kakva je ona:

„Ciljna grupa za W890i mogla bi se definisati kao mladi ljudi, žene i muškarci stari 25 ili više godina, sa prihodima većim od proseka. Oni najverovatnije već poseduju klasičan samostalan muzički plejer tako da muzički doživljaj nije ništa novo za njih. Muzičke sesije za ove korisnike će se odigravati tek povremeno – na putovanjima, kada nisu na poslu ili kada su na odmoru. Može zvučati čudno ali muzička rešenja kada se posmatra ova grupa služe za naglašavanje statusa vlasnika i po pravilu iPod nano je najbolji za ovu svrhu. Pripadnici ciljne grupe ne koriste javni prevoz u najvećem broju slučajeva i više vole na posao da idu svojim kolima, stoga ne provode mnogo vremena na otvorenom.

Druga grupa na koju se telefon fokusira su poslovni korisnici koji već poseduju gadget za posao ali bi voleli da u svom džepu imaju i modni telefon (da drugima prikažu svoj status) sa mnogo tehnoloških talenata (muzika). Da pojednostavimo sve što oni žele je da kupe ovaj telefon kao hranu za dušu Ovo je još jedna značajna grupa koja predstavlja ciljnu grupu koja će kupovati ovaj telefon i koja se preklapa sa prethodno pomenutom po pitanju stila života“.

Sony Ericsson W890i se ne ralzikuje po ciljnoj grupi, plus su tu oni koji su voleli originalni uređaj, ali ne pate za novim modelom koji karakteriše bolja kamera ili radio modul. Ono što je potrebno ovde da se naglasi je da specifikacije modela W890i nisu u prvom planu već njegovi modni elementi. Kao naslednik modela W880i ovaj model ne može da bude drastično bolji od W880i tako da će verovatno ponoviti uspeh originalnog modela.

Neki mogu ovaj telefon posmatrati kao stari Sony Ericsson W880i kojem su ispravljeni nedostaci. Oni koji ovako misle neće pogrešiti. Ali po mom mišljenju ovaj telefon je još jedan korak napred na tržištu modnih rešenja kojim se Sony Ericsson ubrzano penje. Prvi znak ovakvih kretanja je bio Sony Ericsson T650i koji su karakterisali metalni ukrasi dok nam nakon njega stiže i W890i. Ispod se nalazi tabela koja ukazuje na glavne razlike između ova dva modela:

  Sony Ericsson W890i Sony Ericsson W880i
Veličina, težina 104 x 46.5 x 9.9 mm, 78 grama 103 x 47 x 9,4 mm, 71 gram
Baterija Li-Ion 950 mAh (BST-33) Li-Ion 950 mAh (BST-33)
Ekran 2', QVGA, 262.144, TFT 1.8', QVGA, 262.144, TFT
Kamera 3.2 MP, CMOS, bez autofokusa 2 MP, CMOS, bez autofokusa
Radio Da, RDS Ne
Verzija Walkman-a 3.0 2.0
Softverska platofrma A200 A100
Stereo-zvučnici Da Ne
EDGE Da Ne

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon je dostupan u tri kolor varijante – srebrnoj, crnoj i braon. Sve tri boje su vrlo privlačne, iako će u prvo vreme biti dostupne samo srebrna i braon varijanta dok će crna varijanta tek kasnije da stigne na tržište, što je potpuno ista strategija koju je proizvođač primenio za model Sony Ericsson W880i.

Video klip, izgled, dimenzije (84,4 mb, wmv)

Dimenzije telefona su 104x46.5x9.9mm, što je neznatno više od dimenzija modela W880i. Po svim merilima telefon je majušan i lagano može da stane u bilo koji džep. Model Sony Ericsson W890i takođe spada u vrlo lagane modele sa težinom od svega 78 grama.

Proizvođač je prilikom dizajniranja modela W890i planirao da iskoristi linije koje je dizajnirao sa modelom W880i koristeći metalne ukrase sa prednje strane i aluminijumski poklopac odeljka baterije. Za razliku od W880i model W890i daje više osećaj metalnog, fino rashlađujući vaš dlan. Antena je postavljena na donju polovinu telefona što znači da je ova površina ispod metalnog dela plastična. Kvalitet izrade modela W890i je izvanredan; poklopac odeljka baterije vrlo čvrsto naleže na kućište zahvaljujući postojanju dva zuba. Tokom mesec dana koliko sam koristio ovaj telefon njegova površina se nije preterano izgrebala ili oštetila što je još jedan dokaz da je proizvođač odradio odličan posao kada je u pitanju kvalitet izrade i korišćenih materijala.

Sa leve strane uređaja nalazi se muzički taster zajedno sa Fast port utičnicom. Sa desne strane je servisni LED, posvećeni taster kamere kao i taster za regulaciju jačine zvuka. Otvori za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata se nalaze sa zadnje strane telefona kao i sočivo 3.2MP kamere. Uklanjanjem poklopca odeljka baterije otkrićete M2 ekspanzioni slot za memorijsku karticu.

Ekran

Ekran modela W890i može da prikaže 262.144 boje i karakteriše ga rezolucija od 240x320 piksela (2’’ dijagonala, TFT, 30x40mm) koji omogućava prikaz do 8 tekstualnih i 3 servisne linije u većini primena; prilikom pretraživanja internet stranica ili rukovanja elektronskom poštom smanjenjem fonta možete da omogućite povećanje broja dostupnih linija na ekranu. Kada je u pitanju izloženost direktnim sunčevim zracima ekran modela W890i se ponaša na uobičajen način – ekran ostaje čitljiv, međutim dijagonala se pokazuje donekle nedovoljna izazivajući nepogodnosti.

Ekran modela W890i se pokazuje dovoljno moćan za većinu osnovnih karakterisitka telefona iako pretraživanje Web stranica nije baš doživljaj za uživanje. Po pitanju kvaliteta slika ovo je pristojan ekran međutim ipak je slabiji od ekrana modela Sony Ericsson W880i zbog nešto bleđih boja – uprkos tome što ima veću dijagonalu od prethodnika W890i ne može da ga nadigra po pitanju osvetljenosti i boja.

Za svrhu poređenja takođe smo u obzir uzeli i model W660i koji u teoriji bi trebao da ima isti ekran kao i W890i ali na naše iznenađenje utvrdili smo da slike koju nude ova dva modela se razlikuju značajno – ekran modela W890i je bio mnogo mutniji u ovoj situaciji. Jedino logično objašnjenje za ovu pojavu je to što je proizvođač očigledno želeo obzirom na dimenzije odnosno malu debljinu ovog modela da na sve moguće načine smanji potrošnju energije pa samim tim i jačinu osvetljenosti.

Tastatura

Kamen spoticanja kada je u pitanju W880i je tastatura – mnogi su o njoj sudili na osnovu fotografija telefona i tvrdili da je nezgodna za korišćenje pre nego što su i uzeli telefon u ruke i pokušali da je koriste. Međutim iskustvo je pokazalo da ovo nije slučaj već da se telefon ponaša sasvim dobro, možda ne baš kao ostala rešenja ali daleko od toga da njegovu tastaturu nije moguće koristiti. Ipak proizvođač je kriticizam koji je pratio tastaturu modela W880i shvatio ozbiljno i za naslednika primenio konvencionalne tastere – njegov pad sa brojevima je prosečne veličine ali tasteri deluju skučeno. Iskreno govoreći ne možemo reći da je ergonomija ovih tastera bolja od one koju obezbeđuje tastatura modela W880i. Potpuno je ista stvar, ali sa druge strane psihološki mnogo bolji utisak ostavlja nova jedinica jer izgleda poznatije. Naša svesnost nam sugeriše „vidi, normalni tasteri, oni su laki za upotrebu, ovakve si koristio već mnogo ranije – zaboravi na razna neobična rešenja“.

Rešio sam da izveden jedan mali eksperiment – pokazao sam slike modela W880i i W890i ljudima koji ranije nisu imali nijedan od ova dva telefona. Moje pitanje upućeno njima je bilo : „Koji od ova dva telefona ima bolju tastaturu?“ Veliki broj onih koji su mi odgovorili bez ikakvog dvoumljenja je rekao W890i. Zatim sam im pokazao uživo oba telefona i zamolio ih da otkucaju nešto koristeći njihove tastature. Interesantno je da veliki broj ljudi nije promenio mišljenje (nekih 30%), tako da je većina ispitanika ostala pri stavu da je tastatura modela W890i bolja.

Treba da pomenem i da je niz funkcionih tastera kod modela W890i postavljen bolje – sami tasteri su i dalje tanušni ali su zaobljeni što omogućava bolji korisnički doživljaj. Telefon se isporučuje sa ugrađenim senzorom okolnog osvetljenja koji podešava belo pozadinsko osvetljenje tastature koje nije naročito svetlo. Lokalizovane edicije modela W890i sa dva alfabeta na sebi imaju ugravirane simbole na tasterima.

Baterija

Telefon koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 950mAh (BST-33) koja prema navodima proizvođača obezbeđuje 9 časova razgovora i 330 sati rada u režimu mirovanja.

Prilikom testiranja telefona baterija uređaja je trajala 2.5 do 3 dana uz prosečnu upotrebu (do 1 čas poziva, 30 minuta igranja igara, 20 minuta pretraživanja interneta, nekoliko časova slušanja muzike). Pri uslovima bolje pokrivenosti mrežom ove performanse se povećavaju za nekih 50%. Sa modelom W890i uspeli smo da postignemo 16.5 časova kontinualne muzičke reprodukcije. Za potpuno punjenje baterije ovog uređaja potrebno je oko 2 časa.

Memorija, memorijska kartica

Uređaj poseduje oko 26Mb memorije koja je dostupna korisniku, (bridanjem svih prethodno instaliranih aplikacija dobijate 38Mb) a prodajno pakovanje uključuje M2 memorijsku karticu (2Gbm W890i podržava kartice kapaciteta do 4Gb,, a kada se pojave veće i one će raditi). Kartice možete menjati bez isključivanja telefona.

Povezivanje

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Takođe ovde je prisutan Media Transfer (MFT režim a pristup, recimo Windows Media Player-u). Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 500Kb/s. Ukoliko pak želite da svoj W890i koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica sa modelom W890i. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s. Podržani su sledeći profili:

A2DP
Basic Imaging Profil
Basic Printing Profil
Dial-Up Networking Profil
File Transfer Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
HID
JSR-82 Java API
Object Push Profil
Personal Area Network Profil
Serial Port Profil
Service Discovery Application Profil
Synchronization Profil
SyncML OBEX povezivanje

Telefon poseduje HSDPA konektivnost

Performanse

Novi hardver ovog modela plus neka podešavanja načinili su A200 platformu vrlo dobrom – performanse telefona u 3D omogućenim aplikacijama su unapređene čineći ovaj uređaj jendim od najbržih rešenja na tržištu. Interesantno, W890i nudi bržu navigaciju menija što je posebno primetno kada se uporedi sa W880i.

Ne postoje ograničenja kada je u pitanju veličina JAR fajla kao i HEAP-a - od from 512 Kb do 1.5 Mb.

Prethodno instalirane aplikacije, igre, teme

Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje model W890i, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.

Telefon se isporučuje sa pet prethodno instaliranih tema, plus imate mogućnost instaliranja drugih tema sa modelom W890i.

Na modelu W890i su dostupne tri igre – Lumines Block , Sims 2, Tennis Multiplay. Ovaj izbor je veoma interesantan.

Meni Applications nudi samo jendu aplikaciju - Music Mate 4 – nova verzija omogućava korišćenje bubnjeva, gitare i sintisajzera.

Jedna od najistaknutijih promena koje su predstavljene sa modelom W890i je integracija Google Maps verzije 2 u firmware telefona. Obzirom da telefon u sebi nema integrisan GPS modul, on prati vašu lokaciju preko mobilne mreže i iskreni da budemo rezultat je podnošljiv. U poređenju sa Java aplikacijom koja je dostupna kao samostalni program Sony Ericsson je njenu funkcionalnost poboljšao novim karakteristikama. Na primer možete dobiti log fajl koji prati vašu rutu ili proverava koliko brzo se krećete uz pomoć dijagrama. Slične aplikacije se mogu naći na svim Sony Ericsson telefonima koji imaju ugrađene GPS prijemnike.

RSS čitač i kanali koji su primenjeni kod modela W890i se ne razlikuju od implementacije korišćene kod modela Sony Ericsson W660i.

Kamera

Telefon poseduje 3.2MP CMOS matricu bez autofokusa. W890i takođe poseduje CyberShot interfejs kamere koji je poznat sa prethodnih uređaja.

Podešavanja kamere su sledeća:

Zvuk pri fotografisanju. Možete odabrati tri zvuka pri snimanju ali ga ne možete i isključiti.
Uravnoteženje belog. Mogućnost odabira između automatskog režima ili režima kao što su Incandescent, Fluorescent, Daylight.
Efekti. Nekoliko efekata se može primeniti na fotografije, a dostupni su Negativ, Sunčano, Crveno smeđa i Crno belo.
Tajmer se aktivira se nakon određenog vremenskog perioda i prilikom fotograifsanja smaog sebe.
Noćni režim služi za fotografisanje u mraku. Šum raste na fotografijama, ekspozicija se uvećava (Treba voditi računa da vam ruka bude maksimalno mirna jer će u suprotnom fotografije biti zamućene).
Režim fotografisanja. Normalni režim, koji se koristi za fotografisanje. Takođe postoji i višestruki režim (Burst 4) koji omogućava pravljenje 4 fotografije u seriji. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava pravljenje neobičnih fotografija i trenutno nema rivala. Poslednji režim je pravljenje fotografija sa ramovima, pri kojem se rezolucija fotografija smanjuje automatski.

U režimu fotografisanja, ekran služi kao vizir. Slika se kreće veoma glatko i sve se vidi vrlo jasno. Numerički tasteri pomažu u prebacivanju različitih funkcija i parametara fotografisanja na veoma brz način, što veoma ubrzava proces fotografisanja. .

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video sadržaji se mogu snimati u dve rezolucije (176x144, 128x96) u 3GP formatu. Trajanje klipa može biti ograničeno (10 sekundi) ili neograničeno. Kvalitet klipova je ispod svake kritike; u pitanju je najslabija tačka kada su u pitanju svi Sony Ericsson brendirani uređaji.

Primer video klipa 1 (mp4, 0,80 mb)
Primer video klipa 2 (mp4, 0,78 mb)

Muzički odeljak

Walkman 3.0 rezime. pored značajnih unapređenja u odnosu na Walkman 2.0, nova verzija poseduje DRM 2.0 podršku kao i podršku za MTP, koja omogućava direktne transfere muzike sa Windows Media Player-om.

Uređaj locira sve fajlove i direktorijume – i zatim sakuplja neophodne podatke iz ID3 tagova. Podržani zvučni formati su MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA i m4a. Ne postoji ograničenje po pitanju bitrate-a tako da možete upload-ovati i fajlove sa promenljivim bitrate-om. Kompanija preporučuje korišćenje fajlova sa 192kbps bitrate-om.

U muzičkoj biblioteci sve sačuvane numere su klasifikovane prema sledećim karakteristikama:

Izvođači – aplikacija prikazuje opštu listu izvođača, kod koje možete primeniti i brzu pretragu.
Albumi – sortiranje prema naslovu albuma, funkcija pretraživanja je takođe dostupna;
Numere –opšta lista svih numera, sortiranje se izvršava prema nazivu numere ili prema ID3 tagovima;
Žanr – sortiranje koje koristi različite muzičke pravce kao što su Hip Hop, Jazz, Bluzes kao kriterijum;
My playlists – ovo su liste pesama kreirane od strane korisnika. Možete ih kreirati i na uređaju i na računaru dok pregledate sadržaj flash memorije u USB Mass storage režimu; telefon ih locira prilikom ažuriranja biblioteke.

Za razliku od druge verzije plejera kod koje su svi prelazi i dalje horizontalni, ovde su dizajnirani na neznantno drugačiji način, koji vas ipak neće ometati. Nije potrebno da pritisnete tastere više puta da biste se kretali plejerom.

Nova verzija plejera omogućava da iskoristite prednosti ponavljanja (jedne/sve) numera. U režimu reprodukcije W890i karakteriše progresivno „premotavanje unapred“ sa prilagodljivim koracima. Možete odabrati neki od režima vizuelizacije (animaciju umesto Album Arts karakteristike) iz ove stavke menija.

Ukoliko vaš telefon reprodukuje muziku i nalazite se na ekranu mirovanja, odabir Media sekcije će vas automatski odvesti do plejera.

Zvučni doživljaj koji isporučuje model W890i se ne razlikuje preterano u poređenju sa prethodnim modelima. Sa petpojasnim ekvilajzerom možete kreirati spostvena podešavanja; opcija stereo-proširivanja je takođe dostupna kod modela W890i.

Telefon takođe poseduje TrackID i RDS omogućeni modul FM radija.

Kvalitet zvuka.. Telefon se isporučuje sa HPS-70 slušalicama, koje obezbeđuju prilično dobar kvalitet zvuka. Po mom mišljenju ovaj model nije niti bolji niti lošiji u odnosu na druge članove Walkman linije. Skala jačine zvuka se sastoji od 15 nivoa što je sasvim dovoljno.

Kada su u pitanju muzički telefoni, ovaj koncept je još uvek nov. Po pitanju hardvera, W890i ne poseduje posvećeni čip za zvučno poboljšanje, a u smislu zvučnog doživljaja, više nego funkcionalnosti plejera, svi Sony Ericsson brendirani su manje više u istom opsegu.

I dok ovo ima smisla kada određena linija nema očiglednu konkurenciju, sa pojavljivanjem Ultra Music opsega kompanije Samsung i Xpress Music kompanije Nokia Walkman linija Sony Ericsson-a je dobila žestoku konkurenciju. Kada se uporedi kvalitet zvuka koji isporučuje Sony Ericsson W8900i sa kvalitetom zvuka koji dobijate modelima Samsung i450 i Nokia 5310, oba modela isporučuju bolji zvuk. Nivo baseva koji postoji kod modela W890i je dosta niži nego kod ostalih rešenja, a isto važi i za podešavanja najviše jačine zvuka, dok kod Nokia-inog modela recimo ekvilajzeri imaju veći ukupan uticaj na zvučni doživljaj nego kod modela kompanije Sony Ericsson. Kao zaključak se nameće da se Sony Ericsson-ov proizvod jedino pokazuje bolje kada je u pitanju korišćeni softver dok po pitanju hardvera se ne pokazuje najbolje. Za korisnike koji žele telefon sa istinski dobrom zvukom savet je da potraže neki drugi model jer ovaj vodeći proizvod definitivno nije za njih.

Na žalost ne možemo obezbediti rezultate RMAA testova jer je jačina izlaznog signala telefona niža od nivoa koji je potreban da bismo ga mogli propustiti kroz aplikaciju; međutim ovo je detalj od kojeg mnogi Sony Ericsson brendirani telefoni pate. Sa druge strane proizvođač je ugradio zvučne efekte u tlefon – ovo bi trebalo da unapredi korisnički doživljaj (vrsta prethodno podešenih ekvilajzera koje ne možete da izmenite). Međutim zbog ovih poboljšanja rezultati naših testova nisu validni.

Nakon što smo imali nekoliko muzičkih sesija sa modelom W890i stekli smo utisak da je kvalitet zvuka dobar i da se ne razlikuje od ostalih Walkman brendiranih rešenja, ali da u pitanju ipak nije vrhunsko muzičko rešenje. Ovo nije iznenađenje jer muzički odeljak nije centralni ovog telefona uprkos tome što on pripada Walkman brendu.

Konkurencija

Ne postoji mnogo modela koji su direktni rivali modelu Sony Ericsson W890. Tehnički to bi moglo da bude bilo koje drugo muzičko rešenje, Nokia 5310 XpressMusic i modeli poput njega. Ovaj telefon nudi bolji zvučni doživljaj ali se isporučuje „odeven“ u plastiku, što uopšte ne odaje utisak skupog i vrednog modela. Ova dva modela takođe imaju poredive dimenzije, mada je Nokia-ino rešenje okrenuto isključivo muzici dok je W890i ipak više modno rešenje.

Model koji je istinski rival Sony Ericsson W890i telefonu je Nokia 6500 Classic čija filozofija je slična, koji je namenjen istoj publici a uz to ova dva telefona imaju i približnu vrednost.

      Nokia 6500 classic Sony Ericsson W890i Nokia 5310 XpressMusic
Veličina, težina (mm, g) 109.8x45x9.5, 94 104x46.5x9.9, 78 103.8x44.7x9.9, 71
Ekran QVGA, 2', 16 miliona boja, TFT QVGA, 2',TFT, 262.144 boje  QVGA,2',16 miliona boja, TFT
Baterija Li-Pol, 830 mAh Li-Pol, 950 mAh Li-Ion, 860 mAh
Memorija 1 Gb ugrađenog skladišnog prostora 40 Mb, MSM2 memorijska kartica (isporučuje se sa 2 Gb jedinicom)   20Mb ugrađenog skladišnog prostora, microSD memorijska kartica
Verzija OS S40 petoo izdanje SE A200 S40 peto izdanje
UMTS Da Da Ne
Kamera 2MP CMOS.snima video u rezoluciji 176x144piksela 3.2 MP CMOS.snima video u rezoluciji 176x144 pixels 2 MP CMOS.snima video u rezoluciji 176x144 pixels
Povezivanje microUSB za sve tipove konekcija Fast Port, 3.5 mm na slušalici microUSB, 3.5 mm
Bluetooth 2.0 + EDR, A2DP podrška 2.0 + EDR, A2DP podrška 2.0 + EDR, A2DP podrška
Plejer S40 peto izdanje Walkman 3.0 S40 peto izdanje
Korišćeni materijal Anodizovani lauminijum, plastika Plastika, aluminijum Plastika
FM-radio Ne Da Da

Sveukupno gledano situacija između ova dva modela je sledeća: Sony Ericsson nadigrava Nokia 6500 Classic kada je u pitanju funkcionalnost, ali prodavajući se ipak po višoj ceni. Obzirom da je W890i noviji model njegovi modni elementi će igrati bitnu ulogu, pa će prema tome prodaja ovog telefona dobro ići. Sve u svemu razlika u ceni između ova dva modela ima opravdanje.

Za korisnike koji ne traže modele koji imaju najbolju funkcionalnost na tržištu i isto tako modele koji nisu baš najnoviji Sony Ericsson W890i će postati veoma privlačna ponuda i efektivan rival modelu Nokia 5310. Ali ciljna publika ova dva modela je veoma različita tako da se oni na tržištu ne sudaraju direktno. Korisnici koji traže bolji zvučni doživljaj će verovatno odabrati Nokia 5310 dok će W890i osvojiti srca onih koji vole pomodan izgled kućišta i sofisticirani dizajn.

Utisci

Uprkos tome što model Sony Ericsson W890i karakteriše 40-glasna polifonija ovaj model ne donosi ništa novo kada je u pitanju način na koji MP3 melodije zvuče u odnosu na ostale Sony Ericsson brendirane uređaje. Sveukupna jačina zvuka ovog modela je prosečna pa vam se može desiti da ne čujete zvonjenje telefona kada se nalazite uu prometnoj ulici. Iskreno W890i ne isporučuje nivo jačine zvuka kakav bi možda trebalo ali iskreno to nismo ni očekivali. Kada je u pitanju reprodukcija MP3 numera preko plejera pri najačem nivou zvuka počinje da se čuje krčanje i iskrivljenost zvuka što je posledica činjenice da je W890i veoma tanak uređaj. Snaga vibracije je ispod prosečne jačine što znači da može da se desi da je ne osetite kada nosite telfon u odeći. Srećom, sa prijemom signala nismo imali nikakvih problema kada je u pitanju ovaj telefon.

Sony Ericsson W890i ima mnogo stvari koje mu govore u prilog – ažurirana platforma, HSDPA i EDGE konektivnost, olakšan i ubrzan interfejs i brze 3D aplikacije. Što je još važnije ovi njegovi aduti ne samo da ga značajno odvajaju od njegovog prethodnika već ga izdvajaju i od drugih rešenja baziranim na A200 hardverskoj platformi koji su debitovali ranije.

Sudeći po prodaji koju su zabeležili modeli Sony Ericsson W880i, Nokia 6500Classic korisnici će spremno prihvatiti i ovaj model. Možete ga smatrati kao dobri stari W880i sa ispravljenim nedostacima, kao naslednika ovog modela ili pak kao rivala Nokia-i 6500. Bez obzira koju njegovu stranu da uzmete u obzir W890i je pristojno rešenje koje vas neće razočarati ni na jednom frontu. Ovaj model može savršeno da služi kao sekundarni telefon narčito ukoliko ne tražite vrhunsko rešenje, ali isto tako dobro izgleda i kao dobro dizajniran modni telefon.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024