G700i 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson G700i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson G700i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson G700i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Sony Ericsson G700

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
Žične stereo slušalice
USB kabl za prenos podatakabr> CD sa softverom
Rezervna olovka
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Sony Ericsson brendirani smart telefoni dugo su bili povezivani sa velikim borjem telefona koji nisu bili namenjeni svakome – vrhunskim rešenjima koja privlače pažnju ali nikada ne postaju široko prihvaćeni. Iako je ovaj proizvođač jedan od pionira kada su u pitanju uređaji ove klase, naročito kada se radi o ekranima osetljivim na dodir, on nije mogao napraviti još jedan korak dalje. U odnosu na pozadinu Nokia-ine platforme S60 nekoliko pokušaja godišnje od strane Sony Ericsson-a nikako ne menja stvar. Razlog za to je veličina kompanije. Veoma je jednostavno: Sony Ericsson ne može uložiti toliko sredstava, vremena i ljudi istovremeno za veliki broj oblasti i to je jedini razlog zašto je UIQ donekle zapostavljen, budući da se sva pažnja usmerava na izdavanje vrhunskih rešenja, bez ikakvog ojačavanja linije. Međutium, u 2008 godini bi trebalo da dođe do preokreta zahvaljujući dolasku modela G700 i G900.

Filozofija koja čini osnovu ovih proizvoda je u potpunosti suprotna od onoga što smo do sada mogli da vidimo kada su u pitanju UIQ smart telefoni. Iako nemaju ništa posebno po pitanju hardvera, kada je reč o softveru veoma su otvoreni, te u ovoj kompaniji veruju da će se svideti prosečnom, nezahtevnom korisniku. Kao što je Nokia dpošla do ovog zaključka zahvaljujući S60 platformi tako je o Sony Ericsson došao do ideje da postoji samo jedan način da se razvije UIQ platforma a to je da se proda veliki broj uređaja za koje će se navesti da su namenjeni prosečnom korisniku. Ne postoji drugi način.

Šta je to što prosečni korisnik mobilnog telefona danas želi? Koje su to vrhunske tehnologije sa kojima je on upoznat? Ne treba preterano razmišljati da bi se došlo do zaključka da su to ekrani osetljivi na dodir, koji su postali veoma traženi zahvaljujući Apple-ovom iPhone-u i predstojećem izdanju S60 Touch, kao i nedavnim aktivnostima HTC-a uz delimičnu nadmoćnost LG-ja u Evropi. Ukoliko takav uređaj još ima navigaciju baziranu na gastikuliranju bez potrebe za korišćenjem olovke, još bolje.

Takođe telefon treba da bude smart. Interesantno, ali ne postoji univerzalni način da se povuče jasna linija koji telefon je smart a koji nije – neki su skloni da količinu megapiksela koju kamera obezbeđuje i samu kameru stave iznad svega; neki opet smatraju da su smart oni telefoni koji imaju mogućnost reprodukcije muzike i video sadržaja. Ipak ovo je sve na papiru dok u praksi korisnici kada biraju telefon su više okrenuti tome da on ima mnogostranu primenu.

Sony Ericsson G700 je rešenje koje je proizvođač kreirao da bi zadovoljio ove potrebe. Telefon sa ekranom osetljivim na dodir adekvatne cene koji je više od telefona bogatog karakteristikama što će omogućiti da se privuče konzervativniji deo publike. Ali krijući se iza ne-tako-smart lica se nalazi pravi UIQ smart telefon, što znači da će ovaj telefon ponuditi nešto i onim korisnicima koji kod uređaja traže dobra tehnološka rešenja.

Da bi postavio i konačni delić slagalice na svoje mesto Sony Ericsson je dao modelu G700 najbolji odnos cena kvalitet pretvarajući ga u rešenje za masovno tržište. A ovo je kompanija uspela gurajući njegovu cenu ispod cena sličnih ponuda koje drugi proizvođači nude (pored toga Nokia do sada nije imala modele sa ekranom osetljivim na dodir). Primarna tačka na koju cilja kompanija kada je u pitanju prodaja modela Sony Ericsson G700 je njegov ekran osetljiv na dodir, koji je više nego dobrodošao ovde kao i odličan odabir momenta kada će se pojaviti G700 – godinu dana pre nego što stigne alternativa iz Nokia-e, što može da okrnji i lojalnost korisnika posvećenih brendu Nokia.

Sa druge strane ukoliko niste preterano oduševljeni ekranom osetljivim na dodir postoje mnogi drugi telefoni slične funkcionalnosti, na primer Nokia N82. Ali kada se sve sabere i oduzme G700 i Nokia N82 izgledaju i jesu veoma različiti tako da nema razloga da se veruje da će se ciljne grupe ova dva modela preklapati.

Osnovni motiv kada je u pitanju reklamna kampanja modela G700 će biti vezan za jednostavnost, fokusiranje na specifične funkcije umesto na ceo paket karakteristika. Kompanija naglašava njegovu PIM funkcionalnost (budite organizovani), karakteristike pozivanja (komunikacija na prirodan način) i pominje njegov ekran osetljiv na dodir (dodir budućnosti). Ova strategija ispostavlja se ispravna i izvršava svoj zadatak.

Dizajn, veličina, kontrole

Smart telefoni su dugo bili smatrani glomaznijim u odnosu na telefone bogate karakterisitkama ali ova paradigma je postala još tanja pojavom modela Sony Ericsson G700 čije dimenzije su 106x49x13mm i težine 103 grama (poređenja radi model Sony Ericsson P1i je dimenzija 106x55x17mm). Model G700 zahvaljujući svojim dimenzijama bez problema staje u gotovo svaki džep.

Njegova izrada deluje robusno, nema labavo posatvljenih delova. G700 je dostupan samo u jednoj kolor šemi (svilena bronza). Interesantan detalj je da plastika koja je korišćena za njegovu izradu nije naročito skupa (pri ovome ne mislimo jeftina ili lošeg kvaliteta), što je naročito primetno kada je tastatura u pitanju). Za telefon je iskorišćena plastika koja je nešto otpornija i koja omogućava da njegov izgled ostane u vrlo dobrom stanju i nakon dužeg vremenskog perioda dnevne rutine korišćenja ili nošenja u džepu sa oštrim predmetima. Na njemu je ostalo nekoliko ogrebotina ali boje će ostati postojanje u većini slučajeva.

Tokom mesec dana koliko sam koristio ovaj telefon on je preživeo nekoliko padova. Da moje iznenađenje bude veće čak i prilikom pada na asfalt nije imao očiglednija oštećenja. Na žalost njegov taster za prečice i OK taster su mnogo više izloženi trošenju i habanju – pa je njihova završna boja vrlo brzo izbledela a oznake su počele da bivaju teško vidljive. Ali ovo je jedini problem koji sam imao sa kvalitetom materijala koji su iskorišćeni za model G700.

Telefon lepo staje na dlan iako je dosta glomazan zahvaljujući bočno postavljenom tamno sivom umetku koji ne dozvoljava da G700 isklizne iz vaše ruke. Pored toga bili smo vrlo iznenađeni kada smo uočili da se taster za zaključavanje tastature nalazi sa leve bočne strane; ovo nije karakteristika kjou smo navikli da viđamo kod telefona kao što je Sony Ericsson G700. Druga stvar koju bi trebalo pomenuti je da je kod G700 M2 slot za memorijsku karticu smešten sa leve strane, krijući se ispod gumenog zatvarača, čime se omogućava zamena kartice bez isključenja uređaja. Suština je da proizvođač obično želi da ekspanzioni slot smesti na ovakav način kod jeftinijih rešenja, a G700 je lep primer izuzetka od ovog pravila.

Sa leve bočne strane takođe se nalazi standardni Fast Port konektor koji se koristi za slušalice, punjač kao i kablove za prenos podataka. Sa leve strane modela G700 nalazi se i svetlosni indikator koji vam ukazuje ukoliko ste propustili neki događaj kao što je na primer poziv ili poruka.

Sa gornje strane uređaja nalazi se taster za uključivanje uređaja zajedno sa mestom za olovku. Donja strana modela G700 ne sadrži nikakve kontrolne ili neke druge elemente već je rezervisana za slot mikrofona. Ukoliko pogledate telefon sa bočne desne strane ugledaćete posvećeni taster kamere kao i taster za regulaciju jačine zvuka.

Ekran

G700 koristi ekran dužine dijagonale 2.4’’ (nasuprot modelu P1i koji poseduje ekran dužine dijagonale 2.6’’). Ovaj ekran može da prikaže sliku rezolucije 240x320 piksela i prikaže 262.144 boje (TFT). Ove specifikacije su manje više u skladu sa modernim rešenjima ali ovaj ekran poseduje jedan bitan dodatak – osetljiv je na dodir. Ekran je prekriven specijalnim plastičnim slojem sličnim kao što je onaj koji je iskorišćen kod modela Sony Ericsson W960i. Kada je u pitanju navigacija modelom G700 ona bazirana na dodiru ovo je fin detalj koji vam je na raspolaganju, a treba imati u vidu i da zahvaljujući ovom zaštitnom sloju ekran neće biti preveliki magnet za otiske prstiju – fleke i prljavština sa ruku neće u potpunosti ostati na ekranu telefona (ništa manje zahvaljujući tamno sivom okviru ekrana).

Kvalitet slike koji obezbeđuje ekran modela G700 ne daje nam nikakav razlog da se žalimo na njega – adekvatno je svetao i poseduje isti takav kontrast, nema izbleđivanja boja. Ekran može da prikaže 14 tesktualnih i tri servisne linije a veličina slova se može podesiti. Pri izlaganju sunčevim zracima ekran modela Sony Ericsson G700 ne gubi ništa od svoje čitljivosti.

Tastatura

Numerička tastatura modela G700 pruža pravo uživanje korišćenja – tasteri su konvencionalne veličine i imaju odgovarajuću putanju pri pritisku. Lokalne edicije telefona će karakterisati dva reda malenih oznaka na svakom tasteru. Obzirom da su ove oznake dosta sitne sa uključenim pozadinskim osvetljenejm tastature a pri izloženosti sunčevim zracima nećete uvek biti u mogućnosti da vidite svaku oznaku na svakom tasteru, mada je ove oznake u mraku vrlo lako pročitati.

Navigaciona grupa je laka za korišćenje a isto važi i za navigacioni pad modela G700. Na dnu ekrana nalaze se tri tačkice koje predstvaljaju tri programabilna tastera ali poenta je da ovde možete koristiti i hardverske i tastere koji postoje na ekranu (taster u centru je „pritisnut“ guranjem navigacionog kruga na gore) za radnje dodeljene njima. Skala sa desne strane ne smeštena ovde radi potpuno iste svrhe – vrsta nagoveštaja da možete vršiti skrolovanje listama koristeći prste.

Telefon poseduje dve prečice za beleške i poruke.

Baterija

Poklopac sa zadnje strane telefona prilikom skidanja ne klizi na dole kao kod većine uređaja već treba da bude povučen. Ovakav dizajn osigurava da nikada neće doći do njegovog olabavljivanja.

G700 koristi standardnu Li-Pol ćeliju kapaciteta 950mAh (BST-33) koja prema tvrdnji proizvođača korisniku obezbeđuje 12 časova razgovora kao i 380 sati rada telefona u režimu mirovanja. Prilikom testiranja baterija telefona je trajala oko 2 dana uz jedan čas poziva, do šest sati reprodukcije muzičkih sadržaja, 2 časa slušanja radija, retko prenošenje fajlova preko Bluetooth-a i do 20 minuta provere elektronske pošte i pretraživanja Web-a. Da bi se baterija modela G700 u potpunosti napunila potrebno je oko 2 časa. Ovo vreme se ne razlikuje od vremena koje je potrebno da se napuni baterija modela Sony Ericsson P1i.

Čak i pri enormnom korišćenju karakteristika modela Sony Ericsson G700 njegova baterija će obezbediti najmanje jedan dan rada – pri dobijanju ovog vremena ne samo da smo imali brojne muzičke sesije već smo proveravali elektronsku poštu i surfovali Web-om često. Ali obzirom da većina korisnika neće koristiti karakteristike telefona do mere do koje smo mi prilikom testiranja može se zaključiti da ovaj uređaj može da obezbedi dva dana rada u u većini scenarija. Oni koji nemaju nameru da slušaju muziku ili koriste druge karakteristike telefona preterano mogu da očekuju 2 do 3 dana rada uređaja bez punjenja.

Ne postoji način da se instalira baterija višeg kapaciteta u G700 – odeljak baterije ovog modela jendostavno ne ostavlja ovu opciju.

USB, Bluetooth

USB. Fajlovi se na G700 mogu preneti preko USB-konekcije verzije (Verzija 2.0 podržane potpune brzine 12 Mbps). Po uspostavljanju konekcije sa računarom telefon je prikazan kao USB Mass Storage, što korisniku omogućava da vidi sve sekcije, sačuvane za sistemske direktorijume. Drugi način da G700 uparite sa računarom jeste režim Modem, pri čemu se smart telefon ponaša kao bežični modem. Kada je povezan sa računarom telefon počinje da puni bateriju. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 600-900Kb/s).

Bluetooth. The G700 je opremljen EDR-omogućenim Bluetooth 2.0, i omogućava vam povezivanje do 16 uređaja sa liste. Lista podržanih profila:

Dial-Up Networking Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Object Push Profil
Serial Port Profil
Handsfree Profil
Headset Profil
Synchronization Profil
Basic Image Profil
File Transfer Profil
HID (host) Profile
Stereo Advanced Audio Distribution Profil
Advanced Audio/Video Remote Conference Profil

Na implementaciju Bluetooth-a kao i uvek nema pritužbi , nismo iskusili nikave probleme sa rukovanjem ovom vrstom konekcije.

Memorija

G700 se isporučuje bez memorijske kartice – proizvođač je koristio sve metode koje su mu na raspolaganju da snizi cenu ove ponude. Telefon podržava memorijske kartice svih veličina (mi smo testirali karticu kapaciteta 4Gb i nismo iskusili nikakve probleme). Ekspanzioni slot memorijske kartice je smešten sa leve strane uređaja, prekriven je gumenim zatvaračem i moguće je vrlo lako promeniti karticu dok telefon radi.

Telefon se isporučuje sa 128Mb RAM-a, iako nakn prvog pokretanja uređaja korisniku na raspolaganju ostaje oko 89Mb. G700 poseduje 256Mb ugrađenog skladištenog prostora od čega je 150Mb na raspolaganju korisnika (ova veličina može da varira u zavisnosti od regiona).

Performanse

Model radi na istoj hardverskoj osnovi kao i prethodni Sony Ericsson modeli, što znači da koristi ARM9 procesor, čiji je maksimalni radni takt 220MHz (iako u stvarnim situacijama njegov radni takt je 180MHz). Činjenica koja se izdvaja je da je procesor glavni nedostatak sistema, koji ne dozvoljava bolje performanse. Ovo naravno ne znači da je G700 spor, ni u jednom smislu. Telefon je u liniji sa smart telefonima baziranim na S60 platformi, ulazak u ili izlazak iz stavki menija traje 1 do 2 sekunde.

U poređenju sa Sony Ericsson-om P1i interfejs modela G700 je nešto brži – ovo unapređenje smo skloni da pripišemo optimizaciji softvera jer ne postoji neki drugi razuman razlog. Istovremeno rezultati koje je G700 postigao na našim testovima ne razlikuju se od onih koje je postigao P1i.

Kamera

G700 poseduje 3MP kameru bez autofokusa i sa LED blicem. Interfejs ove aplikacije je temeljno prerađen tako da sada podseća na CyberShot proizvode a pored toga podešen je za navigaciju dodirom sa velikim i vrlo zgodnim thumbnail-ovima. Dokle god u obzir uzimamo tip telefona kakav je G700 snimci nastali njim su odlični sa zasićenim bojama i dubinom fotografiija.

Sledeće opcije rezolucija su dostupne:

QXGA (2048x1536)
UXGA (1600x1200)
SXGA (1280x960)
VGA (640x480)

G700 vam omogućava da odaberete neka od sledećih podešavanja kvaliteta (sve slike su 18-bitne):

Fine
Normal
Economy

Takođe imate mogućnost da koristite efekte kao što su crno-belo, crvenkasto smeđa nijansa, efekat izloženosti sunčevim zracima, negativ, može odabrati režim fotografisanja više fotografija odjednom ili panorama režim, možete primeniti ramove, kao i digitalni zum (x3, karakteristika SmartZoom).

Telefon poseduje PhotoFix karakteristiku koja je osnovni editor slika sa nekim prethodno instalirnaim filterima.

(+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048õ1536, JPEG

Video. G700 može da snima video sadržaje u nekoliko rezolucija (maksimalno podešavanje – QVGA pri 30 FPS).

Media. Model G700 kao i najnovije i najbolje ponude kompanije Sony Ericsson (K850i na prvom mestu) omogućava korisniku da pređe u galeriju pravo iz aplikacije kamere. U ovoj sekciji ekran je popunjen poluprovodnim kontrolama, tasterima napred/nazad kao i tasterom za pokretanje slideshow karakteristike. Međutim, slideshow kod modela G700 se razlikuje u odnosu na onaj koji normalno vidimo – u pitanju je zaštitni znak A200 platforme, Xpict Story karakteristika, gde možete odabrati jednan od četiri načina ili tihih podešavanja. U zavisnosti od toga koji ste način prikazivanja odabrali telefon će vam predstaviti različite melodije ili efekte prelaska – nema potrebe da se naglašava da nijedan drugi proizvođač do sada nije ponudio ništa slično.

Za editor slika nema ništa posebno da se kaže – on omogućava primenu različitih efekata, skaliranje fotografije, i druge karakteristike. G700 takođe podržava tagove za fotografije, koje možete sami dodati. Jedna od opcija koja je dostupna omogućava vam slanje fotografija direktno na vaš online blog (Blogger.com). Druge karakteristike koje su vredne pomena uključuju Remote Screen, pri čemu G700 šalje sliku na drugi uređaj preko Bluetooth-a, koja se zatim prikazuje na ekranu ovog uređaja ali se ne čuva u njegovoj memoriji.

Interfejs - paneli

Počevi od modela Sony Ericsson P1i, kompanija je postepeno poboljšavala interfejs UIQ rešenja a jedna od oblasti koje su posebno obrađene je ono što se pojavljuje na ekranu u režimu mirovanja. Kod modela G700 je prisutan Quicklaunch bar sa prečicama, međutim kod modela G700/G900 se otišlo još jedan korak dalje predstavljanjem tzv. Panela. Pri tome pod panelima kompanija podrazumeva razičite aplikacije kojima se može pristupiti sa ekrana u režimu mirovanja korišćenjem navigacije prstima.

Kako sve to funkcioniše? Sve je pravo i intutitivno – po podrazumevanom podešavanju ekran karakteriše bar sa pet thumbnail-ova sa ikonom menija u centru. Možete kliknuti na bilo koju od ovih ikona, pozivajući na taj način odgovarajući panel ili vršiti skrolovanje preko bar-a prevlačeći prst sa leve na desnu stranu (jedna stavka po prevlačenju, ne tako lako skrolovanje, koje nije tako dobro kako animacija ide).

Pogledajmo sa kojim panelima imate vezu sa ekrana u režimu mirovanja. Inače pojedine panele možete da isključite u slučaju da vam nisu potrebni:

Alarm
Music
Bookmarks
RSS
World time
Tasks
Photo

Međutim, postoji četiri glavna panela koji se ne mogu ukloniti sa ekrana:

My shortcuts
Favorite contacts
Messages
Organizer

Potencijal ovih panela nikako nije u pitanju – nakon što ih podesite jednom neće biti potrebe da u ovaj meni ulazite ponovo. Za omiljene kontakte ne samo da možete odabrati unose već odabrati i tip poziva kao i tip poruke (što je potpuno nova opcija). Paneli koji imaju veze sa datumima prikazuju sve informacije koje vam mogu biti potrebne za današnji dan, kao što su zadaci i sastanci. Photo panel omogućava pregled najnovijih snmaka i listanje kroz galeriju. Na žalost na režim prikaza preko celog ekrana možete se prebaciti samo za trenutnu fotografiju, što znači da se ne možete kretati kroz galeriju na ovaj način.

Panel Messages prikazuje listu najnovijih SMS/MMS poruka kao i email-ova. U RSS možete videti vesti sa kanala na koje ste prijavljeni. Alarm omogućava podešavanje alarm časovnika modela G700 u hodu.

Glavni cilj panela je da se korisnički interfejs modela G700 načini fleksibilnijim i intutitivnijim plus da omogući navigaciju prstima. Najbliža alternativa koje možemo da se setimo ovom pristupu je HTC Touch UI. Međutim iako postoje određene sličnosti među njima implementacija noseće ideje kod Sony Ericsson-ovog rešenja je potpuno drugačija – ona omogućava dublju personalizaciju iako animacije nisu baš dopadljive oku.

Proizvođač je takođe ostavio netaknutim ekran režima mirovanja modela P1i – pogledajte opciju „Business“ u meniju. Ovo je ono na šta ćemo se fokusirati (zajedno sa drugim standardnim karakteristikama modela G700) u daljem tekstu.

Korisnički interfejs, standardne alikacije

Činjenje korisničkog interfejsa manje sofisticiranim ne mora neophodno da znači izbacivanje postojećih karakteristika – ekran u režimu mirovanja je još jedan dokaz u prilog ovoj tvrdnji. Međutim postoje određeni izuzeci; kompanija je izbacila Task Manager kod modela G700 i umesto njega obezbedila listu Open Applications. Sa njom i dalje možete da prekinete bilo koju apliakciju ali ne postoji način na koji biste mogli da vidite listu aplikacija koje ste nedavno koristili ili količinu memorije koju one zauzimaju. Ovo je namerno smanjenje funkcionalnosti telefona namenjeno da ga načini lakšim za korišćenje kada su u pitanju prosečni korisnici. A kada su u pitanju korisnici koji traže sofisticirana tehnološka rešenja nema sumnja da će oni pronaći odgovarajuću aplikaciju neke druge kompanije koja će moći da ispuni zadatak Task Manager-a.

Meni Business je urađen na potpuno isti način na koji izgleda korisnički interfejs kod modela Sony Ericsson P1i - ekran u režimu mirovanja karakteriše „Today“ u gornjem delu i krstić ispod što ukazuje da se ova lista može proširiti. Njegovim pritiskanjem otkriva se meni sa informacijama o nepročitanim porukama, email-ovima, unosima u kalendar i propuštenim pozivima. Svaka od stavki se može i dalje proširiti obezbeđujući detaljnu listu poruka ili drugih unosa. Ne samo da se dozvoljava pregled kroz kratke poruke već se one mogu i ispitati. Međutim bez JogDial-a ovaj način prikaza je po pitanju funkcionalnosti slabiji od panela.

Bar sa prečicama sa 5 thumbnail-ova je proširen sa dve dodatne linije mada su po podrazumevanom podešavanju one skrivene – da bi videli ove prečice potrebno je da otvorite listu. Imate mogućnost da dodelite prečicu svakoj aplikaciji (uključujući prilagodljive), fajlu (bilo da je u pitanju fotografija, snimak ii nešto drugo), telefonskom broju, ili novom SMS-u, e-mailu, nekoj određenoj radio stanici, itd. Ove prečice su zaista dobre i značajno poboljšavaju funkcionalnost uređaja.

Unos teksta. Uređaj nudi tri načina za unos teksta: prvi je prepoznavanje rukom pisanih karaktera; ono se nimalo nije promenilo u odnosu na P seriju. Drugi način je preko tastature na ekranu – imate potpunu slobodu da birate različite izglede. Veličina tastature na ekranu je uvećana tako da sada za unos možete da koristite i prst. Treći način unosa teksta je preko standardne tastatture a dostupna je i T9 karakteristika predvidljivog unosa teksta.

Tekst u svim predhodno instaliranim aplikacijama se može zumirati ali i smanjivati – po podrazumevanom podešavanju iskorišćena je srednja veličina teksta. Smanjenjem fonta tekst ne postaje nečitak – naprotiv i dalje ostaje vrlo lak za čitanje a na ovaj način model G700i omogućava prikaz više linija teksta na ekranu. Slično važi i za uvećanje fonta, mada smo očekivali pri podešavanju najvećeg fonta dosta veća slova, dok ona pri ovom podešavanju nisu mnogo veća u odnosu na standardnu veličinu.

Muzički odeljak

G700 je do-it-all uređaj, tako da je proizvođač odlučio da muzički odeljak ne bude suviše dobar da se ne bi izdvajao u odnosu na ostale odeljke uređaja. Istovremeno, kvalitet zvuka koji obezbeđuje model G700 je u liniji sa onim koji obezbeđuje Sony Ericsson W960i iako je njegov plejer siromašniji po pitanju karakteristika. G700 takođe poseduje i meni multimedia – ukoliko pokušate da pokrenete muzički fajl iz bilo kojeg drugog menija, telefon će pokrenuti univerzalni plejer umesto muzičkog.

Podešavanja su ovde dosta siromašna i uključuju samo režim reprodukcije (nasumična, uzastopna), enkodovanje tagova, ekvilajzere (11 opsega plus MegaBass). Podržani zvučni formati su - MP3, AAC, AAC+, E-AAC, WAV i m4a. Nema ograničenja po pitanju bitrate-a mp3 fajlova, a takođe se mogu upload-ovati i oni sa promenljivim bitrate-om.

G700 koristi karakteristiku progresivnog „premotavanja unapred“ i poluprovidne kontrole (kako za muzičke tako i za video plejere), podržava Album Art, automatske liste pesama (kao što su nedavno dodate numere, najpopularnije i Time Machine). Ostali detalji koje treba pomenuti su „sleep“ karakteristika pri kojoj telefon ostavljate da repordukuje muziku narednih 30 minuta nakon čega se on isključuje.

Prodajno pakovanje modela G700 sastoji se od HPM-62 slušalica sa FastPort konektorom. Kvalitet slušalica koje se isporučuju sa uređajem je prosečam iako u pitanju nije rešenje koje se izdvaja po muzici. Pozitivna strana je da telefon podržava A2DP profil za Bluetooth koji omogućava povezivanje telefona sa bežičnim slušalicama. Podešen u ovaj režim telefon može da obezbedi između 6.5 i 7 časova kontinualne muzičke repordukcije (samo reprodukcija muzike, nikakvi drugi zadaci nisu pokretani).

Telefon ne poseduje dodatni pribor kao što je na primer daljinski upravljač (može da se naruči zasebno), mada njegov posao obavljaju Bluetooth slušalice – sa njima možete pokrenuti/zaustaviti reprodukciju, vršiti preskakanje u okviru numere, podesiti nivo jačine zvuka. Ovde je sve onako kako bi trebalo da bude – slušalice rade kao i sa telefonima drugih proizvođača.

Ukoliko ne smatrate nedostatak dodatnih podešavanja i mogućnosti plejera kao ozbiljne nedostatake, G700 lako može da se nadmeće sa Walkman brendiranim rešenjima po pitanju kvaliteta zvuka.

FM-radio. FM-Radio se može pokrenuti samo ukoliko su slušalice priključene sa telefonom (nalaze se u prodajnom pakovanju). Radio koristi stereo zvučnu tehnologiju. Implementacija kvaliteta radija se može uporediti sa modelom Sony Ericsson P960i, što znači ništa novo. Korisnik može da uskladišti do 20 stanica u memoriju telefona koristeći opciju automatskog podešavanja stanica ili da iskoristi prednosti RDS-a. Što je još važnije za RDS može podesiti automatsko pokretanje vesti vezanih za saobraćajnu gužvu ili najnovijih vesti. Sony Ericsson je opremio ovaj telefon sa jednim od najosetljivijih radio modula – uspeli smo da „uhvatimo“ 20 stanica a nismo stigli ni do frekvencije od 100MHz, dok rivalski proizvodi jedva uspevaju da memorišu 10-15 stanica na celom frekventnom opsegu.

TrackID. Omogućava snimanje kratkog dela numere (preko diktafona ili sa radija) i zatim preko TrackID servisa se traži naziv numere i izvođača.

Igre

Telefon se isporučuje sa prethodno instaliranim jednom ili dve aplikacije za zabavu– Sudoku, Sims 2 ili 3D trkačkom igrom.

Kontakti

Svi unosi u telefonskom imeniku su organizovani na uobičajeni način: kao prvo se prikazuje objedinjena lista, i nakon što odaberete određeni kontakt, ponuđen vam je podrazumevani broj podešen za taj unos. Lista ne pokazuje unose koji se nalaze na SIM/UMTS kartici, mada ste i dalje u mogućnosti da njima rukujete preko menija telefonskog imenika – kopirate ih u memoriju telefona ili na memorijsku karticu. Sa obzirom da eksterna memorijska kartica služi za arhiviranje kontakata nema potrebe da kontakte skladištite na SIM/USIM kartici, naročito imajući u vidu narušavanje strukture u ovom slučaju.

Pretraga u opštoj listi izvodi se po prvom ili po nekoliko slova (linija iznad je samostalno polje za pretragu). Sortiranje unosa na dva različita jezika je izvršeno na uobičajen način: kontakte na engleskom jeziku slede unosi načinjeni na drugom jeziku. Ipak, bolje je kreirati sve kontakte na jednom određenom jeziku, jer u suprotnom ćete gubiti više vremena dok pronađete određeni kontakt.

Svaki određeni kontakt može sadržati bilo kojliki broj različitih brojeva – prvi uneti se postavlja kao podrazumevani. Dodatni unosi pored ovoga, koji su dostupni u standardnom pogledu, mogu da se dodaju preko menija. Opšta lista prikazuje detalje vezane za određene brojeve putem horizontalnog skrolovanja; desno se nalaze dodatne informacije o kontaktu, kao što je e-mail adresa itd.

Uprkos uobičajenom načinu UIQ 3.0 implementacije, programeri Sony Ericsson-a su dodali četvrti tabulator režim editovanja kontakata, nasuprot tri podrazumevana tabulatora. Prvi je zadržao funkciju vezanu za editovanje telefonskog broja, odabir kategorije ili ukoliko više volite grupe. Karakteristično je to što jedan isti unos može da bude dodeljen u nekoliko grupa istovremeno (može da bude korisno prilikom borbe protiv bulk mailova). Drugi tabulator sadrži datum rođenja, status u kompaniji, poziciju, adresu (nekoliko polja), kao i adresu na poslu. Treći tabulator je samo tekstualna beleška, povezana sa kontaktom, dok četvrti obezbeđuje podatke vezane za glasovne komande (primenjene na brojeve telefona) kao i personalnu melodiju zvona (u slučaju da ste podesili melodiju zvona za grupu, pri dolaznom pozivu ona će biti zamenjena pojedinačnom melodijom, jer ova druga ima viši prioritet). Kao što možete videti, jedina opcija koja se razlikuje od standardnog seta tabulatora je tekstualna beleška.

Kada pregledate unose možete inicirati kreiranje nove poruke za odabrani broj u jednom potezu (u pop-up prozoru možete odabrati tip poruke: SMS ili MMS), a u slučaju da ste odabrali e-mail adresu, ugrađeni e-mail klijent se automatski pokreće. Imajući u vidu činjenicu da su za tri tastera dodeljene funkcije prečica, uređaj se veoma dobro ponaša pri radu.

Klijent za instant poruke je integrisan u kontakte, odavde možete i da ispitujete status svog sagovornika i pokrenete odgovarajuće aplikacije (u pitanju nije standardna UIQ implementacija).

Ugrađeni menadžer kontakata je takođe dostupan sa ovim telefonom – on omogućava slanje odabranih unosa (kategorija) na druge uređaje preko IrDA ili Bluetooth-a. Telefon takođe podržava vCard 2.1 standard. Na ovaj način možete primati unose sa drugih uređaja na sličan način.

Podrška za SyncML (novi naziv za OMA DataSync) omogućava sinhronizaciju podataka sa svakim uređajem, koji može da funkcioniše ovim standardom (bez obzira da li je u pitanju PC, PDA ili telefon).

Fotografije, primenjene na kontakte u telefonskom imeniku mogu da budu prikazane u različitim režimima (tile, stretch).

Kvalitet telefonskog imenika je prilično dobar i zadovoljiće čak i najzahtevnije korisnike. Integracija sa ugrađenim aplikacijama je jedan stepen iza najbolje moguće, što smart telefon čini još lakšim za korišćenje. Čak i kada telefonom rukujete jednom rukom, nećete osetiti nikave teškoće prilikom skrolovanja kroz liste, odabir broja ili pozivanje.

Pritiskanjem sa zadržavanjem numeričkih tastera aktivirate pretragu u telefonskom imeniku, koja može da bude izvršena prema nekoliko slova. Kao dodatak, možete podesiti do 9 brojeva za brzo biranje, nakon čega sledi pojavljivanje imena i fotografije (ukoliko postoji) na ekranu. Proces pozivanja se izvodi na sledeći način: prvo odaberete broj (u tom trenutku pojavljuje se naziv kontakta, dodeljen tasteru) i zatim pritiskate taster za pozivanje. Kada se telefon nalazi u režimu mirovanja, prebacivanje između pozivanja broja (numerički tasteri) i brzog pozivanja brojeva se izvršava pritiskom odgovarajuće ikone.

Karakteristika brzog pozivanja za 9 brojeva je takođe omogućena kod ovog telefona.

Slanje poruka

Sve dolazne poruke, sačuvane e-mail poruke se skladište u jednom direktorijumu – Inbox. Ovo takođe važi i za fajlove priimljene preko Bluetooth-a (uređaj podržava sve formate, čak i one koje ne može da prepozna). Podaci koji se nalaze u Inbox-u mogu kasnije da se sačuvaju u bilo kojem direktorijumu – telefon osigurava neograničen pristup sistemu fajlova (izuzev za sistemske direktorijume). Korisnik je takođe u mogućnosti da kreira sopstvene direktorijume i u njima sačuva poruke. Prilikom ulaska u meni za poruke, po podrazumevanom podešavanju vam se prikazuje opšti direktorijum, a korišćenjem horizontalnog skrola možete da se prebacujete između fajlova da bi pritiskom na OK taster odabrali određeni direktorijum i omogućili pregled liste poruka.

Root menija vezanog za slanje poruka karakteriše lista svih mail naloga koji postoje u okviru Inbox direktorijuma – na primer, ukoliko imate tri naloga, oni će biti predstavljeni prema redosledu pojavljivanja.

Direktorijum Inbox takođe nudi tip svake poruke (SMS, MMS, usmerene) – videćete odgovarajuću sličicu pored svake od poruka.

Opciju za kreiranje nove poruke možete pozvati iz svakog menija, koji karakteriše broj telefona – samo je potrebno da odaberete tip poruke (SMS/MMS) i započinjete unos teksta. Pod odeljkom SMS poruka nalaze se i EMS poruke. Činjenica je da od korisnika ne zavisi koju vrstu poruke kreira. Ukoliko unosi samo tekst, telefon će ovu poruku prepoznati kao SMS, dok ukoliko uz tekst korisnik doda i koju ikonu sa osmehom, melodiju, sliku ili formatizovan tekst onda će u pitanju biti EMS poruka. Ovaj standard je u potpunosti podržan od strane telefona što je i bilo za očekivati.

Povezane poruke su na listi prikazane kao jedna, a kada unosite ovakvu vrstu poruke ona se prikazuje na uobičajen način, npr. 1/2. Želeo bih da naglasim da redefinisani T9 sistem koji analizira unete reči i nudi njihov najverovatniji završetak, svoj posao obavlja fantastično (sistem je organizovan na sličan način kao što je to urađeno kod Motorola telefona). Još jedan zanimljiv detalj je da uređaj čuva kompletne poruke (one se skladište dinamičkoj memoriji, pa nisam uspeo da uvidim njihovu veličinu, ali u pitanju NISU Draft poruke). Kada krenete da unosite reč, koja je postojala u prethodnoj poruci, biće vam ponuđeno da je izaberete ili da nastavite unošenje. Kada jednom unesete samo reč koja se razlikuje od sačuvane poruke, ostatak opcionog teksta nestaje. U suštini ovo je najbolji način da sačuvate privremene poruke koje ne želite da sačuvate i direktorijumu Draft. Među ostalim osobinama, zaslužuje pažnju i to što je prvo slovo uvek veliko, mada se ova opcija može i isključiti. Takođe tekstualni osmesi se mogu prikazati kao odgovarajuće ikone u običnim porukama.

Poruka može da bude poslata na više brojeva sa kontakt liste odjednom, samo je potrebno da proverite potreban unos ili određeni broj u okviru kontakta. Grupne poruke se mogu slati članovima grupe. Kada odgovarate na primljenu poruku možete odabrati između SMS/MMS (mada lista ne ukljućuje opciju odgovora na e-mail poruke).

Kreiranje MMS poruka – jedna od najboljih stvari vezana za kreiranje MMS poruka kod modela Sony Ericsson P1i je postojanje nekoliko tabulatora preko kojih možete odabrati vremensku pauzu između dve stranice i kreirati sopstvene šablone. Pored standardnih fajlova (grafika, video, slike, muzika, itd) poruka može da sadrži i rukom napisanu skicu načinjenu uz pomoć ekrana osetljivog na dodir. Sve ostale opcije su prosečne – odabir kontakta je sličan kao kod SMS poruka, mada MMS takođe karakteriše izveštaj o tome da li je onaj kome je poruka poslata pročitao poruku, pored standardnog izveštaja o isporučivanju.

Za sve tipove poruka, uključujući e-mail, možete izvršiti pretragu po fragmentima teksta – prozor prikazuje rezultate pretrage i obezbeđuje mogućnost prebacivanja na određenu poruku. Nismo uspeli da pronađemo bilo kakvo ograničenje vezano za veličinu poruke – ono će zavisiti od operatera ili proizvođača u zavisnosti od regiona.

Telefon obezbeđuje podršku za OTA prijem MMS poruka, mail klijent, GPRS. Sva primljena podešavanja se čuvaju u odgovarajućim sekcijama.

Email klijent.Nije preptrpeo značajne izmene u odnosu na email klijent koji postoji kod modela Sony Ericsson P960i, jedina razlika je što su Push Mail stavke postale standardne i sadrže se u meniju. G700 može da radi sa nekoliko mail box-ova, mada je UIQ u mogućnosti da radi sa praktično svim standardima prisutnim na današnjem tržištu. Slede svi standardi podržani od strane operativnog sistema:

POP3
IMAP (IMAP Idle, IMAP Remote folders)
SMTP
MIME
MHTML
Push mail.

Sva podešavanja vezana za mail klijent su laka – možete podesiti da li ćete upload-ovati cele poruke ili samo naslove (kao opcija postoji i mogućnost preuzimanja određenog dela poruke, koji ne prelazi određenu veličinu u Kb). Takođe postoji i mogućnost podešavanja koliko poruka direktorijum Inbox može da sadrži odjednom – kada je taj broj dostignut, upload-ovanje će biti pauzirano automatski. Takođe dostupna je i opcija za proveravanje pošte u određenim vremenskim razmacima.

Po podrazumevanom podešavanju UIQ koristi Latin 1 kodni raspored a mogu se dodati i drugi kodni rasporedi samostalno. Sony Ericsson P1i će takođe karakterisati lokalni kodni rasporedi za pojedine regione (1251 je takođe na toj listi).

E-mail klijent svim prilozima rukuje sa lakoćom – mogu da budu preuzeti i zatim sačuvani. Ukoliko prilog koristi format podržan od strane smart telefona, on može da bude otvoren (i što je još važnije prilog dobija odgovarajuću ikonu). Ne postoje ograničenja kada su u pitanju veličine fajlova, barem ne ona koja možete primetiti.

Planer

Kalendar ne obezbeđuje samo uobičajeni mesečni i dnevni prikaz, već i nedeljni režim. Prilikom korišćenja ovog režima, nedelja je prikazana u dve kolone sa odgovarajućim danima popunjenim u njima, gde svaki kvadratić karakteriše zakazani događaj. Ovaj režim je vrlo zgodan i omogućava korisniku da proceni koliko će biti zauzet tokom nedelje koja sledi. Ukoliko broj događaja za određeni dan prelazi pet, neće svi biti prtikazani na listi istovremeno.

U mesečnom pogledu, svi datumi za koje su događaji isplanirani su označeni sa odgovarajućim ikonama sa desne strane broja. Postoje četiri tipa događaja pod kojima se planirani događaji mogu zavesti – sastanci, podsetnici, godišnjice i svakodnevni događaji. Svi događaji se mnogu podesiti tako da se ponavljaju, kao što i za svaki možete odabrati određeni zvuk upozorenja.

Planer podržava vCalendar, verziju 1.0 u koji su programeri inkorporisali podršku i za rad sa iCalendar-om. U stvarnim situacijama, ovo znači mogućnost slanja zahteva za susret, korišćenjem mail klijenta. Osoba kojoj ste poslali zahtev može odgovoriti odbijanjem ukoliko joj ne odgovara datum i vreme ili prihvatiti sastanak. U ovom drugom slučaju, poruka sačuvana u direktorijumu Inbox se automatski prosleđuje u planer i prikazuje u kalendaru kao samostalni događaj. Takođe ste i u mogućnosti da proverite status zahteva dok ga primalac razmatra.

Među standardnim funkcijama, dostupna je i mogućnost slanja događaja u kalendaru na druge uređaje preko Infrared ili Bluetooth konekcija. Prirodno, telefon podržava prijem ovakvih poruka, koje nakon što su pregledane čuvaju se u kalendaru.

Lista zadataka.Svi unosi u Planeru i Listi zadataka su prenosivi između ove dve sekcije. Slično kao kod planera, korisnik može kreirati backup kopiju liste zadataka na ekstenroj memorijskoj kartici. Možete kreirati broj ketegorija koliki god želite, po kojima će svaki unos biti sortiran. Prioritet može da varira između nivoa 1 do 3 (low, normal, high). Takođe možete podesiti datum početka zadatka, zvuk upozorenja (odabir melodije je na korisniku, koji može odabrati signal koji god želi).

Opštu listu možete da sortirate po kategorijama, da li je događaj završen, (lista kompletiranih zadataka može da bude skrivena), kao i datum i prioritet. Lista zadataka podržava SyncML i sinhronizaciju sa MS Outlook-om bez ikakvih poteškoća. Korisnik takođe može poslati određeni unos na bilo koji uređaj korišćenjem Infrared ili Bluetooth konekcije, kao i korišćenjem standardnog tela poruke.

Alarm časovnici.Ova funkcija radi potpuno na isti način kao i kod prethodnih modela – u mogućnosti ste da podesite nekoliko alarm časovnika koji će se uključiti u različita vremena, kao što možete podesiti ponavljanje određenih dana i primeniti željenu melodiju zvona.

Flight režim.Slično kao i kod drugih smart telefona, telefon može da radi i ukoliko je mrežni deo telefona isključen – u ovom režimu i Bluetooth je onemogućen. Na žalost rad bez SIM kartice nije omogućen.

Menadžer za povezivanje.Jedna od stvari koja karakteriše UIQ 3.0 je ta da na uređaju može da bude pokrenuto nekoliko konekcija, ukoliko su vam potrebni različiti mrežni servisi odjednom (npr. Upload-ovanje e-mail poruke preko internet naloga i konekcija za slanje i primanje MMS poruka). Ova mogućnost je nazvana „multi-homing“. Podržani su sledeći standardi: GSM data call (CSD), GSM High Speed data call (HSCSD), Packet data (GPRS), Bluetooth, WLAN.

Iz menija (linija sa strelicom na dnu status bara) možete proveriti vreme konekcije, količinu dolaznih i odlaznih podataka, trenutni status konekcije, broj aplikacija, korišćenje određene konekcije u datom momentu. Takođe iz ovog menija možete prekinuti ili povezati bilo koju konekciju.

Mogućnost rada nekoliko aplikacija sa jednom istom konekcijom ne može biti precenjena, jer kreira stvarno multitasking okruženje, u kojem možete istovremeno gledati streaming video, proveravati elektronsku poštu i slati poruke. Važno je shvatiti da je jedini ograničavajući faktor propusni opseg – u slučaju da korisnik pokuša da izvrši nekoliko aplikacija koje zahtevaju velike brzine prenosa podataka, doći će do prestanka rada ili vrlo sporog rada uređaja. Postoje određeni prethodno podešeni prioriteti za određene aplikacije, integrisani u uređaj, ali nismo uspeli da utvrdimo kako rade.

Office aplikacije. Ova sekcija sadrži sve Office aplikacije; po podrazumevanom podešavanju postoji ih četiri (izuzev za planer, koji je standardni program). Prvu stavku u meniju karakterišu Beleške, koje mogu biti bilo tekstualne (unete bilo kojim željenim metodom, txt ekstenzija je takođe podržana) ili skicirane.

Druga aplikacija nosi naziv PDF+ i kao što joj naziv ukazuje služi kao čitač PDF dokumenata. Možete pregledati ove dokumente bilo u standardnom ili landscape režimu. U suštini ova apliakcija je dostupna za različite verzije operativnog sistema, uključujući platformu 60, već nekoliko godina. Nokia je takođe instalirala ovaj program na brojne svoje uređaje. Sve u svemu PDF+ radi radi vrlo brzo i odlično se snalazi i sa dokumentima na engleskom ali i drugim kodnim rasporedima.

QuickOffice - još jedna aplikacija drugog proizvođača, koja je odabrana od strane UIQ kao podrazumevana aplikacija za treće izdanje i isporučuje se sa standardnim paketom (postoji i verzija za prethodne verzije UIQ). Sam program je editor, koji prepoznaje i ima mogućnost otvaranja i editovanja MS Word, Excel i PowerPoint dokumenata.

Nismo se preterano zadržavali na QuickOffice-u – mada moramo zabeležiti da su resursi bilo kog mobilnog telefona po ovom pitanju striktno ograničeni. Komplikovani tipovi formata, korišćeni od strane desktop računara, se često ne sačuvaju u fajlovima editovanim od strane smart telefona (ovo važi ne samo za smart telefone, već za sve modele koji rade na Windows Mobile sistemu).

Neke druge karakteristike, teme, Web pretraživač

Kalkulator – za ovu aplikaciju nema ništa posebno da se objašnjava, dovoljno govori sama za sebe.

Glas – Diktafon, koji omogućava kreiranje zvučnih beleški (samo kada je telefon u režimu mirovanja). U mogućnosti ste da odaberete format u kojem će svi snimci biti načinjeni. Ova aplikacija nudi interfejs veoma jednostavan i lak za upotrebu. Dužina snimka nije ograničena ničim sem količinom slobodne memorije telefona.

Galerija slika – aplikacija prikazuje thumbnail-ove slika sa mogućnošću brzog prebacivanja na režim prikaza slike preko celog ekrana. U ovom programu nisu zabeležene neke vidljive promene, mada možete recimo poslati MMS poruku slike koju trenutno gledate.

Editor slika – jednostavni editor, koji omogućava izvršavanje osnovnih operacija sa slikama.

MusicDJ – podrazumevana aplikacija za Sony Ericsson telefone je konačno našla svoj put do smart telefona – ova aplikacija vam omogućava da miksujete nekoliko numera.

Konvertor jedinica – konvertuje različite jedinice u druge sisteme.

Štoperica – aplikacija koja govori sama za sebe.

Brojač – vreme se podešava u satima i minutima, a nakon što se dostigne podešeno vreme uključuje se zvučni alarm.

Teme su jedna od glavnih karakteristika vezanih za UIQ – one ne samo da modifikuju izgled prozora i boje već menjaju i izgled određenih menija i ikona, tako da omogućavaju kreiranje potpuno drugačijeg izgleda interfejsa. Možete ne samo menjati način pojavljivanja već i zvuke kao i izgled ekrana.

Telefon seisporučuje opremljen Opera 8 kao podrazumevanim Web pretraživačem. Trenutno je u pitanju jedan od najboljih pretraživača nemanjenih ovakvoj vrsti uređaja, kome je jedini suparnik verzija 2 pretraživača S60 platforme. Pretraživač može da radi i u portrait i landscape režimima, podržava cookie-e i skalira strane tako da mogu cele da stanu na ekran telefona.

Čarobnjak za skladištenje - je podrazumevana aplikacija za UIQ 3.0, koja nudi status distribucije memorije u okviru uređaja.

Menadžer fajlova - omogućava pregled korisnikovih direktorijuma. Podržava odabir više fajlova ili direktorijuma odjednom kao i brisanje i kopiranje. Ova aplikcija takođe omogućava slanje brojnih fajlova na druge uređaje preko Bluetooth ili Infrared konekcija. Sve u svemu mogućnosti menadžera su uobičajene.

RSS Feed-ovi - U pitanju je RSS čitač, koji vrlo uspešno vrši svoju osnovnu funkciju. Možete sami dodati koliko god želite kanala kao i update-ovati feed-ove jednim dodirom. Sve je lako i jednostavno ovde – stoga će oni koji su ovu tehnologiju koristili i ranije naći da je korisna i kod ovog modela.

Baterijska lampa.Možete je aktivirati u trajanju od jednog minuta ili je uključiti u SOS režimu.

Utisci

Uprkos činjenici da ovaj uređaj ima samo jedan zvučnik njegove melodije zvona su vrlo glasne, čak i iznad prosečnog nivoa uređaja na tržištu uopšte. Jačina melodija zvona je u liniji sa onom koju obezbeđuje model Sony Ericsson P1i i teško je zamisliti da biste mogli da propustite poziv kada vam se ovaj telefon nalazi u džepu. G700 je dokaz da čak i rešenje sa jednim zvučnikom može da zvuči dovoljno glasno. Jačina vibracije nije dovoljno jaka tako da se u određenim okolnostima može dogoditi da je ne osetite.

Model Sony Ericsson G700 će se u prodaji naći od meseca juna sa cenom koja ga automatski kvalifikuje kao najjeftiniji smart telefon koji ima omogućen ekran osetljiv na dodir. On poseduje pristojnu kameru, prilično dobar kvalitet zvuka, međutim svega nekoliko podešavanja vezanih za muzički interfejs. Ono što je ipak mnogo važnije je da poseduje interfejs baziran na sistemu panela koji omogućava da modelom G700 rukujete jednom rukom bez potrebe da uzimate olovku (čak i kada unosite tekst preko tastature na ekranu). Što se tiče virtuelne tastature ona je nešto veća, ali ne ogromna. Veoma je komforna za rad čak i kada unos preko nje vršite prstima – broj pogrešnih klikova nije ništa veći nego kod iPhone-a koji ima značajno veći ekran. Prema tome dodatni poen za Sony Ericsson.

Što se tiče nedostataka, koji su neizbežni za svaki telefon, G700 nema EDGE i za one koji imaju potrebu za 3G konektivnošću ovo će zaista biti kritičan nedostatak. Nedostatak WiFi-ja je takođe još jedna od karakteristika koju bismo želeli da ovaj telefon poseduje ali sa druge strane korisnicima je na raspolaganju model G900 koji ima ovu karakteristiku plus 5MP kameru za ne naročito višu cenu.

Da li model G700 ima ijednog direktnog konkurenta koji nudi slično za isti iznos novca. Ja mislim da nema. Dokle god se posmatraju Windows Mobile bazirani uređaji, oni imaju višu cenu plus navigacija prstima je omogućena samo za određene aplikacije, dok G700 iskorišćava prednost ovakvog načina navigacije kroz sve menije i aplikacije uređaja. Pored toga paneli su veoma zgodna opcija – oni na neki način meni telefona čine nepotrebnim.

Međutim, da li je ovaj model vredan poređenja sa modelom Nokia N82 koji mnogi vide kao alternativu Sony Ericsson-u G700/G900? Koji su njegovi aduti? Prvi i najvažni odeljak za fotografije, obzirom da je u pitanju rešenje čija je glavna odlika fotografisanje. Ali ukoliko uzmete kompletan paket u razmatranje uključujući mogućnost unosa podataka preko erkana, G700 izgleda kao pobednik. U osnovi ovaj model je usvojio dosta snage od modela kompanije Sony Ericsson bogatih karakteristikama, kao što su baterijska lampa (koju su mnogi jako voleli kod modela Sony Ericsson K750i) Xpict Story karakteristiku, konvnecionalne aplikacije i alate, itd. G700 je neverovatno izbalansirano rešenje koje izvlači ono najbolje između fleksibilnosti smart telefona i neposrednosti telefona bogatog karakteristikama.

Da li bi vlasnicima modela Sony Ericsson P1i u nekom momentu moglo da padne na pamet da svoj model zamene modelom G700? Kako ja sagledavam situaciju pre bi im se moglo dogoditi da njihov izbor padne na model G900 mada ni ovo nema previše smisla. Stvar je u tome da bi im bilo mnogo pametnije da sačekaju da se pojavi novi kompanijin glavni proizvod sa boljim kućištem (sa metalnim ukrasima) boljom kamerom i zvukom i bogatijim prodajnim paketom (desktop kolevka, memorijska kartica). Među svim ostalim detaljima ne treba zaboraviti da je P1i drugačije pozicioniran u odnosu na modele G700/G900.

Na kraju ovog testa želeo bih da naglasim da je Sony Ericsson G700 jedna od najboljih ponuda na tržištu – on jednostavno nema alternativu; prvi model koji bi mogao da mu bude konkurencija pojaviće se tek za oko godinu dana što je kada su u pitanju mobilni telefoni dug period. Iako nema ugrađeni GPS, dodatni pribor bi lako mogao da reši ovaj nedostatak. Inženjeri kompanije su se zaista poitrudili da kreiraju odličan telefon i u tome su uspeli. Pravo je zadovoljstvo koristiti ovaj uređaj. Prema tome ovaj model svakako treba da stavite na svoju kratku listu uređaja koji imaju ekrane osetljive na dodir a koje biste želeli da posedujete.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024