5320 XpressMusic 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 5320 XpressMusic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5320 XpressMusic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5320 XpressMusic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-smart telefona Nokia 5320 XpressMusic

Prodajno pakovanje:
Telefon
Li-Ion baterija (BL-5B)
Punjač (AC-8)
microSD memorijska kartica (512 Mb ili 1Gb – veličina zavisi od regiona)
Žične stereo slušalice (HS-45) sa daljinskim upravljačem (AD-57)
Uputstvo za upotrebu
CD sa softverom

Pozicioniranje

Nokia 5320 predstavlja još jedan dodatak Nokia-inog muzički orijentisanog opsega iako je ovaj put model namenjen mladima koji ne traže samo kvalitet zvuka već i neuobičajene karakteristike. Aparat 5320 poseduje neke od njih, među kojima su Say and Play koja omogućava korisniku da pritisne taster, izgovori naziv pesme i izvođača i uređaj će započeti sa njenom reprodukcijom. Ali to je samo još jedna od onih karakteristika koje budu zanimljive kratak vremenski period tako da je gotovo sigurno da neće zaraditi veliki broj poena među ljubiteljima ovog telefona. Aparat odlično radi zajedno sa Sony Ericsson TrackID karakteristikom – koja je veoma korisna, ali u retkim slučajevima. Sve u svemu, Say and Play ima za cilj da telefonu pruži efekat trenutnog oduševljenja i pravo pohvale od strane vlasnika; drugim rečima, to je upravo ono što je mladima potrebno.

Pozicija modela Nokia 5320 je takođe veoma zanimljiva, budući da je to glavno rešenje u opsegu osrednjih ponuda – ispod je Nokia 5220 XpressMusic, iako je baziran na S40 ne donosi veliki broj karakteristika. Pored muzike, 5320 je takođe jak kada je reč o igrama, naravno, zahvaljujući NGage – može pokretati igre u landscape režimu, poseduje 8-smerni navigacioni taster kao i neke od specifičnih karakteristika. Nokia se potrudila da obezbedi all-in-one uređaj za mlade. Štaviše, za razliku od svojih prethodnih ponuda u okviru ovog segmenta, kao što su Nokia 3250 ili Nokia 5700, ovaj put je Nokia iznenadila neobičnim i upadljivim dizajnom. Ovo je načinjeno u pokušaju da se pokrije grupa mladih ljudi koji ne žele jednostavno da se uklope u postojeći kalup i žele da imaju nešto drugačije, nešto iz arsenala odraslih. Mislim da se 5320 XpressMusic aparat može označiti kao san svakog tinejdžera, ali sigurno je da neće loše izgledati ni u rukama osobe između 18-26 godina. U tom smislu Nokia je uradila pravu stvar sa ovim aparatom, budući da on predstavlja kombinaciju nekoliko neuobičajenih karakteristika uređaja i muzike.

Na tržištu trenutno nema direktnih rivala modelu 5320 XpressMusic – u suštini koji model može parirati pristupačnom, candybar S60 smart telefonu. Međutim, sigurno je da ovaj model neće postati jedan od najprodavanijih ali će biti jedan od uspešnijih u svom opsegu, pored toga, biće to jedan od modela sa najvećim brojem karakteristika kada je reč o reprodukciji muzike.

Dizajn, veličina, kontrole

Dizajn 5320 XpressMusic više naginje ka jednom kraju tržišta koje već neko vreme predstavlja oznaku proizvoda kompanije Sony Ericsson. Među njihovim karakteristikama su dobra plastika, sjajna prednja površina kao i bočne strane koje odlikuje matirana plastika. Model 5320 dostupan je u dve boje – plava i crvena a razlikuju se samo u boji bočnih strana i navigacionog tastera.

Budući da je to muzički orijentisan uređaj, sa leve strane se nalaze tri muzička tastera koji omogućavaju one-touch mogućnost pristupa muzičkom plejeru kao i Say and Play karakteristici. Odmah pored nalazi se i slot za microSD memorijsku karticu. Ukrasna šara sa strane doprinosi tome da 5320 ne izgleda toliko ravno, što ga čini još atraktivnijim. Telefon pruža robustan osećaj u ruci a škriputavih zvukova nema. Što se tiče celokupnog izgleda i osećaja nema apsolutno nikakvih zamerki.

Dimenzije modela Nokia 5320 su 108x46x15mm a telefon je težak 90 grama, što su odlične dimenzije kada je u pitanju smart telefon; iako nije minijaturan kao S40 bazirani XpressMusic prethodnici, ne odstupa daleko od njih. Telefon može stati u bilo koji džep ili tašnu.

Sa donje strane uređaja se nalazi microUSB port koji je prekriven plastičnim zatvaračem kao i 3.5mm jack za slušalice/daljinski upravljač.

Iznad ekrana nalazi se kamera za video-konferencijsku vezu kao i Own taster kojem možete dodeliti funkciju koju god želite. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i taster kamere.

Ekran

Telefon poseduje 2’’ QVGA ekran (240x320 piksela, 31x42mm) koji ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja a slika koju pruža je veoma oštra i jasna. Sve u svemu, ekran telefona 5320 nema nikakvih nedostataka. Može prikazati do 8 tekstualnih i 3 servisne linije dok u nekim režimima ovaj broj može biti i uvećan – do 14 tekstualnih linija. Sve veličine slova su veoma lako čitljive.

Prikaz na ekranu izbledi pri izloženosti sunčevim zracima ali samo delimično.

Tastatura

Navigaciona grupa modela 5320 je prilično velika, iako su tasteri donekle zbijeni, tako da je rad sa njima prilično nezgodan. Numerički pad je napravljen od plastike a tasteri se nalaze sa desne strane jedan do drugog pa prema tome pružaju nizak nivo komfora, daleko od onoga što se može očekivati od ovog telefona. Tastatatura je osvetljena belim pozadinskim osvetljenjem. Jedna od odlika 5320 jeste njegov 8-smerni navigacioni taster koji obezbeđuje 4 dodatna smera za igre. Tastatura ovog modela je lošija od prosečne – u suštini, to je i najveći problema Nokia 5320 XpressMusic; sve je nekako skučeno i tu nema pomoći.

Baterija

Telefon poseduje 890mAh Li-Ion bateriju (BD-5B). Baterija aparata 5320 XpressMusic može obezbediti 3.55 sata razgovora kao i 250 sati rada u režimu mirovanja. Što se tiče muzike – do 24 sata, snimanje pri najvišem kvalitetu – do 140 minuta a kada je reč o reprodukciji muzike – do 160 minuta.

Prilikom testiranja baterija ovog modela je trajala oko 3 dana pri čemu smo 5320 koristili po sat i po za pozive, dvadesetak snimaka kamerom, nekoliko minuta reprodukcije video sadržaja i oko jedan sat slušanja muzike/radija. Bateriji modela Nokia 5320 je potrebno oko 2 časa da se napuni u potpunosti.

Ispod se nalaze vremena trajanja baterije modela Nokia 5320 XpressMusic u različitim primenama:
Video reprodukcija – 4 časa
WEB-surfovanje (EDGE) – 3 časa
Muzika (preko slušalica) – 24 časa
Radio – 18 časova
Igre – 4.5 časa

Memory

Uređaj se isporučuje opremljen sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 96Mb slobodne memorije što je dovoljno za pokretanje većeg dela aplikacija i pretraživanje „bogatijih“ Web stranica – reč „usporenje“ definitivno nije od onih koje opisuju model Nokia 53220. Iako deli istu platformu kao N78 (kako hadrversku tako i softversku) 5320 je za nijansu sporiji od ovog uređaja prilikom pokretanja aplikacija a takođe pokazuje određenu tendenciju zamrzavanja pri učitavanju mapa.

Korisniku je na raspolaganju gotovo 140 Mb skladištenog kapaciteta, gde može da uskladišti bilo kakve podatke.

Nokia 5320 radi sa microSD memorijskim karticama (zamena bez isključenja je omogućena). Uređaj se isporučuje sa jedinicimom kapaciteta 2Gb a bez problema je identifikovao i karticu kapaciteta 8Gb.

Hardver

Korišćenje TI OMAP 2420 platforme koja je iskorišćena kod modela N82 ne bi bilo prava stvar u relativno jeftinom rešenju, pa je kompanija za 5320 odlučila da iskoristi single-chip platformu kompanije Freescale, odnosno ARM 11 procesor koji radi na radnom taktu od 369Mhz.

Performanse

5320 XpressMusic se gotovo uopšte ne razlikuje od modela Nokia N82/N78 kada su u pitanju performanse tako da je u liniji sa ostalim rešenjima baziranim na S60 platformi.

USB, Bluetooth

USB. Možete odabrati jedan od 3 režima povezivanja u USB podešavanjima za model 5320 XpressMusic:
Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Image Print – nije potrebno objašnjenje.

Najveća brzina prenosa podataka je oko 1 Mb/s.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 sa podrškom za EDR. Podržani su sledeći profili:
A2DP
AVCRP
BIP-ImagePush
DUN-GW
FT-Server
HandsFree-AG(1.0)
Headset-AG
OBEX
OPP-Client
OPP-Server
SIMAccess-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela 5320 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu modela 5320.

Kamera

Kao i veliki broj drugih S60 uređaja, 5320 poseduje 2MP CMOS kameru proizvedenu u kompaniji Toshiba. Međutim, ukoliko ne postoje idealni uslovi po pitanju osvetljenja, fotografije će biti prilično zamućene a LED blic ovde, nažalost, neće biti od pomoći.

Korišćenjem podešavanja možete odabrati jednu od sledećih rezolucija – 1600x1200, 1152x764, 640x480 i 320x240 piksela. Dostupni režimi fotografisanja su pojedinačni snimci, više snimaka kao i tajmer (10, 20 i 30 sekundi). Takođe možete koristiti i noćni režim fotografisanja sa uravnoteženjem belog (Sunny, Incnadescent, Fluorescent). Crvenkasto smeđa, crno i belo, negativ efekti će vam omogućiti da izmenite podešavanje boja. Kao što je ranije napomenuto, blic koristi LED tehnologiju. Digitalni zum se može aktivirati pritiskom na navigacioni taster ali sigurno je da sa njim nećete biti zadovoljni budući da vam ugrađeni editor pruža mogućnost zumiranja a povrh toga obezbeđuje bolji kvalitet slike.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Video sadržaji se snimaju nekim osrednjim kvalitetom. Rezolucije 320x240, 176x144 i 128x96 piksela pri 15 fps su dostupne a model 5320 sve klipove čuva u .3GP formatu, a postoji i mogućnost isključenja zvuka – na vama je da odlučite šta želite. Što se tiče vremenskog ograničenja ono za sada ne postoji osim ukoliko je uređaj u MMS režimu.

Primer video klipa 1 (mp4, 2.1 Mb)
Primer video klipa 2 (mp4, 2.2 Mb)
Primer video klipa 3 (mp4, 2.0 Mb)

Muzički odeljak

Svi S60 bazirani smart telefoni koriste posvećeni procesor zvuka tako da nećete primetiti nikakvu razliku između Nokia 5320 XpressMusic i, recimo, Nokia 6210 Navigator-a u smislu kvaliteta muzike. Međutim, 3.5mm utičnica za slušalice, posvećeni muzički tasteri kao i daljinski upravljač isporučuju se zajedno sa 5320 što ovom telefonu daje posebnu notu čineći ga tako istinski muzički orijentisanim uređajem.

Opšte performanse

TestNokia 6210Nokia 5220Nokia 5320
Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.19, -0.92+0.17, -1.50+0.17, -1.38
Nivo šuma, dB (A): -84.0-88.5-80.9
Dinamički opseg, dB (A): 84.087.680.9
THD, %: 0.0150.0110.015
IMD, %: 0.6470.3310.365
Stereo transkripcija, dB: -77.7-73.3-75.9

Frekventni odziv

Nivo šuma

Čini se da je aplikacija plejera kod ovog modela prenešena iz standardnog paketa karakteristika platforme. Ono što ćemo posebno naglasiti ovde jeste da 5320 poseduje 8-pojasni ekvilajzer. Njegov zvučnik nije posebno glasan tako da se dual zvučnici nekako poništavaju zbog svoje loše pozicije. Velika mana ovog aparata je to što je zvuk prilično loš pri najvišem stepenu jačine zvuka. Povrh toga, standardne slušalice 5320 ne bi trebalo dugo da koristite – bolje ih zamenite parom boljih slušalica drugog proizvođača. Radio poseduje RDS funkcionalnost ali to je sve što se tiče njega.

Dodatne aplikacije

Standardnu grupu aplikacija kod modela 5320 karakterišu standardne karakteristike uključujući i QuickOffice za čitanje office dokumenata i prezentacija. Njegova kompletna verzija (prodaje se posebno) omogućava vam da editujete dokumente. Povrh toga uređaj može da radi i sa Adobe Acrobat fajlovima i ZIP arhivama. Tu je takođe i nova aplikacija koja nosi naziv Dictionary, njeno ime sve govori te dodatno objašnjenje nije potrebno.

Kada su u pitanju igre model 5320 donosi naslove kao što su Jelly Chase, Groove Labyrinth 2 i Marble Cannon.

Sada nećemo potanko objašnjavati sve dostupne teme i pozadinske slike – stvar je u tome da ih ima jako puno kao i da postoji mogućnost preuzimanja velikog broja.

Utisci

Kvalitet poziva nikada nije bio problem kada je reč o modelu 5320 XpressMusic, on je ispunio sva naša očekivanja jednog Nokia brendiranog telefona. Melodije zvona su prilično glasne; pored toga, vibracije je srednje jačine.

Nokia 5320 XpressMusic će se prodavati po ceni koja je odgovarajuća za muzički telefon, koji je uz to sasvim slučajno i smart telefon koji je baziran na FP2 i poseduje neke od NGage funkcionalnosti. Mlađi korisnici će sasvim sigurno biti zadovoljni ovom ponudom. Sa druge strane, obzirom da je ispred konkurencije, dopadljiv dizajn i čvrsti materijali plus prethodno instalirane igre će načiniti model 5320 privlačnim u okviru njegove ciljne grupe. Ipak veoma je važno shvatiti da u pitanju nije mainstream ponuda već telefon namenjen uskom krugu ljudi. Sve u svemu sa modelom 5320XpressMusic, Nokia je odigrala veoma dobro i ovaj model zajedno sa Nokia 5220 XpressMusic je veoma dobro pokrio srednje tržište telefona čija je glavna karakteristika reprodukcija muzičkih sadržaja. Drugi proizvođači će morati da urade nešto zaista izuzetno da bi svoja rešenja mogli da ubace između ovog dua. Jedan od rivala modelu Nokia 5320 mogao bi da bude model Nokia N78, ali to neće biti direktna konkurencija obzirom da je N78 dosta skuplji a takođe i manje muzički centrirana ponuda.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024