6600 slide 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 6600 slide
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6600 slide. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6600 slide vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Nokia 6600 Slide

Prodajno pakovanje:
Telefon
Punjač
1000 mAh Li-Ion bateirja
USB kabl za prenos podataka
512 Mb microSD memorijska kartica
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

U okviru serije „Beautiful to use“, Nokia 6600 Slide nalazi se iza modela 6600 Fold čija visoka cena uklanja bilo kakvu sumnju vezano za to koji je od njih prvi na listi. Postoji veliki broj razloga da se veruje da je ova vrsta dogovora više marketinški trik za povećanje prodaje slabijih ponuda tako što će biti postavljene na najvišu moguću poziciju.

Da nije ovog poteza 6600 Slide bi bio na vrhu ove linije – na kraju krajeva, to je telefon sa kliznim mehanizmom čiji je dizajn atraktivniji nego kada su u pitanju telefoni na preklop koji se trenutno mogu pronaći na tržištu. Pored toga prilično je minijaturan, poseduje veliki broj metalnih umetaka kao i odličnu završnu površinu sa prednje strane. Jednostavno rečeno, model 6600 Slide ima sve ono što je potrebno jednom modernom telefonu. Uprkos svemu tome Nokia je odlučila da ga predstavi kao pristupačno izdanje što je donekle čudno naročito što ostali proizvođači telefona nemaju ništa slično u svojoj ponudi.

Međutim, postoji određeni razlog za to što su učinili – u suštini 6600 Slide je prvobitno dizajniran samo za žene, što je Samsung-ov domen, naročito kada se radi o telefonima sa kliznim mehanizmom. Međutim, Nokia ne želi da preuzme primat ovde pružajući samo jednu ponudu, to nikako nije njihov plan. U suštini, 6600 Slide je tempirana bomba koja obezbeđuje dobijanje telefona izrađenog od vrhunskih materijala po nekoj osrednjoj ceni. Upoređujući Nokia 6600 Slide sa, recimo, Nokia 7610 Supernova sigurno ćete primetiti da postoji jaz po pitanju cene nastao usled korišćenih materijala. Ukoliko je sve na strani 6600 Slide, Samsung će morati da se suoči sa ovom pretnjom i pronađe način da inkorporiše iste materijale u uređaje srednjeg opsega u okviru svog portfolia. Međutim, nisu u pitanju samo Nokia i Samsung – i drugi proizvođači telefona imaju takođe veliki broj stvari o kojima treba da razmisle.

Iako je 6600 Slide dizajniran za dame, prilikom testiranja nismo se mogli odvojiti od uređaja čak ni posle mesec dana upotrebe. Stvarno je šteta što će se mali broj muškaraca odlučiti za njega budući da čine samo 15% korisnika i to u najboljem slučaju – 6600 Slide je dobro osmišljen telefon u svakom smislu reči.

Dizajn, veličina, kontrole

Fotografije aparata 6600 Slide na pravu sliku – gledajući ga nikako nećete steći utisak koliko dobro pristaje u džep sa svojih 90x45x14mm i težinom od 110 grama (koja odaje utisak teškog telefona). Dodajte svemu ovome i neke metalne umetke i saznaćete zašto 6600 Slide pruža utisak 8800 telefona, kako po izgledu tako i po osećaju. Iako telefon bukvalno uranja u vaš dlan, nećete biti u mogućnosti da čujete neko škriputanje ili pomeranje čak i ako ga stegnete najjače što možete.

Nokia 6600 Slide vs Nokia N85:

Nokia 6600 Slide vs Samsung U900 Soul:

Prednji deo aparata 6600 Slide je obložen tankom plastikom koja je otporna na ogrebotine – iako je za nešto više od mesec dana ovaj telefon zadobio nekoliko manjih ogrebotina, one nisu bile primetne u većini slučajeva. Ono što je loše jeste to što je ova sjajna površina pravi magnet za otiske prstiju ali i sve druge vrste nečistoća – moraćete nekoliko puta u toku dana da ga brišete, ali ni to neće rešiti problem. Na svu sreću, to nije toliko upadljivo te ne utiče na atraktivan izgled modela 6600 Slide u velikoj meri.

Video klip , Izgled i dimenzije modela 6600 Slide (wmv, 27,8 mb)

Verovatno najbolja stvar po pitanju dizajna kod ovog telefona jeste lakirani metalni poklopac baterije kojem ogrebotine jednostavno ne mogu ništa (osim ukoliko ga ne izgrebete namerno vašim ključem). Veoma je čvrst i ne slabi tokom vremena. Aparat 6600 Slide karakteriše odličan kvalitet izrade i to je jedan od najjačih telefona koji smo u poslednje vreme testirali. Pored toga, njegova minijaturna veličina eliminiše sve potencijalne mogućnosti da se dve polovine olabave a mehanizam sa oprugom odlično radi.

Telefon 6600 Slide dostupan je samo u crnoj boji iako su neki delovi naglašeni drugom bojom: navigacioni taster (plava ili pink) kao i umeci kod zvučnika (iste boje).

Sa desne strane nalazi se 2.5mm audio priključak dok se sa gornje strane nalazi microUSB konektor ispod plastičnog zatvarač i tastera za otpuštanje poklopca sa zadnje strane. Osim ovih nema drugih tastera niti portova na bočnim stranama. Sa gornje strane ekrana nalazi se kamera za videokonferencijske pozive dok se sa druge strane nalazi LED blic i 3.2MP kamera.

Držač SIM kartice je standardan a kod našeg modela jedan ćošak kartice je bio blago izvijen napolje što se više činilo kao greška u dizajnu ali ona nikako nije ugrožavala 6600 Slide.

Ekran

Dimenzije ekrana telefona 6600 Slide su 2.2’’ od ugla do ugla a tu je i 240x320 piksela rezolucija (32.4x43.2mm) uz TFT tehnologiju sa 16 miliona boja koje su zadužene za jasne i živopisne slike. Kada je reč o direktnim sunčevim zracima ovaj ekran ima standardne karakteristike a informacije u velikoj meri ostaju čitljive.

Ekran ima mogućnost prikazivanja do 8 tekstualnih i 3 servisne linije koje su ispisane odgovarajućom veličinom slova. Kao što možete i očekivati, veličinu slova možete menjati u određenim menijima (kao što je pisanje poruka gde je veća veličina slova od velike pomoći). Za osvetljenost ekrana zadužen je senzor ambijentalne svetlosti iako ne postoji mogućnost da ga podešavate iz menija telefona.

Tastatura

Navigacioni pad ima veoma lepu teksturu ali smo mi bili zabrinuti da će doći do ljuštenja završnog sloja vremenom. Na sreću, to se nije desilo ni nakon nekoliko meseci upotrebe. Što se tiče numeričkog pada, on nije minijaturan ni u kom smislu, što je već značajna stvar kada je u pitanju jedan ovakav džepni uređaj – uopšteno, kucanje teksta je veoma lako i jednostavno zahvaljujući mekim tasterima i brzim odzivom. Pozadinsko osvetljenje tastera je one boje kao i vaš uređaj, telefon koji smo mi testirali imao je pozadinsko osvetljenje tastera pink boje.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1000mAh (BL-4U) koja prema tvrdnji proizvođača može da obezbedi 240 sati rada uređaja u režimu mirovanja odnosno 3 sata razgovora. Prilikom testiranja, baterija modela Nokia 6600 Slide je trajala oko 2 dana uz 2 časa pozivanja i do 3 sata slušanja muzike. Bateriji ovog uređaja je bilo potrebno oko 2 sata da se napuni u potpunosti.

Prilikom testiranja trajanja kontinualne muzičke reprodukcije koju može da obezbedi baterija teleofna, mogli smo muziku da slušamo 12 sati i 10 minuta.

Memorija, memorijske kartice

Ekspanzioni slot microSD kartice (podržane su kartice kapaciteta do 8GB) je smešten ispod baterije. Telefon takođe poseduje 20Mb ugrađene memorije.

Performanse

Telefon je tipičan predstavnik svoje generacije, nema ništa posebno po pitanju performansi. U poređenju sa modelima kompanije Sony Ericsson, model 6600 Slide je prosečan model.

USB, Bluetooth

USB. Nokia 6600 Slide isporučuje se sa microUSB utičnicom koja se nalazi na levoj strani telefona. Ova utičnica se koristi za priključivanje kabla za prenos podataka ili slušalica(telefon počinje da se puni). Proizvođač navodi da uređaj poseduje USB 2.0, što je zaista i tačno. U USB Mass Storage režimu konekcija preko USB kabla pruža brzinu podataka od 500-600Kb/s (maksimalna teorijska brzina je 800Kb/s). Nakon uspešno uspostvaljene konekcije možete odabrati neki od sledećih režima: USB Mass Storage, Nokia Mode (PC Studio), Modem, plus telefon podržava MTP.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0. Podržani su sledeći profili:

Dial-Up Networking Profil
Generic Access Profil
Generic Object Exchange Profil
Object Push Profil
Serial Port Profil
Handsfree Profil
Headset Profile
Synchronization Profil
Basic Image Profil
File Transfer Profil
HID (host) Profil
Stereo Advanced Audio Distribution Profil
Advanced Audio/Video Remote Conference Profil

Implementracija Bluetooth-a je takva da kao i obično nemamo razloga da se na nju žalimo a prilikom korišćenja ove karakterisitke nismo iskusili nikakve probleme. Stereo slušalice takođe rade vrlo dobro. Makismalna brzina prenosa podataka Bluetooth konekcijom je 170-180 Kb/s.

Kamera

U pitanju je četrvrti Nokia brendirani telefon koji koristi ovaj modul kamere (nakon modela Nokia 6500, 5610 i 7610 Supernova). Sledeća podešavanja rezolucije su dostupna:

1536x2048;
1200x1600;
960x1280;
480x640;
240x320;
120x160.

Podržana su tri tipa JPEG kompresije: basic, normal i high. Govoreći o drugim opcijama, tu je podešavanje zvuka okidača (on/off), x8 digitalni zum, mogućnost da izaberete da li ćete fotografiju sačuvati na memorijskoj kartici ili u ugrađenoj memoriji telefona, uravnoteženje belog, ISO nivo itd. Efekti se mogu primeniti na već uslikane fotografije, tako da ne morate da brinete ukoliko ih niste primenili pre fotografisanja – izbor je potpuno na vama. Omogućeni su sledeći efekti: Greyscale, Sepia i Negative.

Za one koji vole režim fotografisanja više fotografija, postoji opcija prema kojoj 6500 Slide može da uslika tri fotografije velikom brzinom. Kod ovog režima sva podešavanja ostaju ista kao za režim pojedinačnog fotografisanja, uključujući rezoluciju. Kamera poseduje i self-timer za slikanje samog sebe koji odlaže fotografisanje za 10 sekundi.

Interfejs kamere koristi landscape orjentaciju, što podseća na uređaje koje karakteriše treće izdanje S40 platforme, tako da ovde nemamo mnogo toga da dodamo – sve je prilično konforno, međutim, ergonomija je i dalje nekoliko koraka iza multimedijalnih smart telefona kompanije Sony Ericsson.

(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
(+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

Video. Uređaj omogućava snimanje video sadržaja u 3gp formatu, dostupne rezolucije su 128x96 ili 176x144 i 352x288, 640x480 piksela. Kvalitet snimka je podeljen na tri parametra. Možete ogrnaičiti dužinu trajanja snimka, ali takođe on može biti i neograničen, tj. sve dok ne ostanete bez memorije. Efekti koji se primenjuju na video snimke su isti kao i za fotografije. Kvalitet video klipova je prilično prihvatljiv kada ih gledate na ekranu telefona, uključujući i maksimalnu rezoluciju. Međutim, kada isti video klip pogledate na monitoru računara uočićete da je klip daleko od odličnog, mada i dalje dosta dobar za gledanje, što je naravno veliki korak napred u odnosu na prethodna rešenja. U slučaju da uporedite video klip u rezoluciji 352x288 koji je načinjen modelom Nokia 6233 i iste klipove načinjene Samsung brendiranim modelima uočićete da klip koji je kreiran modelom kompanije Nokia izgleda bolje, i karakteriše ga prirodniji prikaz boja. Uzimajući u obzir da 6600 Slide nije model kod kojeg je snimanje video klipova centralna funkcija zaključujemo da su mogućnosti snimanja ovog modela zadovoljavajuće.

Primer video klipa (3gp, 4,62 mb)

Meni, teme , igre

Ovaj uređaj koristi set karakteristika i aplikacija koje dolaze iz petog izdanja S40 platforme.

Model Nokia 6600 Slide poseduje senzor koji omogućava da vam se na početnom kernau pojavi časovnik nakon što jednsotavno dodirnete ekran. ; takođe, na ovaj način možete utišati dolazni poziv. Dovojno je da okrente prednju stranu telefona na dole.

Telefon se isporučuje sa prethodno instaliranim igrama:Golf Tour, Snake III, Rally 3D, Soccer 3D, Backgammon, HighRoller Casino, Sudoku

Sekcija Application uključuje standardne funkcije kao što su World Time, Convertor, Widgets Instaler kao i katalog kompanije Nokia za upload-ovanje novih aplikacija. Takođe Nokia 6600 Slide se isporučuje sa Nokia pretragom koja omogućava pretraživanje informacija i slika na Webu (prilagodljivi engine za pretragu za svaki region).

Opera Mini ne zahteva predstavljanje, ona se isporučuje sa većinom modela koji su bazirani na S40 platformi.

Takođe, ovde se mogu naći još dve aplikacije - Yahoo! Go i Flikr.

Mape – mape sa telefonima baziranim na S40 platformi se isproučuju na isti način kao što je to urađeno i kod S60 modela. Međutim, ove mape su prilično beskorisne ukoliko telefon nema ugrađeni GPS prijemnik. Sa druge strane ukoliko se odlučite da se preko ovog telefona povežete sa eksternim GPS prijemnikom proći čete kroz brojne probleme. Po mom mišljenju modelu Nokia 6600 Fold bi značajno bolje pristajala Google Maps aplikacija. Međutim, rešenja koja poseduju ugrađeni GPS prijemnik zahtevaju mnogo više od Nokia-ine matične aplikacije, a njena funkcionalnost i dizajn je isti kao kod uređaja baziranih na S60 platformi.

Utisci

Melodije zvona modela Nokia 6600 Slide su 64-tonske i zvuče dovoljno glasno u većini okruženja iako uređaj poseduje samo jedan zvučnik koji je postavljen sa zadnje strane. Ukoliko pak odlučite da telefon nosite u džepu jakne može se dogoditi da propustite koji poziv. Vibracija nam sa druge strane ne daje nikakvog razloga da se na nju žalimo.

Oni od vas koji budu preskočili ovaj pasus će propustiti neke važne informacije vezane za kvalitet prijema modela Nokia 6600 Slide. Dok je telefon prilično dobar kada su u pitanju oblasti koje su dobro pokrivene, on se ne ponaša tako dobro u oblastima u kojima je signal slab. U suštini u oblastima u kojima je signal recimo modela Nokia 8800 Arte još uvek prisutan, Nokia 6600 Slide ima ozbiljnih problema sa kvalitetom prijema. Razlog za ovo je krajnje jednostavan - ovaj model je toliko tanak da ćete najverovatnije kako god da ga držite pokriti njegovu antenu. Ovo je najveći nedostatak modela Nokia 6600 mada sumnjam da će najveći broj onih koji će koristiti ovaj telefon i primetiti ovaj nedostatak.

Cena po kojoj se ovaj model prodaje je realna za telefon ovog kalibra. Iskreno , ne mogu da se setim kada sam telefon srednjeg opsega koristio toliko dugo kao ovaj model - normalno koristim ga oko mesec dana i nakon toga jednostavno mi više nije interesantan. Veoma sam zadovoljan njegovom veličinom, izgledom, (nije me naročito bilo briga što je dizajniran više za žene) kao i materijalima od kojih je izrađen. Devojke sa druge strane doživljavaju Nokia 6600 Slide različito. Neke se zaljube u njegov izgled, dok ga druge smatraju veoma ružnim. Ali nema zbora da je Nokia 6600 Slide jedan od najboljih telefona za žene sa solidnim paketom karakteristika i atraktivnom cenom.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024