N85 2008
2008. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia N85
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia N85. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia N85 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Nokia N85

Prodajno pakovanje:

Nokia N85
1200 mAh Li-Ion baterija (BL-5K)
Punjač (AC-10)
Nokia kabl za video povezivanje (CA-75U)
USB kabl za prenos podataka (CA-101)
Žične stereo slušalice sa daljinskim upravljačem (HS-45, AD-54)
Nokia 8 GB microSD kartica (MU-43)
Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Na prvi pogled, pozicioniranje N85 modela u portfoliu kompanije Nokia može izgledati nejasno. Sudeći po njegovim tehničkim specifikacijama, čini se kao potpuna kopija Nokia N95 telefona, osim nekoliko stvari. Međutim, ovaj prvi utisak može da prevari. U suštini, N85 dolazi kao zamena za Nokia N95, koja je nedavno upgrade-ovanja u formi N95 8GB. Od tada N85 je superiorniji u odnosu na pomenuti model po svim bitnim pitanjima i jednostavno ga je kvalifikovati kao naslednika svih postojećih izdanja fenomenalnog N95.

Kada se prvi put pojavio ovaj model se prodavao po prilično visokoj ceni dok se N85 mogao nabaviti po donekle nižoj ceni. Nije potrebna nikakva nauka da se shvati da su ovi konvergentni uređaji kreirani tako da budu u opsegu uređaja sa nižom cenom što će uveliko povećati njihovu prodaju. Nokia N85 će biti namenjena masovnom tržištu i ostaće jedna od ključnih ponuda kompanije Nokia kroz čitavu narednu godinu.

Međutim, postavlja se pitanje koja će biti ciljna grupa modela N85? Zapravo, možemo definisati nekoliko korisničkih grupa:
Vlasnici NokiaN95 (do nekog manjeg opsega – N95 8GB) koji su i dalje zadovoljni onim što njihov telefon ima da ponudi ali traže odgovarajuću zamenu, ukoliko je moguće u što sličnijoj formi. Iako ih neće biti puno, ova grupa će ipak biti velika tako da je ne možemo zanemariti.
Novi korisnici – ovi korisnici će biti glavni kada je u pitanju Nokia N85. Moramo uzeti u obzir činjenicu da ovu grupu čine ljudi kojima originalna Nokia N95 nije bila najbolji izbor po pitanju ekonomije zbog njene visoke cene a koji sada smatraju da je ovaj model suviše zastareo i samim tim izgubio svoj šarm. Ipak, model N85 će ih ipak privući svojom cenom ali i time što je poznat kao all-in-one uređaj. Sve u svemu, to je veoma dobar izbor. Druga stvar koju je potrebno naglasiti jeste da ovi korisnici stavljaju Nokia-u na prvo mesto, ispred svih ostalih proizvođača i retko se oslanjaju na neke druge uređaje.
Oni koji vole da menjaju telefone i oni koji žele da pređu na model N85 sa telefona nekog drugog proizvođača kao po pravilu traže najbolji odnos cena/kvalitet ali i najnovije trendove po pitanju tehnologije. Drugim rečima, oni ne zahtevaju postojeće rešenje sa najvećim brojem karakteristika ali su veoma blizu toga. Nemojte misliti da ćemo sada da pišemo o ovim zaluđenicima po pitanju tehnologije – ni u kom slučaju. Često korisnici u ovoj grupi ne znaju mnogo toga o mobilnim telefonima, oni se jednostavno fokusiraju na jedan opseg cena i funkcionalnosti i to uzimaju kao polaznu tačku.
Po pitanju tehnike N85 nije popularniji od N95 ali moramo shvatiti da se on tek pojavio. Samo određeni broj tehnički potkovanih korisnika će ga zapravo kupiti a to je i jedna od najvećih razlika između ova dva telefona. U suštini, to je ono što karakteriše jaz između masovnog tržišta i samostalnih segmenata. I dok je N95 uspeo da se popne na sam vrh usled nekih srećnih okolnosti, N85 je dizajnirana tako da potuče sve rekorde na prvom mestu.

Izostavili smo sekundarne grupe sa namerom, budući da one nisu toliko važne. Kada je predstavila zamenu za N95, Nokia je sve spremila da je povuče sa tržišta. Oba telefona će biti zadržana u narednih šest meseci dok će cena N85 biti donekle viša na samom startu. Na taj način će preuzeti određeni deo tržišta modelu N95 i to sve zahvaljujući superiornim funkcijama.

Hajde sada da vidimo da li samea Nokia može ponuditi telefone koji su bogatiji karakteristikama. U suštini, ne može – naravno, sada možete reći da je N96 poseban ali to bi bilo suviše reći budući da po pitanju funkcionalnosti nije bolji od N85 ni na jedan značajan način. Odlikuje ga blago veća dijagonala ekrana, tu nema sumnje, ali uz lošiji kvalitet slike. Podrška za DVB-H zajedno sa 16GB ugrađene memorije nije vredna tolike hvale. Osim toga (npr. u smislu kamere i funkcionalnosti) ova dva modela su u istom rangu. Pored toga, sigurno se sećate da smo već videli veliki broj uređaja N serije brendiranih telefona sa ugrađenim TV tjunerima koji su imali vrhunske oznake, međutim, nijedan od njih nije postao vrhunsko rešenje. Usled očiglednih razloga ova karakteristika je tada bila, i ostala, samo opcija.

Ispostavlja se da već šest meseci Nokia ima samo jedan vodeći model u svojoj ponudi – N85. Opet ne treba uzeti zdravo za gotovo da je vodeći model onaj model koji poseduje najvišu oznaku ili onaj koji je najskuplji. Kao po pravilu, vodeći modeli su telefoni koji imaju sve ono što je potrebno za prodaju u velikom broju kao i za povećanje prisustva na tržištu. Na osnovu ove definicije N85 je Nokia-ino vodeće rešenje i tu nema nikakve sumnje.

Drugo otvoreno pitanje je da li drugi proizvođači imaju neka rešenja koja mogu da se suprotstave N85. Motorola nema i sigurno je da u skorije vreme neće predstaviti telefon koji može parirati N85. Sony Ericsson je predstavio svoj C905 kao ultimativni telefon sa 8MP kamerom ali kada razmišljate o tome da ima sličnu cenu kao N85, sigurno je da će izgubiti na svakom polju (osim po pitanju kamere) – kvalitet muzike, radio, dodatne aplikacije, ekran, navigacija, čega god se setite. U suštini, ovi telefoni su u dvema različitim kategorijama za koje se desilo da imaju slične cene.

Može zvučati čudno ali najveći rival N85 će biti Nokia N79 budući da ova dva modela nemaju konkurenciju u svojim respektivnim kategorijama. Model N79 će biti odabran od strane konzervativnijih korisnika koji nisu preterano naklonjeni telefonima sa kliznim mehanizmom.

Dizajn, veličina, kontrole

Na početku N85 će biti dostupan samo u jednoj varijanti u okviru koje će prednja strana biti izrađena od sjajne plastike na kojoj se otisci i ogrebotine ne vide u prevelikoj meri. Bočne strane telefona su izrađene od matirane plastike a čitava unutrašnjost N85 je veliko parče teksturirane i lakirane plastike, slične onoj koja se može videti kod N serije brendiranih telefona kao što su N82 i N79.

Početkom naredne godine videćemo pet novih, dodatnih boja koje će sa sobom doneti i nove nijanse bočnih i zadnje strane. Imaćete nekoliko opcija između kojih ćete moći da birate i to je sigurno. Međutim, Nokia N85 ne pruža mogućnost izmene maske budući da je ova karakteristika ostavljena za manje sofisticirana rešenja.

Sada malo o kvalitetu izrade modela N85. Poklopac sočiva modela N95, naročito po pitanju toga da gornji sloj ima tendenciju da se skida, uvek je bio veoma važna stvar kod svih boja. Na sreću, ovaj nedostatak je rešen kod modela N85. Jedina slaba tačka kod N85 jeste njegov navigacioni taster koji je načinjen od meke plastike. Međutim, mi nismo naišli na neke posebne probleme kod drugih telefona koji poseduju ovakav tip tastera, tako da apsolutno nemamo razloga da verujemo da ćete imati nekih problema sa N85 po ovom pitanju.

Iako je kućište u potpunosti načinjeno od plastike, N85 ne škrpi kada ga malo jače pritisnete, što nije tipično za telefone sa kliznim mehanizmom. Mehanizam sa oprugom odlično radi svoj posao – sve što je potrebno jeste da postavite vaš prst na navigacioni pad i da pritisnete na gore. Iako je ova radnja obično malo teža, mnogo je lakše upravljati telefonom na ovaj način budući da tako nemate brige oko toga da li će se N85 slučajno otvoriti.

Video klip: dizajn i veličina modela Nokia N85 (wmv, 59,2 mb)

Poklopac odeljka baterije je prekriven tankom plastikom; u unutrašnjosti ovog odeljka se nalazi antena FM predajnika.

Ono na šta je potrebno da obratite pažnju jeste veličina N85 – 103x50x16mm i težina od 128 grama, što je mnogo tanje od modela N95 koji karakterišu dimenzije od 99x53x21 i 120 grama težine, što znači da je jednostavniji za nošenje u džepu i da lepše pristaje u šaku. U gornjem levom uglu nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata iako mislim da neće biti puno onih koji će ga koristiti, ali nikad se ne zna.

Sa leve strane nalazi se slot za memorijsku karticu dok se iznad njega nalazi taster za uključivanje uređaja kao i 3.5mm utičnica za slušalice kao i microUSB priključnica za punjač i sinhronizaciju podataka. Nokia N85 ne poseduje standardni 2mm slot za punjač, i da budem potpuno iskren uhvatio sam sebe nekoliko puta kako pokušavam da ubacim punjač drugih Nokia brendiranih uređaja preko microUSB porta (iako čak ni N96 ne podržava ovaj način punjenja budući da se zakuca kada ga priključite).

Sa desne strane nalaze se dva zvučnika – ovo nije ništa novo budući da ga veliki broj Nokia-inih uređaja poseduje. Tu je takođe i taster za zaključavanje tastature, taster za kontrolu jačine zvuka kao i taster kamere. Sa zadnje strane N85 nalaze se sočiva kamere i blic.

Sa desne strane ekrana nalazi se VGA kamera namenjena za video konferencije dok se sa desne nalazi senzor ambijentalnog osvetljenja koji je zadužen za pozadinsko osvetljenje ekrana i tastature.

Ekran

Veliki broj S40 baziranih telefona već poseduje OLED ekran koji nudi svetliju sliku i bolje uglove gledanja uz manju potrošnju energije. Na sreću, S60 uređaji se kreću u istom pravcu a Nokia N85 je jedan od prvih uređaja u ovom opsegu koji prihvata 2.6’’ AM-OLED ekran (39x43mm) i koji ima mogućnost prikazivanja do 16 miliona boja uz QVGA rezoluciju.

Stakleni poklopac je donekle toniran što pruža bolju čitljivost pri direktnim sunčevim zracima. Sve u svemu, odnos dijagonala/rezolucija modela N85 je tu da obezbedi pristojni kvalitet slike – da su instalirani veći ekran i zadržali QVGA rezoluciju netaknutom, kvalitet N85 bi bio daleko od onog kakav je sada, naročito po pitanju fontova. Kada već govorimo o tome Nokia N85 nudi slova srednje veličine koja ostaju vidljiva pri svim uglovima tako da ne morate da se suviše unosite u ekran da bi ih pročitali. Ekran ima mogućnost prikazivanja do 8 tekstualnih i 3 servisne linije, iako je u određenim režimima moguće ubaciti i do 14 tekstualnih linija.

Nokia N85 (sa desne strane) protiv Nokia N96:

Nokia N85 (sa leve strane) protiv Nokia N96:

Čini se da je Nokia vršila neke izmene po pitanju senzora ambijentalnog osvetljenja – sada mnogo bolje obavlja svoj posao kada se radi o prilagođavanju pozadinskog osvetljenja ekrana prema vašem trenutnom okruženju.

Budući da N85 poseduje ugrađeni senzor pokreta on vam omogućava da rotirate ekran u meniju iako možete onemogućiti ovu karakteristiku u podešavanjima telefona.

Tastatura

Navigaciona grupa modela N85 zadržava nizak profil u režimu mirovanja – bez ikakvog pozadinskog osvetljenja ova oblast je potpuno ravna i beživotna bez ikakve naznake tastera. Dovešće do toga da ćete se zapitati da li N85 možda poseduje tastere osetljive na dodir. Međutim, u stvarnosti ovi taster su mehanički i naša jedina zamerka tiče se programabilnih tastera – malo su nezgodniji za upotrebu ali nije da nećete nikako moći da ih koristite.

Plastični brojčani pad ovog telefona koristi dizajn pojedinačne ploče ali imajući u vidu da su ovi tasteri prilično veliki, pritiskanje tastera na N85 je veoma lako – nudi pristojnu podršku i veoma su laki za pritiskanje pa prema tome omogućavaju veoma brzo kucanje. Svi tasteri su osvetljeni belim pozadinskim svetlom; ugrađeni senzor ambijentalne svetlosti ih čini vidljivim u bilo kom okruženju a intenzitet osvetljenja se podešava na odgovarajući način.

Multimedijalni tasteri na N85 konačno su uznapredovali u multifunkcionalne kontrole – iako vam i dalje omogućavaju da upravljate muzičkim plejerom, sada ih možete koristiti u igrama ili za približavanje/odaljavanje prilikom pretraživanja galerije. Ukoliko mislite da će dolaziti do pogrešne upotrebe ili da će biti teško upamtiti sve stvari koje je potrebno raditi, nemojte se ničega plašiti, budući da nazivi sve govore a pored toga automatski se update-uju.

Postavljen oko navigacionog pada modela Nokia N85 je Navi točkić, kontrola osetljiva na dodir koja omogućava da vršite skrolovanje kroz liste većine aplikacija.

Baterija

Uređaj poseduje Li-Iom bateriju (BL-5K) kapaciteta 1200mAh sličnu onoj koja je iskorišćena kod modela Nokia N79. Model N85 prema tvrdnji proizvođača može pružiti 7 sati razgovora (GSM) i 363 časa rada u režimu mirovanja. Kada je reč o muzici – do 18 sati,dok baterija jednim punjenjem može da obezbedi do 180 minuta snimanja vide sadržaja u najvišoj rezoluciji kao i 7 časova video reprodukcije.

Prilikom testiranja baterija je u proseku trajala 3 dana pri čemu je telefon prosečno korišćen dva sata kada su pitanju razgovori, deset do dvadeset snimaka, nekoliko minuta videa i oko sat vremena slušanja muzike/radija. Potrebno je oko 1 čas da se baterija telefona N85 u potpunosti napuni.

Ispod se nalazi tabela sa vremenima trajanja baterije modela Nokia N85u različitim primenama:
GPS-navigacija – 4-4.5 časa
Video reprodukcija – 6 sati 15 minuta
WEB-surfovanje (EDGE) – 4 časa
Wi-Fi (non stop upload podataka)– 5 časa
Muzika (preko slušalica) – 29 časova 20 minuta
Radio– 19.5 časova
Internet radio (preko Wi-Fi) – 8 časova
Igre – 6 časova

U našem testu modela N78 zaključak koji smo stekli vezano za bateriju je bio sledeći: "Zahvaljujući uključenju FP2 pojedini režimi sada troše manje energije baterije što dodaje značajno poboljšanje vremenu trajanja baterije. N78 je očigledno bolji nego što je N82 kada je u pitanju štedljivost iako se baterije ova dva modela prazne jednako brzo pri Web pretraživanju ili Wi-Fi-ju. Istovremeno, noviji model N78 može da pruži gotovo dvostruko duže vreme kontinualne muzičke reprodukcije".

Pored toga, dobra vest je na je N85 veoma poboljšan po tom pitanju – u smislu potrošnje energije Nokia je obuhvatila skoro sva odeljenja u telefonu. Iako je celokupno vreme koje baterija pruža odlično zahvaljujući novom tipu ekrana, kada se radi o konekcijama i podacima, kao što je EDGE, WiFi ili GPS, N85 jednostavno nema konkurenciju. Jedina oblast gde ne može da priđe konkurenciji jeste video snimanje – trajanje baterije pada na 30 minuta. Međutim, to nije toliko bitno kada se uzme u obzir sve ostalo što nudi u ostalim režimima. Kao što se verovatno sećate, ne tako davno hvalili smo telefone koji mogu obezbediti do 21 sat muzike a sada N85 potiže taj broj na čitavih 30 sati. Pored toga, može vršiti reprodukciju video sadržaja 1.5 sat duže nego drugi telefoni N serije.

Uz N85 imaćete mogućnost da iskoristite sve prednosti režima za uštedu energije: kada je baterija na izdisaju, telefon smanjuje osvetljenje ekrana na minimum bez ukidanja bilo koje aplikacije (kao što je kamera). Međutim, kada indikator napunjenosti baterije dostigne kritični nivo, N85 gasi sve aplikacije i počinje sa uštedom energije za još nekoliko poziva, što je veoma zgodno. Nokia N85 radi baš ono što možete očekivati od smart telefona, u svakom smislu.

Budući da Nokia N85 poseduje slični hardver kao N78 i N79 i koristi isti Feature Pack 2, možemo reći da je Nokia uradila odličan posao kada je reč o podešavanju koda sistema da omogući duže trajanje baterije.

Memorija

Uređaj se isporučuje sa 128Mb RAM-a, a nakon prvog uključivanja na raspolaganju ćete imati oko 70Mb slobodne memorije. Takođe na rapsolaganju imate oko72MB memorije za skladištenje personalnih podataka. Nokia N85 koristi microSD memorijsku karticu (koja s emože zamenjivati bez isključenja telefona) sam telefon se isporučuje sa jedinicom kapaciteta 8GB. ne postoji ograničenje po pitanju kapaciteta memorijske kartice. Naš uređaj je bez problema identifikovao katricu kapaciteta 32GB.

Hardverske specifkacije

Zapravo u ovom delu testa bi trebalo da se išamaram i to sa razlogom. Činjenica je sam u prethodnom testu N85 insistirao da ovaj telefon poseduje isti čipset kao i Nokia N96, a to mi je potvrdilo i nekoliko ljudi uključujući i potpredsednika kompanije Nokia, ispostavilo se da to u suštini nije istina. Ukratko, N85 koristi Freescale čipset koji je identičan sa onim koji poseduju N78, N79 i neki drugi telefoni u ovoj kategoriji.

Perfrormanse

Model N85 se skoro ne razlikuje od drugih FP2-baziranih telefona po pitanju performansi tako da je manje-više u liniji sa drugim vrhunskim S60 baziranim uređajima.

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. USB. možete odabrati jedan od tri režima povezivanja u USB podešavanjima kod modela Nokia N85:
Data Transfer (Mass Storage USB) – memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
PC Suite – koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
Image Transfer –nije potrebno objašnjenje.
Media Transfer – još jedan režim koji sam sebe objašnjava. (MTP).

Najveća brzina prenosa podataka je oko 2 Mb/s. Nakon što povežete N85 sa računarom putem USB porta on počinje automatski da se puni.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:
Dial Up Networking Profil (Gateway)
Object Push Profil (Server i Klijent)
File Transfer Profil (Server)
Hands Free Profil (Audio Gateway)
Headset Profil (Audio Gateway)
Basic Imaging Profil (Image Push Responder and Initiator)
Remote SIM Access Profil (Server)
Device Identification Profil
Phone Book Access Profil (Server)
Stereo Audio Streaming:
Generic Audio/Video Distribution Profil
Audio/Video Remote Control Profil (A/V Remote Control Target)
Advanced Audio Distribution Profil (Audio Source)

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela N85 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu modela N85.

Wi-Fi. Ovaj uređaj poseduje Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podršku. Svi sigurnosni standardi su podržani: WEP, WPA, WPA 2 uz ostale dostupne napredne karakteristike. Uređaj pruža podršku za Universal PnP standar (UPnP) koji je naslednik žičnog PnP standarda. Uz njegovu pomoć, zajedno sa Wi-Fi, možete slati slajdove na TV aparat, muziku na stereo sistem ali i fotografije do štampača. U određenom smislu UpnP je kao neka vrsta dodatka za infrastrukturu (Wi-Fi, na primer) u formi Bluetooth-baziranih servisa, tako da ovo više podseća na upgrade softvera. Prodajni paketi podrazumevaju Home Media Server, koji omogućava povezivanje N85 preko vaše kućne Wi-Fi mreže sa desktop PC-jem.

Nokia N85 poseduje WiFi čarobnjak koji može vršiti pretraživanje dostupnih mreža u pozadinskom režimu.

Kamera

Ovaj uređaj poseduje Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podršku. Svi sigurnosni standardi su podržani: WEP, WPA, WPA 2 uz ostale dostupne napredne karakteristike. Uređaj pruža podršku za Universal PnP standar (UPnP) koji je naslednik žičnog PnP standarda. Uz njegovu pomoć, zajedno sa Wi-Fi, možete slati slajdove na TV aparat, muziku na stereo sistem ali i fotografije do štampača. U određenom smislu UpnP je kao neka vrsta dodatka za infrastrukturu (Wi-Fi, na primer) u formi Bluetooth-baziranih servisa, tako da ovo više podseća na upgrade softvera. Prodajni paketi podrazumevaju Home Media Server, koji omogućava povezivanje N85 preko vaše kućne Wi-Fi mreže sa desktop PC-jem.

Kvalitet slike čini da je N85 pravi gubitnik u odnosu na Motorola MOTOZINE ZN5 model, iako ga dosta ljudi više voli. Za one koji se pitaju da li je potpuno novi N85 na neki način drugačiji od N82 u smislu kamere – nije ili u krajnjem slučaju nije na način na koji bi to bilo primetno.

Specifikacije kamere modela Nokia N85:
Carl Zeiss Tessar sočiva
20x digitalni zum
Žižna dajina 5.45 mm
Opseg fokusa: 10 cm ~ beskrajno
Macro režima - 10 cm ~ 50 cm
Scene - automatic, user defined, close-up, portrait, landscape, sport, night;
Geootagovanje

Najviša rezolucija u kojoj Nokia N85 može da snima fotografije je Print 5M - velike, što odgovara rezoluciji 2592x1944 piksela i veličini slike od 700Kb do 2Mb. Korisnik takođe na raspolaganju ima neka od sledećih podešavanja rezolucije:
Štampa 3M – srednja (2048x1536 piksela)
Štampa 2 M- srednja (1600x1200 piksela)
E-mail0.8M - srednja (1024x768 piksela)
MMS 0.3 M – mala (640x480 piksela)

Vreme potrebno za snimanje slike u bilo kojoj od ovih rezolucija je 3-4 sekunde ukoliko vam je omogućen After-Shoot View. U slučaju da snimate drugu fotografiju odmah nakon toga potrebno vreme za snimanje iznosi 1-2 sekunde (u ovom slučaju fotografije se čuvaju u buffer-u).

Nijanse boja. Budući da se ove šeme mogu primeniti na bilo koju fotografiju u standardnom grafičkom editoru, nije pametno omogućiti ih pri snimanju fotografija. Dostupna su četiri efekta – Sepia, Black&White, Vivid, Negative.

Kompenzacija ekspozicije.. Ovaj parametar se podešava u koracima od 0.5; veoma je koristan pri snimanju objekata uz dominantnu svetlost ili tamne tonove.

Uravnoteženje belog.. Kamera modela N85 daje dobre rezultate u auto režimu, mada imate mogućnost da manuelnim putem podesite uravnoteženje belog i odaberete jedno od sledećih podešavanja - Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent.

(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Video snimanje.. Kada snimate video sadržaje modelom N85 postoji značajno manje podešavanja nego kada snimate obične fotografije. Ovde postoji softverski stabilizator slike koji je prvi put predstavljen kod modela Nokia N80. Možete podesiti uravnoteženje belog pri čemu imate mogućnsot odabira Automatic, Sun, Cloudy, Incandescent, Fluorescent opcija. Odabir efekata uključuje opcije Sepia, Black&White, Negative, Vivid. Postoje samo dva dostupna režima snimanja – auto ili noćni režim. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 640x480 piksela (MPEG-4). Takođe imate opciju da isključite zvuk, ali ne i da podesite brzinu FPS koji je kod modela N85 zaključan na 30. Telefon omogućava snimanje video klipova dokle god imate slobodne memorije.

Primer video klipa 1 (mp4, 5,1 mb)
Primer video klipa 2 (mp4, 11,5 mb)

GPS-navigacija

Želeli bismo da napomenemo je aplikacja postala brža u odnosu na prethodnu verziju i za njeno inicijalno pokretanje potrebno je nekih 4 do 5 minuta. Ipak primećuje se unapređenje funkcionisanja ovog servisa. Po mom mišljenju Nokia N85 se može smatrati jednim dobrim navigacionim rešenjem. Ali na žalost uprkos poboljšanjima kada je u pitanju navigacija baterija se jednako brzo troši pri ovom režimu rada uređaja kao i kod prethodnih modela.

Muzički odeljak

Sve aplikacija koje imaju neke veze sa muzičkim odeljkom N85 (muzički plejer, radio, Internet radio) prenete su sa FP2 standardnog paketa karakteristika i u suštini nisu ništa posebno. Uređaj se isporučuje sa daljinskim upravljačem, istim onim koji se isporučuje sa N81; obezbeđene slušalice nisu ništa posebno, tako da bi trebali da ih izmeniti sa nekima koje imaju bolje mogućnosti.

Model N85 takođe koristi neke prednosti internet radia, što je zgodan dodatak njegovom muzičkom odeljku. Sa druge strane, njegov FM predajnik nikako nas nije impresionirao. To je neobična karakteristika koja će možda biti ustaljena kod Nokia-inih rešenja ali, da budemo iskreni, nema nikakvu realnu upotrebu. Nažalost, ova ideja je nastala lošom tehničkom implementacijom, što nikako nije mana ovog posebnog modela, već svih uređaja ovog tipa. Ovaj slabi prijemnik ne može obezbediti stabilan i jak signal, već dolazi do šuma i statičkog ometanja pri emitovanju te je slušanje audio knjiga prava gnjavaža (to je što se tiče korišćenja prijemnika u kolima).

Što se tiče kvaliteta muzike N85 nudi neprikosnoveni doživljaj za S60 uređaj, ali iako je unapređen u odnosu na N95 i N78 po ovom pitanju, ne može se uporediti sa Motorola ZN5, Samsung i8510 INNOV8 i nekim drugim rešenjima. Osim toga, dovoljno je dobar da parira Apple iPod-u dok manje sofisticirani korisnici neće primetiti nikakvu razliku pri preslušavanju muzike.

RightMark Audio Analyzer testovi:

Opšte performanse

Frekventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.12, -0.98Prosečan
Nivo šuma, dB (A): -85.4Dobar
Dinamički opseg, dB (A): 85.3Dobar
THD, %: 0.0064Veoma dobar
IMD, %: 0.325Prosečan
Stereo transkripcija, dB: -75.9Veoma dobra
Intermodulacija pri 10 kHz, %: 0.061Dobra

Opšte performanse: dobre

Nokia N85 protiv Nokia-e N78, Nokia-e N95 8Gb, Nokia-e N96:

Opšte performanse

KriterijumNokia N96-2Nokia N95 8 GbNokia N78Nokia N85
Freventni odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB: +0.37, -1.37+0.77, -1.83+0.19, -1.49+0.12, -0.98
Nivo šuma, dB (A): -86.9-77.7-79.5-85.4
Dinamički opseg, dB (A): 86.777.479.585.3
THD, %: 0.00900.00600.0100.0064
IMD, %: 0.2980.1530.6000.325
Stereo transkripcija, dB: -76.0-71.4-74.2-75.9

Frekventni odziv

Nivo šuma

Pretraga - verzija 4.0

Alat miri mogućnosti lokalne pretrage i pretraživanja. Pored toga mehanizam za pretragu koji se koristi kod modela N82 može da varira od zemlje do zemlje. Generalno, možete odabrati engine za pretragu manuelno po sopstvenoj želji ili zadržati podrazumevani – Yahoo. Razlog zbog kojeg postoje razlike među regionima i kojima se telefon isporučuje je u tome što je u nekim regionima lakše podesiti lokalni engine za pretragu.

Lokalna pretraga se izvršava u sledećim kategorijama:
Muzika
Kontakti
Kalendar
Poruke (uključujući telo poruke)
Email (zaglavlje i telo poruke)
Bookmark-ovi
Slike
Video
Tačke od interesa
Aplikacije
Beleške

Video klip, Pretraga 4.0 (22,9 mb, mpg)

Sve što je potrebno da uradite je da unesete prvo slovo reči i N85 će vam trenutno prikazati koliko poklapanja je telefon uspeo da pronađe u svakoj sekciji, što je zaista zgodno. Već neko vreme, Samsung brendirani uređaji se isporučuju sa sličnom ugrađenom karakteristikom; međutim, njihov engine za pretragu je donekle manje sofisticiran, iako su mogućnosti pretrage u velikoj meri u liniji sa Nokia Pretragom.

Meni Multimedia

U pitanju je meni u obliku točka (prvo pojavljivanje ovakvog menija bilo je kod modela Nokia N81), gde svaki tab karakteriše srodna funkcija. Možete se kretati kroz ove tabove uz pomoć navigacionog tastera ili numeričke tastature.

Video klip, Meni Multimedia (7,2 mb, mpg)

Trenutna verzija poseduje svega šest stranica, čiji redosled pojavljivanja može lako da se promeni – po podrazumevanom podešavanju, prvi tab koji vidite je vezan za muziku potpuno (uz pomoć ovog tabulatora, možete proveriti svoju biblioteku, početi nasumičnu reprodukciju vaših numera). Tab Games poseduje potpuno iste opcije kao i sekcija N-Gage. Galery omogućava da vidite poslednje snimljene slike i pozovete Album. Odabirom taba Contacts možete načiniti promene vezane za unose kontakata, a ovaj tab takođe može da ima i ulogu menija za brzo pozivanje, što može da bude zgodno u nekim situacijama. Tab Internet vodi ka vašim omiljenim internet stranicama, dok Map vodi do tačaka od interesa i lokacija.

Nije teško primetiti da postoji veliki broj funkcija koje su tipične za samostalne aplikacije dupliranih kod modela Nokia N95 8Gb – u multimedijalnom meniju možete dodati nove bookmark-ove, ali isto tako i pretraživač može služiti svojoj funckiji. Možete ubaciti i određene kontakte preko ovog menija, ali njihovo dodavanje na listu za brzo pozivanje ima više smisla. Po pitanju ergonomije, ovaj meni je potpuno prazan, ne donoseći ništa novo. U pitanju je samo još jedan način da se prikaže sadržaj telefona i to je otprilike to. Ovo možemo nazvati „savremenim“ načinom.

N-Gage i igrački odeljak

Nokia N85 je prvi telefon koji karakteriše potpuni N-Gage klijent – nešto kasnije lokalizovana izdanja će postati dostupan širom sveta. Uređaj se isporučuje sa 15 igrica koje su dostupne za probu ali i pored toga možete odabrati jednu verziju u potpunosti i igrati je bez nadoknade korišćenjem aktivacionog koda koji dobijate od kompanije Nokia.

Prethodno instalirane aplikacije

Video Centar – omogućava korisniku da se prijavi za različite kanale koji nude asortiman video klipova, uključujući mobilnu verziu YouTube-a. Svi video sadržaji se upload-uju na uređaj pa ćete biti u mogućnosti da ih gledate kada god to želite. Video klipove možete gledati preko celog ekrana u landscape režimu ali je moguće i gledati ih u portrait režimu. Najbolji način za upload-ovanje klipova je preko kućnih ili kancelarijskih Wi-Fi mreža.

QuickOffice se isporučuje u ograničenom izdanju. Ovo se naročito odnosi na činjenicu da verzijom aplikacije koja postoji na modelu Nokia N82 nećete moći da editujete office dokumente. Da biste mogli sa ovom aplikacijom da radite nešto više od čitanja dokumenata potrebno je da platite dodatni iznos.

Adobe PDF – omogućava čitanje PDF fajlova, na ovu aplikaciju nemammo nikakvih pritužbi.

ZIP – omogućava vam ekstraktovanje fajlova iz arhive ili kreiranje novih arhiva.

Barcode – čita bar kodove kao što ime sugeriše. Aplikacija koja u današnje vreme nije od naročite važnosti.

Firmware update – Ova aplikacija proverava vaš trenutni firmware i ažurira ga ukoliko je potrebno.

Nokia N85 protiv Nokia-e N95, Nokia-e N95 8Gb, Nokia-e N79

Jedino pitanje koje preostaje jeste da li je N85 bolji nego N95 8GB. Siguran sam da je donji grafikon dovoljan da vas ubedi u to, uzevši sve stvari u obzir.

Oni koji su na tržištu radi telefona koji je bogat aplikacijama i koji je još u formi monoblok dizajna, trebalo bi da svoju pažnju usmere na N79 – dok ovaj drugi poseduje manji ekran i manju memorijsku karticu.

Kriterijum Nokia N85 Nokia N95 Nokia N95 8Gb Nokia N79
Forma Dual slider Dual slider Dual slider Monoblok
Veličina, težina 103x50x16, 128 99x53x21, 120 100x53x21, 129 110x49x15, 97
Baterija Li-Ion, 1200 mAh, oko 3 dana trajanja baterije Li-Pol, 950 mAh, oko 1.5 do 2 dana trajanja baterije Li-Ion, 1200 mAh, oko 2 dana trajanja baterije  
Ekran AM-OLED, 2.6', QVGA, 16 miliona boja TFT, 2.6', QVGA, 16 miliona boja TFT, 2.8', QVGA, 16 miliona boja TFT, 2.4', QVGA, 16 miliona boja
GPS Da, Maps 2.0 Da, Maps 1.0 (verrzija 2.0 dostrupna) da, Maps 2.0
(zaahteva instaliranje)
da, Maps 2.0
Kamera 5 MP, CMOS 5 MP, CMOS 5 MP, CMOS 5 MP, CMOS
Memorija 72 Mb ugrađene memorije, 8 Gb memorijska kartica u prodajnom pakovanju 160 Mb ugrađene memorije 8 Gb ugrađene memorije, nema memorijsku karticu 70 Mb ugrađene memorije, 4GB kartica u prodajnom pakovanju
WiFi Da Da Da Da
USB punjenje Da Ne Ne Ne
USB 2 Mb/s 950 Kb/s 950 Kb/s 2 Mb/s
Verzija operativnog sistema S60, 3Ed,FP2 S60, 3Ed S60, 3Ed,FP1 S60, 3Ed,FP2

Utisci

Kvalitet prijema nikada nije bio problem sa N85. Veoma lako je potvrdio sva naša očekivanja kada su u pitanju Nokia brendirani telefoni. Melodija zvona je prilično glasna zahvaljujući duplim zvučnicima koje ovaj uređaj poseduje – u tom smislu, to je jedna od najbučnijih ponuda. Vibracija je jedna od jačih strana i sve to zahvaljujući dizajnu kućišta N85.

Telefon N85 će ostati vodeći model Nokia-ine N serije bez sumnje u narednih šest meseci, budući da se neće pojaviti ništa ni približno slično u smislu karakteristika ili prodajnih paketa u skorije vreme. Istovremeno, drugi proizvođači telefona nemaju nikakva konkurentna rešenja koja bi mogla da se suprotstave ovom modelu. N85 je odlično izbalansirana ponuda a Nokia-ini stručnjaci su usavršili bateriju koja sada pruža više vremena ali je i kvalitet muzike unapređen. Zajedno modeli N85 i N79 koji su bogati karakteristikama čine neprikosnoveni duo koji će vladati masovnim tržištem tako da drugi proizvođači neće biti u mogućnosti ništa drugo da učine. Sve u svemu, najnovije izdanje pokazuje da se Nokia već odavno priprema za zlatno doba S60. Međutim, imajući u vidu činjenicu da su telefoni sa VGA ekranima i S60 Touch (neki su već prikazani početkom oktobra u Londonu) na pomolu, N85 i nije tako veliko otkrovenje ali u smislu odnosa cena/kvalitet to je najbolje rešenje koje se pojavilo na tržištu do sada. U osnovi nećete pronaći telefon koji nema visoku cenu a koji može parirati N85 po pitanju funkcionalnosti.

U toku naredne, 2009 godine N85 sigurno neće silaziti sa liste najprodavanijih uređaja u ovom segmentu cena – u suštini, sa ovim aparatom Nokia je utvrdila svoj tempo za svoje konkurente koji će oni morati da sustignu ukoliko žele da ostanu konkurentni.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024