W508 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson W508
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson W508. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson W508 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS-telefona Sony Ericsson W508

Prodajno pakovanje:

Telefon
920 mAh Li-Ion baterija (BST-39)
Punjač
1 Gb M2 memorijska kartica
Žične stereo slušalice (HPM-64)
CD sa softverom
Zamenjiva prednja strana

Pozicioniranje

Sony Ericsson W508 namenjen je onima koji traže muzički orijentisane telefone na preklop sa relativno jednostavnim dizajnom – drugim rečima, ovaj model nije namenjen mladima koji obično traže modele kao što je Sony Ericsson W380, iako neki idu tako daleko da tvrde da model W508 menja ovaj drugi. Međutim, u stvarnosti nema sličnosti među njima, niti u smislu pozicioniranja niti u smislu karakteristika. Možda ovaj model ima za cilj da donese nešto novo? Kako se ispostavilo, W508 je samostalna ponuda koja je prvobitno dizajnirana sa jednim ciljem na umu – da ojača portfolio proizvođača a njegova svrha se nije mnogo izmenila od tada. Model nije povučen ali vreme koje su odabrali za njegovo predstavljanje dovelo je do nekih zanimljivih posledica.

Sony Ericsson W380

Sony Ericsson W508

Sony Ericsson ima dva tipa telefona sa kliznim mehanizmom koji su slični W508 po pitanju ponude – W910 i W595. U oba slučaja cena je slična, uz nezantnu razliku u poređenju sa W508. Imajući u vidu činjenicu da su po pitanju specifikacija slični sa W508, dobijamo tri modela u istoj grupi od strane istog proizvođača, što je suviše. I pored toga što se razlikuju po pitanju forme, W910 će imati neprevaziđenu prednost kada je reč o prodaji, tako da se postavlja pitanje kada će Sony Ericsson da ga povuče da bi napravio mesta za nove modele. Ovu odluku je veoma teško doneti, izbaciti popularno rešenje koje karakteriše određeni nivo potražnje a posebno zato što je sigurno da će novi modeli zabeležiti manju prodaju. Zato će Sony Ericsson zadržati W910 u prodaji što je moguće duže što će dovesti do određene katastrofe za potencijalno tržište W508. U suštini, jedina stvar koju sada žele da naglase jeste forma (za one koji to vole) kao i 3.2MP kamera koja kao najveći adut ima 2MP jedinicu koju poseduje i W910.

Kada je planirao W508, Sony Ericsson je pretpostavio da će njihov muzički orijentisani vodeći model, W980, generisati dovoljno prodaje i postati jedan od omiljenih modela ali nisu svi bili u mogućnosti da ga kupe. Kao rezultat toga, manje sofisticirane ponude upakovane u sličan dizajn bile su više nego dobrodošle. Da li je Sony Ericsson W980 ostvario sve ono što je proizvođač želeo? Imajući u vidu da je njegova cena i sada prilično visoka, ne možemo reći da je W980 blizu da načini takav uspeh iako predstavlja odličnu ponudu u svom opsegu.

Poenta je u sledećem: W508 stupio je na tržište po ceni koja je viša od njegova dva prethodnika koji su imali slične tehničke specifikacije, između ostalog, vezan za ne tako tražen muzički orijentisan model pa su njegove šanse za uspeh bile veoma male. Što se tiče pozicioniranja, W508 je u potpunosti promašio tržište nudeći nekakav dizajn koji je namenjen ljudima u srednjim godinama i delimično mladima (18-35 godina), uz cenu koja je na istom nivou koju imaju i neki mnogo jači alternativni modeli. Tako da je jedina preostala mogućnost za W508 bila tržište telefona na preklop ali teško je i pretpostaviti da će ljubiteljima ove vrste telefona izbor biti Sony Ericsson telefoni. Na žalost za W508 nema mnogo korisnika kojima bi ovakav opis odgovarao.

Dizajn, veličina, kontrole

Dizajn modela W508 definitivno prati korake Sony Ericsson W980, karakteriše ga isti raspored kontrola koje su osetljive na dodir. Dostupan je u dve boje – siva i bela. Boja dodatne maske koja se isporučuje u prodajnom paketu varira u zavisnosti od regiona u kojem se nalazite. Na primer, sivi telefon se isporučuje sa nekom od sledećih boja: narandžasta, zelena, ljubičasta ili tamno siva. Dok su za belu varijantu dostupne sledeće boje: Midnight Summer, Splashed Art, Radial Blue ili Street Hip-Hop.

Masku je veoma lako zameniti a sve što je potrebno jeste da je zakačite noktima, ne odaje utisak labavosti ili nesigurnosti. Sve u svemu, W508 karakteriše odličan kvalitet izrade, a nama se posebno dopao kvalitet plastike. Njegovu sjajnu prednju površinu prati matirana plastika sa zadnje strane slična onoj koja je korišćena i kod drugih Samsung brendiranih telefona.

Obzirom da je proizvođač težio tome da troškovi proizvodnje ovog modela budu što je moguće niži on ne poseudje opružni mehanizam za otvaranje telefona, što znači da pri pokretu otvaranja i zatvaranja uređaja morate svaki put kompletno kretanje da inicirate vi. Iako je lako navići se na ovakav pristup, korisnici koji su već imali telefon na preklop a koji je posedovao mehanizam sa oprugom će biti razočarani. Još jedan detalj koji treba pomenuti je određeno trenje između plastičnih delova koje stvara karakterističan zvuk svaki put kada otvorite/zatvorite telefon. Međutim, ovo vas neće suviše nervirati i utiče samo na unutrašnje strane polovina telefona kada se dodirnu.

Dimenzije telefona su 93.5x50x14mm dok je njegova težina 98 grama, ali zahvaljujući srebrnoj traci po sredini ovaj telefon se čini tanjim nego što jeste. Sa gornje strane uređaja nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona oko vrata.

Interfejs telefona je smešten sa leve bočne strane kao i taster za regulaciju jačine zvuka ali i prekidač za kontrole telefona osetljive na dodir (u pitanju je osnovni prekidač, mada i najmanji dodir pokreće muzički plejer). Sa prednje strane uređeja nalazi se sočivo kamere kao i spoljni ekran telefona koji je presvučen slojem stakla.

U pitanju je monofromatski ekran rezolucije 128x36 piksela (1.1“ dijagonale). Ovaj ekran poseduje prosečne specifikacije i karakteriše ga jedna linija koja prikazuje ime ili broj pozivaoca mada se svi servisni indikatori kao i časovnik prikazuju u dve linije.

Ekran

Ekran modela W508 može prikazati do 262.144 boje pri 240x320 piksela rezoluciji (2.2’’ dijagonala, 34x46mm, TFT). Ova veličina ekrana omogućava prikaz do 9 tekstualnih linija i 4 servisne linije u većini režima (moguće je ubaciti i više informacija pri surfovanju Web-om ili radu sa email-om). Sve zajedno, ekran je zaista fantastičan – bili smo više nego zadovoljni njegovom reprodukcijom boja i načinu na koji se ponaša pri direktnim sunčevim zracima.

Tastatura

Tastatura modela W508 je bazirana na dizajnu pojedinačne ploče pri čemu su svi tasteri međusobno odvojeni gumenim umecima, što doprinosi sveukupnoj lakoći korišćenja. Pozadinsko osvetljenje telefona čini da on izgleda još bolje i dok mnogi smatraju da je osvetljenje tastature nedovoljno prema nama je ono sasvim zadovoljavajuće za većinu zadataka. Pritiskom navigacionog tastera na gore radite istu stvar kao i prtiskom posvećenog tastera Walkman-a, iako ga možete reprogramirati za bilo koju drugu karakteristiku ili aplikaciju.

Baterija

Za razliku od prethodnih ponuda koje su koristile Li-Pol baterije, W508 koristi Li-Ion-sku jedinicu kapaciteta 920mAh (BST-39). Kako proizvođač tvrdi ova baterija modelu W508 obezbeđuje 400 sati rada u režimu mirovanja kao i četiri časa razgovora.

Prilikom testiranja baterija je prosečno trajala oko dva ipo dana uz umereno korišćenje (do 1 čas poziva, oko 30 minuta igranja igara kao i 20 minuta web pretraživanja uz nekoliko časova slušanja muzike). Ukoliko pomenute karakterisitke telefona koristite više onda će biti neophodno da njegovu bateriju punite svakog dana. Ukoliko se nalazite u oblastima bolje pokrivenosti mrežom mobilnog operatera baterija uređaja će sigurno potrajati duže. Kontinualna muzička reprodukcija isprazni bateriju telefona za 22 časa (Sony Ericsson tvrdi da baterija može da bezbedi 24 časa kontinualne muzičke reprodukcije).

Bateriji modela Sony Ericsson W508 je potrebno oko 2.5 časa da se u potpunosti napuni.

Memorija, memorijske kartice

W508 se isporučuje sa 100Mb memorije koja je dostupna korisniku. Prodajno pakovanje uključuje M2 memorijsku karticu kapaciteta 1Gb koju možete zameniti bez isključenja telefona. Makismalni kapacitet kartice koji telefon podržava je 16Gb.

Povezivanje

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju interne memorije telefona. Maksimalna brzina prenosa podataka je 2Mb/s. Ukoliko pak želite da svoj uređaj koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica sa modelom W508.Maksimalna brzina prenosa podataka na ovaj način je 100Kb/s: Lista podržanih profila:

    A2DP
    Basic Imaging Profil
    Basic Printing Profil
    Dial-Up Networking Profil
    File Transfer Profil
    Generic Access Profil
    Generic Object Exchange Profil
    Handsfree Profil
    Headset Profil
    HID
    JSR-82 Java API
    Object Push Profil
    Personal Area Network Profil
    Serial Port Profil
    Service Discovery Application Profil
    Synchronization Profil
    SyncML OBEX povezivanje

    Performanse

    Po pitanju performansi uređaj je tipičan predstavnik najnovije generacije modela kompanije Sony Ericsson. Ne postoji ograničenje kada je u pitanju veličina JAR fajla dok je veličina HEAP-a do 1.5Mb.

    Kamera

    Telefon je opremljen sa 3.2 MP kamerom sa CMOS matricom bez auto fokusa. Uređaj podržava četiri moguće rezolucije – 2048x1536, 1632x1224, 1280x960 i 640x480 piksela. Postoje dva tipa kompresije podataka, Normal i Fine. Većina prikazanih fotografija je urađena u Fine kvalitetu. Interfejs kamere je postavljen vertikalno; obzirom da telefon ne poseduje bočno postavljen tatser okidača ova funkcija se izvodi pritiskom "OK" tastera.

    Podešavanja kamere su sledeća:

      Zvuk pri fotografisanju. Možete odabrati jedan od tri zvuka pri snimanju ali ga ne možete i isključiti.
      Uravnoteženje belog. Mogućnost odabira između automatskog režima ili režima kao što su Incandescent, Fluorescent, Daylight.
      Efekti. Nekoliko efekata se može primeniti na fotografije, a dostupni su Negative, Solarize, Sepia, Black & White.
      Tajmer se aktivira se nakon određenog vremenskog perioda i prilikom fotografisanja samog sebe.
      Noćni režim služi za fotografisanje u mraku. Šum raste na fotografijama, ekspozicija se uvećava (Treba voditi računa da vam ruka bude maksimalno mirna jer će u suprotnom fotografije biti zamućene).
      Režim fotografisanja. Normalni režim, koji se koristi za fotografisanje. Takođe postoji i višestruki režim (Burst 4) koji omogućava pravljenje 4 fotografije u seriji. Landscape je veoma interesantan režim koji omogućava pravljenje neobičnih fotografija i trenutno nema rivala. Poslednji režim je pravljenje fotografija sa ramovima.

      U režimu fotografisanja, ekran služi kao vizir. Slika se kreće veoma glatko i sve se vidi vrlo jasno. Numerički tasteri pomažu u prebacivanju različitih funkcija i parametara fotografisanja na veoma brz način, što veoma ubrzava proces fotografisanja.

      Ovde takođe postoji nova karakteristika koja je dostupna preko menija kamere. U pitanju je karakteristika pod nazivom „Add Position“ koja vašim slikama dodaje tagove sa koordinatama na kojima ste bili kada je fotografija snimljena. Ali obzirom na to da W508 nema ugrađeni GPS prijemnik ova karakteristika je loše implementirana.

      (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
      (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
      (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
      (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
      (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
      (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
      (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG
      (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG (+) Uvećaj, 2048x1536, JPEG

      Video

      Video sadržaji se mogu snimati u rezolucijama 320x240 i 176x144 piksela pri 30fps (3GP). Trajanje klipa može biti ograničeno (10 sekundi) ili neograničeno. Kvalitet video snimaka koji natsaju modelom W508 je prosečan i bilo bi mnogo bolje da je dostupna opcija snimanja video klipova u VGA rezoluciji ali na žalost ona ne postoji.

      Primer video klipa 1 (mp4, 1,0 mb)
      Primer video klipa 2 (mp4, 1,3 mb)

      Prethodno instalirane aplikacije, teme, igre

      Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje W508, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.

      Telefon se isporučuje sa četiri prethodno instaliranih različitih tema od kojih sve uključuju u određenom stepenu flash animacije i menjaju izgled glavnog menija tako da on dobija kružni oblik ili izgled matrice na koju smo svi navikli. Postoji nekoliko različitih izgleda menija: rešetka, rotirajući ili pojedinačna ikona.

      Postoji samo jedna igra dostupna u okviru modela W508 - FMXIII.

      Kada su unapređenja platforme u pitanju, ne možemo da previdimo novi Chat režim koji je dostupan u meniju Messaging – sve što je potrebno da uradite je da pritisnete navigacioni taster na desno da biste izvršili pretraživanje vaših chat-ova sa različitim kontaktima, pri čemu se poruke grupišu prema datumu. Nezavisno od očigledne vizuelne dopadljivosti ovog režima on takođe omogućava jednim klikom da budete u mogućnosti da odgovorite bilo SMS, MMS porukom ili email-om. Sve u svemu, u pitanju je dobrodošla karakteristika koja će postati standardna kod novih telefona.

      Dok se telefon nalazi u režimu mirovanja pritiskom desnog programabilnog tastera ćete pozvati pretragu – pop-up meni koji dozvoljava korisniku da izvrši pretragu za informacijama koje su recimo dostupne u okviru nekog bloga ili preko provajdera sadržaja. Ipak, prilično nekorisna karakteristika.

      Sekcija Applications uključuje YouTube i Accuweather.

      YouTube – Ova aplikacija omogućava pristup mobilnoj verziji sajta YouTube.com. I dok kvalitet klipova u najvećoj meri je daleko od željenog, W508 vam omogućava da gledate video sadržaje preko celog ekrana i ocenjujete ih. Ali najveći nedostatak ovog servisa je to da ukoliko želite da gledate video klipove na vašem telefonu to zahteva priličnu količinu prenetih podataka što je usluga koja je još uvek skupa ukoliko naravno nemate neki od internet naloga koji ne broje količinu prenetih podataka.

      Muzički odeljak

      W508 koristi najsofisticiranju ponudu na tržištu kada su u pitanju plejeri za reprodukciju muzičkih sadržaja - Walkman 3.0. Ova verzija donosi veliki broj unapređenja kao i što su na primer vizuelizacije ekvilajzera. Pored toga plejer je isti kao onaj koji postoji kod modela Sony Ericsson W910.

      SensMe. Kao dodatak podrazumevanom paketu karkaterisitka koje donosi treće izdanje Walkman aplikacije, Sony Ericsson W508 se isporučuje sa SensMe funkcionalnošću - u pitanju je vrsta liste pesama koja mapira sve numere koje su sačuvane u vašoj muzičkoj biblioteci i nudi spremne za korišćenje liste pesama sa koherentnim numerama u njima. Nemate potrebu da vršite tagovanje svih pesama jer je Sony Ericsson kreirao vrlo zgodnu aplikaciju za ovu svrhu - Sony Media Manager. Prednost ovog Media Manager-a je u tome što može da manipuliše i memorijskim karticama tako da nije neophodno da povezujete uređaj sa personalnim računarom. Potrebno je oko 20 minuta da se obradi muzička kolekcija čiji je obim oko 1.5Gb. Pored toga, ova aplikacija omogućava i da vršite konvertovanje vaših fotografija i video sadržaja za telefon.

      Da li je SensMe funkcionalnost interesantna za nas? Definitivno jeste. Mape pesama karakterišu tačkice (vaše muzičke numere) prikazujući koliko različitih numera imate na jednoj od dve skale. Možete se kretati kroz ove tačkice i svaki put kada označite neku od njih, ona će biti istaknuta i numera će se reprodukovati. Međutim, opseg pokriva nekoliko tačkica (ili numera, kako vam se više sviđa) tako da pritiskom tastera OK sastavićete listu pesama koje su karakteristične po određenom raspoloženju ili brzini. Veoma će vam se svideti sposobnost telefona da odabere muziku koja najviše odgovara pojedinim raspoloženjima.

      Međutim, potrebno je da razumete da će ova karakteristika stvoriti razliku samo ukoliko imate različite muzičke žanrove uskladištene na telefon i ukoliko uopšte imate veliki broj numera. Ukoliko posedujete samo nekoliko albuma jednog izvođača vrlo je verovatno da će se oni smestiti samo u jednu četvrtinu mape numera, tako da SensMe karakteristika neće imati mnogo smisla. Takođe, preporučujemo da ukoliko koristite ovu funkcionalnost u telefon postavite najamnje karticu kapaciteta 2GB jer će tek u tom slučaju liste pesama moći da dođu do izražaja i budu potpuno različite.

      Kontrola pokreta. Ovde nema ništa novo i nepoznato – kucnete i zadržite taster Walkman i zatim počnete da drmusate telefon – tresete ga unapred tako da pređe na sledeću numeru ili unazad da se vrati na prethodnu. Ukoliko ga tresete u krug, W508 će ovu komandu shvatiti kao aktiviranje režima nasumičnog odabira numera. Svaki put kada zatresete telefon, kao odgovor dobićete neku taktičku podršku takođe – telefon lagano vibrira.

      Očigledno je da ova karakteristika neće biti masovno prihvaćena već da će je uglavnom koristiti oni koji džogiraju ili se bave nekim drugim sportskim aktivnostima, tako da vole da u hodu menjaju numere. Mladima će ova karakteristika sigurno biti zanimljiva neko vreme ali to je sve. Daljinski upravljač je mnogo bolja opcija za kontrolu i upravljanje muzičkim sadržajima.

      Kako je nekoliko novih filtera dostupno sa W508, ne možemo da ne pomenemo Time Machine koji bira samo numere objavljene neke određene godine. Od uobičajenijih kategorija tu su i lista najviše i najmanje popularnih numera.

      Walkman 3.0 rezime. Pored značajnih unapređenja u odnosu na Walkman 2.0, nova verzija poseduje DRM 2.0 podršku kao i podršku za MTP, koja omogućava direktne transfere muzike sa Windows Media Player-om.

      Uređaj locira sve fajlove i direktorijume – i zatim sakuplja neophodne podatke iz ID3 tagova. Podržani zvučni formati su MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA i m4a. Ne postoji ograničenje po pitanju bitrate-a tako da možete upload-ovati i fajlove sa promenljivim bitrate-om. Kompanija preporučuje korišćenje fajlova sa 192kbps bitrate-om.

      U muzičkoj biblioteci sve sačuvane numere su klasifikovane prema sledećim karakteristikama:

      Artists – aplikacija prikazuje opštu listu izvođača, kod koje možete primeniti i brzu pretragu;
      Albums – sortiranje prema naslovu albuma, funkcija pretraživanja je takođe dostupna;
      Tracks – opšta lista svih numera, sortiranje se izvršava prema nazivu numere ili prema ID3 tagovima;
      Genre – sortiranje koje koristi različite muzičke pravce kao što su Hip Hop, Jazz, Bluzes kao kriterijum;
      My playlists – ovo su liste pesama kreirane od strane korisnika. Možete ih kreirati i na uređaju i na računaru dok pregledate sadržaj flash memorije u USB Mass storage režimu; telefon ih locira prilikom ažuriranja biblioteke.

      Za razliku od druge verzije plejera kod koje su svi prelazi i dalje horizontalni, ovde su dizajnirani na neznantno drugačiji način, koji vas ipak neće ometati. Nije potrebno da pritisnete tastere više puta da biste se kretali plejerom.

      Možete da iskoristite prednosti ponavljanja (jedne/sve) numera. W902 karakteriše progresivno „premotavanje unapred“ sa prilagodljivim koracima. Možete odabrati neki od režima vizuelizacije (animaciju umesto Album Arts karakteristike) iz ove stavke menija.

      Ukoliko vaš telefon reprodukuje muziku i nalazi se u režimu mirovanja, pozivanje sekcije Media će voditi direktno do interfejsa muzičkog plejera.

      Kvalitet zvuka se nije promenio u poređenju sa ostalim Walkman brendiranim ponudama. Sa sedam ekvilajzera možete kreirati i sopstvena podešavanja. Opcija stereo proširivanja je takođe dostupna sa ovim uređajem. Podešavanja ekvilajzera postaju dostupna tek nakon što ste povezali par slušalica.

      Telefon takođe poseduje TrackID i RDS omogućeni FM radio modul.

      Kvalitet zvuka. Telefon se isproučuje sa odličnim parom slušalica, jednom od najboljih ponuda kompanije Sony Ericsson ovih dana. Zahvaljujući ovm slušalicama, Sony Ericsson W595 se ispostavlja kao prilično glasan telefon i po mom mišljenju po kvalitetu zvuka bolji od drugih ponuda istog proizvođača, naročito modela W910i.

      Utisci

      Sony Ericsson W508 ne donosi ništa fundamentalno novo već se kod njega izdvajaju umereno snažna vibracija, kao i prilično glasne melodije zvona i pristojan kvalitet poziva. Telefon je na tržište stigao tokom proteklog meseca sa cenom koja ga neće kvalifikovati kao naročito omiljenu ponudu ukoliko se u razmatranje uzmu modeli W910 ili W595 istog proizvođača. Ovaj telefon će se prodavati po ceni koja je za desetak procenata viša ali ne nudi nikakv značajan upgrade u odnosu na pomenute modele. Sa neznatno prerađenom A200 platformom i standardnim specifikacijama ovaj uređaj nikada neće izaći iz senke svoje uske ciljne grupe kojoj je namenjen doživljavajući sudbinu modela W980. Njegova ciljna publika će ga svakako videti kao gotovo savršen telefon ali kao što je bio slučaj i sa modelom W980, neće biti mnogo ljudi kojima će ovaj uređaj biti prvi izbor.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024