6303 classic 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 6303 classic
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 6303 classic. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 6303 classic vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test GSM / UMTS-telefona Nokia 6303

Prilikom upoznavanja sa modelom Nokia 6700, čini se da je veći deo izlaganja bio posvećen tome kako je kompanija odlučila da konsoliduje uspeh modela Nokia 6300 i odmah je objavi u dva modela kao naslednike ovog aparata. Kada je u pitanju Nokia 6303 ovo je bio neubičajan način zbog toga što ovaj model direktno zamenjuje Nokia 6300 i predstavlja najbolju opciju koju je moguće kupiti za isti novac. Zamislite: proizvođač objavljuje update po istoj ceni koju ima i trenutni model. Pre toga, sve je bilo drugačije: ostavljaju naslednike a njihova vrednost počinje sa istom ili uporednom vrednosti modela od pre pola ili dve godine. Stereotip koji se odomaćio na tržištu i koji je trebalo promeniti za model Nokia 6303. Zašto?

Odgovor leži u velikoj prodaji modela Nokia 6300. Kompanija nije želela to izgubi i da update-je ovaj model želeći da produže njegov ciklus trajanja. Stara mašinerija nastala je na osnovu tržišta, novi modeli po istoj ceni ali sa boljim karakteristikama. Skoro pa idealno. Ukoliko se plašite da će Nokia 6303 negativno uticati na prodaju vašeg omiljenog modela, Nokia 6700, imajte na umu to neće obavezno biti tako. Oni su suviše različiti, kako po pitanju pozicioniranja tako i po pitanju estetike. Nokia 6700 jeste predstavljena i zbog onih koji su svojevremeno kupili Nokia 6300 kao jednostavan i relativno atraktivan Nokia uređaj i koji se nisu trudili na nešto posebno uštede. Nokia 6303 zapravo je alternativa onima koji žele da obezbede dobar odnos cene i kvaliteta.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj model će se na tržištu pojaviti u dve boje – crna i srebrna. Druge boje koje će se kasnije pojaviti, biće duže dostupne na tržištu.

Poklopac sa zadnje strane aparata izrađen je od metala. Aparat odlično pristaje u šaku i uprkos tome što ne deluje minijaturno. Dizajn ovog modela sličan je aparatu Nokia 3600 Slide i u nekom manjem opsegu modelu Nokia 6300.

Video, Izgled telefona, poređenje dimenzija, meni telefona (wmv, 10,8 mb)

Ovaj model je prilično dobar, poseduje solidnu kameru, zahvaljujući kojoj će biti pozicioniran kao masovno rešenje, i koja predstavlja neku vrstu dodatka dizajnu koji ne treba da bude striktan već naprotiv, opušten. Dobri, klasični dizajn sa elementima mladosti.

Dimenzije uređaja su 108.8x46.2x11.7mm a težak je 96 grama. Kompaktna veličina za uređaj koji je izrađen od metala. Inače, prednja strana takođe poseduje metalno kućište, barem je tako na dodir. Aparat pruža prijatan osećaj u rukama. Vizuelni dizajn je donekle konveksan, telefon se čini debljim nego što jeste iako i nije nešto suviše tanak. Ovo je, nekako, tipično zbog nekog razloga kada su u pitanju aparati crne boje.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. Sa donje strane nalazi se 2mm konektor za punjač kao i 3.5mm priključak za slušalice. Prvobitno je bio zamišljeno da to bude svetlosni indikator ali su na kraju odustali od te ideje i ofarbali ga u boju kućišta. MicroUSB konektor je već standardan. Na samom vrhu uređaja nalazi se taster za uključivanje/isključivanje aparata.

Utisci po pitanju dizajna jesu pozitivni – jednostavno i nekomplikovano. Odličan materijal, iako se ne radi o vrhunskom dizajnu, model je zaista dobar. Bez nekakvih posebnih naglasaka i oznaka. Čini se da su kreatori postigli upravo ono što su hteli.

Ekran

Ovaj model karakteriše QVGA rezolucija – 240x320 piksela (2.2 inča, 31x41mm). Ekran može prikazati do 16 miliona boja (TFT) koje su jasne i živopisne. Ekran prikazuje do devet tekstualnih linija i tri servisne linije. U nekim režimima moguće je prikazati do 16 linija teksta a slova ostaju čitljiva. Pri direktnim sunčevim zracima informacije na ekranu i dalje ostaju čitljive.

Za razliku od modela Nokia 6700, nema mogućnosti podešavanja osvetljavanja ekrana u zavisnosti od sadržaja već je tu uobičajeni senzor svetlosti. Po meni slika je blago osvetljena više nego što bi to trebalo da bude. Ukoliko ne uporedite oba uređaja odjednom, razlika je neprimetna.

Tastatura

Numerička tastatura se sastoji od pojedinačnih tastera koji su veoma dobro odvojeni, prosečne su veličine pri čemu je pravo zadovoljstvo raditi sa njima. Jasno je da je površina tastature prilično mala, ali to ne utiče na lakoću korišćenja. Pozadinsko osvetljenje tastature zavisi od boje kućišta pa je tako kod crne jedinice plavo dok je kod svetlijih varijanti belo. Tastatura je ravnomerno osvetljena pri čemu se oznake na tasterima vide veoma dobro u različitim okruženjima. Kada je u pitanju blok sa funkcionalnim tasterima on je uobičajen tako da je rad sa navigacionim i softverskim tasterima veoma lagan. Sve u svemu tastatura modela Nokia 6303 je dosta dobra, bolja od tastature modela 6300 ali treba imati u vidu da je drugačijeg tipa. Posle izvesnog vremena postalo mi je zanimljivije da pravim analogije između ove dve tastature. U prvo vreme će vam se tastatura modela 6303 učiniti neobičnom ali ćete se na kraju ipak naviknuti na nju. Sve je pitanje navike.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju oznake BL-CT čiji kapacitet je 1050 mAh. Prema tvrdnjama proizvođača ova baterija može da obezbedi sedam časova rada telefona u režimu razgovora odnosno 450 sati rada u režimu mirovanja. Vreme reprodukcije muzike je do 23 časa dok je vreme maksimalnog video snimanja pri najboljem kvalitetu do 140 minuta. Kada je u pitanju video reprodukcija onda vam je na raspolaganju 230 minuta autonomije.

Prilikom testiranja baterija uređaja je obezbedila 2.5 dana rada uz prosečnih čas ipo razgovora, dvadesetak snimljenih fotografija, snimanje nekoliko minuta videa odnosno oko jedan čas slušanja muzike ili radija. Ukupno vreme koje je potrebno da se baterija napuni je 2 časa.

Maksimalno trajanje baterije u različitim režimima:

  • Video reprodukcija - 3.5 sata
  • WEB-surfovanje (EDGE-konekcija) - 3.5 sata
  • Slušanje muzikepreko slušalica - 20 časova
  • Radio - 20 časova

Razlika u odnosu na vreme rada koje omogućava Nokia 6700 je velika, najmanje 15 do 20% je niže uprkos višem kapacitetu baterije. Očigledno je da su u pitanju tehnologija koja je korišćena za ekran, osvetljenje kao i optimizacija potrošnje energije kada je u pitanju S40 platforma.

Memorija

Korisniku je dostupno oko 64Mb memorije na koju može da uskladišti šta god želi od sadržaja.

Telefon koristi microSD karticu čiji slot je smešten ispod poklopca sa zadnje ali je ipak potrebno ukloniti bateriju tako da zamena kartice bez isključenja uređaja nije moguća. Prodajno pakovanje sadrži jedinicu kapaciteta 1GB. Maksimalni podržani kapacitet kartice je 4GB.

USB, Bluetooth

USB. U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima :

  • Data Storage (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite - koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Printing & Media - štampa fotografije, režim MTP.

Najveća brzina prenosa podataka koja je omogućena modelom 6303 je oko 1 Mb/s. Po USB povezivanju baterija telefona se ne puni.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom modela 6303 je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu.

Kamera

Uređaj koristi 3.2 MP CMOS modul sa autofokusom koji je potpuno isti kao što je onaj koji postoji kod modela Nokia 6500 Slide, tako da smo fotografije preuzeli iz testa ovog modela:

Sledeće rezolucije su podržane:

  • 1536h2048;
  • 1200h1600;
  • 960x1280;
  • 480x640;
  • 240x320;
  • 120x160.

Podržana su tri tipa JPEG kompresije: basic, normal i high. Govoreći o drugim opcijama, tu je mogućnost isključenja zvuka okidača, x8 digitalni zum, mogućnost da izaberete da li ćete fotografiju sačuvati na memorijskoj kartici ili u ugrađenoj memoriji telefona, uravnoteženje belog, ISO nivo itd. Efekti se mogu primeniti na već uslikane fotografije, tako da ne morate da brinete ukoliko ih niste primenili pre fotografisanja – izbor je potpuno na vama. Omogućeni su sledeći efekti: Greyscale, Sepia i Negative.

Za one koji vole režim fotografisanja više fotografija, postoji opcija prema kojoj 6500 Slide može da uslika tri fotografije velikom brzinom. Kod ovog režima sva podešavanja ostaju ista kao za režim pojedinačnog fotografisanja, uključujući rezoluciju. Kamera poseduje i self-timer za slikanje samog sebe koji odlaže fotografisanje za 10 sekundi.

Interfejs kamere koristi landscape orjentaciju, što podseća na uređaje koje karakteriše treće izdanje S40 platforme, tako da ovde nemamo mnogo toga da dodamo – sve je prilično konforno, međutim, ergonomija je i dalje nekoliko koraka iza multimedijalnih smart telefona kompanije Sony Ericsson.

(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG
(+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG (+) Uvećaj, 1536x2048, JPEG

Video. Uređaj omogućava snimanje video sadržaja u 3gp formatu, dostupne rezolucije su 128x96, 176x144, 352x288 i 640x480 piksela. Kvalitet snimka je podeljen na tri parametra. Možete ogrnaičiti dužinu trajanja snimka, ali takođe on može biti i neograničen, tj. sve dok ne ostanete bez memorije. Efekti koji se primenjuju na video snimke su isti kao i za fotografije. Kvalitet video klipova je prilično prihvatljiv kada ih gledate na ekranu telefona, uključujući i maksimalnu rezoluciju. Međutim, kada isti video klip pogledate na monitoru računara uočićete da je klip daleko od odličnog, mada i dalje dosta dobar za gledanje, što je naravno veliki korak napred u odnosu na prethodna rešenja. U slučaju da uporedite video klip u rezoluciji 352x288 koji je načinjen modelom Nokia 6233 i iste klipove načinjene Samsung brendiranim modelima uočićete da klip koji je kreiran modelom kompanije Nokia izgleda bolje, i karakteriše ga prirodniji prikaz boja. Uzimajući u obzir činjenicu da snimanje video klipova nije naročito zahtevna karakteristika kada je u pitanju većina korisnika nema nikakvih bojazni da bi video snimanje moglo da bude uzeto kao nedostatak za ovaj model.

Primer video klipa (3gp, 0,5 mb)

Teme, aplikacije, igre

Telefon je opremljen brojnim temema koje čine drugačijim izgled telefona, i veoma dobro se ukalapaju sa imidžom telefona.

Standardni paket aplikacija uključuje konvertor jedinica, Opera Mini, World Clock, Yahoo! Go, Widsets, Download!, Flickr (upload fotografija na servis istog naziva), Messenger (Windows Live Messenger). Neka tržišta mogu dobiti neke druge igre i aplikacije. Java se može učitati bežičnim putem i direktno u memoriju telefona, pri čemu nema nikakvih ograničenja.

Dostupna aplikacija Maps 1.2 omogućava da koristite navigaciju sa eksternim GPS prijemnikom koji je ugrađen u jedinicu. Mape različitih regiona se isporučuju na memorijskoj kartici ali se takođe mogu upload-ovati i od strane korisnika. Još jedna opcija je da se navigacija može koristiti uz plejer što je apsolutno bez smisla.

Konkurencija

Na tržištu postoji samo jedan uređaj koji bi mogao da se uporedi sa ovim modelom a to je Sony Ericsson C510. Ovaj telefon ima tu prednost što je na tržište stigao pre Nokia-inog rešenja nekih mesec ipo dana. Zbog cena rešenja koja dolaze iz kompanije Nokia i gotovo identičnih karakteristika u ovo razmatranje ćemo uvesti i modele Nokia 6300 i Nokia 6700.

Nokia 6303 Nokia 6300 Nokia 6700 SE C510
Dimenzije, težina (mm, grama) 108.8x46.2x11.7, 96 106.4x43.6x13.1, 94 109.8h45h11.2, 116.5 107x47x12.5, 92
Ekran QVGA, 2.2", TFT, 16 miliona boja QVGA, 2.2", TFT, 16 miliona boja QVGA, 2.2", TFT, 16 miliona boja, uključuje automatsko podešavanje kontrasta QVGA, 2.2", TFT, 262.144 boje
Baterija Li-Ion 1050 mAh Li-Ion 760 mAh Li-Ion 960 mAh Li-Pol 930 mAh
Memorija (interna / memorijska kartica/ maksimalni kapacitet) 64 MB / 1 GB / 4 GB 9 Mb/128 MB / 2 GB 170 MB / 1 GB Gb/16 100 MB / 1 GB / 8 GB
Kamera 3.2MP, autofokus 2MP 5MP, autofokus 3.2MP, autofokus, zatvarača
Bluetooth 2.0 + EDR 2.0 + EDR 2.1 + EDR 2.0 + EDR
Interfejs microUSB bez punjenja preko kabla miniUSB bez punjenja preko kabla microUSB punjenje preko kabla Fast Port
3.5 mm priključak na kućištu Da Ne Ne Ne
Materijal kućišta Metal Metal Metal Plastika

Po mom mišljenju gornja tabela govori dovoljno sama za sebe. Ipak može se reći da je Sony Ericsson značajno precenio svoj brend i njegovu atraktivnost u očima kupaca.

Utisci

Kvalitet prijema nije predstavljao nikakav problem dok je osetljivost aparata u liniji sa drugim modelima kompanije Nokia. Jačina melodija zvona je prosečna, možda za nijansu tiša nego kod većine Nokia-inih modela, pri čemu nije baš najsjajnija kada je u pitanju bučno okruženje. Ipak, dosta toga kada je u pitnaju čujnost melodija zvona zavisi od izabrane melodije. Na vibraciju nismo imali nikakvih promedbi.

Nokia 6303 je vrlo interesantan model. Biće ljudi koje će privući njegovo metalno kućište ali će za većinu najprivlačnija vrednost biti njegova funkcionalnost. Postojanje 3.5mm audio priključka na kućištu je još jedan veliki plus za ovaj uređaj. Telefon je na svetskom tržištu dostupan od meseca maja. Po ceni ovaj telefon se prodaje za približno istu sumu kao model Nokia 6700 što ga stavlja kao odličan izbor imajući u vidu da je 6700 ipak nešto starije rešenje. Među direktnim konkurentima ovog modela je samo model Sony Ericsson C510. Ovaj telefon je za 20-25% skuplji pri čemu nudi slične funkcionalnosti što ga ne smešta ispred Nokia-ine ponude. Jedino je interesantniji što se pojavio ranije i poseduje nešto bolju kameru. Indikativno je da je Nokia počela da svojim rešenjima pritiska druge kompanije ne samo kada su u pitanju funkcionalnosti telefona već i njihova cena.

Pitanje koje je mene zanimalo vezano za ovaj model je koliko Nokia 6303 može da bude ponuda za masovno tržište i kakvu prodaju će generisati. Odgovor je sledeći: ovaj telefon u početku neće biti tražen kao Nokia 6300 ali će vremenom kako njegova cena bude padala dostići ovaj nivo. U pitanju je svakako jedan od najboljih telefona kada je u pitanju njegov segment i svakako rešenje na koje treba obratiti pažnju.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024