C903 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson C903
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson C903. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson C903 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • 1000 mAh Li-Ion baterija
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice
  • 1 Gb M2 memorijska kartica
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Nedavno sam pokušao da pronađem objašnjenje šta se dogodilo kompaniji Sony Ericsson 2008 godine kada je u pitanju njena poslovna politika. Usred ovog analiziranja, pod ruku su mi došli planovi razvoja kompanije za 2009/2010 godinu. Iskreno, ne znam koliko su ovi izveštaji pouzdani ali zvuče dosta ubedljivo. Prema njihovim navodima segmentacija modela koju je ova kompanija odlučila da izvede nije bazirana samo na funkcionalnosti telefona već i na polju potencijanih korisnika kojima su namenjeni. Istraživači kompanije su došli do saznanja da su žene spremne da plate dodatno za dizajn ove kompanije dok funkcionalnost ovoj grupi korisnika nije glavna preokupacija. Inspirisani ovakvim saznanjima, iz kompanije Sony Ericsson su rešili da predstave veliki broj telefona koji su namenjeni ženama i koji će biti dopuna glavnom opsegu uređaja ove kompanije. Međutim, prilikom turbulentnih događaja u toku 2008 godine, veliki broj veoma dobrih ponuda ove kompanije nije ni izdat jer se jednostavno nije uklapao u nove standardne troškova kompanije. Sada pak imamo na raspolaganju veliki broj telefona namenjenih ženama koji nam dolaze iz kompanije Sony Ericsson.

Lako je uvideti da je Sony Ericsson C903 bio dizajniran sa ženskim ukusom na prvom mestu – teško da će se ovaj telefon svideti ijednom muškarcu. Nezavisno od ovoga C903 ima vrlo specifično ciljano tržište – ne samo da je namenjen ženama, već je namenjen ženama sa primanjima iznad proseka koje traže dopadljiv telefon i tretiraju ga više kao deo dodatne opreme koji će se poklapati sa njenom jaknom ili torbom, umesto kao poslovnim alatom. Primarni opseg žena kojima je ovaj telefon namenjen je 25 do 40 sa sekundarnim fokusom na drugim grupama.

Sony Ericsson je uvek bio vešt kada je u pitanju proizvodnja telefona kao što je ovaj, pa ni C903 nije izuzetak, obzirom da je gotovo idealan izbor za ciljanu grupu. Na žalost kompanija nije imala dovoljno resursa da izreklamira ovaj model tako da ga je zadesila sudbina kao i mnoge druge Sony Ericsson brendirane ponude. Njegova prodaja u Evropi, u kojoj se pojavio ovog leta je bila krajnje prosečna tako da se može reći da C903 nije izvršio neki naročit uticaj na tržište. Ali ova činjenica ga svakako ne čini lošim telefonom, zar ne? U specifičnom slučaju ovog telefona njegova cena je više nego opravdana i omogućava mu da ostane ekskluzivan – sve u svemu C903 ima sve elemente pravilno pozicioniranog telefona ali je ovo više slučaj koincidencije nego pokušaja kompanije. Reklamna kampanja za ovaj telefon navodi da su glavni rivali ovog uređaja modeli Nokia N95, Samsung F490 i Nokia E66. Moje mišljenje je da je kompanija svesno pozicionirala ovaj uređaj tako da mu konkurenti budu ponude koje su stare dve ili tri godine, pa on ispada veoma dobar u odnosu na konkurenciju. Stepen do kojeg marketinško odeljenje kompanije je izolovalo sebe od realnosti nije ništa novo i postalo je deo standarda ove kompanije. Sa druge strane C903 je vredan da na njega obratite pažnju, iako je kompanija učinila sve da vas spreči u tome svojim nerezonskim marketinškim potezima. Ponekad imam utisak da zaposleni u Sony Ericsson-u primaju dve plate – jednu od kompanije a drugu od konkurencije sa ciljem da proizvode svoje kompanije prikažu što lošijima.

Dizajn, veličina, kontrole

Da bi ga načinio što privlačnijim ženskom delu publike Sony Ericsson je C903 načinio dostupnim u mnoštvu kolor šema – tako je ovaj telefon dostupan u crvenoj, beloj (koja je prilično retka) i crnoj boji. Kućište je u potpunosti načinjeno od sjajne plastike i mada nije magnet za otiske prstiju ipak ćete detaljinijim pregledom videti masnjikava mesta na njemu.

Kada je u pitanju kvalitet izrade, C903 je snažan i čvrst – nećete pronaći nijedno mesto na uređaju koje je pohabano tokom vremena. Telefon će zaškriputati kada ga pritisnete rukama ali stvari su takve kada su u pitanju slider modeli.

Sa dimenzijama od 97x49x16 mm i težinom od 96 grama C903 je telefon koji veoma lepo staje na dlan a njegov opružni mehanizam omogućava glatko otvaranje uređaja što pozitivno utiče na sveukupni doživljaj. Tastatura telefona je obojena različitim bojama u beloj ediciji uređaja (kod svih ostalih kolor šema je srebrna), što pravi odličan vizuelni efekat.

Sony Ericsson C903 vs Nokia N97:

Sa desne bočne strane uređaja se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka kao i posvećeni taster kamere. Pored se takođe nalazi i prekidač za promenu režima kamere – fotografije ili video. Otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata se nalazi sa donje strane gde je i taster za otpuštanje poklopca zadnje strane uređaja.

Ekran

C903 koristi TFT ekran rezolucije 240x320 piksela (2.4“ dijagonala, 37x49 mm) koji može da prikaže 262.144 boje. Ekran modela C903 može da prikaže 9 tekstualnih i četiri servisne linije u većini režima (pri čemu pojedini režimi kao što je surfovanje internetom ili pregled elektronske pošte omogućavaju i prikazivanje većeg broja informacija). Sve u svemu kvalitet prikaza je bio odličan - veoma smo zadovoljni reprodukcijom boja i kako se ekran modela C903 ponašao prilikom izlaganja direktnim sunčevim zracima.

C903 poseduje karakterisitku rotiranja ekrana

Tastatura

Tastatura modela Sony Ericsson C903 se sastoji od pojedinačne ploče pri čemu su tasteri razumno velikih dimenzija i nude prosečnu ergonomiju. Zahvaljujući beloj pozadinskoj svetlosti svi tasteri ostaju veoma dobro vidljivi u svim okruženjima. Navigaciona grupa nam ne pruža nijedan razlog da se na nju žalimo – sve u svemu po pitanju tastature C903 je prosečan telefon bez ikakvih velikih nedostataka ali i bez naročitih prednosti.

Baterija

C903 koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 1000mAh. Prema tvrdnji proizvođača ova baterija može da obezbedi 400 časova rada telefona u režimu mirovanja odnosno 10 sati razgovora.

Prilikom testiranja uređaja baterija modela C903 je trajala 2,5 dana prosečne upotrebe – što je obuhvatalo oko 1 čas poziva, 30 minuta igranja igara, 20 minuta surfovanja internetom i nekoliko časova slušanja muzike. Ukoliko karakteristike telefona koristite više onda ćete biti prisiljeni da njegovu bateriju punite svakog dana. Pri korišćenju telefona u okruženju koje je dobro pokrivenom mrežom mobilnih operatera, učinak baterije se poboljšava najmanje za 50%. Telefon takođe, jednim punjenjem baterije obezbeđuje 20 časova kontinualne reprodukcije muzike. Potrebno je oko 2 časa da se baterija modela C903 u potpunosti napuni (njenim punjenjem u trajanju od 1.5 časova dopunićete je do 80%).

Vreme navigacije (preko WayFinder aplikaicje) - oko 3 časa.

Ukoliko se odlučite da uključite Push Mail i ne koristite navigacioni odeljak telefona uopšte, njegova baterija će trajati 6 do 9 časova. Sve u svemu u pitanju je tipično A200 bazirano rešenje sa neznatno dužim trajanjem baterije u određenim režimima. (navigacija, Wi-Fi).

Memorija, memorijske kartice

C903 se isporučuje sa oko 118Mb memorije koja je dostupna korisniku. Prodajno pakovanje uključuje M2 memorijsku karticu kapaciteta 1Gb koji možete zameniti bez isključenja telefona. Makismalni kapacitet kartice koji telefon podržava je 32Gb.

Povezivanje

USB

Po uspostavljanju USB konekcije od vas se traži da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Dostupan je i Media Transfer (MTP režim za pristup recimo Windows Media Player-u). Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju interne memorije telefona. Brzina prenosa podataka sa modelom C903 ne prelazi 2.0Mb/s. Ukoliko pak želite da svoj C903 koristite kao modem, u tom slučaju odaberite drugu opciju, pri čemu ćete imati mogućnosti da isprobate različita USB podešavanja kada ste online.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica sa modelom C903. Maksimalna brzina prenosa fajlova putem Bluetooth konekcije je 100Kb/s. Lista podržaih profila:

  • A2DP
  • Basic Imaging Profil
  • Basic Printing Profil
  • Dial-Up Networking Profil
  • File Transfer Profil
  • Generic Access Profil
  • Generic Object Exchange Profil
  • Handsfree Profil
  • Headset Profil
  • HID
  • JSR-82 Java API
  • Object Push Profil
  • Personal Area Network Profil
  • Serial Port Profil
  • Service Discovery Application Profil
  • Synchronization Profil
  • SyncML OBEX povezivanje

Performanse

Upotreba JP-8.4 update-a je kod modela C903 značajno uticala na performanse telefona u okviru naših Java testova – u suštini rezultate u JB1 i JB2 testovima je prepolovio u odnosu na one koji su dobijeni kod drugih telefona. Sa druge strane, korisnički interfejs je veoma brz i odzivan – nismo iskusili nikakva zamrzavanja ili probleme u ovom odeljku. Istovremeno, naši JB 3D testovi su pokazali da se C903 ponaša znatno bolje u odnosu na konkurenciju, što je još jedan dokaz koliko su ovi sintetički testovi zavisni od konteksta. Kada su u pitanju JAR fajlovi oni mogu biti bilo koje veličine, dok su HEAP ograničeni na 1.5Mb. Sve u svemu C903 se ne razlikue od modela C905 na ovom polju.

Kamera

Obzirom da je ovaj model deo Cybershot opsega, karakteriše ga izgled koji podseća na digitalni foto aparat kada je u pitanju zadnja strana uređaja zahvaljujući zatvaraču sočiva koji korisnik mora spustiti da bi pokrenuo aplikaciju kamere. Kompletan niz snimanja fotografije (otvaranje zatvarača, kadriranje, pritisak tastera okidača, čuvanje fotografije) traje nekoliko sekundi i na ovom polju C903 svakako ne obara nikakve rekorde. Isto tako nije ništa poboljšan po pitanju kvaliteta fotografija u odnosu na svoje prethodnike – nikako ne odudara od „pristojne i prosečene“ grupe kamera. U isto vreme Sony Ericsson kod ovog modela reklamira Smile Shutter karakteristiku kao jednu od glavnih prodajnih tačaka ovog telefona. U suštini u pitanju je karakteristika koja omogućava kameri da detektuje do 3 lica u kadru i izvrši podešavanje prema njima. Možda je u pitanju i prava odluka kompanije da reklamira ovu karakteristiku imajući u vidu ciljanu publiku. Ali ono što je osnovno što treba da znate o kameri ovog telefona je da je u pitanju 5MP modul koji je veoma dobar a da prerađeni zatvarač sočiva čini kompletan doživljaj korišćenja ovog telefona znatno boljim. Kamera implementirana u C903 svakako neće moći da zameni samostalni foto-aparat obzirom da je u pitanju CMOS modul sa autofokusom, ali je opet veoma dobro rešnje.

C903 podržava sledeće rezolucije slika:

  • 5M – 2592x1944 piksela
  • 3M – 2048x1536 piksela
  • 1M – 1280x960 piksela
  • VGA – 640x480 piksela

Postoje dva nivoa kvaliteta slika – Normal i Fine. Razlika između njih odnosi se na veličinu fajla. Postoje četiri režima fotografisanja koji su dostupni sa modelom C903 – normal, BestPic (dve brzine – brza i spora; omogućava kreiranje serije fotografija i odabira najbolje među njima), Panorama (tri dela jedne panorame se automatski povezuju zajedno), Frames (dostupno je nekih dvadesetak ramova, nakon primene nekog od njih telefon autoamtski smanjuje rezoluciju slike).

Takođe kod modela C903 je dostupno šest scena: Twilight Landscape, Landscape, Portrait, Beach/Snow, Sports, Document, kao i Auto. Podešavanja fokusa su sledeća: auto, macro, infinite, Face Detection. Ova poslednja će sasvim sigurno biti jedna od omiljenih među korisnicima jer mogućava telefonu da se fokusira upravo na lice osobe koju fotografišete. Ipak kada fotografišete grupnu fotografiju treba biti oprezan sa ovom karakteristikom jer se može dogoditi da Face Detection tehnologija ne uspeva da detektuje svako od lica u tom slučaju.

Ne postoji način da se podesi LED blic osim da ga isključite. Verovatno je ova druga opcija bolja jer blic neće biti od neke realne koristi i ne može nikako da se uporedi sa ksenonskim blicem koji postoji kod modela K850i (iako se pokazao bolji kada slikate predmete koji su blizu ili kada slikate objekte).

C903 takođe nudi i samo tajmer, dva režima merenja (sport i normal), podešavanja jačine osvetljenja (-2 do 2, podeševanje se vrši pritiskanjem navigacionog tastera), uravnoteženje belog (Auto, Daylight, Cloudy, Fluorescent, Incandescent) kao i nekoliko efekata (Black&White, Negative, Sepia, Solarize). Takođe, imate opciju da omogućite geo tagovanje u podešavanjima kao i da koristite “Show on Map” opciju da biste videli mesto u Google Maps na kojem ste neku fotografiju kreirali. Zbog nedostatka ugrađenog GPS modula vaša trenutna pozicija se prati preko mobilnih stanica. Poslednja stvar koju bi trebalo pomenuti u vezi modela C902 je to što poseduje ugrađeni stabilizator slike kao i Fix Photo režim koji omogućava uvećanje oštrine slike jednim dodirom odmah nakon što je slika kreirana. U osnovi u pitanju je ista stvar koju može da uradi bilo koji editor fotografija pojačavanjem boja i sveukupnim naglašavanjem fotografije čime ćete možda dobiti neki oštriji detalj.

(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Video

Video sadržaji se mogu snimati u rezoluciji 320x240 piksela pri 30fps (mpeg4). Trajanje klipa može da bude ograničeno (do 10 sekundi) ili neograničeno. Klipovi su prosečni kada je kvalitet u pitanju i ponavljam kao i uvek, mnogo bi bilo bolje da je za video klipove omogućena VGA rezolucija.

Primer video klipa (mp4, 2,16 mb) >>>

Telefon se isporučuje sa nekoliko prethodno instaliranih različitih tema od kojih sve uključuju u određenom stepenu flash animacije i menjaju izgled glavnog menija tako da on dobija kružni oblik ili izgled matrice na koju smo svi navikli. Postoji nekoliko različitih izgleda menija: rešetka, rotirajući ili pojedinačna ikona.

Kada su u pitanju unapređenja po pitanju platforme ne možemo da previdimo novi chat režim koji je sada dostupan u okviru menija za slanje poruka – sve što je potrebno da uradite je da pritisnete navigacioni taster na desno i da pretražujete svoje chat-ove sa različitim kontaktima, pri čemu se poruke grupišu prema datumu. Nezavisno od veoma dobrog vizuelnog pojavljivanja ovaj režim takođe omogućava da jednim klikom odgovorite bilo preko SMS, MMS ili email poruke. Sve u svemu u pitanju je dobrodošla karakteristika koja će postati standard kod mnogih novih telefona.

Dok se telefon nalazi u režimu mirovanja pritiskom desnog programabilnog tastera pozvaćete pretragu – pop up meni koji omogućava korisniku da izvrši pretragu za informacijama u blogovima i kod provajdera sadržaja. Sve u svemu ne naročito korisna karakteristika.

YouTube- ova aplikaicja omogućava pristup mobilnoj verziji sajta YouTube.com. Iako je kvalitet klipova daleko od željenog u većini lsučajeva, C903 vam omogućava da gledate video klipove preko celog ekrana i da dajete komentare.

Igre i aplikacije. Telefon se isporučuje sa četiri prethodno instalirane igre: Bubble Town, Tresure Tower, Crosspix, Real Football 2. Takođe, u okviru ovog modela je dostupno i nekoliko aplikacija: Facebook, Walk Mate, YouTube, Wayfinder Navigator, Slideshow Wall (koja je prilično beskorisna jer ne radi ništa drugo nego skroluje sadržajem vašeg direktorijuma sa slikama na ekranu), Photo Mate (u suštini vodič koji će vam dati ideju kako da koristite neku od karakteristika modela C903), Pull Face (za igranje sa slikama) kao i naša omiljena plešući Elvis.

Dodatnu vrednost ovog telefona donosi FM radio aplikacija.

Utisci

Model C903 karakteriše prilično visok nivo melodija zvona međutim jačina vibracija je daleko od željene – definitivno ćete čuti zvonjenje telefona ali ukoliko koristite režim bez zvukova, dobre su šanse da se dogodi da ne osetite vibraciju što je naša glavna zamerka. Kvalitet prijema telefona je uobičajen za ono što možete očekivati kada je u pitanju ponuda iz kompanije Sony Ericsson, drugim rečima pristojna. Ipak u nekima od najneprijatnijih okruženja po razgovore mobilnim telefonima nepostojanje dodatnog mikrofona ili sistema za eliminisanje šuma postaje problem, jer se u ovom segmentu SE C903 razlikuje od većine drugih ponuda sličnog opsega.

Po ceni po kojoj se prodaje Sony Ericsson C903 je definitivno prilično skupa ponuda i slično kao i Sony ericsson W995 je namenjen izuzetno uskom krugu kupaca. Ovo ga međutim ne čini lošim telefonom, a za ciljanu grupu ovog modela njegova relativno visoka cena neće predstavljati problem jer je većina žena kojima je ovaj telefon namenjen voljna da plati malo više da bi dobila telefon veoma dopadljivog izgleda dok funkcionalnost za njih postaje sekundarna. Za sada C903 je zabeležio osrednju prodaju pre svega zahvljujući činjenici da je precenjen. U suštini, trenutno je jedan od najvećih problema kompanije Sony Ericsson upravo politika cena.

Sa druge strane, C903 je dopadljiv telefon namenjen ženama kojima ne smeta da plate dodatnih 30% njegove cene da bi dobile stilski dopadljiv uređaj.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024