Snap 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon HTC Snap
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona HTC Snap. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona HTC Snap vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona HTC Snap (S510)

Pozicioniranje

Smart telefon HTC Snap – jedan od nekoliko modela ove kompanije koji je predstavljen sa jasnom namerom da je namenjen poslovnim korisnicima koji od telefona zahtevaju QWERTY tastaturu i podršku za Exchange. Ovakav način pozicioniranja se može nekome učiniti neobičnim ali treba imati na umu da govorimo o poslovnim ljudima koji zapravo traže takav način pozicioniranja i telefon ovakvog izgleda. Međutim, sigurno je da će biti samo mali broj korisnika koji će stari HTC S620 (Excalibur) zameniti ovim modelom.

Dizajn, korišćeni materijali

U okviru ovog testa sa vremena na vreme ćemo se osvrnuti na S620 zbog toga što je Snap naslednik tog modela koji je predstavljen pre više od pet godina. Ipak, među čitaocima će sigurno biti i onih koji će se zapitati zašto nema upoređivanja sa HTC S630 (S650) koji je poznat kao Cavalier.

Sa spoljne strane HTC Snap izgleda slično kao do sada viđeni modeli, jednostavno i bez suvišnih ukrasa. Sa gornje strane aparata nalazi se ekran sa landscape orijentacijom dok se sa donje strane uređaja nalazi QWERTY tastatura. Kućište je crne boje sa laganim prelazima.

Čitav uređaj je izrađen od neprozirne, baršunaste plastike meke na dodir. Ovaj materijal čini da upotreba aparata bude ugodna, da telefon ne klizi čak ni u mokrim rukama a površina ekrana je pokrivena slojem zaštitnog stakla (to jest, specijalnom plastikom koja ekran štiti od ogrebotina). Ispod se nalaze kontrolni tasteri a tu je i umetak za koji se ne može sa sigurnošću reći da li je izrađen od metala ili od plastike koja strahovito podseća na metal.

Kvalitet izrade je odličan, jedini problem je način na koji je poklopac za miniUSB konektor prikačen za kućište. Čini se da će nakon određenog vremena, nakon šest meseci ili godinu dana korišćenja uređaja, taj poklopac otpasti – na neki način ovo je smart telefon koji se ne kupuje na godinu, dve ili tri godine.

Telefon se minimalno prlja dok će površina ekrana veoma brzo postati zaprljana a na njoj će biti očigledni i otisci prstiju ili uha. Zadnja strana aparata se takođe veoma lako zaprlja ali ona nije toliko vidljiva.

Dimenzije

Po pitanju dimenzija Snap je tipičan QWERTY telefon monoblok forme. Njegove dimenzije se mogu uporediti sa modelima HTC S620, Nokia E71, E72 i other sličnim uređajima.

  • HTC S620 (Excalibur) - 111,5 x 62,5 x 12,8 mm, 130 g
  • HTC Snap - 116,5 x 61,5 x 12 mm, 120 g
  • Nokia E71 - 114 x 57 x 10 mm, 127 g
  • Nokia E73 - 113,8 x 58,4 x 10,2 mm, 127 g

Telefon je zgodan za držanje tokom razgovora, nemate utisak da može da vam isklizne iz ruke. Telefon možete lako držati u džepu ili torbi.

Tastatura i kontrole

Za unos teksta koristi se QWERTY tastatura koja čini i glavni element ovog uređaja. Tastatura poseduje 38 tastera uključujući i neke dodatne tastere pored 26 tastera. Tu je i taster za brzo zaključavanje, pokretanje kamere i otvaranje poruke (preko FN). Zasebni hardverski taster za pokretanje programa Inner Circle predstavlja praktičnu vrednost koju će većina korisnika sigurno oceniti nulom.

Tasteri su pravougaonog oblika, blago zaobljeni i donekle su konveksni oko centralnog dela tastera, a tasteri su komforno poređani jedan do drugog i odvojeni su redovima.

Pritiskanje taster zahteva određeno vreme privikavanja ali sigurno je da korišćenje QWERTY tastature u velikoj meri olakšava i ubrzava kucanje tekstualnih poruka. Na žalost, uređaj koji je korišćen pri testiranju nije bio lokalizovan tako da nema nikakvih informacija o tome kako se vrši lokalizacija.

Iznad tastature modela HTC Snap nalazi se blok kontrolnih tastera, sa leve strane nalaze se taster Call, levi programabilni tasteri, taster Back (Home) koji vraća na glavni meni, trackball, taster Back, desni programabilni taster i End taster. Tasteri su okrugli, relativno veliki tako da ne dolazi do pogrešnog pritiskanja. Trackball, kao i obično, zahteva podešavanje koje se sigurno neće svima dopasti ali i to je bolje nego ništa ali je gore od standardnog džojstika ili kontrolnih tastera budući da ti elementi ne zahtevaju da se korisnik navikne na njih.

Sa prednje strane, u gornjem delu, nalazi se standarni zvučnik prekriven rešetkom a sa njegove leve strane nalazi se LED koji svetli crvenom bojom tokom punjenja ili ukoliko je baterija slaba, a treperi kada ima propuštenih događaja. Indikator osvetljenja pokazuje aktivnosti Wi-Fi i Bluetooth modula.

Sa leve strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. On je blago izdignut iznad površine tela uređaja tako da ga možete bez problema pritisnuti. Ispod ovog tastera nalazi se otvor za prolačenje trake za nošenje oko vrata. Sa desne strane se nalazi skriveni miniUSB konektor.

Sa donje i gornje strane uređaja nema nikakvih elemenata izuzev mikrofona za konverzaciju koji se nalazi ispod tastature.

Telefon nema zaseban taster za aktiviranje kamere. Kamera uključuje ikonu na desktopu ili u meniju programa a za snimanje se koristi trackball.

Sa zadnje strane smart telefona se nalazi rupica kroz koju prolazi sočivo kamere.

Slot za SIM karticu nalazi se ispod baterije tako da je za zamenu neophodno ukloniti bateriju. Slot za memorijsku karticu microSD formata (podržan je i microSDHC) takođe ne pruža mogućnost zamene kartice bez isključivanja smart telefona.

Ekran

Smart telefon poseduje TFT ekran dužine dijagonale 2.4“ i rezolucije 240x320 piksela (QVGA). Fizička veličina ekrana je 49x37 mm. Ekran nije osetljiv na dodir i poseduje dobre uglove vidljivosti i horizontalno i vertikalno. Osvetljenost ekrana je dobra ali prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran postaje gotovo potpuno nečitljiv.

Kamera

Smart telefon poseduje najjednostavniju 2MP kameru bez autofoksua, blica i ostalih karakteristika. Ispod vam dajem primere fotografija u punoj rezoluciji 1600x1200 kao i video (352x288 piksela) tako da možete nezavisno da procenite kvalitet kamere.

Primer video klipa (mp4, 2 MB)>>>

Trajanje baterije

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1500mAh. Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 8.5 časova rada u režimu razgovora (GSM) i do 380 sati (16 dana) u režimu mirovanja. U realnosti uređaj zaista može da obezbedi više od polovine nedelje u režimu mirovanja pri standardnoj upotrebi.

U standarndim uslovima (30-40 minuta razgovora dnevno, slanje 10-15 poruka, povezivanje sa MS Exchange Push Mail-om) HTC Snap može da obezbedi tri do četiri dana rada jednim punjenjem. Ovo su dobri indikatori za pomenuti telefon a treba napomenuti da su na osnovu pozicioniranja ovog telefona njegove glavne namene pozivi i provera elektronske pošte.

Performanse

Smart telefon je izrađen na Qualcom MSM 7225 platformi i poseduje procesor radnog takta 528 MHz. Uređaj je opremljen sa 192MB RAM-a, dok je za skladištenje podataka dostupno 256MB.

Po pitanju performansi i količine RAM-a ovaj uređaj je poseduje dovoljno za ugodan rad. Pokretanje programa i prelasci u okviru menija se izvode bez odlaganja, uređaj se ne usporava. Sa druge strane od ovog uređaja se ne očekuje da će se na njemu gledati mnogo video sadržaji ili igrati 3D igre zbog njegovog malog ekrana.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani, kao i Bluetooth.

Za PC sinhronizaciju Hero koristi miniUSB kabl koji se isporučuje u prodajnom pakovanju i koji koristi USB 2.0 interfejs. Kopiranje fajla veličine 10MB traje nekih 2 do 3 sekunde. Kada povežete smart telefon sa računarom možete da odaberete tip konekcije za svrhu sinhronizacije pomoću HTC Sync programa, da punite bateriju uređaja, prebacujete fajlove na memorijsku karticu (drive) ili da koristite uređaj kao modem (pristupate internetu koristeći 2G/3G kanal).

Uređaj poseduje ugrađeniBluetooth 2.0 + EDR. Podržani su sledeći profili:

  • Generic Access Profile (GAP). Osnovni radni profil.
  • Hands-Free Profile (HFP). Povezivanje Bluetooth slušalica i handsfree uređaja.
  • Headset Profile (HSP). Obezbeđuje podršku za popularne Bluetooth slušalice koje se koriste sa mobilnim telefonima.
  • Human Interface Device Profile (HID). Povezivanje Bluetooth tastature.
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP). Prenos zvuka preko Bluetooth-a..
  • Audio Video Remote Control Profile (AVRCP). Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica. .

Rad sa stereo slušalicama ovog uređaja je zadovoljavajući: odlaganja u prenosu zvuka nema, sve komande izuzev pomeranja u okviru numere preko slušalica (HTC BH S100) rade korektno. Kvalitet zvuka kada koristite stereo signal je tipičan za sve modele kompanije HTC i tu nema promena već nekoliko godina.

Wi-Fi (802.11b / g). Rad WiFi modula je bio zadovoljavajući. Model omogućava podešavanje jačine radio signala radi boljeg prijema ili uštede baterije. Takođe, moguće je podesiti i vreme nakon kojeg se WiFi isključuje ukoliko nema prenosa. Pretraživanje Weba, preuzimanje fajlova uz pomoć WiFi konekcije nije izazvalo nikakav problem.

Navigacija

Kod modela HTC Snap je upotrebljen gpsOne čip kompanije Qualcomm. Za prvo pokretanje GPS modula uređaja je potrebno oko jendog minuta i za ovo vreme uređaj uspostavlja vezu sa satelitom. Kasnije, uspostavljanje veze se izvodi za 20 do 30 sekundi.

Obzirom da telefon ne poseduje nijedan specijalni softver za svrhu navigacije, možete koristiti Google Maps. Ova aplikacija omogućava proračunavanje rute (bez glasovnih saveta), vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Glavna prednost Google Maps u odnosu na sofisticiranije aplikacije je u tome što se mape mogu uplaod-ovati preko Web-a, što znači da bez obzira gde se nalazi ukoliko postoji internet konekcija nikada nećete ostati bez mapa.

Ukoliko razmišljate o korišćenju modela HTC Snap kao uređaju za navigaciju u automobilu, moram da napomenem da to nije naročito dobra ideja. Ovaj uređaj poseduje dosta mali ekran, koji bledi prilikom izlaganja sunčevim zracima a prilikom navigacije koristi se trackball za pomeranje mape. Prema tome nema mnogo smisla trošiti novac i energiju na traženje alternativnih programa pored Google Maps jer ovaj uređaj jednostavno nije za navigaciju u automobilu.

Softver

Smart telefon koristi Windows Mobile 6.5 Standard. Kao interfejs uređaja koristi se osnovni interfejs operativnog sistema pri čemu je glavni ekran ipak malo redizajniran od strane HTC-a.

Kada je u pitanju verzija WM 6.5 koja je primenjena na ovom uređaju reći ćemo da se ona razlikuje od osnovne verzije po tome što je izgled malo izmenjen i što je dodato nekoliko programa.

Konkurencija

Kupovina modela HTC Snap mogla bi se smatrati razumnom samo ukoliko vaše potrebe korišćenja mobilnog telefona uključuju želju da kupite jeftini smart telefon sa QWERTY tastaturom koji nudi idealnu podršku za MS Exchange Server. Bazirano na ovim uslovima, jedini konkurent modelu HTC Snap bi mogao da bude model Sony Ericsson Aspen. Ovaj uređaj još nije u prodaji i ne zna se po kojoj ceni bi se mogao prodavati. Generalno ukoliko bi se prodavao po istoj ceni kao i HTC Snap onda su u pitanju dve veoma slične ponude za koje bi bilo teško doneti odluku koji kupiti.

Alternativno ukoliko poredite ovaj model sa QWERTY baziranim uređajima kompanije Nokia – na primer E71-73 onda je teško doneti objektivnu odluku u svetlu činjenice da telefone kompanije Nokia najviše kupuju lojalni obožavaoci ovog brenda i oni kojima će se recimo E73 dopasti. Ukoliko vam je pak potrebna funkcionalnost korišćenja Exchange servera bez ikakvog podešavanja onda je mudrije odlučiti se za Snap.

Neću porediti HTC Snap sa Blackberry uređajima iz objektivnih razloga. Blackberry ima svoju sopstvenu ideologiju i kod njega sve radi savršeno odmereno i svaki novi kupac uređaja ove kompanije zna zašto je kupio Blackberry uređaj tako da modeli ove kompanije i HTC Snap nisu konkurencija. Tako se ispostavlja da u momentu kada bude ušao u prodaju HTC Snap neće imati direktnih konkurenata.

Zaključak

Kvalitet prijema signala smart telefona je bio takav da nismo imali nikakvih razloga da se na njega žalimo. Jačina zvučnika je dobra, pri čemu postoji i određena rezerva. Jačina melodija zvona je iznad proseka a ako koristite standardne melodije nećete propustiti poziv. Vibracija je prosečne jačine ali se može desiti da ukoliko vam telefon zavibrira dok hodate da lako propustite poziv.

Uređaj je već u prodaji na nekim tržištima ali cena po kojoj se prodaje je blago precenjena. Nakon nekog vremena cena ovog uređaja će pasti na svoju realnu vrednost i za ovaj novac korisnici će moći da kupe dopadljiv uređaj sa veoma stabilnom verzijom WM 6.5 operativnog sistema, sa zgodnom tastaturom kao i prilično dobrim kućištem i kompletnim setom bežičnih interfejsa. Smart telefon HTC Snap je primer kako kompanija može da napravi uređaj namenjen veoma uskom krugu korisnika i da pri tome odlično pogodi njihove potrebe tako da verujem da korisnici kojima je namenjen HTC Snap će biti zadovoljni onime što on nudi. Vlasnici modela HTC Excalibur i drugih sličnih WM smart telefona sa QWERTY tastaturom mogu da pređu na HTC Snap dok će i drugima ovaj model svakako biti interesantan.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Konkurenti: Sony Ericsson Aspen
  • Korišćeni materijali: matirana plastika meka na dodir
  • Operativni sistem: Windows Mobile 6.5 Standard
  • GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: 528 MHz Qualcomm MSM7225 platforma
  • Memorija: 192 MB
  • Memorija za podatke: 256 MB + slot za microSD cards
  • Povezivanje: Wi-Fi, Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), konektor miniUSB (USB 2.0) za punjenje/sinhronizaciju/slušalice
  • Ekran: TFT 2,4" sa rezolucijom 240x320 piksela (QVGA), prikazuje 65.536 boja
  • Kamera: 2 MP
  • Navigacija: GPS chip gpsOne Platform Qualcomm
  • Baterija: ukloniva Li-Ion kapaciteta 1500 mAh
  • Dimenzije: 116,5 x 61,5 x 12 mm
  • Težina: 120 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024