BL20 New Chocolate 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon LG BL20 New Chocolate
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG BL20 New Chocolate. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG BL20 New Chocolate vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kompletan test GSM / UMTS-telefona LG BL20e

Model BL20 predstavlja deo serije proizvoda Black Label serije kompanije LG koja se pored proizvodnje mobilnih telefona i druge elektronske robe bavi i proizvodnjom televizora ili monitora. Ovaj aparat karakteriše kombinacija crne boje i sjajne površine. Uopšteno, ovaj pristup je najprikladniji za kompaniju koja proizvodi različite vrste proizvoda. Budući da imaju po jednu seriju za svu svoju elektronsku opremu i odabir dizajna LG TV uređaja vrši se prema seriji. Kada se kupac zagleda u neku seriju sigurno je da će primetiti i telefon koji je osmišljen tako kao da se radi o LCD panelu. Ovakav pristup univerzalnog dizajna za različite uređaje ne koristi samo LG već, na primer, i Samsung pa čak i drugi veći proizvođači korisničke elektronike.

Dizajn, veličina, kontrole

Ukoliko se LG BL40 naziva „New Chocolate“, onda bi BL20 mogao da nosi naziv „Renovation Chocolate“ kao preteča ove serije, model 20 je osmišljen u formi telefona sa kliznim mehanizmom a navigacioni tasteri su osetljivi na dodir. Klizni mehanizam modela BL20 odlično radi, otvaranje/zatvaranje je veoma jednostavno. Proizvođač nije pokvario izgled uređaja i postavio zaštitu od proklizavanja prsta, imajući u vidu da je mali broj ljudi uživao u tome pa tako da korisnici mogu otvarati telefon kako kod žele postavljajući prst na ekran ili donji deo uređaja. Klizači su latentnog tipa izrađeni od metala tako da je malo verovatno da će doći do problema sa njima. Postoji mali zazor između dve polovine aparata ali to nije ništa alarmantno.

Kućište je izrađeno od plastike visokog kvaliteta osim unutrašnjeg dela gornje polovine kliznog dela koji je izrađen od metala. BL20 model dostupan je samo u jednoj kolor varijanti i to kombinaciji crne i crvene s tim što se crvena boja nalazi na donjem delu uređaja i tom bojoj je obojena tastatura. Površina uređaja je sjajno crna na kojoj su otisci prstiju uvek vidljivi ali ogrebotine nisu nešto što će se brzo pojaviti. Numerička tastatura je sjajna ali zbog korišćene crvene boje otisci nisu vidljivi, dok su ostali elementi matirane površine.

Dizajn telefona je veoma zanimljiv, kao prvi model KG800, a kada je zatvoren telefon se može uporediti sa kockicama tamne čokolade pa je tako ovaj model i dobio naziv. Uprkos upotrebi crvene boje u dizajnu BL20, ovaj model nimalo ne izgleda kao da je namenjen samo damama već je univerzalan ali sigurno je da će većina korisnika ovog telefona biti dame, dok će procenat muškaraca vlasnika ovog telefona biti mnogo manji. Ukoliko direktno uporedimo dizajn KG800 i BL20, ono što možemo primetiti jeste donekle ozbiljniji izgled ali je zbog toga izgubio svoj šarm koji je krastio prethodnu verziju.

Dimenzije modela BL20 su 106.9x50.8x12.3mm a težak je negde oko 100 grama ili da budemo precizni – 115 grama. Sa druge strane, uprkos njegovoj veličini, aparat je veoma jednodstavan za upotrebu, kako za muškarce tako i za žene, te se čini da je LG uspeo da dizajnira idealno izbalansirane dimenzije za modele koje ispunjavaju potrebe različitih vrsta korisnika. Uređaj veoma jednostavno staje u džep dok će u tašnu stati bez ikakvih problema, nećete morati da ga tražite po torbi a istovremeno neće zauzimati ni suviše prostora. Uprkos njegovom sjaju, telefon odlično staje u šaku i što je veoma važno – ne klizi iz ruku, kao što je slučaj sa nekim drugim modelima koje karakteriše sjajna površina.

Sa leve strane aparata nalazi se microUSB priključak koji je pokriven plastičnim zatvaračem koji je povezan za kućište. Zahvaljujući ovom priključku ukoliko korisinik zaboravi punjač ili kabl, većina poslovnih korisnika u kancelariji uvek ima bar jedan microUSB kabl.

Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster kamere. Svi tasteri su locirani sa desne strane kućišta a tasteri su prilično malih dimenzija tako da je veoma teško navići se na njih. Taster kamere je prilično nezgodan za rad i ima dve pozicije. Ovde slobodno možemo reći da je proizvođač bio zabrinut za održavanje integriteta dizajna uređaja a zbog toga tasteri su ispali onakvim kakvi jesu. Međutim, šta je tu je.

Sa zadnje strane uređaja nalazi se otvor mikrofona dok je gornja strana rezervisana za mali taster za zaključavanje koji je veoma koristan u radu.

Sa zadnje strane aparata nalazi se poklopac baterije koji je dobro pričvršćen i nema nikakvog zazora. Sa zadnje strane uređaja nalaze se sočiva 5MP kamere a odmah pored nalazi se i LED blic. Kamera i blic su uokvireni srebrnom ramom koji nije samo dekorativni element već ima i ulogu zaštite od oštećivanja.

Ekran

Aparat poseduje 2.4’’ ekran QVGA (240x320 piksela) rezolucije. U pitanju je TFT tehnologija i ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boje. Ekran ima mogućnost prikazivanja do 8 tekstualnih linija dok su tri linije rezervisane za servisne informacije. Kvalitet prikaza je dobar ali ne savršen a boje su donekle blede. Osvetljenje ekrana ima 6 nivoa a maksimalni nivo osvetljenja u većini slučajeva je suvišan. Uglovi gledanja ekrana su veoma dobri. Pri direktnim sunčevim zracima prikaz na ekranu bledi ali informacije i dalje ostaju čitljive.

Tastatura

Tastatura telefona je podeljena na dva bloka – navigacioni i digitalni. Navigaciona jedinica nalazi se sa prednje strane uređaja a svi tasteri osvetljeni su crvenim pozadinskim osvetljenjem. Rad sa tasterima osetljivim na dodir je zadovoljavajući, prostor između tastera je solidan. Međutim, koliko god su tasteri osetljivi na dodir modela BL20 dobri, toliko mehanički ne valjaju. Još jedna stvar koja nije naročito zgodna jeste to što je dovoljan blagi pritisak na ekran da bi se pokrenuo neki widget što sa mehaničkim tasterima nije slučaj.

Tasteri su dostupni nakon otvaranja telefona, veoma su jednostavni i izrađeni su od plastike. Numerički tasteri nalaze se blizu jedan drugog i svi su u jednom nivou. Prostor koji je dodeljen za svaki taster je prilično veliki i potreban je pritisak srednje jačine da bi se taster aktivirao. Tastatura modela BL20 će biti zgodna većini korisnika, veoma je laka za upotrebu i ne zahteva nikakvo privikavanje.

Tasteri su osvetljeni belim pozadinskim osvetljenjem koje je ravnomerno raspoređeno preko čitave površine tako da su sve oznake na tastaturi jasno vidljive i nema nikakvih problema da se vide u bilo kojim uslovima.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 900mAh koja, prema navodima proizvođača, može obezbediti 450 sati rada u režimu mirovanja i do 300 minuta razgovora. Prilikom testiranja telefon je izdržao 2 dana sa 15-20 minuta razgovora dnevno i oko 3 sata slušanja muzike, oko 1 sat surfovanja Web-om i do 30 minuta korišćenja drugih funkcija (poruke, kamera, itd). Ukoliko se korišćenje smanji, na primer, ukoliko ne koristite plejer, uređaj može raditi i 4 dana. Uopšteno govoreći, trajanje baterije je veoma dobro. Da bi se baterija u potpunosti napunila potrebno je 2.5 sata a možete je puniti koristeći punjač ili preko USB-a, kada povezujete vaš telefon sa računarom, dok je u drugom slučaju za kompletno punjenje potrebon oko 3 – 3.5 sati.

Memorija i PC sinhronizacija

Aparat poseduje 145MB memorije, što je veoma dobro, a ako vam je potrebna dodatna memorija možete koristiti microSD memorijske kartice kapaciteta do 16GB. Uprkos činjenici da se slot za memorijsku karticu nalazi ispod poklopca baterije, pristup je jednostavan a podržana je i zamena bez isključivanja. Povezivanje telefona sa računarom se vrši preko USB 2.0 a brzina prenosa je zadovoljavajuća, ukoliko veličina podataka nije suviše velika, moguće je to uraditi i bez čitača kartice.

Kamera

Uređaj poseduje 5MP kameru sa autofokusom a koristi Schneider- Kreuznach optiku a tu je i LED blic a snimanje se vrši u landscape režimu. Opcije menija se aktiviraju pritiskom na levi programabilni taster a sve je predstavljeno u formi delimično prozirnog prozora sa dva taba. Uopšteno govoreći, meni je transparentan i razumljiv za rad.

Kamera telefona može da snima sadržaje u sledeććim rezolucijama:

  • 2560x1920
  • 2048x1536
  • 1600x1200
  • 1280x960
  • 640x480
  • 320x240
  • 176x144

Moguće je odabrati sledeći kvalitet fotografija:

  • Excellent
  • Good
  • Normal

Podešavanje ISO:

  • Auto
  • ISO 100
  • ISO 200
  • ISO 400

Takođe je moguće koristiti jedan od sledećih efekata:

  • Black and white
  • Negative
  • Sepia

I podesiti uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Incandescent
  • Sunny
  • Indoors
  • Cloudy

Pored ovih podešavanja telefona takođe je moguće aktivirati kontinuirano snimanje, tajmer za odlaganja okidanja a tu je i noćni režim rada (koji je, da budemo iskreni, od male pomoći) i mogućnost podešavanja osvetljenja.

U okviru ovih podešavanja je takođe i Quick pristup određenim funkcijama koje se nalaze sa desne strane. U ovkiru toga možete omogućiti ili onemogućiti upotrebu blica ali i prebaciti ga u automatski režim rada. Inače, blic je veoma jak a kod noćnog snimanja to je jedina pomoć koja vam je dostupna.

Takođe, kroz meni za brzo biranje možete omogućiti prepoznavanje teksta koje tokom snimanja ističe font pri čemu pozadina biva izbeljena. Ovo je interesantna funkcija koja bi nekim korisnicima mogla da bude korisna.

Makro režim je dostupan u okviru uređaja ali on može vrlo dobro da radi i bez njega praveći dobre fotografije objakata pri bliskom rastojanju.

Generalno, kvalitet kamere koja postoji kod modela BL 20 je dobar, ali ništa više od toga. Auto fokus kod kamere radi veoma dobro i retko omane.

Primeri fotografija nastalih kamerom:

(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG
(+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1920, JPEG

Video je moguće snimati u tri rezolucije (320x240, 176x144 i 128x96) u formatu 3GP. Kvalitet video snimaka je loš, slika je nejasna naročito ukoliko pomerate uređaj tokom snimanja. Ali generalno za pregled klipova na telefonu kvalitet je dovoljan.

Uređaj može da reprodukuje video sadržaje u okviru prozora ili preko cleog ekrana. Funkcija preview-a videa u okviru uređaja nije dostupna. Uređaj može da snima video sadržaje u 3GP i MP4 formatima ali samo pri niskim vrednostima bitrate-a.

Meni

Telefon poseduje neku varijantu tema sa widegetima do koje možete doći pritiskom posvećenog tastera u okviru navigacionog bloka. Kod modela BL20 dostupni widgeti su: vremenska prognoza, RSS, časovnik, beleške, kalendar kao i za pristup za 10 odabranih kontakata. Generalno od cele ove grupe korisno je samo nekoliko widget-a, možda ponajpre RSS dok ostali nisu naročito vredni. Treba napomenuti da LG BL20 nije prvi model korejskog proizvođača kod kojeg je implementirana ova funkcija, već je to bio KC870.

Glavni meni telefona može bilo da bude predstavljen u vidu vertikalne liste ili matrice 3x4. Podmeniji su predstavljeni u vidu vertikalnih lista. Telefon poseduje opciju za brzu navigaciju brojevima, dok je u podmenije moguće ući pritiskom navigacionih tastera. U režimu mirovanja pritisak na navigacioni taster omogućava ulazak u četiri stavke menija koje nije moguće izmeniti. Takođe, korinsik može da kreira i prečice menija.

Prikazivanje menija je dobro, bez vidljivog usporenja tokom navigacije.

Uređaj poseduje mogućnosti za kompletni multitasking, što znači da na primer dok slušate muziku možete koristiti vaš pretraživač ili komunicirati sa prijateljima preko ICQ. Broj aplikacija koje se mogu pokrenuti istovremeno zavisi od programa koji su pokrenuti. Telefon poseduje posvećeni taster koji otvara menadžer zadataka preko kojih možete vršiti prelazak sa jedne na drugu aplikaciju kao i zatvarati ih ukoliko vam više nisu potrebne.

Telefonski imenik. Telefon može da uskladišti do 1000 kontakata. Za svaki kontakt možete uneti ime, prezime, nadimak, do pet telefonskih brojeva, dve email i URL adresu, poštansku adresu, telefon na poslu i kod kuće, naziv firme u kojoj osoba radi, njenu titulu kao i malu tekstualnu belešku. Pored toga, moguće je uneti datum rođenja ili datum neke godišnjice koji se automatski prebacuju u kalendar telefona. Kontaktima možete dodeliti sliku, zasebnu melodiju zvona i smestiti ih u najviše tri grupe.

Telefon poseduje pet grupa ali korisnik može da kreira sam grupa koliko želi. Za svaku od grupa možete napisati naziv, dodeliti joj sliku kao i melodiju zvona.

U telefonskom imeniku možete odabrati vrstu sortiranja kontakata prema imenu ili prezimenu. Takođe, možete odabrati da li želite da vam se kontakti iz memorije telefona i SIM kartice prikazuju zasebno ili istovremeno. Pretraga telefonskog imenika se može vršiti prema prvom slovu, a odabirom kontakta možete ne samo videti sve sačuvane informacije o ovom kontaktu već u zasebnom tabu možete videti i istoriju poziva sa ovim kontaktom.

Telefon poseduje opciju za brzo pozivanje u koju se može uneti osam brojeva. Kontakt će biti prikazan zajedno sa thumbnail-om fotografije (naravno ukoliko je fotografija dodeljena kontaktu).

U telefonskom imeniku možete konfigurisati opcije za daljinsku sinhronizaciju kontakata kao i načiniti backup kopiju telefonskog imenika u memorijskoj kartici.

Za dolazne i odlazne pozive slika koja je dodeljena kontaktu se pojavljuje na polovini ekrana.

Poruke. U memoriji uređaja moguće je uskladištiti do 1000 tekstualnih poruka. Uređaj može da radi sa SMS porukama, ali poseduje i podršku za EMS poruke. U okviru uređaja je prethodno instalirano 10 šablona za poruke, koje korinsik može menjati prema svojim potrebama ali je moguće napraviti i dodatne šablone. Takođe, na raspolaganju je i set emotikona koje korisnik može koristiti po želji. Podržan je i rad sa vezanim porukama tako da je maksimalni broj karaktera koji mogu biti poslati na ovaj način 1120 . Uređaj podržava i slanje poruka za više korisnika pri čemu je jednu poruku moguće poslati za najviše 20 korisnika istovremeno.

Editor MMS poruka se nalazi u okviru odeljka za konvencionalne SMS poruke. Koja poruka će biti poslata zavisi prvenstveno od sadržaja koje želite da pošaljete. Nismo imali nikakvih problema sa kreiranjem MMS poruka prilikom testiranja već je sve funkcionisalo jednostavno i lako. Maksimalna veličina MMS poruke ne može da pređe 600KB. Za MMS poruke uređaj poseduje pet šablona, a korisnik može da kreira i sačuva dodatne šablone.

E-mail klijent može da radi sa višestrukim nalozima, podržani su osnovni tipovi protokola kao što su IMAP4, POP3, SMTP. Podešavanja mail klijenta su vrlo fleksibilna, možete izvršiti podešavanja tako da korsnik vidi samo zaglavlje, možete izvršiti podešavanje tako da se otvara samo određeni deo poruke (od 100KB do 1MB), ili da vam se samo prikaže broj novih poruka pa da vi odlučite koju ćete zadržati na serveru a koju ne. Možete odabrati maksimalni broj poruka koje ćete uskladištiti na telefonu i njihov broj može biti od 10 do 300, postaviti prioritete za odlazne poruke kao i konfigurisati automatsku proveru pošte prema određenom vremenskom intervalu.

Liste poziva.U okviru uređaja su dostupne liste dolaznih, odlaznih i propuštenih poziva kao i opšta lista poziva. Telefon može da uskladišti ukupno 100 unosa u okviru opšte liste. Brojevi koji dolaze od istog broja ili su načinjeni prema istom broju su sumirani a pored broja nalazi se broj poziva prema ili sa tog broja. Odabirom određenog broja možete videti detalje kao što su datum i vreme za određeni poziv. Takođe, za svaki poziv prikazuje se naziv pozivaoca (ukoliko je u telefonskom imeniku), kao i trajanje poziva.

My folders. Iza ovog naziva krije se jednostavni menadžer fajlova u kojem možete videti informacije o fajlovima koji su uskladišteni u integrisanoj memoriji telefona ili na memorijskoj kartici. Kada vršite pregled informacija o fajlovima oni mogu biti soritrani prema tipu fajlova, pa se tako sve slike nalaze u direktorijumu Pictures, dok se video fajlovi nalaze u direktorijumu „Video“. Možete takođe videti i zasebno podatke sa memorijske kartice koji se u tom lsučaju pokazuju u formi u kojoj su zapisani, odnosno bez sortiranja.

U menadžeru fajlova je moguće izvršiti sve željene radnje sa objektima, možete ih premeštati, kopirati, prenositi poruke preko Bluetooth-a ili drugih uređaja kao i kreirati nove direktorijume, vršiti preimenovanje postojećih direktorijuma kao i fajlova.

Muzika. MP3-plejer.Telefon podržava sledeće tipove muzičkih fajlova: MP3, AAC, AAC+, AAC++ i WMA. Plejer ima mogućnost sortiranja numera prema izvođaču, albumu i žanru. Pored ovih podela, postoji i opšta lista svih numera kao i mogućnost reprodukcije numera sa ove liste. Korsnik takođe može kreirati sopstvene liste pesama, Telefon ne pokazuje nikakve probleme kada treba raditi sa tagovim drugih kodnih rasporeda. Podržana je Album Art karakteristika a plejer može da radi u pozadini.

Plejer ovog uređaja poseduje šest prethodno podešenih ekvilajzera: 3D, classic, jazz, pop, rock, concert hal. Neću reći da ovi ekvilajzeri nisu preterano dobri već ću reći da je po mom mišljenju bolje ne koristiti ih. Kvalitet reprodukije muzike je takav da možemo reći da nije loš (za telefon naravno). Jačina zvuka je takođe dovoljno jaka tako da možete bez problema slušati muziku u podzemnoj železnici. Šteta je što telefon ne poseduje standardni audio izlaz, ali ako ništa drugo, makar se uz njega isporučuju odgovarajuće slušalice. Kada se reprodukcija muzike vrši preko zvučnika kvalitet nije naročit, obzirom da dolazi do određenog iskrivljena zvuka.

FM-radio. Memorija telefona može da uskladišti 50 radio stanica. Prilikom testiranja kvalitet prijema stanica je bio dobar. Radio može da radi samo kada su povezane slušalice koje igraju ulogu antene.

Igre i aplikacije. Ovde su uskladištene Java bazirane aplikacije koje su instalirane na telefonu. Pored toga, na uređaju se nalazi i jedna prethodno insalirana aplikacija i to program Google Maps.

U direktorijumu Maps se nalazi pet igara ali su u pitanju samo demo verzije, dok nijedna kompletna igra nije dostupna.

Google. Ovde su skirveni linkovi za brzi pristup servisima istog naziva.

Planer.Ovde se nalazi kalendar koji ima mogućnost pregleda događaja u mesečnom i nedeljnom pogledu. Kalendar omogućava da kreirate do 500 događaja, za svaki možete odabrati kategoriju, datum i vreme početka i završetka događaja, napisati subjekat i adresu kao i dodati im unose kontakta iz telefonskog imenika. Moguće je uključiti upozorenja vezana za nastupajući događaj kao i aktivirati ponavljanje događaja.

Takođe, uređaj može da uskladišti do 500 zadataka pri čemu se za svaki može odrediti datum, načiniti tekstualna beleška i uneti prioritet.

Beleške. Ovde možete kreirati normalne tekstualne beleške, kojih može biti najviše 100 pri čemu dužina beleški ne može premašiti 1000 karaktera.

Ovde je moguće odabrati režim za pregled fotografija kao i pristpiti ranije snimljenim fotografijama.

Alati.Ovde možete konfigurisati brzi meni koji uključuje potrebne sekcije.

Alarm. Telefon ima mogućnost za podešavanje do pet alarma. Za svaki pojedinačni alarm moguće je podesiti vreme uključivanja, odrediti frekvenciju aktiviranja bilo na dnevnoj osnovi, samo jedanput ili tokom određenih dana u nedelji. Pored toga za svaki od alarma je moguće podesiti melodiju, kao i načiniti mali tekstualnu belešku.

Diktafon ne može da snima konverzaciju između vlasnika uređaja i osobe sa kojom vodi telefonski razgovor ali može da snima druge vrste zvučnih beleški. U podešavanjima možete odabrati ograničeno vreme snimanja: za MMS poruke ona zavisi od veličine fajla koji se snima tako ili se može podesiti vremensko ograničenje od 1 minuta. Takođe, zvučne beleške se mogu snimati i bez ograničenja.

U istoj sekciji se nalazi i kalkulator, konvertor jedinica koji može konvertovati i valute, funkcija svetskog vremena kao i štoperica. Ovde se takođe nalazi i pristup SIM meniju.

Pretraživač.U okviru ovog uređaja je instaliran jednostavan pretraživač koji omogućava da vršite pregled ne samo wap stranica već i običnih web stranica. Možete sačuvati stranice za pregled kasnije, iz pretraživača imate pristup RSS kanalima kao i brzi pristup sajtu za vremenske prilike.

Podešavanja. Profili. U okviru aparata postoje 3 prethodno podešena profila kao i 3 prilagodljiva profila. Odavde možete odabrati koju god želite numeru kao melodiju zvona za pozive, video pozive kao i za poruke. Odavde takođe možete vršiti podešavanja jačine zvuka melodija, podesiti vibraciju koja se može uključivati istovremeno sa melodijom zvona. Profili se mogu konfigurisati tako da se promene automatski u specifično vreme. U ovoj sekciji možete aktivirati profil za rad uređaja u avionu koji isključuje radio modul sistema.

Ekran. U okviru podešavanja ekrana možete odabrati sliku koju god želite kao pozadisnku sliku ekrana, bilo da su u pitanju prethodno unete slike ili neku koju ste sami uneli. Pored toga, u podešavanjima ekrana možete odabrati veličinu slova u menijima i odabrati temu sa jedne ili dve boje (crnu ili belu).

Bluetooth. U okviru uređaja je implementirana Bluetooth verzija 2.1 sa EDR-om. Modul je prilikom testiranja radio bez problema pri čemu uređaj podržava sve glavne sekcije.

U sekciji Security postoji opcija da podesite lozinke za pristup određenim stavkama menija kao što su kontakti, poruke ili neke druge.

Konkurencija

Glavni konkurent ovom uređaju je model Samsung S7350, koji je najbliži po pitanju funkcionanosti modelu kompanije LG. Kada su u pitanju prednosti modela S7350 to je veći ekran (2.6“ nasuprot 2.4“ kod BL20), prisustvo GPS-a, mehanički navigacioni tasteri kao i nešto niža cena. Takođe treba pomenuti da je S7350 dostupan u nešto više boja između ostalog i u pink verziji koja je dopadljiva devojkama kao i crnoj i srebrnoj koje je su jednako prigodne i za muškarce i žene.

Kada treba govoriti i prednostima modela LG BL20 onda moramo reći da je dopadljiv po izgledu kao i da poseduje naprednije multitasking opcije.

Utisci

Kvalitet komunikacije je na dobrom nivou sa ovim uređajem, a telefon je uspevao da zadrži konekciju čak i na mestima sa lošijim prijemom. Jačina zvučnika i osetljivost mikrofona su dovoljne da omoguće konverzaciju u gotovo svakom okruženju. U okviru ovog uređaja su implementirane 64-tonske polifone melodije zvona ali se kao melodije mogu koristiti u MP3 numere. Zvuk koji se reprodukuje preko zvučnika je prosečnog kvaliteta i jačine. Vibracija kod ovog modela je prosečne jačine ali ćete je u većini slučajeva primetiti.

Kompanija LG bi svakako volela kada bi LG BL20 uspeo da ostvari prodaju na nivou svog prethodnika KG800 ali je to malo verovatno. Uređaj će biti interesantan uglavnom onima koji su uživali koristeći prethodnika ovog modela – popularni KG 800 i koji su u ime uspomene na ovaj model spremni da kupe novi LG telefon. Takođe, potencijalni kupci ovog modela bi mogli da budu i oni kojima se njegov dizajn dopadne na prvi pogled. Za ostale ovaj model neće biti naročito interesantan zbog toga što njegove opcije funkionalnosti nisu baš na najvišem nivou a naročito imajući u vidu da je za nešto nižu sumu moguće kupiti Samsung S7350. Generalno LG BL20 je uređaj kod kojeg dizajn igra glavnu ulogu dok su ergonomija, cena i funkcionalnost u drugom planu.

The cost model for Russias market is about 12,000 rubles (about 400 U.S. dollars).

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024