DX650 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Acer DX650
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Acer DX650. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Acer DX650 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prvi pogled na GSM-komunikator Acer DX650

Prodajno pakovanje:

  • Komunikator
  • MiniUSB kabl za sinhronizaciju
  • Punjač
  • Žične stereo slušalice
  • CD sa softverom
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Komunikator Acer DX650 je rešenje koje je ova kompanija osmislila za one korisnike kojima je potrebna brza i laka komunikacija koji nisu uvek spremni da za jednostavne telefonske pozive moraju da koriste Windows Mobile operativni sistem ali vole da poseduju njegove funkcije. To je aparat koji će vam omogućiti da se brzo javite ili brzo iskucate SMS poruku. Ovo su smernice za njegovo pozicioniranje ali šta se dešava u praksi?

Dizajn, dimenzije

Hajde da kažemo nešto što se retko koristi u praksi: dizajn modela Acer DX650 se svodi samo na kućište.

Ovaj uređaj predstavlja kombinaciju nekih veoma zanimljivih ideja i specifičnih Acer karakteristika po pitanju dizajniranja proizvoda, međutim, u isto vreme model DX650 je neuglađen. Sam izgled telefona (numerička tastatura i mali ekran) izgledaju veoma zanimljivo. Plastika od koje je izrađen je i sjajna i matirana (sa efektom plastike meke na dodir), ekran nije vidljiv do uključenja, tastatura i kontrolni tasteri izgledaju originalno i veoma interesantno. I što se toga tiče ovaj model predstavlja pravi pogodak. Međutim, postoji i loša strana uređaja a to je 2.8’’ ekran osetljiv na dodir.

Ekran modela je oivičen srebrnim ramom, ivice su izrađene od sjajne plastike i istovremeno imaju ulogu zaštite ekrana. Kombinacija crne i boje srebra izgleda jednostavno, a dva tastera u boji srebra ne čine nikakvu razliku. Leva i desna strana izrađene su od matirane plastike dok su gornji i donji deo izrađeni od sjajne plastike.

Na kraju se sve svodi da gomilu plastike razlitih tekstura i boja (siva, tamno siva, boja srebra) koja nije kompatibilna sa ostalim. Na prvi pogled se čini da Acer DX650 nije moderni komunikator, već podseća na neki uređaj is SF filmova.

Dimenzije

Kada su u pitanju dimenzije Acer DX650 nije glomazan uređaj i može se uporediti sa većinom modernih komunkatora srednjeg ospega cena.

  • Acer DX650 - 109 x 62 x 15 mm, 133 g
  • HTC Touch 3G - 102 x 53.6 x 14.5 mm, 96 g
  • Asus P552w - 102 x 60.5 x 14.5 mm, 105 g

Po veličini ovaj komunikator liči na prethodni uređaj kompanije Acer izdat pod brendom Glorifish, model X900.

Delovi aparata koji su izrađeni od sjajne plastike predstavljaju pravi magnet za otiske prstiju ali oni su praktično nevidljivi, što je veliki plus. Aparat odlično pristaje u šaku, a zbog velikog broj tastera koji se nalaze na bočnim stranama često dolazi do slučajnog pritiskanja, naročito u toku razgovora pa je potrebno naviknuti da u toku razgovora ne bi došlo do slučajnog pokretanja kamere ili neke druge aplikacije.

Upravljanje

Kada je reč o načinu upravljanja, tu nema ničeg posebog. Ispod ekrana nalaze se dva tastera, sa donje strane nalazi se taster za snimanje glasa, dok se u centru nalazi jog-dial. Veliki nedostatak aparata je to što ne poseduje joystick, nema petosmernih kontrolnih tastera. Ukoliko pogrešite prilikom kucanja moraćete da se vratiti nekoliko slova unazad, mi smo koristili strelice na ekranu. Za one koji prelaze na komunikator sa telefona i koji se prvi put susreću sa ovako nečim biće potrebno određeno vreme da se naviknu na rad. Uopšteno, potrebno je navići se na nedostatak kontrolnih hardverskih tastera.

Ispod ekrana, između tastera za prekid poziva i zvučnika skrivena su tri otvora. Ovi otvori su veliki a zvučnik se konstantno puni prašinom koju je potrebno redovno čistiti.

Sa desne strane, na samom vrhu, nalazi se taster za uključivanje i isključivanje, dva tastera za kontrolu jačine zvuka, reset taster koji je blago udubljen u kućište kao i taster za aktivaciju kamere. Svi tasteri su veoma mali.

Sada ćemo okrenuti drugu stranu telefona. Nema četvorosmernog navigacionog tastera (prihvatanje i odbijanje poziva vrši se preko dva softverska tastera), tu je centralni petosmerni taster i tastatura sačinjena od 9 tastera. Tastere odlikuje prikladni oblik i veličina pa je rad sa tastaturom jednostavan.

Konektor za microSD memorijske kartice nalazi se sa desne strane aparata, dok se mesto za SIM karticu nalazi sa leve strane. Na donjem delu nalazi se miniUSB za punjač, kabl ili slušalice. U gornjem desnom uglu nalazi se otvor za provlačenje trake za nošenje telefona dok se sa leve nalazi mesto za olovku koja je veoma zgodna za upotrebu. Aparat poseduje 2MP kameru sa leve strane. Sada malo o ekranima.

Ekran

Glavni ekran modela Acer DX650 vraća u prošlost jer je veoma sličan QVGA ekranima. Ekran odlikuje 320x240 piksela rezolucija i ima mogućnost prikazivanja do 65.000 boja. Ekran nije uvučen u kućište pa je zato rad sa olovkom malo lakši. Uglovi gledanja su veoma dobri. Postoji deset nivoa osvetljenja (11 je isključivanje osvetljenja). Pri maksimalnom nivou osvetljenja informacije su i dalje čitljive pri direktnim sunčevim zracima iako slika bledi što je slučaj sa svim drugim ekranima WM uređaja, pa tako ni DX650 nije izuzetak.

Drugi ekran koji postoji kod ovog uređaja i koji je namenjen za telefoniranje je vrlo mali. Njegove fizičke dimenzije su 20x26 mm. U pitanju je ekran koji karakterišu simboli koji se pojavljuju na crnoj pozadini. Sudeći po onome što možemo da vidimo u pitanju je najjednostavnija STN matrica. Pri izlaganju sunčevim zracima ovaj ekran u potpunosti bledi i informacije na njemu bivaju nečitljive. Ukoliko imate potrebu da pročitate neku od informacija na ovom ekranu morate ili pronaći senku ili preći na veliki ekran koji iako je takođe dosta nečitljiv prilikom izlaganja suncu ipak omogućava da se tu i tamo vide neke informacije.

Baterija

U model Acer DX 650 se ugrađuje Li-Ion baterija kapaciteta 1260mAh. Prilikom testiranja baterija ovog uređaja je uz različite režime korišćenja (do 30 minuta poziva na dan, 1 čas surfovanja internetom korišćenjem GPRS/EDGE konekcije, 30 minuta korišćenja Wi-Fi konekcije) je obezbedila jedan ipo do dva dana trajanja. Ukoliko pak aktivnije koristite uređaj njegova baterija će se isprazniti već prvog dana korišćenja. Ukoliko razmatrate kupovinu ovog uređaja morate se pripremiti na činjenicu da ćete njegovu bateriju morati puniti svakodnevno, ali to je već nešto što je uobičajeno kada su u pitanju komunikatori.

Napominjemo ipak da ukoliko Acer DX650 koristite samo kao telefon i apsolutno ne koristite njegove funkcije koje su povezane sa ekranom osetljivim na dodir njegova bateirja će obezbediti 2 do 3 dana trajanja baterije.

Kamera

Kod ovog uređaja je instalirana 2MP kamera (CMOS) bez autofokusa. Čitaoci će mi oprostiti što sam u potpunosti preskočio opis kvaliteta fotografija dobijenih kamerom ovog uređaja, ali dobar utisak o njihovom kvalitetu možete dobiti iz primera fotografija. Kamera je manje više slična kao kod uređaja iz prošle godine.

Interfejs kamere je sličan kao kod modela E-Ten serije, u suštini samo malo modifikovan.

Nekoliko reči o podešavanjima kamere

Fotografije je moguće snimiti u sledećim rezolucijama:

  • 2M - 1600x1200 piksela
  • 1M - 1280x960 piksela
  • 640x480 piksela
  • 320x240 piksela
  • 176x144 piksela

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Cloudy
  • Bright sun
  • Shadow
  • Night
  • Incandescent
  • Fluorescent

Efekti:

  • Normal
  • Gray
  • Negative
  • Artistic Image
  • Relief
  • Sepia
  • Silhouette
  • Mirror

Takođe, možete izvršiti i podešavanje formata fotografija: BMP ili JPG. Pored navedenog moguće je podesiti prikazivanje datuma na slici, tajmer i neke druge parametre.

(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG
(+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG (+) Uvećaj, 1600x1200, JPEG

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) kao i EDGE protokolom. Njegove opcije bežičnog povezivanja uključuju Wi-Fi, Bluetooth i GPS. Za povezivanje kaba za sinhornizaciju uređaj koristi miniUSB.

Bluetooth - 2.0 + EDR.Uređaj koristi standarndi set drivera kompanije Microsoft:

  • Serial Port Profile (SPP). Emulacija COM konekcije uređaja. Koristi se uglavnom za sinhronizaciju sa vašim desktop računarom, povezivanje eksternih Bluetooth uređaja, npr Bluetooth eksternog prijemnika.
  • Object Push Profile (OPP). Osnovni profil za slanje „objekata“ kao što su slike, virtuelne poslovne kartice ili detalji sastanaka.
  • File Transfer Profile (FTP). Obezbeđuje pristup fajl sistemu drugog uređaja. Ovo uključuje podršku za dobijanje lista direktorijuma, promenu različitih direktorijuma, fajlova, brisanje fajlova i slično.
  • Hands-Free Profile (HFP). Povezivanje Bluetooth slušalica i handsfree uređaja.
  • DUN (Dial-Up network). Koristi uređaj kao modem
  • Human Interface Device Profile (HID).Povezivanje Bluetooth tastature.
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP). Prenos zvuka preko Bluetooth-a.
  • Audio Video Remote Control Profile (AVRCP). Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Personal Area Network Profile (PAN). Mrežna konekcija preko Bluetooth-a, upotreba za povezivanje desktop PC-ja sa internetom preko komunikatora, zamenjuje Dual-Up Networking profil.
  • SIM Access Profile (SAP). Omogućava povezivanje sa SIM karticom telefona preko Bluetooth-a tako da recimo telefon u automobilu ne zahteva zasebnu karticu

Sa Bluetooth modulom nismo imali nikakvih problema. Bluetooth slušalice su radile dobro. Istina, kvalitet zvuka bi se teško mogao nazvati dobrim.

Wi-Fi verzija 802.11b / g. Wi-Fi modul ovog uređaja je solidan i omogućava podešavanje jačine zvuka za bolji odnos prijem/trajanje baterije. Pretraživanje Web-a, preuzimanje fajlova sa WiFi konekcijom nije predstavljalo problem.

Performanse

Komunikator je izrađen na novoj platformi kompanije Samsung S3C6410. Procesor karakteriše radni takt od 533MHz. U teoriji ova platforma je dobra, poseduje podršku za WVGA ekran kao i mogućnost reprodukcije nekonvertovanog videa u formatima MPEG4, H.263 i H.264 i podržava funkcije kao što su TV-out i USB Host, mada u praksi veći deo platforme ne biva iskorišćen.

Količina memorije koja je dostupna za operativni sistem je oko 90MB (od 128MB). Od ove količine, za programe se iskorišćava oko 70MB. Količina dostupne flash memorije je 256MB od čega je za korisnika dostupno oko 150MB.

Tokom svakodnevnog korišćenja brzina komunikatora je zadovoljavajuća. Isto tako odeljak telefona radi vrlo dobro tako da nemamo nekih većih zamerki na funkcionisanje komunikatora po pitanju performansi.

Satelitska navigacija

Kod modela Acer DX650 za svrhu navigacije iskorišćen je GPS-čip SiRF Star III. Ovo rešenje se može pronaći kod većine modernih handheld modela i komunikatora. Prilikom prvog pokretanja aplikacije uređaj koristi prethodno ažurirane podatke sa satelita, a prve informacije postaju dostupne za 10 do 30 sekundi.

Kvalitet prijema i tačnost pozicioniranja su kod modela DX650 bile vrlo visoki, međutim ovo je generalno karakteristika SiRF Star III čipa. Kada je u pitanju navigacioni softver možete koristiti koji god želite softver za Windows Mobile, ali uređaj se ne isproučuje sa ijednim navigacionim softverom već korisnik mora sam da ga kupi.

Softver

Komunikator radi na Windows Mobile 6.1 Professional operativnom sistemu. Nećemo govoriti o osnovnim mogućnostima ovog operativnog sistema već su one pokrivene u zasebnim tekstovima.

Po pitanju seta aplikacija koje su dostupne u okviru ovog uređaja on se ne razlikuje od Glofish modela, tako da su vam na raspolaganju sledeći programi:

  • GPS Viewer (alat za dobijanje informacija preko GPS-a)
  • FM-Tuner (aplikacija za radio)
  • SMS Sender (Program za slanje tekstualnih poruka)
  • Speed Dial (Program za brzo biranje brojeva)
  • Application Recovery (alat za povraćaj obrisanih aplikacija iz standarndog seta)
  • Memory Optimization (Program za zatvaranje neaktivnih zadataka ili automatsko restartovanje komunikatora ukoliko se dogodi da uređaj ostane bez memorije)

Telefon

Sa zadnje strane komunikatora je njegov „telefonski deo“ Jednostavan telefon sa minimalnim setom funkcija. Koristi se za pozivanje, slanje i primanje poruka. Takođe, dostupna je lista kontakata, dnevnik poziva i podešavanja vezana za pozive.

Zaključak

Prilikom testiranja nismo pronašli ništa zbog čega bismo mogli da se požalimo na kvalitet komunikacije, jačina zvuka je bila dovoljna, vibracija nije naročito jaka i ukoliko nosite uređaj u džepu može da se dogodi da ne osetite vibraciju. Takođe, jačina zvuka koju obezbeđuje slušalica je vrlo dobra.

Cena po kojoj se prodaje ovaj uređaj je prosečna kada su u pitanju komunikatori, što mu ne obezbeđuje prednost u odnosu na druge komunikatore. Acer DX 650 bi se ukratko mogao opisati kao aparat sa jednostavnom kamerom, zastarelim ekranom i kontroverznim dizajnom. Šta je to što ga čini zanimljivim? Pa pre svega upravo njegov dizajn. Sa jedne strane imate najjednostavniji mogući telefon a kada je potrebno imate mogućnost da iskoristite funkcije koje nudi Windows Mobile. Jedino je pitanje koliko su korisnici spremni i radi da koriste ovakav uređaj.

Opis:

  • Klasa: Windows Mobile komunikator
  • Forma: dvostrani
  • Rivali: nema direktnih
  • Korišćeni materijali: plastika, plastika meka na dodir
  • Operativni sistem: Windows Mobile 6.1 Professional
  • Procesor: Samsung S3C6410 533 MHz
  • Memorija: 128 MB
  • ROM: 256 MB
  • Interfejsi: microSD, Wi-Fi, Bluetooth 2.0 + EDR, miniUSB za punjenje / sinhronizaicju / slušalice
  • GSM: 900/1800/1900, EDGE / GPRS
  • GPS: SiRF Star III čip
  • Ekran: 2.8" 320x240 piksela (QVGA), prikazuje 65.536 boja, drugi ekran STN
  • Kamera: 2 MP
  • Bateirja: ukloniva Li-Ion, kapaciteta 1260 mAh
  • Karakteristike: FM-radio
  • Dimenzije: 109 x 62 x 15 mm
  • Težina: 133 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024