Bold 9700 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Blackberry Bold 9700
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Blackberry Bold 9700. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Blackberry Bold 9700 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-smart telefona Blackberry Bold 9700 (BOLD 2)

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Pol baterija kapaciteta 1550 mAh
  • Punjač
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične slušalice

Pozicioniranje

Naziv BOLD 2 za ovaj model odlično pristaje iako bi ovaj telefon zvanično trebalo da se zove jednostavno BOLD. Ipak, ne bi trebalo da zaboravimo ni njegovu oznaku – 9700. Logično, ova jedinica bi trebalo da se smatra zamenom za Bold 9000 jer ima sve preduslove za tako nešto, kvantitativno povećane karakteristike, dizajn sličan prethodnom modelu kao i isto dugoročno pozicioniranje. Međutim, to je sve diskutabilno budući da je RIM izveo velike izmene po pitanju veličine uređaja, koji je smanjen i, shodno tome kompaktniji. Ne radi se samo o kućištu već je smanjena i tastatura. Upoređivao samo Bold i Curve modele i zaključio da Curve nije toliko komforan za rad i podsetio me je na veliki broj QWERTY uređaja drugih proizvođa, na primer, Nokia E71 model. Naravno, upoređivanje nije vršeno vezano za funkcionalnost već samo za tastaturu. Kod modela Bold 9700 Curve je slične veličine ali ima vidljivih nedostataka uz čudnu kombinaciju dva modela, Bold i Curve. Za vlasnike modela Curve, zamena za Bold 9700 izgleda opravdano i interesantno.

Pozicioniranje telefona je jasno i ne donosi nikakvu dvosmislenost, ovo je poslovni telefon koji obezbeđuje maksimalnu integraciju sa vašom poštom. Tu je komforna tastatura koja zauzima veliki deo prednje strane. Možda bi se moglo reći da je svet tačno podeljen u segmentu QWERTY uređaja i to sigurno ne bi bilo preterivanje. Za one koji često pozivaju koristeći tastaturu, koji su konstantno u kontaktu sa nekim, izbor je ograničen na Blackberry ili senzorske modele ili telefon sa bočnim, kliznim mehanizmom sa velikom tastaturom (npr. Nokia E7, HTC Desire Z).

Na nekim tržištima jedinstveno pozicioniranje Blackberry modela, gde je sam vrh popularnosti među korisnicima koji ne traže neki poseban model prošao, sada pomaže kompanijama da ponude upravo ono što je korisnicima potrebno. Ovo je loše za korisnike jer ima i razočarenja a to nikako nije dobro ni za brend. Razlog leži u popularnosti Blackberry modela, cenama ovih modela koje su astronomske, činjenicom da su ovi uređaji konkurencija Apple iPhone a očigledno je da se većina korisnika ipak odlučuje za ovo drugo rešenje koje je jednostavnije i jasnije.

Dizajn, veličina, kontrole

Model Bold 9700 je tipični predstavnik Blackberry linije i veoma je lako pogoditi da je to RIM proizvod. Dimenzije telefona su 109 x 60 x 14 mm a težak je 122 grama. Telefon odlično pristaje u šaku a brojevi se mogu pozivati jednom rukom, bilo da birate kontakt iz izmenika ili liste ranije pozivanih brojeva dok je za ostali rad prikladna upotreba uređaja korišćenjem obe ruke.

Poklopac sa zadnje strane izrađen je od platike a zahvaljujući načinu izrade telefon se može postaviti na nagnutu površinu bez bojazni da će skliznuti. Sa bočne strane kao i sa gornje i zadnje strane, površinu odlikuju hromirane ivice, koje su takođe izrađene od plastike ali pružaju utisak metala kada se gleda u telefon. Sa zadnje strane vidljiva je oznaka i natpis Bold.

Na donjem kraju nalaze se dva tastera, taster za odabir profila i taster za zaključavanje a njihova lokacija je prikladna.

Sa leve strane nalazi se 3.5 mm utičnica, nema poklopac a tu je i microUSB priključak odmah ispod. Tu je takođe i određeni broj prilagodljivih tastera kojima se mogu dodeliti različite funkcije a tu je i taster kamere koji se nalazi sa desne strane. Sa desne strane nalazi se i taster za kontrolu jačine zvuka.

Na žalost, telefon za razliku od modela Bold 9000 ima samo jedan zvučnik. On se nalazi se zadnje strane telefona a jačina zvuka je niža nego kod prvog Bold modela. Da li je to nedostatak? Ne bih rekao, imajući u vidu da uređaj bukvalno vrišti pri maksimalnoj jačini zvuka. Druga stvar je to da je inferioran u poređenju sa prvim modelom. Međutim, to je samo zasluga prvih inženjera Bold-a.

Indikator osvetljenja je smešten na prednji panel iznad ekrana. Lokacija je zgodna, uvek vidite kada imate neki nepročitani ili neprimećeni sadržaj.

Nemam nikakvih žalbi po pitanju kvalitet aizrade uređaja koji je tradicionalno na najvišem nivou. Na telu uređaja se ne pojavljuju ogrebotine.

Ekran

Dijagonala ekrana je 2.44', rezolucija je 480 x 360, karakteriše ga TFT matrica (kod Bold 9000 modela 480 x 320, 2.6') i ima mogućnost prikazivanja do 65.536 boja. Blago povećana rezolucija ne donosi velika unapređenja, može se reći da je ekran isti iako ima nešto manju dijagonalu nego prvi Bold model. Kvalitet slike je odličan za ovaj tip ekrana ali je inferioran u odnosu na Super TFT, AMOLED, Super AMOLED ekrane. Ovo nije ekran poslednje generacije ali ga odlikuje visok kvalitet. Video sadržaji se mogu gledati preko njega ali njegova dijagonala nije dovoljno komforna za to. Za sve osnovne funkcije telefona, kao i za pretraživanje, ekran je drugačiji./p>

Ekran može prikazati do 10 tekstualnih linija (maksimalno 20 uz minimalnu veličinu slova u nekim aplikacijama), plus statusna linija (do 2 informativne linije). Veličinu slova bira korisnik preko menija po sopstvenom nahođenju kao i veličini. Ovo je najprilagodljiviji telefon na tržištu po pitanju ovih parametara. Veliki broj ljudi sa lošim vidom voli Blackberry modele jer nude mogućnost instaliranja većeg broja fontova pa mogu da ne koriste uvek naočare.

Ekran je vidljiv, ovde nema nikakvih problema obzirom da se on ponaša savršeno.

Tastatura

Kod kao modela Curve postoji optički džojstik koji je po podrazumevanom podešavanju konfigurisan tako da skrolovanje nije suviše brzo. Nepostojanje džojstika se smatra čudnom odlukom, a ja sam navikao da ga koristim na modelu Bold a trebalo mi je gotovo nedelju dana da se naviknem na korišćenje džojstika. U svakom slučaju odluka je neobična i sigurno je da se to neće dopasti velikom broju korisnika ali čovek se na sve navikne. Neko bi možda rekao da džojstik nije udoban za upotrebu ali samnom to nije slučaj. Za razliku od trackball-a, nakon samo mesec dana upotrebe džojstik je vidljivo pohaban.

Vratićemo se na QWERTY tastaturu. Da bi uporedili iskustva, uzeli smo Nokia E72 model i Bold 9000. Naravno, tastatura na prethodnom Bold modelu je elegantna i nema nikakve sumnje da se radi o jednoj od najboljih tastatura.

Kod modela 9700 stvari nisu tako ružičaste, moramo da se naviknemo na činjenicu da su tasteri manji ali osim toga nema drugih nedostataka. To i nije tako loše. Ukoliko vam se dopada gledanje u taster, oznake su veoma jasne, pozadinsko osvetljenje je veoma ujednačeno i može se videti u različitim uslovima.

Sve u svemu – ovo je jedna od najboljih tastatura na tržištu kada je u pitanju ova forma uređaja a Bold 9000 gubi usled manje širine aparata. Ukoliko niste imali Bold 9000 onda će vam se ovaj model sigurno dopasti. U suprotnom ćete morati na sve ponovo da se navikavate, što zna da bude prilično bolno. Možda ću kasnije promeniti mišljenje zbog toga što tastatura igra veoma važnu ulogu kod uređaja ovog tipa.

Baterija

Uređaj koristi litijum-jonsku bateriju kapaciteta 1550 mAh koja je slična onoj koja postoji kod modela 9000 Bold. Vreme rada u režimu mirovanja jeste 408 sati (?) dok je vreme razgovora svedeno na 6 sati. U toku mesec dana korišćenja ovog telefona koristio sam različite režime rada u različitim državama i na različitim mrežama. U proseku, uz aktivnu upotrebu telefona telefon je izdržao samo dva dana. Ukoliko odbacite sve funkcije, osim pošte, ovo vreme se povećava na čitavih nedelju dana.

Stiče se utisak da je vreme rada povećano u poređenju sa modelom Bold 9000. Mislim da je stvar u novoj verziji operativnog sistema i drugoj vrsti ekrana, uprkos povećanoj frekvenciji procesora. Uopšteno govoreći, mogu reći da među QWERTY modelima ovaj uređaj je daleko ispred svih Symbian i Android rešenja. Analogno vremenu rada pod istim opterećenjem, za sada nema konkurencije. Sve karakteristike idu u prednost ovog RIM aparata.

Memorijska kartica

Telefon poseduje 256MB sistemske memorije što je prilično dovoljno za većinu operacija. Niti maksimalna omogućena količina memorije na tržištu ali ni najniža. Neka vrsta zlatne sredine koja će zadovoljiti čak i zahtevnije korisnike.

Telefon poseduje 256MB memorije koja je na raspolaganju korisniku, dok microSD kartica nije ograničena po pitanju kapaciteta (isprobali smo bez problema kartice kapaciteta 32GB). Memorijska kartica je instalirana ispod poklopca zadnje strane uređaja i njena zamena bez isključenja telefona je podržana. Slot kartice je neobičan, i smešten je pod uglom tako da instaliranje kartice čini lakim. Ovakav dizajn nisam video ni na jednom drugom uređaju osim ovoga.

Povezivanje - USB, Bluetooth, WiFi

Uređaj radi u sledećim mrežama GSM (850 / 900 / 1800 / 1900) i 3G (HSDPA 850 / 1900 / 2100).

MicroUSB kabl se koristi za PC sinhronizaicju i transfer podataka. USB interfejs je 2.0 HS. Dostupna su dva operativna režima i to kao modem i Mass Storage režim. Bluetooth 2.1 podržava sledeće profile:

  • Advanced Audio Distribution Profil (A2DP) - prenos stereo zvuka preko Bluetootha
  • Audio / Video Remote Control Profil (AVRCP) - reprodukcija muzike preko bežičnih slušalica
  • Generic Audio / Video Distribution Profil (GAVDP)
  • Generic Access Profil (GAP)
  • Hands-Free Profil (HFP)
  • Headset Profil (HSP)
  • Enhanced Data Rate

Podržani su najpopularniji multimedijalni profili. Rad sa stereo slušalicama je dobar. Rezultujući zvuk je veoma dobar.

WiFi 802.11 b/g je dostupan i nema nikakvih problema.

Kamera

Uređaj poseduje konvencionalnu 3.2MP kameru sa autofokusom i LED blicem. Kvalitet slika je dobar ali ne maksimalni mogući. Nije niti najgora opcija ali najbolje je da sud donesete smai na osnovu primera fotografija:

Video. Ureađaj zapisuje video pri maksimalnoj rezoluciji od 480x360 piksela. Ova rezolucija je optimizovana za gledanje video sadržaja na ekranu telefona. Ništa specijalno, normalni video.

Primer video klipa (3gp, 0,8 mb)>>>

GPS

Telefon poseduje ugrađeni GPS koji radi prilično brzo. Na žalost, mape i navigacioni softver kompanije BlackBerry su prilično jednostavni i znatno inferiorniji u odnosu na OVI mape. Ukoliko je potrebno da povremeno pogledate nešto na mapi to i može da prođe ali za kontinualno praćenje mape ipak je ovaj uređaj nezgodan. Prema tome ukoliko vam je potrebno rešenje sa dobrim navigacionim opcijama savetujemo da obiđete ovaj BlackBerry telefon, kojem je navigacija slaba tačka.

Softver

Detaljna funkcionalnost uređaja je opisana u zasebnom članku tako da je ovde neću opisivati. Želeo bih da pomenem samo da je kvalitet muzičke reprodukcije uređaja dobar i da mi se dopada. Ugrađeni FM radio je takođe delo kompanije RIM. Nekonvertovani video se može reprodukovati u većini slučajevima, što je takođe veoma dobro. Ali mala veličina ekrana čini gledanje video sadržaja ne naročito zgodnim.

Detalje svih funkcija možete pronaći u zasebnom članku koji se odnosi na BlackBerry OS 5.x.

Utisci

Pri pozivima jedinica je gotovo idealna, jedan jedini zvučnik koji postoji je smešten sa zadnje strane uređaja i on se veoma dobro čuje bez obzira da li vam se telefon nalazi u džepu ili bilo gde drugde. Vibracija je takođe vrlo dobra i na nivou iznad proseka. Nismo imali nikakvih problema sa kvalitetom reprodukcije glasa, tako da se može reći da je uređaj tipičan za segment tržišta kojem pripada.

Za mene je ovaj uređaj postao osnova za rad sa elektronskom poštom, i nakon modela 9000 Bold je bio prvi ovog proizvođača koji sam koristio za tu namenu. Navikao sam se na uređaj i njegovu implementaciju vrlo brzo iako mu možda nedostaje malo šira tastatura. U poređenju sa funckionalnošću modela Nokia E71/E72 po ovom pitanju, Bold 9700 je prevagnuo. Nakon ovog uređaja teško ću se navići na druge sa QWERTY tastaturom. Ipak i on ima svojih slabih tačaka, ali ako ste navikli da koristite BlackBerry uređaje onda vam to neće smetati. Ukoliko ste navikli da koristite neke druge uređaje onda se nemojte ni navikavati na BlackBerry.

Trajanje baterije i brzina uređaja su unapređeni i to je veliki plus za ovaj uređaj. U poređenju sa modelom Bold 9000 ovaj model je interesantniji. Ipak, kada bih bio u prilici da biram između modela Bold 9000 i Bold 9700 onda nisam siguran da bih odabrao noviji model. Ali ukoliko ste zainteresovani da zamenite model Curve, onda je Bold 9700 odlično rešene.

Za one koji su odlučili da kupe svoj prvi BlackBerry uređaj ovaj model je idealan jer predstavlja tipičan uređaj kompanije koja je u njega ugradila ono najbolje što nudi. Pogodnost svakodnevne upotrebe i značajno dugačak rad jednim punjenjem baterije u poređenju sa današnjim smart telefonima, te fokusiranost na elektronsku poštu će se svideti novim korisnicima. Ali treba pomenuti i da su BlackBerry telefoni primarno savršeni za rad sa kontaktima, SMS-om i elektornskom poštom. Tek na drugo mesto dolaze ostale njegove funckije kao što je multimedija. Da se razumemo ovo nisu slaba mesta ovog telefona. Naročito se izdvaja muzička reprodukcija. Sa druge strane nešto slabija je video reprodukcija koja ponovo na sto stavlja pitanje malog ekrana. Ali u pitanju je poslovno rešenje koje je mahom bazirano na gorenavedenim funkcijama pa samim tim ne možemo ni očekivati da budemo savršeno zadovoljni svim karakteristikama. GPS je jedna od karakteristika kod ovog modela koja je dosta loša. GPS modul radi odlično ali su mape te koje kvare stvar. Ipak, nećete se izgubiti.

Sve u svemu u pitnaju je odličan alat za rad sa elektronskom poštom. Zgodan uređaj za pozivanje. Ali nije univerzalno rešenje, naročito kada su u pitnaju multimedijalne karakteristike. Na prvom mestu moramo odlučiti za šta nam je telefon potreban i šta očekujemo od njega. Cena po kojoj je ovaj model dostupan u startu ga čini interesantnim, mada opet ponavljam ključno je da znate šta očekujete i želite od telefona.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024