Liquid S100 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Acer Liquid S100
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Acer Liquid S100. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Acer Liquid S100 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Prvi pogled na of GSM / UMTS-komunikator Acer Liquid (A1)

Uređaji bazirani na Android operativnom sistemu se već izrađuju od strane kompanija HTC, Motorola i Samsung a među nedavno objavljenim modelima su uređaji koji stižu iz Samsung-a i kompanije LG. Samo pre godinu dana budućnosti ovog sistema bila je nejasna ali određeni oblici su već počeli da se izdvajaju na jedan ili drugi način te da izražavaju svoje prisustvo u Android segmentu pa tako ni Acer nije izuzetak.

Prvi uređaj koji predstavlja Acer nosi oznaku Liquid, i kao što je slučaj sa Samsung-om i Motorola-om, kompanija se nije odlučila za pažljiv pristup već je odmah predstavila uređaj u okviru kategorije uređaja nešto viših cena.

Dizajn, materijali

Prilikom testiranja korišćen je crveni aparat dok su tri opcije trenutno u planu i to crvena, bela i crna. Aparat karakteriše neobičan oblik, kao Acer neoTouch, gornji i donji deo je blago zakrivljen i nema oštrih ivica. Komunikator fino izgleda, ali ne može se reći da je nešto što do sada nije viđeno. Liquid ne izgleda suviše sjajno ali ne karakteriše ga ni jeftin izgled kao što je slučaj sa Acer neoTouch, što je veoma važno. U prvo vreme u prodaji će se naći samo bela varijanta uređaja, a nešto kasnije i crvena i crna.

Ekran poseduje zaštitu dok je čitava površina aparata izrađena od sjajne plastike sa srebrnim dodacima. Uprkos sjajnoj površini, tragovi i otisci prstiju su gotovo neprimetni (kada je u pitanju aparat crvene boje). Jedina mana jeste to što će telefon od korišćenja biti prekriven sitnim ogrebotinama što možda u početku ne predstavlja veliki problem ali će te ogrebotine za šest meseci ili godinu dana biti preko čitavog aparata i veoma vidljive što će negativno uticati na celokupni izgled telefona.

Sama površina telefona se veoma brzo prlja dok je veoma teško razlikovati otiske prstiju tako da Acer Liquid generalno možemo nazvati neobičnim uređajem.

Kvalitet izrade uređaja je vrlo dobar i nema nikakvih primedbi, svi delovi telefona su dobro prilagođeni jedan drugom, zazori među delovima su minimalni, baterija je dobro pričvršćena i nema nikakvog pomeranja između kućišta i poklopca.

Dimenzije

Po dimenzijama Acer Liquid podseća na komunikatore kao što su HTC Diamond 2, MAX 4G, Samsung GT-i8000. Uređaj nije mali, veći je od Android-uređaja kompanije HTC.

  • Acer Liquid (A1) - 115 x 62,5 x 12,5 mm, 135 g
  • HTC Hero - 112 x 56,2 x 14,3 mm, 135 g
  • HTC MAX 4 G - 113,5 x 61,3 x 13,9 mm, 151 g
  • Apple iPhone - 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 133 g

Za držanje u ruci Acer Liquid je veoma zgodan ali donekle klizav zbog njegovog sjajnog kućišta. Liquid može bez problema da stane u džep pantalona, torbu ili farmerke, dok je za nošenje u džepu košulje pomalo težak.

Poređenje sa modelom HTC HD2:

Poređenje sa modelom HTC MAX 4G:

Poređenje sa modelom HTC Tattoo:

Poređenje sa modelom HTC Hero:

Kontrole

Sa prednje strane aparata, u gornjem delu, nalazi se zvučnik koji je pokriven rešetkom i uvučen u kućište. Sa desne strane nalazi se senzor osvetljenja i senzor blizine. Svetlosni indikator se javlja u slučaju punjenja baterije ili povezivanja sa računarom, ukoliko ima nepročitan SMS ili e-mail ali i slučaju propuštenog poziva. Sve zajedno postoje tri načina obaveštavanja. Ova ideja je odlična tako da bez vađenja telefona iz džepa možete videti da li ima nepročitanih poruka ili propuštenih poziva.

Dostupan je i veliki broj drugih mogućnosti, na primer, indikacija reprodukcije muzike, zajedničke ikone za tekstualne poruke i e-mail, kao i ikona za prikaz statusa napunjenosti baterije. Možda će se kompanija u budućnosti odlučiti za dalji razvoj ove ideje.

Sa leve strane nalazi se taster za uključivanje i isključivanje ekrana. Sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka. Ovaj taster nije baš najjednostavniji za korišćenje tako da je pritiskanje bez gledanja veoma teško i potrebno je navići se na njega.

Sa gornje strane uređaja postoji 3.5mm priključak za slušalice. Sa donje strane nalazi se miniUSB konektor za punjač ili za kabl za povezivanje sa računarom. Ovaj konektor je skriven ispod plastičnog zatvarača.

Četiri tastera koji se nalaze ispod ekrana vraćaju na glavni meni (uz zadržavanje aplikacija menadžera poziva), vrše taster pretrage, jedan od njih je i taster „Back“ i četvrti je zadužen za pozivanje menija. Za otključavanje uređaja potrebno je pritisnuti taster menija.

Kao manu možemo navesti nedostatak odgovarajuće hardvera ili barem tastera za poruke kao i nekih kontrolnih tastera.

Kada je reč o tasteru za pozivanje i prekidanje poziva, možda je to u potpunosti nepotrebno. Da bi pozvali neki broj preko Liquid modela potrebno je kliknuti na aplikaciju „Phone“ ali ako pozovete pa zatim prekinete poziv, na ekranu nema povratne informacije.

Možda se može reči da je HTC inferioran na neki način, kada su u pitanju HTC HD, HTC MAX 4G. Međutim, kod komunikatora je donekle drugačija situacija kada su u pitanju tastature. Prema tome, kada napravite grešku tokom kucanja teksta, možete se kretati kroz tekst sve dok ne dođete do greške i ispravite je. Acer je slične karakteristike obezbedio u okviru WM jedinice neoTouch (F1), ali tamo je korišćen otporni tip ekrana a obezbeđena je i olovka, tako da uvek možete izvući olovku i igrati se sa njom na određenom delu ekrana. Kod modela Acer Liquid takva mogućnost ne postoji, on koristi drugačiji ekran a preciznost pritiskanja tastera je veoma niska (na primer, da bi došli između dva slova korišćenjem prsta trebaće vam mnogo vremena). Tastatura na ekranu je veoma prikladna a greške nisu toliko moguće tako da je uklanjanje reči i njihovo ponovno kucanje mnogo lakše.

Sada ponovo nekoliko reči o kućištu. Njegova gornja polovina – ukoliko želite da skinete poklopac baterije potrebno je da ga povučete pridržavajući ostale delove prstima.

Mesta za SIM i memorijsku karticu nalaze se ispod odeljka baterije dok zamena bez isključivanja nije podržana. Acer Liquid koristi microSD format kartice a dostupna je i podrška za microSDHC .

Ekran

Aparat karakteriše TFT-LCD ekran osetljiv na dodir koji odlikuje dužina dijagonale od 3.5’’. Fizičke dimenzije ekrana su 77x46mm a dostupna je rezolucija 480x800 piksela (WVGA). Osvetljenje ekrana i renderovanje su odlični, nešto su slabiji nego kod modela HTC Hero, osvetljenje je takođe nešto lošije nego kod HTC HD2 ali kao što znate, radi se o upoređivanju sa vrhunskim proizvodima koji imaju i najviši nivo kvaliteta.

Uopšteno govoreći, ekran modela Acer Liquid je veoma dobar, ima visoku definiciju slike a informacije su čitljive i u tamnim okruženjima. Nema vidljive rešetke kao što je slučaj kod modela HTC HD2.

Poređenje ekrana HTC HD2 (gore) i Acer Liquid (dole)

Poređenje ekrana HTC Hero (gore) and Acer Liquid (dole)

Uglovi gledanja su maksimalni, dok stanje ekrana pri direktnim sunčevim zracima nije poznato zbog toga što prilikom testiranja nije bilo nimalo sunca.

Reagovanje ekrana prilikom pritisaka različitim prstima je različito, nekada je potreban jači pritisak. Međutim, reklo bi se da je ovo problem uređaja koji je korišćen za testiranje te da će ovaj problem biti ispravljen kada se uređaj nađe u prodaji. Ekran ne reaguje na pritisak olovke ili nekog drugog predmeta. Preciznost je vezana za to da vaš prst postavite na elemente interfejsa.

Kamera

Komunikator je opremljen 5MP kamerom sa autofokusom. Sočivo kamere je smešteno sa zadnje strane uređaja u desnoj gornjoj zoni. Sočivo kamere je neznanto iznad kućišta .

Interfejs kamere je vrlo jednostavan: na viziru se prikazuje skala kao i traka sa ikonama na kojoj se nalaze ikone za podešavanje lokacije na koju se smeštaju fotografije, rezolucija, uravnoteženje belog kao i ISO vrednost (na ove ikone međutim nije moguće kliknuti). Da biste mogli da pristupite podešavanjima potrebno je da pritisnete „menu“ ispod ekrana. Panel sa podešavanjima se pojavljuje u dnu ekrana, dok se pojedinačni parametri biraju u pop-up prozoru.

Fotografije možete snimiti u sledećim rezolucijama:

  • 5 M - 2592x1944
  • 3M - 2048x1536
  • 2 M - 1600x1200
  • Full HD - 1920x1080
  • 1.2 M - 1280x960
  • WVGA - 800x480
  • VGA - 640x480

Kvalitet slika se može podesiti u procentima od 65 do 100 i uglavnom utiče na veličinu slike.

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Incandescent
  • Fluorescent
  • Daylight
  • Cloudy

Efekti:

  • Grayscale
  • Sepia
  • Negative
  • Solarization
  • Posterize
  • Water

Pored opisanih podešavanja takođe možete promeniti jačinu osvetljenja, kontrast i korekciju ekspozicije na skali od 10 podeoka te ISO osetljivost. Ne postoji opcija da se zvuk pri fotografisanju potpuno isključi jednim potezom, ali uvek vam je na raspolaganju opcija da ovaj zvuk smanjite na vrednost nula pri čemu on u potpunosti nestaje.

Kvalitet fotografija nije loš ali ništa više od toga. Da biste stekli pravi utisak o kvalitetu fotografija ovog modela postavio sam uporedne fotografije nastale modelom HTC Hero i Acer Liquid.

Fotografije nastale modelima Acer Liquid i HTC Hero

Acer Liquid HTC Hero
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2560x1712, JPEG

Primeri fotografija snimljenih na otvorenom

(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Snimanje teksta

(+) Uvećaj, 1944x2592, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Macro

(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG
(+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG (+) Uvećaj, 2592x1944, JPEG

Video

se snima u MP4 ili H.263 (kodek mp4v ili h.263) pri 22 frejma u sekundi i bitrateom od 2231kbps. Zvuk se snima sa sAMR kodekom, sa sample rate – 8000Hz, mono).

U video režimu možete promeniti podešavanje uravnoteženja belog kao i druga podešavanja. U svim rezolucijama je moguće primeniti zumiranje videa. Korišćenje zum funkcije tokom samog snimanja nije moguće, već morate prvo zaustaviti snimanje. Kvalitet videa je najbolje da procenite iz narednih primera.

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1350mAh. Prema tvrdnji proizvođača baterija ovog modela treba da obezbedi oko 400 sati rada u režimu mirovanja odnosno 5 sati razgovora u GSM mreži. Na žalost baterija modela Liquid koji sam testirao očigledno je imala neki problem tako da nisam uspeo da je testiram, već ću morati da sačekam prodajni model za ovaj parametar.

Perfrormanse

Uređaj je izrađen na novoj Qualcomm QSD8250 platfrmi koja je takođe poznata i kao Snapdragon. Prema tvrdnji proizvođača radni takt procesora modela Acer Liquid je 768MHz, što je više nego dovoljno da interfejs ali i sistem u celini rade vrlo glatko. I golim okom se vidi koliko Liquid radi brže nego HTC Hero. Dok modelu Hero je potrebno sekund ili dva da „promisli“ i izvrši neku operaciju Liquid to radi gotovo trenutno. Ovo je naročito primetno kada uređaj koristite kontinualno i aktivno barem nekoliko sati, koristeći servise kao što je slušanje muzike, čitanje foruma preko interneta uz paralelno chat-ovanje sa prijateljima preko ICQ ili Google Talk alata. Sve u svemu, razlika je primetna ali je to stvar na koju se naviknete.

Kada je u pitanju video reprodukcija moram reći da kada se video konvertuje u video format namenjen Android operativnom sistemu u rezoluciji 700x400, on se preko modela Liquid reprodukuje bez ikakvih problema. Uređaj poseduje 256MB interne radne memorije dok je za instaliranje softvera dostupno 512MB. Prema specifikacijama Android operativnog sistema personalni sadržaji korisnika (fotografije, zapisi sa kamere, muzika itd) se mogu skladištiti samo na kartici dok je interna memorija dostupna samo za instaliranje softvera.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Uključivanje i isključivanje bežičnog interfejsa je dostupno menijem opcija ili korišćenjem standardnih widget-a koji se nalaze na ekranu.

Za povezivanje kabla za sinhronizaciju i punjač uređaj koristi univerzalni miniUSB konektor. Telefon poseduje ugrađeni USB 2.0 port. Bluetooth 2.0 + EDR. Podržani su sledeći profili:

  • Audio Gateway (AG) - glavni profil za slušalice
  • Audio / Video Control Transport Protocol (AVCTP)
  • Audio / Video Remote Control Profile (AVRCP) - Upravljanje muzičkom reprodukcijom preko bežičnih slušalica.
  • Generic Audio / Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Audio / Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - Prenos zvuka preko Bluetooth-a
  • Hands-Free Profile 1.5

Uređaj poseduje neke osnovne multimedijalne profile ali ne postoji podrška za transfer objekata (kontakt kartica) preko Bluetooth-a, ili pristupa sistemu fajlova drugih uređaja. Rad sa modelom Liquid kada je u pitanju korišćenje stereo slušalica nije izazvao nikakve probleme, dok je kvalitet zvuka bio prihvatljiv, ali ništa više od toga.

Wi-Fi (802.11b / g). Rad sa Wi-Fi modulom nije izazvao nikakve probleme. Ureađj može da se podesi tako da WiFi modul koristi statičku IP adresu kada se poveže a tu su i opcije za dodavanje sigurnosnih sertifikata.

Navigacija

Kod modela Acer Liquid za svrhu navigacije korišćen je gpsOne čip. Obzirom da smo koristili inženjerski primerak ovog telefona za sada nije poznato koji će navigacioni softver biti instaliran na ovom telefonu. Moguće je da će to biti Navitel Navigator.

Zvuk

Kod modela Acer Liquid postoji 3.5mm priključak za slušalice pa nas to obavezuje da kažemo nešto o zvuku. Kod inženjerskog modela sa kojim sam se ja susreo zvuk je bio daleko od idealnog. Čak i ja sa svojim ne preterano izvežbanim uhom sam uspeo da zaključim da postoje određeni nedostaci kada je u pitanju reprodukcija. Promena slušalica nije donela ništa bolje rezultate. Moguće je da bi kod završne verzije ekvilajzerima bilo moguće podesiti uređaj tako da zvuk bude kvalitetniji ali ono što za sada možemo reći je da je kvalitet zvuka bio vrlo siromašan.

Softver

Komunikator radi na verziji 1.6 Android operativnog sistema (Donut) pri čemu njegov interfejs koristit standardno okruženje operativnog sistema sa nekim modifikacijama kao što je na primer unapređeni adresar kao i nekoliko novih widget-a. Bočni paneli su dostupni sa leve i desne strane. Sa leve strane su meniji vezani za albume, muziku i video. Moguće je odabrati albume gestom prsta nakon čega vam se prikazuju detalji.

Na desnom ekranu se nalazi bookmark bar sa različitim sajtovima i on se koristi isto kao i onaj sa leve strane.

Obzirom da je početak prodaje ovog modela planiran za početak 2010 godine postoji mogućnost da će kompanija Acer odlučiti da u završnu verziju modela Liquid instalira Android 2.0 verziju operativnog sistema.

Konkurencija

Ukoliko se ograničimo samo na uređaje koji su već dostupni na tržištu onda Acer Liquid ima dva konkurenta i to modele HTC Hero i Samsung i7500 (Galaxy).

HTC Hero.Glavna prednost modela Hero u odnosu na Liquid je njegov korisnički interfejs koji je kreirala sama kompanija HTC. Druga prednost je svetliji i ekran jačeg kontrasta ali ova razlika nije toliko očigledna, obzirom da ekran modela Liquid poseduje dužu dijagonalu i višu rezoluciju. Za neke je plus modela Hero njegov dizajn i mat plastika koja je korišćena, prisustvo kontrolnih tastera (trackball). Ipak, ukoliko govorimo o rivalitetu između ova dva modela moramo uzeti u obzir da se HTC Hero prodaje za 25% višu cenu.

Samsung i7500. Sa druge strane AMOLED ekran modela Samsung i7500 bi se mogao smatrati i plusom ali i minusom u odnosu na ekran modela Acer Liquid. Očigledno pozitivne strane za Samsung i7500 su posedovanje velikog petosmernog kontrolnog tastera koji je lak za korišćenje kao i 8GB memorije za skladištenje podataka. Kao nedostatak ovog modela isto kao i kod modela HTC Hero mora se uzeti u obzir cena.

Zaključak

Kod inženjerskog primerka modela Acer Liquid postojali su određeni problemi vezani za komunikaciju ali treba reći da je jačina zvuka koju slušalica obezbeđuje prilično visoka pa ćete moći da pričate i u bučnim okruženjima. Zvučnik koji emituje melodije zvona je takođe glasan, vibracija je prosečene snage, pa ukoliko nosite uređaj u džepu može da se dogodi i da propustite poziv.

U momentu kada Acer Liquid stigne na tržište, cena po kojoj pretpostavljamo da će se prodavati će biti u nivou cena modela HTC Hero i Samsung i7500 koje su u međuvremenu nešto opale obzirom da više nisu novi proizvodi. Ipak, uzimajući u obzir činjenicu da Acer u vreme pisanja ovog teksta još nije najavio cenu po kojoj će prodavati Liquid, moguće je da će njegova cena biti i nešto niža čime bi se on našao po ceni u grupi uređaja kao što su Samsung i5700 (Spica) i HTC Tatoo, u odnosu na koje Acer Liquid svakako poseduje znatno bolje performanse.

Kada sam prvi put video sliku modela Acer Liquid i njegove karakteristike na papiru zaista sam se oduševio. Nakon malo detaljnijeg proučavanja ovaj entzijazam je donekle opao, ali pravi utisak o uređaju nisam mogao da steknem sve dok ga nisam držao u rukama. Problem je bio taj što sam testirao inženjerski model koji je relativno daleko od prodajne verzije ovog uređaja. Model koji sam testirao je imao nekoliko ozbiljnijih nedostataka na koje ipak nisam obratio pažnju jer su sve to stvari koje proizvođač mora da otkloni pre nego što telefon plasira na tržište. Prema tome ono što će svakako biti najvažniji detalj koji će odrediti prodaju i uopšte pozicioniranje ovog komunikatora je njegova cena.

Opis:

  • Klasa: komunikator
  • Forma: monoblok
  • Rivali: HTC Hero, Samsung i7500 (Galaxy)
  • Korišćeni materijali: sjajna plastika
  • Operativni sistem: Android 1.6 (Donut) (kod inženjerskog primerka)
  • GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/1800/2100
  • Procesor: 768 MHz Platforma Qualcomm QSD8250 (Snapdragon)
  • RAM: 256 MB
  • Skladištena memorija: 512 MB + slot za microSD karticu (nije moguće menjati karticu bez isključenja)
  • Povezivanje: Wi-Fi, Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), univerzalni konektor miniUSB (USB 2.0) za unjenje/sinhronizaicju, 3.5 mm slušalice
  • Ekran: TFT 3,5" rezolucije 480x800 piksela (WVGA), automatska kontrola nivoa pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5 MP sa autofoksuom, video se snima u VGA-resolution (22 fps)
  • Navigacija: GPS čip gpsOne Platforma Qualcomm (podržava A-GPS)
  • Dodaci: akcelerometar, senzor svetlosti, senzor blizine
  • Baterija: ukloniva Li-Ion 1350 mAh
  • Dimenzije: 115 x 62,5 x 12,5 mm
  • Težina: 135 g.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024