Hazel J20i 2009
2009. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sony Ericsson Hazel J20i
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sony Ericsson Hazel J20i. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sony Ericsson Hazel J20i vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS telefona Sony Ericsson Hazel J20

Prodajno pakovanje:

  • Telefon;
  • BST-43, 1000 mAh Li-Pol baterija;
  • 4 GB microSD memorijska kartica (zavisi od tržišta i prodajnog pakovanja);
  • HPM-60 žične stereo slušalice;
  • USB kabl (zavisi od zemlje);
  • Punjač.

Pozicioniranje

Hazel je baziran na ranijim dizajnima A200 platforme telefona sa kliznim mehanizmom koji su generisali značajan udeo prodaje za kompaniju Sony Ericsson do 2010 godine. Najuspešniji model koji je koristio ovu formu je bio Sony Ericsson W910 koji je bio veoma popularan 2008 godine i nešto kasnije. Verovatno je i W980i koji je bio glavni model bio interesantan proizvod naročito kada je njegova cena snižena na veoma prihvatljiv nivo. Niko ne može da kaže da kompanija nije imala uspeha kada je pomenuta forma telefona u pitanju tokom poslednjih godina, ali je činjenica da prodaja SE slider rešenja više nije tako dobra. Opravdanje za ovu činjenicu je da je A200 platforma došla do stadijuma razvoja kada više nije mogla da ponudi ništa novo i da na nju nisu primenjena nikakva značajnija unapređenja od pomenute 2008 godine.

Sa modelom Hazel Sony Ericsson je iskoristio nešto jednostavniji pristup: uzeli su model Elm kao osnovu, instalirali veći ekran i to je to. Model je pre svega namenjen onima koji osećaju određenu vrstu nostalgije za ranijim Sony Ericsson sliderima i koji ih generlano vole. Drugog razloga za kupovinu ovog telefona u današnje vreme nema. Na žalost politika cena kompanije je takva da su ovi slideri skuplji od na primer modela Nokia 6700 Slide koji ima slične karakterisitke ali je u suštini smart telefon baziran na S60 operativnom sistemu. Ovo poređenje u suštini nije ispravno obzirom da Hazel lagano gubi od 6700 Slide. Na žalost klasični nedostaci A200 platforme su jasno izraženi i kod ovog uređaja pa su to Fast port interfejs i nepostojanje standardnog interfejsa (tj 3.5mm odnosno microUSB), kao i niska brzina rada. Drugim rečima ovaj model može da se prodaje samo onima kojiima se na prvu loptu svidi kao i fanovima Sony Ericssona. Prodaja ovog modela počela je u junu i veoma je ograničena što je potvrda gore napisanog.

Dizajn, dimenzije, elementi kontrole

Telefon je dostupan u dve boje i to roza varijanti za devjke i univerzalnoj crnoj boji.

Uređaj odlikuje zaobljena pozadina koju kompanija naziva Human Curvature. Ukusi se razlikuju ali meni lično niti se dopada niti se ne dopada. Nema nikakvog uticaja na komfor kada se telefon drži u ruci, niti ima bilo kakve razlike u odnosu na regularni uređaj. To je samo još jedan trik koji pomaže da se telefon izdvoji iz gomile. Površina je orebrena i daje prijatan osećaj.

Kućište telefona je izrađeno od reciklirane plastike ali nema opasnosti za kvalitet obzirom da je u pitanju plastika pristojnog kvaliteta.

Sa desne strane telefona nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka kao i taster kamere. Fast Port priključak (treba naglasiti da je ovo 2010 godina i da svi proizvođači prelaze na microUSB) nalazi se sa leve strane. Upotreba ove utičnice je još jedan od načina da se uštedi novac.

Kvalitet izrađe uređaja je zadovoljavajuć; telefon izgleda dobro urađen i generalno čvrst. Dimenzije uređaja su 102 x 49.5 x 16mm, nije tanji od prethodnog modela što je što je nešto što se meni ne dopada. Telefon je težak 120 grama.

Sa zadnje strane uređaja se nalazi kamera sa LED blicem koji se može koristiti kao baterijska lampa.

Ekran

Uređaj koristi TFT ekran rezolucije 240x320 piksela (2.6“ dijagonale - wide) koji može da prikaže 262.144 boje. Slika u zatvorenom izgleda dobro, dok je jačina osvetljenja bolja nego kod modela Elm kod kojeg je upravo slabije osvetljenje predstavljalo najveći problem. Ekran karakteriše zaštita u vidu mineralnog stakla.

Ekran može da prikaže 9 linija teksta kao i 4 servisne linije. U nekim režimima moguće je na ekran smestiti i veći broj linija. Informacije su čitljive na suncu iako slika bledi.

Uređaj poseduje ugrađeni senzor pokreta koji je integrisan u ekran tako da kada pregledate fotografije dovoljno je da okrenete ekran u landscape orjentaciju i slika se automatski rotira.

Tastatura

Alfanumerički tasteri su uređeni u blok redova; Tasteri su vrlo zgodni za korišćenje i imaju belo pozadinsko osvetljenje koje nije ednako. Gravirani simboli na tasterima se mogu lako očitati u bilo kom okruženju. Navigacioni taster je pristojan i neće biti problematičan za većinu korisnika.

Baterija

Uređaj koristi Li-Pol bateriju kapaciteta 1000mAh (BST-43). Prema tvrdnji proizvođača ova baterija može da obezbedi 430 časova rada telefona u režimu mirovanja odnosno 10 sati razgovora.

Prilikom testiranja uređaja baterija uređaja je prosečni trajala 1,5-2 dana prosečne upotrebe – što je obuhvatalo oko 1 čas poziva, 30 minuta igranja igara, 20 minuta surfovanja internetom i nekoliko časova slušanja muzike. Pri korišćenju telefona u okruženju koje je dobro pokrivenom mrežom mobilnih operatera, učinak baterije se poboljšava najmanje za 50%. Telefon takođe, jednim punjenjem baterije obezbeđuje 17.5 časova kontinualne reprodukcije muzike. Potrebno je oko 2 časa da se baterija telefona u potpunosti napuni (njenim punjenjem u trajanju od 1.5 časova dopunićete je do 80%).

U poređenju sa ranijim modelima, trajanje baterije je 35-40% kraće iako su zvanične brojke iste. Moj zaključak ovog fenomena je da sporiji interfejs crpi bateriju brže (pomislite o dodatnom vremenu koje je potrebno da ekran bude uključen).

Ugrađena memorija i memorijske kartice

Uređaj poseduje oko 270MB memorije koja je dostupna korisniku. Kartice možete menjati bez isključivanja telefona. Telefon podržava kartice kapaciteta do 32GB. Kartica je smeštena ispod poklopca baterije.

Kamera

Model karakteriše 5MP kamera sa autofokusom i LED blicem. Za proizvod ove klase kamera je odlična i nudi kvalitetne fotografije. Postoji makro i drugi dodatni režimi.

Primeri fotografija:

Video

Video se snima u MPEG 4 formatu u sledećim rezolucijama: 640x480 i 320x240. Dužina videa može da se ograniči na 10 sekundi ili da bude neograničena. Kvalitet videa je prosečan i teško može da impresionira (30fps).

Primer video klipa (mp4, 1,8 MB)

Transfer podataka

USB

Po USB povezivanju prisiljeni ste da izaberete tip konekcije – naročito da li želite da pristupite podacima uskladištenim na memorijskoj kartici ili želite da upravljate telefonom, ili pak aktivirate režim štampanja. Takođe ovde je prisutan Media Transfer (MFT režim a pristup, recimo Windows Media Player-u). Za prvi režim koji smo pomenuli ranije uređaj se isključuje i tada dobijate pristup sadržaju kako memorijske kartice tako i interne memorije telefona. Uprkos tvrdnji proizvođača da je u pitanju USB 2.0 konekcija, brzina prenosa podataka ne prelazi 2Mb/s. U drugom slučaju postoje različita USB podešavanja za mrežni pristup pri čemu telefon radi kao modem.

Bluetooth

Telefon poseduje EDR-omogućeni Bluetooth 2.0, a meni vam omogućava da uključite poboljšani režim za štednju energije.Takođe prisutna je i A2DP podrška, koja omogućava upotrebu bežičnih slušalica. Maksimalna brzina prenosa podataka je 100Kb/s. Podržani su sledeći profili:

  • A2DP
  • Basic Imaging Profil
  • Basic Printing Profil
  • Dial-Up Networking Profil
  • File Transfer Profil
  • Generic Access Profil
  • Generic Object Exchange Profil
  • Handsfree Profil
  • Headset Profil
  • HID
  • JSR-82 Java API
  • Object Push Profil
  • Personal Area Network Profil
  • Serial Port Profil
  • Service Discovery Application Profil
  • Synchronization Profil
  • SyncML OBEX povezivanje

WiFi. Dostupan je čarobnjak za mreže i odabrane mreže se mogu memorisati. Kada je uređaj povezan sa određenom mrežom sve aplikacije koriste WiFi. Podržani su protokoli 802.11 b/g.

Media Home. WiFi konekcija se može koristiti za preuzimanje muzike i fotografija sa PC-ja uz pomoć neophodnog softvera. Alternativno fajlovi se mogu slati sa telefona na PC preko DLNA. Sve radi dobro.

Prethodno instalirane aplikacije, igre i teme

Nećemo se fokusirati na standardne karakteristike koje poseduje model j10, koje uključuju sve standardne karakteristike A200 platforme. Ovde ćemo se pre fokusirati na jedinstvene karakteristike i mogućnosti telefona.

U režimu mirovanja možete koristiti widgete na ekranu kada su prikazane odabrane aplikacije (po jedna). To mogu biti kalendar sa listom zadataka, brojač koraka, Twitter ili Facebook. U poslednja dva slučaja telefon automatski ažurira RSS feed-ove. Aplikacija sa widgetima je vrlo zgodna, ali radi veoma sporo naročito kada pokušate da ga konfigurišete. Ova pojava jasno ukazuje da je aplikacija napisana nezavisno od osnovnog koda pa je zato tako spora. Vrlo je verovatno da widgeti usporavaju kompletan interfejs.

Jedina dostupna igra je jednostavni Tetris.

Sony Ericsson se pokazala kao prilično darežljiva po pitanju instaliranih aplikacija. Sada ćemo opisati glavne aplikacije ali bez pominjanja standarndih Facebook i YouTube klijenta.

AccuWeather - vremenska prognoza u određenim gradovima.

Calendar Wallpaper - u pitanju je flash pozadisnka slika sa časovnika, koji se menja u kalendar i fotografije nakon nekog vremena. On se ne može koristiti u režimu mirovanja jer je blokiran widgetima.

Checkbookpomaže da izvedete sve operacije vezane za račune, zaradu i troškove. Možete da analizirate sve stavke vašeg budžeta.

Eco Mate panda koja postavlja pitanja o ekologiji. Možda će se dopasti nekim korisnicima ali ne verujem da će vas privući da je duže koristite.

Ekološki kalkulator obezbeđuje informacije o emisijama koje generišete recimo dok vozite automobil. Ovo je još jedan pokušaj podizanja ekološke svesti.

Lista za kupovinu sadrži sve stavke vezane za kupovinu tako da možete da odaberete neophodne proizvode i navedete njihove cene. Ova lista može da se pošalje na drugi telefon.

NeoReader čita bar kodove. Nema mnogo koristi od ove aplikacije obzirom da ni polovinu testiranih bar kodova nije pročitala kako treba.

Standby World je pozadinska slika koja prikazuje različite vremenske zone. Ne možete je koristiti u pozadinskom režimu kao ranije.

Tracker se koristi za sesije vežbanja i prati rastojanja koja ste prešli peške ili biciklom. Može da broji krugove preko ugrađenog GPS-a. Drugim rečima jedna zgodna aplikacija.

WisePilot je navigacioni softver koji se može koristiti besplatno u toku prvog meseca, nakon čega je obavezno plaćanje ukoliko želite da ga koristite. Nije naročito pogodan za korišćenje tako da je Google Maps znatno bolje rešenje.

Muzičke karakteristike

Ovde imamo tipičan A200 telefon bez ičega specijalnog. U prodajnom pakovanju se nalaze veoma loše slušalice. Plejer ima izmenjive skinove. Svi skinovi su odlični i upotpunjeni sa pet ekvilajzera.

Želeo da pomenem da ovaj telefon pored muzičkog plejera poseduje i FM radio.

Utisci

Melodija zvona je glasna. Kvalitet komunikacije je pristojan i tipičan za sve moderne telefone. Kvalitet izrade je značajna pozitivna stavka za ovaj uređaj.

Kako je ovaj model kopija modela Elm, glavni zaključci ostaju isti.

Nekoliko tehnologija je korišćeno za povećanje kvaliteta prepoznavanja glasa tokom konverzacije. Podržano je i automatsko podešavanje jačine tona. Noise Shield je tu da zaštiti od ulične buke ali mora se priznati da nema nekih velikih razlika u odnosu na modele prethodnih generacija. Ukoliko ga uporedimo sa modelom Sony Ericsson C902 sigurno je da nećete primetiti ništa novo. Jedino logično objašnjenje je da se radi o još jednom načinu da se privuku korisnici u skladu sa sloganima koji su karakteristični za Green Heart seriju.

Nedostaci modela su unapred određeni njegovom istorijom razvoja. Ekran nije dovoljno svetao ali njegov problem je to što je spor. Ukolio pogledate video videćete koliko se telefon spor a ništa tu ne možete da učinite. Na žalost, widget-i ne mogu da koriste flash pozadinske slike a nekoliko njih koji su ponuđeni u okviru sekcije Aplikacije su bespotrebne. To je tipičan slučaj kada je u pitanju SE štedljivost, koja će doneti malu uštedu ali će uticati i na smanjenje korisnih karakteristika.

Cena ovog modela je suviše visoka a Sony Ericsson brend je zanimliv samo ljubiteljima njihovih proizvoda (to je prava A200 platforma). Na žalost, telefon ima više nedostataka da bi bio atraktivan po svojoj ceni. Može se reći da su multitasking i kamera odlične prodaje tačke ovog uređaja ali spor meni i funkcija petrage u imeniku poništavaju sve dobre karakteristike koje ima

One of the alternatives is Nokia 6700 Slide, which offers similar features, but costs less (ˆ165-170). Unfortunately, Hazel cannot compete with the model due to several parameters, including marketing and advertising. As a result the market shares of these handsets are 1 to 20. It says a lot, especially because Nokia 6700 Slide is not very popular itself and is just a niche model.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024