E5 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia E5
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia E5. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia E5 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM/UMTS smart telefona Nokia E5-00

Prodajno pakovanje:

  • Nokia E5;
  • BL-4D Li-Ion baterija;
  • WH-102 žične stereo slušalice;
  • CA-101D USB kabl;
  • AC-8 punjač;
  • microSD 2 GB memorijska kartica (Class 2);
  • Uputstvo za upotrebu.

Pozicioniranje

Nokia je odlučila da ovekoveči uspeh modela Nokia E71 kao i da se suprotstavi segmentu telefona sa senzorima gde njihova pozicija nije jaka predstavljajući QWERTY omogućeni monoblok. Ideja o predstavljanju odabira modela sa različitim cenama, bazirano na različitim platformama, bila je veoma uspešna naročito ako ne uzmemo u obzir postojanje kineskih QWERTY omogućenih uređaja i njihove cene. U Evropi, najpopularniji modeli su oni koje obezbeđuju Alcatel i najverovatnije Huawei pod različitim nazivima.

Na žalost, ideja o tome da to bude QWERTY tastatura načinila je model Nokia E71 uspešnim. Nokia je kreirala veoma uspešan telefon, Blackberry antitezu. U leto 2008 godine sva pažnja je bila usmerena na Blackberry uređaje, ali nakon predstavljanja Nokia E71 ovaj model je željno iščekivan u Evropi. Nokia je bila uspešna u nekoliko aspekata odjednom: oblik je bio novi za masovno tržište, kućište i opcije boja su bile veoma privlačne a takva rešenja su veoma moderna. Po prvi put E serija je postigla pravi pogodak; model je postao popularan pa je čak postao i statusni simbol u nekim krugovima. Ne samo da je govorio da njegov vlasnik ima ukusa već je govorio i da se njegov vlasnik bavi nekim ozbiljnim poslovnim aktivnostima. U isto vreme, ni poslovni korisnici nisu bili zapostavljeni; oni su dobili moderan uređaj koji izgleda mnogo bolje nego prethodni modeli u liniji.

Na samom početku uspeha koji je zabeležio model Nokia E71 bila su dostupna i druga rešenja; jeftinija verzija poznata kao Nokia E63 kao i Nokia E72. Oba modela su veoma brzo postala popularna iako nisu potukli rekord prethodnog modela (zavisi; ukoliko se oduzmu cena i vreme, E63 je postigao bolje rezultate ali Nokia E71 i dalje opstaje).

To je i razlog zašto je u toku 2010 godine kompanija dodala nekoliko QWERTY omogućenih telefona u svoj portfolio. Po sličnoj ceni dostupno je nekoliko modela koji su slični modelu Nokia E72 i koji nastavljaju tradiciju (prvi je Nokia E73 koja je rađena za tržište SAD). Kao alternativu Nokia nudi liniju bočnih telefona sa kliznim mehanizmom koji je sličan Nokia E75, npr. Nokia C6. Mehanizam za otvaranje ovde nije bitan a može biti identičan onome koji je korišćen kod modela Nokia N97.

U okviru telefona sa pristupačnijom cenom kompanija nudi i QWERTY omogućene monoblok uređaje. U ovom segmentu cena je od primarne važnosti ali je dosadašnja praksa pokazala da je nemoguće ispuniti neophodne zahteve po pitanju troškova kada su u pitanju telefoni sa kliznim mehanizmom. Kao što znamo, to je ta pozicija na kojoj se trenutno nalazi Nokia E63 i gde je Nokia E5 zamišljena kao zamena. Zvanični izveštaj kompanije odnosi se na predstavljanje Nokia E5, Nokia C3 i Nokia C6, a navodi se da Nokia E5 prati tradiciju modela Nokia E63 i Nokia E72. Ovo je samo još jedan od pokušaja da se privuče pažnja na novi proizvod. Kao što je bio slučaj sa modelom Nokia E63, ono što se dobija jeste tipično niskobudžetno rešenje koje ne bi trebalo nazivati zamenom za moderni Nokia E72.

Sa predstavljanjem modela Nokia E5 kompanija pokušava da privuče nove korisnike za svoja QWERTY rešenja. Oni su odlučili da cena bude pristupačna da bi se ostvarila što bolja prodaja. Na osnovu nekih ranijih opažanja može se reći da su uložili dosta napora ali isto tako se može reći i da nisu. Velika većina vlasnika modela Nokia E5 su ili Nokia korisnici koji imaju iskustva sa korišćenjem QWERTY modela ili vlasnici Nokia E63/E71/E72 koji su odlučili da zamene svoje stare telefone. Što se tiče ove poslednje opcije, govorimo o pragmatičnim kupcima koji obraćaju više pažnje na funkcionalnost telefona i njegove karakteristike a manje na to kako izgleda.

Ovaj model će se takođe prodavati u poslovnom segmentu, budući da se nalazi u drugačijem cenovnom opsegu nego kada je u pitanju model Nokia E72. Nokia E63 je loša u smislu dizajna i samim tim se mora odvojiti od Nokia E51/E52. Inače, ova činjenica obezbeđuje opravdanje za odlaganje novog monoblok uređaja u okviru E serije, koji sigurno ne bi zabeležio dobru prodaju. Ovaj model treba očekivati početkom naredne godine kada će i prodaja biti maksimalna za ovaj segment.

Sve u svemu, dobijamo dve velike grupe korisnika. Jedan grupa su poslovni korisnici. Druga su uglavnom mladi ljudi koji imaju ista iskustva za Nokia telefonima i traže QWERTY rešenje. Kao što ciljne grupe nagoveštavaju, model se neće prodavati u velikim količinama. Za sada će prodaja biti umerena a možda će dostići nivo koji je zabeležio model Nokia E63 nakon nekog vremena. Što se tiče njega, on je dostupan na tržištu kao jedna od jeftinijih opcija tako da možemo očekivati da model Nokia E5 bude pravi hit. Nokia C3, koja je prvobitno imala oznaku Q2, bila je odložena upravo zbog toga. Jeftini QWERTY telefon će privući svu pažnju i praktično ubiti i E63 i E5. Ovaj drugi je osuđen na propast i pre nego što se pojavi. Veliki broj korisnika jednostavno ne vodi računa da li je to u pitanju smart telefon; sve što im je potrebno jeste tastatura i Nokia logo. To je možda smešno ali je tako. To je i razlog zašto je Nokia C3 odložena i može se očekivati nakon pojave modela Nokia E5 u većini zemalja.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Oni su pokušali da načine da Nokia E5 izgleda dobro kao i Nokia E71/E72. Možete li da pogodite kako su to uradili? Odgovor je jednostavan: metalno kućište. Suviše je skupo da koriste puno metala u niskobudžetnom uređaju pa su pribegli određenim trikovima. Metal je korišćen za poklopac baterije i blok kontrolnih tastera (izgledaju kao da su od metala ali se ispostavlja da su izrađeni od plastike: navigacioni taster je definitivno izrađen od plastike).

Ostatak kućišta je takođe izrađen od plastike pristojnog kvaliteta. Plastika je matirana i na njoj se neće primećivati ogrebotine i prljavština. Obično imam zamerke na kvalitet izrade Nokia-inih novih modela ali u ovom slučaju su se zaista potrudili da naprave solidno čvrst uređaj. Imam utisak da su u tome uspeli na neki način. Očigledno je da svako ima svoje standarde po pitanju kvaliteta izrade i materijala koji su korišćeni ali ja lično nemam nikakvih zamerki. Postoje neke nalepnice na poklopcu baterije koje su zadužene da sve čvrsto stoji jedno uz drugo.

Proizvođači telefona imaju jednu tajnu koju ću vam otkriti. Što je proizvod jeftiniji, to ga ima u više boja. Veliki izbor boja odlikuje jefine modele. Na primer, nikada nećete videti veliki broj dostupnih modela kada je u pitanju nekih od vodećih modela; to je jednostavno način na koji se stvari odvijaju. Međutim, uvek ima i izuzetaka kada kompanija nije sigurna da li će proizvod biti popularan pa je samim tim izbor nekoliko boja dostupan od samog početka. Hajde da se vratimo na naš uređaj.

Nokia E5 je dostupna u pet boja i to bela, crna, braon, siva i plava. Poređenja radi, postoje samo tri boje za Nokia E63.

Dimenzije telefona su 115x58.9x12.8mm a težak je 126 grama (poređenja radi dimenzije modela E63 su 113x59x13 a težak je 126 grama). Nema nikakve razlike i gotovo da je isti sa modelom Nokia E63 što znači da nije toliko zgodan kao Nokia E71/E72 osim što se može primetiti ukoliko se uređaj upoređuje sa svrhom ili ako neko ima dosta iskustva sa ovim drugim modelom. U svakom slučaju, nije potrebno dosta vremena da se korisnik navikne na telefon, odlično staje u džep ali su mu dimenzije nešto veće.

Nokia E5-00 vs BlackBerry Bold 9700:

Imajući u vidu da je Nokia E5 rešenje za one korisnike koji vode računa o potrošnji, nema kamere za video pozive sa prednje strane. Takođe nema ni tastera kamere što ukazuje na značajan gubitak kada govorimo i ergonomiji. Inače, kamera sa zadnje strane nema autofokus. Prema informacijama na Nokia Web sajtu, to je „full focus“ kamera ali treba znati da je to običan marketinški trik budući da nema nikakvog fokusa te da je kvalitet fotografija loš. Jeftine kamere i osrednji kvalitet slike postali su standard za E seriju.

Sa desne strane nalazi se taster za jačinu zvuka što donekle predstavlja problem: morate zaista jako da se trudite da ga pritisnete. Prekidač je udubljen i gotovo da nema putanju. Sigurno je da će ovaj problem biti rešen u okviru sledeće revizije hardvera modela Nokia E5 a to će se videti tek kod uređaja koji se budu pojavili oko Nove godine. Možda će ovaj problem biti rešen i ranije budući da oko toga uvek ima veliki broj žalbi a da se do sada nije pojavila nijedna jedinica kod koje to ne predstavlja problem. Nekima to nije nikakav problem ali njima ili ne treba taster ili ga nikada nisu ni koristili.

Za razliku od prethodnog modela, zvučnik je pomeren sa gornje strane na zadnji poklopac verovatno zato što se radi o jeftinijoj verziji što se primećuje odmah čim aparat počne da zvoni. Pri maksimalnoj jačini kvalitet standardne melodije zvona vas sigurno neće zadovoljiti, kao ni sama jačina. Sigurno ćete čuti neko pucketanje iako će se na kraju ispostaviti da i nije bilo toliko loše. Stvar je u tome da zvučnik ne može da obradi sve odjednom što je, opet, posledica njegove cene i kvaliteta, tako da se na kraju sve svodi na njegovu nisku cenu.

Sa gornje strane se nalazi regularni 3.5mm audio priključak, 2mm port punjača kao i microUSB port prekriven plastičnim zatvaračem.

To bi bilo sve što se tiče kvaliteta izrade i korišćenih materijala. Kod prethodnih modela dešavalo se da se navigacioni taster ponekad oljušti. Nisam bio u prilici da proverim da li je takav slučaj i kod ovog telefona obzirom da bih morao mnogo vremena da posvetim samo ovom problemu a telefon sam testirao samo dve nedelje. Međutim, nakon malo istraživanja sam utvrdio da su neki korisnici koji su među prvima nabavili ovaj telefon prijavili isti problem.

Ekran

Uređaj je opremljen sa 2.36" QVGA ekranom (320x240 piksela, 48x36mm). Ovaj ekran podržava do 262.144 boje iako su svi prethodni modeli imali ekrane koji su prikazivali 16 miliona boja. U zatvorenom teško je primetiti ikakvu razliku po pitanju kvaliteta slike; ekran je svetao a fontovi su jasni. Situacija se potpuno menja na otvorenom odnosno prilikom izlaganja direktnim sunčevim zracima jer Nokia E5 nema reflektivni sloj: ekran ne bledi ali informacije na njemu su potpuno nečitljive. Ovo je najverovatnije glavni nedostatak pomenutog uređaja.

Ugrađeni senzor osvetljenja automatski podešava nivo osvetljenosti u različitim uslovima osvetljenja. Međutim, on u zatvorenom nije od naročite koristi i bolje ga je isključiti i manuelno podesiti nivo osvetljenja. Ekran omogućava da na njega smestite 8 tekstualnih i 3 pomoćne linije. U određenim režimima možete na ekranu postaviti i 14 linija. Font se može pročitati sasvim zadovoljavajuće.

Tastatura

Kod modela Nokia E71 tastatura ima 4 reda pri čemu u prva tri reda ima 10 tastera dok u četvrtom ima sedam tastera. Kod modela Nokia E63/E72, donji red sadrži dva dodatna tastera na uštrb spacebara što ima negativan uticaj na ergonomiju.

Nokia E5 koristi klasičan Nokia E71 izgled koji ne karakteriše postojanje dodatnih tastera i širokog space bara. Ovakav raspored je mnogo zgodniji jer možete uvek da koristite pop up menije da unesete specijalne karaktere.

I Nokia E5 i E63 nisu baš najpogodniji za unos teksta jednom rukom; ergonomija (debljina i težina uređaja) je takva da je lakše tekst unositi sa dve ruke. A to je veoma različita stvar: nakon što se naviknete na uređaj, bićete u mogućnsoti da unosite tekst veoma brzo. Na žalost putanja tastera nije tako dobra kao kod modela nokia E63, a razlika je samo u delovima milimetra ali je očigledna. Za neke korisnike možda će tastatura biti tvrđa ali to realno nije slučaj. U pitanju je tačno onaj deo nedostajuće putanje koji stvara pomenuti utisak.

Nokia E5-00 vs BlackBerry Bold 9700:

Nakon određenog vremena korišćenja mogu da kažem da je nedelju dana sasvim dovoljno da se naviknete na ovu tastaturu. On nije zgodna kao kod prethodnih modela ali jednostavno ćete naučiti da je koristite nakon kratkog perioda navikavanja.

Tastura ima belo jednako rapsoređeno pozadisnko osvetljenje.

Pored e-mail tastera Nokia E5 nema dodatne tastere koji su obično prisutni u okviru modela E serije. Ovo je jedan korak unazad u poređenju sa modelom Nokia E63.

Trajanje baterije

Telefon je opremljen Li-Ion baterijom kapaciteta 1200mAh (BL-4D). Poređenja radi Nokia E63 je imala Li-Pol jedinicu kapaciteta 1500mAh (BP-4L). Proizvođač tvrdi da ova baterija može da obezbedi 13 sati rada u GSM mreži ili do 26 dana u standby režimu. Muzička reprodukcija isprazni bateriju za 38 časova.

Manja baterija bi dovela do kraćeg rada uređaja u teoriji ali stvarne performanse zavise od profila korišćenja. Bateirja modela Nokia E63 je omogućila samo 18 sati rada kontinulane muzičke reprodukcije dok baterija modela E5 obezbeđuje čak 38 sati slušanja muzike bez prestanka (uređaj ne poseduje posvećeni audio čip). Sa druge strane Nokia E5 ima kraće trajanje baterije.

Prilikom testiranja baterija je u proseku trajala 2-2.5 dana a uređaj je prosečno korišćen dva sata vremena kada su pitanju razgovori, deset snimaka i oko sat ipo vremena slušanja muzike/radija. Potrebno je oko 1.5 čas da se baterija telefona u potpunosti napuni.

Ispod se nalazi prikaz vremena trajanja baterije u različitim primenama:

  • Video reprodukcija – 8 časova;
  • WEB-surfovanje (EDGE) – 4 časa
  • Muzika (preko slušalica) – 34 časova
  • GPS-navigacija – 7.5 časova

Ugrađena memorija

U okviru uređaja je dostupno 256MB sistemske memorije od čega je nakon prvog pokretanja korisniku na raspolaganju između 160-170MB, što je apsolutni rekord kada je u pitanju kompletna linija E serije. Na primer kod modela Nokia E72 dostupno je samo 45MB slobodnog RAM-a (128MB ukupno) nakon prvog pokretanja. Pored toga korisniku je na raspolaganju oko 250MB ugrađene memorije za skladištenje podataka (kod modela E72 je dostupno 110MB). Kako god posmatrali po pitanju memorije, ovaj model je dobar i na svaki način bolji od prethodnih ponuda. U praksi, dodatna memorija ne pomaže sa loše napisanim softverom a krahovi programa i curenje memorije se dešavaju često. Dok sam koristio standardne aplikacije trebalo mi je samo tri dana da otkrijem problem. Imao sam problem sa uređajem i dok sam pripremao video za ovaj test; možete videti i sami kako je to izgledalo. Čak iako pretpostavimo da je tačna tvrdnja da model ima 170 aplikacija sa kojima može da radi on nije u mogućnosti da upravlja njima. Testirao sam neke standardne karakteristike na standardnoj prodajnoj jedinici i mogu vam potvrditi izrečeno. Softverski programeri su slaba karika u Nokia-inom poslovnom procesu i nisu ništa unapredili još od kako je izdata Nokia E71. Zaista se nadam da mogu da naprave uređaj koji će stabilno da radi i da bi on mogao da se pojavi u bliskoj budućnosti. Kada su u pitanju specifični problemi, Vlingo program (prepoznavanje glasa i kontrole) nije hteo da se pokrene četvrtog dana. U pitanju je bila velika misterija za mene zašto kompanija isporučuje uređaj sa aplikacijama koje mogu imati samo negativan efekat na korisnike. Ali očigledno ovo pitanje je retoričko i neću dati odgovor na njega.

Memorija može da se proširi preko microSD kartrica; podržane su kartice kapaciteta do 32GB a u prodajnom pakovanju se nalazi kartica kapaciteta 2GB (klase 2 što znači da je vrlo spora i da je potrebno odmah je zameniti nekom bržom; definitivno ćete primetiti razliku). Na primer, neki problemi sa OVI mapama se mogu povezati sa brzinom memorijske kartice i rešiti instaliranjem kartice klase 6.

Na žalost, za razliku od prethodnih modela (ovo je postala nesrećna tradicija da se piše o promenama na gore), slotovi memorijske kartice su smešteni ispod baterije tako da nije moguće zameniti karticu bez isključenja telefona.

Performanse

Model je identičan Nokia E72 modelu što znači da ga karakteriše ARM11 procesor radnog takta 600MHz dok je Nokia E63 nešto slabija. Sve je u standardu sa modelom Nokia E72 uključujući brzu reakciju na pritiske, navigaciju u menijima i drugo. Ukoliko imate iskustva rada sa modelom Nokia E63 razlika će biti očigledna. Performanse su znatno bolje.

USB, Bluetooth

USB. Korišćenjem USB podešavanja možete odabrati jedan od sledeća četiri režima: :

  • Data Transfer (Mass Storage USB) memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image Transfer transfer fotografija.
  • Connect PC to Web karakterisitke modema;

Brzina prenosa podataka dostiže 5 Mb/s.

Bluetooth. Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0 zajedno sa sledećim profilima: :

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Wi-Fi. Telefon se isporučuje sa Wi-Fi (IEEE 802.11 g) podrškom. Svi sigurnosni standardi su podržani uključujući WEP, WPA i WPA2, dok su druga napredna podešavanja dostupna. Uređaj poseduje WiFi čarobnjak koji može vršiti pretraživanje dostupnih mreža u pozadinskom režimu. Kao bonus ovaj model poseduje BirdStep SmartConnect softver koji eliminiše probleme koje ima Symbian i odabira pristupne tačke za različite aplikacije i okolnosti. Ovaj softver se može pronaći u okviru menija Connectivity.

U istom meniju možete takođe pristupiti Home Media (uPnP) da biste slušali muziku sa PC-ja i slali je sa telefona.

Kamera

Ovde imamo obični 5MP modul kamere bez auto fokusa ali opremljen LED blicem. Nokia navodi da ova kamera ima potpuni fokus ali to nije slučaj. Korišćena je EdoF tehnologija. U pitanju je jeftina kamera bez fokusa kod koje je korišćen specijalni trik za poboljšanje kvaliteta slike. Trik ne funkcioniše uvek pa je kvalitet slika u pitanju kada uslovi nisu idelani (sunčani dan na otvorenom ili dobro osvetljena prostorija). Odsustvo posvećenog tastera kamere čini teškim brzo pokrenuti kameru i načiniti snimak. Očigledno je takođe da nepostojanje autofokusa onemogućava snimanje dokumenata.

Primeri fotografija:

Video snimanje. Postoji značajno manje podešavanja nego kada snimate obične fotografije. Ovde postoji softverski stabilizator slike. Možete podesiti uravnoteženje belog pri čemu imate mogućnsot odabira Automatic, Sun, Cloudy, Incandescent, Fluorescent opcija. Odabir efekata uključuje opcije Sepia, Black & White, Negative. Postoje samo dva dostupna režima snimanja – auto ili noćni režim. Maksimalna rezolucija video sadržaja je 640x480 piksela (MPEG-4). Takođe imate opciju da isključite zvuk, ali ne i da podesite brzinu FPS koji je zaključan na 15. Telefon omogućava snimanje video klipova dokle god imate slobodne memorije. Pri maksmimalnoj rezoluciji možete koristiti 4x zum dok u QCIF rezoluciji možete koristiti 8x zum (3GP format snimanja).

Primer video klipa (mp4, 3,54 MB) >>>

Softverske karakteristike i aplikacije

Iskreno govoreći nema nešto mnogo razlika u odnosu na model Nokia E72 obzirom da ova dva uređaja i liče jedan na drugi. Prethodno instalirane aplikacije su neznatno drugačije, ali to je sve. U režimu mirovanja postoji contact bar koji je tipičan za najnovije Nokia modele.

E serija ređaja je uvek bila drugačija od ostalih telefona baziranih na S60 platformi po pitanju softvera. Pojedine aplikacije i opcije koje su testirane na ovim telefonima po prvi put su sada postale standard za ostatak portfolia kompanije ali su neke i dalje ostale zaštitni znaci E serije. Ovaj model je po pitanju softvera gotovo poptuna kopija modela E72.

Pogledajmo sada značajne i manje značajne promene u karakteristikama da biste bolje razumeli uređaj. Uputiću vas na članke koji se odnose na platformu jer su standardne karakteristike iste za većinu modela i nema mnogo smisla ponavljati se.

<

Mail klijent

Ovaj uređaj koristi Nokia Mail klijent verziju 2.2.0 koji je identičan onome koji postoji kod modela Nokia E72. Glavna razlika koju naglašava Nokia je podrška za html u email-ovima. Ali, relano postoje i drugi detalji o kojima treba nešto reći.

Čarobnjak za poštu će vas provesti kroz sve neophodne korake za podešavanje novog naloga. U slučaju da koristite dobro poznate servise kao što su Gmail ili Yahoo potrebno je da unesete vašu mail adresu i lozinku, dok čarobnjak završava ostalo.

Kada se povezujete sa vašim mail box-om, videćete odgovarajući ekran kao i specijalnu ikonu ugornjem delu ekrana. Na žalost ne postoje drugi indikatori klijenta (kao što su broj pisama ili proces isporuke) kao ni da li on dozvoljava klijentu da upload-uje samo odabrane unose. Ali, uprkos tome što ovo sve izgleda prilično oskudno, mail kijent je i dalje superiorniji u odnosu na one koji postoje kod drugih Nokia brendiranih rešenja.

Podrazumevani paket karakteristika ne donosi ništa novo. Jedna od stvari koju treba pomenuti je da sada svi linkovi imaju Play ikonu do sebe omogućavajući korisniku da ih otvori koristeći novi prozor ili upotrebom intraneta.

Najinteresantnija stvar je način na koji klijent manipuliše html-om. Ova pisma se otvaraju u novom prozoru, koristeći engine pretraživača i to je tačka u kojoj počinju problemi sa enkodovanjem karaktera (svih drugih sem Unicode kodnog rasporeda). Na primer, početni ekran pokazuje poslednje pismo i prvu liniju u okviru njega. Pisma napisana koristeći drugi kodni raspored se prikazuju pravilno ali postoji šansa da situacija ne bude u redu u html pogledu i obrnuto. Na žalost, Nokia nije uradila domaći zadatak koji je ovoj kompaniji bio postavljen i nije rešila svoje stare probleme koje je imala sa lokalizacijom. Mnoge aplikacije i karakteristike imaju problema sa lošim prevodom i enkodovanjem karaktera. Na primer, ovaj mail klijent ne omogućava enkodiranje odabranih karaktera što je veliki nedostatak za mnoge regione koji koriste ne-Latinične alfabete.

Online mail servis radi na još čudniji način kod modela E5 – na primer ukoliko otvorite pismo u html preko Gmail-a nećete primetiti ništa neobično, isto važi i za preview korišćenjem mail klijenta. Ali ukoliko otvorite ovo isto pismo u pretraživaču kao html, enkodiranje karaktera će biti pogrešno.

QWERTY orjentacija mail klijenta se takođe manifestuje u formi prečica na tastaturi. Ali, iako je ovo veoma zgodno, drugim aplikacijama koje postoje na ovom telefonu nedostaje ova karakteristika, što je šteta. Na primer, korisnici bi mogli očekivati da ovakva karakteristika postoji u planeru ali to nije slučaj. Na žalost ona se koristi samo u mail klijentu.

Mail klijent podržava POP3/IMAP, daljinsku sinhronizaciju kao i druge zgodne karakteristike. Ali na žalost, gorepomenuti nedostaci će vas verovatno navesti da ga ne koristite kao glavni mail klijent naročito ukoliko ste sofisticirani korisnik. Da nije bilo tolike buke koju je kompanija Nokia podigla oko ovog mail klijenta razumeo bih njegove, nedostatke ali ovako se čini da je mogla da se potrudi da obezbedi bolje rešenje za poslovne korisnike.

Uređaj poseduje Push funkcionalnost u okviru koje servis proverava nove poruke i šalje ih na vaš telefon – i dok bi neki korisnici mogli da se žale na način na koji je ovaj servis implementiran, obični korisnici će biti više nego zadovoljni ovom karakteristikom.

Desktop. Desktop režim je prerađen – sada se u dnu nalaze tri ikone koje su namenjene propuštenim pozivima, porukama i glasovnoj pošti. Ukoliko nema nikakvih događaja odgovarajuća ikona će nestati. Klikom na svaki od thumbnail-ova pojaviće se prozor sa dodatnim informacijama na ekranu. Sve je veoma jednostavno i razumljivo. Ukoliko se ova funkcionalnost uporedi sa prikazom kod modela E71 može se ipak primetiti određena razlika, pa tako na primer ovaj model ne pokazuje nijednu drugu informaciju o SMS-u sem broja pošiljaoca.

Takođe dostupna je i opcija da prilagodite desktop sa 15 aplikacija što je vrlo zgodno - dodavanjem dva Mode ekrana i brojnih aplikacija olakšaće vam se rad u značajnoj meri.

Takođe je dostupan i režim Contact Bar.

Mode. U pitanju je mobilna implementacija virtuelnih desktopa. U suštini u okviru ove karakteristike napravite nekoliko ekrana na kojima se smeštaju različite teme, slike, aplikacije, plug-in-ovi i druge osnovne karakteristike. Korišćenjem Mode karakteristike možete menjati ove ekrane jednim klikom, tako da je uvek lako prebacivati se između vašeg podešavanja za rad sa recimo elektronskom poštom i notifikacijama na glavnom ekranu i osnovnog podešavanja sa drugačijom primenjenom temom i kontrolama plejera na ekranu umesto e-mail notifikacija. Teelfonu treba 6 do 7 sekundi da bi se prebacio između dva režima.

Kod mog primerka telefona ipak je mnogo duže trebalo da se izvrši ovo prebacivanje, nekad ačak i minut.

Uvećivač fonta. Aplikacija koja je delo Nokia Beta Labs i koja je postala deo standardnog paketa obzirom da se dopala mnogim korisnicima. Ona može da menja veličinu fonta u menijima, uvećava ga i smanjuje. Veoma dobra opcija koja je trenutno postala standard.

Office aplikacije. Poslovni korisnici će sigurno ceniti Intranet aplikaciju modela E72 koja sakuplja sva podešavanja VPN klijenta.

Microsoft Office dokumentima i dalje može da se manipuliše korišćenjem QuickOffice aplikacije (iako će mnogi biti zadovoljni onim što ova aplikacija nudi). Kompletna verzija ne samo da omogućava čitanje office dokumenata već i njihovo editovanje.

Takođe dostupni su i ZIP arhiver, rečnik te alat za čitanje PDF fajlova. Search 4.0 aplikacija može da se pozove direktno sa glavnog ekrana. Rečnik omogućava ne samo da vidite definicije određenih reči već i da čujete njihov izgovor.

Enkripcija podataka. Još jedna od promena je mogućnost da uređaj enkriptuje podatke (bilo one koji su na memorijskoj karticu ili u internoj memoriji telefona). Na ovaj način ćete se spasiti grdnih muka ukoliko vaš smart telefon završi u pogrešnim rukama. Sa druge strane ukoliko zaboravite lozinku nećete biti u mogućnosti da povratite svoje podatke, što je šteta ali svi sistemi ove vrste imaju ovaj problem.

Muzičke karakteristike. Kako ovaj model poseduje muzički čip to je kvalitet muzičke reprodukcije u skladu sa onim koji nude Nokia smart telefoni i bolji je nego kod prethodnih ponuda u okviru E serije. U pitanju je treći "korporativni" telefon nakon modela Nokia E72 i E52 po pomenutom obziru. 3.5mm priključak omogućava da povežete sopstvene slušalice. Ne mogu reći ništa posebno o FM radiju koji je sasvim običan. Postoji i zasebna Podcasting aplikacija.

Mape. Treća verzija OVI mapa je korišćena za besplatnu navigaciju.

Saveti. Pop up poruke koje nam govore kako da koristimo različite karakterisitke teefona. U pitanju je neka vrsta interaktivnog uputstva za upotrebu koje se može isključiti ukoliko vam nije potrebno.

Poređenje sa modelima Nokia E63, Nokia C3 i Nokia E72

Sada ćemo uporediti ova tri modela sa ciljem da razumemo razlike i šta nam nude ovoga puta.

  Nokia E5-00 Nokia E63 Nokia E72 Nokia C3-00
Dimenzije, mm (″) 115 x 58.9 x 12.8 113 x 59 x 13 114 x 58.3 x 10.1 115.5 x 58.1 x 13.8
Težina, g 126 126 128 114
Telo Plastika, metal na poklopcu Plastika Metal Plastika, metal na poklopcu
Ekran TFT, 262.144, 2.36" 240x320, bez sloja ogledala TFT, 16 miliona, 2.36", 240x320, sloj ogledala TFT, 16miliona, 2.36", 240x320, sloj ogledala TFT, 262K, 2.4″, 240x320, bez sloja ogledala
Baterija Li-Ion, 1200 mAh Li-Pol, 1500 mAh Li-Pol, 1500 mAh Li-Ion, 1320 mAh
OS S60, treće izdanje FP2 S60, treće izdanje FP1 S60, treće izdanje FP2 S40
Procesor ARM11, 600 MHz ARM11, 369 MHz ARM11, 600 MHz No data
RAM 256 MB, 170 MB nakon pokretanja 128 MB, 45 MB nakon pokretanja 128 MB, 55 MB nakon pokretanja 64 MB
Memorija 250 MB 110 MB 250 MB 55 MB
microSD memorijska kartica, maksimalna veličina/izmenjiva bez isključenja 32 GB/Ne 32 GB/Da 32 GB/Da 8 GB/Da
Bluetooth 2.0 2.0 2.0 2.1
WiFi b/g b/g b/g b/g
UMTS Da Da Da Ne
Kamera 5 MP, bez autofokusa 2 MP, bez autofokusa 5 MP, autofokus 2 MP, bez autofokusa
3.5 mm audio priključak Da Da Da Da
GPS Da Ne Da Ne

Poređenje jasno pokazuje da Nokia E5 gubi trku u odnosu na svog prethodnika Nokia-u E63 u mnogim segmentima ali ovaj kompromis je bio neophodan da bi se novi model načinio pristupačnijim. O tome ću reći u utiscima.

Utisci

Tradicionalno nemam nikakvih žalbi na kvalitet komunikacije. Ovaj model je tipični predstavnik trenutne generacije uređaja. Melodije zvona nude bolju jačinu zvuka, ali na maksimalnoj jačini nivoa zvučnika zvuk je blago iskrivljen. Vibracija je prosečne jačine ili bolje reći bliža slabijoj vrednosti.

Nokia je jedina kompanija koja nudi QWERTY smart telefone bazirane na S60 platformi tako da je konkurencija u okviru samog opsega proizvoda ove kompanije. Samo je model E63 jeftiniji. On je sporiji, ima inferiornije muzičke mogćnosti i karakteriše ga telo koje je izrađeno samo od plastike. Njegova kamera obezbeđuje slabiju rezoluciju. U isto vreme kod ovog modela memorijska kartica se može izmeniti bez isključenja uređaja dok je ekran bolji na suncu a cena je dosta niža u odnosu na E5.

Među nedostacima modela Nokia E5 moramo da pomenemo njegov ekran koji postaje nemoguće pročitati prilikom izlaganja sunčevim zracima. Prve primerke ovog modela karakteriše i defektan bočni taster za kontrolu jačine zvuka ali će ovaj problem biti eliminisan do januara 2011 i ovaj taster će biti moguće pritisnuti. Uvećana količina RAM-a i brži procesor su jasne prednosti ovoh modela ali njegov nedorađeni softver sve ove činjenice poništava. Telefonu može biti potrebno dosta vremene pre nego što izvrši zadatu operaciju ili se čak može desiti da ćete morati da ga isključite i ponovo uključite (pogledajte video, nije to ništa specjalno, ali jednostavno telefon ne funkcioniše pravilno). Nekoliko aplikacija nisam mogao da pokrenme iako su u pitanju bile one koje su prethodno instalirane od strane proizvođača (imao sam problem sa Vlingo-m, a neki korisnici nisu mogli ni da koriste Active Notes). Takođe treba obratiti pažnju i na jeftinu dodatnu opremu. Nešto od opreme je zaista loše. Na primer, memorijska kartica može da dovede do problema sa OVI mapama.

Od pozitivnih stvari treba pomenuti visok kvalitet izrade tela kao i pristupačnu cenu što je takođe prednost. Navigacione karakteristike su svakako dobrodošle ali sve je pokvareno ekranom. Teško je koristiti uređaj i kada ste u automobilu jer pri malo jačem suncu ekran je nečitljiv. Dobro je što je telefon dovoljno glasan.

Kada je u pitanju ovaj model moja osećanja su potpuno pomešana. Sa jedne strane kompanija se trudi da ponudi jeftini QWERTY smart telefon baziran na S60 platformi ali sa druge strane već ima u ponudi E63 pa su svi pokušaji propali. Sa druge snage ovaj model ima svoje pozitivne strane (dizajn, telo i brzinu) koji će se nekim korisnicima dopasti. U ovom segmentu cena izbor je ograničen, dok druge kompanije nisu predstavljene uopšte. Mali su izgledi da će ovaj model biti konkurentan modelu Nokia C3-00 zbog različite cene. Nokia E5 je bolji izbor ali ukoliko je cena najvažniji faktor za vas prilikom izbora telefona onda će bolje biti da se odlučite za stariji E63. Ukoliko uzmete u obzir sve nedostake ovog modela koje sam pomenuo i razumete njihovu važnost E5 će i dalje biti dobar izbor. U tom slučaju biste trebali da budete u mogućnosti da prilagodite karakteristike telefona da biste iz njega izvukli maksimum. U pitanju je takođe dobro rešenje za one koji ne zahtevaju mnogo dodatnih opcija i potrebni su im samo mail, SMS, pozivanje i povremeno navigacija. Korisnici naviknuti na smart telefonne koji rade dobro bez ikakovg instaliranja i podešavanja mogu biti iziritirani ponašanjem ovog modela i njegovih nekoliko nefunkcionalnih aplikacija. U pitanju je kontroverzan model zbog njegovih softverskih bug-ova i Nokia-inog odbijanja da koristi pristojan ekran i kameru.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024