Stream 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Acer Stream
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Acer Stream. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Acer Stream vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Preliminarni pregled smart telefona Acer Stream GSM/UMTS

Ovo je preliminarni test budući da je Acer Stream koji smo mi dobili za testiranje rani inženjerski prototip kod kojeg neke stvari rade sporije dok druge rade ili odlično ili potpuno pogrešno. Međutim, ova verzija već ostavlja određeni holistički utisak o uređaju. Prema tome, potrudiću se da u ovom testu prikažem sve karakteristike ovog modela i da kažem nešto o njihovim izgledima na tržištu.

Pozicioniranje

Počećemo od toga kako se desilo da je Acer postao zainteresovan za Android platformu i zašto je predstavljanje Stream modela bilo odloženo dok su konkurentski modeli (HTC Desire i Google Nexus One) već bili komercijalno dostupni. Ranije (pre neke četiri godine), Acer se bavio proizvodnjom Windows Mobile baziranih PDA uređaja; međutim, ova kompanija je ušla na tržište kada je sama ideja o PDA uređajima već počela lagano da odlazi u zaborav a na njihovo mesto lagano su počeli da dolaze Windows Mobile bazirani komunikatori i smart telefoni. Nakon objavljivanja nekoliko modela, kompanija je odbila da dodatno razvija svoj PDA proizvodni opseg. Acer se tada odlučio za pauzu; nakon nekog vremena postali su zainteresovani za E-Ten iz Tajvana (na nekim tržištima je poznat po svojim komunikatorima relativno pristupačne cene i odlične funkcionalnosti).

Jedan od prvih VGA komunikatora

Stvari su se veoma brzo menjale: još tokom 2008 godine, Acer je kupio E-Ten. Nakon toga, pokušali su da pronađu svoje mesto na evropskom WM tržištu; posebno su postojali planovi za povećanje prodaje modela za operatere (tada je E-Ten zapao u određene probleme što je kompaniju sprečilo da zauzme manje-više značajan segment evropskog WM tržišta). U toku 2009 godine, na godišnjem Mobile World Congress, kompanija Acer je predstavila devet novih komunikatora baziranih na Windows Mobile platformi. Očekivalo se da ovakav potez donese uspeh Acer-u, međutim, to je bio veliki neuspeh budući da više od polovine ovih modela nije uspelo da pronađe svoje mesto na tržištu.

Reći da Acer DX650 izgleda jednostavno bi bila veoma blaga izjava.

Tada je stigao Android. Acer je, među drugim većim proizvođačima telefona, najavio njihov Android smart telefon, Acer Liquid. Smart telefon je zanimljiv zbog toga što je to prvi Android telefon na novoj Snapdragon platformi (sa nižom CPU frekvencijom) kao i sa klasičnim dizajnom.

Kompanija je zabeležila veliku korist od izmene platforme i to na veliki broj načina (naročito gledajući sa tačke gledišta brenda). Stvar je u tome da Acer nije bio neki veliki igrač na WM tržištu; kada se Acer pojavio na tržištu su dominirali HTC i Samsung (E-Ten je tada bio jak samo na nekim tržištima, međutim, i u tom slučaju su imali jaku konkurenciju u vidu RoverPC). Izmenom platforme Acer se pripremio za trku sa ostalim kompanijama. HTC i Samsung su takođe načinili prve korake u svojim eksperimentima sa Android-om; što se tiče korisnika, bilo koji Android smart telefon je bio nepoznata teritorija, bez obzira na brend. Za Acer je ulazak na Android tržište bio najbolji način za pobedu u poređenju sa WM segmentom.

Kada je objavljen Acer Liquid, kompanija je prikazala nekoliko niskobudžetnih Android telefona u toku održavanja Mobile World Congress-a 2010, kada je prikazan i naslednik modela Liquid, E model sa većom količinom memorije i Android 2.1 operativnim sistemom. U toku juna meseca u toku održavanja Computex događaja na Taipei-ju, predstavili su model na koji se odnosi ovaj test: novi vodeći smart telefon koji nosi naziv Acer Stream.

Za Acer, ovo je bio važan korak budući da je kompanija napravila svoj prvi pokušaj da predstavi Android uređaj sa sopstvenim interfejsom: dok su Liquid i Liquid E imali minimum dodatnih softverskih karakteristika, Stream je posedovao potpuno novi Acer interfejs koji nije bio sličan nijednom ranijem (Sense, TouchWiz). Sa hardverske tačke gledišta, to je bio Snapdragon smart telefon sa tipičnim karakteristikama vodećeg modela (zvuči kao oksimoron, zar ne?). Hajde da se malo bliže upoznamo sa tim.

Dizajn

Kao što se često dešava sa svim vrstama telefona i smart telefona, Stream dizajn je diskutabilan. Štaviše, ovaj uređaj će biti više kontroverzan nego prethodni Acer smart telefoni kada govorimo o dizajnu. Pre pisanja ovog testa pregledao sam neke forume i blogove (kao što obično radim) i zapazio sam tipičan trend (opet, kao i obično): približno 50% komentara za Stream dizajn odnosilo se na to da ovako ružan model uvek ostaje ružan dok je drugih 50% bilo pozitivno.

Sa moje tačke gledišta postoji nešto kod modela Acer Stream što podseća na neku ludoriju (ne znam kako bih drugačije rekao). Postoji nešto kod ovog telefona što me stalno vraća na to da je ovaj telefon užasno ružan. Ipak, postoji neki magnetizam ali treba znati da dizajn nije najvažnija stvar svim korisnicima te da je sam dizajn telefona diskutabilan. Jedino poređenje koje mi pada na pamet je HTC HD2 i Acer Stream. Oba se lako mogu kvalifikovati kao veoma ružni zbog svoje veličine, međutim, HD2 ipak ima neki oblik, stil (ne smemo zaboraviti metalni poklopac koji mu daje određeni šarm i status). Acer Stream nema ništa od toga, ali ima nešto drugo ali ne mogu da kažem tačno šta je to.

Oblik tela uređaja je konzervativan; periferije uređaja su okružene tankom trakom sjajne plastike čija jedina funkcija je da obogati izlged uređaja.

Ekran je neznanto izdignut iznad glavnog tela, dok je blok senzorskih tastera (sa jednim hardverskim tasterom) takođe izdignut. Na slikama ispod možete videti kako sve ovo izgleda.

Materijali kućišta

Panel sa prednje strane uređaja je izrađen od sive plastike. On po svom izgledu se snažno ukplapa u dizajn koji kompanja Acer forsira kod svojih laptopova u poslednjih dve ili tri godine. Zadnja strana uređaja (i delimično ivice i bočne strane) su načinjene od matirane i na dodir mekane plastike.

Sa druge strane, neko bi mogao i da kaže da korišćeni materijali nisu dovoljno dobri za vodeći smart telefon; dok sa druge strane, jedini nedostatak korišćenja plastike jeste to da neće nikoga dovesti do oduševljenja. U svakom slučaju, ne postoje neki određeni problemi. Matirana crna plastika poklopca baterije se ne prlja tako brzo a mrlje i otisci prstiju nisu jednako vidljivi, dok plastika koja je obojena u boju srebra zauzima jako malo prostora pa nema potrebe brinuti sa habanje. Pored toga, dizajn smart telefona je daleko od onog koji bi se nazvao prelepim, prema tome, čak i plastika izgleda pohabano nakon 6 ili 12 meseci upotrebe ali to ne znači da će izgledati odvratno.

Jedini deo telefona koji se lako prlja je površina ekrana. Na njoj se zadržavaju mrlje kao i otisci prstiju svo vreme; jedini način da reši ovaj problem je da nosite krpu sa sobom ili da ih jednostavno ignorišete.

Kvalitet izrade je OK, poklopac baterije lepo stoji na svom mestu, microUSB i HDMI poklopci su čvrsti dok su hardverski tasteri vrlo dobro izrađeni.

Dimenzije

Po pitanju dimenzija, Acer Stream je sličan modelu HTC HD2 i smart telefonima slične veličine. Drugim rečima, telefon je nezgrapan, u pitanju je smart telfon dimenzija PDA uređaja. Pojedini potencijalni kupci neće biti zadovoljni ovom činjenicom iako je ovaj uređaj po dimenzijama jednak modelima HTC HD 2 ili Sony Ericsson X10. Ipak, Acer Smart ima manji ekran, iako je prednji panel dovoljno velik da se na njega smesti najmanje ekran dijagonale 4“. Na žalost kod ovog modela proizvođač je odlučio da ugradi ekran dimenzija 3.7“ koji je isti kao kod modela HTC Desire i Google Nexus One.

  • HTC HD2 120,5 x 67 x 11 mm, 157
  • Acer Stream 119,5 x 63 x 11,2 mm, 140
  • Sony Ericsson X10 119 x 63 x 13 mm, 135
  • HTC Desire 119 x 60 x 12 mm, 135 g
  • Apple iPhone 3GS 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 135

Smart telefon je relativno komforan za nošenje u džepu pantalona ili košulje kada se naviknete na to (ista je situacija i sa modelima HTC HD2 ili SE X10); međutim, najrazumnije bi bilo staviti Stream model u torbu ili ranac. Sve je relativno; međutim, nošenje telefona u džepu pantalona ili košulje nema nikakvog smisla.

Acer Stream u odnosu na HTC HD2:

Acer Stream u odnosu na Google Nexus One:

Acer Stream u odnosu na HTC Desire:

Acer Stream u odnosu na HTC Touch Diamond:

Acer Stream u odnosu na HTC MAX 4G:

Držanje telefona je dobro zahvaljujući zaokruženim ivicama sa zadnje strane kao i mat plastici poklopca baterije.

Kontrole

Situacija sa kontrolama modela Acer Streams nije nimalo jednostavna (kao kod drugih smart telefona). Samsung karakterišu senzori, HTC promoviše optički trackball i senzorski kontrolni panel a istovremeno svi proizvođači su se urotili protiv hardverskih tastera za odgovaranje na telefonski poziv i prekid poziva. Kakva je situacija sa Acer Stream modelom?

Odmah ispod ekrana nalazi se se blok senzorskih tastera; međutim, prvi taster je hardverski. Jedini razlog zašto su ga načinili takvim jeste zbog toga što Home taster ima dve funkcije: pritiskom na taster vraćate se u glavni meni a ukoliko ga zadržite otvara se widget meni. Zadržavanje tastera je, u svakom slučaju, lakše kada je on opipljiv (to jest, hardverski taster). Ovaj taster prati blok senzorskih tastera: Search, Back i Menu (poziva kontekstualni meni). Pritiskom bilo kojeg od njih uređaj blago vibrira. Blok senzorskih tastera je dovoljno veliki a tasteri su laki za upotrebu uprkos tome što su senzori. Pored toga, tasteri poseduju jasno, belo pozadinskog osvetljenje (jedini problem sa pozadinskim osvetljenjem je to što se brzo isključuje).

Inače, pristiskom na Home taster telefon se aktivira (kada je ekran isključen). To nikako nije dobro zbog toga što je Home taster jednostavniji za pritiskanje nego ekran/On taster smart telefona sa leve strane kao i zbog toga što je ovaj drugi mnogo tanji, manji i nezgodniji za upotrebu.

Ispod ovog bloka tastera postoje tri hardverska tastera za kontrolu multimedija. Tasteri su odlično raspoređeni jedan od drugog tako da nema problema sa njihovim pritiskanjem. Korišćenjem ovih tastera možete kontrolisati reprodukciju muzičkih sadržaja ili skrolovati video klipove. Ipak, tasterima je potrebno dodatno unapređivanje, na primer, zadržavanje FF ili REW tastera tokom video i audio reprodukcije omogućava samo prelazak na sledeću ili prethodnu video ili audio numeru a navigacija unutar njih nije moguća. Ovi tasteri rade u okviru standardnog Android plejera ali i u okviru aplikacija drugih proizvođača (barem su radili ispravno u okviru MortPlayer-a instaliranog na ovom smart telefonu).

Hajde sada da govorimo o dodatnim tasterima Acer Stream-a. Sa leve strane nalaze se tasteri za isključivanje ekrana i kontrolu jačine zvuka. Sa desne strane nalazi se taster kamere. Nažalost, svi ovi tasteri su veoma neprikladni za upotrebu. Tasteri su uski i tanki, imaju veoma kratku putanju i potrebno je pritisnuti ih veoma jako. Pored tastera kamere, u gornjem desnom uglu nalaze se dva konektora (microUSB i HDMI) pokriveni zatvaračima.

Sa donje strane uređaja nema elemenata izuzev rupice mikrofona. sa gornje strane se nalazi 3.5mm priključak za slušalice.

Ovde ćemo se zaustaviti i govoriti o logici. Ono što imamo je smart telefon sa multimedia tasterima za kontrolu reprodukcije muzičkih i video sadržaja, tu je takođe i 3.5mm priključak. Čini se da će sve ovo korisnike obradovati ali sreća će biti ugrožena činjenicom da su multimedijalni tasteri locirani blizu donjeg dela, dok se 3.5mm priključak nalazi sa gornje strane smart telefona. Hajde da zamislimo uobičajenu situaciju kada koristimo smart telefon kao muzički plejer i kada ga držimo u džepu. Očigledno je da će uređaj biti smešten u džep tako da 3.5mm priključak bude gore (tako je prikladnije) a kabl slušalica se neće savijati niti uvrtati u džepu suviše. Drugim rečima, to je najlogičnija pozicija smart telefona.

Hajde sada da zamislimo šta bi se desilo ukoliko pokušamo da brzo kontrolišemo reprodukciju muzike (bez izvlačenja uređaja van džepa) dok je Acer Stream u takvoj poziciji. To je ono za šta su multimedijalni tasteri i napravljeni: pojednostavljuju upotrebu osnovnih funkcija plejera kao što su premotavanje numere i pauziranje reprodukcije. Shodno tome, ukoliko je Stream model u džepu sa priključenim slušalicama, multimedijalni tasteri nalaze se na dnu što nije niti zgodno niti logično.

Sa zadnje strane smart telefona u donjoj zoni se nalazi rupica zvučnika. Slotovi SIM i memorijske kartice su smešteni iznad baterije. Da biste dospeli do jednog ili drugog morate prvo ukloniti bateriju.

Sa prednje strane u gornjem delu se nalazi zvučnik koji je prekriven metalnom rešetkom. Senzor osvetljenja kao i senzor blizine su smešteni odmah do zvučnika.

Ekran

Smart telefon koristi AMOLED ekran koji je gotovo identičan onome koji postoji kod modela HTC Desire i Google Nexus One. Dijagonala ekrana je 3.7“ dok je njegova rezolucija 800x480 piksela (WVGA), pri čemu su fizičke dimenzije ekrana 80.5 x 48.5mm. Ekran može da prikaže 16 miliona boja, osvetljenost i kontrast su veoma dobri a boje zasićene. Jasnoća slike je verovatno lošija samo od one koju obezbeđuje model Samsung Wave.

Uglovi vidljivosti su maksimalni pa čak i sa velikim uglovima slika nije iskrivljena. Maksimalni nivo osvetjenosti je visok a treba pomenuti da je kada koristite telefon na otvorenom pri jakoj svetlosti osvetljenje ekrana je minimalno, ali je ono i tada više nego značajno jače nego kod modela HTC Desire Desire i Google Nexus One. Kada recimo želite da čitate nešto sa ekrana kao što je e-knjiga onda je nivo osvetljenja viši, ali je ipak potrebno navići se na ovaj detalj.

Ipak, postoje i pozitivne strane vezane za ovaj ekran. Za razliku od ekrana kod modela Google Nexus One i HTC Desire, ekran kod ovog modela ne postane roza kada se jačina osvetljenja smanji. Čak i kada je nivo osvetljenja spušten na nulu, siva boja na ekranu ostaje siva bez dobijanja ružičaste nijanse (kao što je slučaj kod modela HTC Desire).

Uređaj koristi kapacitivni tip ekrana koji podržava “multitouch” pri čemu je glavni meni prikazan u vidu matrice sa različitim aplikacijama: tu je Google pretraga, pretraživač ili aplikacija za gledanje slika.

Ekran je prekriven staklom, (specijalni tip plastike koji proizvođači nazivaju staklom), koje se lako prlja kao i kod bilo kog drugog uređaja sa velikim ekranom osetljivim na dodir. Površina ekrana je otporna na ogrebotine čak i ukoliko pokušate da ga ogrebete nekim manjim oštrim predmetom, ali daleko od toga da ga nije moguće izgrebati.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran ovog uređaja bledi, ne toliko kao što je slučaj kod TFT komunikatora, ali je to ipak primetno pa je čitanje informacija kritično. Reakcija ekrana na manipulisanje prstima nam nije predstavljala nikakav problem. Da biste procenili kvalitet ekrana pogledajte uporedne slike ekrana modela HTC Desire i Acer Stream.

Acer Stream u odnosu na HTC Desire

Kamera

Komunikator je opremljen 5MP kamerom sa autofokusom. Sočivo kamere se nalazi u gornjem delu zadnje strane uređaja i neznantno je uronjeno u odnosu na površinu poklopca odeljka baterije. Sočivo kamere nema zaštitni poklopac pa se prašina lako lepi na njega.

U režimu vizira, na ekranu se nalaze ikone za tip snimanja (foto ili video), ikona za prelazak u galeriju, te broj preostaih snimaka. Pritiskom bilo koje oblasti ekrana pojavljuje vam se dodatni meni u kojem možete podesiti rezoluciju (definiciju), uravnoteženje belog, jačinu osvetljenja, tajmer i dodatna podešavanja. Interfejs kamere je vrlo zgodan za rad i pravo je zadovoljstvo koristiti ga.

Sledeće rezolucije su dostupne za fotografije:

  • 5 M 2592x1944
  • 3M 2048x1536
  • 2M 1600x1200
  • 1M 1280x960
  • 0.3M 640x480
  • Wallpaper 800x480
  • HD 1280x720
  • FullHD 1920x1080

Treba odati priznanje za interfejs kamere i softver. Samo razmislite o malim detaljima kao što je rezolucija ekrana 800x480 i potreba da se postavi fotografija kao pozadinska slika. Nikada nisam video ovakvu karakteristiku ni kod jednog drugog uređaja.

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Incandescent lamp
  • Daylight lamp
  • Daylight
  • Cloudy

Pored opisanih podešavanja, možete promeniti nivo kontrasta, i odabrati kolor efekte. Takođe, moguće je izvršiti podešavanje zvuka pri fotografisanju (može se isključiti) kao i uključiti mrežu na viziru tako da vam bude lakše da izvršite kompoziciju fotografije. Dodatne opcije uključuju i geografsku odrednicu na fotografiji. Pored toga, kamera poseduje ugrađenu funkciju stabilizacije slike, mada ja nisam primetio nikava poboljšanja od njenog korišćenja.

Makro režim je dostupan, i može se koristiti da snimate objekte sa malog rastojanja 6-7 cm. Slike snimljene iz blizine su pune šuma. Ne znam da li je ovo problem koji posotji kod inženjerskog tipa uređaja. Moguće je da će kod komercijalnog proizvoda modul kamere biti bolji.

Snimanje teksta je vrlo dobro u svim slučajevima i uspešno iz prvog pokušaja. Ružičasta tačka koja postoji u centru fotografija nije toliko prisutna kao kod modela HTC Desire ili HD2 ali dalje postoji.

Možete videti kvalitet fotograija na osnovu datih primera; u svakom slučaju pogledajte fotografije koje su snimljene aparatom Acer Stream i HTC Desire. Ukoliko bismo komentarisali ove fotografije, rekao bih sledeće: u oba slučaja (HTC Desire i Acer Stream) imamo jednako loše fotografije, osim što je problem drugačiji. Snimci koji su napravljeni kamerom modela Acer Stream odlikuje suviše veliki kontrast i suviše velika oštrina a ni boje nisu ujednačene: plava boja preovlađuje na samom dnu 5MP fotografija. Da li će kamera biti bolja u finalnoj verziji? Nije poznato; iskreno govoreći. Ipak mislim da neće.

Acer Stream HTC Desire

Video

Video se snima u MP4 ili 3GP (kodek 3gp4 ili h.263) formatima sa promenljivim brzinama snimanja (od 3 do 38fps). Za snimanje zvuka koristi se samr kodek.

Sledeće rezolucije su dostupne za video:

  • 720p 1280x720
  • 420p 720x480
  • VGA 640x480
  • QVGA 320x240
  • CIF 352x288
  • QCIF 176x144

Video podešavanja su minimalistička: vreme snimanja može biti ograničeno na deset minuta da bi se omogućilo upload-ovanje na YouTube, takođe možete vršiti podešavanje uravnoteženja belog i video formata. Snimanje zvuka u video režimu ne može se isključiti. Zumiranje je takođe dostupno u bilo kojoj video definiciji (osim za 720p). Zumiranje nije dostupno tokom snimanja, pre toga morate da zaustavite snimanje. Kvalitet video snimaka se može proceniti na osnovu uzoka; za sada nije baš najbolje, nadam se da će biti nekih unapređenja pre nekog što uređaj stigne u prodaju, u suprotnom neće biti nikakvog smisla po pitanju 420p i 720p.

Primer video klipa (3gp, 34 MB)

Baterija

Uređaj koristi Li-Ino-sku bateriju kapaciteta 1400mAh. za oko dve nedelje koliko sam koristio ovaj uređaj prosečno vreme trajanja baterije jednim punjenjem je iznosilo 24 časa.

Uobičajeni raspored je sledeći: 30 – 40 minuta razgovora dnevno, 10 – 15 tekstualnih poruka, Gmail i MS Exchange Server naloge sa aktiviranom push mail funkcijom. Ukoliko koristite smart telefon za reprodukciju muzike, vreme rada se smanjuje sa 24 sata na oko 16 – 18 sati. U svakom slučaju, bolje je nego kod modela HTC Desire i Google Nexus One koji već sredinom dana ostaju bez napajanja kod ovakvog korišćenja (uz reprodukciju muzike). Moramo da se nadamo da će finalni uzorci biti u liniji sa ovim prototipom ili čak i bolji po ovom pitanju.

Performanse

Smart telefon je baziran na Qualcomm QSD8250 (Snapdragon) platformi sa 1GHz procesorom. Karakteriše ga 512MB glavnog skladišnog prostora, nije poznato koliko će internog skladišnog prostora biti dostupno za instalaciju softvera. Prema nekim izvorima biće 512MB, prema drugim – 2GB. U preliminarnim specifikacijama može se naći podatak o 2GB ali uzorak koji smo testirali imao je samo 512MB. Ukoliko se proizvođač odluči da ostane samo na 512MB, tada će Acer Stream imati isti kapacitet kao i HTC Desire, ali ukoliko se odluči za 2GB, onda će on biti u velikoj prednosti u odnosu na Desire i Google Nexus One budući da njihovih 512MB skladišnog prostora nije dovoljno da se instalira više od 30 aplikacija prosečne veličine.

Smart telefon podržava Xvid i sve standardne Android formate i kodeke. Video reprodukcija u 720p režimu je problmatična i telefon u određenim momentima ne može da izađe sa njom na kraj. Režim pregleda u 480p rezoluciji nije problematičan. Kada se telefon nađe u prodaji, kompanija obećava da će rešiti problem koji ima sa reprodukcijom u 720p rezoluciji.

Neću pominjati sveukupne performanse po pitanju brzine jer sam testirao spori inženjerski primerak. Sigurno je da će prodajni primerci ovog modela raditi brže pa ću pokušati da ažuriram ovaj članak i napišem kratak materijal o ovom uređaju kada on uđe u prodaju sa posebnim naglaskom na eliminisanim nedostacima.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Sve ove karakteristike mogu biti onemogućene ili omogućene bilo preko menija podešavanja ili widget-a koji se nalaze na početnom ekranu. Aktiviranje i deaktiviranje različitih modula se izvodi preko standardnog widgeta za Android 2.1 ili klikom na ikonu koja ukazuje na jačinu prijema signala. U ovom slučaju, videćete pop up panel odakle možete da kontrolišete bežični interfejs, aktivirate ili dekativirate bilo koji režim i vršite prilagođenje njegovog podešavanja. U pitanju je vrlo zgodna karakteristika koja nije bila ranije implementirana u uređaje kompanije Acer.

Da biste sinhronizovali komunikator sa vašim PC-jem i preneli podatke koristite obezbeđeni miniUSB kabl. Interfejs je USB 2.0 a kada izvršite povezivanje sa računarom pojavljuje se meni u kojem treba da odaberete tip konekcije a na raspolaganju su konekcija za prenos podataka (vidi se sadržaj microSD kartice), upotreba uređaja kao modema.

Integrisani Bluetooth 2.1 modul EDR. Informacije o korišćenim grupama i podržanim modulima (izuzev A2DP pomenutim u trenutnim specifikacijama) još nisu dostupne i pokušaću da ih dodam kada ih pronađem. Kvalitet zvuka tokom muzičke reprodukcije preko bežičnih slušalica je prosečan i o njemu ne mogu da kažem ništa više.

Wi-Fi (802.11b/g). Rad sa Wi-Fi modulom ne izaziva nikakve probleme. Smart telefon možete konfigurisati za Wi-Fi prenos u sleep režimu korišćenjem samo statičke IP adrese kada se povežete i dodajući sigurnosne sertifikate. Prilikom korišćenja Wi-Fi, smart telefon se gotovo ne zagreva uopšte.

Navigacija

Kod modela Acer Stream je upotrebljen gpsOne čip kompanije Qualcomm. Za prvo pokretanje GPS modula uređaja je potrebno oko 30 sekundi i za ovo vreme uređaj uspostavlja vezu sa satelitom. Kasnije, uspostavljanje veze se izvodi za 5 do 7 sekundi.

Obzirom da telefon ne poseduje nijedan specijalni softver za svrhu navigacije, možete koristiti Google Maps. Ova aplikacija omogućava proračunavanje rute (bez glasovnih saveta), vršiti pretragu ulica, ili specifičnih adresa i mesta. Glavna prednost Google Maps u odnosu na sofisticiranije aplikacije je u tome što se mape mogu uplaod-ovati preko Web-a, što znači da bez obzira gde se nalazi ukoliko postoji internet konekcija nikada nećete ostati bez mapa.

Zvuk

Nakon svog pojavljivanja Acer Stream će postati jedan od prvih Android uređaja sa podrškom za DOLBY Mobile i surround zvuk. Ne mogu da komentarišem surround zvuk, ali me je generalno kvalitet zvuka kod ovog modela impresionirao više nego što je bio slučaj kada sam testirao modele HTC Desire i Google Nexus One. Razlika je verovatno u mom ličnom mišljenju ali moram da istaknem da sam uživao dok sam slušao muziku preko modela Stream.

FM radio

Acer Stream poseduje FM radio koji omogućava snimanje emitovanog programa jednim pritiskom tastera, korišćenje automatskog ili manulenog podešavanja stanica kao i promenu tema. Radio stanice mogu biti dodate u omiljene i moguće im je dodati imena.

Unos teksta

Standardna tastatura na ekranu koja je korišćena kod modela Stream je loša kao i ona koja je upotrebljena kod modela Sony Ericsson X10 i drugih Android telefona izuzev HTC modela. Pre nego što budemo raspravljali o ovoj tastaturi moram da vas podsetim da Android telefoni mogu da budu opremljeni sa HTC-IME tastaturom, ili Smart tastaturom iz Android prodavnice koja na žalost više nije besplatna.

  • Detaljne informaicje o HTC_IME tastaturi

Osnovna Acer Stream tastatura je slična standardnoj Android 2.1 tastaturi sa brzim pristupom specijalnim simbolima, kada se taster . (tačka) pritisne i zadrži. Prozor za unos smajlija može da bude aktiviran pritiskom sa zadržavanjem tastera sa osmehom. QWERTY tastatura pune veličine sa latiničnim slovima je manje više pogodna, dok je ćirilična tastatura jako loša jer su tasteri vrlo uski i blizu jedan drugome, pa ih je jako teško pritiskati, a da ne pritisnete pogrešan taster.

Takođe postoji uobičajena telefonska tastatura i pojednostavljena QWERTY tastatura. One su slične QWERTY tastaturi pune veličine ali je njihova lakoća korišćenja daleko od dobre. Za svaku od tri tastature možete odabrati vibro efekat za svaki pritisak i prilapadajući zvučni isgnal. Takođe, dostupan je i rečnik koji se može unaprediti dodavanjem svake reči iz vaših poruka.

U ovom momentu glavni nedostatak ne predstavljaju mali tasteri na tastaturi ili nemogućnost unosa cifara odnosno mnogo specijalnih simbola van menija za unos. Problem predstavlja činjenica da tastatura nema kontrolne tastere. Ne pominjem tastere za gore ili dole koji ne postoje kod tastature modela SE X10 već kod ove tastature ne postoje ni tasteri za pomeranje levo ili desno. Ovo znači da ukoliko načinite grešku prilikom unosa teksta i primetite je nekoliko reči kasnije morate je ispraviti tako što ćete kliknuti na mesto na ekranu između slova gde je problem. Kod modela HTC Desire ovu operaciju možete izvesti korišćenjem optičkog trackball-a, kod modela Google Nexus One tu je trackball dok SE X10 nudi tastere levo i desno na tastaturi, a Apple iPhone zahteva da pritisnete i zadržite reč da bi se nakon toga uvećala tako da možete prstom da pomerite kursor na željeno mesto i ispravite grešku. U okviru test firmware-a modela Acer Stream bilo je teško pomerati kursor između slova. Nadam se da će do početka prodaje kompanija dodati kontrolne tastere tastaturi ili pronaći neko drugo rešenje za ovaj problem.

Softver

Smart telefon radi pod Android 2.1 operativnim sistemom sa Acer korisničkim interfejsom koji ćemo kasnije detaljno obraditi. Kod modela Acer Stream interfejs možete promeniti sa nekoliko klikova preko menija podešavanja birajući standarndi interfejs ili onaj razvijen od strane Acera.

Kompletan pregleda Android 2.1 verzije (Eclair)

Početni ekran

Pogledajmo sada karakteristike Acer korisničkog interfejsa kod Android 2.1 operativnog sistema. Početni ekran interfejsa nije podeljen na različite ekrane kod Androida, HTC Sense ili TouchWiz rešenja. Interfejs radi na sledeći način. Imamo jedan ekran sa informacijama o vremenu, datumu i ikonu alarma ukoliko je uključen. Ispod se nalazi panel za brzi pristup aplikacijama ili ikonama za podešavanja. Gorni deo ovog panela karakteriše sistemski bar koji se pomera na dole kada se otvori meni za aplikacije ili podešavanja.

Panel sa ikonama aplikacija se može povlačiti dok ne dobije punu veličinu. U ovom slučaju, polje sa osam ikona će biti na vrhu i ostaće statično, dok će površina ispod sa 16 ikona biti aktivna. Ovde imate sve instalirane aplikacije, alate itd. Ovo je tradicionalna lista svih aplikacija, ali dok u standardnom Android-u 2.1 i Sense interfejsima ona može biti skrolovana gore i dole ovde je ona podeljena na različite ekrane. Možete se kretati između njih levo ili desno dok je aktivni ekran označen simolom u dnu. Iz donjeg dela panela možete prevući koju god želite ikonu na gore i ona će biti dostupna na glavnom ekranu.

Sada ćemo se pomeriti do sistemske linije. Ona je smeštena iznad panela sa 8 ikona. Ona pokazuje informacije o sistemu, nivo prijema signala, napunjenost baterije, aktivne interfejse itd. Ukoliko kliknete na sistemsku liniju, aktiviraćete novi meni za rad sa linijom. Ukoliko kliknete na površinu sa časovnikom, otvoriće vam se panel za prilagođavanje alarma ili časovnika.

Ukoliko pomerite prst na desno dolazite do drugog panela, u ovom slučaju do onoga sa obaveštenjima. Ovaj panel se može jednostavno pristisnuti klikom na ikonu na sistemskom baru. Ovaj panel prikazuje sva obaveštenja od nove Gmail poruke, instaliranih aplikacija ili nedostatka slobodnog prostora na drive-u. Prednost ovog pristupa je to što su sve notifikacije predstavljene jednom ikonom u sistemskoj liniji. Ukoliko instalirate deset aplikacija po redu, kod modela HTC Desire imaćete10 identičnih ikona u sistemksom baru koje će vas obaveštavati o uspešnom instaliranju. Kod modela Acer Stream videćete jednu ikonu i ukoliko kliknete na nju otvara vam se vertikalna lista sa notifikacijama.

Zatim imamo panel koji prikazuje dodatne poruke za različite naloge nezavisno od Gmaila.

Zatim slede paneli sa podešavanjima PC konekcije i bežičnim interfejsima koji su opisani ranije. Aplikacije, na primer, muzički plejer imaju panele u sistemskom baru. Ukoliko tokom reprodukcije kliknete na ikonu plejera, otvoriće vam se panel sa kontrolama muzičkog plejera.

Vraćanjem na ekran glavnog menija imamo panel sa 8 ikona na dnu dok se iznad nalazi polje sa datumom i vremenom. Sa leve i desne strane ovog panela se nalaze manji paneli koji se mogu prevlačiti. Sa desne strane se nalaze slike, zvuk i video. Kada ih uvećate možete vršiti pregled slika ili odabrati muziku ili video klipove.

Ukoliko pokrenete plejer, slika (bilo da je u pitnaju slika koju ste stavili ili aktivna pozadinska slika) na glavnom ekranu se zamenjuju omotom albuma sa kojeg je numera koju slušate. Widget ekran (pomenućemo ga kasnije) će promeniti pozadinsku sliku u onu sa omotom albuma.

Sada prevucimo levi panel. Mini slike prikazuju poslednje pokrenute aplikacije. Ovaj log skladišti više od 20 pokrenutih alikacija i ukoliko odaberete neku od njih videćete statičku jpg sliku (snapshot poslednjeg statusa programa) i ta aplikacija će biti pokrenuta u roku od nekoliko sekundi.

Za razliku od standardnog prikaza kod Android 2.1 ili HTC Sense rešenja ovde ukoliko zadržite taster Home neće se otvoriti lista aplikacija već Widgeti.

Widgeti

Kod modela Acer stream Widgeti imaju zasebnu površinu i mogu se otvoriti držanjem tastera Home ili pritiskom tastera u listi aplikacija.

Meni za Widgete ima pet ekrana i svaki od njih može imati nekoliko mini aplikacija u zavisnosti od njihove veličine. Navigacija između ekrana zahteva pomeranje prsta sa leva na desno ili obrnuto. Kada dodate widget jednom od ekrana videćete mrežu koja vam omogoućava da bolje locirate widget.

Po mom mišljenju zasebna oblast za widgete je čudna ali strategija početnog ekrana kod modela Acer Smart ne omogućava drugačiju primenu.

Funckije telefona

Acer Stream (kao i HTC modeli) ima kompanijin alat za pozive koji je sličan Smart Dial karakteristici kod Windows Mobile uređaja. Ovo znači da kontakte možete pozivati direktno iz opcije za pozivanje.

Telefonski imenik ima 4 strane: odeljak za pozivanje, zapisnik o pozivima, kontakte i omiljene kontakte. U zapisniku o pozivima svi pozivi se daju u jednoj listi. Grupisanje ili konsolidacija poziva koji dolaze od jednog kontakta nisu podržani.

Kontakte možete pretraživati kroz polje za pretragu ili skrolovanjem liste u desnom delu ekrana.

Kontakti imaju jednu interesantnu karakteristiku baziranu na prethodno instaliranoj aplikaciji Barcode Scanner, koja omogćava predstavljanje svakog kontakta kao QR koda i njegovo slanje preko emaila, Bluetooth-a ili upload na Picasa servis.

Podešavanja početnog ekrana

Brzo prilagođavanje glavnih karakteristika početnog ekrana (pozadinske slike početnog ekrana i prikaz određenih elemenata) se izvodi preko Home Decor aplikacije. Ona pomaže da odaberete pozadinsku sliku, opciju za zamenu pozadinske slike omotom albuma tokom muzičke reprodukcije i druge izmene.

Softver

Diktafon. Ovaj jednostavni diktafon služi za snianje glasa i preslušavanje snimaka. On ne može da radi u pozadinskom režimu.

MusicA. Ova aplikacija vrši pretragu trenutno reprodukovane numere u bazi podataka i prikazuje njen naziv. Može da bude korisna ponekad.

Twidroid. Ovo je koristan Twitter klijent koji je predstavljen u okviru modela Acer Stream u vidu Pro verzije. Dodatne informacije o ovom alatu su dostupne preko here.

Zadaci. Ova aplikacija se koristi za kreiranje zadataka, ali na žalost ne može da bude sinhronizovana sa zadacima iz MS Exchange Servera.

Nezavisno od opisanih aplikacija Acer Stream poseduje kalkulator, dva muzička plejera (jedan bi bio dovoljan), besplatnu verziju Documents to Go za pregled Office dokumenata (editovanje je dostupno samo ako kupite kompletnu verzju) kao i alata RoadSync za sinhronizaciju sa MS Exchange Server-om. Smatram da karakteristike ovog paketa nisu daleko od standarndih Android 2.1 rešenja za sinhronizaciju sa Exchange-om.

Konkurentski proizvodi

Tačna cena ovog uređaja još uvek nije poznata i to komplikuje poređenje sa drugim proizvodima. Stoga ću biti kratak kada je u pitanju konkurencija. HTC Desire, Google Nexus One i Sony Ericsson XPERIA X10 su slični po karakteristikama. Ukoliko Acer Stream se bude prodavao nešto jeftinije od modela Desire on će biti prilično razumno rešenje obzirom da je brend poznat po kompetitivnim cenama i pristupačnim laptop računarima.

Ukoliko uređaj koji je sličan modelu HTC po pitanju karakteristika ima istu cenu kao ovaj uređaj onda će se verovatno većina korisnika odlučiti da odabere proizvod kompanije HTC dok će Stream biti suviše egzotičan za ovakve korisnike. Ali za 20% niža cena će pretvoriti ovaj proizvod u atraktivnu opciju u odnosu na proizvode pomenute kompanije ili uređaj koji dolazi iz Sony Ericssona. Ove pretpostavke su trenutno validne, ali za dva meseca se može očekivati da će opasti i cene modela kompanija HTC i SE pa će situacija biti drugačija.

Zaključak

Kvalitet prijema je dobar. Nema razloga za žalbu na obzirom da je nivo jačine zvuka koji isporučuje zvučnik odnosno slušalica. Oba elementa pokazuju odličan potencijal jačine zvuka. Kada sam koristio Acer Stream podesio sam jačinu zvuka na 60-70% obzirom da na maksimalnoj jačini ne da bih ja čuo onoga sa km razgovaram već i ljudi oko mene.

Uprkos neznatnim problemima koji postoje kod inženjerskog prototipa modela Acer Stream mogu reći da mi se ovaj uređaj dopao. Teško je objasniti u nekoliko rečenica šta sam sve našao privlačno kod ovog uređaja i njegovog kontroverznog dizajna. Prvo mi je pražnju privukao njegov dizajn. On je interesantan uprkos sivoj i crnoj boji koji se koriste za kućište. Zatim, Acer Stream ima zgodne karakteristike kao što su hardverski tasteri za kontrolu muzike i videa, zvučnika i DOLBY mobile karakteristike. Kao treće, Acer Stream ima veoma dobar (još da kod finalne verzije bude poboljšan) korisnički interfejs. Istovremeno on je potpuno drugačiji od ustaljenih korisničkih interfejsa kao što su Sense, TouchWiz i standardni Androd 2.1.

Tačan datum pojavljivanja ovog uređaja još nije poznat ali bi to trebalo da bude negde u mesecu avgustu. Očekuje se da bi cena ovog uređaja mogla da bude za oko 20% niža u odnosu na cenu modela HTC Desire. Pored toga, jedan mesec nakon početka prodaje ovog modela očekuje se da bi mogao da dostupan postane Android 2.2 Froyo za Acer Stream.

Da rezimiram. Ovaj uređaj preporučujem korisnicima koji su voljni da isprobaju Android platformu pri čemu im savetujem da prate šta se dešava oko modela Acer Stream i da sačekaju malo nakon što počne prodaja ovog modela da se vidi da li je kompanija ispravila nedostatke. Ukoliko bude imao cenu koja je niža od cene modela HTC Desire ovaj uređaj će biti jedna od najboljih ponuda.

Opis:

  • Forma: monoblok
  • Operativni sistem: Android 2.1 + Acer korisnički interfejs
  • Mreže: GSM/EDGE 850/900/1800/1900, UMTS/HSDPA 900/1900/2100
  • Platforma: Qualcomm QSD8250, procesor radnog takta 1 GHz
  • Glavno skladište: 512 MB
  • Memorija za aplikacije: 2 GB + microSD slot (8 GB u prodajnom pakovanju) (preliminarna informacija)
  • Povezivanje: Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 2.1+EDR, HDMI, microUSB. 3,5 mm priključak za slušalicek
  • Ekran: kapacitivni AMOLED, 3.7" WVGA rezolucija (800x480)
  • Kamera: 5 MP sa autofokusom, video snimanje u 720p rezoluciji (24 fps)
  • Navigacija: GPS na gpsOne čipu Qualcomm platforme (sa A-GPS podrškom)
  • Dodatne karakterisitke: reprodukcija Xvid formata, FM radio, akecelerometar, snezor osvetljenja, senzor blizine.
  • Baterija: Li-Ion kapaciteta 1400 mAh
  • Dimenzije: 119.5x63x11.2 mm
  • Težina: 140 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024