5250 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia 5250
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia 5250. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia 5250 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test smart telefona Nokia 5250 GSM

Prodajno pakovanje:

  • Nokia 5250
  • BL-4U Li-Ion baterija
  • WH-102 žične stereo slušalice
  • AC-8 punjač
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Ovo je još jedan pokušaj kompanije Nokia da bude konkurentna jeftinim modelima sa ekranom osetljivim na dodir koji dolaze iz Koreje te da ih pobedi u njihovoj igri. Velika većina jeftinih telefona sa ekrnaima osetljivim na dodir imaju 2.8' ekrane, dok S60 model tradicionalno nudi 3.2'. Oni se obično razlikuju a neki od njih dolaze sa slojem koji podseća na ogledalo sa ciljem unapređivanja performansi na suncu. Svi ovi ekrani imaju uporedne karakteristike i obezbeđuju jednako korisničko iskustvo. Prelazak na 2.8' za kompaniju Nokia jeste mogućnost redukovanja troškova njihovih rešenja i premošćavanje jaza sa Korejskim proizvođačima. Malo je verovatno da će prevazići Samsung i LG kada budu snizili cenu 2.8' modela i počnu da nude veće ekrane u ovom opsegu cena. Pored toga, Nokia će biti u mogućnosti da ponudi mnogo toga u ovom segmentu. Jedan od problema koji se pojaljuje jeste konkurencija sa sopstvenim uređajima kada niže cene dovode do izbora jeftinijih modela. Veliki broj korisnika bira uređaje po brendu, ceni i karakteristikama. Nokia 5250 je zaista najjeftiniji Nokia model sa ekranom osetljivim na dodir. S40 Touch bi u prodaji trebao da se naći nešto kasnije ali ono što je sigurno jeste da se on ne može tretirati kao originalni uređaj sa ekranom osetljivim na dodir. Mali ekran i odsustvo virtuelne tastature može se smatrati velikim nedostatkom od strane velikog broja korisnika.

Nokia 5250 se može koristiti kao prvi telefon sa ekranom osetljivim na dodir od strane određenih korisnika. Ovo pristupačno rešenje mora privući one korisnike koji traže relativno jeftine modela i koji nisu spremni da plate više ali i dalje im je potrebna Nokia sa ekranom osetljivim na dodir. Postoji veliki broj alternativnih modela na tržištu ali Nokia nudi ovaj model po veoma pristupačnoj ceni.

Dizajn, dimenzije i kontrole

Manji ekran omogućava i kompaktniju veličinu – 105 x 50 x 14mm u odnosu na 111 x 51.7 x 15.5 mm kod modela Nokia 5228. Težak je 106 grama (5228 – 115 grama) i odlično staje u šaku, mada se njegova težina i dalje oseti. Objašnjenje se nalazi ispod baterije u formi veće ploče. Verovatno je to razlog njegove niže cene.

Kvalitet izrade je odličan pa tako i kada stisnete telefon nećete čuti nikakve neprijatne zvuke. Ovo je najveća razlika u odnosu na druge Nokia modele sa ekranom osetljivim na dodir kod kojih postoji blaga labavost. Korišćena plastika je pristojnog kvaliteta sa teksturom tako da otisci prstiju i ogrebotine ovde nisu vidljive.

Specijalno za one koji smatraju da manji ekran komplikuje život dostupna je olovka. Poklopac baterije zauzima samo deo zadnje strane uređaja što doprinosi njegovom sigurnom fiksiranju.

Ergonomija modela je drugačija jer je zvučnik sa zadnje strane i ne možete da ga zaklonite. Kada se telefon postavi na sto on zvuči još glasnije.

Sa gornje strane se nalazi standardni 3.5mm audio priključak zajedno sa microUSB konektorom. Sa desne strane nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, prekidač za zaključavanje ekrana i posvećeni taster kamere.

Nokia 5250 je dostupan u tri boje: crvenoj, plavoj i sivoj. Na Nokia web sajtu možete videti samo dve boje (nema crvene) tako da će se ona najverovatnije kasnije pojaviti.

Ekran

U pitanju je 2.8“ ekran odnosa stranica 16:9, rezolucije 640x360 piksela (35x62mm) koji može da prikaže 16 miliona boja i koji karakteriše veoma svetla slika. Ipak, ovaj ekran je i dalje slabiji od ekrana koje karakteriše 3.2“ dijagonala. Loša strana je što je ovaj ekran veoma slab kada je izložen sunčevim zracima pa su informacije na njemu gotovo potpuno nevidljive (usled male dijagonale i nepostojanja staklenog sloja). U zatvorenom se ekran ponaša dobro ali uglovi vidljivosti su minimalni i na 45 stepeni slika već počinje da biva nevidljiva. Uzimajući u obzir da je u pitanju uređaj koji je namenjen nezahtevnim korisnicima možemo reći da je ekran prihvatljiv.

Ekran se rotira automatski u zavisnosti od mesta telefona. Okretanje traje sekund ili kraće. Ekran je na istom nivou kao i ostali deo tela uređaja.

U pitanju je otporni ekran osetljiv na dodir tako da prodajno pakovanje uključuje i olovku. Ne sviđa mi se činjenica da je ekranu potrebno određeno vreme da reguje na pritisak kao što je bio slučaj sa prvim primercima modela Nokia 5800, dok recimo model Nokia 5228 ne pati od ovog problema. Na ovu činjenicu može da utiče veličina ekrana ali smatram da je ona više povezana sa samom matricom ekrana.

Ekran može da prikaže 14 tekstualnih i 3 servisne linije; sve u svemu ekran je savršen za pregled slika, video klipova i pretraživanje dugih lista.

Tastatura i unos teksta

Uređaj poseduje tri hardverska tastera sa prednje strane – Call, End i Menu. Pritiskom tastera End u bilo kom meniju telefona vraćate se na prethodni nivo menija. Takođe, postoje dve metode za unos teksta, ne zaista metode već različita načina iskorišćenja tastature.

Prvi je standarno unošenje karaktera preko alfanumeričke tastature koja imitira standardnu tastaturu ekrana – on funkcioniše samo kada telefon držite vertikalno i nudi prilično pogodan način za unos teksta jednom rukom.

Druga opocija za unos teksta je obična QWERTY tastatura koji se pokreće samo kada telefon držite bočno. Ovaj metod karakterišu relativno veliki tasteri koji su laki za korišćenje čak i sa obe ruke. Uređaj nudi maksimalnu slobodu po pitanju unosa teksta, ali nema se reći ništa posebno specijalno o bilo kom od dva režima. Na vama je takođe da odlučite da li ćete koristiti prst za unos teksta ili olovku.

Prilikom unosa teksta uz uključen režim za pomoć, telefon će podvući poslednje reči i prikazati listu sličnih na koje možete da kliknete.

Unos teksta pisanjem rukom, po mom mišljenju je nezgodan ali uz pomoć olovke i ovo može da funkcioniše. Nisam siguran da li ga iko koristi redovno, ali ovakav način unosa teksta je popularan u Aziji.

Dodirna povratna informacija koju nudi Nokia 5800 Tube je slična Samsung-ovoj VibeZ tehnologiji – telefon zavibrira minimalno kada god ga dodirnete. Iako ovo ne donosi zaista osećaj kao da ste „pritisnuli“ taster na ekranu, telefon reaguje na dodir.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1000mAh (BL-4U). Ova baterija prema tvrdnji proizvođača obezbeđuje 8 sati razgovora kao i 450 sati rada u režimu mirovanja. Vreme kontinualne muzičke reprodukcije prema tvrdnji proizvođača je 24 časa, video snimanja (najveća rezolucija i kvalitet) do 170 minuta, dok jednim punjenjem baterije je moguće 4.5 časova kontinualno gledati video sadržaje.

Prilikom testiranja baterija ovog modela je trajala oko 3 dana pri čemu smo ga koristili za 1.5 časa poziva, nekoliko desetina fotografija, nekoliko minuta reprodukcije video sadržaja i oko jedan čas reprodukcije muzike/slušanja radija. Bateriji je potrebno oko jedan čas i 30 minuta da se napuni u potpunosti.

Maksimalna vremena trajanja baterije u različitim režimima:

  • Video reprodukcija – 3 časa 20 minuta (H.264 u hands free režimu)
  • WEB-surfovanje (EDGE) – 4 časa
  • Muzika (preko slušalica) – 23 časa
  • Radio – 25.5 časova

Manji ekran je koristan za mnoge režime jer omogućava uštedu energije. Istovremeno u režimu plejera ćete primetiti problem ekrana koji je za 30% manji nego kod modela Nokia 5228 i koji nudi bolje performanse u ovom segmentu.

Memorija

Uređaj se isporučuje sa 128Mb RAM-a, dok nakon prvog pokretanja korisniku na raspolaganju ostaje 50-60Mb memorije, plus pored ove memorije postoji i 50Mb koja je rezervisana za vaše personalne podatke. Uređaj je bez problema identifikovao karticu kapaciteta 32GB. Kartice se ne mogu menjati bez isključenja uređaja jer se slot nalazi ispod baterije.

USB, Bluetooth

USB. Korišćenjem USB podešavanja možete odabrati jedan od sledeća četiri režima:

  • Data Transfer (Mass Storage USB) memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • PC Suite koristi se za upravljanje uređajem preko Nokia PC Suite-a, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Image Transfer transfer fotografija.
  • Media Transfer transfer multimedijalnih fajlova (MTP).

Maksimalna brzina prenosa podataka koja može da se ostvari ovm telefonom je 5MB/s. Telefon se ne puni kada se poveže sa računarom preko USB porta. /p>

Bluetooth.Telefon poseduje EDR omogućeni Bluetooth 2.0. Podržani su sledeći profili:

  • Dial Up Networking Profile (Gateway)
  • Object Push Profil (Server and Client)
  • File Transfer Profil (Server)
  • Hands Free Profil (Audio Gateway)
  • Headset Profil (Audio Gateway)
  • Basic Imaging Profil (Image Push Responder and Initiator)
  • Remote SIM Access Profil (Server)
  • Device Identification Profil
  • Phone Book Access Profil (Server)
  • Stereo Audio Streaming:
  • Generic Audio/Video Distribution Profil
  • Audio/Video Remote Control Profil (A/V Remote Control Target)
  • Advanced Audio Distribution Profil (Audio Source)

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu.

Kamera

Telefon poseduje 2MP CMOS modul bez autofoksua. U pitanju je tipična kamera namenjena nezahtevnim korisnicima koja ne donosi ništa specijalno.

Po pitanju podešavanja možete odabrati jednu od tri rezolucije:

  • Print 2M - velika
  • Print 0.8M - srednja
  • Multimedijalne poruke - 0.3M

Dostupni režimi su: Automatic, User Defined, Portrait, Landscape, Sports, and Night.

Možete postaviti mrežu na ekrnau ili koristiti tajmer za auto portrete.

Dostupn isu sledeći efekti: Sepia, B&W, Vivid, Negative. White balance - , Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent. Kontrast se može podesiti u opsegu od -2 do +2. Takođe i vrednost ISO se može podesiti (nisko, srednje, visoko) kao i oštrina.

Drugim rečima ovde imamo standardna podešavanja kamere. Pogledajte na slike i shvatićete da kamera nije vrhunski proizvod ali je dovoljna za ovaj model.

Video snimanje. Kada snimate video sadržaje, postoji značajno manje podešavanja nego što je dostupno kada su u pitanju obične fotografije. Na ovom modelu je dostupan softverski stabilizator slike. Možete podesiti uravnoteženje belog i odabrati režime kao što su Automatic, Sun, Cloudy, Incandescent, Fluorescent. Dostupni efekti su Sepia, Black and White, Negative. Postoji samo dva režima snimanja – automatski i noćni režim. Maksimalna rezolucija je 640x480 piksela (mpeg 4) pri čemu zvuk na snimku možete isključiti. Sa druge strane broj frejmova u sekundi se ne može podešavati kod ovog telefona, on je fiksiran na 30. Telefon omogućava snimanje video sadržaja dokle god imate slobodne memorije. Rezolucija 640x350 je podržana i prilagođena za veličnu ekrana ali nema potrebe da snimate u ovoj rezluciji ukoliko planirate da snimljeni materijal gledate na PC-ju ili drugom telefonu.

Primer video klipa (mp4, 6,7Mb)

Utisci

Kvalitet poziva ni u jednom momentu nije bio problematičan prilikom testiranja ovog telefona. Melodije zvona zvuče prilično glasno i bili smo vrlo zadovoljni njima čak i u bučnim okruženjima, ali pri najjačem podešavanju zvuk nije jasan. Jačina vibracije je bila prosečne snage.

Prema informacijama koje je iznela kompanija Nokia ona je ovaj telefon pozicionirala tako da je u pitanju jedno od najjeftinijih rešenja sa ekranom osetljivim na dodir koje dolazi od strane ove kompanije. Manji ekran dovodi do određenih ograničenja i ovaj model nije baš zgodan za korišćenje kao njegov stariji prethodnik. U prodajnom pakovanju nećete pronaći memorijsku karticu niti USB kabl ali ovaj nedostatak je opravdan.

Nokia 5228 i 5250 imaju sličnu cenu trenutno ili je 5250 za nijansu jeftiniji. U ovom slučaju je pametnija odluka kupiti Nokia 5228 dok će prodaja modela 5250 bolje krenuti nakon što se njegova cena snizi za nekih 10-15%. Telefon će tada imati dobru prodaju ali i dalje nedovoljnu da može da se poredi sa korejskim modelima sa ekranima osetljivim na dodir koji se prodaju još jeftinije, što je i glavni nedostatak ovog uređaja. Ovaj telefon je definitivno dobar za fanove kompanije Nokia dok za druge će biti neprimetan.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024