C3-01 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Nokia C3-01
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Nokia C3-01. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Nokia C3-01 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-telefona Nokia C3-01

Prodajno pakovanje:

  • Nokia C3-01
  • Baterija Li-Ion BL-5CT
  • Punjač AC-8
  • Žične slušalice WH-102
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Nokia se priprema da predstavi telefone sa ekranom osetljivim na dodir bazirane na S40 platformi, što je i logični nastavak konkurencije na tržitštu. Proizvodi kompanije Nokia uvek su bili ispraćeni od strane kineskih i korejskih proizvođača koji su pre tri godine sve svoje napore uložili u razvoj tržišta telefona sa ekranom osetljivim na dodir. Kao rezultat toga, današnji niskobudžetni modeli sa ekranima osetljivim na dodir su veoma pristupačni a ovo tržište sve brže raste. Nokia nije imala adekvatan odgovor na takve uređaje pa je kao rezultat toga ova kompanija se odlučila na sniženje cena smart telefona baziranih na S60 platformi. Ovo nije dozvolilo kompaniji da pozicionira takve uređaja u nekom srednjem segmentu već je dovelo do neophodnog pomeranja u gornji segment ka drugim platformama a odabir je pao na MeeGo.

Pod sloganom „jeftino i veselo“ prisutan je veliki broj S60 smart telefona po sniženoj ceni ali je njihova cena i dalje visoka u odnosu na uobičajene, senzorske modele koji dolaze od konkurencije. Za kompaniju Nokia to znači gubitak prihoda pa je Nokia krenula sa razvojem S40 sa ekranima osetljivim na dodir. Razvoj je počeo pre gotovo dve godine ali nikakav napredak nije zabeležen. Problem je bio u tome što je bilo potrebno ne samo preraditi S40 interfjes kada je u pitanju kontrola prstima već je bilo potrebno ponovo napisati i pretraživač, mape ali i veliki broj drugih aplikacija. Nokia je započela sa razvojem šestog izdanja S40 ali programeri nisu imali vremena da napišu kod. U suštini, utvrđivanje kompaktnog korisničkog interfejsa trebalo je da bude prvi korak ka telefonu sa ekranom osetljivim na dodir, to je bila priprema za objavljivanje interfejsa koji može biti kontrolisan prstima. Na primer, u ovoj verziji značajno su povećani elementi interfejsa dok je šesto izdanje ostalo netaknuto. Budući da je razvoj zavisio od pojedinačnih elemenata korisničkog interfejsa, kao i aplikacija, tada ja pauziran a kasnije i prekinut Touch & Type (S40 6 Edition FP1).

Osnovna ideja je da današnji korisnici više vole uobičajenu tastaturu, ekrani osetljivi na dodir nisu izbor jer korisnici vole da kucaju „na slepo“. Međutim, i dalje postoji veoma aktivna potražnja za ekranima osetljivim na dodir, zbog toga što korisnici žele da probaju nešto novo. Za ovu grupu namenjena je linija Touch & Type. To je hibridno rešenje kod kojeg je zadržana tastatura ali je dodat ekran osetljiv na dodir (niske rezolucije i male dijagonale). Procenjeni broj korisnika koji se mogu odlučiti za ovakvo rešenje nije mali. U prvim mesecima prodaje modela Nokia X3-02 zabeležen je potpuni neuspeh ovog koncepta, prodaja je bila veoma loša za model ovakvih mogućnosti i cenovnog opsega. Isto važi i za C3-01.

Ovi telefoni su prilični nejasni po pitanju ergonomije. Na primer, ne dopada mi se činjenica da se kucanje vrši preko tastature a taster za brisanje (C) koristi se u vidu simbola na ekranu. A tu je i problem prebacivanja ruku sa tastature na ekran, što dodatno pogoršava situaciju zbog promene površine rada. Zaista neobično rešenje. Slično je i kod korišćenja kalendara i tastature i skrolovanja kroz listu preko ekrana. Ispostavlja se da ekran služi kao navigacioni taster i zamenjuje ga. To je logično ali opet i donekle kontroverzno. Za stariju generaciju ovakav telefon je u potpunosti neprihvatljiv (izuzetaka uvek ima ali će se stariji korisnici samo zabuniti). Za mlade ljude to je zamena za telefone sa ekranom osetljivim na dodir, a kao posledica svega toga tu je slaba prodaja. Ovaj telefon će sigurno biti atraktivan uz odgovarajuću cenu. Međutim, imajući u vidu veliki broj Nokia modela koji nisu bazirani na dodiru po nižim cenama i uz jednaku funkcionalnost, ovaj model gubi svaku trku a tu možemo dodati i nepravilno pozicioniranje. Treba imati na umu da je ovo niskobudžetno rešenje koje neće postati masovni proizvod ni pod kojim uslovima (masivan za njegov segment uz značajan nivo prodaje u odnosu na postojeće Nokia modele).

Po mom mišljenju, ovo je vrsta modela koja će vam se ili svideti ili ne, a dok ne probate nećete znati da li vam se sviđa ili ne. Na taj način se sužava broj korisnika ovog proizvoda. Povećanje prodaje je moguće uz ekrane veće rezolucije (druga generacija Touch & Type, na leto), kao i uz dodavanje virtuelne tastature za kucanje. Sledeći logični korak bi bio potpuno izbacivanje tastature, ali takav model u okviru S40 linije još uvek nije razvijen. To znači da će serija Touch & Type i dalje ostati samo privremeni proizvod. Biće veoma zanimljivo videti koliko će modela Nokia predstaviti na tržištu u toku ove godine. U međuvremenu, izgledi za uspeh ovog modela su mali.

Dizajn, veličina, kontrole

Model C3-2001 se ispostavio odličnim budući da je baziran na modelu Nokia 6700 Classic te da je dizajn uređaja sličan. Za razliku od Nokia X3-02, koju odlikuje nestandardni izgled tastature, sve drugo je uobičajeno. Međutim, ono što je najvažnije – kućište je izrađeno od nerđajućeg čelika kojim je uokviren i ekran i bočne strane.

Oznaka C ukazuje da se radi o niskobudžetnom modelu koji je ispod X3-02 dok je sve drugo potpuno drugačije. Ovo je skuplji model koji treba da postane univerzalno rešenje, naročito za one koji vole Nokia aparate. Kompanija je obezbedila ovaj model u nekoliko boja i to sivoj, tamno sivoj i boji zlata.

Na samom vrhu nalazi se 2 mm priključak za punjač, 3.5 mm priključak za slušalice i microUSB konektor (podržava punjenje). Sa desne strane uređaja nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka, taster kamere dok se u sredini nalazi taster za zaključavanje ekrana i tastature. Ovaj taster je veoma neobičan. Jednim klikom možete zaključati ekran ali ga možete otključati samo pritiskom na taster i zatim klikom na taster koji se nalazi na ekranu. I ovo je veoma čudno, ja bih to uradio drugačije. Na primer, dugi pritisak za otključavanja ili dva kratka. To bi bilo mnogo jednostavnije.

Sa zadnje strane nalazi se rešetka, tu je i LED blic koji može poslužiti i kao baterija (prečica preko tastature). Ispod poklopca sakuplja se dosta prašine.

Telefon poseduje indikatorsku lampicu, koja se nalazi između tastera za javljanje na pozive i prekid poziva. Ukoliko propustite poziv, SMS ova lampica treperi belo.

Dimenzije telefona su 111 x 47.5 x 11 mm a težak je 100 grama. Telefon odlično pristaje u šaku a težina je odgovarajuća. Ne telefonu nema vidljivih ogrebotina a kvalitet izrade je veoma dobar.

Ekran

Dijagonala ekrana je 2.4' što je malo za ekran osetljiv na dodir, ali sa druge strane, za ovakvo hibridno rešenje prilično je dobro. Rezolucija je niska – 240 x 320 piksela, ali uzimajući u obzir da je interfejs specijalno izrađen sa glavnim elementima koji se kontrolišu prstima, dovoljan je. Ekran je otporan a pri niskim temperaturama možete koristiti i rukavice bez ikakvih problema.

U pitanju je jeftini ekran koji može da prikaže 262.144 boje (TFT). Prikaz na ekranu je dosta loš čemu dodatno možemo da „zahvalimo“ glavnim elementima interfejsa. Uglovi vidljivosti nisu najbolji ali oni ne igraju veliku ulogu. U većini režima ekran može da prikaže 5 do 6 linija ali u nekima i do 14 linija.

Tastatura

Tasteri su veliki i podeljeni horizontalnim plastičnim umetcima. Tastatura je zgodna, hod tastera je dobar, mada ne preterano veliki. Pozadinsko osveteljnje je belo i veoma svetlo, jednako raspoređeno po celoj površini tastature. Tasteri za javljanje i prekid poziva su takođe veoma zgodni. Generalno, ergonomija tastature je neznatno iznad proseka.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion bateriju BL-5CT čiji kapacitet je 1050mAh. Prema navodima proizvođača ova baterija omogućava da uređaj koristite do 5.5 sati u režimu razgovora odnosno do 405 sati u režimu mirovanja. Vreme kontinualne reprodukcije muzike je 20 časova (Na Nokia Developer Forumu greškom je navedeno da je to 38 časova).

Prilikom testiranja uređaj je obezbedio 2.5 dana rada pri prosečnom korišćenju koje je obuhvatilo oko jedan ipo čas razgovora, nekoliko desetina snimaka kao i nekoliko minuta snimanja videa i tri časa slušanja muzike ili radija. Da bi se baterija ovog uređaja u potpunosti napunila potrebno je oko 2.5 časa.

Maksimalno trajanje baterije u različitim režimima:

  • WEB-surfovanje (EDGE-konekcija) - 3.5 časa
  • Slušanje muzike preko slušalica - 19 časova
  • Radio - 20 časova

USB, Bluetooth, Wi-Fi

USB. U USB podešavanjima možete odabrati jedan od tri režima:

  • Data Storage (Mass Storage USB) - memorijska kartica je dostupna, nisu potrebni driver-i, a operativni sistem identifikuje telefon automatski.
  • OVI Suite - koristi se za upravljanje uređajem preko OVI paketa, omogućava sve karakteristike telefona, backup podataka itd.
  • Media - štampanje fotografija. .

Brzina prenosa podataka je oko 5 MB/s. Prilikom povezivanja preko USB porta baterija uređaja počinje da se puni.

Ova jedinica poseduje USB Host, odnosno kada povežete adapter možete koristiti eksterne USB drive-ove, specifično za kopiranje fajlova. U terminologiji kompanije Nokia ova funkcija se zove USB on the Go i promovisana je samo u okviru modela Nokia N8 iako je prisutna mnogim jeftinijim S40 modelima.

Bluetooth. Telefon je obezbeđen Bluetoot-om verzije - 2.1 sa EDR. Uređaj podržava sledeće profile:

  • A2DP
  • AVCRP
  • BIP-ImagePush
  • DUN-GW
  • FT-Server
  • HandsFree-AG (1.0)
  • Headset-AG
  • OBEX
  • OPP-Client
  • OPP-Server
  • SIM Access-Server

Najveća brzina koja se može postići sa Bluetooth konekcijom je oko 100Kb/s. Takođe smo testirali njegov A2DP profil sa parom Sony Ericsson DS970 slušalica koje su radile veoma dobro – upravljali smo listom pesama, vršili preskakanje deonica u okviru numera i podešavali jačinu zvuka, međutim nismo uspeli da prikažemo naziv trenutne numere na ekranu telefona.

Wi-Fi.Dostupan je čarobnjak za pretraživanje mreže a pronađene mreže možete sačuvati u memoriji. Na žalost telefon se automatski pokreće kada se WLAN čarobnjak poveže u pretraživaču. Uređaj podržava 802.11 b/g protokole (WPA AES/TKIP).

Memorija

Korisniku je dostupno oko 30MB memorije za skladištenje bilo koje vrste podataka dok je ukupna količina memorije 48MB. Memorija se dinamički deli među svim aplikacijama. Detalji o nedostacima ovakve organizacije memorije su detaljno opisani u članku koji pokriva šesto izdanje S40 platforme FP1.

Uređaj koristi microSD kartice, slot kartice je smešten sa bočne strane telefona tako da je podržana zamena kartice bez isključenja uređaja. Uređaj podržava kartice maksimalne veličine 16GB. Za aplikacije veličina je ograničena na 2MB koliko je ograničenje i za veličinu HEAP-a.

Kamera

Telefon poseduje 5MP CMOS modul bez auto fokusa (fiksni fokus od 20“ do beskonačnosti, EdoF). Dostupan je i LED blic. Za ovaj nivo cene po kojoj je dostupan Nokia C3 kamera ne izaziva nikakve probleme. Po sunčanim danima, fotografije nisu loše i mogu se gledati na ekranu vašeg PC-ja bez većih zamerki. Fotografije nisu savršene ali nisu ni potpuno loše. Generalno zlatna sredina za ovaj novac.

Interfejs kamere je horizontalan (tipično za S40) dok bočni taster omogućava da pozovete kameru na brz način. Slike će veoma brzo nakon snimanja biti uskladištene. Maksimalna rezolucija je 2592 x 1944 piksela. Pogledajte primere fotografija da biste stekli uvid u njihov kvalitet.

Primeri fotografija:

Video snimanje. Telefon mogućava snimanje video sadržaja u 3GP formatu pri čemu je dostupna rezolucija 640 x 480 piksela (15 fps). Trajanje snimka možete vremenski ograničiti ali ono takođe može da bude onoliko dugo koliko postoji kapaciteta na memorijskoj kartici ili internoj memoriji. Efekti koji se mogu primetiti na video su isti kao i oni za fotografije. Kada pregledate video klip na ekranu telefona video kvalitet je prihvatljiv. Kada se pak snimak gleda na ekranu računara do izražaja nesavršenost kamere ali je video i dalje gledljiv.

Softver

Detalji o platformi su opisani u zasebnom članku. Ispod se nalaze slike instaliranih aplikacija, koje ne zahtevaju nikakvo objašnjenje.

U odeljku Application možete pronaći Communities (ograničeni klijent za Facebook, Twitter), konvertor, konvertor veličine odeće, svetsko vreme i Opera mini pretraživač.

Telefon poseduje OVI chat, koji omogućava da komunicirate sa drugim korisnicima OVI paketa što je dobro. Na žalost podrške za druge vrste korisnika nema. Sa druge strane, ova aplikacija je premeštena pozadinu i poruke se mogu primati i dok je u pozadinskom režimu tako da je to na neki način privid multitaskinga. Bilo bi interesantno videti kako će se ova aplikacija razvijati ukoliko bude podržavala AIM, ICQ i Skype mada se to verovatno neće dogoditi.

Email klijent je po prvi put za S40 uređaj zamenjen Nokia Messaging-om. Ovaj klijent ima svoje prednosti a to su podrška za do 10 naloga, brza konfiguracija za popularne servise kao i nepostojanje potrebe da se unose podešavanja servera. Jedna od dobrih karakteristika je optimizacija slika za preuzimanje sa servera, „štednja“ prenosa podataka (radi za OVIMail). Na primer moja slika veličine 1.8MB je transformisana u sliku veličine 16KB. Pogledajte u telefon – upravo tako. Ali problem je to ukoliko vam treba originalna slika jer do nje ne možete doći. Email klijent ne radi preterano brzo ali sa druge strane pak prihvatljivo.

Detalji o klijentu i njegovim ograničenjima su opisani u platformi.

Muzičke mogućnosti uređaja su dobre iako uređaj nije preterano glasan ali je reprodukcija pristojna. Na žalost, nije dostupna mogućnost vraćanja unazad u okviru numere preko ekrana. Izgleda kao da proizvođač nije imao vremena da finalizuje plejer.

Utisci

Nismo imali nikakvih primedbi na kvalitet prenosa glasa u oba pravca, slušalicu karakteriše pristojna jačina zvuka koji se dobro čuje. Kvalitet komunikacije je na normalnom nivou. Jačina melodija zvona je odlična dok je vibracija neznanto jača nego prosečno.

Na tržištu su dostupna dva modela serija Touch & Type, prvi je X3-02 dok je drugi C3-01. Po mom mišljenju model X3-02 gubi kada je u pitanju materijal kućišta (platika vs. metal) dok je recimo tastatura modela X3-02 bolja. Dizajni ova dva uređaja nisu naročito privlačni barem meni ali opet u pitanju je ukus.

Takođe, sličan sa ovim uređajem je model Nokia 6700 Classic ali je u pitanju skuplji uređaj. Ovaj telefon je postao hit na tržištu u prodavao se u veoma velikim količinama. Iako je ovaj model već dugo na tržištu njegovo vreme lagano prolazi ali zahvaljujući svojoj popularnosti može da se dogodi da se na tržištu zadrži još najmanje godinu dana. Po pitanju funkcinalnosti, sličan je i model Nokia X2-00 koji je dosta jeftiniji. On poseduje slične karakteristike ali mu nedostaje ekran osetljiv na dodir kao i metalno kućište. Ovaj uređaj je pre svega namenjen mladima i predstavlja dobar izbor za njih. Postoje oni koji cene eksperiment koji je kompanija načinila sa Touch & Type platformom. Trenutno funkcionalnost Touch & Type je značajno ograničena nedostatkom velikog broja aplikacija. Nokia je odlučila da ne kreira mape za ovaj urađaj a korišćenje Google Maps ne dolazi u obzir jer dolazi do krahova. Dakle, na ovoj jedinici jednostavno ne možemo da računamo na navigacione mogućnosti. Platforma je kreirana u žurbi pa nema ni glasovnih komandi kao ni brojnih drugih karakteristika koje su postojale kod prethodnih S40 modela.

Sa druge strane, prisustvo Wi-Fi je dobar dodatak. Ali da li će mnogi korisnici trebati WiFi u odsustvu kompletnog Web pretraživača. Ovo pitanje je i dalje otvoreno. Ovaj model izaziva pomešana osećanja. Ne volim mešanje ekrana osetljivog na dodir i tastature. Korišćenje virtuelne tastature vam omogućava da unosite tekst brže (sa virtuelnom QWERTY tasataturom). Uzimajući u obzir cenu ovog uređaja i opseg uređaja sa ekranima od 2.8 do 3.2“ dolazimo do zaključka da postoji veliki broj drugih uređaja koji se mogu izabrati. Model se ne razlikuje od drugih po nekim funkcijama (kontakti, SMS) dok u nekima je dosta slabiji. Ovo je tipično za nezavršene platforme, obzirom da su pojedinačni softveri razvijeni u žurbi. Zbog toga je još više izražen zaključak da je Touch & Type više eksperiment nego precizno definisani proizvod. Od pluseva za ovaj uređaj treba pomenuti OVI nalog, automatsku sinhronizaciju sa kalendarom, kontaktima. Ali to je malo obzirom da platforma odaje utisak nezavršene.

Nokia C3-01 je neobičan uređaj i pre nego što se odlučite da ga kupite morate sa sobom samim razjasniti da li želite hibridno rešenje ili ne. Ovaj uređaj kada se sve sabere i oduzme nije privlačan ni po pitanju cena ni karakteristika. Nokia je donela kontroverznu odluku da predstavi ovaj uređaj kako po pitanju funkcionalnosti tako i ergonomije.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024