Liquid Metal 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Acer Liquid Metal
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Acer Liquid Metal. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Acer Liquid Metal vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test Acer Liquid Metal GSM/UMTS komunikatora

U smislu karakteristika, Acer Liquid Metal donekle liči na prethodni model Liquid E, dok je softver sličan onom koji poseduje Acer Stream model. U ovom testu ćemo se često pozivati na oba modela. Ostalo ćete pronaći u ovom testu.

Dizajn i materijali

Trenutno je dostupna samo crna boja plastike i metala poklopca baterije. Kombinacija odlično izgleda.

Sam telefon je manji nego kada su u pitanju prethodni modeli, dok su prednja i zadnja strana zaobljene zbog čega telefon deluje egzotično. Sjajna plastika i metal su materijali koji su korišćeni za izradu ovog telefona. Nekome će možda biti smešna količina metala koja je korišćena kod modela Acer Liquid Metal budući da ovde nema puno metala ali naziv je odabran prema proizvođaču.

Kvaliteti kao što su otpornost na prljavštinu i ogrebotine su diskutabilni. Sa jedne strane imamo metalni poklopac, koji se neće lako ni zaprljati ni ogrebati. Sa druge strane, prednju stranu i površinu ekrana odlikuje plastična završna obrada te će se oba površine veoma brzo zaprljati i veoma brzo izgrebati. Jedino što mogu da vam kažem jeste da budete pažljivi prilikom upotrebe.

Nema nikakvih primedbi na izradu a sve komponente dobro pristaju jedna uz drugu uz minimalne zazore. Poklopac baterije je pravilno postavljen i nema nikakve olabavljenosti.

Dimenzije

U pogledu dimenzija Acer Liquid Metal uporediv sa prethodnim modelima u seriji i modelom HTC Desire.

  • Acer Liquid Metal - 115 x 63 x 13,5 mm, 135 g
  • Acer Liquid E - 115 x 62,5 x 12,5 mm, 135 g
  • HTC Desire - 119 x 60 x 11,9 mm, 135 g
  • Apple iPhone 4 - 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 137 g

Model je pogodan za držanje, iako sjajna plastika i metal ne izgledaju tako poželjno nakon dužeg korišćenja Potrebno je da ipak vodite računa o smart telefonu kada ga nosite u džepu ili torbi.

Kontrole

Prednju stranu telefona karakteriše zvučnik prekriven rešetkom koja je blago uronjena u kućište. Sa desne strane su senzori osvetljenja i blizine.

Model nema svetlosne indikatore a umesto toga imamo ikone panela na samom vrhu slične onima koje se mogu nači kod modela Acer Liquid i Liquid E. Tokom punjenja ili povezivanja sa PC, ikona za punjenje je aktivna, dok kod postojanja nepročitanih e-mail poruka, propuštenih poziva i novih poruka, postoji odgovarajući svetlosni indikator. Postoje tri ikone. Ideja je odlična i možete proveravati nove poruke ili pregledati propuštene pozive bez potrebe da telefon u potpunosti vadite iz džepa.

Jedini problem sa ikonama je sledeći. Dok su kod prethodnih modela ikone prikazivane u odnosu na tamni panel, sada se koristi svetli panel tako da ih pri dnevnom svetlu nije jednostavo prepoznati. U tami ovi problemi ne postoje.

Na samo vrhu smart telefona postoji taster za ekran i aktivaciju uređaja zajedno sa 3.5mm priključkom za slušalice i punjač. Leva strana je slobodna a sa desne strane nalazi se taster za kontrolu jačine zvuka i taster kamere. Taster za kontrolu jačine zvuka nije najprikladniji za upotrebu, zbog toga nije dugačak i nije dovoljno izdignut, tako da nije jednostavan za korišćenje bez gledanja u njega.

Sa donje strane uređaja nalazi se USB slot za punjač ili kabl kao i rupica mikrofona.

Kontrole ispod ekrana su senzorske. Da budemo precizni imamo senzorski blok sa četiri tastera: vraćanje u glavni meni (ukoliko pritisnete i zadržite aktivira se menadžer widgeta), pretraga, vraćanje i aktiviranje menija.

Telefon nema tastere za javljanje i okončanje poziva. Kada se sve sabere i oduzme senzorski tasteri su zgodni sa dobrim pozadinskim osvetljenjem dok osetljivost tastera je moguće prilagoditi iz menija.

Slično modelima Acer Liquid E i Liquid, ni Liquid Metal nema taster za pomeranje kursora. Ispravka grešaka se ne može izvesti pomoću tastera. Ukoliko unosite tekst i načinite grešku potrebno je da pomerite kursor ali tako da pogodite tačno mestu između simbola koje ste pogrešno uneli što nije naročito zgodno.

Hajde sada da se vratimo na zadnju stranu modela. Zadnji poklopac na samom vrhu odlikuje baterija (tu je i plastični deo, takođe) koji se mora povući da bi se otvorio ovaj odeljak. SIM kartica i memorijske kartice nalaze se ispod baterije. Slot za memorijsku karticu nije zgodan za upotrebu a kartica se ne može menjati bez vađenja baterije. Acer Liquid Metal koristi microSD kartice (sa microSDHC podrškom).

Ekran

Model odlikuje 3.6' kapacitivni TFT ekran osetljiv na dodir sa 480 x 800 rezolucijom. Ekran nudi impresivno osvetljenje i maksimalne uglove vidljivosti. Glavna karakteristika ekrana, kao i kod prethodnih modela, jeste ogledalo u pozadini koje obezbeđuje da informacije budu čitljive i pri direktnim sunčevim zracima.

Kamera

Uređaj je opremljen 5MP kamerom sa autofokusom. Sočivo kamere je smešteno sa zadnje strane uređaja u desnoj gornjoj zoni. Sočivo kamere je neznanto izdignuto iz kućišta.

Interfejs kamere je vrlo jednostavan: na viziru se prikazuje skala kao i traka sa ikonama na kojoj se nalaze ikone za podešavanje lokacije na koju se smeštaju fotografije, rezolucija, uravnoteženje belog kao i ISO vrednost. Da biste mogli da pristupite podešavanjima potrebno je da pritisnete „menu“ ispod ekrana.

Fotografije možete snimiti u sledećim rezolucijama:

  • 5M - 2592x1944
  • 3M - 2048x1536
  • 2 M - 1600x1200
  • 2 M - 1600x1200
  • WVGA - 800x480
  • 0.3 - 640x480

Uravnoteženje belog:

  • Auto
  • Incandescent
  • Fluorescent
  • Daylight
  • Cloudy

Efekti:

  • Gray shades
  • Sepia
  • Negative image
  • Overexposure
  • Posterization
  • Water

Pored opisanih podešavanja takođe možete promeniti jačinu osvetljenja, kontrast i korekciju ekspozicije na skali od 10 podeoka te ISO osetljivost. Ne postoji opcija da se zvuk pri fotografisanju potpuno isključi jednim potezom, ali uvek vam je na raspolaganju opcija da ovaj zvuk smanjite na vrednost nula pri čemu on u potpunosti nestaje.

Ne mogu da opisujem kalitet slika obzirom da je moj primerak uređaja imao ozbiljnih problema sa kamerom. Nakon što dobijem konačnu verziju uređaja ažuriraću ovaj test.

Video

Video se snima u 3GP formatu (kodek 3gp4v) pri brzini od oko 35 frejmova u sekundi i bitrateom od oko 7000kbps. Zvuk se snima sa sAMR kodekom, sa sample rate – 8000Hz). O kvalitetu videa će biti reči kasnije obzirom da sam imao određenih problema sa ovim odeljkom.

Za video su dostupne sledeće rezolucije:

  • 720p - 1280x720
  • 480p - 720x480
  • VGA - 640x480
  • QVGA -320x240

U video režimu možete promeniti podešavanje uravnoteženja belog. U svim rezolucijama je moguće primeniti zumiranje videa. Korišćenje zum funkcije tokom samog snimanja nije moguće, već morate prvo zaustaviti snimanje.

Baterija

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1500mAh. U standardnim uslovima (30-40 minuta razgovora dnevno, Push Mail, povezivanje na WiFi u trajanju oko 1 časa dnevno i slanje 10 do 20 poruka) moj primerak uređaja je radio prosečno dan ipo ili nešto malo više, dok ukoliko sam slušao muziku preko njega, vreme rada je smanjeno na jedan dan. U svakom slučaju u pitanju je dobro vreme trajanja baterije u odnosu na najnovije HTC modele

Performanse

Telefon koristi Qualcomm MSM7230 platformu sa drugom generacijom Snapdragon platforme čiji je radni takt 800MHz. Prva generacija je bila predstavljena u okviru QSD8x50 platforme koja se može naći u svim Android rešenjima i njen radni takt je bio 1GHz kao i u najnovijim Windows Mobile rešenjima kao što je HTC HD2.

Pored Acer Liquid Metal modela ova platforma je primenjena i kod uređaja kao što su HTC Desire Z, Sony Ericsson X12 i nekoliko drugih modela. Ovo sam pomenuo da bih uklonio potencijalne sumnje vezane za generaciju platforme koja je korišćena u okviru smart telefona. Budite sigurni da je u pitanju jedna od najnovijih ponuda koje dolaze iz Qualcomm-a.

Telefon poseduje 512MB sistemske memorije i neka količina ove memorije je dostupna za skladištenje podataka i instaliranje softvera. Kod android 2.2 verzije, možete lako instalirati aplikacije na memorijsku katticu tako da ugrađena memorija nije krucijalna kao kod Androida 2.1 i njegovih prethodnika.

Model lako prikazuje video čija rezolucija se poklapa sa rezolucijom ekrana (koja je 720x400 piksela) ali morate prvo da instalirate plejer (na primer Rock Player). Brzina smart telefona je dobra i nisam primetio nikakva značajna odlaganja funkcionisanja uređaja.

Povezivanje

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Uključivanje i isključivanje bežičnog interfejsa je dostupno menijem opcija ili korišćenjem standardnih widget-a koji se nalaze na ekranu.

Za povezivanje kabla za sinhronizaciju i punjač uređaj koristi univerzalni miniUSB konektor. Telefon poseduje ugrađeni USB 2.0 port. Uređaj poseduje ugrađeni Bluetooth 2.1 + EDR. Podržani su sledeći profili:

  • Audio Gateway (AG) - main mode for headset operation
  • Audio/Video Control Transport Protocol (AVCTP)
  • Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP) - music playback from the wireless headset
  • Object Push Profile
  • Generic Audio/Video Distribution Profile (GAVDP)
  • Audio/Video Distribution Transport Protocol (AVDTP)
  • Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) - Prenos zvuka preko Bluetootha
  • Hands-Free Profile 1.5
  • Phone Book Access Profile

Svi glavni profili su podržai i upotreba stereo slušalica je slična kao kod prethodnih modela. Nema nikakvih izmena ovde.

Wi-Fi (802.11b/g/n). WiFi je radio dobro u okviru inženjerskog prototipa ovog uređaja izuzev nekoliko prekida konekcija. Ponovno učitavanje smart telefona je pomoglo da se ovaj problem reši.

Navigacija

Kod modela Acer Liquid Metal za svrhu navigacije korišćen je gpsOne čip. Telefon će se prodavati bez specijalnog navigacionog softvera pa u tu svrhu možete instalirati Google Maps.

Softver

Smart telefon koristi Android 2.2 (Froyo) ni nisam uspeo da pronađem ikakvu razliku u softveru u odnosu na Acer Stream. Interfejs je isti, aplikacije i ključne karakteristike. Ovaj vlasnički korisnički interfejs kompanije je opisan u testu modela Acer Stream.

Problem sa pozivanjem nije rešen. Želeo bh da vas podsetim da ne možete da sakrijete tastaturu nakon što ste završili potragu za određenim kontaktom. Kako su linije sa brojevima velike i možete videti samo tri nakon što ste uneli cifre pogodno bi bilo da je moguće sakriti tastaturu i pretraživati kontakte. Na žalost, to se ne može uraditi.

Adresar je zgodan, pomeranjem slidera se omogućava njegovo brzo skrolovanje, odnosno pretraga.

Kod modela Acer Liquid Metal je bilo dostupno nekoliko dodatnih programa od kojih se treba izdvojiti Nemo plejer kao i jednu korisnu aplikaciju Twidroid.

Zaključak

Prilikom testiranja nismo imali nikakvih problema sa kvalitetom komunikacije i nivoom prijema signala koju je ostvario Acer Liquid Metal. Melodije zvona su prosečne a zvučnik je dovoljno glasan. Vibracija je prosečne jačine ali u većini situacija ćete je osetiti.

Model će u prodaju stići sredinom januara. Mogli bismo njegovo pozicioniranje izanalizirati bolje, ali je datum njegovog pojavljivanja još relativno dalek što značajno može da utiče na situaciju. Smatram da će ovaj uređaj biti interesantno rešenje kada se u januaru pojavi kao smart telefon dobrog dizajna i izrađen na najnovijoj verziji Android platforme. Svi ovi elementi su atraktivni, ali oni moraju da budu dopunjeni sa odgovarajućom cenom. Smatam da je pravo vreme da Acer proširi svoju liniju Android uređaja a ne da ona bude predstavljena samo Acer Liquid uređajima.

Opis:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Materijali tela: sjajna plastia i metal
  • OS: Android 2.2 (Froyo)
  • GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS/HSDPA 900/1800/2100
  • Platforma: Qualcomm MSM7230 (Snapdragon, druga generacija), 800 MHz
  • RAM: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 512 MB + microSD slot(nije moguća zamena bez isključenja)
  • Interfejsi: Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1 (A2DP), univerzalni microUSB (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju, 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: TFT 3,6" 480x800 (WVGA) rezolucije, automatsko podešavanje pozadinskog osvetljenja
  • Kamera: 5 MP sa autofokusom, video snimanje u HD (720p) rezolucija (30 fps)
  • Navigacija: GPS na gpsOne čipu Qualcomm platforme (podrška za A-GPS)
  • Dodatno: akcelerometar, senzori svetlosti i blizine
  • Baterija: izmenljiva Li-Ion 1500 mAh
  • Dimenzije: 115 x 63 x 13.5 mm
  • Težina: 135 g
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024