beTouch E140 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Acer beTouch E140
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Acer beTouch E140. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Acer beTouch E140 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:

Kratak pregled smart telefona Acer E140

Fotografije modela Acer E140

Ponekad se desi da ima mnogo toga da se piše o uređaju ali da to nije od nikakvog interesa za korisnike. Uzimajući u obzir vreme planirane izmene teksta, materijal ne gubi na svojoj važnosti. Ovo je treći put da ispred sebe imam Acer E140. Na kraju sam shvatio da treba pomenuti samo one bitne činjenice. Sa čitaocima želim da podelim utiske o radu modela te da ukratko opišem prednosti i mane ovog smart telefona koji se već neko vreme nalazi u prodaji.

Dizajn, materijali, kućište

Za pristupačni robot model Acer E140 je zaista odličan, to se mora priznati. Ne možemo reći da se radi o savršenom dizajnu niti da je u pitanju izuzetno atraktivan model, ali sve u svemu ovaj smart telefon zaista dobro izgleda.

Model je izrađen od sjajne plastike a dostupan je u beloj i crnoj varijanti. Prilikom testiranja korišćen je uređaj crne boje. Od praktičnih mana materijala koji je korišćen najveća je to što se jako brzo prlja a tragovi nečistoća i otisci prstiju jasno su vidljivi. Drugo, prašina se skuplja pa su čak i male čestice vidljive tako da uređaj mora stalno da se briše.

Kvalitet izrade je dobar. Poklopac baterije zauzima čitavu zadnju stranu ovog smart telefona i odlično je pričvršćen pa i ako se desi da uređaj slučajno ispadne na pod, sigurno je da će poklopac ostati na mestu. Acer E140 mi je nekoliko puta ispao i nikada se nije pojavilo nikakvo vidljivo oštećenje.

Dimenzije

Veličina smart telefona čini ga prosečnim kada su u pitanju „roboti“. Dimenzije modela su 105 x 56 x 13mm a težak je 95 grama. Uređaj je izuzetno lagan, lepo pristaje u šaku zahvaljujući svom obliku i laganom prelazu sa bočnih strana ka prednjem i zadnjem delu telefona.

Acer E140 lepo pristaje u bilo koji džep košulje ili pantalona. Jedina stvar na koju mogu da se požalim jeste plastika. Usled činjenice da je plastika glatka, dešava se da tokom razgovora telefon ispadne iz ruke. Lično meni je korišćenje E140 bilo dugo neudobno zbog toga što nisam mogao komforno da ga držim u ruci. Šteta što nije izrađen od plastike meke na dodir ili matirane plastike budući da bi sve bilo mnogo lakše.

Kontrole

Smart telefon ima standardne tastere osetljive na dodir koji se nalaze ispod ekrana kao i tri hardverska tastera. Dva od njih – taster za primanje i prekidanje poziva označeni su zelenim i crvenim indikatorskim svetlom. Treći je četvorosmerni taster. Za mene je prisustvo hardverskih tastera i dodatnih kontrolnih tastera, veliki plus. Čak i samo prisustvo ovih elemenata je dovoljno da pređem preko nekih nedostataka Acer E140 modela.

Tasteri nisu jednostavni za upotrebu, u suštini gotovo su izjednačeni sa kućištem pa se čini kao da ne pritiskate taster već ivicu oko njega. U suštini, kao što je već navedeno, sve je stvar navike a ovi tasteri lakši su za korišćenje za upotrebu nego tasteri nekog drugog uređaja sa ekranom osetljivim na dodir.

Blok tastera osetljivih na dodir podrazumeva četiri standardna tastera koji su mali i prilično nezgodni za upotrebu

Na samom vrhu nalazi se 3.5mm priključak a tu je i taster za uključivanje i isključivanje ekrana. Taster za kontrolu jačine zvuka nalazi se sa desne strane konektora dok se microUSB nalazi sa donje strane. Ne postoji posvećeni taster kamere.

Sa zadnje strane nalazi se 3MP kamera kao i zvučnik. Sa prednje strane, iznad ekrana nalazi se svetlosni indikator koji ukazuje na propuštene pozive i koji svetli prilikom punjenja i povezivanja sa računarom.

SIM kartica se postavlja ispod baterije. Slot za microSD memorijsku karticu je sa desne strane, za zamenu kartice dovoljno je ukloniti poklopac baterije bez uklanjanja same baterije i bez okretanja telefona.

Ekran

Telefon poseduje TFT-LCD ekran osetljiv na dodir, 2.8’’ (57x43mm) a odlikuje ga rezolucija 240 x 320 piksela (QVGA), a ekran odlikuje i dobra osvetljenost.

Uglovi vidljivosti su mali i vertikalno i horizonalno. Vertikalno i najmanje odstupanje od odgovarajućeg ugla direktno utiče na horizontalni prikaz. Odziv ekrana nije loš, potrebno je napomenuti da se odziv razlikuje od uređaja do uređaja. Pored toga, ja sam lično imao problem zbog zaštitne plastike na ekranu koja je bila blago uronjena u kućište nisam mogao da vidim gornju oblast ekrana. Zapravo, morao sam da se služim nekim oštrim predmetom budući da dodirom ekrana nisam mogao da dobijem nikakve rezultate.

Prikaz na ekranu bledi na suncu, a informacije nisu čitljive. Negativnu ocenu zaslužuje zaštitni film koji treba da štiti od prašine. Za mesec dana nakupi se zaista puno prašine pa se može reći da je to velika slabost za Acer E140.

Kamera

Acer E140 poseduje jednostavnu 3MP kameru bez fokusa. Kvalitet fotografija je dovoljan da se fotografija postavi kao fotografija kontakta ili za snimanje neke situacije u kojoj se zateknete, ništa više. Pored toga, kamera ima mogućnost snimanja video sadržaja rezolucije do 480p (720 x 480 piksela).

Performanse, interfejsi

Telefon koristi Qualcomm MSM7227 platformu sa procesorom čiji je radni takt 600MHz. Smart telefon poseduje 256MB sistemske memorije i 512MB memorije koja je dostupna za skladištenje podataka i instaliranje softvera. Kod Android 2.2 verzije, možete lako instalirati aplikacije na memorijsku katticu tako da ugrađena memorija nije krucijalna kao kod Androida 2.1 i njegovih prethodnika.

Na brzinu rada aparata nema nikakvih žalbi. Uzimajući u obzir nisku rezoluciju ekrana i njegove karakteristike, možemo slobodno reći da će malo korisnika Acer E140 želeti da ga odabere radi HD videa. Za ostale performanse platforme više je nego dovoljan.

Telefon može da radi u GSM (850/900/1800/1900) i UMTS (900/2100) mrežama; Oba protokola EDGE i HSDPA su podržani. Uređaj poseduje ugrađeni Bluetooth 2.1, WiFi, desktop sinhronizaciju i transfer podataka preko microUSB porta.

Trajanje baterije

Uređaj koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1300mAh. U standardnim uslovima (40-50 minuta razgovora dnevno, Push Mail, korišćenje Push maila i slanje 10 do 20 poruka) moj primerak uređaja je radio prosečno dva dana, dok ukoliko ne slušate muziku preko njega, vreme rada se povećava na tri dana, što je dobro vreme za Andorid uređaje.

Navigacija

Uopšteno govoreći, Acer E140 je prilično nezgodan za upotrebu kao uređaj za navigaciju. Međutim, kod smart telefona postoji GPS modul i navigacioni softver koji su unapred instalirani – NAVITEL Navigator. Mogu reći da sam prilikom upotrebe nekoliko puta koristio Navitel iako je mnogo jednostavnije korišćenje Google Maps.

Softver

Smart telefon koristi Android 2.2 (Froyo) a to je možda i glavna karakteristika modela, niskobudžetnih robota ove ili novije verzije Android-a. Postoji jedan model kompanije LG (Optimus One), jedan model kompanije Samsung (Galaxy Mini), jedan Acer i Highscreen.

Interfejs u okviru modela Acer E140 je blago izmenjen, kao i kod drugih Acer modela, sa krajnje leve i desne strane ekrana nalaze se widget-i za brz pristup multimedijalnim sadržajima i bookmark-ovima pretraživača. Pored toga, postoji i nekoliko dodatnih programa u okviru Android 2.2, sa svim svojim karakteristikama.

Zaključak

Nema nikakvih pritužbi na kvalitet konekcije. Jačina tona zvučnika i zvona podešenih na srednji nivo dovoljni su da odlično čujete svog sagovornika ali u bučnom okruženju ponekad je potreban i jači zvuk. Vibracija je slaba, ponekad mi se desilo da ne osetim vibraciju i tako propustim poziv dok sam na ulici.

Po mom mišljenju, kupovina ovog smart telefona smatra se pristojnom – ukoliko želite pristupačan „robot“ sa Android 2.2. Ukoliko vam je bitno da imate najnoviju verziju operativnog sistema onda potražite LG GT540, SE X8, Samsung GT-i5800 ili neki od sličnih. Među glavnim konkurentima Android 2.2 koji su se pojavili na tržištu jeste LG Optimus One. Ova jedinica nosi veliki broj drugih opcija ali za tako nešto potrebno je izdvojiti mnogo više novca.

Finalni rezultat: tri meseca nakon što je prodaja počela, model Acer E140 postao je jedan od najpristupačnijih „robota“ baziranih na Androidu 2.2 i jedan od najjeftinijih smart telefona koji je baziran na ovom operativnom sistemu. Ukoliko želite da se upoznate sa ovim operativnim sistemom kupovinom pristupačne jedinice na nekoj od novih verzija OS, trebalo bi da obratite pažnju na model E140, ali i kod drugih modela ima zanimljivih opcija koje su dostupne za približno isti novac.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
Original review / Originalni tekst:
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024