U1270 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
 
 
Test mobilni telefon Huawei U1270
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Huawei U1270. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Huawei U1270 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test GSM / UMTS-telefona Huawei U1270

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač
  • Li-Ion baterija kapaciteta 800 mAh
  • Uputstvo za upotrebu
  • Žične slušalice

Pozicioniranje

Ovaj model je pozicioniran kao telefon za razgovaranje/slanje poruka, ali sa podrškom za mreže treće generacije. Ova činjenica omogućava korišćenje opcija kao što je 3G što čini da model može da bude interesantan određenom delu ciljne publike ovog uređaja. Uređaja ovakvog tipa na tržištu ima dosta, kako od velikih tako i od malih proizvođača, pomenućemo samo Beeline C100. Kada se u pitanju model U1270 nema se o njemu reći ništa specijalno sem da je izrađen za Megafon mrežu. U tom slučaju kada kupite SIM karticu kompanije Megafon koja je uključena uz ovaj telefon dobijate doživotnu garanciju za njega. Prosečan vek trajanja ovog uređaja je 5-6 godina, ali baterija nije podložna garanciji. Sve u svemu u pitanju je dobra ponuda za korisnike.

Kada kupite telefon sa SIM karticom dobijate 5% popusta na cenu svih poziva i transfera podataka.

Još jedna stvar je potrebno da se zna o ovom uređaju, a to je da je on vezan samo za Megafon i da neće raditi sa karticom nijednog drugog operatera. Ovo ne mora da nužno bude nedostatak pomenute ponude obzirom da je proizvod namenjen lojalnim korisnicima ovog operatera koji planiraju da njegove usluge koriste u budućnosti. Cena ovog uređaja nije niža nego cena drugih sličnih proizvoda na tržištu, već je na istom nivou.

Dakle, ispostavlja se da je ovaj telefon za one koji već koriste ili planiraju da korste usluge ovog operatera. Kao drugo, ovaj uređaj je interesantan za one koji vrše pozive, pišu SMS poruke, a ne koriste druge funkcije mobilnog telefona.

Dizajn, veličina, kontrole

Telefon je dostupan u dve boje – crnoj i beloj. Po mom mišljenju bela verzija je dizajnirana za žene zahvaljujući svojoj cvetnoj šari na panelu sa zadnje strani kao i bočnoj pink ivici. Telefon u crnoj verziji ima plavu ivicu sa metalik presijavanjem. U ovom slučaju i pozadinsko osvetljenje tastature je drugačije, pa je kod bele verzije osvetljenje pink, a kod crne plavo.

Dimenzije telefona su 107 x 46 x 12 mm, dok je njegova težina 80 grama. U pitanju je klasičan monoblok telefon. Kada telefon čvrsto držite u ruci čućete škriputavi zvuk sa zadnje strane telefona. Zazori ipak ne postoje tako da ovde nemamo mnogo primedbi.


Sa gornje strane uređaja se nalazi otvor za provlačenje trake za nošenje uređaja oko vrata, 3.5 mm priključak za slušalice, te miniUSB priključak koji se krije ispod gumenog zatvarača. Sa desne bočne strane uređaja se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka. Tokom poziva njegova upotreba nije baš zgodna, već je mnogo lakše ga koristiti kada se telefon nalazi pred vama. Izgleda da će plastični tasteri koji su presvučeni specijalnom bojom tako da izgleda ka da su hromirani veoma brzo izgubiti svoju boju usled aktivnog korišćenja uređaja.

Iznad ekrana se nalazi kamera sa prednje strane koja je dizajnirana za video.

Ekran

Telefon poseduje TFT ekran dužine dijagonale 2“ rezolucije 240 x 320 piksela koji može da prikaže 262.144 boje. U pitanju je ekran namenjen nezahtevnim korisnicima sa ne naročito dobrim uglovima vidljivosti koji bledi pri izlaganju sunčevim zracima. Po mom mišljenju ekranu nedostaje osvetljenost pa je slika nekako mutna.

Ekran može da prikaže 8 tekstualnih i tri servisne linije. Odabirom određene vrste fontova u pojedinim režimima ekran može da prikaže i 16 linija.

Baterija

Telefon koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 800mAh. Proizvođač tvrdi da baterija može da obezbedi 320 sati rada u režimu mirovanja i 3.5 časa razgovora. Prilikom testiranja uređaj je uspeo da obezbedi prosečno 4 dana rada pri prosečnom opterećenju koje obuhvata 1 čas razgovora, minimalno korišćenje elektronske pošte i do 1 sata slušanja muzike. Telefon obezbeđuje prosečno oko 2 do 3 dana rada uz prosečno opterećenje. Vreme koje je potrebno da se baterija ovog uređaja napuni je 2 časa.

USB, Bluetooth, opcije povezivanja

Bluetooth. Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, A2DP. EDR omogućeni Bluetooth 2.0 je dostupan. Upravljanje slušalicama se izvodi bez ikakvih probema.

USB-povezivanje. Nisu dostupne opcije za prilagođenje USB podešavanja. Postoji mogućnost za rad sa memorijskom karticom kao i da koristite uređaj kao modem. Kada je uređaj povezan preko USB porta njegova baterija se puni.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 10.

Memorija, memorijska kartica

Telefon se isporučuje sa 15 MB ugrađene memorije, koja je u potpunosti dostupna korisniku. Memorijska kartica je vidljiva zasebno. Telefon poseduje i ugrađeni menadžer fajlova koji vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku kartu. Slot kartice je smešten ispod poklopca baterije i kartica se može menjati bez isključenja telefona. Testirali smo karticu kapaciteta 8GB i radila je dobro.

Kamera

Uređaj poseduje običnu kameru rezolucije 2MP sa fiksnim fokusom. Interfejs kamere je horizontalan, pri čemu su sve opcije dostupne u horizontalnoj liniji. Dostupni su režimi panorama, efekti (Sepia, crno-belo), mogućnost dodavanja okvira za fotografije. Slike koje se dobijaju su tipične za jeftino rešenje.

Primeri fotografija nastalih kamerom:

Video snimanje

Sva podešavanja se mogu uporediti sa onima koja su dostupna za fotografije, ali su rezolucije drugačije, plus tu je podrška za efekte. Maksimalna rezolucija je 176 x 144 piksela (15 fps). Kvalitet video sadržaja je osrednji.

Interfejs menija

Glavni meni je predstavljen u vidu matrice ikona (3x4). U režimu mirovanja glavni meni se poziva levim programabilnim tasterom i klikom na OK. Zbog čega su funckije duplirane nije mi jasno. U ovom slučaju navigacioni tasteri su dodeljeni svojim funkcijama kao što su pritisak na dole pozivanje telefnskog imenika, a na gore kamere.

Telefonski imenik. Memorija telefonskog imenika može da uskladišti 1000 imena. Podržava standardni SyncML, manuelno unošenje podataka preko servera. Za svaki unos možete da unesete sledeće informacije – ime, nadimak, tri telefonska broja različitih tipova, poštansku adresu i fax. Dostupna je i opcija dodavaja dodatnih informacija koje uključuju elektronsku poštu, datum rođenja, prilagođene melodije zvona, sliku pozivaoca. Postoji mogućnost kreiranja do 10 grupa pozivaoca.

Opšta lista može da bude sortirana prema imenu koji prikazuje ime iz telefonskog imenika ili sa SIM kartice. Postoji opcija za brzu pretragu imena u imeniku, a dovoljno je samo da unesete početna slova.

Liste poziva. Dostupna je opšta lista kao i liste pozvanih, propuštenih i primljenih poziva. Svaka lista sadrži do 60 unosa. Pozivi vezani za isti broj se sumiraju, pri čemu detaljni pogled prikazuje sve informacije (vreme poziva, trajanje).

Poruke. Ugrađeni editor poruka ne pravi razliku između SMS/MMS poruka, pri čemu se razlika automatski pravi kada dodate sliku ili fajl tekstualnoj poruci. Dostupni su ugrađeni šabloni, ali možete da kreirate i svoje sopstvene. Predvidivi unos teksta nije izazivao nikakve probleme, reči su pretpostavljene tačno. Moguće je sortiranje poruka na listi prema datumu i prema pošiljaocu. Memorija telefona može da uskladišti do 500 poruka.

Email klijent omogućava da vidite zaglavlje kao i sam sadržaj elektronskog pisma i tipove priloga. Nažalost, većinu formata priloga telefon neće prepoznati. Generalno u pitnaju nije loše rešenje za jeftini telefon.

My files. U pitanju je tipičan menadžer fajlova koji omogućava particioniranje direktorijuma. Kreiranje direktorijuma nije podržano, a memorijska kartica se prikazuje zasebno u odgovarajućoj sekciji. Podržava kopiranje fajlova sa jednog tipa memorije na drugi.

Zabava. Neobičan meni koji sadrži četiri stavke – kamera, video, aplikacije i igre. Prve dve su samo kopirane iz glavnog menija, u aplikacijama nemate ništa, dok odeljak igre nudi pristup dvema igrama – Princess Diamond i Sudoku. Po mom mišljenju bilo bi logično da se ostave samo dve igre i cela ova sekcija nazove igrama.

Muzika. Ovde se nalazi FM radio koji podržava automatsku pretragu stanica i može da ukupno uskladišti 20 radio stanica. Radio može da radi u hands free režimu i nikakva druga podešavanja ne postoje. Radio može da radi i u pozadinskom režimu.

Muzički plejer je veoma jednostavan i nudi podelu na liste pesama, prema albumima i žanru. Uređaj podrava pet ekvilajzera koji se ne mogu prilagođavati. Plejer takođe radi u pozadini, podržava streaming sa mrežnih resursa (internet radio). Sva podešavanja se unose manuelno. Generalno u pitanju je dosta dobar plejer, a muzika zvuči dobro sa normalnim slušalicama.

Planer i alati. Dostupno je do šest alarma pri čemu se svaki može konfigurisati za određene dane u nedelji ili samo za pojedinačno oglašavanje.

Kalendar omogućava da uskladištite do 500 unosa (beleški ili rođendana). Kalendar se može prikazati u mesečnom ili nedeljnom pogledu. Kada unesete događaj možete promeniti njegov tip sa beleške na neki od desetak drugih dostupnih. Takođe je prisutna opcija za ponavljanje događaja.

Zadaci - telefon može da uskladišti do 1000 unosa. Za svaki je moguće uneti prioritet i krajnji rok. Veoma jendostavno i zgodno.

Memo - standardne tekstualne beleške - Može ih se uneti do 100 komada.

Kalkulator, konvertor jedinica i konvertor valuta su uobičajeni. Takođe je dostupna funkcija svetskog vremena, štoperica kao i brojač. Diktafon omogućava da snimate zvučne beleške neograničene dužne sve, dok imate dostupne memorije.

Pretraživač. Sa jedne strane pretraživač vam omogućava da umanjujete stranicu smeštajući je u jednu kolonu čak iako je na njoj skripta. Sa druge strane sam pretraživač je veoma spor i nije me zadovoljio. Generalno ovaj pretraživač je namenjen da se njime poslužite samo ako vam je hitno potrebna neka informacija sa interneta.

Podešavanja. Telefon poseduje profile koje možete odabrati po svojoj želji. Takođe, telefon ima opcije za podešavanje kada će se uključiti i isključiti. Teme nisu naročito inovativne. Podešavanja Bluetooth-a su jednostavna. Generalno, telefon nema nekih specijalnih funkcija u nekim situacijama čak i manje nego tradicionalni telefoni u ovoj klasi.

Utisci

Jačina melodija je dobra, glasna tako da ćete zvonjenje telefona čuti u različitim okruženjima. Vibracija je iznad proseka i dobro se oseti. Tokom poziva, zvučnik dobro emituje zvuk tako da je jačina dovoljna. Iz moje perspektive nema nekih značajnijih primedbi u ovom odeljku.

Po ceni po kojoj se prodaje i sa nemogućnošću da koristite ijednu drugu SIM karticu sem one koju ste kupili od operatera zajedno sa telefonom ovo ne izgleda kao primamljiva ponuda za onog ko ne koristi mrežu operatera. Slažem se da za isti novac možete kupiti mnoštvo alternativa drugih proizvođača, čak i onih većih. Na primer, nešto manje košta mnogo funkcionalniji model Samsung Monte C3200. Sa druge strane ovaj uređaj je interesantan jer nudi popust od 5% na svaki telefonsk iračun ili na 3G saobraćaj. U suštini ovo je model koji je namenjen lojalnim korisnicima Megafon mreže, onima koji ga koriste uglavnom za pozivanje. U tom aspektu ovaj telefon može da bude uspešan. Njegova baterija radi dugo, ima standardni set funkcija i nema ozbiljnijih nedostataka. Sve ukupno u pitanju je dosta povoljna ponuda.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024