KUPI
ISTRAŽI
RAZMENI
PREUZMI
BRZA PRETRAGA
Model telefona

Samsung
I9100 Galaxy S2 16GB


 


MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija)
Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/samsung-galaxy-s2-en.shtml

Kompletan test modela Samsung Galaxy S II i9100

Fotografije modela Samsung Galaxy S II

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Li-Ion baterija kapaciteta 1650 mAh
  • Žične stereo slušalice
  • USB kabl
  • Punjač

NB. Ovo je finalna verzija testa tako da sada možete imati sveobuhvatan pogled na sve aspekte telefona. Određeni delovi u odnosu na prethodni objavljeni test ostali su neizmenjeni, dok su neki izmenjeni, a nešto je i dodato.

Pozicioniranje

Niko nije mogao da predvidi uspeh modela Galaxy S, a on je postigao fenomenalnu prodaju. Ovaj model je bez ikakve sumnje najprodavaniji uređaj koji je povećao udeo kada je u pitanju tržište Android telefona, ali je takođe doneo i određene probleme kompaniji Samsung. Niko nije očekivao tako veliki uspeh i, shodno tome, niko nije očekivao da će potražnja za njim biti tako velika. Kompanija je donekle izneverila nedostatkom Super AMOLED ekrana, nedostatka koji nije obezbedio veliku prodaju: potražnja za modelom je visoka, ali na mnogim tržištima jednostavno nema dovoljno jedinica. Jedno od rešenja na koje se odlučila kompanija Samsung jeste da predstavi jeftiniju verziju Galaxy S i9003 modela koji koristi SuperClear TFT ekran. Ovaj ekran je lošiji nego SuperAMOLED po svakom pitanju ali je i dalje jedan od najboljih ekrana na tržištu. Pored toga, i9003 sa minimalnom količinom memorije košta značajno manje nego Galaxy S a taj jaz u ceni će se još više povećavati. Ovo je odlično rešenje koje će nastaviti da iskorišćava popularnost modela Galaxy S.

Nakon CES-a na kojem je NVIDIA predstavila svoje prve Tegra2 bazirane modele među kojima su LG Optimus 2x, Motorola Atrix 4G, Motorola DROID Bionic pojavilo se pitanje kako će Samsung odgovoriti na sve to? Čini se da su dual core procesori postali obavezni za vrhunske modele, što je odličan marketinški potez, mada nema praktične potrebe za njima budući da nema odgovarajućeg softvera niti igara te da je povećanje performansi u okviru regularnih aplikacija beznačajno. Ipak, ni Samsung tokom održavanja CES-a nikada nije pomenuo takve planove. Razlog za to je što je kompanija želela da minimizuje jaz između najavljivanja proizvođa i aktuelne prodaje da bi omogućila potencijalnim kupcima da dobiju proizvod isto kada i konkurencija.

Da li Samsung očekuje od novog vodećeg proizvoda da postigne uspeh? Bez sumnje, da i ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi mislili da u tome neće uspeti. Imajući u vidu prodaju koja je zabeležio prethodni model, sigurno je da će ovaj model kreirati sopstveno tržište. Poseduje nekoliko jedinstvenih karakteristika koje nisu dostupne kod konkurentskih modela. Prvo, to je vrsta ekrana. Novi izraz SuperAMOLED+ označava unapređenu varijantu prethodnog modela, onoga koji još uvek nije zastareo a konkurencija nema odgovarajućeg naslednika. Iako nema očigledne potrebe za time, ekran je postao značajna privilegija vodećih Samsung modela, jedna od prednosti. Meni se lično dopada što ekran modela Galaxy S nije toliko oštar kao ekran iPhone uređaja ali su slova malo mutna. Novi SuperAMOLED+ je oštriji, nije tako dobar kao ekran iPhone uređaja, ali je bolji nego onaj koji poseduje Galaxy S.

Druga karakteristika je da nema nikakvu primenu u većini slučajeva, ali kreira osnovu za budućnost koja je dual core procesor. Za tehničke zaljubljenike ovakav procesore je definitivno prednost budući da dodaje dodatnu slavu telefonu. Međutim, pragmatika kaže drugačije: procesor ne obezbeđuje nikakve realne i trenutne koristi. Sa druge strane, tokom vremena biće sve više i više kompatibilnih aplikacija i upravo je to vreme kada će se ovaj telefon pokazati šta sve može.

U smislu tehnologije prvi Galaxy S podigao je sve standarde veoma visoko i nije bio samo blagi prikaz tehnologije same po sebi kako inkorporisati sve nove tehničke inovacija u jedan, atraktivni proizvod. Model S II je otišao i korak dalje budući da je to prvi telefon sa Wi-Fi koji ne zahteva nikakav specijalnih softver za sinhronizaciju sa bilo kojim računarom, može prebacivati fajlove preko Wi-Fi i odlikuje ga veliki broj aplikacija koje drugi Android-i nemaju ali koje će postati standard. Nabrajanje tehnologija koje su korišćenje kod ovog telefona trajalo bi dugo (NFC, MHL, samo su neke od njih), budući da ih ima puno. Samsung je predstavio vodeći model bez ikakvih kompromisa. Na žalost, ne postoji nijedan telefon sa sličnim specifikacijama ili karakteristikama. Najbliže Galaxy S II jesu telefoni koji su bazirani na NVIDIA Tegra 2 ali oni imaju lošije kamere i ekrane, a i veći su. Neverovatno, ali Samsung je kreirao vodeći model sa odličnim odnosom cene i kvaliteta kada je u pitanju ovaj segment. Za godinu dana ovaj telefon će i dalje imati neke od najboljih funkcionalnosti, neće biti nadmašen od strane drugih telefona iako će biti velikog broja zanimljivih ponuda od strane drugih proizvođača. Ovaj telefon je pozicioniran kao dugoročni vodeći model, tj. telefon koji ćete kupiti ako želite da ga dugo zadržite. Vek trajanja ovog telefona na većini tržišta i za većinu korisnika biće fantastičan.

U ovom trenutku moramo uzeti u obzir i HTC Sensation koji je sličniji Galaxy S II (1.2 GHz dual-core procesor, ali je kamera slabija, ima manje memorije i ekran je lošiji). HTC-ova prednost je Sense 3.0 interfejs, ali po sličnoj ceni Samsung-ov hardver je napredniji. U svakom slučaju, oba telefona su veoma zanimljiva i sigurno će biti teško odlučiti koji model kupiti.

Budući da se radi o vodećem modelu, on definiše budućeg kupca: prvo, to su oni kupci koji kupuju najnovije i najbolje modele koji će sigurno biti zainteresovani za ovaj model. Druga kategorija kupaca su zaljubljenici u tehnološka dostignuća kojima su performanse telefona najbitnija stvar. Za njih ovaj telefon nudi sve što je potrebno i jednostavno ne postoji drugi telefon koji nudi iste specifikacije. Model će takođe biti zanimljiv za pragmatične kupce budući da je ovo dugoročni, moderan model koji neće zahtevati zamenu.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovde se mišljenja razlikuju. Neki misle da izgleda u potpunosti isto kao i prethodni model, neki vlasnici Galaxy modela se žale da je još širi, što nije naročito zgodno. Neki su jednostavno očekivali novi izgled. Međutim, Samsung je pretpostavio da je dizajn prvog Galaxy S modela adekvatan, što je prodaja i potvrdila, pa su odlučili da ne menjaju ništa što je potpuno racionalan pristup.

Budući da je telefon dobio veću površinu, postao je tanji pa ga sada odlikuje impresivnih 8.5mm (u zvaničnom saopštenju navodi se da je to 8.49 mm, ali tolika preciznost nije potrebna), što ovaj telefon čini jednim od najtanjih na tržištu. Bez sumnje podseća na Sony Ericsson Arc, čija je debljina 8.7mm i koji takođe izgleda tanak, a sve ovo menja način zapažanja telefona i dovodi do toga da on deluje još impresivnije. Zaboravljeni trend koji je korišćen samo pre nekoliko godina je ponovno rađanje tržišta smart telefona. Sećate li se Samsung-ove Ultra linije i pre toga modela čija je debljina bila 9mm i koji je smatran vrhunskim modelom. Istorija se ponavlja.

Samsung Galaxy S II vs Sony Ericsson Arc:


Inače, Samsung Galaxy S II takođe podseća na dimenzije modela Sony Ericsson Arc, najverovatnije zbog toga što je veličina ekrana uporediva po pitanju oba telefona. Arc odlikuje 4.2' ekran a Samsung 4.27', razlika je beznačajna. Međutim, ekran Samsung-ovog modela je mnogo bolji i zanimljiviji. Galaxy S II koristi DNIe+ tehnologiju, zbog koje je i dobio plus u nazivu. To je procesor koji renderuje bilo koju grafiku, npr. fotografije, slike, video sadržaje da ih načini da izgledaju bolje na ekranu telefona. Slična tehnologija je korišćena kod svih Samsung TV uređaja. Zanimljivo je da je slično rešenje koje nosi naziv BraviaEngine korišćeno kod Sony Ericsson Arc modela. Ove tehnologije nisu korišćene za prikazivanje interfejsa, to jest, ne obrađuju meni.

Dimenzije telefona su – 125.3 x 66.1 x 8.5mm (Galaxy S – 122.4 x 64.2 x 9.9mm) a težak je 116 grama. Po meni, telefon je suviše širok, dok će nekima to odgovarati. Međutim, na to ćete se navići veoma brzo. Dobro je to što telefon ne izviruje iz džepa pantalona niti košulje.

Samsung Galaxy S II vs Samsung Galaxy S:

Ukoliko se pitate zašto je zadnja strana izrađena od plastike, odgovor je jednostavan. Kada aktivno koristite telefon (gledate video sadržaje, preuzimate ili prebacujete velike fajlove) zadnji poklopac se značajno zagreva. Da je izrađena od metala ne biste bili u mogućnosti da dotaknete telefon, ispekli biste se. Struktura mobilnog telefona od plastike ima svrhu pasivnog hladnjaka. Iako ne može da spreči zagrevanje, sigurno je da se ne možete opeći. Najvrelija tačka je oko kamere.

Zadnji poklopac je veoma tanak i kada ga zatvarate trebalo bi da proverite ivice i uverite se da su čvrsto stegnute. Ponekad se poklopac ne postavi u pravi položaj i dovodi do smetnji. Ukoliko telefon ispadne baterija će izbiti zadnji poklopac. Moj telefon je pao nekoliko puta ali nije bilo nikakvog oštećenja zadnjeg poklopca. Uprkos debljini, plastika odlično reaguje i na udarce i na savijanje.

Telefon poseduje kameru sa prednje strane rezolucije 2MP, senzore blizine i osvetljenja. Taster Home je mehanički, dok su tasteri menija i taster Back senzorski. Sa leve strane se nalazi taster za regulaciju jačine zvuka dok se sa desne nalazi taster Power. I dalje nije dostupan taster kamere već se ona aktivira iz menija.

Sa gornje strane se nalazi 3.5 mm priključak slušalica, dok je microUSB slot pomeren na donju stranu. Sa zadnje strane se nalazi 8MP kamera kao i LED blic, dok je ispod zvučnik.

Galaxy S II je moj primarni telefon već nekoliko nedelja i u potpunosti sam ga isprobao. Nema nikakvih pohabanih delova na njemu, osim ogrebotina sa zadnje strane koje se mogu videti samo pod određenim uglom i direktnom svetlosti i to ukoliko vršite detaljni pregled. Telefon sam nosio u džepu pantalona i dolazilo je do trenja o tkaninu. U svakom slučaju, treba da očekujete da plastično kućište ima određene pluseve (težina, praktičnost) i određene mane.

Moram reći da nisam od onih ljudi koji čvrsto veruju da kućište telefona mora biti od metala, naročito ukoliko je telefon vodeći model. Mislim da nije bitno da li je telefon izrađen od plastike, metala ili stakla. Ono što je važno jeste koliko će kućište telefona brzo ostariti i da li će se površina pohabati. Na primer, staklo koje je korišćeno kod modela iPhone 4 relativno je lomljivo i ukoliko aparat ispustite, sigurno je da će se razbiti. Da li je to razlog da ne kupite iPhone? Naravno da ne. To je samo njegova osobenost. Galaxy S II je lagan i širok i odlično radi. Kada sam koristio HTC Incredible S i Galaxy S II, više sam voleo Galaxy zbog toga što je lakši i tanji.

Ekran

Oni koji veruju da je SuperAMOLED Plus ekran samo marketinški trik treba da uporede sliku sa regularnim SuperAMOLED ekranom. On je svetliji, oštriji čak i na većem ekranu, ali što je mnogo važnije, ekran troši manje energije. Postoji opcija za čuvanje energije u podešavanjima. Potrošnja energije se podešava u zavisnosti od slike na ekranu (on korisiti DNIe+). Ova tehnologija se koristi u svim Samsung TV setovima, a specijalni procesor analizira informaciju i zatim pojačava sliku tako da je čini da ona izgleda bolje za nas. Sada i telefon ima opciju da može da analizira šablon potrošnje energije. Set wallpaper-a je odabran takođe uzimajući u obzir činjenicu da AMOLED ekrani koriste različitu količinu energije i zavisnosti od boje koju prikazuju. Slična tehnologija je korišćena i od strane kompanije Sony Ericsson i naziva se Bravia Engine, ali ušteda energije na TFT ekranima je manje važna, već se oslanja više na poboljšanje slike.

Hajde da pogledamo tehnologiju koja je korišćena kod izrade ekrana. Kod prve Super AMOLED matrice korišćena je PenTile tehnologija gde se jedan piksel sastoji od dva sub-piksela. Zbog nekog razloga ovo je postalo tema velikog broja debata na različitim forumima – neki ljudi tvrde da je prava rezolucija bilo kog PenTile ekrana barem za jednu trećinu manja nego ona koja je navedena – ovo je prilično hrabra izjava budući da se broj piksela ni u kom slučaju ne razlikuje od bilo koje druge vrste ekrana, a proizvođač navodi da je u pitanju 800 x 480 ekran, što je i tačan broj piksela, ni manje ni više.

Tu nastaje drugi problem – u određenim aspektima niži broj subpiksela dovodi do vidljive iskrivljenosti koja je zajedno sa visokom definicijom zaista frustrirajuća za neke korisnike. Na primer, slova kod prve generacije SuperAMOLED ekrana imaju veoma oštre konture što ovde nije slučaj i to je i jedina ozbiljna razlike PenTile ekrana u odnosu na druge ekrane. Ukoliko samo pogledate u naslove ikona, na prvom Galaxy S videćete ovaj efekat, ali ukoliko ga uporedite sa Galaxy S II videćete da je taj problem rešen.

Samsung je koristio Real RGB Stripe tehnologiju u okviru SuperAMOLED Plus matrice – sada se svaki piksel formira od tri subpiksela. Demo prikaz Samsung Displays ilustruje razliku – veći broj subpiksela čini sliku mekšom kao i prikaz slova – ne dolazi do pojave pikselacije koja je vredna pomena. Moram priznati da dok ova debata nije postala široko rasprostranjena nisam ni primećivao razliku u fontovima. Nakon toga sam primetio pikselaciju ali ona ni na koji način nije ugrozila moje utiske kada je u pitanju prvi Galaxy S.

Pri direktnim sunčevim zracima informacije su manje vidljive nego kod prvog Galaxy modela usled činjenice da je matrica postala veća a rezolucija ostala ista. Pored toga, ovo se može objasniti i različitiom tehnikom proizvodnje. Informacije na ekranu se mogu pročitati pod određenim uglom ili kada sunčevi zraci nisu suviše jaki. Što se ostalog tiče, slično je kao i kod drugih ekrana i nema prednosti u odnosu na prvi SuperAMOLED ekran.

Trenutno SuperAMOLED tehnologija ne može obezbediti ekrane sa gustinom većom od 220 ppi – iPhone ima matricu sa više od 300 ppi. Samsung planira da unapredi tehniku proizvodnje tako da u toku ove godine pređe 300 ppi.

Slika koju obezbeđuje SuperAMOLED je uglađenija, a osvetljenje je veoma dobro podešeno. Odlična stvar je to što sada korisnik može da odabere režim fotografije (Movie, Standard, Dynamic). Ova podešavanja vam omogućavaju da izmenite jačinu boje i zasićenje. Ukoliko volite svetle boje, jednostavno zadržite standardna podešavanja. Ukoliko volite slabije boje, onda odaberite Movie režim rada.

Veličina ekrana je 4.3“ (prethodni model je karakterisala dužina dijagonale ekrana od 4“, ali je ova razlika takva da je primećujete na prvi pogled). Rezolucija ekrana je 800x480 piksela i ekran može da prikaže 16 miliona boja. Sa pragmatične tačke gledišta ekran je veoma zgodan jer vrši automatsko podešavanje jačine osvetljenja u zavisnosti od osvetljenja. Stakleni sloj preko ekrana je otvrdnut i ne presijava se. Ekran je izrađen tako da u teoriji na njemu ne ostaju otisci prstiju - slično rešenje kao što je ono koje je korišćeno u okviru Apple iPhone uređaja. Ukoliko ste korisnik Apple iPhone uređaja onda znate da na njegovom ekranu otisci prstiju ostaju, ali mnogo manje. Isto važi i za Samsung Galaxy S II - otisci postoje ali su mnogo manje vidljivi nego ranije.

Telefoni kompanije Samsung koriste VibeZ karakteristiku tako da sam telefon lagano vibrira potvrđujući vašu akciju.

Ekran može da prikaže 16 tekstualnih i 3 servisne linije ali je moguće povećati ovaj broj do 24 linija prilikom čitanja poruke, u zavisnosti od veličine slova koja ste odabrali. Veličina slova može se podešavati putem kontrola za jačinu zvuka od velikih do malih. Ono što je bitno jeste da za razliku od većine ostalih ponuda ovaj telefon podržava i prikaz zaista velikih slova koji se mogu pročitati sa bilo koje razdaljine, što je veliki plus za uređaj.

Poređenje ekrana sa modelom Galaxy S (maksimalna jačina osvetljenja, iste slike).

Poređenje ekrana sa modelom Sony Ericsson Arc (maksimalna jačina osvetljenja, iste slike).

Baterija

Naš model koristi Li-Ion-sku bateriju kapaciteta 1650mAh. Proizvođač tvrdi da telefon može da obezbedi 350 časova rada u režimu mirovanja, odnosno 6.5 sati razgovora. U realnim uslovima baterija uređaja traje oko jedan dan. Za potpuno punjenje baterije telefona je potrebno oko 3 sata.

Nekonvertovana video reprodukcija je moguća u trajanju od 8.5 časova. Baterija uređaja obezbeđuje 30 časova reprodukcije zvuka.

Smatram da je testiranje baterije najkomplikovanije i da zahteva najviše vremena. Postoji veliki broj faktora i podešavanja koja utiču na potrošnju energije pa možete podesiti telefon prema vašem stilu života i povećati trajanje baterije. Ovaj telefon će pokazati u potpunosti različite rezultate u zavisnosti od toga kako ga koristite ali i u zavisnosti od stotinu drugih podešavanja (osvetljenje ekrana, broj pokrenutih aplikacija, itd.). Odlučio sam da ga uporedim sa prvim Galaxy modelom. Oba telefona imala su SIM kartice istog provajdera sa PUSH mail-om, iste aplikacije, itd. Zapravo, razgovarao sam na istim pozicijama, a trajanje razgovora je bilo identično. Rezultati su bili impresivni – Galaxy II je radio 1.5 – 2 puta duže. U mom slučaju, prvi Galaxy je bio aktivan od 9 sati, a baterija je do ručka bila potpuno potrošena (da, ja nikako nisam prosečan korisnik) dok je baterija modela Galaxy II i dalje radila.

Ukratko ću pomenuti podešavanja koja vam mogu pomoći da povećate trajanje baterije. Prvo, potrebno je da proverite Wi-Fi podešavanja i podesite ga da bude aktivan samo onda kada je ekran uključen. Na ovaj način ćete sačuvati dosta energije, naročito ukoliko ne koristite nikakve IM klijente pa vam je povezivanje potrebno samo onda kada koristite telefon. Drugo, treba da uzmete u obzir da li vam je potreban PUSH mail ukoliko primate veliki broj poruka, budući da ova funkcija u velikoj meri smanjuje rad baterije. Možete podesiti intervale ažuriranja na 15, 30 ili 60 minuta što će obezbediti značajno povećanje vremena.

Takođe predlažem podešavanje automatskog nivoa osvetljenja kao i analizu slike (još jedno rešenje koje konkurencija nema). Ovo drugo omogućuje telefonu da podesti nivo osvetljenosti u zavisnosti od aplikacije i odlično radi. Pored toga, bez obzira da li je ovo podešavanje aktivno ili ne, temperaturni senzor je aktivan i u slučaju da igrate neku igru pri direktnim sunčevim zracima i preuzimate veliki fajl, telefon će smanjiti osvetljenje da ne bi došlo do pregrevanja aparata. Ranije nisam primećivao ovu zgodnu karakteristiku.

Power Save režim rada omoguća vam da instalirate softver za uštedu energije koji će aktivirati režim uštede enegije kada baterija dostigne određeni nivo istrošenosti. Ovde možete odrediti podešavanja za uštedu energije – veoma zgodna karakteristika koja vam omogućava da odredite prioritete. Kada napunjenost baterije ostane ispod 15%, telefon može raditi još 1.5 – 2 sata uz 15 – 20 minuta razgovora.

Koliko god to zvučalo neverovatno, drugi Galaxy karakteriše značajno duži period trajanja baterije a to nikako nije zbog nešto veće baterije već zahvaljujući novoj platformi – Exynos procesor se pokazao izuzetno ekološkim. U smislu tehnologije, Galaxy S II je sofisticirani uređaj koji odlikuje veliki broj podešavanja koja omogućavaju znatnu uštedu energije bez ikakvih gubitaka po pitanju performansi. Ukoliko detaljno proučite načine uštede energije, možete unaprediti trajanje baterije do čitavih 50% Ukoliko ste veliki zaljubljenik i znate kako, možete obezbediti još bolje rezultate. Rezultat svega toga je da, među najnovijim vodećim telefonima Samsung Galaxy S II obezbeđuje najduže vreme rada baterije.

Niže možete videti snimke ekrana Android aplikacije koji pokazuju vreme rada i potrošnju energije.

USB, Bluetooth, NFC and connectivity

Bluetooth. Bleutooth 3.0 High Speed verzija koristi WiFi 802.11n i kada vršite transfer fajlova na druge uređaje koristeći ovu tehnologiju maksimalna brzina prenosa je 24Mbps. Provera koja je uključila transfer fajla veličine 1GB je pokazala maksimalnu brzinu od 12Mbps na rastojanju od 3 metra.

Model podržava različite profile, kao što su slušalica, Handsfree, serijskog porta, dial up mrežnog povezivanja, transfera fajlova, “guranja” objekata, osnovnog štampanja, SIM pristupa, A2DP. Rad sa slušalicama nije izazivao nikakve probleme.

USB povezivanje. U meniju možete da odaberete jedan od tri režima: Media Player, Mass Storage, Samsung Kits. Kao modem telefon može da radi dobro preko WiFi Hotspot-a, aktivirajući sličnu karakteristiku za USB. .

Dok se nalazi u USB Mass Stroage režimu, telefon se može brzo pronaći bez potrebe za instaliranjem dodatnih drivera. Brzina prenosa podataka na ovaj način je 25 Mbps.

Nećete biti u mogućnosti da koristite Bluetooth konektivnost telefona zajedno sa USB-om - biće potrebno da isključite Bluetooth bez obzira na njegov status (bilo da je povezan i prenosi podatke ili ne) što je vrlo nezgodno. Kada povežete telefon sa računarom preko USB porta, njegova baterija se automatski puni.

USB on the Go je takođe podržan i sa odgovarajućim konektorom možete povezati flash kartice ili druge eksterne drivere sa microUSB priključkom. U menadžeru fajlova možete pregledati i kopirati fajlove.

MicroUSB takođe radi sa MHL standardom, kada specijalni kabl može da poveže TV set i telefon preko HDMI interfejsa. U suštini ovaj standard uključuje povezivanje microUSB interfejsa sa HDMI. Rešenje izgleda bolje nego zasebni miniHDMI priključak na telu uređaja.

Za GSM mreže, telefon poseduje EDGE funkcionalnost klase 12.

WiFi. Uređaj podržava standard 802.11 b/g/n, pri čemu je rad sličan kao kod Bluetooth modula. Možete uskladištiti podatke vezane za odabranu mrežu nakon čega se omogućava automatsko povezivanje sa njom. Dostupna je opcija podešavanja rutera jednim dodirom. Da biste to uradili potrebno je da pritisnete taster na ruteru kao i da aktivirate sličan taster u meniju uređaja (WPA Secure Easy Setup).

WiFi Direct. Ovaj protokol bi trebalo da nasledi Bluetooth ili da bude konkurentan sa trećom verzijom (on takođe koristi WiFi n za transfer većih fajlova). U WiFi podešavanjima možete odabrati WiFi Direct i telefon će tražiti uređaje u svojoj okolini. Odaberite potrebne uređaje, aktivirajte konekciju i završili ste podešavanja. Sada u menadžeru fajlova možete videti fajlove sa drugog uređaja i vršiti njihov transfer. Aternatvno, pronađeni uređaji se mogu povezati sa vašim ruterom i i na njih slati uređaje iz vaše galerije ili drugih sekcija telefona. Suština je da uređaj mora podržavati WiFi Direct.

NFC (Near Field Communication). Telefon je opremljen NFC tehnologijom. Ona omogućava kreiranje sistema plaćanja u nekim zemljama. Telefon zatim omogućava da vršite plaćanje recimo parkiranja ili u prodavnicama. Slični sistemi će se razvijati sve više i više a Samsung ju je uključio jer želi da bude u toku sa napretkom.

Kies via WiFi. Motorola je bila prva kompanija koja je ponudila rad bez instaliranja ijednog softvera preko računara. Povežite telefon sa PC-jem preko WiFi konekcije i u pretraživaču možete videti različite sekcije telefona. Samsung je načinio još jedan korak napred i otvorio pristup svim sekcijama telefona. Unesite u pretraživač adresu obezbeđenu od strane telefona i možete lako raditi sa podacima i preuzimati sve preko PC-ja. Jednostavno i lako. Nikakav specijalni softver nije potreban. SMS se može napisati na računaru između ostalog.

Kontrola pokreta

Zasebne karakterisitke se mogu kontrolisati pokretima. Obično ovi pokreti nisu prirodni. Na primer, u galeriji možete dodirnuti sliku sa dva prsta i zumirati je ili udaljavati nakrećući telefon. Nije uvek jednostavno kontrolisati brzinu promena i shvatite kako vam je lakše da zumiranje vršite manuelnim putem. Jedina opcija koja je zgodna ovde je mogućnost da odblokirate telefon dodirom ekrana nakon čega protresete telefon. U okviru telefona postoje tutorijali koji vam objašnjavaju pokrete ali ovo zahteva dodatnu energiju baterije.

Memorija i memorijske kartice

Telefon se isporučuje sa 16GB ugrađene memorije (planirana verzija sa 32GB) – dok je korisniku na raspolaganju oko 14GB memorije. Memorijska kartica se prikazuje kao posebna sekcija ali možete ih obe videti u isto vreme. Menadžer fajlova vam omogućava da kopirate fajlove sa i na memorijsku kartu. Prilikom testiranja nije bilo nikakvih problema pri radu sa microSD memorijskom karticom kapaciteta 32GB. Memorijska kartica se ne može menjati bez isključenja telefona.

Od 1GB sistemske memorije oko 800 MB je dostupno nakon inicijalnog pokretanja uređaja, što je dovoljno za sve aplikacije. Ovo je jedan od najboljih modela na tržištu po količini sistemske memorije koja je dostupna na tržištu.

Performanse

Ovo je prvo dual core rešenje koje dolazi iz kompanije Samsung sa Orion čipom koji je nedavno preimenovani Exynos 4210.U poređenju sa prototipom procesor je promenjen, ali je i dalje u pitanju dual core model sa maksimalnim radnim taktom od 1.2GHz.

Da li ovo rešenje može da se meri sa NVIDIA Tegra 2 rešenjem koje sam testirao na Motorola ATRIX 4G i LG Optimus 2x. Oba modela su bili moji glavni telefoni u roku od nekoliko nedelja. Mogu da procenim brzinu samo kao korisnik obzirom da još uvek ne postoje aplikacije koje mogu da kapitalizuju sve prednosti arhitekture. Recimo da ne postoje aplickacije za dual core procesore. Samsung-ova onuda nije sporija od onih koje nude Motorola ili LG. Oni kreiraju isti utisak u ovom pogledu. U pitanju su trenutno najbrži uređaji na tržištu. U mnogim slučajevima Samsung daje osećaj da je brži dajući vam utisak da je bolje optimizovan uređaj.

Ovde možete videti rezultate Quadrant testa – podrazumevani Galaxy S II firmware prikazuje oko 3000 tačaka, ostavljajući konkurenciju daleko iza sebe. Moram reći da su ovi rezultati proizvoljni i da ne prikazuju tačne performanse telefona koje zavise, ne samo od procesora i memorije, već i od toga koliko su dobro optimizovane aplikacije koje su pokrenute i koliko su stabilne.

U okviru Smartbench2011 testa (optimizovanog za dual-core procesore) Galaxy je takođe pokazao impresivne rezultate. Od početka primenjivanja ovog testa, ovaj telefon je jedini aparat koji je dobio maksimalni broj poena, kao što to možete videti. Ispod možete videti rezultate overclock-ovanog LG Optimus 2x ali ovo poređenje nije validno budući da je Exynos procesor moguće overclock-ovati na mnogo višu frekvenciju (1.8GHz). Budući da još uvek nemamo komercijalne uzorke HTC Sensation, poređenje sa Galaxy nije pošteno i Sensation će biti inferiorniji u svakom testu. U okviru testa Sensation modela upoređivaćemo njegov procesor i performanse sa Galaxy S II.

Kamera

Ovaj model karakteriše novi 8MP Samsung modul koji je jedan od najboljih na tržištu. Uporedimo ga sada sa kamerom modela sony Ericsson Arc.

Sony Ericsson Arc koristi EXMOR matricu kreiranu od strane kompanije Sony. U velikom broju marketing i reklamnih kampanja Sony pokušava da pokaže kako je ovaj proizvod superiorniji u odnosu na sve ostale i kako odlično radi u okruženjima sa slabim osvetljenjem, kao i da se radi o gotovo savršenoj kameri. Na žalost, Sony zapravo nije lider na polju kamera za mobilne telefone. Štaviše, njihovi prozvodi su daleko lošiji nego Samsung-ova rešenja što možete videti na niže navedenim primerima.

Nadam se da je ovaj mali test dokazao da je Sony EXMOR samo marketinški trik. Regularne Samsung kamere daleko nadmašuju EXMOR po svim aspektima. Nadam se da će ovo biti dovoljno da se zaustavi lavina marketinškim besmislica o neprevaziđenom kvalitetu Sony Ericcson (inače, iPhone uređaji će koristiti Sony kameru koja neće biti dostupna u SE telefonima zbog visokih troškova).

U okviru interfejsa kamere modela Galaxy SII postoji jedna ali bitna karakteristika. On se može menjati iz horizontalnog u vertikalni u zavisnosti od toga kako držite telefon.

Sva podešavanja se pojavljuju u providnoj pozadini što je dobro. Pomenuću osnovna podešavanja.

zoom je digitalni, do x4. Za aktiviranje zuma potrebno je da prevučete prst po ekranu do željene tačke. Kvalitet zumiranja je osrednji, kao što možete videti na datim slikama.

Režimi rada blica - automatic, always on, disabled.

Režimi fotografisanja One Shot (podrazumevani), Beauty (ovaj filter uklanja defekte kože), Smile Shot (traži osmehe i reaguje na njih), Panorama, Action Shot (za ljude ili objekte u pokretu) i Cartoon (ovaj filter pretvara sliku u grafički prikaz).

Režimi scena:Portrait, Landscape, Night, Sports, Party/Indoor, Beach/Snow, Sunset, Dawn, Fall color, Firework, Text, Candelight i Backlight.

Ekspozicija opsega od -2 to +2.

Foc+kus - auto, face i macro.

Dostupan je i tajmer za 2, 5 i 10 sekundi.

Efekti - negative image, black and white, sepia.

Dostupne rezolucije 8MP (3264 x 2448), 6.5W (3264 x 1968), 7M (3072 x 2304), 5.7W (3072x1856) i niže.

Uravnoteženje belog - Day, Cloudy, Incandescent, Fluorescent.

ISO - auto, 100, 200, 400, 800.

Primeri fotografija su dostupni ispod:

Video. Pored 1280x720 rezolucije sada na raspolaganju imamo i 1920x1080 (1080p). U opciji za svojstva fajlova možemo videti da je video kreiran pri brzini od 30 kadrova u sekundi, ali da je rezultujući video pomalo secka. I smanjenejm rezolucije ostaje isti problem koji bi mogao da bude izazvan promenljivim bitrate-om. Možete uporediti kvalitet videa sa onim kod modela Galaxy S (i9003). Autofokus je uvek uključen tokom snimanja, ali ne može uvek pravilno da se fokusira na objekat. Međutim, sve u svemu, kvalitet je na istom nivou kao kod konkurencije ili bolji. Prosudite sami.

Softverski detalji

Model pokreće Gingerbread (2.3) uz neke izmene za TouchWiz4 interfejs. Razlike u odnosu na prethodne modele su mnogobrojne. Standardne karakteristike su implementirane slično kao i kod drugih modela baziranih na verziji Android 2.3.

Samsung je izmenio funkcionisanje i veliki broj widget-a. Oni se sada nalaze na donjem delu ekrana sa velikim brojem jedinstvenih i vlasničkih widgeta. U okviru menija moguće je kreirati sopstvene strane za ikone i foldere za aplikacije.

Menadžer zadataka je instaliran kao zasebna aplikacija i omogućava da zatvorite određeni program ili obrišete memoriju. U pitanju je zgodan alat, zamenjuje standardnu aplikaciju. Tastaturu karakteriše prethodno instalirani Swype za horizontalne i vertikalne orjentacije. Unos teksta je brz i pogodan. Uprkos veličini ekrana tastatura se lako koristi.

Kada pozivate broj dostupna je opcija pametne pretrage: unesete prva slova imena i na ekranu se pojavljuje ime koje odgovara upitu a sa desne strane su dostupni brojevi za pozivanje. Jedan dodir je dovoljan za aktiviranje neophodne liste. Za odreene kontakte možete odabrati koji god želite broj iz telefonskog imenika. Ovo je veoma dobrodošao dodatak standardnoj karakteristici Androida. Tokom dolaznog poziva on može biti završen SMS-om jendim dodirom.

Telefon poseduje Samsung App Market i Android Market.

Najnovija verzija Google Maps 5.x je instalirana. Nemamo nikakvih žalbi vezano a GPS prijemnik.

Kontakti

Po podrazumevanom podešavanju telefon nudi skladištenje kontakata u memoriji telefona a ne u okviru Gmail-a. Može se reći da ovo nije najbolji pristup, a prihvaćen je i od strane kompanije LG. Srećom, možemo birati kacije kao podrazumevane. Na primer, možete sačuvati kontakte samo u jednom tipu memorije. U okviru kontakata dobija se crno/bela lista.Na objedinjenoj listi možete odabrati broj sa leve na desnu stranu i podrazumevano pozivanje će početi. Ukoliko načinite sličan potez u suprotnom pravcu, aktiviraćete polje za pisanje poruka. To je minorno unapređenje, ali je na ovaj način upotreba telefona brža. Isti princip je iskorišćen i kada je u pitanju lista kontakata, pozivanih brojeva, itd.

Glasovno pozivanje

Pritiskom na centralni taster aktivira se glasovno pozivanje bazirano na Vlingo aplikaciji. Prvo se od korisnika traži da se složi sa uslovima usluge a nakon toga aplikacija se trenutno pokreće za tekstualne unose ili pozive. Jedan pritisak na taster omogućava početak razgovora. Telefon reaguje na standardne komande, Pozovi, SMS i slične. Primeri aktivnosti su dati niže. Glasovno prepoznavanje je prilično dobro a SMS poruke se ispisuju na pojednostavljenom engleskom jeziku i mogu se odmah videti. To je odlična opcija ukoliko ste za volanom. Nemojte zaboraviti da je potrebno pažljivo izgovaranje reči i pauze između reči. Na žalost, ova karakteristika još uvek nije prikladna za upotrebu. U okviru SafeReader režima telefon iščitava i primljene SMS poruke, izgovara naziv pozivaoca/pošiljaoca ili broj telefona. To je neophodno radi bezbedne vožnje. Uopšteno, nema nekih velikih zamerki po tom pitanju. Glasovna kontrola je prilično dobra. Od nekih lošijih strana problem je to što, i pored toga što ne koristite ovu karakteristiku, ona će i dalje trošiti dosta memorije. Da li ste zadovoljni tom činjenicom?

Google Translator

Ovo je alat za automatsko prevođenje sa Google-a. Vi izgovarate rečenice na jednom jeziku a one se prevode u drugi. Rezultati za engleski su verodostojni ali kada su u pitanju druge varijante možete dobiti različite rezultate. Da bi ova karakteristika radila potrebno je da budete online. Budući da nema alternativu, možemo je smatrati prihvatljivom.

Polaris Office

Polaris Office omogućava pregled i editovanje MS Office fajlova. Ovo rešenje je veoma jednostavno i dok je u okviru prototipova bio dostupan QuickOffice, u finalnom izdanju ga nije bilo iz nekih razloga.

Editor slika. Ova korisna aplikacija omogućava dodavanje različitih filtera slikama, njihovu izmenu i dodavanje teksta, između ostalog. Ovaj editor je dovoljno dobar da obezbedi izmenu fotografije na telefonu kada vam nije potreban računar.

Video Editor. Prva i ključna prednost ovog editora je mogućnost odabira video rezolucije krajnjeg proizvoda. Dostupni opseg je veoma impresivan. Odaberite podrazumevaju temu, dodajte fotografije ili muziku video sadržaju. Takođe možete izbaciti određeni deo ili povezati nekoliko sadržaja. Uprkos jednostavnom i intuitivnom interfejsu dobijate maksimalne karakteristike. Ova opcija nije obavezna ali je odlično implementirana.

AllShare AllShare je uPnP standard za transfer fajlova na računar i nazad preko Wi-Fi, gledanje i slušanje fajlova preko telefona (naravno, ukoliko je format podržan) ili računara.

Readers Hub

Ova aplikacija kombinuje tri funkcije: citanje novina, knjiga i magazina.

Newspapers servis je obezbeđen putem PressDisplay servisa. Možete vršiti filtraciju prema zemljama, jezicima, odabrati novine koje želite i onda ih preuzeti. Možete se i pretplatiti na određene novine. Cena je pristupačna ali može varirati u zavisnosti gde živite. U početku je dostupno sedam besplatnih preuzimanja. Možete prelistati novine pre nego što se pretplatite.

Dopada mi se mogućnost za dnevno primanje novina preko telefona, ali nedostatak je izazvan pokušajem da se sačuva originalni izgled novina. Nije prilagođen ekranu mobilnih telefona, prema tome čitanje nije uvek i uživanje. Na žalost, ne možete sačuvati određene članke, sekcije tekstova i slati ih putem email-a.

Magazines koriste Zinio koji koristi istu ideju ali implementacija je atraktivnija. Takođe se možete pretplatiti na željene magazine ili možete kupiti samo određena izdanja. Ovaj servis je već dugo poznat svima onima koji koriste Android telefone.

Books Knjige su obezbeđene od strane Kobo. Možete tražiti naslove na različitim jezicima, preuzimati ili kupovati knjige. Izbor je veliki a neke knjige (uglavnom su to klasični naslovi) su besplatni. Ova aplikacija je zgodna za čitač knjiga, ali na žalost, nema preuzimanja sopstvenih naslova tako da je potreban poseban čitač za to.

Music Hub

U zavisnosti od vaše lokacija varira i ponuda u okviru muzičke prodavnice. Minimalni broj dostupnih numera trebao bi da bude 800.000. Preko aplikacije možete vršiti reprodukciju numere ali možete je i preuzeti na telefon. Na centralnoj strani nalaze se saveti i linkovi ka najpopularnijim izborima. Ovaj softver je nenametljiv i može se jednostavno ignorisati ukoliko vam nije potreban.

Social Hub

Jedna od najkontroverznijih upotreba ovog telefona je Social Hub, koji je u stvari prebačen sa BADA na Android. Korisnici to ne vide, ali svi nalozi su uskladišteni na Samsung serveru da dozvole push mail opciju. U samoj aplikaciji možete videti mail i SMS/MMS poruke zajedno, što je nezgrapno i duplira standardne SMS i mail. Zatim dolazi Feeds koji sadrži poruke sa Twitter-a/Facebook-a ukoliko ste podesili naloge. Oni koji imaju više od 10 prijatelja i vode aktivan društveni život neće ovu opciju smatrati naročito korisnom jer će se pogubiti u njoj u roku od nekoliko minuta. Nije moguće pratiti bar sa događajima ili lako odgovoriti na specifične poruke. Više bih voleo da postoji posvećena aplikacija za Twitter ili Facebook. Srećom, oni su dostupni za Android. Ne vidim dalje smisla u ponovnom izmišljanju tople vode. Social Hub je sve u svemu čudna karakteristika.

U telefonskom imeniku postoji sekcija Activities u kojoj možete videti najnovije unose sa društvenih mreža koji su povezani sa vašim kontaktima. Media prikazuje slike sa vaših društvenih mreža, što je dosta korisno. Generalno gledano, sveukupna namena Social Hub-a nije jasna i nisam baš siguran da će veliki broj korisnika da je često koristi.

Kalendar

Da li znate šta mi nedostaje u običnom Android kalendaru? Dani u nedelji bi trebalo da imaju svoje brojeve. Samsung dodaje ovu opciju u sve kalendare što je veoma dobro. Kalendar u okviru ovog modela je temeljno redizajniran u poređenju sa prethodnom verzijom. Kada ste u mesečnom režimu prikaza, dani sa događajima su označeni malim kvadratima, čiji broj se uvećava ako ima više takvih događaja. Za specifični dan možete videti tri događaja prikazana u dnu. Kalendar je pogodan i razlikuje se u odnosu na standardnu Android ponudu.

Zadaci su klasifikovani po nivoima prioriteta i možete da odaberete vreme alarma.

Muzički plejer

Muzičke mogućnosti modela su standardne: 5.1 režima za slušalice dodaje jačinu zvuka i ekvilajzere koje ne možete podešavati. Postoje filteri koji su bazirani na instrumentima i nazivima numera. Kvalitet muzičke reprodukcije je pristojan i uređaj zvuči slično prvom Galaxy S modelu, ali je lošiji od Apple iPhone 4 modela. Po mom mišljenju u pitnaju nije idealni muzički telefon. Nažalost, Samsung nije mogao da obezbedi bolji kvalitet u ovom smislu.

Nema mnogo vizuelnih efekata. U suštini postoji samo jedan. Naslovna strana albuma je prikazana na listi ali ih ne možete prikazivati horizontalno. Interfejs plejera je dobio prerađivanje. Podrška za FLAC je sada standarda.

FM radio. Možete da uskladištite do 99 radio stanica u memoriju. Opseg dostupnih frekvencija je od 87.5MHz pa do 108MHz. Takođe dostupna je mogućnost i automatskog pretraživanja, ali se stanicama ne mogu dodeliti imena, već će one biti uvek prikazivane kao frekvencije. Radio je dobro implementiran, iako ne „hvata“ sve stanice jednako, konkurentan je sa ponudama drugih proizvođača. Radio može da radi i minimizovan.

RDS prikazuje samo naziv stanice na opštoj listi,ali su dostupne u druge informacije. Sadržaji snimljeni sa radija se usklađuju u memoriji.

Video plejer

DivX/XviD je podržana pri čemu takođe možete onemogućiti titlove. Fajlovi čija veličina je manja od nekoliko GB se mogu reprodukovati veoma dobro. U listi fajlova možete videti minijaturni video, ispod desne linije čiji prikaz ukazuje gde ste se zaustavili u okviru fajla. Mozaik pretraga više nije dostupna. Video se prilagođava prema ekranu pri čemu takođe možete promeniti pozadinsko osvetljenje ekrana. Ovaj telefon je gotovo idealan za upotrebu kao portab plejer. Ključni element uspeha ovog uređaja su njegov veliki ekran i SuperAMOLED+ tehnologija.

Mini Diary.Ova aplikacija vam pomaže da vodite dnevnik o nečijem životu, dodajete fotografije, informacije o vremenu i podatke o lokaciji koji će biti objavljeni na Facebook-u. Ova aplikacija je korisna i veoma laka za upotrebu.

Utisci

Zvučnik je glasan i ne razikuje se od onoga koji postoji kod modela Galaxy S. Ukoliko vam se dopada ovaj parametar kod prvog Galaxy modela onda će vam i ovaj kod drugog odgovarati. Vibracija je slaba i ne oseti se uvek kada je uređaj u odeći.

Ovaj uređaj mi se dopada bez ikakvih rezervi. Tehnološki u pitanju je najbolja ponuda na tržištu. Ovaj vrhunski Android telefon ima najbrže performanse, najbolji ekran i ultimativnu kombinaciju komunikacionih mreža kao što su UMTS, HSUPA, WiFi direct, VoIP i prepoznavanje glasa koji su drugačiji od standarndih Google karakteristika. Nijedan drugi proizvođač neće moći da premosti jaz u odnosu na tehnološkog lidera barem narednh nekoliko meseci.

U pogledu cene ovog uređaja moramo pomenuti da je Galaxy S nešto jeftiniji od ovog modela i da će se kupci verovatno odlučivati između pomenuta dva uređaja. Ukoliko vam je potrebna najbolja kombinacija karakteristika i aplikacija odaberite drugi Galaxy model, ali ako vam je potrebno samo snažno rešenje, pravi izbor je prvi Galaxy model.

Originalni Samsung Galaxy je pretvorio Samsung u Android lidera pri čemu su ostali proizvođači ostali u senci ove kompanije. Samsung S II pokazuje da mnogi rivali neće moći da ponude bilo šta slično. Ukoliko Sony Ericsson odluči da prati ono što je Samsung uradio svakako neće biti u mogućnosti da predstavi profitabilni uređaj, a isto važi i za ostale proiozvođače.

Diskusije na brojnim forumima ovom modelu pokazuju da on definitivno neće biti neprimećen. Slične emocije su bile prisutne i kada je predstavljen prvi Galaxy model. Neki tvrde da je telefon suviše skup i da ne nudi ništa novo tako da bi bolja odluka bila kupiti originalni Galaxy. Kao i uvek oba modela će kooegzistirati na tržištu neko vreme.

Samsung Galaxy S II može da kao alternativu ima model Optimus 2x koji je baziran na NVIDIA Tegra 2 čipu. Modeli poseduju uporedivi hardver, ali telefon kompanije LG ima inferiorniji ekran i ne može da ponudi isti broj dodatnih karakteristika (pri tome ne mislim na interfejs ili dodatne aplikacije, već samo hardverske probleme) dok je cena uređaja identična. Na leto ćemo imati priliku da vidimo model i9003 koji će biti baziran na NVIDIA Tegra 2 procesoru, ali sa SuperClear TFT ekranom.

Druga alternativa ovom uređaju koja mi se dopada je Sony Ericsson Arc (A550). Ovaj model je takođe tanak, zgodan za korišćenje. Međutim, njegov procesor nije dovoljno jak da zadovolji tehnički potkovane korisnike. Kada su u pitanju interfejsi i karakteristike, telefon kompanije Sony Ericsson nije tako napredan kao Samsung Galaxy S II. Životni ciklus ovog uređaja je kraći i njegova ključna karakteristika je dizajn na štetu drugih elemenata. Ovaj telefon će ponoviti sudbinu modela Sony Ericsson X10 koji se prodavao veoma dobro tokom prvih meseci dostupnosti i onda stao. Sony Ericsson Arc bi mogao da se nadmeće protiv originalnog Galaxy S modela i HTC Desire HD. Štaviše, kamera modela Arc je dosta slabija. Modeli sa hardverom koji je identičan onome koji odlikuje Galaxy S II će se pojaviti na jesen ove godine, a Samsung je ponovo kreirao benchmark za tržište. O ovom telefonu postoje različita mišljenja. Na jesen će biti obezbeđeno unapređenje ovog modela. Samsung Galaxy S3 će dobiti 4.5’’ ekran sa različitom matricom, a i rezolucija će takođe biti promenjena. Ovaj model neće imati hardverske tasteer sa prednje strane, a kućište će biti izrađeno od metala, ali ovi parametri još uvek nisu finalizovani. U suštini, Samsung će pozicionirati svoje novo rešenje kao i konkurentski model za Apple iPhone 5. U smislu tehničkih parametara oba modela će biti slična. Kratki period između ažuriranja određen je činjenicom da će Galaxy S postati pristupačan i da će uskoro nestati sa tržišta. Samsung planira da agresivno promoviše Galaxy S2, što znači da će biti fluktuacije cene. Priča vezana za prvi Galaxy S će biti ponovljena a svaka korisnička grupa će biti u mogućnosti da kupi uređaj, ranije ili kasnije. Neko će platiti za najbolje tehnologije dok će drugi sačekati sniženje cene.

Nažalost, ne postoje idealni telefoni, ali ovaj Samsung model je odlično all-in-one rešenje. Može se preporučiti svima kojima je potreban telefon za 1.5 – 2 godine i koji ne žele da ga update-uju u skorom periodu. Konkurencija ovom modelu bez sumnje je HTC Sensation budući da drugi uporedni modeli nisu dostupni u ovom momentu. HTC koristi svoj Sense korisnički interfejs, kućište je izrađeno od metala ali ima nešto lošiji ekran i vreme rada (sudeći po prvim utiscima), a performanse se mogu meriti pomoću komercijalnog uzorka Sensation. Samsung ima daleko bolju kameru, a HTC je, kao i uvek, slab po tom pitanju. Sigurno je da će oba aparata biti popularna ali će Galaxy zabeležiti daleko bolju prodaju. Bez ikakve sumnje, Galaxy S2 je jedan od najboljih telefona 2011. godine.

Original review in english / Originalni tekst na engleskom:
http://www.mobile-review.com/review/samsung-galaxy-s2-en.shtml

NAPOMENA:
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.


  * maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti. Uslovi korišćenja Mail: [email protected] - Sva prava rezervisana. © 2003-2019