Optimus 3D P920 2010
2010. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon LG Optimus 3D P920
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona LG Optimus 3D P920. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona LG Optimus 3D P920 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Komptletan test GSM-telefona LG Optimus 3D P920

Fotografije modela LG Optimus P920

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Punjač
  • Stereo lsušalice
  • USB-kabl
  • HDMI-kabl
  • Uputstvo za upotrebu

Pozicioniranje

Pre nekoliko nedelja južnokorejska kompanija LG je predstavila smart telefon Optmus 3D (P920) čije se pojavljivanje poklopilo sa predstavljanjem jedinog konkurenta ovom modelu EVO 3D telefonu kompanije HTC. Oba modela karakteriše jedinstvena opcija: mogućnost pregleda slika na ekranu u tri dimenzije bez potrebe za nošenjem specijalnih naočara. Međutim, kao i mnoge druge tehnologije u ranom stadijumu razvoja i kod ovog modela ima nekih defekata u podacima i prikazu slike. To su mali uglovi pod kojima se slika moe gledati u 3D, zatim potreba zauzimanja tačno određenog rastojanja da bi se detalji videli kao i nizak kvalitet i nedovoljan kvantitet 3D sadržaja.

Smart telefoni P920 i EVO 3D – apsolutno su veoma interesantni uređaji za korisnike, ali nisu za sada toliko traženi. Cena takođe nije toliko atraktivan faktor – ali kada je reč o novim tehnologijama za prave ljubitelje cena nije toliko bitan faktor. Najvažnije je ipak da je 3D tehnologija napravila prve korake u prikazu informacija na mobilnim telefonima.

Dizajn, veličina, kontrole

Ovaj telefon je izrađen u stilu popularnog dual core smart telefona Optimus 2X, ali su dimenzije modela P920 gotovo potpuno iste kao modela HTC 3D EVO: ovaj drugi je deblji za 3mm, i kraći za 2mm. Deo prednjeg panela je napravljen od izdržjive crne plastike, ekran je zaštićen Gorilla staklom. Zadnja površina tela uređaja je izrađena od plastike meke na dodir. Sočivo kamere i obod uređaja su uokvireni tankim metalnim okvirom. Kvalitet izrade uređaja je dobar. Poklopac sa zadnje strane ne izaziva nikakve škriputave zvuke čak ni kao telefon snažno pritisnete u ruci.

Uređaj poseduje VGA kameru sa prednje strane, senzore blizine i ambijentalnog osvetljenja, kao i slušalicu – svi su smešteni u gornjem delu prednje strane uređaja. Jačina zvučnika je veoma dobra, dok je kvalitet glasa odličan. Sada ćemo reći nešto o detalju koji se retko viđa u poslednje vreme: ispod ekrana se nalaze četiri na dodir osetljiva tastera: Search, Back, Home i Menu. Pozadinsko osvetljenje tastera je veoma svetlo i odlično vidljivo i po danu. Osvetjenje se isključuje posle pet sekundi pri čemu podešavanja jačine osveltjenja i njegovog trajanja nema.

Sa gornje strane uređaja se nalazi 3.5mm utičnica za slušalice, plastični taster za isključenje/uključenje uređaja (koji je takođe zadužen za zaključavanje uređaja ili aktiviranje pozadinskog osvetljenja) kao i jedan od dva mikrofona. On je dizajniran za glas višeg kvaliteta i snimanje zvuka tokom movie režima. Sa leve strane se nalaze dva slota sa plastičnim zatvaračima – microUSB i microHDMI. Sa desne strane se nalazi uvučeni taster koji služi za podešavanje jačine zvuka. Tokom poziva prsti lako pronalaze ovaj taster. U blizini se nalazi specijalni taster za aktiviranje kamere ili prebacivanje 2D u 3D i obrnuto. Sa donje strane se nalazi drugi mikrofon (glas tokom pozivanja) kao i rezica poklopca zadnje strane. Dve kamere (rastojanje između njih je 24mm) LED blic i rupica u kojoj je skriven zvučnik se nalaze sa zadnje strane. Slot SIM kartice i microSD kartice su instalirani ispod poklopca u gornjoj zoni.

Izgled modela Samsung i9000 (desno) i the LG P920:

Izgled modela HTC Mozart (desno) i the LG P920:

Izgled modela Sony Ericsson Play (desno) i LG P920:

Izgled modela Samsung Star II (desno) and the LG P920:

Izgled modela HTC EVO 3D (levo) i LG P920:

Ekran

U okviru modela LG P920 postoji ekran dužine dijagonale 4.3“ (fizička veličina ekrana je 94x56mm) sa standardnom rezolucijom za većinu Android uređaja 480x800 piksela. Tip matrice je TFT LCD, dok je ekran kapacitivan sa pdorškom za deset istovremenih dodira.

Osetljivost ekrana je neznanto iznad proseka, na primer HTC EVO 3D reaguje bolje na pritisak. Jačina osvetljenja se može podesiti manuelno ili automatski. Uređaj poseduje senzore jačine osvetljenja. Kada uređaj prinesete uhu njegov ekran se automatski gasi zahvaljujući senzoru blizine. Sve radi tačno i brzo. Uređaj poseduje i akcelerometar i žiroskop.

Kvalitet slike je odličan: visoka jačina osvetlejnja, bogate boje i nizak nivo pikselazacije. Uglovi vidljivosti su odlični, ali ako nagnete uređaj osvetljenje se neznatno smanjuje. Dubina crne boje je prosečna, pri čemu je od ranije poznato da TFT LCD ekrani gube u ovom segmentu od AMOLED rešenja.

Ako govorimo o radu ekrana u 3D onda moramo reći da se efekat trodimenzionalnog prikaza slike dobija preko tehnolgije koja preko matrice ekrana nanosi film sa naizmeničnim neprozirnim vertikalnim prugama (širine 2 piksela) i uzanim međuprostorima između njih koji su providni. Osnova tehnologije je da kroz ove međuprostore na određenom rastojanju od ekrana levo oko vidi deo stereograma koji je dizajniran za njega i formiran samo od parnih piksela a desno od neparnih. Kao rezultat ovoga, posmatrač ima iluziju gledanja 3D slike.

Najkvalitentiji 3D efekat se vidi sa rastojanja 15-40 mm ispred ekrana. Na manjim i većim rastojanjima od ovoga slika izgleda dupla ili je 3D efekat nevidljiv. Gledanje na ekran je moguće samo pod tačno određenim uglovima da bi efekat bio vidljiv. Ukoliko zakrenete uređaj za 5 do 10 stepeni, slika se krivi.

Slika izgleda veća na ekranu modela LG nego EVO 3D. Jasno je vidljiva razlika između istaknutog dela i pozadine ipo meni oči se zamaraju manje. Međutim, zamaranje očiju će u velikoj meri zavisiti od samog korisnika.

Prikaz ekrana modela LG P920 (levo), Samsung Galaxy i9000, Nokia E7 (desno):

Ekran modela LG P920 prkazan na slici levo:

Baterija

Smart telefon poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta 1500 mAh oznake FL-53H. Prema naovidma proizvođača baterija treba da obezbedi četiri časa razgovora i stotinu sati rada u režimu mirovanja. Kod modela LG 2X je instalirana ista bateirja ali je kod njega sertifikovano vreme razgovora osam časova, odnosno u režimu mirovanja 400 časova. Razlika u potrošnji energije je usled drugačijih čipova - 2X koristi Tegra 2 dok 3D koristi TI OMAP.

Potpuno napunjena baterija će obezbediti 7 – 8 sati uz sledeći raspored korišćenja: automatsko osvetljenje, 15 – 20 minuta razgovora dnevno, sat vremena snimanja fotografija i video sadržaja, oko dva sata preslušavanja muzičkih sadržaja i oko tri sada upotrebe Wi-Fi internet veze. Uz korišćenje srednjeg i maksimalnog osvetljenja, P920 ima mogućnost reprodukcije video sadržaja u trajanju od dva i po sata. Na primer, EVO 3D bateriju istroši za 6 – 7 sati.

Prilikom punjenja baterije preko električne mreže za potpuno napajanje potrebno je dva sata dok je za punjenje preko USB-a potrebno malo duže.

Povezivanje

Telefon radi na sledećim mrežama: GSM 850/900/1800/1900, HSDPA 900/1900/2100. HSDPA brzina - 14.4 Mbit/s, HSUPA - 5.76 Mb/s, EDGE - 236kbit/s, GPRS 32-48 Kbps/s. Tu je i Bluetooth 2.1 verzija sa A2DP i EDR. Wi-Fi modul (802.11 b/g/n) podržava DLNA (Digital Living Network Alliance) – standard koji omogućava kompatibilnim uređajima da odašiljaju i primaju različite medijske sadržaje na kućne mreže (fotografije, muzika, video) i prikazuju ih u realnom vremenu. Smart telefon se može iskoristiti kao pristupna tačka (Wi-Fi hotspot). Za prenos podataka i sinhronizaciju zaslužan je USB 2.0. Brzine interne memorije je samo 3.2MB/s.

Uz pomoć HDMI konektoram moguće je povezivanje uređaja sa TV-om ili projektorom.

Memorija, memorijska kartica

Aparat odlikuje 512MB memorije. U ovom trenutku ova količina je dovoljna za veliki broj Android smart telefona. Najbliži rival ovom modelu je HTC EVO 3D koji ima 1GB RAM-a. Međutim, čak i to nekada nije dovoljno. Od 8GB flash memorije dostupno je oko 5.5GB. Približno 1.5GB dodeljeno je za različite aplikacije, igre i 3D video sadržaje. MicroSD kartica nije deo prodajnog pakovanja, maksimalni kapacitet koji telefon podržava je 32GB.

Kamera

Za kreiranje stereoskopske slike, LG Optimus 3D poseduje dve 5MP kamere. Glavna kamera nalazi se sa gornje strane. 3D fotografije snimaju se u 3MP rezoluciji, obično do 5MP. 3D filmovi se snimaju pri 720p rezolucijama – do 1080p pri 30fps.

Moje mišljenje je da najbolje 3D fotografije pravi HTC EVO 3D ali su i LG 3D odlične.

Konvencionalne fotografije P920 ne donose ništa novo, kvalitet je loš i niskog su dinamičkog opsega.

Video se snima pri rezoluciji 1920 x 1080 piksela pri 30fps, a zvuk je mono (HTC EVO 3D snima pri 1280 x 720 piksela rezoluciji ali je zvuk stereo). Kvalitet je odličan, boje su prirodne, osvetljenje odlično kao i uglovi gledanja.

Interfejs 2D-fotografija

Desno prikazuje ulazak u galeriju, prebacivanje ili režim za aktiviranje tastera okidača, prelazak 2D/3D režima, Levo prelazak na frontaln kameru, digitlani zum, podešavanje ekspozicije, podešavanja blica (prinudni, automatski, isključen).

Opcije:

  • Fokus (auto, macro, motion tracking, tracking individuals)
  • Veličina slika (VGA to 5MP)
  • Scene (auto, portrait, landscape, sunset, night)
  • Uravnotežeje belog (auto, incandescent, sunny, fluorescent, cloudy)
  • Kolor efekti (none, sepia, black & white, negative)
  • Tajmer (Off, 3.5, and 10 seconds)
  • Režim fotografisanja (Normal, Burst)
  • Kvalitet fotografija (excellent, good, normal)
  • Zvuk okidača (Off, i ččetiri zvuka)
  • Geografsko označavanje
  • Izbor skladištenih opcija (memorijska kartica ili interna memorija)

2D-video interfejs

Levo - prelazak na kameru sa prednje strane, digitalni zum, (kada snimanje ne radi), podešavanje ekspozicije, podešavanje pozadinskog osveteljenja (uključeno/isključeno)

Opcije:

  • Veličina (1080p, 720p, D1/720x480 /, VGA, QVGA, QCIF)
  • Uravnoteženje belog (auto, incandescent, sunny, fluorescent, cloudy)
  • Kolor efketi(none, sepia, black & white, negative)
  • Kvalitet slike (excellent, good, normal)
  • Dužina (plain, MMS)
  • Zvuk (recorded or not)
  • Izbor skladištenih opcija (memorijska kartica ili interna memorija)

Interfejs 3D-fotografija

Prelazak na frontalnu kameru, opseg podešavanja klizačem, podešavanja ekspozicije, i rezolucije (3MP, 2MP and 1 MP).

Opcije:

  • Režim fokusa 3D (border, center)
  • Uravnoteženje belog (auto, incandescent, sunny, fluorescent, cloudy)
  • Tajmer (Off, 3.5, and 10 seconds)
  • Geografsko označavanje
  • Izbor skladištenih opcija (memorijska kartica ili interna memorija)

3D-video interfejs

Prebacivanje na frontalnu kameru, podešavanje ekspocije, podešavanja rezolucije (1280x720, 72-h480, 640x480).

Opcije:

  • Režim fokusa 3D (border, center)
  • Uravnoteženje belog (auto, incandescent, sunny, fluorescent, cloudy)
  • Zvuk (recorded or not)
  • Stabilizacija (on or off)
  • Izbor skladištenih opcija (memorijska kartica ili interna memorija)

2D galerija:

3D galerija:

Za fotografije možete dobiti EXIF-informaicje:

Karakterizacija 2D-videa:

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 8000 Kbps / sec
  • Rezolucija: 1920 x 1080, 29,955 k / s
  • Audio kodek: AAC, 64,0 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 24.0 KHz

Karakterizacija 3D videa:

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 6000 Kbps / sec
  • Rezolucija: 1280 x 720, 29,955 f / s
  • Audio kodek: AAC, 64,0 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 24.0 KHz

Primeri 3D-slika:

Promeri 2D-fotografija:

Primeri 3D-videa:

Primer 2D-video:

Performanse

Za razliku od Optimus 2X, koji odlikuje Tegra 2 čip, Optimus 3D koristi TI OMAP 4430 čipset (ARMv7 arhitektura, 42nm tehnološki proces). Ovaj čipset se takođe koristi u tablet uređajima i RIM BlackBerry PlayBook Toshiba AT200. LG P920 odlikuje dual core, ARM Cortex-A9 procesor radnog takta 1GHz. Za grafiku je zadužena 300MHz PowerVR SGX540 GPU sa podrškom za OpenGL ES v2.0, OpenGL v1.1, OpenVG v1.1, EGL vl.3.

Odbacivanje Tegra 2 je razumljivo obzirom da daje loše performanse kada je u pitanju video, budući da je kod aparata čija je glavna karakteristika snimanje i reprodukcija 3D video sadržaja te je tako nešto neprihvatljivo.

Benchmarks:

Quadrant Standart

Antutu Benchmark

SmartBench 2011

Softverska Platforma

Smart telefon LG Optimus 3D baziran je na Google Android operativnom sistemu. U vreme pisanja testa, septembar 2011, instalirana je 2.2.2 verzija. Pomoću „LGMobile Update“, izvršen je prelazak sa V10a od 5. jula ove godine, na verziju V10d od 8. jula ove godine. Nažalost, verzija firmware-a nije izmenjena. Prisutan je i veliki broj starih softvera koje je nemoguće update-ovati, ali na sajtu proizvođača stoji obaveštenje da postoji opcija upgrade-ovanja na 2.3.

Navigacija

Smart telefon poseduje GPS prijemnik. Generlano njegov rad nije lošiji nego kod ostalih Android rešenja. Za prvo pokretanje GPS-apotrebno je oko 40 sekundi. Nakon toga sateliti se mogu pratiti za manje od 4-6 sekundi. Za navigaicju se koriste Google Maps.

Korisnički interfejs i meni

Aparat koristi Optimus 2.0 korisnički interfejs koji odlično izgleda, jasan je i funkcionalan i nije inferioran u odnosu na TouchWIZ koji je prisutan kod Samsung smart telefona.

Za aktiviranje pozadinskog osvetljenja potrebno je pritisnuti taster za uključivanje. Kada je ekran zaključan na njemu je moguće videti vreme, datum i mrežu. Za otključavanje potrebno je prevući sliku na dole.

U dnu se nalaze četiri fiksirane oznake: phone, contacts, sms i Menu. Desktop se može prikazati u zavisnosti od broja postavljenih widgeta. Na njemu se mogu nalaziti widgeti, prečice, direktorijumi. Interesantno je da widgeti mogu biti prikazani preko celog ekrana ili na trećini ekrana. Da biste videli sve desktope morate prstom pritisnuti sam centar ekrana.

Povlačenjem na dole „oblasti notifikacjie“ pronaći ćete opcije za brzo pokretanje WiFi-ja, Bluetooth-a, GPS-a, aktiviranje zvuka. Takođe, ovde je dostupan i muzički widget.

Meni se može prikazati u vidu tri pogleda: kategorije, stranice i lista. U prvom slučaju, aplikacije su razdvojene kategorijama. Odavde je moguće kreirati, editovati i pomerati prečice. U drugom pogledu su prečice do virtulenih stranica (u meniju TouchWIZ). U trećem slučaju se nalazi lista koja omogućava pretraga po slovima.

Želim da napomenem veliki korisnički interfejs. Dok većina porizvođača nastoji da smesti maksimalnu količinu informacija (smanjujući ikone i veličinu fonta), LG P920 poseduje ikone koje su sve velike, a fontovi laki za čitnaje. Za one koji ne vide baš najbolje ovo je odlična opcija.

Opcije pozivanja

Pretraga kontakata: kada unesete prvu cifru, pojavljuje se lista kontakta sa brojevima koji se poklapaju sa unosom. Kada vršite pozivanje na ekranu se pojavljuje mala slika kontakta kao i taster koji omogućava uključivanje zvučnika, kontakte, opcije za pozivanje, uključivanje/isključivanje Bluetooth-a i isključivanje svih zvukova. U dnevniku poziva prikazuje se lista dolaznih i odlaznih poziva.

Kontakti po abecednom redu. Sa desne strane možete da odaberete slovo na koje počinje ime ili prezime pozivaoca. Da biste kreirali novi kontakt morate da kliknete na plus u gornjem delu ekrana.

  • Name
  • Name
  • Phone
  • E-mail
  • Group
  • Mailing address
  • Organization, and much more

Poruke

Za korišćenje tastature koristi se vlasnička LG tastatura slična onoj koja postoji kod iPhone modela. Karakteri su veliki, dobro odvojeni jedni od drugih. Prebacivanje jezika se vrši pritiskom slike sveta. Orjentacija tastature može biti landscape ili portet. U prvom slučaju ekran prikazuje šest linija sa po 17 slova, dok u drugom slučaju četiri linije po 6 slova. Kućica iznad tastature prikazuje broj preostalih tastera.

Meni:

  • Add topic
  • Add copy
  • Insert Smilies
  • Cancel
  • Attach (slike, video snimanje fotografija, zvuk, snimljene diktafonom, kontakti)
  • All posts

Aplikacije

Naglasak je na 3D-apliakcijama:

3D-galerija.Prikazuje fotografije i video. Možete odabrati nekoliko tipova prikaza.

3D-igre i aplikacije. Ovde su dostupni nalsovi: Nova, Asphalt 6, Lets Golf 2," "Gulliver."

3D-camera.

3D-space.

Uputstvo za upotrebu Opis kako kreirati 3D fotografiju, kako gledati je razmeniti ili izvršiti povezivanje.

3D-igre. Ovo je link ka sajtu sa kojeg možete preuzeti 3D igre.

Ostale aplikacije:

Facebook-klijent.

Gmail.

Google Talk.

LG World. Odavde možete preuzimati melodije zvona i pozadinske slike. Potrebna je registracija.

Polaris Office. Apliakcije za pregled MS Office dokumenata.

Remote Call. Pomo pri prijavljivanju na LG Servise.

SmartShare. Usmeravanje sadržaja preko Wi-Fi.

YouTube.

Address.

Alarm clock / clock.

CarHome. Glasovna kontrola vašeg telefona.

Diktafon.

Menadžer aplikacija.

Beleške.

Kalendar.

Kalkulator.

Mape.

Geografsko označavanje.

Market.

Navigacija.

Updating. Aplikacija koja služi za ažuriranje softvera. Kod mene se iz nekog razloga nije mogla povezivati nsa LG serverom.

Weather.

Twitter.

E-mail.

News.

Finance.

LG consultant. Morate odabrati zemlju prebivališta da biste mogli da preuzmete alikaicje odabrane od strane LG-ja.

Web pretraživač

Veoma atraktivan i funkcionalan. Podržava Flash 10.x. Brzina je velika, ali postoji ograničenje prikaza Flash animacija koje usporavaju meni pretraživača. Sem ovoga nema nikakvih žalbi.

Multimedija

Muzički plejer

Plejer može da prepoznaje numere prema izvođaču, albumu, numerama i listama pesama. Kada vršite reprodukciju numera veliki ekran prikazuje album art, naziv izvođača, i naziv albuma. Ispod se nalaze kontrolni tasteri plejera. U podešavanjima možete da dodate liste numera, podešavanja biblioteke, SmartShare, uklanjanje numera, dodavanje određene numere kao melodfije zvona, opcije za razmenu fajlova, preko Bluetooth-a i drugih servisa.

Opcije:

  • Prikazivanje notifikacija (on off).
  • Tajmer za isključenje (off, 10, 20, 30 minuta, 1 ili 2 časa)
  • Ekvilajzeri (Off, acoustics, bass boost, classic, clean, quiet, dance, low, electronic, hip-hop ..., high, extra-bass, vocals)

Jačina koju obezbeđuju slušalice je visoka, kvalitet zvuka je dobar, ali je opseg frekvencije od 60Hz do 16kHz. Po mom mišljenju nedostaje podrška za niže tonove. Ljubitelji muzike mogu da instaliraju plejer MixZing koji nudi mnoštvo opcija i bolji kvalitet. Jačina zvučnika je veoma visoka, kvalitet je osrednji.

Podržani formati su: MP3, AAC, eAAC +, WMA

Video plejer

On reprodukuje obični video i 3D. Od opcija kontrole dostpune su one za zaključavanje ekrana, kontrole plejera i prelazak iz 2D u 3D režim. Video u 2D se može gledati u 3D ali specijalni efeketi nisu naročiti i jedino što ćete postići na ovaj način je da zamorite oči. U podešavanjima možete promeniti veličinu slike.

LG P920 podržava sledeće formate i kodeke: AVI/MP4/MKV/3GP, XViD/DivX/H264/H263/MPEG4. maksimalna rezolucija - 1920x1200 piksela.

Zaključak

Kvalitet prijema ni u jednom momentu nije bo problematičan. Melodije zvona su voema glasne i čak ni u bučnoj ulici je nećete propustiti. Vibracija je prosečna, ali se može osetiti u džepu odeće.

Direktni konkurent ovog modela je HTC EVO 3D koji je nešto skuplji. Glavne prednosti ovog modela su ekran u HD rezoluciji, prijatan dizajn za oko, manja veličina i težina uz istu veličinu ekrana. Brzina rada oba uređaja je jednaka. Za stereo prikaz možemo subjektivno reći da je kod modela LG P920 bolji: od njega oči se retko umaraju, a efekat 3D prikaza je snažniji.

Generalno, LG Optimus 3D mi se dopada. Ukoliko navedeni nedostaci ovog modela vam ne smetaju možemo reći da je ovo dobro izbalansiran uređaj po pitanju cene, kvaliteta i funkcionalnosti.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024