Aquos SH-12C 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Sharp Aquos SH-12C
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Sharp Aquos SH-12C. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Sharp Aquos SH-12C vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Kompletan test modela Sharp Docomo SH-12C

Uvod

Danas je na redu testiranje japanskog smart telefona koji nosi oznaku Docomo SH-12C Aquos Phone, koji nam stiže od strane kompanije Sharp i koji je dizajniran za japanskog mobilnog operatera NTT Docomo. Telefon pokreće Android 2.3 operativni sistem, odlikuje ga Qualcomm Snapdragon MSM8255T procesor sa jednim jezgrom čija je brzina radnog takta 1.4GHz, poseduje 2GB ROM, 512 GB RAM-a, 4.2’’ Aquos ekran, rezolucije 540 x 960 piksela, uz 3D tehnologiju bez upotrebe specijalnih naočara, kao i stereo omogućeno snimanje 3D fotografija i snimanje HD video sadržaja (1024 x 720). Ovo je jedno od prvih „smart“ rešenja predstavljenih od strane ove japanske kompanije koje je namenjeno ekskluzivno za japansko tržište ali ima i ugrađeni GSM modul koji se može koristiti u konjukciji sa našim SIM karticama. Novost za ovu godinu bila je zvanična najava NTT Docomo da će otključati sve svoje telefona od aprila meseca, što će i ostalim korisnicima omogućiti korišćenje ovih uređaja. Sada više nema potrebe da se koristi hipersim za starije telefone preko mreže operatera. Smart telefoni bazirani na OS Android operativnom sistemu su u potpunosti otključani, to jest, sve je u potpunosti funkcionalno osim kada su u pitanju 1Seg TV i Felica. Za testiranje korišćene su i crna i bela verzija Docomo SH-12C u konjukciji sa Beeline SIM karticom. Po mom mišljenju verzija u beloj boji čini se atraktivnijom čak i u muškim maljavim rukama.

Prodajno pakovanje

  • Telefon
  • Baterija 1240 mAh
  • USB kabl
  • MicroUSB adapter
  • Punjač
  • MicroSD kartica kapaciteta 2GB
  • Uputstvo za upotrebu (engleski / japanski)

Prvi utisci

Moram priznati da sam se iznenadio kada sam uzeo ovaj aparat u ruke budući da je iznenađujuće tanak i lagan. Iskreno, očekivao sam da je Docomo SH-12C teži i masivniji uređaj, budući da me podseća na Motorola Defy. Kućište telefona je izrađeno od plastike visokog sjaja sa hromiranim ivicama sa prednje strane, a postoji velika mogućnost da će tokom vremena nešto od toga da se pohaba i otpadne. To je, ipak, samo nagađanje. Treba naglasiti da je u prodaji dostupan veliki broj maski.

Sada prelazimo na ono specijalno.

Glavne odlike Docomo SH-12C aparata jesu 3D ekran i 3D kamera. Treba pomenuti i masivni trend ka predstavljanju ovog formata među japanskim proizvođačima. Pored kompanije Sharp slične uređaje predstavili su NEC Casio i Fujitsu. Prvi predstavljeni modeli na preklop bili su Docomo CA-01C Exilim i Fujitsu T oblikovani model sa kliznim mehanizmom, Docomo F-09C. Oba uređaja odlikuje 16MP kamera koja ima mogućnost snimanja 3D fotografija u horizontalnom položaju. Sharp je takođe u toku proteklih nedelja predstavio i svoj vodonepropustan D3 telefon na preklop, Docomo SH-10C u okviru Aquos serije. Telefon odlikuju slične karakteristike kao i rivalske modele: 3D 3.4’’, 480 x 854 ekran izrađen korišćenjem Aquos tehnologije kao i 16MP 3D kamera. O tome će biti reči u posebnom testu.

Docomo SH-10C (Sharp)

Docomo CA-01C Exilim (NEC Casio)

Docomo F-09C (Fujitsu)

Naravno, čim je objavljena 3D tehnologija bez upotrebe naočara poželeo sam da je testiram. Ovaj telefon, zajedno sa uobičajenom foto i vdeo galerijom nudi i specijalni, 3D pregled sadržaja, a već je dostupno i nekoliko uzoraka odgovarajućeg videa. Najupečatljiviji utisak stekao sam vezano za video sa nacrtima šume i leptira koji lete. Nakon toga sam uživao u interaktivnom akvarijumu sa ribicama. U praksi, 3D efekat je primetan, na primer, kada se čini da leptir prilazi odmah pored vas. Nekako se čini kao da je odvojen od celokupne slike i prevazilazi granice telefona. U slučaju ribica, specijalni program vam omogućava da uronite u virtuelni akvarijum i krećete se pomeranjem prstiju, a stiskom dva prsta ulazite dublje u akvarijum. Objekti leže na dnu, ribice plivaju kreirajući jedinstveni i realni efekat prisustva mikroakvarijuma. Moram priznati da je osećaj gledanja 3D slika na telefonu mnogo prirodniji nego gledanje 3D filmova u bioskopu uz korišćenje 3D naočara. Naravno, ne upoređujem efekat realizma i celokupne slike. Kada je reč o zamaranju očiju, nisam primetio ništa slično. Možda bih nešto i primetio da sam gledao film u trajanju od dva ili tri sata, ali ovako su me preplavile samo pozitivne emocije.

Telefon poseduje 8MP CMOS senzor. Za razliku od kamera sa vizirom, pored fotografija ovaj aparat može snimati i 3D video sadržaje. Slika sa telefona može se prikazivati na TV aparatu korišćenjem micro HDMI konektora. Pregled stereo fotografija preko eksternog izvora moguće je korišćenjem 3D naočara. Kada je reč o kameri, pokušaću što detaljnije da je opišem.

Kućište

Usled pritiska svetske pomame za smart telefonima, Japanci su veliki broj mobilnih uređaja zamenili „smart“ uređajima. Dizajneri kompanije Sharp odlučili su da se ne izdvajaju po pitanju dizajna pa su ponudili „klasiku“. Blago angularnog oblika, bez metalnih delova, malo hroma i plastike. Dimenzije telefona su 127 x 64 x 11.9 mm, dok je težina aparata 138 grama.

Zadnji poklopac se može u potpunosti ukloniti, ispod njega se nalazi odeljak za bateriju, slot za SIM karticu i memorijsku karticu. U blizini se nalazi i veoma glasan eksterni mono zvučnik. Jedna napomena o procesu uklanjanja zadnjeg poklopca. Nisam mogao da pronađem specijalne zazore koji omogućavaju jednostavno otvaranje, pa sam otvorio USB odeljak i iskoristio slobodan prostor. Nokti vam neće pomoći jer je poklopac snažno pričvršćen, ostavljajući mali prostor koji je u potpunosti konzistentan sa mojim shvatanjima monolitičkog kućišta. Nakon čitanja instrukcija, shvatio sam da je to jedini način uklanjanja zadnjeg poklopca.

Sa prednje strane nema nikakvih suvišnih ukrasa. Stvar je jednostavna: u pitanju je površina izrađena od čvrste plastike koja sadrži 4.2’’ ekran, tri standardna mehanička tastera (Menu, Home, Backspace) u donjem delu, zvučnik, kameru za video pozive, kao i LED blic. Iznad se nalazi NTT Docomo logo. Tasteri odlično funkcionišu.

Sa desne bočne strane, kao i kod većine smart telefona nalazi se taster za regulaciju jačine zvuka, taster okidača kamere kao i prečica za pretragu. Kod nekih smart telefona ova opcija je smeštena sa prednje strane ispod ekrana.

Leva bočna strana uređaja je prazna izuzev ON/OFF tastera koji takođe ima zadatak slanja i vraćanja uređaja u i iz hibernaicje.

Sa gornje strane uređaja se nalazi zatvaračem prekriven HDMI izlaz kao i port za slušalice. Za razliku od drugih japanskih uređaja koji zahtevaju specijalan adapter za povezivanje slušalica, ovaj model ima klasičan 3.5mm port.

Sa donje strane se nalazi microUSB socket za uključivanje punjača i USB kabla, kao i otvor za provlačenje trake za nošenje oko vrata.

Ekran

Kod modela Docomo SH-12C kompanije Sharp, kao i kod svih njihovih prethodnih modela, koristi se Aquos matrica. Na moje iznenađenje, proizvođač navodi da ekran ima mogućnost prikazivanja do 262.144 boja, dok se slične karakteristike mogu pronaći i kada su u pitanju telefoni na preklop i njihovi eksterni ekrani. Ne želim da kažem ništa loše o Samsung Galaxy S II, ali meni je on previše kontrastan. Uporedne slike možete niže videti. Briljantnost realnih fotografija, po mom mišljenju, bliža je verziji koja je prikazana na Sharp ekrana, ali opet, to je samo moje lično mišljenje. Kvalitet prikazanih slika na ekranu i poređenje sa drugim uređajima ima smisla samo ukoliko ne potpadnete pod uticaj marketinga. Ovaj uređaj se reklamira tako da navodno poseduje najbolji ekran na svetu, ali vlasnik to može da zaboravi već drugog dana. Sve u svemu, brilijantan kvalitet, jačina osvetljenja i oštrina Docomo SH12C modela su relativna stvar. Ekran ovog uređaja je dužine dijagnale 4.2“ i već standardne rezolucije za ovakav tip ekrana 540x960 piksela. U pitanju je multitouch kapacitivni ekran. Prilikom izlaganja sunčevim zracima ekran telefona ostaje čitljiv pri automatskom podešavanju, ali nije toliko koliko bismo mi to želeli. Da bi se postigao optimalan rezultat neophodno je manuelno podesiti jačinu osvetljenja.

3D režim

Isto tako moram da dodam još jedan detalj koji može pri svakodnevnoj upotrebi ovog uređaja da dosta frustrira. Svaki put kada prebacite uređaj iz 2D u 3D režim slika menja svoje karakteristike, nažalost ne na bolje. Slika je neznatno zamućena, gubi fokus što je naročito primetno kada su u pitanju mali tekst i grafički elementi. Ovo se dešava prvenstveno zbog fizike kreiranja trodimenzioanlnih slika na ovim ekranima. Ekran generiše dve zasebne slike za svako oko posebno. Možete da izvršite eksperiment tako što ćete naizmenično zatvarati levo i desno oko. U svakom od slučaja ćete videti lepu, jasnu sliku. Ukoliko pogledate na ekran sa oba oka rezultat je kombinovanje ova dva sloja, odnosno slika. Problem naastaje usled razlike u uglovima levog i desnog oka, a opet kao rezultat komleksnog efekta formiranja mehanizma trodimenzione slike. Kada sam prvi put video 3D sliku, setio sam se kalendara iz svog detinstva. Rezultat je isti plus ovde imate i zvučnik.

Drugi nedostatak trodimenzionog režima je moranje gledanja sadržaja pod odgovarajućim uglom. Odstupanje za 10 do 15 stepeni dovodi do toga se se slika deli i 3D efekat nestaje. Takođe treba napomenuti da 3D efekat nestaje ukoliko zakrenete telefon za 90%. 3D slika je vidljiva samo u određenoj ravni.

Međutim, ovi nedostaci blede u poređenju sa osećajem koji vam SH-12C obezbeđuje kada gledate 3D nenaviknutim okom.

Baterija

Model Docomo SH-12C koristi Li-Ion bateriju kapaciteta 1240 mAh. Prema navodima proizvoađča jednim punjenjem baterije omogućen je rad u režimu mirovanja od 300 časova odnosno 310 minuta razgovora.

U realnim uslovima telefon je ipak mnogo umerenijih mogućnosti: ukoliko ga uopšte ne koristite njegova baterija će trajati dva dana, dok ukoliko razgovarate neprekidno baterija će se isprazniti nakon tri časa. Ukoliko korisite uređaj na dnevnoj osnovi i pomalo od svih funkcija prosečno trajanje baterije će biti jedan dan. Moram napomenuti da je ovaj uređaj baziran na Qualcomm MSM 8255 procesoru radnog takta 1.4GHz što takođe utiče na trajanje baterije. Za potpuno punjenje baterije potrebno je dva časa.

Wi-Fi, USB, Bluetooth

Telefon je opremljen standardnim setom komunikacionih mogućnosti bez ikakvih ograničenja.

Podržani protokoli su 802.11 b/g/n i funkcionalna podešavanja se ne razlikuju u odnosu na druge uređaje. USB 2.0 omogućava da vršite punjenje bateirje uređaja kada je on povezan sa računarom. Bluetooth 3.0 radi sa svim modernim protokolima uključujući transfer fajlova, što nije karakteristično za većinu japanskih telefona.

Kamera

Uređaj poseduje karakterisitčnu 8MP CMOS kameru. Jedina stvar koja ga razlikuje u odnosu na 99% dostupnih kamera na tržištu je prisustvo dva sočiva koja omogućavaju kreiranje 3D fotografija. Podrazumevani režim je 2D koji koristi samo jedno sočivo. Za prelazak na 3D fotografisanje dovoljno je da klikente na odgovarajuću ikonu na ekranu. Slika dobija dubinu i spremna je za fotografisanje.

Nakon eksperimentisanja sa kamerom pronaći ćete najbolje scene i uglove za snimanje u kojima dobijate najbolje 3D rezultate. Naravno, da biste ostvarili rezultate kojima ćete biti zadovoljni moraćete da snimite dosta fotografija kojima niste zadovoljni. U suštini trodimenzionalne fotografije otvaraju nove prilike kako za same fotografe, tako iza osobe koje se fotografišu.

Nasuprot modelu Docomo SH-10C sa fotografskim sočivima gde stereo sliku možete dobiti kada okrenete vizir i horizontalno to kod Docomo SH-12C nije slučaj. Snimnje fotografija i videa se vrši jednostavnim pritiskanjem tastera. Autofokus radi u oba režima (2D/3D). Samo prilikom zumiranja fotografija koje su blizu kameri slika nije sinhronizovana. Slike sa levog i desnog sočiva ne kreiraju koherentnu sliku, niti se preklapaju jedna sa drugom, već jednosavo integrišu. Međutim, u ovakvim situacijama počeo sam da osećam određenu nelagodnost u smislu zamaranja očiju. Za snimanje video sadržaja preporučujem da ne koristite minimalno rastojanje između kamere i objekta koji snimate upravo da biste izbegli ovaj efekat.

Kao što je i slučaj sa drugim podešavanjima, ona su standardna i praktično se ne razlikuju od drugih uređaja sa kamerama sličnih specifikacija.

Rezolucije koje podržava kamera:

  • 2448x3264
  • 1944x2592
  • 1536x2048
  • 1080x1920
  • 1200x1600
  • 540x960
  • 480x640
  • 240x320

Rezolucije kamkordera:

  • 1280x720
  • 540x960
  • 480x640
  • 240x320

Kada pregledate fotografije u galeriji slike koje su kreirane u 3D režimu su prikazane kao ikone. U principu telefon je u mogućnosti da konvertuje obične 2D slike u trodimenzione. Ovo traje neko vreme (od 2 do 5 sekundi) u zavisnosti od veličine fotografije. Na ovaj način slika se pretvara u pseudo 3D sliku. Situacija je slična i sa video sadržajima koji su snimljeni na telefonu. U suštini možete koristiti dvodimenzioni video snimljen i konvertovan telefonom i on će ga u 3D režimu reprodukovati u realnom vremenu. Naravo, isti kvalitet kao što je bio kada je video ili slika snimljeni se ne može garantovati, ali je krajni rezultat gledljiv. Ukoliko želite da gledate 3D video korišćenjem video plejera, odnosno programa treće strane moguće je da format neće biti dobro reprodukovan.

Primeri fotografija modela Docomo SH-12C (levo) i Samsung Galaxy S II (desno):

Još primera fotografija nastalih kamerom modela Docomo SH-12C:

Interfejs menija

Japanska lokalizacija Android 2.3 operativnog sistema (2.3.3) na kojoj je baziran ovaj uređaj se ne razlikuje od standardne sa izuzetkom interfejsa. Po podrazumevanom podešavanju interfejs je na japanskom, ali je moguće vršiti i prebacivanje na druge jezike. Takođe, moguće je instalirati tastature za druge jezike. Ćirilična tastatura je nešto drugačija po pitanju rasporeda, ali generalno sve je dosta dobro urađeno.

Model Docomo SH-12C koristi svoj sopstveni grafički interfejs TapFlow UI koji je veoma brz. Istina je da nije toliko brz kao kod iPHone uređaja, ali moramo pomenuti da to nije nimalo iritirajuće. Količina memorije i snaga procesora su dovoljni i za teže zadatke kao što je na primer .mkv format. Postoji jedna stvar koja mi nije jasna a to je je zašto dolazi do usporenja kada neke slike želite da prebacite u galeriju i onda ih učitate. Slična stvar ne dešava se sa slikama koje su već u galeriji. Zumiranje slika se vrši slično kao kod Apple uređaja.

Početni ekran može da radi u 2D i 3D. Prebacivanje između režima se vrši specijalnom ikonom u levom donjom uglu. Kada zarotirate ekran za 90 stepeni automatski se vrši prebacivanje na opciju trodimenzionog prikaza. Animirani wallpaperi u formi letećih pravougaonika različitih veličina, ikone, foto i video galerija, igre i ostale karakteristike kreiraju veoma zanimljive i realistične efekte. Međutim, ne mogu svi ekrani interfejsa da se prikažu u 3D. Podešavanja, pretraživča, uobičajene igre nisu subjekti ovakve obrade. Ovako nešto nema veliki uticaj na pražnjenje baterije obzirom da nisam primetio neku razliku u šablonu pražnjenja uređaja.

Slično drugim japanskim uređajima SH-12C može da šalje i prima SMS poruke na drugim jezicima. Kontakti u telefonskom imeniku uskladišteni korišćenjem drugih tastatura će biti korektno prikazani. Određeni problem može da stvara grafička percepcija i razumenavnje određenih stavki menija, kao i činjenica da većina specijalizovanih aplikacija su kreirane za japansko tržište i da u svim ostalim okruženjima su jednostavno bezvredne. Naravno, utisak popravlja mogućnost da preko Android Market prodavnice aplikacija nabavite potrebne aplikacije. Mislim da nema potrebe više govoriti o vizuelizaciji jer snimci sa ekrana govore za sebe.

Zaključak

Debi modelaDocomo SH-12C kompanije Sharp koji je usledio krajem maja označio je početak nove ere – ere korisničkih 3D telefona. Tokom vremena ovaj format bi mogao da postane standard među većinom ekrana na mobilnim uređajima. Početak je sam po sebi veoma dobar. Tehničke mogućnosti i način korišćenja ovog uređaja će uvek privlačiti radoznale ljude. Docomo SH-12C svakako nije među najbržim uređajima koji su dostupni na tržištu, ali on svakako ima svoje prednosti. Naravno ima i nedostatke, ali oni su oprošteni ovoga puta. Ovaj model će lagano početi da sakuplja obožavaoce, kako za sebe tako za celu novu grupu sličnih uređaja koje će nam budućnost doneti. Ako govorimo o konkurenciji ovom modelu jedini uređaj koji bi se mogao povezati kao njegov direktni konkurent je HTC EVO 3D.

MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024