Galaxy W I8150 2011
2011. godina
"
EXT nema
mAh
Test mobilni telefon Samsung Galaxy W I8150
U nastavku pročitajte kompletan test mobilnog telefona Samsung Galaxy W I8150. U testu ćete pronaći detaljne informacije testiranog mobilnog telefona Samsung Galaxy W I8150 vezano za izgled modela, performanse, kvalitet ekrana i kamera.
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)

Fotografije modela Samsung Galaxy W:

Prodajno pakovanje:

  • Telefon
  • Baterija
  • Žične stereo slušalice
  • Punjač
  • USB-kabl

Pozicioniranje

Samsung Electronics je najavio novi sistem dodeljivanja naziva smart telefoima. Na primer, Galaxy Y (Young) će se primeniti na model namenjen nezahtevnim korisnicima, Galaxy M (Magical) – srednji modeli, R (Royal) – premium modeli i S (Super) će biti oznaka za vodeće modele. Krajem avgusta meseca prošle godine kompanija je predstavila prvi smart telefon serije (Wonder) – Samsung GT-I8150. Ova klasa uređaja kombinuje ravnotežu između stila i performansi. Ovaj model odlikuje 3.7“ ekran rezolucije 480x800 piksela, 512MB RAM-a i, ono što je najvažnije, procesor čija je brzina radnog takta 1.4GHz.

Dizajn, veličina, kontrole

Dizajneri kompanije Samsung rešili su da izvrše modifikaciju linije Galaxy: umesto sjajne plastike i kućišta sa zaobljenim ivicama kod modela Galaxy Wonder i8150, primenjena je mekana plastika sa zadnje strane i na ivicama dok je gornji kraj gotovo pravougan (izrađen od plastike, polu-sjajne). Biće dostupan u crnoj i beloj boji. Dizajn je, naravno, pojednostavljen ali u potpunosti ergonomičan. Zahvaljujući reljefnoj strukturi površine (isto kao kod modela Galaxy Y, Galaxy Ace, itd.) telefon ne klizi iz ruku.

Nema pojave škriputavih zvukova, a poklopac sa zadnje strane je čvrsto pričvršćen. Kvalitet izrade telefona je odličan i generalno se stiče utisak pouzdanog uređaja. Isti utisak sam imao sa HTC Desire S.

Dimenzije telefona su 115 x 59mm, a njegova debljina je 11.5mm. Ne može se reći da je telefon predebeo ,ali nekoliko milimetara manje bilo bi poželjno za ovu klasu aparata. Težina telefona je 114 grama.

Sa prednje strane, na gornjem delu nalaze se senzor blizine i kamera. Odmah pored nalazi se zvučnik koji je prosečan, ali ćete sagovornika čuti jasno i glasno. Ispod ekranase nalazi izduženi, blago konkavni melani tasete Home. Njegov hod je dosta taka. Levo od njefa se nalazi senzoriski taster Menu, a denso Back. Njihovo osvetljenje je neko, ali je svetlost dobro vidljiva. Sa donje strane nalazi se microUSB port (za sinhronizaciju podataka i povezivanje punjača) kao i mikrofon. takođe, sa donje strane se nalazi i mikrofon i 3.5mm priključak. Sa leve strane se nalazi konveksni taster za regulaciju jačine zvuka, dok je sa desne, u ravni kućišta taster za uključivanje/iskljuivanje i zaključavanje teledfona. Modul kamere, blic i zvučnik su sa zadnje strane.

Da biste uklonili poklopac zadnje strane uređaja potrebno je da zahvatite rezicu sa zadnje strane. SIM kartica se ubacuje sa leve strane, a memorijska sa desne. Moguća je zamena memorijske kartice bez isključivanja aparata.

Samsung Galaxy W (levo) i Samsung Galaxy Y:

Samsung Galaxy W (levo) i Huawei Honor:

Samsung Galaxy W (levo) i Samsung Galaxy Note:

Samsung Galaxy W (levo) i Samsung Omnia W:

Samsung Galaxy W (levo) i Samsung Galaxy S:

Ekran

Aparat odlikuje 3.7“ ekran (fizička veličina je 80x48mm), rezolucija je standardna 480 x 800 piksela, za razliku od modela Galaxy S Plus kod kojeg je dužina dijagonale 4", a rezlucija ista. Gustina je 252 piksela po inču (poređenja radi kodm odela Samsung Galaxa S Plus gustina je 233). Uprkos tome što razičiti internet izvori naglašavaju da je kod ovog modela korišćena TFT LCD ekran, po mom mšljenju reč je o Super Clear LCD ekranu. Obezbeđena je podrška za do 16 miliona boja, kao i podrška za istovremeno pritiskanje do pet tastera.

KAo što sam pomenuo ranije, uglovi gledanja su prilično veliki, slika nije iskrivljena. Za razliku od Super AMOLED matrice. Super Clear LCD nudi odličnu dubinu crne boje. To znači da ako postavite jačinu osvetljenja na maksimum, crna boja je tamno plva. Loša strana ove tehnologije je jasnoća fontova i konture objekata na ekranu. Generalno ekran je dosta dobar sa zasićenim bojama.

Osvetljenost je na visokom nivou, reguliše se manuelnim putem. U zatvorenom slika izgleda odlično, ali na otvorenom vidljivost drastično pada, mada se može pročitati.

Uređaj poseduje akcelerometar (BMA222), magnetometar (AK8975), kombinovani čip koji obezbeđuje senzore blizine i svetlosti (GP2A).

Ekrani modela Samsung Galaxy Note (Super AMOLED), Samsung Galaxy S i9000 (Super AMOLED) i Samsung W i8150 (Super Clear LCD)

Baterija

Samsung i8510 poseduje uklonivu Li-Ion bateriju kapaciteta 1500mAh. Proizvođač tvrdi da baterija u režimu razgovora može da obezbedi 17 časova rada (2G) i 8 časova (3G) a u režimu mirovanja 570 časova 82G) i 420h (2G). U praksi naravno ove cifre ne mogu da se ostvare.

Bateriju sam proveravao pri maksimalnoj jačini osvetjenja i konstantnoj konekciji sa internetom preko WiFi. Ukoliko ovome dodate korišćenje audio-video plejera u trajanju oko dva časa i 20-30 minuta razgovora, baterija će se isprazniti za 7-8 časova. Ukoliko reprodukujete video rezoucije 1280x720 piksela sa zvukom koji se reprodukuje preko zvučnika maksimalne jačine, baterija će trajati 4.5 časova. .

Bateriju možete puniti prkeo USB za šta je potrebno oko dva ipo časa, dok preko punjača je potrebno jedan ipo čas.

U okviru podešavanja dostupna je sekcija „Energy“. Moguće je omogućiti ili onemogućiti ovu karakteristiku. Dostupan je veliki broj podešavanja: moguće je isključiti Wi-Fi kada nema veze sa internetom, isključiti Bluetooth i/ili GPS kada ne rade, isključiti sinhronizaciju, promeniti nivo pozadinskog osvetljenja, itd. Tu je čak i opcija „Saveti za uštedu energije“. Međutim, iskustvo pokazuje da ukoliko aktivirate ovu funkciju, značajno ćete usporiti rad telefona.

Komunikacija

Telefon koristi 2G mreže (850/900/1800/1900) i 3G (900/2100). Brzine prenosa podataka su za HSDPA do 14.4 Mbps i HSUPA 5.76Mbps. Uređaj podržava bežični 802.11 b/g/n standard. U prisustvu Blutooth 3.0 verzije sa A2DP, moguć je transfer fajlova i govora. Sa slušalicama nije blo nikakvih problema. Povezivanje sa telefonom nije veoma brzo, ali teče bez ikakvih problema.

Postoji podrška za standard bežičnog povezivanja WiFi 802.11 b/g/n. Uređaj se može koristiti kao pristupna tačka (WiFi Hotspot). U podešavanjima postoji specijalna stavka "modem and access point".Samsung se povezuje sa računarom bežičnim putem sa Kies via WiFi opcijom. Za sve vreme rada mreža se niejdanput nije prekinula.

Za transfer fajlova i sinhronizaciju podataka koristi se USB 2.0. Kada se uređaj poveže sa računarom definisan je kao USB flash uređaj ili USB modem.

SAR

Aparat je izrađen u skladu sa maksimalnim dozvoljenim nivoima izlaganja radiofrekvencijama, u skladu sa odredbama Evropske Unije. Ovi standardi zabranjuju prodaju mobilnih telefona kod kojih je nivo zračenja 2.0W po kilogramu težine. Tokom testiranja od strane kompanije Samsung Electronics, maksimalni nivo zračenja iznosio je 0.517W po kilogramu. Kod normalne upotrebe ovo zračenje je daleko manje budući da emituje samo energiju koja je potrebna za prenos signala do najbliže bazne stanice. Uz automatsko redukovanje zračenja smanjuje se i radiofrekventna energija telefona.

Memorija i memorijske kartice

Smart telefon Samsung Galaxy W poseduje 512 MB (351 MB slobodno) memorije, što je dovoljno za većinu zadataka. Za instalaciju aplikacija, fotografije, muzika i videa dodaljeno je 1.7GB Flash memorije (oko 1.5GB je slobodno) i 1GB (0.94GB slobodno) sistemske memorije. Dostupan je slot microSD kartice, pri čemu je maksimalni kapacitet koji uređajpodrava do 32GB.

Kamera

Samsung Galaxy i8150 poseduje dva modula kamere: 5MP (sa autofokusom) i 0.3MP (frontalna, bez autofokusa, video pozivi) a tu je i LED blic. Kvalitet fotografija nije loš: boje su realne, dok je mali šum primetan na fotografijama snimljenim u noćnim uslovima.

Video sadržaji snimaju se u rezoluciji 1280x720 (720p) bez autofokusa pri brzini od 30 fps. Kvalitet se može uporediti sa kvalitetom koji obezbeđuje Samsung Galaxy Plus. Video i audio kvalitet nešto su bolji nego kod modela Samsung Galaxy R.

Zaseban taster „Photo“ je takođe obezbeđen tako da se kamera aktivira pritiskom na odgovarajuću ikonu na ekranu. Kamera se veoma brzo pokreće i nema primetnog odlaganja između pritiska na taster i snimanja fotografije.

Interfejs kamere

Ikona sa leve strane služi za prebacivanje da li koristite kameru sa prednje ili zadnje strane, podešavanje blica. Sa desne strane se bira režim korišćenja kamere (fotografije ili video), aktiviranje tastera okidača i ulazak u galeriju.

Podešavanje kamere:

  • Auto portret. Prebacivanje na kameru sa prednje strane
  • Blic. Omogućen ili onemogućen
  • Režim fotografisanja. Izbor snimanja, snimanje osmeha i snimake panorama slike.
  • Scene (isključeno, portrait, landscape, night, sports, space, sunset, dawn, fall color, text, candle light)
  • Vrednost ekspozicije
  • Režim fokusiranja. Auto fokus i snimanje u makro režimu.
  • Tajmer (on / off)
  • Efekti (no, negative, grayscale, sepia)
  • Rezolucija (od 640x480 do 2560x1920 piksela)
  • Uravnoteženje belog (automatsko detektovanje dnevne svetlosti, oblačno, veštačko svetlo)
  • ISO (Auto, 100, 200 i 400)
  • Merenje. OVo je konfiguraciona opcija ekspozicije centralnog dela okvira.
  • Auto kontrast (on / off)
  • GPS. Mogućnost čuvanja informacija u EXIF podacima o lokaciji
  • Resetovanje svih podešavanja kamere

Podešavanja kamere:

  • Pozadinsko osvetlejnje (iskjučeno ili uključeno)
  • Režim snimanja. Mogćnost snimanja filmova u uobičajenoj verziji za MMS ili video snimanje kamerom sa prednje strane.
  • Vrednost ekspozicije
  • Efekti (no, negative, grayscale, sepia)
  • Rezolucija (od 1280x720 piksela do 174x144)
  • Uravnoteženje belog (automatsko detektovanje svetlosti dana, oblaka, veštačkog osvetljenja)
  • Memorija (interna ili kartica)
  • Resetovanje svih podešavanja kamkordera

Foto album nije uobičajen za Android.

Iz fotografija su dostupne kompletne EXIF informacije:

Karakteristike videa:

  • Format: MP4
  • Video kodek: AVC, 12,1 Mbit / s
  • Rezolucija: 1280 x 720, 30,275 k / s
  • Audio kodek: AAC, 62,9 kbit / s
  • Kanali: 1 kanal, 44 kHz

Primeri fotografija:

Performanse

Smart telefon Samsung Wonder koristi tačno isti čipset Qualcomm MSM8255t i procesor radnog takta 1.4GHz. Kodni naziv ovog procesora je Snapdragon S2, arhitektura i proizvodni proces su ARMv7, 45nm. Isti procesor je instaliran u Nokia Lumia 800, Sony Ericsson Arc S, Samsung Galaxy S plus, Omnia W modelima. Kao grafički akcelerator u okviru modela Omnia iskorišćen je Adreno 205 sa podrškom za Open GL ES 20., OpenGL ES 1.1, Open VG 1.1, EGL 1.3, Direct3D Mobile i DirectDraw.

U praksi jedinica je pokazla svoju najvbolju strani. Zamrzavanje rada i prekidi nisu detektovani, kaoni reboot-ovanje uređaja. Iskreno govoreći, nakon velikog broja testova u poslednje vreme koje sam izvršio, Samsung I8150 se ispostavlja kao jedan pd najboljih uređaja kada je reč o glatkom radu uređaja.

Ispod se nalazi kratki tehnički opis i set testova performansi:

Quadrant Standart

Linpack

NenaMark a

NenaMark 2

Antutu

RL Benchmark

Vellamo

Smartbench 2010

An3Dbench XL

Navigacija

U okviru modela Galaxy Wonder GPS / GLONASS postoji prijemnik baziran na gpsOne Gen8. Definisanje koordinata je brzo, za pokretnaje je potrebno oko 4 minuta na "hadno", dok kasnije je dovoljno dve do tri sekunde. Za navigaciju se koriste Google mape.

Softverska platforma i korisnički interfejs

Samsung i8150 odlikuje najnovija verzija firmware-a Google Android 2.3.6 (i8150xxkk2). Kernel Version – 2.6.35.7-perf-LC753504, broj GINGERBREAD.XXK4. Potrebno je naglasiti da je ova verzija već dostupna gotovo kod svih modela.

Samsung se odlučio za isti interfejs kao kod modela Galaxy II i drugih smart telefona – TouchWiz 4.0. Glavni ekran ima 7 virtuelnih ekrana u okviru kojih je moguće praviti foldere, prečice, widget-e i „hot“ tastere. Za razliku od prethodnih verzija interfejsa, widgeti i prečice prikazuju se na dnu ekrana, a skrolovanje se vrši sa leva na desno. Meni je predstavljen u vidu 4x4 matrice. Na donjem delu nalaze se „Dialer“, „Contacts“, „Messages“ i opcija za napuštanje glavnog ekrana. Ove oznake mogu se zameniti drugima, osim u slučaju oznake „Menu“.

Pozivanje

Opcija za pozivanje je standardna za Samsung - dialer je veliki i lak za korišćenje. Iz njega možete lako da uđete u dnevnik poziva i kontakte. Za svaki kontakt možete da specifikujete broj telefona, email adresu, melodiju zvona, poštanskuadresu kao i avatar. U naprednim podešavanjima možete da unesete belešku, ime, rođendan i godišnjicu. U dnevniku poziva dostupne su infoormaicje o vremenu i datumu poziva. Ukoliko kliknete na neki kontakt možete videti sve konverzaicje izvršene sa tim kontaktom.

Poruke

Kao i uvek, Samsung smart telefon koristi dve tastature: Android tastaturu i Swype. Velika dijagonala ekrana omogućava da ugodno unosite teskt. Poruke su prikazane u formi chata. Ovde nema potrebe da detaljnije objašnjavam funkcije jer su one poznate Andorid korisnicima.

Aplikacije

Samsung je intslairao na ovaj telefon značajnu količinu svog softvera. To je dobro. Ispod se nalazi lista apliakcija i kratak opis svake od njih.

Časovnik Ovaj dodatak uključuje nekoliko korisnih programa: tajmer, štopericu, svetsko vreme i alarm. Za ovu poslednju stavku možete da specifikujete vreme, ponavljanje rada, melodiju, jačinu zvuka, pauzranje i preliminrni signal.

Kalendar. Funkcionalni kalendar sa mesečnim, nedeljnim i dnevnim prikazom. Za svaki dan se može povezati određeni događaj.

Maps Standardne Google mape

E-Mail. E-mail klijent za različite email servise

G-Mail. E-mail klijent.

Društveni portal. Ova apliakcija omogućava da skupljate poruke sa različitih naloga ( (Twitter, Facebook, Linkedin, Windows live messenger, Google Talk, Yahoo messenger) na jednom mestu.

Muzički portal. Ova online muzička prodavnica omogućava da vršite pretragu numera koje želite da kupite prema izvođaču, albumu ili žanru.

Knjige i magazini Iz naziva ove aplikacije je jasno da možete preko nje da kupujete novine, knjige i magazine. Sve ove sadržaje možete čitati preko ekrana telefona.

Game Hub. Aplikacija sa kojom možete da preuzimate igre. Ovaj odeljak deli igre na društvene i premium.

My files. Reč je o menadžeru fajlova. Možete da kopirate, odsecate, brišete fajlove i pakete fajlova.

AllShare. Program koji služi za transfer slika i muzike za multimedijalne uređaje koji podržavaju DLNA.

Kies Air.

Google Talk. Instant poruke.

Lokator.

Problem

Navigator.

Glasovna kontrola. Nažalost, prepoznaje samo unose koji se izgovore na engleskom jeziku.

Diktafon.

Adrese

Upload.

Editor. Jednostavan ali zgodanfoto editor. Omogućava da odsecate, okrećete fotografiju, ističete specifične sekcije, podešavate zasićenje, kontrast, jačinu osvetljenja kao i mnogo toga drugog.

Mini dnevnik. Ovo je lični dnevnik korisnika sa dopadljivim i funkcionalnim dizajnom.

Kakulator.

Vesti i vremenska prognoza.

Menadžer zadataka. Pregled aktivnih i preuzetih aplikaicja. Omogućava da očistite memoriju i obrišete programe.

Beleške.

Polaris Office. Omogućava da krierate i editujete dokumente u Office alatima: Word, Excel, PowerPoint.

YouTube.

uTalk. Aplikacija za razmenu instant poruka.

Web pretraživač

Standardni Android pretraživač. Usled činjenice da ova jedinica poseduje ARMv7 obradnu jedinicu, podržana je Flash animacija. Pretraživač radi ne sporije, već potpuno isto kao kada je reč o Samsung Galaxy SII modeli, čak iako ovaj model poseduje veći ekran.

Miltimedija

Muzički plejer

Veoma dobar muzički plejer. Omogućava vam da sortirate numere prema albumu, listi pesama i izvođaču. Ekran prikazuje naziv numere, jačinu zvuka, vremensku skalu. U podešavanjima korisnika može da se odabere brza lista, slanje muzike (preko MMS, Bluetooth email i WiFi). Podešavanje neke numere kao melodije zvona ili tona za poruku. U dostupnim dodatnim opcijama postoji sedam prethodno podešenih ekvilajzera kao i prilagodljivi. Nažalost, niži prag niske frekvencije je 125Hz, dok je gornji 12hHz.

Kvalitet zvuka koji nudi Samsung i8150 je pristojan. Jačina zvuka je neznatno iznad proseka. Glavni zvučnik nudi visoku jačinu i čist zvuk.

FM-radio

Sve je već poznato na osnovu prethodnog telefona sa Samsung interfejsom. Aparat radi u opsegu 85 – 108MHz. Osetljivost nije visoka dok je jačina zvuka prosečna, dok se muzika preko zvučnika čuje jasno i glasno.

Video plejer

U okviru menija obezbeđene su različite prečice za pokretanje video kontrolera. Plejer prepoznaje H264, Xvid, DivX kodeke i formate fajlova AVI, MP4, MKV, WMV pa čak i FLV. Maksimalna rezolucija je do 720p. Prilikom pregleda video klipova možete koristiti efekat 5.1. Možemo reći da su sve mogućnosti iste kao i kod prethodnog modela.

Zaključak

Smartphone Samsung Wonder odlikuje odličan odnos cene i kvaliteta, budući da su najpribližniji modeli ili preskupi ili manje funkcionalni.

Na primer, Samsung Galaxy S Plus. Njegovi parametri su približno isti kao oni modela Galaxy W, ali veličina ekrana je 4“ a matricu odlikuje Super AMOLED tehnologija.

Prošlogodišnji vodeći model, Samsung Galaxy i9000 razlikuje se od Galaxy i9001 samo po pitanju procesora – nešto je slabiji. Tu je i Samsung i9003 tip matrice SC-LCD, a brzina radnog takta procesora je 1GHz.

Smart telefoni Samsung Galaxy R, Samsung Omnia W, Sony Ericsson Arc S, Nokia Lumia 800 su znatno skuplji od ovog modela.

Stoga je potrebno da pažljivo prostudirate sve za i protiv i odaberete uređaj koji dobro zadovoljava vaše potrebe.

Karakteristike:

  • Klasa: smart telefon
  • Forma: monoblok
  • Korišćeni materijali: plastika
  • Operativni sistem: : Google Android 2.3.6
  • Mreže: GSM / EDGE 850/900/1800/1900 MHz, UMTS / HSDPA 900/2100
  • Procesor: Single Core, 1.4 GHz, Qualcomm MSM8255T
  • Memorija: 512 MB
  • Memorija za skladištenje podataka: 1.7 GB
  • Interfejsi: Wi-Fi (b / g / n), Bluetooth 3.0(A2DP), microUSB konektor (USB 2.0) priključak za punjenje/sinhronizaciju i 3.5mm priključak za slušalice
  • Ekran: kapacitivni , SC-LCD 3,7" rezolucije 800x480 piksela
  • Kamera: 5MP sa autofokusom; video se snima u rezoluciji 720p, LED blic, 0.3MP kamera sa prendje strane
  • Navigacija: GPS (gpsOne Gen8)
  • Opciono: akcelerometar, senzor blizine, FM radio
  • Bateirja: ukloniva Li-Ion 1500 mAh
  • Dimenzije: 115.5 x 59.8 x 11.5 mm
  • Težina: 114 grama
MOBILNISVET.COM JE EKSKLUZIVNI ZASTUPNIK MOBILE-REVIEW.COM
(Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Severna Makedonija)
NAPOMENA
Prevod je ekskluzivno vlasništvo sajta Mobilnisvet.com, a kopiranje dela ili celog testa je strogo zabranjeno.
Tekst je pod zaštitom kako mobile-review.com tako i mobilnisvet.com sajta, zloupotrebe neće biti tolerisane.
Slike su vlasništvo sajta mobile-review.com, koje su u neobrađenom obliku na sajtu mobilnisvet.com.
* maloprodajna cena sa uključenim PDV-om. Dinarske cene modela se dele sa prodajnim efektivnim kursom NBS koji se ažurira na svakih nekoliko dana. Plaćanje ISKLJUČIVO u dinarskoj protivvrednosti.
Uslovi korišćenja Mail: mobilnisvet.com@gmail.com - Sva prava rezervisana. © 2003-2024